Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 39/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és piacokról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 39/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és piacokról

2023.01.01.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Zalaegerszeg város közigazgatási területén a piacokon és vásárokon szervezett módon történjen a kereskedés. A Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac területén lehetőséget biztosítson a helyben termelt, jó minőségű élelmiszer helyi termelők általi rövid ellátási láncban történő értékesítésére, lehetőséget teremtve a helyi, göcseji parasztgazdálkodás és kézművesség bemutatására, a hagyományok megélésére, a térség szellemi örökség értékeinek hasznosítására, a hagyományos főzési technikák és receptúrák átadására.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott alábbi piacokra és vásárokra:

a) napi élelmiszerpiacra és vásárcsarnokra

b) heti kirakóvásárra

c) országos kirakóvásárra

d) használtcikk piacra

e) egyéb, piac területén rendezett (húsvéti és karácsonyi) vásárra

f) húsvéti és karácsonyi vásárra

g) helyi termelői és kézműves piacra (Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piac)

(2) A rendelet hatálya kiterjed továbbá Zalaegerszeg város közigazgatási területén minden olyan piacra és vásárra, amit az önkormányzat tart fenn, illetve rendez.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan magánszemélyre, egyéni vállalkozóra, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki vagy amely a piacon, illetve a vásáron bármilyen értékesítési vagy szolgáltató tevékenységet folytat, a piac, illetve a vásár területén tartózkodókra, a piac és a vásár működésével kapcsolatos tevékenységet folytatókra.

(4) Az Önkormányzat a 2. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározott húsvéti és karácsonyi vásárok szervezésére egyéb szervezetekkel szerződést köthet. A fizetendő díjakat a vásár szervezőjével kötött külön szerződés tartalmazza, mely évente felülvizsgálatra kerül.

(5) E rendelet hatálya nem terjed ki az egyéb, a város közigazgatási területén esetenként engedélyezett árusításra.

2. Piacok és vásárok üzemeltetése

3. § (1) A 2. § (1) bekezdésében meghatározott piacok és vásárok üzemeltetője - a 2. § (1) bekezdés f) pontjában szereplő húsvéti és karácsonyi vásárok kivételével - a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Vásárcsarnok Gazdálkodási Szervezet Zalaegerszeg, Mérleg tér 1. (a továbbiakban: üzemeltető).

(2) Az üzemeltető a piacok és vásárok területén egyéb rendezvények megtartására is jogosult.

(3) Üzemeltető feladatai:

a) biztosítja az üzemeltetésébe tartozó piacok és vásárok rendjét, az árusítás zavartalanságát,

b) kijelöli az árusítóhelyeket, gondoskodik azok hasznosításáról és ellenőrzi használatukat, beszedi a területhasználati díjakat, a helybiztosítási díjakat, a helypénzeket és az egyéb jogcímen meghatározott díjakat,

c) a vásárokra és piacokra vonatkozó jogszabályokban és a jelen rendeletben foglaltakat betartja és betartatja, az előírások érvényesítése érdekében a szükséges intézkedéseket megteszi, továbbá meghatározza a vásárok és piacok működésének rendjét,

d) a Vásárcsarnok emeletén és a Göcseji Tudásközpont területén lévő illemhely üzemeltetése,

e) Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piac üzemeltetése,

f) a piacok, vásárok közlekedési rendjének és tisztaságának fenntartása.

(4) Az üzemeltető köteles a vásár és piac északi és déli bejáratánál hirdetőtáblát elhelyezni, melyeken közzé kell tenni:

a) a vásár és piac működési rendjét,

b) az üzemeltető nevét, címét, székhelyét, elektronikus levelezési címét,

c) a vásár, piac térképét tartalmazó helyszínrajzot, amelyen naprakészen fel kell tüntetni a sorszámmal ellátott kereskedelmi egységeket, helyszíneket,

d) a helyfoglalás, telepítés szakmai szabályok figyelembevételével kialakított sorrendjét,

e) a vásárokon és piacokon alkalmazott területhasználati díjakat, helybiztosítási díjakat, helypénz és óvadék mértékét,

f) jelen rendeletet teljes terjedelmében.

