Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 34/2018. (XII.14.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatásáról szóló 4/2006. (II.03.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 12. 14- 2018. 12. 14

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatásáról szóló 4/2006. (II.03) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: ELR.) 6. § (4) bekezdése pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A támogatott kötelezettséget vállal arra, hogy a támogatás utalásától számított 10 évig – de legalább a gyermekek nagykorúvá válásáig - az igénylők és gyermekeik a lakásban életvitelszerűen laknak. A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (2) bekezdésének megfelelően az életvitelszerű itt lakásra az igénylők és gyermekeik lakóhely létesítésére kötelesek bejelentkezni a lakcímnyilvántartásba.”


2. § Az ELR. 9. § (3) bekezdés 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„[(3) A feltételek fennállásának igazolására az alábbi dokumentumok fogadhatóak el:]

 4. lakásépítés vagy –bővítés, továbbá lakásnagyság igazolására: az egyszerű bejelentés benyújtására vonatkozó igazolás,


3. § Az ELR. 10. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

 „(2) A polgármester a támogatás iránti igény elutasításáról határozattal dönt.”


4. § Az ELR. 13. § (1) bekezdés e) és f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

 „[(1) A támogatás teljes összegét azonnal és egyösszegben kell visszafizetni a Ptk-ban meghatározott késedelmi kamattal növelten, ha az adós a támogatás igénybevételével épített, vagy vásárolt lakást:]

e)  ha lakásépítés (bővítés) esetén az építési engedélytől (az egyszerű bejelentéstől) oly mértékben tért el, hogy az építésrendészeti bírságot von maga után, illetve

f) a lakás nem a támogatott személy és azon kiskorú gyermeke(i) lakóhelyéül szolgál legalább a 6. § (4) bekezdésében vállalt időtartamig, aki(k)re tekintettel a támogatást igénybe vette.”


5. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépése előtt beadott, de még el nem bírált kérelmek esetében is alkalmazni kell.




Balaicz Zoltán sk.

polgármester

dr. Kovács Gábor sk.

címzetes főjegyző