Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 24/2023. (VI. 22.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2023. 07. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 24/2023. (VI. 22.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól

2023.07.01.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. § (5) bekezdésében és 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 13. § (1) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy a közterületek elnevezésének, az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezésnek és a házszám-megállapításnak az egységes rendjét biztosítsa.

(2) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában meghatározott terület, továbbá a közforgalom elől el nem zárt magánút.

b) Házszámozandó ingatlan: olyan ingatlan, aminek a központi címregiszterről és címkezelésről szóló 345/2014. (XII.23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) vonatkozó rendelkezései alapján címmel kell rendelkeznie.

2. A közterületek elnevezése és elnevezésének megváltoztatása

3. § (1) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén található belterületi közterületeket el kell nevezni, a külterületi közterületeket el lehet nevezni.

(2) A közterület elnevezése előtagként a közterület nevéből és utótagként a közterület jellegére utaló meghatározásból áll. A közterület jellegét a Korm. rendelet 1. mellékletében felsorolt közterületjelleg szerint kell meghatározni.

(3) A közterületek elnevezésénél figyelemmel kell lenni különösen

a) a helyi kulturális, természeti vagy történelmi értékekre, sajátosságokra,

b) a magyar nyelvhelyesség követelményeire,

c) az igazgatási, földrajzi, történelmi, közlekedési-tájékozódási, gazdasági szempontokra és

d) az elnevezés közérthetőségére.

(4) Az elnevezett közterület helyrajzi számának változása esetén külön közterület-elnevezési eljárás nem kerül lefolytatásra.

(5) A város közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület nem lehet.

(6) A közterület nevének megváltoztatására a közterület elnevezésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

3. A közterületek elnevezésének és elnevezése megváltoztatásának kezdeményezése

4. § (1) A közterület elnevezésére irányuló eljárás írásbeli kezdeményezésre vagy hivatalból indul.

(2) A közterület elnevezését írásban kezdeményezheti

a) a polgármester,

b) a jegyző,

c) a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének bármely bizottsága,

d) a helyi önkormányzati képviselő,

e) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgár, vagy

f) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén fekvő ingatlan tulajdonjogával, vagy Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén székhellyel, telephellyel, vagy fiókteleppel rendelkező jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.

5. § (1) A közterület nevének megállapítása és megváltoztatása Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének hatáskörébe tartozik.

(2) A közterület elnevezéséről hirdetmény útján tájékoztatni kell a lakosságot.

(3) A közforgalom elől el nem zárt magánút elnevezésére, vagy annak megváltoztatására vonatkozó kezdeményezésről az érintetteket a helyben szokásos módon, különösen a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján és a város honlapján történő közzététellel értesíteni kell.

(4) A közterületek elnevezéséről közterületnév-jegyzéket kell vezetni.

(5) A közterület megszűnésével - külön döntés nélkül - a közterület elnevezése is megszűnik.

4. A közterületnév-táblák elhelyezésének szabályai

6. § (1) A közterületnév-táblák kihelyezése, karbantartása és pótlása az önkormányzat feladata.

(2) A közterületnév-táblákat jól láthatóan, az eligazodást, tájékoztatást segítő helyen a helyszíni adottságok figyelembevételével kell elhelyezni.

(3) A régi elnevezést feltüntető közterületnév-táblákat a változásról szóló döntést követő 1 évig átlós vonallal áthúzva az eredeti helyén kell hagyni. Az új elnevezést feltüntető közterületnév-táblákat közvetlenül a régi mellett kell elhelyezni.

(4) A közterületnév-tábla az utca mindkét oldalán, az utca elején és végén, valamint útkereszteződésnél minden sarokingatlanon elhelyezendő.

(5) A közterületnév-tábla épületen, kerítésen vagy külön tartószerkezeten is elhelyezhető.

(6) A közterületnév-tábla kihelyezésével vagy eltávolításával érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a kihelyezést vagy eltávolítást tűrni köteles.

5. A házszám megállapítására vonatkozó szabályok

7. § A névvel ellátott közterületeken az ingatlanokat házszámmal kell ellátni. A közterületen több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.

8. § (1) Az ingatlan házszámának megállapítása iránti eljárás kérelemre vagy hivatalból indul.

(2) A házszám megállapítási eljárás feltétele, hogy az érintett ingatlannal határos közterület el legyen nevezve.

(3) A közterület házszám-megállapítását úgy kell elvégezni, hogy a számok a város központjától kifelé haladva 1-től kezdődően növekedjenek, és az utca bal oldalán a páros, jobb oldalán a páratlan számok legyenek. Amennyiben ez a megoldás nem alkalmazható, az érintett közterület számozását a magasabb rendű közút irányából kell megkezdeni.

(4) Zsákutcák és hasonló közterületek esetén a házszámozást az úthálózati csatlakozásnál kell kezdeni.

(5) A csak egyoldalon beépíthető közterületek házszám-megállapítása 1-től kezdődően folyamatosan is történhet.

(6) A terek épületeinek, telkeinek számozása folyamatosan emelkedő számsorrendben az óramutató járásával ellentétes irányban történik.

9. § (1) Az ingatlanok számozására arab számokat kell használni. Kisegítő jelzésként a magyar ABC ékezet nélküli egyjegyű betűi alkalmazhatók.

(2) A kialakult számozás után megosztott ingatlan eredeti sorszáma nem szűnik meg, az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában kiegészül egy vagy több nem ékezetes, egyjegyű nagybetűvel A-tól Z-ig, a házszám mögé írva.

(3) Telekegyesítés után az ingatlanok házszámát össze kell vonni. A házszámot úgy kell feltüntetni, hogy az egyesítés előtti legalacsonyabb és legmagasabb számot kötőjellel kell összekötni.

10. § Több ingatlant érintő házszám megállapítása közterületenként, az összes érintett ingatlanra vonatkozóan egy határozatban történik.

11. § A már megállapított házszámok megváltoztatására indokolt esetben, a Korm. rendeletben foglalt szabályoknak történő megfelelés és az ingatlanok azonosítását akadályozó rendezetlen állapotok megszüntetése érdekében kerülhet sor.

12. § (1) Az ingatlan házszámát a jegyző határozattal állapítja meg.

(2) A házszám megállapításáról szóló döntést írásban közölni kell a kérelmezővel, továbbá - amennyiben eltér a kérelmezőtől - az ingatlan tulajdonosával és az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett, az ingatlannal rendelkezni jogosult személlyel.

(3) A házszám megállapítási eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

13. § Amennyiben a tulajdonos vagy a tulajdonosi közösség nem tesz eltérő javaslatot a szintenként található ajtók jelölésére, az ajtók számozása arab számmal, a legalsó szinttől a legfelső szintig szintenként újrakezdve az épület bejáratának bal oldalától a jobb oldala felé haladva növekvő számozással történik.

6. A házszámtáblák elhelyezésének szabályai

14. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlan házszámát, vagy – amennyiben az ingatlan más módon egyértelműen nem azonosítható – helyrajzi számát tartalmazó táblát (továbbiakban együtt: házszámtábla) az ingatlan utcafronti kerítésére, házfalára, vagy külön tartószerkezeten, a közterületről jól látható módon kihelyezni.

(2) A házszámtáblát az önkormányzat kérelemre térítésmentesen biztosítja, amelynek kihelyezéséről a tulajdonos köteles gondoskodni.

7. Záró rendelkezések

15. § Hatályát veszti a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 23/2013. (VI.28.) önkormányzati rendelet.

16. § Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba.