Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a Fiatal Családok Otthonáról

Hatályos: 2023. 03. 02

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a Fiatal Családok Otthonáról

2023.03.02.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Az önkormányzat azzal a céllal, hogy az egyedülálló fiatalok, regisztrált élettársak, házaspárok és gyermekes családok (a továbbiakban: fiatalok) e rendeletben meghatározott csoportja részére lakásigényük végleges rendezéséig, de - a 22. § (4) bekezdésében meghatározott kivételekkel - legfeljebb öt évig elhelyezésük átmeneti megoldásával és takarékosságra ösztönzéssel segítséget nyújtson, Fiatal Családok Otthona elnevezéssel épületet tart fenn és üzemeltet.

(2) Az épületet a rendeletben foglaltak szerint a Lakáskezelő, Építőipari és Szolgáltató Kft. (a továbbiakban: szállásadó) kezeli és üzemelteti.

2. § A szálláshasználók kijelöléséről a közgyűlés által átruházott hatáskörben a lakásügyekért felelős szakbizottság dönt.

3. § A lakóegységek (a továbbiakban: szállások) használata nem tartozik a lakásokra vonatkozó jogszabályok hatálya alá, igénybevételükre a rendelet szabályait kell alkalmazni.

II. Fejezet

A szálláshasználat fajtái

4. § (1) A szálláshasználat két fajtája:

a) kötelező megtakarítással kombinált szálláshasználat,

b) egyedülállók önálló életkezdését támogató szálláshasználat.

(2) Kötelező megtakarítással kombinált szálláshasználat céljára összesen 55 szállás jelölhető ki.

(3) Egyedülállók önálló életkezdését támogató szálláshasználat céljára összesen 9 szállás jelölhető ki.

III. Fejezet

Kötelező megtakarítással kombinált szálláshasználat létesítése

1. Az elhelyezésre jogosultak köre

5. § (1) A kötelező megtakarítással kombinált szálláshasználat keretében elhelyezésre jogosultak azok a fiatalok, akik

a) házassági életközösségben élnek, vagy élettársi kapcsolatuk szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában (a továbbiakban: regisztrált élettársak), vagy egyedülálló személyek, és a pályázók legalább egyike Zalaegerszegen lakóhellyel, vagy munkahellyel, vállalkozással rendelkezik,

b) a házastársak (regisztrált élettársak) legalább egyike kereső tevékenységet végez,

c) a pályázat benyújtásakor a pályázók egyike sem töltötte be a 40. életévét,

d) nem rendelkeznek beköltözhető lakással vagy olyan forgalomképes vagyonnal, amely önálló lakáshoz jutásukat biztosítaná, továbbá nincs önkormányzati lakásbérleti szerződésük, illetve családi környezetükben jogos lakásigényüknek megfelelő elhelyezésük nem oldható meg,

e) vállalják és igazolják a kötelező megtakarítás rendelkezésre állását.

(2) A jogosultság megállapításához az (1) bekezdésben foglalt feltételek együttes fennállása szükséges.

6. § (1) A kötelező megtakarítás két eleme:

a) egyösszegű megtakarítás,

b) havi rendszeres megtakarítás.

(2) Az egyösszegű megtakarítás minimális összege 1.000.000 Ft, aminek a rendelkezésre állását bármely zárolható és lakáscélra felhasználható számlára, betétbe, értékpapírba, egyéb pénzeszközbe történő előzetes befizetésével kell biztosítani.

(3) A havi rendszeres megtakarítás pályázatban vállalt minimális összege 50.000 Ft, aminek a rendelkezésre állását bármely zárolható és lakáscélra felhasználható számlára, betétbe, értékpapírba, egyéb pénzeszközbe történő rendszeres befizetéssel kell biztosítani.

(4) Külföldön elhelyezett megtakarítás esetén a pályázót terheli a szükséges dokumentumok hiteles fordításának biztosítása.

2. A pályázat benyújtása és elbírálása

7. § (1) Üresen álló szállás pályázat útján adható használatba 5 éves időtartamra.

