Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2022. (V. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi zárszámadásról

Hatályos: 2022. 05. 20
a 2021. évi zárszámadásról
Részletes indokolás
Az 1–10. §-hoz és az 1–29. melléklethez
1. §
A 2021. évi költségvetés tervezését alapvetően meghatározták a 2020. évben kezdődött Covid-19 világjárvány, illetve annak kezelésére hozott, önkormányzatokat érintő intézkedések hatásai. Az önkormányzat legnagyobb saját bevételét jelentő helyi adókból a központi szabályozás miatt az előző éveknél alacsonyabb összeget tervezhettünk. A helyi iparűzési adó esetében az egyéni vállalkozások, illetve a kis- és középvállalkozások adómértékének felére csökkentése, illetve az idegenforgalmi adó felfüggesztése voltak a csökkenő adóbevételt okozó legfőbb tényezők.
A fentiekből következően az év során kiemelt figyelmet kellett fordítani a bevételek alakulására és a kiadások teljesítésére. Az önkormányzat és intézményei gazdálkodásához sikerült folyamatosan biztosítani a forrásokat, zökkenőmentes volt a pénzellátás, az év során likviditási probléma nem merült fel.
Bevételek alakulása
Az önkormányzat összes bevétele 2021. évben 51.115.142 E Ft összegben, a módosított előirányzathoz viszonyítva 67,1 %-ban teljesültek. Az önkormányzatnál a módosított előirányzattól való elmaradás 34,3 %-os, a költségvetési szerveknél 2,3 %-os volt. A működési célú bevételek összességében kis mértékben meghaladták, a felhalmozási bevételek azonban lényegesen elmaradtak az előirányzatoktól. Az államháztartáson belülről érkezett felhalmozási célú támogatások teljesítésének aránya néhány projekthez kapcsolódóan alacsonyabb volt a tervezettnél, valamint a nettó finanszírozású projektek esetében az Áfa visszaigénylés tervezett előirányzata sem teljesült a kiadások alacsony volta miatt.
A szociális és igazgatási feladatoknál 11.749 E Ft összegű bevétel volt az év során, ami a módosított előirányzathoz viszonyítva 115,8 %-os teljesítésnek felel meg. A többlet teljesítés igazgatási bírságból, jogtalanul felvett segélyek visszafizetéséből és a köztemetések megtérítéséből realizálódott.
Egerszeg kártya értékesítésből a tervezettől kissé elmaradóan 6.710 E Ft bevétel származott, 5.687 db új Egerszeg kártya igénylésére került sor, ebből – élve az elektronikus úton történő igénylésének lehetőségével - már 3.891 db kártyát online rendeltek az ügyfelek.
Kiszabott igazgatási bírságokból 880 E Ft bevétel keletkezett.
A köztemetések kiadásainak megtérítéséből származó 3.707 E Ft, és a korábbi években jogtalanul felvett segélyek visszafizetéséből befolyt 50 E Ft működési bevételt jelentett az önkormányzat számára. A „Lakhatásáért” Közalapítvány a részere 2020. évben nyújtott támogatás elszámolása után 243 E Ft-ot visszafizetett az önkormányzatnak, ezen összeggel a 2021. évi eredeti költségvetésben tervezett támogatása megemelésre került.
A humánigazgatási feladatoknál 607.557 E Ft összegű teljesítéssel a tervezett bevételek 101 %-a folyt be az év során.
Az államháztartáson belülről származó működési célú támogatásból a színházakra vonatkozó, állammal kötött közös működtetési megállapodás alapján kapott támogatás a legnagyobb tétel: 288.500 E Ft a Hevesi Sándor Színház részére, 65.000 E Ft a Griff Bábszínház részére. A kulturális intézményekben 2021. évben végrehajtott béremelések finanszírozásához az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosított 83.625 E Ft-ot. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázatokon az önkormányzat az alábbi feladatokhoz nyert el pénzeszközt:

Térzenei koncertek EMT -TE-B-A-21-0515

7.000 E Ft

zalaegerszegi amatőr kórusok és gyermekkórus találkozó támogatása EMT-TE-B-A-21-0516

4.000 E Ft

István a király-ünnepi megemlékezés EMT-TE-B-A-21-0523

4.000 E Ft

R&J szinergiái – Egy történet száz alakban EMT-TE-B-A-21-0517

2.000 E Ft

A körzeti orvosi ügyelet fenntartásához hozzájáruló községek a 2021. évre megállapított 41.101 E Ft fizetési kötelezettséget maradéktalanul teljesítették.
Államháztartáson kívülről működési célú pénzeszközként a MOL Nyrt. utalt 2.000 E Ft-ot a „Befektetés a jövőbe” ösztöndíj céljára. A járványügyi védekezésre elkülönített számlára 321 E Ft befizetés érkezett. Az Idősek Otthonában emeltszintű ellátás igénybevétele érdekében egyszeri hozzájárulásként 2.632 E Ft befizetés történt. A koronavírus járvány által okozott, kulturális ágazatot érintő károk enyhítésére 60.000 E Ft támogatást kapott önkormányzatunk a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével. A humánigazgatási ágazat költségvetéséből 2020. évben nyújtott támogatások elszámolása során több esetben visszafizetési kötelezettség került megállapításra a célnak nem megfelelő felhasználás, vagy program elmaradása miatt, ezek bevételként jelentek meg az érintett költségvetési sorokon, ebből együttesen 8.574 E Ft bevétel származott.
Az államháztartáson belülről felhalmozási célú támogatásként pályázat alapján az alábbi faladatok megvalósításához nyertünk el támogatást:

a Nemzeti Kulturális Alapprogramból a Mihály deák szobor felállításához

7.000 E Ft

az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Falumúzeumban orgona felújításához

3.000 E Ft

a Bethlen Gábor Alapkezelőtől a Székelykapu felállításához

2.000 E Ft

A Fogyatékkal Élők Integrált Intézményének üzemeltetője a Magyar Református Egyház a megállapodás alapján a kiszámlázott bérleti díj összegét megfizette, ami működési bevételként jelent meg.
A főépítészi feladatoknál két jogcímhez kapcsolódott tervezett bevétel. A belterületbe vonással kapcsolatosan az önkormányzatnál felmerült költségek összegét az érintett ingatlan tulajdonosok megtérítették az önkormányzat részére, ez 3.094 E Ft bevételt eredményezett. A helyi építészeti értékek védelme alap bevétele az előző évi maradvány igénybevételéből származott.
A városüzemelési feladatoknál az 424.140 E Ft módosított előirányzatból 446.353 E Ft összegű bevétel teljesült, ami 105,2 %-os arányt jelentett.
A működési bevételek között az előirányzott összeggel azonos mértékben, illetve azt meghaladóan teljesült a Gébárti fürdőlétesítmények üzemeltetéséből származó bevétel, a ZG3 kút üzemeltetéséből, a Gébárti kemping és a fedett fürdő földhasználati díj, a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. által az eszközpark használata után fizetett bérleti díj, a közművesítési hozzájárulás és az önkormányzati tulajdonú erdők ápolásához kapcsolódó bevétel. Az Aquapark üzemeltetésével kapcsolatos bevétel bruttó 24.488 E Ft-tal maradt el a tervezettől az időjárás és a vírushelyzet együttes hatása miatt. A parkolási közszolgáltatásból - a járványügyi helyzet miatti ingyenes időszakot figyelembe véve - csak a II. félévre prognosztizáltunk bevételt, a teljesítés kismértékben elmaradt a tervezett összegtől. Nem tervezett bevételek voltak még állategészségügyi feladathoz kapcsolódóan, kéményseprői díjból, előző évi áramdíj elszámolásból és kötbérből.
Közhatalmi bevételként környezetvédelmi bírságból 1.755 E Ft bevétel származott.
Államháztartáson belülről felhalmozási célú támogatásként pályázat alapján kapott önkormányzatunk támogatást a Szekeresvölgyi út aszfaltozásához, a kivitelezési munka 2022. évben fog megvalósulni. A Széna tér zártkerti fejlesztéséhez a pályázati támogatás elszámolását követően került kiutalásra az elnyert támogatásból még 2.499 E Ft.
Államháztartáson kívülről felhalmozási célú támogatásként kellett megjeleníteni 3.250 E Ft-ot, amit magánerős útépítésekhez és felújításokhoz fizettek be a lakosok, ezen összeg hozzájárult a Bokor utca aszfaltozási munkáihoz, valamint a Cédrus utca felújításához.
A Városépítészeti feladatok címen szerepelnek a kiemelt, nagy összegű projektekkel kapcsolatos támogatások és előző évi maradványok, a 30.785.088 E Ft összegű teljesítés a módosított előirányzathoz viszonyítva 67,5 %-os aránynak felel meg. A teljesítés zömét a Modern Városok Program keretében megvalósuló feladatok tárgyévi finanszírozása és a TOP projektekhez kapcsolódóan elnyert és kiutalt támogatások, valamint az előző évi maradványok igénybevétele jelentették.
A Modern Városok Program keretében megvalósuló projektekhez az alábbi összegek érkeztek:

a Mindszenty projekthez további

549.678 E Ft

az Alsóerdei Sport- és rekreációs Központ projekthez további

1.500.000 E Ft

a közúthálózat és kapcsolódó tereinek fejlesztése projekthez további

5.800.000 E Ft

Az elmúlt években indult európai uniós forrásból finanszírozott projekthez az alábbi összegek kiutalása történt meg 2021. évben:

TOP Helyi termelői és kézművespiac kialakítása Zalaegerszegen

89.974 E Ft

TOP Landorhegyi sportiskola energetikai korszerűsítése

48.765 E Ft

TOP Zalaegerszegi Logisztikai Központ létrehozása

500.000 E Ft

TOP Göcseji Múzeum épületének felújítása és kiállító tereinek fejlesztése

676.231 E Ft

TOP Üzemcsarnok építés a Zalaegerszeg 4815/6 hrsz-ú ingatlanon

7.997 E Ft

TOP Helyi termelői és kézművespiac kialakítása Zalaegerszegen Göcsej Tudásközpont

145.747 E Ft

TOP Petőfi S. Székhelyiskola energetikai korszerűsítése

78.622 E Ft

TOP A Gébárti-tó és környékének rekreációs, szabadidős használatát elősegítő infrastruktúra kialakítása II.

269.039 E Ft

TOP Fenntartható közlekedésfejlesztési beavatkozások a belváros keleti kapujában (Tesco körforgalom)

768.289 E Ft

TOP CLLD Art mozi közösségi és rendezvény térré alakítása

492 E Ft

A Shareplace Interreg Central Europe projekt az elmúlt években megvalósult, az elszámolás elfogadását követően kiutalásra került még 25.814 E Ft támogatás, amit a kifizetésekhez az önkormányzat megelőlegezett.
A „Zöld busz mintaprojekthez” a Neumann Nonprofit Közhasznú Kft-től érkezett 4.500 E Ft támogatás működési célú államháztartáson kívülről származó átvett pénzeszköz. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. visszafizette a „Körforgalmi csomópont kialakítása a 76.sz. főút és az északi-déli ipari parki út kereszteződésében” projekthez számára 2020. évben megelőlegezett 131.863 E Ft-ot.
A működési bevételek között legnagyobb tétel az Észak-zalai Víz- és csatornamű Zrt-vel, mint víziközmű üzemeltetővel megkötött üzemeltetési szerződés értelmében fizetett használati díj. A HD az önkormányzat ívóvíz, illetve szennyvíz vagyonára vonatkozó 2021. évi felújítási és pótlási terv megvalósításához nyújtott fedezetet, mely kifizetésekhez levonható Áfa is kapcsolódott. A HD és az Áfa együttes összege a szennyvíz vagyonnál 362.817 E Ft, az ívóvíz vagyonnál 192.850 E Ft. A nettó finanszírozású projektekhez – Üzemcsarnok építése, Alsóerdő komplex turisztikai fejlesztése, helyi termelői és kézművespiac kialakítása, Alsóerdei Sport- és Rekreációs Központ fejlesztése, uszoda fejlesztés - kapcsolódóan a teljesített kifizetések után visszaigényelhető Áfa is jelentős összeget tett ki. A Modern Városok Program projektjeihez kapcsolódóan az átmenetileg szabad pénzeszközök hasznosításából 195.736 E Ft kamat bevétel is származott, amit a projektek kiadásaira fordít az önkormányzat.
A Vagyonkezelési feladatoknál a 1.839.770 E Ft bevétel 174,4 %-os teljesítést jelentett a módosított előirányzathoz viszonyítva. A többlet teljesítés az ingatlaneladásokból származó bevételnél jelent meg, mivel a Pózva és Zalaszentiván között tervezett logisztikai központhoz szükséges iparterület értékesítéséből 788.018 E Ft teljesítés volt. A tervezett bevétel teljesítéséhez hozzájárult, hogy több ügylet (Eötvös u.18-20., É-i Ipari Park 15464/3 hrsz.) pénzügyi végteljesítése 2021-re húzódott, így ezen szerződések teljes összege a végső vételár rész megfizetésekor a 2021-es gazdasági év bevételeiként realizálódott. Nagyobb tétel volt még a 0159/3 hrsz-ú terület (Levendulakert), Bíró M. u. 55. építési telek, Zala u. 7742 hrsz-ú építési telek, Szeglet u.- Munkácsy u. sarok építési telek és a tesztpálya részterületének eladása. A fentieken túl több kisebb összegű, nem tervezett adásvétel is történt.
Külön tételként jelenik meg a módosított előirányzattal egyező összeggel a Tudományos és Technológiai Parkban ingatlanok értékesítése és a ZALAZONE terület értékesítése, melyből az önkormányzatnak az előbbinél bruttó 160.680 E Ft, az utóbbinál bruttó 102.024 E Ft bevétele származott.
A működési bevételek között az előirányzott összeggel azonos mértékben teljesült a LÉSZ Kft. bérleményüzemeltetési bevétele, a Vásárcsarnok által fizetett helypénz és helybiztosítási díj. A megkötött szerződések alapján 100 %-ban teljesült a volt laktanyával kapcsolatos bevétel, a stadion bérleti díj, a tesztpálya területének bérletéből, a Munkásszálló bérbeadásából tervezett díjbevétel.
Előirányzatot meghaladó volt a teljesítés az egyéb, nem lakáscélú ingatlanhasznosítás bevételéből, ami bérleti díjból és közüzemi díjak továbbszámlázásából származott. Legnagyobb tételei a Bazitai Tv-tornyon lévő antennák bérleti díjából és kötbér bevételből származtak. A Zala-Müllex Kft. által fizetendő használati díj teljesítése 107,7 % volt, mivel a 2020. IV. negyedévi díj elszámolása is 2021. év elején történt meg.
A lakásalapba helyezendő bevételeket és az abból teljesített kiadásokat külön fejezetben mutatjuk be.
A jogi és igazgatási feladatok körében 72.682 E Ft összeggel a tervezett bevételek 85,6 %-a teljesült az év során. Az önkormányzat kezelésében lévő ingatlanok hasznosításából és a közterületen hagyott gépjárművek értékesítéséből származó bevétel meghaladta a módosított előirányzatot. A közterület használati díjból és a közterület-felügyeleti bírságból befolyt bevétel kismértékben elmaradt a tervezettől. A közterületi reklám célú bérbeadásából származó bevételnél nagyobb az elmaradás, de ezzel összhangban a költségvetési sor kiadása is alacsonyabb volt a tervezettnél. A közterületen hagyott 19 db beszállított gépjármű értékesítéséből 427 E Ft, továbbá kettő gépjármű kiváltásából 38 E Ft folyt be.
A közbeszerzési eljárásokhoz és jogi feladatokhoz kapcsolódóan 895 E Ft bevétel volt, ami végrehajtási költség megtérítéséből és talált tárgyak értékesítéséből származott.
A pénzügyi lebonyolítás címen 14.076.248 E Ft bevétel realizálódott, ez a módosított előirányzathoz viszonyítva 56,3 %-os teljesítést jelentett. Az önkormányzat meghatározó bevételét képező költségvetési támogatások a pótelőirányzatokkal korrigált összegben, 100 %-os teljesítéssel kerültek kiutalásra. Az eredeti előirányzat az év során két alkalommal került módosításra a lemondások, illetve pótigénylési lehetőségek során, illetve a havonta fizetett különféle pótlékok finanszírozásának figyelembevételével több alkalommal, így az állami hozzájárulások előirányzata 4.225.717 E Ft-ról év végére 5.059.633 E Ft-ra nőtt. A változás fő jogcímei az alábbiak voltak:

májusi lemondás és pótigénylés

69.845 E Ft

októberi lemondás és pótigénylés

8.624 E Ft

önkormányzat általános működésének és ágazati feladatainak támogatása

214.387 E Ft

felhalmozási célú költségvetési támogatások

657.918 E Ft

2020. évi állami támogatások elszámolásából

40.080 E Ft

Összes növekmény:

833.916 E Ft

Az önkormányzat működéséhez és ágazati feladatainak ellátásához kapcsolódóan az év során két alkalommal volt lehetőség módosítani az állami hozzájárulások igénylését. Az állami támogatások májusi lemondása és pótigénylése során a csökkenteni kellett az étkeztetésben résztvevők számát, mivel a járványügyi helyzet és az online oktatás miatt a tervezettnél kevesebb gyermek vette igénybe az étkeztetést. A bölcsőde finanszírozásában változást eredményezett a finanszírozott dolgozói létszám számítási módjának megváltoztatása, emiatt többlet támogatás illetné meg önkormányzatunkat, azonban az üzemeltetéshez biztosított egyösszegű támogatás központilag csökkentésre került. A májusi lemondással együttesen 69.845 E Ft-tal csökkent az állami hozzájárulás éves előirányzata.
Az állami támogatások októberi lemondása során is a csökkenő mutatószámok miatt kellett lemondással élni. Ősztől kevesebb lett az óvodai ellátottak száma, ezzel arányosan a finanszírozott dolgozói létszám is csökkent. Az étkeztetésben résztvevők száma is kevesebb lett a tervezettnél az addig eltelt időszak tény adatai alapján a járványügyi helyzet miatt. Az üzemeltetési hozzájárulások azonban növekedtek 30.315 E Ft-tal, ami központilag került megállapításra. Az októberi lemondással együttesen 8.624 E Ft-tal csökkent az állami hozzájárulás éves előirányzata.
Az önkormányzat általános működésének és ágazati feladatainak támogatása jogcímeinél az év során a Magyar Államkincstár utalványozása, igénylés vagy törvény módosítás alapján kapott támogatásokat az önkormányzat az alábbi jogcímeken:

szociális ágazati összevont pótlék

142.696 E Ft

szociális ágazatban egészségügyi végzettséghez kötött
munkakörben foglalkoztatottak egészségügyi kiegészítő pótléka

9.169 E Ft

2021. évi XLIV. törvény alapján a minimálbér és a garantált bérminimum 2021. februártól történő emelése miatti normatíva emelések

61.845 E Ft

könyvtári célú érdekeltségnövelő támogatás

677 E Ft

összesen:

