Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 33/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a fizető parkolók működéséről és igénybevételük rendjéről

Hatályos: 2021. 07. 15

a fizető parkolók működéséről és igénybevételük rendjéről

Általános indokolás

A hatályon kívül helyezésre kerülő jogszabályra történő utalást tartalmaz.

Részletes indokolás

Az 1–13. §-hoz

A fizető parkolók működéséről és igénybevételük rendjéről szóló 19/1997. (V.22.) önkormányzati rendelet LocLex rendszerbe való betöltésekor és a rendelet utolsó módosításakor olyan szerkesztési hibák, pontatlanságok derültek ki, melyeket csak a rendelet újraalkotásával lehet javítani. Az új rendelet szövege a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet előírásainak, valamint a Loclex rendszernek megfelelően kerülhet elfogadásra, ez a rendelet lényegi tartalmát nem érinti.

A 8. § kiegészítésre került azzal, hogy a Galamb utcai zárt parkolóban a parkolójegyet előre kell megváltani és a parkolóhely elhagyásával egyidejűleg kell érvényesíteni, azaz megfizetni az eltelt várakozási időnek megfelelően. A minimálisan fizetendő várakozási díj az óradíj alapján számított 30 percnek megfelelő összeg.

A 11. § kiegészítésre került azzal, hogy egyrészt a Galamb utcai zárt parkolóban a rendelkezésre álló parkolóhelyekből a Göcseji Múzeum dolgozói számára 10 db parkolóhelyet, másrészt a Göcseji Múzeum látogatók részére a beléptető állomáson történő behajtástól számítva, összesen 4 óra díjmentes parkolást szükséges biztosítani, egyéb rendeletben megállapított kedvezmény ebben a parkolóban nem vehető igénybe.

A 14. §-hoz

A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik. A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (3)-(4) bekezdése alapján az indokolást a rendelet kihirdetését követően a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.

Az 1. melléklethez

A fizető parkoló övezeteket tartalmaz.

A 2. melléklethez

A parkolási díjak mértékét határozza meg.

A 3. melléklethez

A fizető parkolási díjövezetekben korlátozott területre érvényes kedvezményes használatra jogosító lakásingatlanok összefoglaló címjegyzékét tartalmaz.