(2) A pályázati kiírást a vármegyei napilapban, a városi hetilapban, az önkormányzat hivatalos internetes honlapján és a hivatal hirdetőtábláján kell közzétenni, oly módon, hogy a pályázatok benyújtására legalább 15 nap álljon rendelkezésre.

(3) A pályázati kiírásnak tartalmazni kell:

a) a szállás címét, alapterületét, komfort fokozatát, szobaszámát,

b) az adott időpontban érvényes szálláshasználati díjat,

c) a szállás megtekintésének időpontját,

d) a pályázat benyújtásának helyét, határnapját,

e) a döntés várható időpontját.

(4) A szálláson történő elhelyezésre irányuló pályázatot az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani, amelyhez a pályázat benyújtásakor mellékelni kell

a) a pályázók házassági anyakönyvi kivonatának másolatát, vagy a regisztrált élettársi minőség igazolását,

b) a zalaegerszegi lakóhelyről vagy munkahelyről, vállalkozásról szóló igazolást.

(5) Pályázatot minden pályázati kiírás alkalmával külön-külön kell benyújtani az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon, zárt borítékban, „FICSO Lakástakarékosság” jeligével. Egy pályázat több szállásra is benyújtható.

(6) A pályázat postai úton, személyesen és elektronikusan nyújtható be. A pályázatnak legkésőbb a benyújtására meghatározott határnapon be kell érkeznie.

(7) A pályázati határidő lejártát követően a pályázat módosítására, kiegészítésére nincs lehetőség.

(8) A pályázatok felbontását – a pályázati határidő lejártát követően – a lakásügyekért felelős szakbizottság esetenként kijelölt tagjai végzik, a pályázatok nyilvántartásba vételéről jegyzőkönyv kerül felvételre.

(9) A pályázatok alapján elhelyezésre kerülő fiatalokat a lakásügyekért felelős szakbizottság jelöli ki.

8. § Érvénytelen a pályázat, ha

a) határidőn túl nyújtották be,

b) nem az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtották be,

c) a pályázó az elbíráláshoz szükséges tényekről és körülményekről nem vagy hiányosan nyilatkozott,

d) a pályázó valótlan adatok közlésével, illetve valós adatok elhallgatásával vagy más módon kívánta megtéveszteni az önkormányzatot,

e) a kiírásban előírt dokumentumok nem kerültek csatolásra,

f) a rendeletben meghatározott jogosultsági feltételeknek a pályázó nem felel meg.

9. § (1) Nem nyújthat be pályázatot öt éven belül az a személy

a) aki önkényes lakásfoglaló, vagy jogcímnélküli önkormányzati lakáshasználó volt,

b) aki önkormányzati lakásának bérleti jogáról pénzbeli térítés ellenében lemondott,

c) akinek önkormányzati lakásbérleti jogviszonya a Ptk. 6:336. § (3) bekezdése, valamint 6:348. § (1) bekezdése alapján felmondással szűnt meg,

d) aki olyan önkormányzati bérlő háztartásában rendelkezett bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel, akinek a bérleti jogviszonya a Ptk. 6:336. § (3) bekezdése, valamint 6:348. § (1) bekezdése alapján felmondással szűnt meg,

e) akinek lakhatása jogcímnélküli lakáshasználóként vagy a háztartásában élő más személyként önkormányzati lakbértartozás, külön szolgáltatásokkal kapcsolatos díjtartozás vagy közüzemi díjtartozás miatt szűnt meg.

(2) Az ötéves időtartamot az (1) bekezdés a)–b) pontjai esetében a kizárásra okot adó körülmény bekövetkezésétől, az (1) bekezdés c)–e) pontjai esetében a lakás visszaadásának időpontjától kell számítani.

(3) Nem nyújtható be pályázat öt év után sem az önkormányzat (önkormányzati lakáskezelő szerv) felé fennálló tartozás megfizetéséig vagy a tartozás behajthatatlanná minősítéséig.

