Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 46/2020. (XII.21.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 42/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 22- 2020. 12. 22

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm.rendelet, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1)  bekezdés a) pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Zala Megyei Kormányhivatal, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:



1. §


A településkép védelméről szóló 42/2017.(XII.18.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) 2. §-a a következő y) ponttal egészül ki


[E rendelet alkalmazásában:]

„y)       közlekedési főútvonalak: a 2. melléklet szerinti főútvonalak.”


2. §


A rendelet 19. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Utcafronti kerítés áttörten építhető, a belátás gátlása csak növényzettel alakítható ki. A közlekedési főútvonalak Belváros területén kívül eső részén, az utak mindkét oldala mentén elhelyezkedő ingatlanok esetében áttört vagy tömör kerítés is létesíthető.”


3. §


A rendelet 27. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1)   Klímaberendezés a város egész területén akkor helyezhető el a homlokzaton, ha összerendezetten, építészeti eszközökkel takartan vagy közterületről nem látható módon, az épületek alárendelt homlokzatán megvalósítható. A Belváros területén kívüli Telepszerű többszintes lakóterületek és intézményeik településképi szempontból meghatározó területeken összerendezetten, lehetőség szerint építészeti eszközökkel takartan és közterületről nem látható módon, az épületek alárendelt homlokzatára lehet telepíteni.”


4. §


A rendelet 49. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4) A Belváros területén kívüli területeken a különálló, közterületen létesítendő szelektív hulladéktároló szerkezete RAL 7016 színű, porszórt, tüzihorganyzott acél szerkezet lehet.”


5. §


A rendelet 54. § (2) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki:


[A szakmai konzultáció kötelező:]


„c)       lakóépületek esetében terasz, erkély, loggia beépítése előtt.”


6. §


A rendelet 57. § g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[A településképi véleményezési eljárás hatálya alá tartoznak:]

„g)       kereskedelmi, szolgáltató és ipari épület jogszabályban építésügyi hatósági engedélyhez kötött építészeti-műszaki tervei, valamint”


7. §


A rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.


8. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(2) Hatályát veszti a rendelet 57 § f) pontja.



      


Dr. Kovács Gábor sk.

címzetes főjegyző

Balaicz Zoltán sk.

polgármester