Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 45/2015. (XII.22.) önkormányzati rendelete

az állatok tartásáról szóló 44/2012. (IX.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 01. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 48/A. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Az állatok tartásáról szóló 44/2012. (IX.14.)  önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 3. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„(2) Almostrágya tárolása az ingatlan udvarán csak kiépített, elfolyás- és szivárgásmentes átmeneti gyűjtőben megengedett, azzal, hogy almostrágya tárolható a kiszállítását végző utánfutón és pótkocsin is, amennyiben a tárolás előírásai betarthatóak.


(3) A keletkezett trágya kezeléséről, ártalmatlanításáról, elszállításáról - a környezet szennyezése nélkül - rendszeresen gondoskodni kell. A szállítások közötti időben (május-október közötti időszakban) a trágya megfelelő fóliatakarásáról gondoskodni kell a szag- és rovarhatás elkerülése érdekében.”


2. §


A R. 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„5. §


(1) A gyepmester a gazdátlan, kóbor állatot a közterületen befogja és elszállítja a gyepmesteri telepre.


(2) A befogott állat tulajdonosa 14 napon belül, tulajdonjogának igazolását követően (pl. oltási kötvény) köteles az állatot visszavenni, valamint a befogásával és elhelyezésével kapcsolatos költségeket megtéríteni, amelyet a 1. mellékletben szereplő költségek figyelembevételével kell meghatározni.


(3) Eb idomítása, futtatása erre a célra kijelölt területen lehet, melyeket a 2. melléklet tartalmaz.”


3. §


A R. 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A közterületen talált állati hulla elszállításáról - ha annak tulajdonosa ismeretlen vagy ismeretlen helyen tartózkodik - a gyepmester köteles gondoskodni. A tulajdonos ismertté válása után - az 1. mellékletben szereplő költségek figyelembevételével meghatározott - elszállítással, valamint az ártalmatlanítással járó költségeket a tulajdonos köteles az önkormányzat számára, külön számla ellenében, megtéríteni.”


4. §


A R. 1. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


5. §


Jelen rendelet 2016. január 1-én lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.




Dr. Kovács Gábor sk.

jegyző

Balaicz Zoltán sk.

polgármester