Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 30/2015. (IX.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatásról szóló 64/2009. (XII.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 09. 26- 2015. 09. 26

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Az önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatásról szóló 64/2009. (XII.23.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


1. §


A rendelet hatálya a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (a továbbiakban: ZSZC) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő, meghatározott helyi hiányszakmát oktató, szakképző iskolai képzést biztosító feladatellátási helyén (tagintézményében) tanulmányaikat nappali tagozaton folytató, zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező tanulókra terjed ki.”


2. § (1) Az R. 7. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

 „(4) A kérelmet az 5. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell:

1. az iskolalátogatási igazolást,

2. a tanulmányi eredményt tartalmazó iratokat az alábbiak szerint:

a) szakiskolai tanulók esetében a 9. évfolyam első félévében a 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottakat igazoló iratok másolatát,

b) szakközépiskolai tanulók esetében az érettségit követő 13. évfolyam első félévében a 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározottakat igazoló iratok másolatát,

c) továbbiakban a tanulmányi eredményt tartalmazó, az egyes tanévekre vonatkozóan meghatározott tanév végi bizonyítvány vagy félévi értesítő másolatát,

3. amennyiben a tanuló ilyennel rendelkezik a tanulmányi szerződés másolatát,

4. a ZSZC igazolását a 3. § (5) bekezdésében meghatározott igazolatlan mulasztás tényéről és mértékéről, vagy annak fenn nem állásáról,

5. azon szakiskolai tanulók esetében, akik számára a szakképzésről szóló törvény szerint az előképzettségük figyelembe vételével a képzési idő lerövidíthető, a 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottakat igazoló iratok másolatát, továbbá a ZSZC igazolását a tanuló tanulmányai megkezdése szempontjából első szakiskolai évfolyam teljesítéséről.”


(2) Az R. 7. § (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(6) A döntésről a támogatásban részesülő tanulót, annak szülőjét (gyámját), továbbá a ZSZC érintett tagintézményének igazgatóját is értesíteni kell.


3. § Az R. 9. § (2a) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


 „(2a) A ZSZC érintett tagintézményének igazgatója az önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatásban részesülő tanulók vonatkozásában a tárgyhót követő hónap 5. napjáig írásban tájékoztatja Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének illetékes szakbizottságát az (1)-(2) bekezdésben meghatározott, az önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatásra való jogosultság szüneteltetését és megszűnését megalapozó tényekről, mely alapján az illetékes szakbizottság dönt az ösztöndíj szüneteltetéséről vagy megszüntetéséről.”


4. § Az R. 10. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


10. §


(1) Az önkormányzati szakképzési ösztöndíjjal támogatott helyi hiányszakmák évenkénti meghatározása nem befolyásolja azon meghatározott helyi hiányszakmák körét, amelyek alapján korábban önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatások már megítélésre kerültek, akkor sem, ha az érintett hiányszakma a következő tanévek támogatott körében már nem szerepel. A már egyszer támogatott hiányszakmák alapján a támogatások megállapíthatók mindaddig, amíg legalább egy tanuló ilyen helyi hiányszakmában folytatja tanulmányait a ZSZC keretei közt, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő, szakképző iskolai képzést biztosító feladatellátási helyen (tagintézményben).


(2) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének illetékes szakbizottsága minden év november 30-ig dönt a helyi hiányszakmák körének meghatározásáról, módosításáról.


(3) A következő tanévben érvényes helyi hiányszakmák köréről az illetékes szakbizottság minden év december 15-ig tájékoztatja a ZSZC-t.”


5. § (1) Az R. 2. § (a) pontjában az „Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsága” szövegrész helyébe az „Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottsága (a továbbiakban: illetékes szakbizottság)” szövegrész lép.


(2) Az R. 7. § (1)-(3) bekezdéseiben az „Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság” szövegrész helyébe az „illetékes szakbizottság” szövegrész lép.


6. § Az R. 5. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


7. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.




Dr. Kovács Gábor sk.

jegyző

Balaicz Zoltán sk.

polgármester