214.387 E Ft

Felhalmozási célú önkormányzati támogatásként együttesen 657.918 E Ft érkezett. Az 1369/2021. (VI.10.) Korm. határozat alapján önkormányzatunk 630 millió Ft vissza nem térítendő támogatást kapott „ingatlanvásárlás, önkormányzati ingatlanok felújítása, turisztikai fejlesztés, önkormányzati feladatok ellátása részben támogatás nyújtásával” célra. Vis maior támogatásként 7.901 E Ft állami hozzájárulás érkezett, ez a 2019. évi pályázaton elnyert összeg, mely az elszámolás elfogadását követően került kiutalásra. A „belterületi utak, járdák, hidak felújítása” pályázaton elnyert 10.017 E Ft és az önkormányzati étkeztetések fejlesztésének támogatására elnyert 10.000 E Ft kiutalása 2021. évben megtörtént, mindkét támogatás felhasználására 2022. évben kerül sor.
Állami támogatásként kellett megjeleníteni a 2020. évi költségvetési beszámolóban kimutatott, 2020. évi állami hozzájárulások elszámolásából a tényleges mutatószámok alapján az önkormányzatot még megillető összeget, 40.080 E Ft-ot.
Az önkormányzat közhatalmi bevételei körében a legjelentősebb tétel a helyi adókból származó bevétel. Az adóbevételeknél a túlfizetésként jelentkező összegeket a számviteli szabályok szerint a kötelezettség jellegű sajátos elszámolások között kell elszámolni, év végével nem lehet tényleges bevételként megjeleníteni, ezért az egyes adónemeknél a pénzügyi teljesítésként kimutatható összeg kevesebb, mint a ténylegesen befolyt összeg.
A helyi adókból és a talajterhelési díjból tervezett bevételek eredeti előirányzata 4.496.747 E Ft volt, ez az év végére 4.537.747 E Ft-ra nőtt. A növekedést - a várható teljesítés ismeretében - az építményadó előirányzatának 25.000 E Ft-tal történő emelése, illetve a II. félévben tervezhető idegenforgalmi adóbevétel 16.000 E Ft-os előirányzata tette lehetővé.
Az önkormányzat legnagyobb saját bevételét jelentő helyi iparűzési adóból az éves bevétel 4.354.441 E Ft volt, korrigálva a 83.409 E Ft túlfizetéssel 4.271.032 E Ft volt a ténylegesen elszámolható bevétel, ez a módosított előirányzathoz viszonyítva 125,6 %-os teljesítésnek felel meg. Az előirányzathoz mért túlteljesítés oka, hogy a jogosult adóalanyi kör jó része nem kért adóelőleg csökkentést 2021. évben az átmenetileg 1 %-ra mérsékelt adómérték miatt, ők valószínűleg majd a 2022. május 31. napjáig beadott adóbevallásukban fogják visszaigényelni a 2021. évben befizetett adójukból. 843 millió Ft adóbevétel kieséssel terveztünk az 1 %-os adómérték miatt, amelyből 675 millió Ft realizálódott. A 2021-es év tervezésénél 7 %-os GDP csökkenést prognosztizáltunk az akkori előrejelzések szerint, ezzel szemben 7 %-os növekedés valósult meg. Az év végéig 8.023 fő adózó 8.407 db bevallása került feldolgozásra, ebből 384 db záró adóbevallásnak minősült. A feldolgozás során az alábbi főbb tendenciák voltak megfigyelhetők:
- A bevallást benyújtó adózók száma az előző év hasonló időszakához képest lényegesen nem változott.
- Az adómentes adóalap 1.654.112 E Ft volt az előző évi 1.554.415 E Ft-tal szemben, amit 2.184 adóalany vett igénybe, tovább nőtt a KATA-s adózók száma.
- A helyi adókról szóló törvény alapján az ideiglenes jelleggel megfizetett helyi iparűzési adó az állandó jelleggel fizetendő helyi iparűzési adóból levonható, melynek összege 8.785 E Ft volt, mely 52 %-kal magasabb, mint a 2019. évi bevallásban levont összeg.
- A 2020. évi bevallásban a helyi iparűzési adóból levonható belföldi útdíj, a külföldi útdíj és az úthasználati díj együttes összege 689.755 E Ft adókiesését jelentett önkormányzatunknak, ami 16.962 E Ft-tal magasabb az előző évi adatnál.
- A helyi iparűzési adó számláról az év során 345.881 E Ft került visszatérítésre a zárási összesítő adatai szerint 1.239 fő adózó részére. A visszatérítést kérő adózók száma 12 %-kal (381 fő), a visszatérítendő összeg pedig 201.731 E Ft-tal (240 %) nőtt.
Az önkormányzat második legnagyobb saját bevételét jelentő építményadóból 1.105.402 E Ft-ot fizettek be, a túlfizetéssel korrigált teljesítés 1.101.262 E Ft volt, a módosított előirányzat 100,7 %-a. Az elmúlt évben az adózók által bevallott összes terület 1.119.069 m². A helyi adókról szóló törvény alapján mentesültek a kizárólag háziorvosi tevékenység végzésére használt ingatlanok (1.182 m²), az állattartásra, növénytermesztésre használt ingatlanok (23.537 m²). Az építményadó rendeletünk alapján 2021. évben 47 adótárgyra adott ki az adóosztály építményadó mentességet 23.037 m² területre összesen 20.733 E Ft összegben, ami csökkent az előző évhez képest. A benyújtott építményadó bevallások alapján az adótárgyak szerint 422 db lakás, 1 üdülő, 2.013 kereskedelmi egység, 76 szállásépület és 1.427 egyéb nem lakás céljára szolgáló épület került adóztatás alá.
Idegenforgalmi adó tekintetében az év végéig 17.056 E Ft bevétel keletkezett, ez a módosított előirányzat 106,6 %-a. Az önkormányzat illetékességi területén eltöltött vendégéjszaka száma 139.231 db volt, ami 1 %-os csökkenést mutat az előző évhez képest, emellett az adóköteles vendégéjszakák aránya nőtt az előző évi 68%-ról 71 %-ra. Szálláshely szolgáltatóként 10 új adózó kezdte meg működését, 4 szálláshely esetében a szállásadó záró bevallást nyújtott be a szálláhely szolgáltatás megszüntetése miatt.
A magánszemélyek kommunális adójáról szóló önkormányzati rendelet szerint a magánszemélyt abban az esetben terheli adófizetési kötelezettség a lakása után, ha Zalaegerszegen nem rendelkezik állandó lakóhellyel. Az év végéig 24.791 E Ft bevétel realizálódott, ami az előirányzathoz viszonyítva 107,8 %-os teljesítést jelentett. Az ingatlan nyilvántartás felülvizsgálata alapján kiküldött felhívásokra 173 adózó adott be bejelentést 179 db adótárgyra vonatkozóan. 2021. évi lakcím módosítások, ingatlan elidegenítése és vagyoni értékű jog megszűntetése miatt 130 db záró bejelentés került feldolgozásra.
A talajterhelési díj bevétel 7.427 E Ft volt 2021. évben, ez 148,5 %-os teljesítést jelentett. A díjfizetésre kötelezettek száma folyamatosan csökken, a Zalavíz Zrt. adatközlése szerint 977 főről 962 főre változott.
Az adókhoz kapcsolódó bírságokból és késedelmi pótlék címén 44.203 E Ft, termőföld bérbeadásából származó bevétel után fizetett személyi jövedelemadóból 63 E Ft folyt be.
A Deák Ferenc Könyvtár részére az általános forgalmi adó visszatérüléséig megelőlegezett, előző évben biztosított 27.000 E Ft visszafizetése megtörtént. 2016. év végén a Göcseji Múzeum részére a régészeti bevételek drasztikus visszaesése miatt a fenntartó 55,5 millió Ft kölcsönt nyújtott az intézmény folyamatos működőképességének biztosítása érdekében. A 2021. évben előírt 16.350 E Ft összegű fizetési kötelezettségét az intézmény nem teljesítette, mivel saját bevételei elmaradtak a tervezettől.
A 2020. évi zárszámadási rendeletben az állami hozzájárulások elszámolásából eredő, a szabad maradvány terhére jóváhagyott intézményi befizetések – 47.257 E Ft összegben - teljesültek.
A működési bevételek között meg kell említeni, hogy jól alakult az önkormányzat pénzeszközeinek hasznosításából származó kamatbevétel. A költségvetési számlán átmenetileg szabad pénzeszközök értékpapírba történő befektetéséből 37.609 E Ft kamat realizálódott. Az általános forgalmi adó visszaigényléséből az előirányzatot kismértékben meghaladó volt a teljesítés. Nyugdíjasházi adományként 33.400 E Ft befizetése történt meg, mely összeg 50 %-át, 16.700 E Ft-ot az önkormányzat az otthonházi lakások felújítására fordíthatja, a másik 50 %-os rész a Gondozási Központ részére átadásra került. A vagyonbiztosítás alapján káreseményeket követően megítélt kártérítésekből 199 E Ft bevétel származott.
A dolgozói lakásépítés és vásárláshoz nyújtott kölcsönök törlesztéséből a kamattal együtt 2.934 E Ft bevétel volt az év során.
A 2021. évi jóváhagyott maradványok igénybevételének teljesítése az előirányzott összeggel megegyezően megtörtént, mivel a számviteli szabályoknak megfelelően a teljes jóváhagyott összeget a tényleges felhasználástól függetlenül igénybevételként meg kell jeleníteni.
A hazai forrásból megvalósuló projektekhez kiutalt támogatásokból és az év közben szabad pénzeszközökből volt lehetőség államkötvény vásárlására, a meglévő állományból a kifizetésekhez igazodóan volt év közben beváltás is, a Mindszenty projekthez 3.960.000 E Ft, az uszoda fejlesztéshez 5.130.850 E Ft és az Alsóerdei projekthez 600.000 E Ft, összesen 9.690.850 E Ft összegben.
Az építéshatósági feladatoknál építésügyi bírságból 56 E Ft bevétel származott.
