Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 20/2016. (VI.24.) önkormányzati rendelete

a lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 57/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 06. 25- 2016. 06. 25

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) és (2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. § (1) és (2) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) és (6) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 54. § (1) és (3) bekezdésében, 68. § (2) bekezdésében, 84. § (1) és (2) bekezdésében, 85/F. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. § A lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 57/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 5. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) A helyi gazdaság élénkítése érdekében a 2/g. mellékletben felsorolt lakásokra gazdasági társasággal határozatlan időre is köthető bérleti szerződés.”


2. § Az Ör. 13. § (3)-(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3)   A költségelven történő lakásbérbeadásra benyújtott pályázatok sorolásáról, a bérlő kijelöléséről és a bérbeadás idejének meghatározásáról – az előkészítő munkacsoport javaslata alapján - a lakásügyekért felelős szakbizottság határozattal dönt.


(4)  A lakásügyekért felelős szakbizottság az érvényes pályázatok esetében az alábbi szempontokat együttesen mérlegeli a bérlőkijelölés során:

a) saját háztartásban kiskorú gyermek eltartásáról való gondoskodás, figyelembe véve a   gyermekek számát,

b) az egy főre eső havi átlagos nettó jövedelem, előnyt jelent a keresőtevékenységből származó jövedelem,

c) szociális körülmények, egészségügyi helyzet,

d) jelenlegi lakhatási körülmények.


(5)     A (4) bekezdésben meghatározottak azonossága esetén előnyt élvez, aki a leghosszabb időszakra – legalább egy évre, de legfeljebb öt évre – vállalja az általa fizetendő lakbérnek előre, egyösszegben történő megfizetését.”


3. §    Az Ör. 18. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5)   A közgyűlés egyedi elbírálás alapján a (4) bekezdés a) pontjában meghatározott időtartam leteltét követően a lakásbérbeadás időtartamát legfeljebb 5 évvel meghosszabbíthatja, ha a bérlő továbbra is önkormányzati feladatot lát el, illetve az önkormányzat által támogatott tevékenységet végez.”


4. § Az Ör. 19/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester döntésével – az előkészítő munkacsoport javaslata alapján - a helyi gazdaság élénkítése érdekében a 2/g. mellékletben felsorolt lakásokba bérlőt jelölhet ki.


(2)     A polgármester jogosult – az előkészítő munkacsoport javaslata alapján – gazdasági társasággal is bérleti szerződést kötni, a gazdasági társaság pedig olyan szakemberek részére adhatja a lakást albérletbe, akik a vállalkozásnál mérnöki végzettséggel, vagy a vállalkozások menedzsmentjében egyéb szakirányú végzettséggel kerülnek foglalkoztatásra.”


5. § Az Ör. 43. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A 2/g. mellékletben felsorolt lakásokat a helyi gazdaság élénkítése céljából a bérlő gazdasági társaság jogosult határozott és határozatlan időre is albérletbe adni, legfeljebb a lakásbérleti jogviszony időtartamára. A bérlő előzetesen közli a bérbeadóval az albérletbe vevők adatait, és az albérleti szerződésben kötelezettségként előírja számukra a bérlőt terhelő kötelezettségeket.”


6. § Az Ör. 69. § (2) bekezdés b) pontjának első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

[(2)   E rendelet alkalmazásában]

 „b)   vagyon: az a hasznosítható ingatlan, jármű, vagyoni értékű jog, továbbá pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt - jövedelemként figyelembe nem vett - összeg, amelynek

ba)    külön-külön számított forgalmi értéke, illetve összege a nyugdíjminimum összegének negyvenszeresét, vagy

bb)    együttes forgalmi értéke, illetve összege a nyugdíjminimum összegének nyolcvanszorosát

meghaladja.”


7. § Az Ör. 6. számú melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


8. § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.




Dr. Kovács Gábor sk.

jegyző

Balaicz Zoltán sk.

polgármester


Mellékletek