10. § (1) A kijelölésnél az alábbi sorrendben kell a pályázókat előnyben részesíteni:

1. Azok a házastársak, akik zalaegerszegi lakóhellyel rendelkeznek.

2. Azok a házastársak, akik zalaegerszegi munkahellyel, vállalkozással rendelkeznek.

3. Azok a regisztrált élettársak, akik zalaegerszegi lakóhellyel rendelkeznek.

4. Azok a regisztrált élettársak, akik zalaegerszegi munkahellyel, vállalkozással rendelkeznek.

5. Azok az egyedülálló személyek, akik zalaegerszegi lakóhellyel rendelkeznek.

6. Azok az egyedülálló személyek, akik zalaegerszegi munkahellyel, vállalkozással rendelkeznek.

(2) Azonos családi állapottal rendelkezők (házastársak, regisztrált élettársak illetve egyedülálló személyek) közül azt kell előnyben részesíteni, akinek az 1 hónapra eső fajlagos megtakarítása a legmagasabb.

(3) Az 1 hónapra eső fajlagos megtakarítás kiszámításánál az egyösszegű megtakarítás összegét és a havi rendszeres megtakarítás összegét kell figyelembe venni.

(4) Azonos családi állapot és azonos 1 hónapra eső fajlagos megtakarítás esetén a lakásügyekért felelős szakbizottság sorsolással határozza meg a pályázók sorrendjét.

IV. Fejezet

Egyedülállók önálló életkezdését támogató szálláshasználat létesítése

3. Az elhelyezésre jogosultak köre

11. § (1) Az egyedülállók önálló életkezdését támogató szálláshasználat keretében elhelyezésre jogosult az az egyedülálló (gyermekét egyedülállóként nevelő szülő), aki

a) Zalaegerszegen lakóhellyel, vagy munkahellyel, vállalkozással rendelkezik,

b) a pályázat benyújtásakor nem töltötte be a 45. életévét,

c) nem rendelkezik beköltözhető lakással vagy olyan forgalomképes vagyonnal, mely önálló lakáshoz jutását biztosítaná, továbbá nincs önkormányzati lakásbérleti szerződése, illetve családi környezetében jogos lakásigényének megfelelő elhelyezése nem oldható meg,

d) jövedelme megfelelő fedezetet biztosít a szálláshasználati díjra és a szállással kapcsolatosan a szállásadónak fizetendő közműdíjak költségére,

e) életkörülményeiben a lakhatása átmeneti jellegű, legfeljebb öt évig tartó megoldásával jelentős javulás biztosítható.

(2) A jogosultság megállapításához az (1) bekezdésben foglalt feltételek együttes fennállása szükséges.

(3) A fizetőképesség mértéke megegyezik a szálláshasználati díj és a szállással kapcsolatosan a szállásadónak fizetendő közüzemi díjak együttes költségének a háztartás összes jövedelméhez viszonyított arányával, ami egyszemélyes háztartás esetén 40 %, többszemélyes háztartás esetén 30% (a továbbiakban: fizetőképesség).

4. Pályázat benyújtása és elbírálása

12. § (1) Üresen álló szállás pályázat útján adható használatba 5 éves időtartamra.

(2) A pályázati kiírást a vármegyei napilapban, a városi hetilapban, az önkormányzat hivatalos internetes honlapján és a hivatal hirdetőtábláján kell közzétenni, oly módon, hogy a pályázatok benyújtására legalább 15 nap álljon rendelkezésre.

(3) A pályázati kiírásnak tartalmazni kell:

a) a szállás címét, alapterületét, komfort fokozatát, szobaszámát,

b) az adott időpontban érvényes szálláshasználati díjat,

c) a szállás megtekintésének időpontját,

d) a pályázat benyújtásának helyét, határnapját,

e) a döntés várható időpontját.

(4) A szálláson történő elhelyezésre irányuló pályázatot a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani, amelyhez mellékelni kell

a) a zalaegerszegi lakóhelyről vagy munkahelyről, vállalkozásról szóló igazolást,

b) jövedelemigazolásokat.