A Polgármesteri Kabinet tervezett bevételeinek 102,1 %-a valósult meg 99.799 E Ft összeggel. A Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás rendezvényeihez és beszerzésekhez nyújtott 82.500 E Ft támogatást az Egy a Természettel Nonprofit Kft. A kárpát-medencei testvér-települések találkozójának támogatására 2.000 E Ft érkezett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével, a program 2022. évben kerül megrendezésre. A városmarketing feladatokra a Városi Televízió és Rádió Kft. részére biztosított támogatásból 13.564 E Ft visszafizetésre került, mivel a járványügyi helyzet miatt nem került felhasználásra a teljes összeg. Kisebb összegű bevétel származott a nyújtott támogatások elszámolását követő visszafizetési kötelezettségekből a településrészi önkormányzatok és a kulturális városi rendezvények sorokon.
Kiadások alakulása:
Az önkormányzat 2021. évi kiadásai 42.288.361 E Ft összegben teljesültek, ami összességében a módosított előirányzathoz viszonyítva 55,5 %-os teljesítést jelent, ezen belül az önkormányzat teljesítése költségvetési szervek nélkül 51,2 %-os, a költségvetési szerveké pedig 87,7 %-os volt.
Az eredeti előirányzatok mind a működési, mind a felhalmozási célú kiadásoknál az év során különböző tényezők hatására többször változtak, bevételek növekedése, illetve költségvetési sorok közötti átcsoportosítások átvezetése miatt.
Az évközi módosításra különböző források biztosítottak lehetőséget, melyek közül ki kell emelni:
utólagos igénylésű és pályázat alapján kapott állami hozzájárulásokat,
a különféle pályázatokon nyert pénzeszközöket,
költségvetési szervek saját bevételeit,
2020. évi jóváhagyott maradvány – eredeti költségvetésben tervezett összegén felüli részének – igénybevételét.
A következőkben címenkénti bontásban mutatjuk be a működési kiadások teljesítését, a teljesítést befolyásoló tényezőket, majd külön fejezetben a beruházási és felújítási kiadások alakulását, valamint a költségvetési szervek gazdálkodását.
Szociális és igazgatási feladatok
A költségvetés az év során e cím alatt szereplő feladatokra 129.344 E Ft-ot biztosított, aminek a felhasználása 87.801 E Ft összeggel, 67,9 %-ban megtörtént.
Szociális támogatások:
A költségvetésben a települési támogatások fedezetére 75.450 E Ft állt rendelkezésre, aminek a felhasználása 76,5 %-ban megtörtént.
A támogatási rendszerben kiemelt fontosságú a családok lakhatási költségeinek csökkentése volt. Az év során 600 család részesült lakásfenntartási segélyben, továbbra is ez az a támogatási forma, ami a lakosság legszélesebb rétegének nyújtott segítséget. A felhasznált önkormányzati forrás 22.033 E Ft volt, melyből 6.689 E Ft a Lakásalapból került biztosításra.
Az egy évre megállapított támogatás összege az egyedül élők számára havi 6.000 Ft, a többszemélyes háztartásban élőknek 4.500 Ft. Egyszemélyes háztartásban 325 fő, az ellátottak 58 %-a él. Az elmúlt években az egyszemélyes, többnyire nyugdíjas háztartások aránya folyamatosan emelkedik.
A támogatás folyósítása célzottan történik, hiszen közvetlenül a közüzemi szolgáltatókhoz ill. társasházakhoz utalja az önkormányzat. A tüzelő megvásárlásához egyösszegű pénzkifizetéssel 46 család kapta meg a segély éves összegét. Előre fizetős mérő feltöltését 8 család számára tette lehetővé a támogatás. Az önkormányzati bérlakásban élők közül 206 nehéz szociális helyzetben élő bérlő kap támogatást, melynek fedezetét a Lakásalap biztosítja, a tavalyi évben az elkülönített összeg 83,6 %-os felhasználásával.
Átlagosan havi 4.926 Ft gyógyszertámogatást vehetett igénybe 279 olyan zalaegerszegi polgár, akinek alacsony jövedelméhez viszonyítva számottevő - legalább 5.000 Ft/hó - volt a gyógyszerköltsége. Az egy évre megállapított támogatás legalacsonyabb havi összege 3.000 Ft, a legmagasabb 10.000 Ft volt. Előbbit a jogosultak 46 %-a kapta, utóbbit a jogosultak 13 %-a. A 70 éven felüliek az összes jogosult 65 %-át tették ki. Ők alacsonyabb gyógyszerköltség esetén is részesültek havi 3.000 Ft összegű segélyben. A támogatást természetben, utalvány formájában biztosította önkormányzatunk, ami két kivétellel valamennyi városi gyógyszertárban felhasználható. Az utalvánnyal átlagosan havi 4.926 Ft gyógyszerköltség megfizetése alól mentesültek a jogosultak. Az ellátottak száma az előző évihez viszonyítva 57 fővel emelkedett, ami köszönhető a 2020. október 22. naptól hatályba lépett rászorultsági jövedelmi értékhatárok emelkedésének. A támogatásra fordított összeg 8.929 E Ft volt, ami 79 %-os felhasználást mutat. Továbbra is magas volt az elutasított kérelmek száma (38), melynek oka döntően a rendeletben foglaltnál alacsonyabb gyógyszerköltség volt.
A gyógyászati segédeszköz támogatással a szakorvos által rendelt eszköz beteg által fizetendő térítési díjának 80 százalékát vállalta át az önkormányzat attól a szociálisan rászorulótól, aki megfelelt a gyógyszertámogatás jövedelmi és vagyoni feltételeinek. Az elmúlt évben mindössze egy személy igényelt támogatást alvásterápiás készülék vásárlásához. A hozzájárulás a megítélhető legmagasabb összeg, 114.000 Ft volt.
A szociális krízisalap támogatás azoknak a válsághelyzeteknek a kezelésére szolgált, melybe önhibán kívül került az érintett család, és amit maga, ill. közvetlen környezete segítségével megoldani nem tudott. A segély megállapítható több hónapra, de legfeljebb félévre, vagy eseti jelleggel egyösszegű kifizetésként. A rendszeres támogatás legmagasabb havi összege 28.500 Ft, az eseti éves adható összege nem haladhatja meg a nyugdíjminimum 700 %-át, a 199.500 Ft-ot. A hatáskörrel rendelkező Szociális, Lakás és Egészségügyi Bizottság rendszeres ellátásként egy személynek 6 hónapra, 10.000 Ft/hó segély folyósításáról döntött. Egy alkalomra szóló kifizetéssel 18 fő részesült átlagosan 103.000 Ft támogatásban. A megoldani kívánt krízishelyzetek változatosak. A legtöbb esetben lakhatással kapcsolatos, beiskolázási, valamint temetési költségek megfizetéséhez állapított meg a bizottság egyösszegű támogatást. Öt igénylő kérelmét nem találta megalapozottnak. Az elutasítás ellen egy fellebbezés érkezett, a döntést a II. fokon eljáró közgyűlés helybenhagyta. Három beadvány ügyében az eljárás megszüntetésére került sor, mivel 2 esetben a kérelmet visszavonták, 1 igénylő pedig nem teljesítette a kért hiánypótlást.
Lakhatási krízisalap támogatásra nem jelentkezett igény.
Megélhetési támogatásban azok az aktív korú, állás nélküliek részesültek, akiknek az elhelyezkedési esélyei korlátozottak, mert munkaképesség-csökkenésük eléri a 40, egészségkárosodásuk a 30 százalékot és jövedelmi, vagyoni helyzetük alapján rászorulók voltak. Az ellátásban részesülők száma csökkent, 15 főnek összesen 4.553 E Ft összegben folyósítottunk támogatást.
A nehéz anyagi körülmények között élő fiatalok a továbbtanuláshoz Bursa Hungarica ösztöndíjat igényelhettek. Az elmúlt években fokozatosan került sor az ösztöndíj jövedelmi értékhatár, valamint a támogatási összeg emelésére. Az évente két alkalommal, a tanulmányi félévet megelőzően egy összegben kiutalt ösztöndíjak száma 51, az ösztöndíjak összege 5.000 és 15.000 Ft között mozgott, amit 5.000,- Ft-tal kiegészített a minisztérium.
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők a gyermeket nevelő családok legalacsonyabb jövedelmű rétegét képezik, ezért önkormányzatunk a karácsonyi ünnepekre tekintettel gyermekenként 11.400 Ft összegű egyszeri nevelési juttatást folyósított részükre. A 339 gyermek jogán kiutalt önkormányzati forrás 3.865 E Ft-ot tett ki.
A gyermekétkeztetési támogatás a gyermek által igénybe vett étkezési napokra 250 Ft-tal járult hozzá a térítési díj kifizetéséhez. A támogatást 56 gyermeknek állapítottuk meg, a kifizetett hozzájárulás 749 E Ft volt, ami 32 %-os csökkenést jelentett az előző évhez képest.
Temetési segélyt az előző évi 40 fővel szemben 29 alacsony jövedelmű zalaegerszegi lakos igényelt. A juttatás átlagos összege 36.500 Ft volt. A temetési segély jövedelmi értékhatára a nyugdíjminimum 50 %-ával, továbbá az elismert legolcsóbb temetés költsége 188.000,- Ft-ra emelkedett (az előző évi 175.800,- Ft-hoz képest), melyek a temetési segély összegének átlagosan 5,8 %-os növekedését eredményezték.
Köztemetés elrendelésére az előző évi 40 esettel szemben 33 alkalommal került sor. Az átlagos temetési költség 195.049,- Ft-ot tett ki. Teljes mértékben 17 köztemetés költsége térült meg az év végéig. A bevételi oldalon a tavalyi évben megjelenő 3.707 E Ft kapcsán szükséges megjegyezni, hogy a 2021. évet megelőző években elrendelt köztemetések költségei – a hagyatéki ügyek elhúzódása miatt – a tavalyi évben térültek meg. A még vissza nem térített ill. részben megfizetett temetési költségek többségében hitelezői igényt nyújtott be az Önkormányzat ill. közeli hozzátartozót – többségében részletfizetési kedvezménnyel – kötelezett a visszafizetésre. Az elmúlt öt év adatai alapján az látható, hogy a köztemetések költségei átlagosan 68 %-ban térülnek meg.