(5) Az üzemeltető jogosult a piac, vásár, vásárcsarnok, valamint a Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piac területén levő üzleteket, pavilonokat, egyéb helyiségeket bérbeadni, illetve a reklámfelületeket és a hangosbemondót hasznosítani. Az üzemeltető köteles beszedni a bérleti és egyéb jogcímen meghatározott díjakat, továbbá ellenőrizni a bérlemények használatát, a nyitva tartás rendjét.

3. A vásárok és piacok helye, ideje

4. § A napi élelmiszerpiac, az országos kirakóvásár, a heti kirakóvásár, egyéb vásárok, használtcikk piac helyét, idejét és időtartamát, valamint a vásárcsarnok és a Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piac helyét és nyitvatartási rendjét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

4. Az árusításra jogosultak köre

5. § (1) Vásáron és piacon csak az árusíthat, aki az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában rendelkezik lakóhellyel vagy székhellyel.

(2) Kistermelő kizárólag a maga termelte alapterméket vagy az abból előállított élelmiszert árusíthat.

(3) Gomba csak akkor árusítható, ha a gombaárusítás ellenőrzésére és árusítási engedélykiadására a piac területén a teljes nyitvatartási időben gombavizsgáló szakellenőr működik. Gombát és egyéb vizsgálatot igénylő terméket csak valamennyi tétel megvizsgálása után szabad árusítani. Tilos az első szállítmány vizsgálata után „azonos”, de vizsgálat nélküli terméket beszállítani, az árut pótolni. A gombát értékesítő személy köteles a gombavizsgáló szakellenőr által kiállított igazolást - amely naptári napra szól - nevének, lakhelyének, az árusított gomba fajtájának feltüntetésével feltűnő helyre kitenni.

(4) Népművész, népi iparművész, képző- és fotóművész, illetve kézműves csak a saját előállítású alkotásait árusíthatja.

(5) Az egyéni vállalkozónak, illetve mezőgazdasági kistermelőnek nem minősülő - az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező - egyéb magánszemély a tulajdonát képező vagyontárgyakat a kirakodóvásáron és használtcikk-piacon alkalomszerűen értékesítheti. A vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, továbbeladás céljára beszerzett árut nem értékesíthet. Az értékesítés akkor alkalomszerű, ha havonta legfeljebb két ízben történik.

5. Forgalomba hozható áruk köre

6. § E rendelet hatálya alá tartozó vásáron és piacon a vásár és piac jellegének megfelelően mindazon termék forgalomba hozható, melynek forgalmazását jogszabály nem tiltja, illetve a forgalomba hozatal jogszabályi előírásait a forgalmazó betartja.

6. Helyhasználat engedélyezése, helyfoglalás

7. § (1) A vásáron és piacon a sorszámmal ellátott kereskedelmi egységeket, helyszíneket a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) A vásáron és piacon csak az üzemeltetővel kötött szerződés alapján, a vonatkozó jogszabályokban és jelen rendeletben foglalt rendelkezések betartása, valamint a díjak megfizetése mellett lehet árusítani. A helypénz beszedése esetén szerződést nem kell kötni.

7. A területhasználat biztosítása, a helybiztosítási díj, a helypénz, az óvadék megfizetése

8. § (1) Az országos kirakóvásáron az arra kijelölt helyen területhasználati szerződéssel és az annak alapján fizetett területhasználati díj fizetésével, vagy napi helypénz befizetésével lehet árusítani. Esetenként az üzemeltető engedélyével nagyobb árusítóhely is igényelhető, melyért napi helypénzt kell fizetni. Az árusítóhelyen felül – területhasználati díjat vagy napi helypénzt fizetők – a parkolt személygépkocsi, utánfutó után helypénzt kötelesek fizetni.

(2) A heti kirakóvásáron az arra kijelölt állandó árusítóhelyen határozott időre, de legfeljebb öt évre megkötött területhasználati szerződéssel és az annak alapján fizetett területhasználati díj fizetésével, vagy napi helypénz befizetésével lehet árusítani.

(3) A Vásárcsarnokban az arra kijelölt állandó árusítóhelyen határozott időre, de legfeljebb öt évre megkötött területhasználati szerződéssel és az annak alapján fizetett területhasználati díj fizetésével, vagy helybiztosítási szerződéssel és az annak alapján fizetett helybiztosítási díj befizetésével lehet árusítani.

