Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 35/2018. (XII.14.) önkormányzati rendelete

az Egerszeg Kártyáról szóló 16/2003. (IV.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 01. 01- 2019. 03. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének az Egerszeg Kártyáról szóló 16/2003. (IV.11.) önkormányzati rendelete (későbbiekben: Ör.) 3. § (1) bekezdése a következőkkel egészül ki:


Szervezetek

A kedvezmény mértéke

(a beiratkozási díjból)

Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár

10 %


2. § Az Ör. 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

“5. § (1) Egerszeg Kártyát személyesen az erre a célra rendszeresített igénylőlapon (1. melléklet) és ügyfélkapus azonosítást követően a hivatali portálon közzétett elektronikus (online) igénylőlap (2. melléklet) kitöltésével lehet igényelni. A kártya igénylése során a személyes adatok és a lakóhely megadása szükséges, amely igazolja, hogy az igénylő megfelel jelen rendelet 2. §-ában foglalt feltételeknek. Az igénylőlap átvételétől számított 15 napon belül a kártyát el kell készíteni, és – választásának megfelelően – az igénylőnek vagy a törvényes képviselőjének személyesen át kell adni, illetve részére postai úton térítésmentesen meg kell küldeni.


(2) Az Egerszeg Kártya előállításának költségeit az igénylő viseli. Az igénylő minden új kártya előállításáért 2.000,- Ft-ot köteles fizetni.


(3) A kártya személyes igénylése esetén a fizetés készpénzzel és bankkártyás fizetéssel, elektronikus igénylés esetén bankkártyás fizetéssel történhet.


(4) Elutasított igénylés esetén a befizetett díj postai úton visszautalásra kerül.


(5) A hivatal az igénylő részére postai úton megküldött és elveszett kártyát térítésmentesen pótolja.


(6) A fogyatékossági támogatásban részesülő súlyos fogyatékos személynek, valamint olyan személynek, aki után fogyatékossága okán magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, vagy aki ezen okból magasabb összegű családi pótlékban részesül, 4. baleseti fokozatba tartozó baleseti járadékban részesülő személynek, továbbá azon megváltozott munkaképességű személynek, aki rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, az Egerszeg Kártya előállításáért térítési díjat nem kell fizetnie. A kártya igényléséhez

a)  a fogyatékosság tényének igazolására fogyatékossági támogatás esetén a Magyar Államkincstár által kiadott, ezt igazoló hatósági igazolványnak,

b)  magasabb összegű családi pótlékra való jogosultság esetén az ezt igazoló hatósági igazolványnak a bemutatásán túl a fogyatékosságot megállapító szakorvosi igazolásnak,

c)  az egészségkárosodás és a munkaképesség megváltozás tényének igazolására a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiadott, a folyósított ellátás típusát tartalmazó, utolsó igazolásnak

a bemutatása szükséges.


(7) Amennyiben az online igénylés során az igénylő díjmentességre jogosultságra hivatkozik, akkor az erre vonatkozó igazolások másolatát – az igénylés elektronikus beküldésétől számított 8 napon belül – be kell küldeni a hivatal részére az ekartya@ph.zalaegerszeg.hu e-mail címre, vagy egyéb módon, ellenkező esetben a díjmentes igénylés elutasításra kerül.


(8) Az Egerszeg Kártya előállításáért a térítési díj 50 %-át kell megfizetnie annak a személynek, aki a 62. életévét betöltötte.


3. § Az Ör. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

“6. § Az Egerszeg Kártya a kibocsátás napjától számított 3 évig jogosít a kedvezmények igénybevételére. Az érvényességi idő lejártát követően új kártyát kell igényelni.”


4. § (1) Az Ör. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.

(2) Az Ör. kiegészül jelen rendelet 2. mellékletével.


5. § (1) Jelen rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2019. január 01. napján lép hatályba és 2019. március 02. napján hatályát veszti.

(2) A 2-4. § 2019. március 1. napján lép hatályba.

(3) Jelen rendelet hatályba lépését megelőzően kiadott kártyák az érvényesség évét tartalmazó hologramos bélyegek szerinti időtartamig feljogosítanak az Ör. 3. § szerinti kedvezmények igénybevételére.





Balaicz Zoltán sk.

polgármester

dr. Kovács Gábor sk.

címzetes főjegyző