A szilárd tüzelő beszerzéséhez tűzifa támogatást 35 alkalommal állapítottunk meg olyan rászorulónak, aki koránál, egészségi állapotánál fogva nem képes kereső tevékenységgel előteremteni annak fedezetét. Ők átlagosan 42.670,- Ft pénzbeli támogatásban részesültek.
Átmeneti megélhetési problémákhoz, váratlanul felmerülő kiadásokhoz az első fokon eljáró polgármester 84 esetben állapított meg átlagosan 38.202,- Ft átmeneti segélyt. Ebből 12 esetben a gyermek jogán került megállapításra (beiskolázás, nyári tábor és szemüvegvásárlás költségeinek mérséklésére). A felhasznált 3.209 E Ft éves támogatási összeg az előző évi felhasznált összeghez képest 8 %-kal emelkedett. Az elutasított kérelmek száma 22 volt. A döntés indoka a legtöbb ügyben a rendkívüli élethelyzet igazolásának hiánya, valamint a rászorultság jövedelmi feltételét meghaladó jövedelem voltak. Jogorvoslattal egy esetben éltek és a döntés saját hatáskörben módosításra került.
Az első lakáshoz jutók önkormányzati kamatmentes kölcsönét igénylők körében 4 személy nyújtott be pályázatot. 2020-ról 1 pályázati támogatás kifizetése húzódott át 2021-re 1.200 E Ft összegben. Az elszámolt gyermekkedvezmény 1 gyermek után 300 E Ft volt. A rendelkezésre álló 7.200 E Ft-os keretből összesen 3.900 E Ft kifizetés történt, 2.400 E Ft kifizetése pedig 2022-re húzódott át.
A családok otthonteremtési kedvezménye kamatmentes kölcsönére az elszámolt gyermekkedvezmény 1 gyermek után 300 E Ft volt.
A helyi védelmi igazgatási kiadásokra 500 E Ft állt rendelkezésre, amelyből nem volt felhasználás.
2021. év során 5.687 db új Egerszeg Kártya kiállítására került sor. Kidolgozásra került az Egerszeg Kártya elektronikus úton történő igénylése, melynek révén 3.891 db kártya lett online rendelve. Kompenzációként a szolgáltatásokat nyújtó részére (Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft., Volánbusz Zrt., ZTE KK Kft., ZTE FC Zrt., Hevesi Sándor Színház, Kvártélyház Kft.), valamint a kártyák megszemélyesítésére, postaköltségre, új kártyák igénylésére, online igénylő rendszer, fizetési terminál, pénztárgép működtetésének költségeire 12.883 E Ft került kifizetésre. Az év során emellett a rendelkezésre álló előirányzatból 399 E Ft leszervezése történt a Keresztury VMK részére az általa nyújtott jegyár kedvezmények kompenzálására.
A „Nemzedékek kézfogása” elnevezésű önkormányzati támogatás keretében ifjú házasok támogatásában 166 pár, Zalaegerszegi újszülöttek támogatásában 453 fő, nyugdíjasok támogatásában 19 fő részesült, mindösszesen 13.784 E Ft összeggel.
A „Lakhatásért” Közalapítvány részére pályázatai megvalósításához 3.243 E Ft önkormányzati támogatás átutalására került sor.
Humánigazgatási feladatok módosított működési kiadási előirányzata 1.055.781 E Ft, teljesítése 1.006.431 E Ft volt, ez 95,3 %-os teljesítési arányt jelentett.
Oktatási feladatok:
A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum részére támogatás szakképzési ösztöndíj céljára” költségvetési soron a 2021. gazdasági évben előirányzatként 12.000 E Ft állt rendelkezésre, amely Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum között létrejött megállapodás alapján került felhasználásra. Az Önkormányzat a támogatást a 2020/2021. tanév II. félévében és a 2021/2022. tanév I. félévében a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő, meghatározott helyi hiányszakmát oktató, szakképző iskolai képzést biztosító feladatellátási helyén (tagintézményében) tanulmányaikat hiányszakmában folytató, zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező tanulók támogatásához, továbbá a támogatást nyújtó és a támogatást igénybe vevő között 2017. április 1-jétől határozatlan időtartamra létrejött Együttműködési Megállapodásban meghatározott adminisztratív terhek miatt felmerülő költségek fedezésére biztosította.
Az intézmények és civil szervezetek támogatása, rendezvényeik finanszírozása költségvetési soron szereplő 3.000 E Ft előirányzat terhére az önkormányzat összesen 2.306 E Ft-ot biztosított egyedi támogatási kérelmek alapján a város terültén működő intézmények és civil szervezetek részére. Az előirányzat felhasználása a koronavírus járvány miatt 76,9 %-os volt.
Zalaegerszegi Felsőfokú Oktatásért Közalapítvány támogatására 55.000 E Ft-ot biztosított a Közgyűlés, melyet a Közalapítvány működési kiadásainak teljesítésére fordított.
Az önkormányzat 2021. évben is biztosította alternatív napközbeni ellátás keretében a nyári napközis tábort a zalaegerszegi általános iskolai korosztálynak. A nyári napközis tábor feladatainak ellátására rendelkezésre álló pénzügyi forrás felosztása az egyes szervezetek által ellátott feladatok figyelembevételével került sor. A „nyári táboroztatás” költségvetési soron rendelkezésre álló 8.500 E Ft a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ és a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet részére intézményfinanszírozás keretében került leszervezésre.
Ifjúsági feladatok:
Az „Ifjúsági rendezvények” költségvetési sor előirányzata 1.500 E Ft-ról 333 E Ft-ra csökkent az év során, mely összeg a Kortárssegítő tábort megrendezésére került felhasználásra 2021.06.27.és 2021.07.03 között Kisrákoson. A képzésen a zalaegerszegi általános és középiskolák 7-8. osztályos diákjai vettek részt, összesen 25 fő. Előadások, gyakorlati foglalkozások, csoportfoglalkozások, szituációs játékok szerepeltek a programok között.
Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzat” sorról a diákönkormányzat működésére, marketing feladatokra és egyéb rendezvényeire történt felhasználás 720 E Ft összegben.
Zalaegerszegi Városi Diáknapok” költségvetési sorról 2021. évben felhasználás nem történt.
Zalaegerszegi Egyetemisták Egyesülete” 800 E Ft támogatásban részesült 2021-ben.
Zalaegerszegi Ifjúsági Kerekasztal” költségvetési sor módosított előirányzata 2021-ben 215 E Ft volt, mely felhasználásra került.
UNICEF gyermekbarát település pályázat” keretében elnyert 2.000 E Ft felhasználása a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Gyermekjogi stratégiában megfogalmazott célok és tervek szerint történik. A 2021. évre tervezett 965 E Ft-ból felhasználás nem történt, maradványként 2022. évi költségvetésben visszatervezésre került.
A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány által bonyolított városi felsőoktatási ösztöndíj támogatások az alábbiak szerint alakultak:
a két félév tekintetében 37 fő olyan zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező nappali tagozatos hallgató pályázott, aki a Pannon Egyetem Mérnöki Kar Zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetében az első diploma megszerzése érdekében BSc/BA képzésben végzi tanulmányait, valamennyien részesültek ösztöndíjban,
a két a félév tekintetében 142 fő olyan zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező nappali tagozatos hallgató pályázott, aki Zalaegerszeg város közigazgatási területén működő bármely államilag elismert felsőoktatási intézményben (PE ZEK, PTE ETK ZKK) az első diploma megszerzése érdekében BSc/BA végzi tanulmányait, valamennyien részesültek ösztöndíjban.
A kifizetett ösztöndíjak összege az évben 6.500 E Ft.
A „Befektetés a jövőbe” Zalaegerszegi Felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjra összesen a két félév tekintetében 3.825 E Ft kifizetés történt a benyújtott és elbírált pályázatok alapján. A 2020/2021. tanév második (tavaszi) félévében 79 fő pályázó felelt meg a rendelet előírásainak. A 2021/2022. tanév első (őszi) félévében a pályázó 76 főből ösztöndíjban részesült 74 fő.
Kulturális feladatok:
A kulturális ágazat költségvetésében külön előirányzaton szerepeltek a városi nagy rendezvények. 2021-ben az előző évhez képest lényegesen több, hét – költségvetési előirányzattal rendelkező eseményt rendezett meg, illetve nyújtott támogatást annak megrendezéséhez az önkormányzat az alábbi összegekkel:
Magyar Kultúra Napja 672 E Ft
Fazekas-keramikus találkozó 870 E Ft
Egerszeg Búcsú 700 E Ft
Gébárti művésztelep 600 E Ft
táncházmozgalom 400 E Ft
kamaratáncfesztivál 500 E Ft
Zegasztár 2.900 E Ft
2021-ben 12 alanyi jogon támogatott kulturális egyesület, alapítvány kapott összesen 5.000 E Ft támogatást, a peremkerületi kulturális tevékenységet 9 szervezet látta el, amelyhez az önkormányzat 3.275 E Ft-ot biztosított.

