Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 53/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatásáról szóló 4/2006. (II.03.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01
az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatásáról szóló 4/2006. (II.03.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatásáról szóló 4/2006. (II.03) önkormányzati rendelet módosítása amiatt vált szükségessé, hogy szélesebb kör számára legyen elérhető a támogatás.
Ennek érdekében 30 %-kal megemelkedett a jövedelemhatár, figyelembe véve az előző évek bérkiáramlásának alakulását. A jogosultság feltétele, hogy az igénylők családjában az egy főre eső nettó jövedelem eléri a nyugdíjminimum összegét, de nem haladja meg annak hat és félszeresét (185.250 Ft), ami családi kedvezmény nélkül számítva bruttó 278.572 Ft jövedelemnek felel meg.
Eddig 142.500 Ft volt a jövedelemhatár, ami családi kedvezmény nélkül számítva bruttó 214.285 Ft, amibe már nem fér bele pl. egy felsőfokú végzettségű fiatal gyermektelen házaspár, holott letelepedési, otthonteremtési támogatásuk indokolt lenne.
A rendelet-módosítás meghatározza továbbá, hogy az élettársi kapcsolat igazolásához szükséges, hogy az élettársi kapcsolat szerepeljen az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, pontosítjuk a vagyon fogalmát, felsoroljuk az igénybejelentés formáit, és töröljük az illetékfizetésről szóló rendelkezéseket.
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (3)-(4) bekezdése alapján az indokolást a rendelet kihirdetését követően a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A módosítás „Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése” elnevezés beillesztése miatt szükséges.
A 2. §-hoz
Az élettársi kapcsolat fennállásának igazolásához szükséges, hogy szerepeljen az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában. Az igazolás hitelesen tanúsítja az élettársi kapcsolat fennállását.
A 3. §-hoz
A „vagyon” fogalmi meghatározását más önkormányzati rendeletek vagyon fogalmával kívánjuk összhangba hozni, és pontosan körülírni.
A 4. §-hoz
A rendelet módosítása amiatt vált szükségessé, hogy szélesebb kör számára legyen elérhető a támogatás. Ennek érdekében 30 %-kal megemelkedik a jövedelemhatár, figyelembe véve az előző évek bérkiáramlásának alakulását. A jogosultság feltétele, hogy az igénylők családjában az egy főre eső nettó jövedelem elérje a nyugdíjminimum összegét, de ne haladja meg annak hat és félszeresét (185.250 Ft).
Az 5. §-hoz
Az igénylést elektronikus úton is be lehet nyújtani, az e-mailen vagy személyesen történő benyújtás mellett, miután ennél a formánál is dokumentált a pontos érkeztetés, óra-perc feltüntetéssel.
A 6. §-hoz
Ha a támogatásra való jogosultság fennáll, de az igénylés évében a rendelkezésre álló fedezet hiányában hatósági szerződés kötésére nincs lehetőség, a polgármester erről értesítést küld az igénylőnek. Egy éven belüli ismételt igénylésnél az igazolásokat nem kell benyújtani. Ezzel kívánjuk egyszerűsíteni az ismételt igénylést.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
Deregulációs és hatályba léptető rendelkezést tartalmaz. 2021. január 1-jétől megszűnt az illetékfizetési kötelezettség.