Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 40/2018. (XII.14.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásáról szóló 32/2004. (IX.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 01. 01- 2019. 01. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 23. § (1) bekezdésében és 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42.§ 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 


1. § A helyi kitüntetések alapításáról és adományozásáról szóló 32/2004. (IX.24.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a az alábbiakkal egészül ki:

[Ennek a kívánalomnak megfelelően Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi elismerési formákról rendelkezik:]

- „Keresztury Dezső-díj“


2. § Az R. az alábbi 6/B.§-al egészül ki:


„6/B. §


„KERESZTURY DEZSŐ-DÍJ”


(1) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése „Keresztury Dezső-díj”-at adományozhat olyan magánszemélynek, aki Keresztury Dezső életművének, irodalmi és tudományos munkásságának kutatásában vagy az általa művelt irodalmi és tudományos szakterületeken kiemelkedőt és példaértékűt alkotott.


(2) A díjból két évente egy adományozható. A díj személyek és művek között nem osztható meg.


(3) A díjjal a kitüntetettet az adományozásról szóló oklevél, valamint egy zalaegerszegi képzőművész által készített emlékplakett és nettó 150.000 Ft pénzjutalom illeti meg.


(4) A díjra javaslatot a zalaegerszegi Keresztury Emlékbizottság tesz a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete ajánlásának figyelembevételével.


(5) A javaslatot írásos indokolással ellátva, az átadás évét megelőző október hónap 31. napjáig kell a polgármesterhez  eljuttatni.


(6) A javaslatot a polgármester a kultúráért felelős bizottság véleményének kikérése után terjeszti a közgyűlés elé.


(7) A díjról a közgyűlés minősített többséggel határoz.


(8) A díj a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezendő gálaesten kerül átadásra.”



3. § E rendelet 2019. január 1. napján lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.





Balaicz Zoltán sk.

polgármester

dr. Kovács Gábor sk.

címzetes főjegyző