Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 30/2018. (XI.22.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 42/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 12. 01- 2018. 12. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Zala Megyei Kormányhivatal, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, kulturális örökség védelméért felelős miniszter és Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság véleményének kikérésével  a következőket rendeli el:



1. §


A településkép védelméről szóló 42/2017.(XII.18.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) 2. § c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


[E rendelet alkalmazásában:]

„c)    értékvizsgálat: É1 tervezői jogosultsággal rendelkező építész(ek) által készített olyan szakvizsgálat, amely feltárja és meghatározza és meghatározza a ténylegesen meglévő, illetve a település szempontjából annak minősülő értéket, amely védelemre érdemes, illetve melynek védelmét meg kell szüntetni. A vizsgálatnak tartalmaznia kell a védelemre, illetve annak törlésére javasolt érték esztétikai, történeti, valamint műszaki, természeti jellemzőit, illetve a törlési javaslat alátámasztását.”


2. §


A rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1)  A helyi egyedi védelem alatt álló épület, építmény – annak értékeit nem sértő módon – egységes táblával megjelölhető.”


3.§


A rendelet 14. §-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3)   Utcafronton garázskapu, illetve gépjármű behajtásra alkalmas homlokzati nyílás nem sorolható, mindösszesen egy létesíthető.”



4.§


A rendelet 15. §-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4)   Utcafronton garázskapu, illetve gépjármű behajtásra alkalmas homlokzati nyílás nem sorolható, mindösszesen egy létesíthető.”


5.§


A rendelet 16. §-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4)   Utcafronton garázskapu, illetve gépjármű behajtásra alkalmas homlokzati nyílás nem sorolható, mindösszesen egy létesíthető.”


6.§


A rendelet 17. §-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4)   Utcafronton garázskapu, illetve gépjármű behajtásra alkalmas homlokzati nyílásból kettő létesíthető, összesen 6 méteres szélességben.”


7.§


A rendelet 25. §-a az alábbi g) ponttal egészül ki:


[A helyi védelem alá tartozó épületeket érintő átalakításokat, bővítéseket a védett épülethez vagy épületrészhez történő illeszkedéssel szabad megvalósítani. Az alkalmazott építészeti megoldás nem lehet domináns, nem írhatja át a védett értékeket. A védett épületeket érintő építési munkák során:]

„g) Az épületek nyílászáróinak cseréje, felújítása során a közterületről látható homlokzaton csak az eredetivel megegyező, korhű anyaghasználat a megengedett. A nyílászáró színe harmonizáljon a meglévő nyílászárók és a homlokzat színével. Redőnyszekrény csak rejtett módon létesíthető. A redőny színe illeszkedjen a nyílászáró és a homlokzat színéhez”


8.§


A rendelet 49. §-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3)   Különálló, közterületen létesítendő hulladéktároló szerkezete csak zártszelvényből készülhet, színe RAL 7016, antracitszürke lehet. A tároló lehorgonyzása csak oldható kötéssel valósulhat meg. A tároló falának anyaga a fémszerkezet belső felületén rögzített vízszintes (áttört/tömör), felületkezelt, 120 cm magasságig érő diószínű deszkázat lehet, a természetes átszellőzés felette oldható meg.”


9.§


A rendelet 62. §-a az alábbi (4) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


[(4)    Településképi szempontból meghatározó területekbe tartozó ingatlanokon a (2) bekezdésben foglaltakon túl az alábbi esetekben:]

„b)     Építményen vagy attól különállóan cégjelvény, címtábla, cégtábla elhelyezése, létesítése.”


10. §


A rendelet 3. mellékletében található helyi területi védelem alatt álló területek térképi lehatárolása, valamint a településképi követelmények térképi lehatárolása érintett szelvénye az 1. melléklet szerint módosul.


11. §


(1) Ez a rendelet 2018. december 1. napján lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet 1. melléklet 2. fejezet 34. pontja hatályát veszti.





Balaicz Zoltán sk.

polgármester

dr. Kovács Gábor sk.

címzetes főjegyző