(4) A területhasználati szerződéssel rendelkező és területhasználati díjat fizető árusítók e díjon felül a napi helypénz megfizetésére azokra a napokra, amelyekre szerződéssel rendelkeznek, nem kötelezhetők. Esetenként az üzemeltető engedélyével nagyobb árusítóhely is igényelhető, melyért napi helypénzt kell fizetni.

(5) A napi élelmiszerpiacon állandó árusítóhelyre helybiztosítási díjat kell fizetni az üzemeltetővel határozott időre, de legfeljebb öt évre megkötött helybiztosítási szerződés alapján.

(6) Helypénz megváltása ellenében az országos kirakóvásáron, a heti kirakóvásáron, a napi élelmiszerpiacon, és a használtcikk piacon árusító hely egy napra adható, amely másra át nem ruházható. A helyfoglalásról kiállított bizonylatot (számla vagy nyugta) az árusítás egész ideje alatt meg kell őrizni, ellenőrzéskor bemutatni. Az első árusítás alkalmával a bizonylat átadásával egyidejűleg át kell adni a vásár és piac rendjéről szóló írásbeli tájékoztatót, melyben foglaltakat a helypénz megváltójának be kell tartania. Az elveszett bizonylat csak újabb vásárlásával pótolható.

(7) A helypénz megállapításánál az elfoglalt alapterületet, az áru fajtáját, mennyiségét kell alapul venni. Az alapterületet - a Göcseji Tudásközpont-Zalaegerszegi Helyi Termék Piac (3606/3 hrsz.) kivételével - négyzetméterben kell meghatározni. Minden megkezdett m2 egésznek számít, 1 m2 alatt hely nem adható ki. Az alapterületbe be kell számítani a göngyölegekkel (láda, zsák, doboz, kosár stb.) elfoglalt területet, valamint az árusítóhelyek előtt bemutatott áruk által elfoglalt területet is.

(8) Az árusítók az élelmiszerpiacon, vásárcsarnokban az áruikat a talajszinttől számítva maximum 1,5 m magasságig tarthatják akár bemutató, akár árusítás céljából.

(9) Az egy napra megfizetett helypénz esetében az árusítóhely – ha azt a helyhasználó kiürítette és elhagyta – többször is kiadható.

(10) A helypénzt a helypénzszedők szedik be, akik fényképes ellenőri igazolvánnyal igazolják magukat. A hiteles díjszabást – igény esetén – az árusítók részére kötelesek felmutatni.

(11) A megüresedett árusítóhelyeket az írásbeli kérelemmel rendelkező árusítók között az üzemeltető osztja el. Amennyiben ugyanazon helyre több kérelem érkezik, azt elsősorban a hiánycikket árusító részére, másodsorban a beérkezett igények sorrendjében kell kiadni. A piacon érvényes területhasznosítási és helybiztosítási szerződéssel rendelkező árusító közeli hozzátartozója, kérelem esetén a jelen bekezdésben foglaltak mellőzésével folytathatja az árusítást az árusítóhelyen.

(12) Amennyiben az önkormányzat, illetve az üzemeltető más célra hasznosítja a határozott időre szerződött árusítóhelyet, úgy a piac, vásár befogadóképességének határáig az üzemeltető új helyet ajánl fel szerződéskötésre. Amennyiben a szerződött fél az új árusítóhelyet nem fogadja el, úgy az üzemeltető 1 hónapos határidővel jogosult felbontani a szerződést.

(13) Mindenszentek (november 1.) napját megelőző 2 piaci napon iparcikket árusítani nem lehet. A 2 nap díjtételeit az éves területhasználati szerződés összege nem tartalmazza.

(14) Az iparcikk kiskereskedelmet végző vállalkozó az üzemeltető tulajdonában álló sátor használatáért, - természetes amortizációt leszámítva – állagmegőrzése érdekében az árusítószerkezet átvételekor óvadékot köteles fizetni. A sátor visszaadása esetén az óvadék – megfelelő állagmegőrzés esetén – kamatmentesen visszafizetésre kerül.

(15) A vásárokon és piacokon alkalmazott területhasználati díj, helybiztosítási díj, helypénz és óvadék mértékét és a fizetési határidőket a közgyűlés határozatban állapítja meg.