(5) Pályázatot minden pályázati kiírás alkalmával külön-külön kell benyújtani a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon, zárt borítékban, „FICSO Önálló életkezdés” jeligével. Egy pályázat több szállásra is benyújtható.

(6) A pályázat postai úton, személyesen és elektronikusan nyújtható be. A pályázatnak legkésőbb a benyújtására meghatározott határnapon be kell érkeznie.

(7) A pályázati határidő lejártát követően a pályázat módosítására, kiegészítésére nincs lehetőség.

(8) A pályázatok felbontását – a pályázati határidő lejártát követően – a lakásügyekért felelős szakbizottság esetenként kijelölt tagjai végzik, a pályázatok nyilvántartásba vételéről jegyzőkönyv kerül felvételre.

(9) A pályázat alapján elhelyezésre kerülő fiatalokat a lakásügyekért felelős szakbizottság jelöli ki.

(10) A lakásügyekért felelős szakbizottság az érvényes pályázatok esetében az alábbi szempontokat együttesen mérlegeli a szálláshasználó kijelölés során:

a) saját háztartásban kiskorú gyermek eltartásáról való gondoskodás, figyelembe véve a gyermekek számát,

b) az egy főre eső havi átlagos nettó jövedelem, előnyt jelent a keresőtevékenységből származó jövedelem,

c) szociális körülmények, egészségügyi helyzet,

d) jelenlegi lakhatási körülmények.

13. § Érvénytelen a pályázat, ha

a) határidőn túl nyújtották be,

b) nem e célra rendszeresített nyomtatványon nyújtották be,

c) a pályázó az elbíráláshoz szükséges tényekről és körülményekről nem vagy hiányosan nyilatkozott,

d) a pályázó valótlan adatok közlésével, illetve valós adatok elhallgatásával vagy más módon kívánta megtéveszteni az önkormányzatot,

e) a kiírásban előírt dokumentumok nem kerültek csatolásra,

f) a rendeletben meghatározott jogosultsági feltételeknek a pályázó nem felel meg.

14. § (1) Nem nyújthat be pályázatot öt éven belül az a személy

a) aki önkényes lakásfoglaló, vagy jogcímnélküli önkormányzati lakáshasználó volt,

b) aki önkormányzati lakásának bérleti jogáról pénzbeli térítés ellenében lemondott,

c) akinek önkormányzati lakásbérleti jogviszonya a Ptk. 6:336. § (3) bekezdése, valamint 6:348. § (1) bekezdése alapján felmondással szűnt meg,

d) aki olyan önkormányzati bérlő háztartásában rendelkezett bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel, akinek a bérleti jogviszonya a Ptk. 6:336. § (3) bekezdése, valamint 6:348. § (1) bekezdése alapján felmondással szűnt meg,

e) akinek lakhatása jogcímnélküli lakáshasználóként vagy a háztartásában élő más személyként önkormányzati lakbértartozás, külön szolgáltatásokkal kapcsolatos díjtartozás vagy közüzemi díjtartozás miatt szűnt meg.

(2) Az ötéves időtartamot az (1) bekezdés a)–b) pontjai esetében a kizárásra okot adó körülmény bekövetkezésétől, az (1) bekezdés c)–e) pontjai esetében a lakás visszaadásának időpontjától kell számítani.

(3) Nem nyújtható be pályázat öt év után sem az önkormányzat (önkormányzati lakáskezelő szerv) felé fennálló tartozás megfizetéséig vagy a tartozás behajthatatlanná minősítéséig.

V. Fejezet

A szálláshasználati szerződés létrejötte, tartalma

15. § (1) A szerződés - a lakásügyekért felelős szakbizottság kijelölésről szóló értesítésében foglaltak szerint – a szállásadó és a fiatalok között határozott időre, 5 évi időtartamra jön létre.

(2) A szálláshasználatra kötött szerződés tartalmazza

a) a szállás megjelölését,

b) a felek jogait és kötelességeit,

c) a szálláshasználati díj összegét,

d) a fizetendő óvadék összegét.

