Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/2015. (X.30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatásról szóló 64/2009. (XII.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 08. 01- 2016. 08. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Az önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatásról szóló 64/2009. (XII.23.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


1. §


A rendelet hatálya a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (a továbbiakban: ZSZC) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő, meghatározott helyi hiányszakmát oktató, szakképző iskolai képzést biztosító feladatellátási helyén (tagintézményében) tanulmányaikat nappali tagozaton folytató tanulókra terjed ki.”


2. § Az R. 3. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(5) A tanuló önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatásra nem jogosult, ha a szakképzési ösztöndíj támogatási kérelem beadását megelőző félévben – a tanuló tanulmányai megkezdése szempontjából első szakképző évfolyam első féléve kivételével – keletkezett igazolatlan óráinak száma meghaladja az egy órát. Az elméleti és a gyakorlati igazolatlan mulasztások óraszámát is figyelembe kell venni.”


3. § Az R. 4. § (1) és (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

„(1) Az önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatás mértékét a tanuló mindenkori   tanulmányi eredményei határozzák meg az alábbiak szerint:

a)         Szakiskolai tanulók esetében a 9. osztály első félévében minden tanuló az 1. mellékletben a 3,01-3,50 tanulmányi eredményre meghatározott mértékű ösztöndíj támogatásra jogosult. Azon szakiskolai tanulók esetében, akik számára a szakképzésről szóló törvény szerint az előképzettségük figyelembe vételével a képzési idő lerövidíthető, az első félévben, érettségizett tanuló esetén az érettségi vizsga átlageredményét, egyéb esetben a megelőző tanévben, a középfokú oktatási intézményben kapott bizonyítvány tanév végi tanulmányi átlageredményét kell figyelembe venni. Minden további félévben az előző félév tanulmányi átlagát kell figyelembe venni, beleértve ebbe a magatartás és szorgalom osztályzatokat is.

b)         Szakközépiskolai tanulók esetében az érettségi vizsgát követő 1/13. évfolyam, ágazati képzés esetén a 2/14. évfolyam első félévében az érettségi vizsga átlageredményét kell figyelembe venni, az átlagba minden beírt tantárgy eredménye beleszámít. Minden további félévben az előző félév tanulmányi átlagát kell figyelembe venni, beleértve ebbe a magatartás és szorgalom osztályzatokat is.


(2)  Önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatásban – szakiskolai tanulók esetében a 9. osztály első félévének kivételével – a legalább 3,01 tanulmányi eredményt elért tanuló részesülhet. 3,01 és 5,00 tanulmányi eredmény között a tanulót eltérő mértékű támogatás illeti meg az 1. mellékletében meghatározottak alapján.”


4. § Az R. 6. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


6. §


Az önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatás havi alapösszegét, a tanulmányi eredmény alapján százalékos mértékben megállapított, alapösszeghez viszonyított mértékét és összegét az 1. melléklet tartalmazza.”


5. § Az R. 7. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A kérelmet az 5. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell:

1. az iskolalátogatási igazolást,

2. a tanulmányi eredményt tartalmazó iratokat az alábbiak szerint:

a) szakközépiskolai tanulók esetében az érettségit követő 13. évfolyam első félévében a 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározottakat igazoló iratok másolatát,

b) továbbiakban a tanulmányi eredményt tartalmazó, az egyes tanévekre vonatkozóan meghatározott tanév végi bizonyítvány vagy félévi értesítő másolatát,

3. a ZSZC tagintézményének igazolását a 3. § (5) bekezdésében meghatározott igazolatlan mulasztás tényéről és mértékéről, vagy annak fenn nem állásáról,

4. azon szakiskolai tanulók esetében, akik számára a szakképzésről szóló törvény szerint az előképzettségük figyelembe vételével a képzési idő lerövidíthető, a 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottakat igazoló iratok másolatát, továbbá a ZSZC tagintézményének igazolását a tanuló tanulmányai megkezdése szempontjából első szakiskolai évfolyam teljesítéséről.”


6. § Az R. 9. § (1) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

[Az önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatásra való jogosultság szünetel:]

 „b) E rendelet szempontjából szakképzési évfolyamon évismétlést követő félévben.”


7. § (1) Az R. 1. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.

(2) Az R. 5. melléklete helyébe jelen rendelet 2. melléklete lép.


8. § (1) E rendelet 2016. augusztus 1. napján lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(2) Hatályát veszti az R. 5. §-a.



Dr. Kovács Gábor sk.

jegyző

Balaicz Zoltán sk.

polgármester