8. Az árusítás rendje

9. § (1) Az árusításra kijelölt helyet a nyitást megelőzően legkorábban egy órával lehet elfoglalni. A nyitást megelőzően fél órával el nem foglalt árusításra kijelölt helyet az üzemeltető az ezt követő fél órában szabadon értékesítheti.

(2) Szállító járművek a vásár és piac területén csak az áru ki- és berakodási ideje alatt tartózkodhatnak. A járműveket legkésőbb 6 óráig a vásár és piac területéről ki kell vinni és legkorábban 13 órakor lehet a járművekkel újra behajtani a vis maior helyzetet kivéve.

(3) A piacok és vásárok, vásárcsarnok területére sátrat elhelyezni csak az üzemeltető vezetőjének engedélyével lehet.

(4) A helyfoglaló az általa okozott kárért, balesetért a polgári jog szabályai szerint felelősséggel tartozik.

(5) A helybiztosítás és a területhasználat másnak át nem adható, másra át nem ruházható. Az az iparcikket árusító, aki egy hónapig nem foglalja el azt az árusítóhelyet, amelyre érvényes területhasználati szerződéssel rendelkezik, azzal az üzemeltető jogosult szerződést felbontani.

(6) A piac, vásárcsarnok nyitvatartási idejétől eltérő napon és munkaszüneti napon történő árusításhoz az üzemeltető hozzájárulhat. Az üzemeltető a munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódó, helyben kialakult vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján dönt a nyitva tartásról. Az üzemeltető legalább a munkaszüneti napot megelőző 15 nappal korábban köteles az önkormányzattal egyeztetni a nyitva tartásról. Ebben az esetben az éves szerződéssel rendelkezők is kötelesek napi helypénzt fizetni.

(7) Az árusítást végző személy az árusítóhelyet önkényesen nem változtathatja meg, a kijelölt helyen kívül máshol nem árusíthat, árut vagy göngyöleget nem rakhat le.

(8) A piac, vásárcsarnok, vásár szakosított árubeosztása, az áruféleségek árusítási helyének jogszabályoknak megfelelő kijelölése az üzemeltető feladata.

(9) Az árusítóhelyeken csak érvényes hitelesítésű mérleg, súly és egyéb mérőeszköz használható.

(10) A helyhasználó az árusítóhelyet és annak közvetlen környékét köteles tisztán tartani, a keletkezett hulladékot folyamatosan összegyűjteni, azt az erre rendszeresített tárolóba elhelyezni, valamint az árusítás befejezésével az árusítóhelyet összetakarítani. Amennyiben az árusító nem tesz eleget tisztántartási kötelezettségének, úgy az üzemeltető jogosult a szerződés azonnali hatályú felmondására.

(11) Az el nem adott árut és árusítási eszközöket az árusítási idő befejezésével a piac, vásár, vásárcsarnok területéről záráskor el kell szállítani. Az ott hagyott árukért, eszközökért az üzemeltető nem felel.

(12) Az árusítók a termékek forgalomba hozatalához szükséges hatósági engedélyeket, igazolásokat, bizonylatokat ellenőrzéskor kötelesek bemutatni. Az áru eredetéről, minőségéről, mennyiségéről és áráról az ellenőrzésre jogosultaknak kötelesek felvilágosítást adni. Az áru eredetét az erre alkalmas okirattal (számlával, önbizonylattal) kell bizonyítani annak az árusítónak, akit erre a jogszabály kötelez.

9. Pótdíj, piacról való kitiltás

10. § (1) Aki szennyezi a piac területét, az árusítás közben, illetve befejezésekor a takarítást elmulasztja 2.000,- Ft/m2 pótdíjat köteles fizetni az üzemeltetőnek.

(2) Amennyiben az árusító a szakvizsgálatra szoruló árut (gomba) nem mutatja be, vagy a helypénz fizetését megtagadja, azt az árusításból ki kell zárni.

(3) Ha az árusítók az árusítás, a díjfizetés szabályait megszegik, s azt az üzemeltető felhívása ellenére sem szüntetik meg, vagy nem fizetik meg a pótdíjjal megnövelt összeget, akkor az üzemeltető jogosult az írásban kötött megállapodás azonnali hatályú felmondására.