(3) A kötelező megtakarítással kombinált szálláshasználatra kötött szerződés tartalmazza továbbá

a) az egyösszegű megtakarítás vállalt összegét,

b) a havi rendszeres megtakarítás vállalt összegét.

5. A felek jogai és kötelességei

16. § (1) A szállásadó köteles gondoskodni

a) az épület karbantartásáról,

b) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról,

c) a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről.

(2) A szálláshasználó köteles gondoskodni

a) a szállás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, cseréjéről,

b) a szállás burkolatainak felújításáról, pótlásáról, cseréjéről - kivéve, ha arra a falban vagy födémben lévő vezetékek javításával összefüggő helyreállítási, továbbá az épület felújítása során végzett munkákkal kapcsolatban kerül sor,

c) az elektromos vezetéknek és az érintésvédelmi rendszerének a szállásban levő fogyasztásmérőtől (biztosító táblától) kezdődő szakaszán keletkezett hibák kijavításáról, kapcsolók és a csatlakozó aljak cseréjéről,

d) az épületben, az épület központi berendezéseiben, a közös használatra szolgáló helyiségekben és ezek berendezéseiben, továbbá a szállásban a saját vagy a vele együtt lakó személyek magatartása folytán keletkezett hibák kijavításáról és az eredeti állapot helyreállításáról, a kár megtérítéséről,

e) a szállás és a szálláshoz tartozó helyiségek (tárolók), az épület és a közös használatra szolgáló helyiségek, területek tisztántartásáról és szükség szerinti megvilágításáról,

f) a szállás berendezéseinek felújításáról és cseréjéről a szálláshasználati szerződésben foglaltaknak megfelelően.

(3) A szállásadó a szállást a szálláshasználó részére leltár szerint, tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles átadni.

(4) A szállás átadásakor észlelt hibák, hiányosságok megszüntetéséről a szállásadó köteles gondoskodni. Ha a szállásadó e kötelezettségét a szálláshasználó írásbeli felszólítása ellenére 30 napon belül nem teljesíti, a szálláshasználó a szükséges munkákat a szállásadó helyett és költségére elvégezheti.

(5) A szállás átadásakor leltárt kell felvenni, abban fel kell tüntetni a szállás és a berendezések tényleges állapotát, valamint a szálláshasználó esetleges észrevételeit. A szálláshasználó az átvételt a leltár aláírásával ismeri el.

(6) A szálláshasználókat a kötelezettségek egyetemlegesen terhelik, illetve jogaikat együtt gyakorolják.

6. A szálláshasználati díj

17. § (1) A szállás használatáért a fiatalok a tárgyhóban, a szállásadó által meghatározott módon a szerződésben megállapított szálláshasználati díjat kötelesek fizetni.

(2) A szálláshasználati díj (épületszinttől függetlenül)

a) kötelező megtakarítással kombinált szálláshasználat esetén az azonos alapterületű, adott lakóövezeti összkomfortos önkormányzati bérlakások szociális lakbérével,

b) egyedülállók önálló életkezdését támogató szálláshasználat esetén az azonos alapterületű önkormányzati bérlakások költségelvű lakbérével

megegyező összeg.

(3) A szálláshasználati díjat a szállásadó által vezetett elkülönített folyószámlára kell fizetni.

(4) A szálláshasználati díj a közüzemi díjakat (pl.: szemétszállítás és ártalmatlanítás, vezetékes antenna használati díja, villany, gáz, fűtés, víz-csatorna stb.) nem tartalmazza. E díjakat a szálláshasználó külön mérhető vagy elszámolható fogyasztás esetén a közműszolgáltatónak, a külön nem mérhető fogyasztás esetén (víz-, és csatornadíj, szemétszállítás, szemétártalmatlanítás, melegvíz szolgáltatás, központi fűtés díja, lépcsőház takarításának, illetve világításának a díja) a szállásadónak külön kötelesek megfizetni.

(5) A havi szálláshasználati díj, a közüzemi díjak beszedése és nyilvántartása a szállásadó feladata.

