Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 39/2018. (XII.14.) önkormányzati rendelete

a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város sportjáról szóló 1/2002. (II.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 01. 01- 2019. 01. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában és a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (1) bekezdés b) pontjában és (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város sportjáról szóló 1/2002 (II.01.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4. § -a helyébe a következő rendelkezés lép:


„A sporttámogatás felosztási keretei


(1)   Az Önkormányzat által a sport támogatására fordított összeget a következő költségvetési keretek szerint kell felosztani:

a/     versenysport, élsport működési támogatása,

b/    utánpótlás-nevelés működési támogatása,

c/     eredményességi támogatás, ha az ágazati keretösszeg erre lehetőséget ad,

d/    diáksport támogatása,

e/     sportszövetség működési támogatása,

f/     szabadidősport klubok támogatása,

g/    rendezvény-támogatás,

h/    előre nem tervezett sportesemények támogatása, ha az ágazati keretösszeg erre lehetőséget ad,

i/     sportlétesítmények üzemeltetésének támogatása,

j/     sportlétesítmények felújításának, fejlesztésének támogatása,

k/    új sportlétesítmények építésének támogatása, ha az ágazati keretösszeg erre lehetőséget ad,

l)     létesítményhasználat támogatása.


(2)   Az Önkormányzat támogatásában részesült sportegyesületek, sportszervezetek, sportolók kötelesek Zalaegerszeg város címerét vagy nevét, vagy együttesen mindkettőt a városi címer és zászló használatának rendjéről szóló önkormányzati rendeletben előírtak megtartásával használni.”


2.§


(1) A Rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Támogatásban részesülhetnek az országos bajnokságban szereplő csapatok sportszervezetei, valamint a nemzetközi és első osztályú minősített sportolót (sportolókat) foglalkoztató sportszervezetek.”


(2) A Rendelet 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) Kiemelt támogatásban részesülhetnek a kiemelt sportszervezetek. Ezek körét a sportért felelős szakbizottság évente állapítja meg”


(3) A Rendelet 5. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) A támogatottak köréről és a támogatás összegéről, a Sportkoncepcióban elfogadott elvek alapján a sportért felelős szakbizottság dönt.”


3. §


(1) A Rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatott a támogatást versenyeztetési és személyi, illetve működési kiadásokra használhatja fel.


(2) A Rendelet 6. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A támogatottak köréről és a támogatás összegéről, a Sportkoncepcióban elfogadott elvek alapján a sportért felelős szakbizottság dönt.”


4. §


A Rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az Önkormányzat támogatja az önálló jogi személyiségű zalaegerszegi városi sportági szövetségek és a Városi Szabadidősport Szövetség működését.”


A Rendelet 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A támogatás mértékéről, kérelemre a sportért felelős szakbizottság dönt.”


5. §


A Rendelet 10.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A támogatottak köréről, a támogatás összegéről a Sportkoncepcióban elfogadott elvek, illetve nyilvánosan meghirdetett pályázatok alapján a sportért felelős szakbizottság dönt.”


6. §


A Rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A támogatottak köréről és a támogatás mértékéről kérelem, illetve nyilvánosan meghirdetett pályázat alapján a sportért felelős szakbizottság dönt.”



7. §


A Rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„Évközben befogadott, előre nem tervezett sportesemények támogatásáról kérelem alapján a sportért felelős szakbizottság dönt.”


8. §


A Rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„Az Önkormányzat tulajdonában lévő, megállapodás alapján a sportegyesület által üzemeltetett sportlétesítmények üzemeltetési költségeihez való támogatás nyújtásáról a sportért felelős szakbizottság javaslata alapján – a költségvetési rendelet elfogadásakor – a Közgyűlés dönt.”


9. §


A Rendelet az alábbi 15/A. §-al egészül ki:


„15/A. §

Létesítményhasználat támogatása


(1) Az Önkormányzat éves költségvetésében rendelkezésre álló keretösszeg erejéig az Egerszegi Sport és Turizmus Kft. és a Városi Sportlétesítmény Gondnokság Intézménye kezelésében lévő, az Önkormányzat tulajdonát képező sportlétesítmények használatához kérelem alapján, a zalaegerszegi székhelyű sportszervezetek részére nyújtható támogatásról a polgármester dönt.


(2) A támogatás legfeljebb a sportlétesítmény használatára kijelölt sportszervezet és a sportlétesítmény fenntartásával és működtetésével megbízott szervezetek – Egerszegi Sport és Turizmus Kft.; Városi Sportlétesítmény Gondnokság Intézménye – között megkötött szerződésben rögzített díj összege lehet.


(3) A támogatás összege a fentiekben nevesített, az Önkormányzat tulajdonát képező sportlétesítmény fenntartásával és működtetésével megbízott szervezetek – Egerszegi Sport és Turizmus Kft.; Városi Sportlétesítmény Gondnokság Intézménye – által kibocsátott számla alapján, teljesítésigazolást követően kerülhet átutalásra.


(4) Az önkormányzat tulajdonát képező, sportszervezeteknek működtetésre átadott létesítményekre, a 15/A. § (1)-(3) bekezdésében foglaltak nem vonatkoznak.”


10. §


A Rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„16. §

A rendkívüli sporttámogatás


A sporttámogatások odaítéléséről az éves költségvetési rendeletben meghatározott ágazati kereteken belül Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2007. (II.9.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: SZMSZ) 51.§ (4) bekezdése alapján a sportért felelős szakbizottság, ettől eltérően a Közgyűlés dönt.”


11. §


A Rendelet 17.§ (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A támogatásra jogosult igényét sporttámogatási kérelem formájában Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának sportért felelős szakbizottságához címzetten kérelmezheti.”


12. §


A Rendelet 18.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„A sportért felelős szakbizottság által kiírt és nyilvánosan meghirdetett pályázati feltételeknek megfelelő pályázó részesíthető támogatásban, amelyik a rendelet 19. § (2) bekezdésében meghatározott feltételeknek is eleget tesz.”   


13. §


A Rendelet 19. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A mindenkori költségvetési rendeletben meghatározott előirányzatok felosztásáról az SZMSZ 51. § (4) bekezdés 8. pontja alapján a sportért felelős szakbizottság, ettől eltérően a Közgyűlés dönt.”


14. §


A Rendelet 20. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„c) Kiemelt sportszervezet: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének sportért felelős szakbizottsága által meghatározott sportszervezet az elért eredmények, a város sportéletében betöltött szerep alapján.”


15. §


(1) Ez a rendelet 2019. január 1. napján lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(2) Hatályát veszti a Rendelet 3. § (1) bekezdés e) pontja, 3. § (1) bekezdés o) pontja, 4. § c) pontja, 4. § e) pontja, 5. § (2) bekezdése, 6. § (4) bekezdése, 7. §, 8. § (2) bekezdése, 8. § (3) bekezdése, és a Rendelet 1. sz. melléklete.





Balaicz Zoltán sk.

polgármester

dr. Kovács Gábor sk.

címzetes főjegyző