Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 17/2018. (VI.15.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 47/2004. (XII.03.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 06. 16- 2018. 06. 16

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, továbbá a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében és a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 144. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. §


A közterületek használatáról szóló 47/2004. (XII.03.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) E rendelet hatálya nem terjed ki a vásárokról és piacokról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott területekre és tevékenységekre, a fizető parkolók működéséről és igénybevételük rendjéről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott fizető parkolók területére azok parkolási célból történő rendeltetésszerű használata esetén, valamint az önkormányzat vagyonáról, a vagyongazdálkodás és vagyonhasznosítás szabályairól szóló önkormányzati rendelet alapján vagyongazdálkodásba adott közterületekre.”


2. §


(1) Az R. 3. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[A rendelet alkalmazása során: ]

„közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan, az önkormányzat tulajdonában álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván;”


(2) Az R. 3. §-a a következő z) ponttal egészül ki:


[A rendelet alkalmazása során: ]

„z) választási plakát: a választási eljárásról szóló törvény 144. § (1) bekezdésében meghatározott dolog.”


3. §


Az R. 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A szerződéskötésre irányuló kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a Közterület-felügyelethez, a tevékenység megkezdését legalább 15 nappal megelőzően.”




4. §


Az R. 10. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[(2)A közterület-használati szerződés megkötését meg kell tagadni, ha a kérelemben megnevezett használatba vevő, illetve annak jogutódja vagy tulajdonosa]

„c) az Önkormányzattal szemben közterület-használati díjtartozása, köztartozása vagy polgárjogi megállapodásból eredő egyéb tartozása van, a tartozások kiegyenlítéséig.”


5. §


Az R. 13. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A használatba vevő köteles a közterület-használati szerződésben megállapított díjfizetési időszakra esedékes közterület-használati díjat a tárgyidőszakot megelőző hónap 15. napjáig az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára befizetni.”


6. §


(1) Az R. 16. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A polgármester a közterületek hasznosítására pályázatot írhat ki.”


(2) Az R. 16. § (5) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) A pályázati ajánlatot a polgármesternek címezve a közterület-felügyelethez kell benyújtani.”


7. §


Az R. a következő 21/B. §-al egészül ki:


VÁLASZTÁSI PLAKÁTOK ELHELYEZÉSE KÖZTERÜLETEN


21/B. §


(1) Tilos a választási plakátok elhelyezése a 4. számú mellékletben meghatározott közterületeken műemlékvédelmi, környezetvédelmi okokból.


(2) A 4. mellékletben meghatározott közterületeken elhelyezett választási plakátok eltávolításáról, az eredeti állapot helyreállításáról az önkormányzat gondoskodik. A választási plakátok eltávolításának, illetve az eredeti állapot helyreállításának költségeit aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték, viselni köteles.”


8. §


(1) Az R. 22. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A közterület-használati szerződést bármelyik fél felmondhatja a Ptk. alapján. Ha a felek a szerződésben ettől eltérően nem állapodnak meg, a felmondási idő 30 nap.”

(2) Az R. 22. § (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) Ha a használatba vevő a közterületet nem a szerződésben rögzített célra vagy módon használja, a használt területet albérletbe adja vagy a szerződésből fakadó kötelezettségeit súlyosan megszegi (így különösen a közterületet a tevékenységével rongálja, illetve a városképi, műemlékvédelmi, köztisztasági követelményeknek felszólítás ellenére sem tesz eleget, vagy a közterület-használati szerződésben engedélyezett nyitvatartási időt túllépi), a használatba adó a szerződést azonnali hatállyal felmondhatja. Ilyen esetben a használatba adó követelheti a közterület-használattal esetlegesen felmerült kárának megtérítését is.”


9. §


(1) Az R. 24. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A közterületek rendjét, állapotát, a közterületek rendeltetésszerű használatát, valamint a közterület rendeltetéstől eltérő célú használatának szabályszerűségét és a közterület-használati szerződés meglétét a közterület-felügyelet a város közigazgatási területén folyamatosan ellenőrzi.”


(2) Az R. 24. § (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Jogtalan közterület-használat esetén a közterület-felügyelet a közterület használót a tevékenység azonnali felfüggesztésére, abbahagyására, szabálytalan közterület-használat megállapítása esetén az előírások betartására és a szerződésszerű állapot azonnali helyreállítására szólítja fel.”


(3) Az R. 24. § (7) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(7) A pótdíjat a kiszabásától számított 5 napon belül kell befizetni az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára.”


10. §


Az R. 25. § helyébe a következő rendelkezés lép:


„A polgármester a tulajdonos önkormányzat nevében birtokvédelmi eljárást kezdeményez a közterület-használó ellen, ha

      a)            jogtalan közterület-használatot valósít meg, és azt felszólítás ellenére sem hagyja abba;

b) szabálytalan közterület-használatot valósít meg és a közterület-használati szerződésben foglalt kötelezettségeinek felszólítás ellenére sem tesz eleget.”


11. §


Az R. 2. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


12. §


Az R. a jelen rendelet 2. mellékletével egészül ki.


13. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.


(2) Hatályát veszíti az R. 3. § l) pontja, a 4. § (5) bekezdés c) és k) pontjai, az 5. § (5) bekezdése, a 6. § (2) bekezdése, a 11. § e) pontja.




Dr. Kovács Gábor sk.

címzetes főjegyző

Balaicz Zoltán sk.

polgármester