7. Óvadék

18. § (1) A fiatalok a szerződés megkötésekor az általuk használt szállás helyreállításának fedezetéül szolgáló óvadékként a szálláshasználati díj kétszeresével azonos összegű óvadékot kötelesek a szállásadónál vezetett elkülönített számlára befizetni.

(2) A szálláshasználat megszűnése esetén a szállásadó az óvadékot szálláshasználati és közüzemi díjtartozás, illetve a szállás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotának helyreállításához szükséges költségek megtérülésére használhatja fel.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott költségek levonását követően a szállásadó a lakás visszaadását követő 15 napon belül köteles az óvadékból fennmaradt összeget kamatmentesen visszafizetni.

8. Kötelező megtakarítás kezelése

19. § (1) A kötelező megtakarítással kombinált szálláshasználat esetén a vállalt megtakarítás teljesítését a szállásadó minden év március 31. napjáig ellenőrzi.

(2) A szálláshasználók jogosultak kérni a vállalt megtakarítási összegek zárolásának feloldását abban az esetben, ha adásvételi szerződéssel, vagy egyéb hitelt érdemlő módon igazolják, hogy a megtakarítási összegek felhasználása lakáshelyzetük végleges megoldásához szükséges. A zárolás feloldását követően a kiköltözés időpontjáig szálláshasználati és közüzemi díjat kötelesek fizetni.

(3) Ha a zárolás korábban nem került feloldásra, a kiköltözést követő 15 napon belül a zárolás feloldásához való hozzájárulás hivatalból kiadásra kerül.

9. A szálláshasználat gyakorlása

20. § (1) A fiatalok az általuk használt szállást és a közös használatra szolgáló helyiségeket az épület házirendjében előírt módon, rendeltetésszerűen kötelesek használni.

(2) A fiatalok a szállásra – házastársuk (regisztrált élettársuk) és gyermekük kivételével – más személyt nem fogadhatnak be, a használatot részben vagy egészben másnak nem engedhetik át.

(3) A szálláshasználati jogot átruházni, elcserélni nem lehet.

(4) A (2)–(3) bekezdésben foglaltak megsértése esetén a szálláshasználati szerződést azonnali hatállyal fel kell mondani.

(5) A szálláshasználók kötelesek a személyi, családi, vagyoni viszonyaikban bekövetkezett, a szálláshasználatukat befolyásoló változást a szállásadónak 15 napon belül bejelenteni. Ennek elmulasztása esetén a tudomásra jutást követő 8 napon belül a szállásadó a szerződést felmondhatja.

10. A szálláshasználati szerződés megszűnése és megszüntetése

21. § (1) A szerződés megszűnik:

a) a szerződés tartamának leteltével,

b) ha a fiatalok bármilyen jogcímen beköltözhető lakáshoz jutottak, a beköltözhető lakáshoz jutás napjával,

c) a házasság (regisztrált élettársi kapcsolat) bármilyen okból való megszűnésének napjával, kivéve, ha a házastársak (regisztrált élettársak) egyikének halála esetén a gyermekével szálláson maradó fél a szerződésben foglaltak teljesítését egyedül is vállalja,

d) a feleknek a szerződés megszüntetésére vonatkozó egyező akaratával a megállapodás szerinti időpontban.

(2) A szerződést a szállásadó felmondja:

a) ha a fiatalok a szálláshasználati díj, közüzemi díj fizetésének vagy a vállalt takarékossági kötelezettségüknek egyszeri 15 napos határidőhöz kötött, írásbeli felszólítás ellenére sem tesznek eleget, a fizetési határidő lejártával,

b) ha a házastársak (regisztrált élettársak) bármelyikének, illetve az egyedülálló személyeknek az együttélési szabályokat súlyosan sértő, kirívóan rendbontó magatartása - a szállásadó írásbeli felszólítása ellenére - megismétlődik,

c) az épület vagy a szállás megrongálása esetén, amennyiben a szállásadónak az okozott kár megtérítésére vagy az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó 8 napos határidejű felszólítása eredménytelen marad, a határidő lejártával.