Külön soron kaptak támogatást éves működésükhöz a Zalaegerszegi Szimfónikus Zenekar, a Zalai Táncegyüttes, a Pannon Írók Társasága, a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület és a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány.

A Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány teljes adminisztrációját a Humánigazgatási Osztály látja el. Gondoskodott a kuratóriumi ülések megszervezéséről, az üléseken hozott határozatok végrehajtásáról és a közalapítvány pénzügyeinek viteléről. A közalapítvány támogatásával a pályázóknak számos kiadvány megjelentetésére és kulturális rendezvény megszervezésére nyílt lehetősége.
Egészségügyi feladatok:
A Fogyatékos Otthon működtetéséhez az előirányzattal megegyező, 10.500 E Ft összegű támogatást nyújtott az önkormányzat.
A fogorvosi alapellátás támogatása előirányzat a városban területi ellátási kötelezettséggel működő vegyes fogorvosi körzetekben, valamint az iskolafogászati körzetekben a fogorvosi rendelők fenntartásával összefüggő kiadásokra, valamint a tevékenység végzéséhez szükséges eszközök beszerzéséhez szolgált forrásul. A támogatással érintett vegyes- és iskolafogászati körzetek száma 23, a támogatás előirányzata és felhasználása 11.500 E Ft volt.
A fogászati ügyelet támogatását Zalaegerszeg Megyei Jogú Város lakossága részére a heti pihenő- és munkaszüneti napokon, valamint rendelési időn kívüli időszakra megszervezett sürgősségi fogorvosi feladatok ellátása érdekében biztosította az önkormányzat a kedvezményezett egészségügyi szolgáltató részére.
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa javaslatára 2021. évben 16 idősügyi szervezet részesült támogatásban rendezvényeik költségeihez, összesen 640 E Ft összegben.
A koronavírus világjárvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa által tervezett 2021. évi programok közül csak néhány valósult meg az őszi Idősek Hónapja rendezvénysorozat keretein belül, melynek összes költsége 443 E Ft volt.
A járványügyi védekezés előirányzat terhére nyújtottunk 3.000 E Ft támogatást a Zalaegerszegi Gondozási Központ részére a koronavírus járvány miatti 2021. évi többlet költségekre. A módosított előirányzat teljesítése 50,1 % volt.
Sportfeladatok:
Az előző évben is folytatódó veszélyhelyzet következtében a bajnoki rendszerek, DO rendezvények felfüggesztése, szüneteltetése legtöbb sportágban nem tette lehetővé a pandémia előtti időszakban megszokott versenyek és rendezvények megtartását. Nemcsak a versenyrendszerek, hanem a sportegyesületek által rendezett események lebonyolítása is szünetelt, csakúgy, mint a diáksport hazai és nemzetközi eseményeinek többsége, így ezek támogatására nem került sor. A versenysport szakosztályok életben maradásához azonban elengedhetetlen volt az önkormányzat – bár az eddigiekhez mérten többségében 50 %-kal csökkentett – kiemelt támogatása, mely hozzájárult a jelentős anyagi terheik megoldásához. A diáksport szervezése során együttműködtünk a Zalaegerszegi Tankerülettel, melyben csak úgy, mint a városi DO-k esetében szinte csak 1-2 sportág egyes eseményeit tudtuk megrendezni. A költségvetésben külön sorokon nevesitett egyesületek részére a tervezett támogatások kiutalásra kerültek a megkötött megállapodások alapján.
„Sport és humánigazgatási feladatok” költségvetési soron szereplő módosított 6.762 E Ft előirányzat terhére egyedi támogatási kérelmek alapján a város területén működő intézmények és civil szervezetek kerültek támogatásra. A teljesítés 88,3 %-os volt.
Főépítészi feladatok:
A működési költségekre a rendelkezésre álló 19.705 E Ft-ból 14.349 E Ft került felhasználásra, főbb tételei területrendezési és egyéb eljárások költségei, belterületbe vonással kapcsolatos kiadások, és a Tervtanács működtetésére fordított kiadások voltak.
Az önkormányzat hatáskörébe tartozó belterületbe vonási eljárások érdekében kifizette költségeket az érintett ingatlantulajdonosok megtérítik az önkormányzat részére. A belterületbe vonás feladatkörön belül 18 ingatlan belterületbe vonása fejeződött be, illetve jelenleg is folyik. Önkormányzati tervtanács 2021-ben 11 alkalommal ülésezett, 22 tervet véleményezett, a rendelkezésre álló előirányzat felhasználása 40,7 % volt.
Városüzemelési feladatok:
A működési kiadásokra 2.418.293 E Ft állt rendelkezésre, melynek teljesítése 2.191.799 E Ft-tal 90,6 %-os volt.
A parkfenntartás sor terhére került kiegyenlítésre a köztéri padok javítása, kis értékű padok, virágládák, fa hulladékgyűjtők beszerzése. A 22.405 E Ft-os módosított előirányzatból az év végéig 88,2 %-os teljesítés történt.
A VG Kft. parkfenntartás szerződéses munkái soron rendelkezésre álló előirányzat terhére a Városgazdálkodási Kft. és az önkormányzat között létrejött határozatlan idejű szerződésben foglaltak alapján történt a parkfenntartási feladatok ellátása. A szerződés keretein belül valósult meg a város közparkjainak, településrészeinek, a Gébárti Szabadidőközpontnak, valamint a Parkerdő és Biológusparknak a fenntartása. A parkfenntartás szerződéses munkák előirányzata 886.981 m2 zöldfelületre 229.000 E Ft volt, a kiadás 228.989 E Ft-ot tett ki.
Belterületi fás szárú növények fenntartási munkái a körzeti erdőterv szakmai előírásainak megfelelően, az Erdészeti Hatóság felügyelete mellett történtek. A módosított 14.288 E Ft előirányzat teljesítése 84,4 % volt.
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata bejegyzett erdőgazdálkodóként 2010. évtől mintegy 154 ha erdőterületen folytat szakszerű erdőgazdálkodást. Az erdészet szakirányítási feladatokhoz szükséges eszközök, védőfelszerelések beszerzését, valamint az erdőgazdálkodási szakreferens ezen munka jogszabályi előírásainak megfelelő ellátásához szükséges képzésének díját finanszíroztuk, az év végéig 84,6 %-os teljesüléssel.
A fatelepítéssel kapcsolatos működési kiadások előirányzat terhére végeztettük el 2021. évben a faültetéseket 737 E Ft ráfordítással.
Játszóterek fenntartása, karbantartása előirányzatok terhére keretszerződést kötött az önkormányzat a LÉSZ Kft-vel a mintegy 80 db játszótér állapotfelmérésére, valamint az eszközök karbantartására vonatkozóan. A pénzügyi teljesítés 11.191 E Ft-tal közel 100 %-os volt.
Kontakt Kft-vel szegélyezési munkák, tuskómarási munkálatok, speciális szennyeződésmentesítés, továbbá köztéri bútorok mosása, fertőtlenítése feladatokra került sor szerződéskötésre a tervezett összegekben.
Zöldterületi Stratégia feladataira rendelkezésre álló forrás a 2021. évi Cselekvési Tervnek megfelelően felhasználásra került. A teljesítés 94,7 %-os volt.
Városüzemelési feladatokhoz kapcsolódó közfoglalkoztatás megvalósítására 19.500 E Ft támogatást nyújtott az önkormányzat a Kontakt Kft. részére. Ezen összegből városüzemelési feladatokhoz kapcsolódó közfeladatokat - elsősorban külterületi utak kaszálását, külterületi ingatlanok gyommentesítését, bozótírtásokat stb. - végezték el. A közfoglalkoztatási anyag- és eszközigény biztosítása soron felmerülő anyagköltségek, javítási költségek és a munkavégzéshez kapcsolódó gépalkatrészek beszerzési költségeinek fedezetére 2.800 E Ft támogatást nyújtott az önkormányzat.
Köztisztasági szerződéses munkák sor terhére került kiegyenlítésre a lom és az őszi lombhulladék gyűjtés lebonyolítása, a karácsonyfa elszállítása, a közterületre kihelyezett nyesedék begyűjtése, az illegális hulladéklerakások felszámolása, valamint a temetőkben keletkező hulladékok gyűjtését szolgáló konténerek ürítése. 2021. évben összesen 32.892 E Ft kifizetése történt meg, a teljesítés 56,7 %-os volt.
VG. Kft. köztisztaság szerződéses munkák (közterületek takarítása, kommunális hulladék szállítása, elhelyezése) előirányzat terhére a városi közutak, járdák, terek, buszvárók tisztántartási feladatait látta el az önkormányzat részére a Városgazdálkodási Kft. A teljesítés az előirányzaton az év végéig 99,7 %-os.
A köztemetők üzemeltetésére, fenntartására kegyeleti közszolgáltatási szerződést kötött az önkormányzat a Városgazdálkodási Kft-vel, mely 2013. január 1. napjától 2027. december 31. napjáig hatályos. A 28.016 E Ft összegű előirányzatból 25.551 E Ft felhasználása történt meg.
Állategészségügyi feladatok ellátása, továbbá gyepmesteri tevékenység ellátásához eszköz és munkaruha biztosítása sor terhére 2 fő gyepmester került alkalmazásra, ezzel megoldott a 24 órás szolgálat, továbbá az eszközfejlesztés is folyamatos.
Aquapark üzemeltetés, továbbá Gébárti fürdőlétesítmények üzemeltetése sorokon rendelkezésre álló források felhasználásával 2021. évben is elláttuk a fürdőlétesítmények üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat, a számlák határidőben kiegyenlítésre kerültek.
Árvízvédelmi létesítmények fenntartása keretében a város üzemeltetésében lévő, mintegy 7,5 km hosszúságú árvízvédelmi töltés és hat záportározó létesítmény fenntartási munkáinak elvégzése történt. Az árvízvédelmi műtárgyak (zsilipek, csapóajtós csőátereszek) és tartozékok karbantartására a Városgazdálkodási Kft-vel jött létre szerződés egy éves időtartamra, 2022. március 31. napjáig.
