Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 61/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.07.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 21
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.07.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A Bíbor és Városvég utcák által határolt tömb déli felén működő EuropTec Kft. bővíteni kívánja telephelyét, mely során elbontásra kerül az északi, I. ütemben létesült üzemcsarnok, majd a helyén és déli irányú bővítésével új, a II. ütemben megvalósult üzemcsarnokkal egy épülettömböt képező bővítés tervezett.
A jelentős mértékű fejlesztés következtében a telek tervezett beépítettsége nő, a kialakítható zöldfelület mértéke az épülettömböt körbejáró utak nagy felülete miatt csökken, ezért a vállalkozás kérelmezte a területre vonatkozó szabályozás módosítását. Kezdeményezte továbbá az oldalkert mértékének OTÉK-tól eltérő egyedi szabályozását a meglévő, II. ütemben megépült csarnokrész keleti, az oldalkertet érintő elhelyezésének szabályossá tétele érdekében.
A Bíbor és Városvég utcák által közrezárt tömb déli felét képező terület a hatályos településrendezési terv szerint Gip-1-m jelű ipari gazdasági övezetbe sorolt, mely alapján a tervezett fejlesztés nem megvalósítható, ezért az ipari övezetben új, Gip-9-m jelű övezet kialakítása szükséges.
A 2. §-hoz
A zalaegerszegi északi ipari zónában kutatás-fejlesztési campus épül, melynek célja a tesztpálya ipari partnerei fejlesztéseinek támogatása mellett elősegíteni kutatóintézetek és egyetemi kutatócsoportok helyi megtelepedését, ezzel előmozdítva a térségből származó fiatal mérnökök és hallgatók visszatérését és helyben való elhelyezkedését. A kutatási campus területén különálló telkeken megvalósuló beruházások, laborok egyes építményei igénylik, hogy az épületek vagy azok elemei kikerülhessenek a telekhatárra, adott esetben egymással fizikailag is összeérhessenek. Ennek érdekében campus területére érvényes jelenlegi szabadon álló beépítési módot zártsorú beépítési módra szükséges megváltoztatni. Az érintett ingatlanok a hatályos szabályozás szerint ipari valamint különleges övezetben találhatók, de a tervezett fejlesztések megvalósíthatósága érdekében egységes övezet kialakítása szükséges, ezért a terület általános gazdasági övezetbe sorolása tervezett. Az általános gazdasági övezetre vonatkozó hatályos előírások alapján oktatási rendeltetésű épületek lehelyezése nem lehetséges, ezért az előírások kiegészítse szükséges.
A 3. §-hoz
Az (1)-(4) bekezdések a kisvárosias lakóterület, a településközpont, az ipari valamint az általános gazdasági rendeltetésű övezetekben újonnan meghatározott övezeti jelekhez tartozó normatív előírásokat tartalmazzák.
A (5) bekezdés a szabályozási terv szelvénykiosztását és jelmagyarázatát tartalmazza, mely az Ebergényi út déli részén tervezett lakóterületi fejlesztés érdekében új elemmel egészül ki az „övezeten belül a beépítési magasság korlátozásának zónahatára és számozása” jelöléssel.
A (6)-(12) bekezdések a módosítási pontokhoz tartozó változtatással érintett szabályozási szelvényeket tartalmazzák.
A 4. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik. A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (3)-(4) bekezdése alapján az indokolást a rendelet kihirdetését követően a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.
Az 5. §-hoz
A rendelet alkalmazására vonatkozó előírásokat tartalmazza.