(3) Semmis a szálláshasználati szerződés, ha a kérelem benyújtásakor a fiatalok olyan valótlan nyilatkozatot tettek, amely számukra jogosulatlan előnyt jelentett.

22. § (1) A szerződés megszűnését, megszüntetését követő 15 napon belül a fiatalok kötelesek a szállást elhagyni.

(2) Amennyiben a fiatalok az (1) bekezdésben meghatározott határidőn belül a szállást nem hagyják el, a jogosulatlan használat kezdetétől a szálláshasználati díjon felül az első két hónapban a mindenkori szálláshasználati díj kétszeresét, két hónap eltelte után pedig háromszorosát kötelesek fizetni.

(3) Amennyiben a szerződés semmis a 21. § (3) bekezdés alapján, a szerződés megkötésétől a fiatalok a mindenkori szálláshasználati díj háromszorosát kötelesek megfizetni.

(4) A szálláshasználati díj kétszeresét kell fizetniük azoknak, akiknek lakásügye a szálláshasználati szerződés lejártát megelőzően rendeződött, de lakásukat az öt év elteltével még nem tudják használatba venni. Az ilyen esetekben a szálláshasználat legfeljebb további 1 évig engedélyezhető. Az engedélyt a lakásügyekért felelős szakbizottság adhatja meg.

(5) A szerződés lejártát követő 6 hónapon túli használat esetén a szállás visszaadása iránt a szállásadó köteles pert indítani.

VI. Fejezet

Záró és átmeneti rendelkezések

23. §1

24. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.

25. § Rendelkezéseit az ezt követően létrejött szálláshasználati jogviszonyokra kell alkalmazni.

26. § Az egyedülállók önálló életkezdését támogató szálláshasználat céljára biztosítandó szállások keretének feltöltése érdekében a 2023. március 1-jén üresen álló szállások, majd az ezt követően megüresedő szállások legalább 30 %-a egyedülállók önálló életkezdését támogató szállás céljára kerül elkülönítésre.

1. melléklet a 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

P Á L Y Á Z A T
kötelező megtakarítással kombinált szálláshasználatra

Fiatal Családok Otthona szálláshelyére

MEGPÁLYÁZOTT
SZÁLLÁSHELYEK

1.

........................lépcsőház .................emelet ...........ajtó

2.

........................lépcsőház..................emelet............ajtó

3.

........................lépcsőház..................emelet............ajtó

4.

........................lépcsőház..................emelet............ajtó

5.

........................lépcsőház..................emelet............ajtó

6.

v a g y a pályázati kiírásban szereplő bármelyik szálláshely.

SZEMÉLYI ÉS EGYÉB
ADATOK

PÁLYÁZÓ

PÁLYÁZÓ HÁZASTÁRS
ÉLETTÁRS

Név (születési név)

Születési hely és idő

Anyja neve

Családi állapota

Házasságkötés ideje /

az Élettársi
Nyilatkozatok

Nyilvántartásba
vételének ideje

Foglalkozás

Munkahely és címe

Lakóhely és a
bejelentkezés ideje:

év hó nap

év hó nap

Rendelkezik

beköltözhető lakással

igen

Címe:

igen

Címe:

nem

nem

forgalomképes
vagyonnal

igen

Megnevezése:

igen

Megnevezése:

nem

nem

önkormányzati
lakásbérlettel

igen

Címe:

igen

Címe:

nem

nem

családi lakhatási
lehetőséggel

igen

Címe:

igen

Címe:

nem

nem

MEGTAKARÍTÁSOK

1)

Egyösszegű
megtakarítás

összege

Ft

(→minimum: 1.000.000 Ft)

formája

futamideje

hónap

→ az elhelyezés időtartamát meghaladó
lejáratú

zárolhatóság

zárolható

nem zárolható

2)

Havi rendszeres
megtakarítás

összege

Ft /hó

(→minimum: 50.000- Ft/hó)

formája


Alulírott pályázó
pályázó házastárs/élettárs (megfelelő szövegrész aláhúzandó)
hozzájárulok/nem járulok hozzá,
hogy velem Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Szociális és Igazgatási Osztálya az alábbi e-mail címen tartson kapcsolatot a pályázattal kapcsolatban
e-mail cím: …………………………………………………….