Helyi utak, hidak fenntartása soron a módosított előirányzat 197.156 E Ft teljesítése 146.729 E Ft volt, mely 74,4 %-os teljesítést jelent. A módosított előirányzat teljes egésze lekötésre került, mivel az út- és járdaellenőri szolgálat működtetése mellett egyéb, előre nem tervezhető kisebb javításokra is az előirányzat biztosított fedezetet. Az út- és járdaellenőri szolgálatot, valamint a fenntartási munkákat a Zala- Müllex Kft. látja el a 2021. 01. 12 – 2025.01.12. napjáig hatályos vállalkozási keretszerződés keretében. Az utak, parkolók hó-eltakarításáról és síkosság-mentesítéséről a Zala- Müllex Kft., a járdák, lépcsők téli tisztításáról a Városgazdálkodási Kft. gondoskodik.
Utak, járdák, lépcsők, támfalak hibaelhárítás, sürgősségi feladatok előirányzat terhére az évközben felmerülő azonnal megoldandó hibaelhárítási, sürgősségi feladatokat végeztettük el 13.946 E Ft összegben, mely 69,9 %-os teljesítést jelentett.
A helyi közösségi közlekedés veszteség-finanszírozásaként 598.809 E Ft került kifizetésre, mellyel a korábbi évek veszteségének éves törlesztését, a 2019. évi veszteséget teljes egészében, valamint a 2020. évi veszteségből 150.000 E Ft-ot tudott rendezni az önkormányzat.
A városüzemeltetési feladatoknál jelentős összegű kötelezettségvállalással terhelt maradvány képződött, a megrendelt, szerződéssel lekötött munkák egy részének pénzügyi teljesítése 2022. évre húzódott át, így ezen összegek a 2022. évi eredeti előirányzatokban a megfelelő sorokon visszatervezésre kerültek.
Városépítészeti feladatoknál a kiadások jelentős részét a felhalmozási célú kiadások képviselik, részletes indokolását külön fejezet tartalmazza. A működési kiadásokra 39.452 E Ft módosított előirányzat állt rendelkezésre, ebből 31.205 E Ft került felhasználásra. A kiadások között az ünnepi díszvilágítás szerelése, egyéb létesítményi működési kiadások és a beruházásokhoz, stratégiai fejlesztési feladatokhoz kapcsolódó dologi kiadások voltak a főbb tételek.
Vagyonkezelési feladatok működési kiadásaira a jóváhagyott 99.663 E Ft-ból 52.226 E Ft felhasználás történt 2021. évben.
Az önkormányzat által kezelt ingatlanok közös költség, közüzemi díjak sor terhére kerültek kifizetésre az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok, helyiségek működtetésével (beleértve az ideiglenesen vagy akár hosszabb ideje üresen álló ingatlanokat is) összefüggésben felmerült áram-, gáz és vízdíjak, egyéb, pl. társasházi közös költségek. A költségvetési sor éves tervezett 9.255 E Ft-os kerete 13.455 E Ft-ra módosult az év során, ebből a teljesítés 89 %-os volt, ami 78 %-kal meghaladta a 2020. évi felhasználást. Ennek oka, hogy a Gasparich úti önkormányzati ingatlanban működő hadkiegészítő parancsnokság és honvédelmi érdekvédelmi iroda fűtése az önkormányzat nevén lévő villamosmérőn keresztül történt, és a költség honvédség részére történő tovább számlázásra az ehhez szükséges megállapodás aláírásának elhúzódása miatt 2021. évben nem kerülhetett sor.
A reptér működési kiadásai költségvetési soron elkülönített 5.899 E Ft keretösszegből 81,1 %-os volt a teljesítés a Gratis Kft.-vel a reptér 2022. december 31-ig történő üzemeltetésére kötött koncessziós szerződés alapján.
Az önkormányzati ingatlanok állagmegóvása, vagyonvédelme sor 2.847 E Ft-os módosított előirányzat teljesítés 92,9 %-os volt. Az önkormányzati ingatlanok eseti jelleggel felmerülő karbantartási feladatait, illetve a jellemzően hasznosításra váró ingatlanokra kötött távfelügyeleti, vagyonvédelmi szerződések kiadásait számoltuk el a sor terhére.
A volt vasúti ingatlanok működési kiadásai sor 660 E Ft-os módosított előirányzatából a MÁV-tól bérelt vasúti földterületek (tehermentesítő út, stadion által elfoglalt terület, Berzsenyi u. vasúti átjáró stb.) bérleti díjai kerültek kifizetésre.
A vagyongazdálkodási feladatok és szakértői díjak költségvetési sor 34.016 E Ft-os módosított előirányzatából a teljesítés 87 %-os volt. E sor szolgálta a különböző hatósági eljárásokkal kapcsolatban felmerülő költségek (értékbecslések, változási vázrajzok, kisajátítási dokumentációk, művelési ág változások, szakértői vélemények, tulajdoni lapok, térképkivonatok, stb.) finanszírozását.
Jogi és igazgatási feladatok működési kiadásai 234.967 E Ft összegben, a módosított előirányzathoz viszonyítva 91,1 %-ban teljesültek.
Az önkormányzat kezelésében lévő ingatlanok működési kiadásaira tervezett 36.576 E Ft módosított előirányzatból 2021. évben 34.735 E Ft került kifizetésre, ami 95 %-os felhasználást jelent.
A képviselők, bizottsági tagok, illetve a polgármester és alpolgármesterek kiadásaira tervezett 176.748 E Ft összegből az év végéig 167.154 E Ft (94,6 %) került felhasználásra. A kiadások a képviselők, bizottsági tagok tiszteletdíján és annak járulékain túl a közgyűlések reprezentációs költségeit, dologi kiadásként az internet szolgáltatás és útiköltségtérítést tartalmazzák.
Közbeszerzési eljárásokkal és egyéb jogi feladatokkal kapcsolatos kiadásokra 8.443 E Ft módosított előirányzatot tartalmazott a költségvetés, melyből az év végéig összesen 7.575 E Ft kifizetésre került sor az alábbiak szerint:
jogi tanácsadásra 1.880 E Ft
közbeszerzési hirdetmények ellenőrzési díja, illetve szerződés módosítási díjak 4.080 E Ft
EKR rendszerhasználati díj 711 E Ft
a többi kiadást ingatlan-nyilvántartási eljárás igazgatási szolgáltatási díjaira, kintlévőségek behajtásához kötődő végrehajtót megillető díjakra, követelés nyilvántartásba vétel díjára, aláírási címpéldány készítésére stb. fordítottuk.
A közbiztonsági feladatokra tervezett 4.633 E Ft előirányzatból 2.026 E Ft került felhasználásra. Térfigyelő kamerarendszer karbantartására, javítására 726 E Ft-ot, három zalaegerszegi polgárőr egyesület támogatására pedig 1.300 E Ft-ot fordítottunk.
A „Rendért” Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület és a Zalaegerszegi Városi Közbiztonsági Polgárőr Egyesület részére az éves tervezett támogatási összeg kiutalása megállapodás alapján megtörtént.
Közterületen elhagyott üzemképtelen gépjárművek elszállítására 547 E Ft volt elkülönítve. Az önkormányzat telephelyére 17 gépjárművet kellett beszállítani közterületről, melyek költségei a felnyitással együtt 306 E Ft volt, a felhasználás 55,9 %.
Pénzügyi lebonyolítás tételei a szakosztályokhoz közvetlenül nem kapcsolható kiadásokat, támogatásokat tartalmazzák, a módosított előirányzat 13.772.929 E Ft volt, a teljesítés 78,7 %-os arányt mutat. Legnagyobb tétele az átmenetileg szabad pénzeszközökből forgatási célú értékpapírok vásárlása volt.
A Zalaegerszegi Szociális Társulás irányítása alá került 2013. július l. napjától a Zalaegerszegi Gondozási Központ, finanszírozása a Társuláson keresztül, támogatásként jelenik meg, ez 2021. évben 510.846 E Ft kiadást jelentett az önkormányzat számára.
A különböző egyesületek és alapítványok támogatása az előirányzott összegekkel, a megkötött megállapodásoknak megfelelően történtek.
A városi strandfürdő és fedett uszoda működését 30.000 E Ft-tal támogatta az önkormányzat.
Az év során 8.670.000 E Ft összegben került sor Önkormányzati Magyar Államkötvény vásárlására. A Modern Városok Program keretében az Alsóerdei Sport és Rekreációs Központ fejlesztéséhez és a közúthálózat és kapcsolódó tereinek fejlesztése projektekhez került sor támogatások kiutalására, mely összegekből értékpapírt vásárolt az önkormányzat 1.092.940 E Ft, illetve 6.422.060 E Ft értékben, valamint az adóbevételekből átmenetileg szabad pénzeszközökből 1.155.000 E Ft összegben.
A Polgármesteri Kabinet működési kiadásaira biztosított 494.233 E Ft módosított előirányzat felhasználása 82 %-os volt.
A rendezvények, kommunikáció, reprezentáció sor terhére kabinet feladatköréhez kapcsolódó rendezvények és feladatok költségeit finanszírozta az önkormányzat, a jelentősebbek az alábbiak voltak:
a város legnagyobb adózóinak köszöntése
sajtónapi rendezvény
ünnepi közgyűlés
bölcsődések, óvodások ajándékozása húsvétkor és mikuláskor
szépkorúak köszöntése
óvodások részére foglalkoztató füzet
jótékonysági nap
hirdetések, PR cikkek
portál üzemeltetés
portálra fotók készíttetése
évértékelő kiadvány költségei
Zalaegerszegért-díj 2020. és 2021. költségei
vezetők hazai és külföldi vendégeinek fogadása, étkeztetése, szállása, ajándékok vásárlása
meghívók, képeslapok készíttetése
sajtó események költségei
A turisztikai feladatok terhére elszámolt kiadások egyesületi tagdíj befizetéséhez, domain név és weboldal karbantartásához, Tourinform Iroda támogatásához kapcsolódtak.
A nemzetközi kapcsolatok címen kerülnek elszámolásra a testvérvárosi delegációival kapcsolatos költségek, napidíjak.
A településrészi önkormányzatok rendelkezésére álló keretből a TRÖ-k döntéseinek megfelelően került sor kifizetésekre, melynek döntő többsége intézmények, civil szervezetek támogatására, rendezvények lebonyolítására, valamint közüzemi díjak kifizetésére irányult. A teljesítés aránya alacsony, 24,3 %-os volt a veszélyhelyzetben elmaradt rendezvények miatt.
