Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 51/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a közvilágítás veszélyhelyzet ideje alatti helyi működési rendjéről

Hatályos: 2022. 12. 16

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 51/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a közvilágítás veszélyhelyzet ideje alatti helyi működési rendjéről

2022.12.16.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a veszélyhelyzet során a közvilágítás üzemeltetésével kapcsolatos szabályokról szóló 449/2022. (XI.9.) Korm.rendelet 4. § -ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X.28.) Korm.rendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet) szerinti veszélyhelyzet ideje alatt szabályozza Zalaegerszeg közigazgatási területén a közvilágítás időtartamát, illetve mértékét (továbbiakban: közvilágításra vonatkozó helyi működési rend).

2. § A rendelet hatálya Zalaegerszeg közigazgatási területére terjed ki.

3. § (1) A közvilágításra vonatkozó helyi működési rend keretében:

a) a közvilágítás üzemideje a be-és a kikapcsolás idejének módosításával - az e rendelet hatálybalépését megelőző üzemidőhöz képest – legfeljebb 15-15 perccel szűkülhet, továbbá

b) a közvilágítás mértéke - az e rendelet hatálybalépését megelőző mértékhez képest - legfeljebb 25 százalékkal csökkenthető.

(2) A közvilágítás mértékének csökkentése megvalósulhat az üzemben lévő lámpatestek darabszámának csökkentésével, továbbá a technológia korszerűsítésével.

4. § A közvilágítás mértéke nem csökkenthető az alábbi esetekben:

a) a gyalogátkelőhelyek megvilágítása, valamint

b) nagyobb közintézmények, különösen köznevelési, szociális és egészségügyi intézmények környezetének megvilágítása.

5. § A közvilágítás üzemidejének és mértékének e rendelet szerinti csökkentésről a polgármester dönt.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a Korm.rendelet szerinti veszélyhelyzet végének kihirdetésével egyidőben hatályát veszti.