Alulírott pályázó
pályázó házastárs/élettárs nyilatkozom arról, hogy (megfelelő szövegrész aláhúzandó)
Ügyfélkapu regisztrációval: rendelkezem/nem rendelkezem és velem Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Szociális és Igazgatási Osztálya elektronikus úton történő kapcsolattartáshoz a pályázattal
kapcsolatban hozzájárulok/nem járulok hozzá.
Alulírott pályázó(k) az épületben történő elhelyezés feltételeit magamra/magunkra nézve kötelezőnek
elismerem/elismerjük és kötelezettséget vállalok/vállalunk a szálláshasználati szerződés megkötésére.
Pályázó
pályázó házastárs/élettárs telefonos elérhetősége:

A pályázathoz mellékelem

házassági anyakönyvi kivonat másolatát / a regisztrált élettársi minőségről szóló igazolást,

zalaegerszegi lakóhelyről vagy munkahelyről, vállalkozásról szóló igazolást.

a pályázatot zárt borítékban, FICSO Lakástakarékosság jeligével ellátva kell a pályázati kiírásban
meghatározott helyen és időben benyújtani.

Zalaegerszeg, 20_____év ___________hó ______nap


a pályázó aláírása

a pályázó házastárs/élettárs aláírása

Adatvédelmi tájékoztató a http://zalaegerszeg.hu oldalon található

2. melléklet a 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

P Á L Y Á Z A T
egyedülállók önálló életkezdését támogató szálláshasználatra

Fiatal Családok Otthona szálláshelyére

MEGPÁLYÁZOTT
SZÁLLÁSHELYEK

1.

........................lépcsőház .................emelet ...........ajtó

2.

........................lépcsőház..................emelet............ajtó

3.

........................lépcsőház..................emelet............ajtó

4.

........................lépcsőház..................emelet............ajtó

5.

........................lépcsőház..................emelet............ajtó

6.

v a g y a pályázati kiírásban szereplő bármelyik szálláshely.

SZEMÉLYI ÉS EGYÉB
ADATOK

PÁLYÁZÓ

Név (születési név)

Születési hely és idő

Anyja neve

Családi állapota

Saját háztartásban nevelt
gyermekek adatai
(név, születési hely, idő)



Alulírott pályázó (megfelelő szövegrész aláhúzandó)
hozzájárulok/nem járulok hozzá,
hogy velem Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Szociális és Igazgatási Osztálya az alábbi e-mail címen tartson kapcsolatot a pályázattal kapcsolatban
e-mail cím: …………………………………………………….

Alulírott pályázó nyilatkozom arról, hogy (megfelelő szövegrész aláhúzandó)
Ügyfélkapu regisztrációval: rendelkezem/nem rendelkezem és velem Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Szociális és Igazgatási Osztálya elektronikus úton történő kapcsolattartáshoz a pályázattal
kapcsolatban hozzájárulok/nem járulok hozzá.
Alulírott pályázó az épületben történő elhelyezés feltételeit magamra/magunkra nézve kötelezőnek
elismerem/elismerjük és kötelezettséget vállalok a szálláshasználati szerződés megkötésére.
Pályázó telefonos elérhetősége:

A pályázathoz mellékelem

jövedelemigazolást

zalaegerszegi lakóhelyről vagy munkahelyről, vállalkozásról szóló igazolást.

a pályázatot zárt borítékban, FICSO Önálló életkezdés jeligével ellátva kell a pályázati kiírásban
meghatározott helyen és időben benyújtani.

Zalaegerszeg, 20_____év ___________hó ______nap

a pályázó aláírása

Adatvédelmi tájékoztató a http://zalaegerszeg.hu oldalon található

1

A 23. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.