10. Értelmező rendelkezések

11. § E rendelet alkalmazásában

a) helybiztosítás: az árusítónak konkrét asztal, terület biztosítása az üzemeltetővel kötött megállapodás alapján.

b) helyfoglalás: az árusító a rendelkezésre bocsátott területre az áruját elhelyezi.

c) helykijelölés: az üzemeltető meghatározza, hogy a vásár, piac, vásárcsarnok területén mely termékek hol árusíthatók.

d) helyhasználat: az árusító a bérelt vagy szabad területen tényleges árusítást végez.

e) használtcikk: az eredeti célra még rendeltetésszerűen használható, újraértékesített termék. Nem tekinthető használtcikknek a kozmetikai termék, az élelmiszer, a takarmány, az élvezeti cikk.

11. Záró rendelkezések

12. § Jelen rendelet 2023. január 01. napján lép hatályba.

13. § Hatályát veszti a vásárokról és piacokról szóló 50/2004. (XII.3.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

A PIACOK, VÁSÁROK HELYE, IDEJE ÉS IDŐTARTAMA

1. Országos kirakóvásár

1.1. Helye:

a) iparcikk vásár az Udvardy Ignác tér (2897/20 hrsz. és 2897/21 hrsz.) és a 2897/18 hrsz-ú terület Jégcsarnok melletti burkolt része.

b) zöldség, gyümölcs árusítás a vásárcsarnokban és piactéren.

1.2. Ideje: minden hónap második keddje

1.3. Időtartama: 6,00 -14,30 h

2. Heti kirakóvásárok

2.1. Helye:

a) vásárcsarnok (hrsz. 3616)

b) piactér (hrsz. 3617)

c) piactéren a vásárcsarnok és Büntetés-végrehajtási Intézet közti terület (hrsz. 3617)

d) Deák F. tér Piac térrel határos északi járdaszakasza és parkolója, valamint a könyvtárral határos szakasza

e) Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piac (hrsz.3606/3)

f) Szeglet u. 1. (hrsz. 3614)

g) Jákum Ferenc u. 36. (hrsz. 3717)

2.2. Ideje: minden héten kedd, péntek és szombat.

2.3. Időtartama: kedd, péntek, szombat: 6,00 - 13,00 óra

3. Napi élelmiszerpiac

3.1. Helye:

a) piactér, vásárcsarnok

b) Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piac (hrsz.3606/3)

3.2. Ideje: hétfő kivételével a hét minden napja

3.3. Időtartama: keddtől - szombatig 06,00 órától 13,00 óráig

vasárnap 06,00 órától 12,00 óráig

4. Használtcikk piac

4.1. Helye:

a) piactéren a vásárcsarnok és Büntetés-végrehajtási Intézet közti terület (hrsz. 3617)

b) Mérleg tér (hrsz. 3637)

c) Várkör utca (hrsz. 3633/1)

d) Szeglet u. (hrsz. 3614)

e) Várkör u. (3621 hrsz.) északi járdáinak mindkét oldala

f) Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piac (hrsz.3606/3)

4.2. Ideje: minden vasárnap

4.3. Időtartama: 06,00 órától 12,00 óráig

5. Egyéb vásárok

5.1. Helye: piactéren a vásárcsarnok és a vásárcsarnokot körülvevő utcarészek

5.2. Ideje: karácsony és húsvét előtti két hét, valamint a mindenszentek napját (november 1.) megelőző két iparcikk piaci nap

5.3. Időtartama: 06,00 órától 13,00 óráig

6. Helyi termelői és kézműves piac

6.1. Helye: Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piac (hrsz.3606/3)

6.2. Ideje: minden hónap második péntek

6.3. Időtartama: 13.00 órától 18.00 óráig

7. Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piac épülete:

7.1. Helye: Zalaegerszeg, Piac tér 3. (hrsz. 3606/2)

7.2. Ideje: hétfő kivételével a hét minden napja

7.3. Időtartama: közgyűlés által átruházott hatáskörben a polgármester állapítja meg.

8. A rendelet 2. § (4) bekezdésében hivatkozott húsvéti és karácsonyi vásár

8.1. Helye: Dísz tér - Kosztolányi utcáig bezárólag

8.2. Ideje: Húsvét előtt legfeljebb 3 hét

Karácsony előtt négy hét
8.3. Időtartama: az önkormányzattal kötött szerződés alapján a szervező határozza meg.