Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 33/2018. (XII.14.) önkormányzati rendelete

a lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 57/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 01. 01- 2019. 01. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) és (2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. § (1) és (2) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) és (6) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 54. § (1) és (3) bekezdésében, 68. § (2) bekezdésében, 84. § (1) és (2) bekezdésében, 85/F. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 57/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 3. § (4) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

[(4)   A lakásbérbeadás jellege költségelvűnek minősül, ha]

„g)     a lakásbérbeadás köznevelési feladatellátás céljából a Zalaegerszegi Tankerületi Központ, illetve jogutód szervezete részére történt.”


2. §    Az Ör. 5. § (2) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:

[(2)   Határozatlan időre kell bérbe adni]

„f)     köznevelési feladatellátás céljából a Zalaegerszegi Tankerületi Központ, illetve jogutód szervezete részére bérbe adott lakást.”


3. § (1) Az Ör. 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Egyes munkakörökhöz vagy tevékenységekhez kapcsolódó bérbeadásnak minősül, ha a 2/a.-2/f. és 2/h. mellékletekben felsorolt lakásokban történik az elhelyezés.”


(2) Az Ör. 17. § (2) bekezdése a következő 8. ponttal egészül ki:

[(2)   Az egyes munkakörökhöz vagy tevékenységekhez kapcsolódó lakás bérlőjének – az alábbiakban felsorolt feltételek fennállásáig – csak az a személy jelölhető ki, akinek munkaköre vagy feladatellátása]

„8. a 2/h. mellékletben felsorolt lakásnál a Göcseji Múzeum tevékenységéhez kapcsolódik.”


(3) Az Ör. 17. §-a a következő (3c) bekezdéssel egészül ki:

„(3c) A Zalaegerszeg, Landorhegyi út 17. C. lph. 1/4. szám alatti lakásnál a bérlő a Zalaegerszegi Tankerületi Központ, illetve jogutód szervezete köznevelési feladatellátás céljából.”


(4) Az Ör. 17. § (4) bekezdése a következő 10. ponttal egészül ki:

[(4)   A (2) bekezdésben meghatározott lakások bérbeadása esetén a bérlőkijelölési jogot]

„10. a 2/h. mellékletben felsorolt lakásnál a Göcseji Múzeum vezetője gyakorolja.”



4. § Az Ör. 20. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5)   Speciális önkormányzati lakásbérbeadásnak minősül és költségelvű jelleggel adható bérbe a Zalaegerszeg, Landorhegyi út 17. C. lph. 1/4. szám alatti lakás köznevelési feladatellátás céljából a Zalaegerszegi Tankerületi Központ, illetve jogutód szervezete részére.”


5. § Az Ör. a következő 31/E. §-sal egészül ki:

„31/E. §


A Zalaegerszeg, Landorhegyi út 17. C. lph. 1/4. szám alatti lakásra köznevelési feladatellátás céljából a Zalaegerszegi Tankerületi Központ, illetve jogutód szervezete jogosult a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezettel bérleti szerződést kötni.”


6. §    Az Ör. 43. §-a a következő (10) bekezdéssel egészül ki:

„(10) A Zalaegerszeg, Landorhegyi út 17. C. lph. 1/4. szám alatti lakást köznevelési feladatellátás céljából a Zalaegerszegi Tankerületi Központ, illetve jogutód szervezete jogosult határozott és határozatlan időre is albérletbe adni, legfeljebb a lakásbérleti jogviszony időtartamára. A bérlő előzetesen közli a bérbeadóval az albérletbe vevő adatait, és az albérleti szerződésben kötelezettségként előírja számára a bérlőt terhelő kötelezettségeket.”


7. § Az Ör. 47. § (2) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(2)   Lakbérkedvezményre jogosult]

„e) a 2/a., 2/c., 2/d., 2/e. és 2/h. mellékletekben felsorolt lakások bérlője, ha munkaköre nem sorolható a b) pontban meghatározott körbe.”


8. § (1) Az Ör. 55. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben a lakásbérleti jogviszony az (1) bekezdésben meghatározott okból felmondásra került, a közgyűlés egyedi döntése alapján a volt bérlővel korábbi lakására határozott idejű, de legfeljebb egy évre szóló lakásbérleti szerződés köthető a lakás kiürítéséről szóló bírósági ítélet végrehajtásáig, ha a volt bérlő a lakásbérleti szerződés felmondásában szereplő és a kérelem benyújtásáig fennálló lakbértartozása, valamint az őt terhelő egyéb költségek megfizetésének legalább 50%-ban önerőből maradéktalanul eleget tett és a tartozás megfizetése mellett az esedékes fizetési kötelezettségeit a bérleti jogviszony helyreállítása iránti kérelmet megelőzően legalább 12 hónapig teljesítette. Nem számít önerőnek az önkormányzat vagy a Lakhatásért Közalapítvány által a tartozás mérsékléséhez nyújtott támogatás. Az önerő számítása szempontjából nem kell figyelembe venni a lakásfenntartáshoz kapcsolódó támogatásokat.”


(2) Az Ör. 55. §-a a következő (2b)-(2c) bekezdéssel egészül ki:

„(2b) A közgyűlés az alábbi szempontokat együttesen mérlegeli a bérleti jogviszony helyreállításának elbírálása során:

a) saját háztartásban kiskorú gyermek eltartásáról való gondoskodás, figyelembe véve a gyermekek számát,

b) az egy főre eső havi átlagos nettó jövedelem, előnyt jelent a keresőtevékenységből származó jövedelem,

c) szociális körülmények, egészségügyi helyzet,

d) jelenlegi lakhatási körülmények, és

e) a volt bérlőnek és a vele együttlakó személyeknek a bérbeadóval és a lakókkal szembeni magatartása.

(2c) A közgyűlés dönthet a bérleti jogviszony helyreállítására irányuló kérelem elutasításával egyidejűleg arról, hogy a végrehajtási eljárást felfüggeszti és amennyiben a volt bérlő az elutasítástól számított 12 hónapig a tartozás megfizetése mellett az esedékes fizetési kötelezettségeinek eleget tesz, akkor a bérleti jogviszony helyreállítását felülvizsgálja.”


9. § Az Ör. 2. melléklete jelen rendelet 1. mellékletével egészül ki.


10. § Az Ör. 3. melléklete helyébe jelen rendelet 2. melléklete lép.


11. § (1) E rendelet 2019. január 1. napján lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(2) E rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.





Balaicz Zoltán sk.

polgármester

dr. Kovács Gábor sk.

címzetes főjegyző