Vállalkozásfejlesztési, befektetés támogató programok, közfoglalkoztatás, valamint foglalkoztatás támogatása, munkaerő kölcsönzésre együttesen 44.648 E Ft-ot fordított az önkormányzat.
A Városfejlesztő Zrt. működési kiadásaira 54.350 E Ft-ot, a Kontakt Nonprofit Kft. működési támogatására 7.000 E Ft-ot, a Létesítményfenntartó Kft. működési támogatására 43.000 E Ft-ot, a Zalaegerszegi Élménypark Kft. működési támogatására 6.500 E Ft-ot, a városi újság kiadásának támogatására 49.500 E Ft-ot, a Zalaegerszegi TV és Rádió Kft. működési támogatására 70.000 E Ft-ot és az adományközpont működési támogatására 1.500 E Ft-ot fordított az önkormányzat.
A Regőczi István Alapítvány támogatásának átutalása 2022. évre húzódott át.
Fejlesztési és felújítási kiadások:
A jogszabályban előírt bekerülési összeget meghaladó költségű beruházások, felújítások esetében a feladatokhoz kapcsolódóan közbeszerzési eljárások során kerültek a kivitelezők kiválasztásra. A közbeszerzési értékhatár alattiak esetén az önkormányzat beszerzési rendeletének megfelelően kerültek kiválasztásra a megvalósításban résztvevő kivitelezők, műszaki ellenőrök.
A 2021. évi tervezett fejlesztési és felújítási feladatok előirányzatait és azok pénzügyi teljesítését tételesen a 8. melléklet tartalmazza az egyes alcímekhez kapcsolódóan, ami nem minden esetben azonos a műszaki készültséggel, mivel több tételnél a cél megvalósult az elmúlt évben, azonban a pénzügyi teljesítés áthúzódott 2022. évre.
Az alábbiakban a fontosabb pénzügyileg is teljesített beruházásokat és felújításokat, illetve egyéb felhalmozási célú kiadásokat vesszük számba.
Főbb beruházások, melyeknek az aktiválása is megtörtént:
Mihály deák szobor Göcseji Múzeum előtt
Székelykapu felállítása
VSGI raktárak pótlása
Apáczai tér közvilágítás fejlesztés
Göcseji Falumúzeum II. ütem kivitelezéséhez feltáró útvonal
Irinyi – Malom utca járda szakasza
Landorhegyi út 18. társasház parkolóbővítés
Csácsi – Damjanich utca buszváró csere
Szívhegyi u.-Szüret u. csomópont és csapadékvízelvezető rendszer átépítése
Besenyő utca 1. szám előtt útburkolat aszfaltozásai munkái
Tóth Árpád utca zsákutcai szakasz deltájának kiépítése
Vizslapark, Fiatalok című szobor szökőkúttá történő alakítása
Bazitai kereszt állítás
Gyalogátkelő létesítése Hegyi u. -Posta u.
Perlaki u. járdaépítés
Táncsics u. gyalogjárda átépítése
Liget utca aszfaltozása
Eötvös J. Iskola környezetében új parkolóhelyek kialakítása
Berzsenyi u. 13. parkoló építése
Arany J. - Mikes u. okoszebra létesítése
Járdaépítés a Sas utcában
Németh János emléktábla elhelyezése Kerámia lakóparkban
Felhalmozási kiadásként jelent meg a ZALAVÍZ Zrt. ázsiós tőkeemelése, valamint a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. tőkeemelése is.
Főbb felújítások, melyeknek az aktiválása is megtörtént:
Belvárosi I. Óvoda Kis utcai óvoda melegítő konyha felújítása
Dózsa C+tornaterem szennyvíz rákötéséhez kapcsolódó helyreállítási munkák
VMK tetőszigetelés beázás miatt
Ady mozi épület ivóvíz gerincvezeték rekonstrukciós munkái
Kézművesek Háza tető felújítás
Idősek Otthona épületének fejlesztése
Ostoros munkacsarnok öltöző tetőszigetelés
Munkacsarnok vizesblokkok felújítása
Idősek Gondozóháza szennyvíz rekonstrukciós munkák
Zúzalékos utak felújítása
Járda kiépítése Rét utca - Gébárti út-i buszmegálló között
Toldi utca járdafelújítás
Szilágyi Erzsébet utca járdafelújítás
Gárdonyi Géza utca járdafelújítás
Cédrus u. felújítása
Hársas utca felújítása IV. ütem
Landorhegyi u. 14. sz. társasház melletti járda és lépcsőfelújítás II. ütem
Pálóczi Horváth Ádám utca járdafelújítás
Hegyalja utca 59-61 járdafelújítás
Hegyalja út 69 – 80 közötti lépcsősor felújítása
Arany János utca járdafelújítások
Lankás utca Zengő utcától keletre eső szakaszának felújítása
Bartók Béla utca 29. előtti járda felújítása
Járdafelújítás az Árpád utcában
Peteli hegyi út felújítása I. ütem
Bozsoki hegyi út felújítása
Bozsok, Szabadság utca járda felújítás II. ütem
Kossuth utca burkolatfelújítás (térkőcsere)
Rózsás úti buszöböl felújítása
Platán sor 5. szám előtti járdák felújítása
Platán sor 19. bevezető járda felújítása
Arany János u. 65.,67. beközlekedő járda felújítása
Juhász Gy. és Gasparich u. gázvezeték rekonstrukcióval nem érintett területeinek út- és járdaépítési munkái, valamint szegély építése
Botfy utcai járda aszfaltozása
Ősz utca garázssor aszfaltozása
Batsányi János utca járdafelújítás II. ütem
Kisfaludy S. 17-19. szám - OTP - előtti járdafelújítás és csapadékvíz elvezetés
Andráshida úton buszöböl felújítása
Aquacity Hullám-medence gépház felőli falának statikai megerősítése
Kiscsarit út burkolatfelújítás
Juhász Gyula u. felújítása (aszfaltozás)
Aquacity felújítások
Pénzeszköz átadással megvalósult fejlesztések, felújítások:
Andráshidai Óvoda eszközfejlesztése
Landorhegyi óvoda eszközfejlesztés
Ságodi Óvoda fejlesztésére
Mikes utcai Óvoda fejlesztése
Napsugár utcai valamint Űrhajós óvoda, bölcsőde intézményi fejlesztések
Kis utcai óvoda udvari játszóeszközök rekonstrukciója
Ady Iskola intézményi fejlesztések támogatása
Petőfi Iskola intézményi fejlesztések támogatása
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola eszközfejlesztés
Városi Hangverseny és Kiállító Terem színpad felújítás, megerősítés
Zala Megyei Népművészeti Egyesület felhalmozási célú támogatás
Bölcsődék felújítása
Református templom tetőfelújítás támogatása
Olai templom előtti tér befejezése
Besenyő a 2000-es években Alapítvány részére pe. átadás közösségi ház felújítási munkáira
LÉSZ Kft.részére önk-i tulajdonú ingatlanok utáni felújítási hozzájárulás
Befektetés támogatás az ECT Hungary Kft. részére (telekár kedvezmény)
A lakásalappal kapcsolatos bevételek és kiadások:
A lakásalaphoz kapcsolódó bevételek és kiadások több soron szerepelnek a költségvetésben, ezeket összefoglalóan, a jobb áttekinthetőség érdekében az alábbiakban mutatjuk be:
A lakásalappal kapcsolatos bevételek:
6. mellékletben:
- kamatmentes hitelek és kölcsön törlesztése 5.993 E Ft
- Családok otthonteremtési kedvezménye kölcsön törlesztés 2.797 E Ft
- lakásalaphoz kapcsolódó bevételek (kamat, áfa visszaigénylés) 8.141 E Ft
- bérlakás értékesítés 434 E Ft
- Lakásalap visszapótlás (TOP) 1.816 E Ft
költségvetési bevételek: 19.181 E Ft
- finanszírozási bevételek
- lakásalap maradványának igénybevétele 98.015 E Ft
Bevételek összesen: 117.196 E Ft
A lakásalappal kapcsolatos kiadások:
8. mellékletben :
- Önkormányzat által nyújtott lakástámogatás első lakáshoz jutók részére 3.900 E Ft
- Családok otthonteremtési kedvezménye 300 E Ft
-Önkormányzat tulajdonában lévő mintegy 20 db bérlakás teljes vagy
részleges felújítása, korszerűsítése 31.043 E Ft
- Lakásalappal kapcsolatos kiadások 135 E Ft
- Nyugdíjatt otthonházi lakások felújítása 8.000 E Ft
- Önkormányzati bérlakásban élők lakásfenntartási segélye 6.689 E Ft
Kiadások összesen: 50.067 E Ft
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 3/2020. (II.06.) számú határozatával a 2020. évi költségvetésben a „TOP és egyéb pályázatok előkészítése a Lakásalapból” sor előirányzatát 10 millió Ft-ban állapította meg a Lakásalap átmenetileg szabad pénzeszközeinek bevonásával, visszapótlási kötelezettség mellett. Ennek alapján 2020. évben TOP és egyéb pályázatok előkészítése céljára 1.816 E Ft került felhasználásra a lakásalapból.
A fenti összeg 2021. április 8-án visszapótlásra került a Lakásalapba.
A környezetvédelmi alap bevételét képezte 2021. évben a talajterhelési díjból befolyt 7.427 E Ft és környezetvédelmi bírságból származó 1.755 E Ft. Az alapból teljesített kiadások összesen 6.848 E Ft-ot tettek ki. A környezeti nevelés keretében a tavalyi évben elsősorban közösségi faültetésekre, köztisztasági akciók lebonyolítására, óvodák zöldfelületeinek fejlesztésére, illetve környezetvédelmi tematikájú előadások megtartására, rendezvények látogatására nyújtott fedezetet a Környezetvédelmi Alap. A vízbázisok védelme keretében a Zalaegerszeg, Széchenyi tér 4. számú önkormányzati épület csapadék- és szennyvízhálózat szétválasztására került sor. A helyi jelentőségű védett természeti értékek kezelésére, védett fák metszésére és ápolására is az alap pénzeszközei nyújtottak lehetőséget. Zaj- és rezgésvédelmi mérésekkel kapcsolatos kifizetés 2021-ben nem történt. Az alap 2021. évi felhasználásáról részletes tájékoztató készült a közgyűlés 2022. február 9-i ülésére. Az alap maradványa a 2021. évi nyitó egyenlegből kiindulva a bevételek és kiadások elszámolását követően 25.742 E Ft volt az év végén.
A helyi építészeti értékek védelme alappal kapcsolatosan 418 E Ft kiadás volt az év során, a Mártírok u. 1. társasház felújításához nyújtott felhalmozási célú támogatás II. részleteként. Építésügyi bírságból 56 E Ft bevétel származott, így az év végi maradvány 6.151 E Ft volt.
Az idegenforgalmi adóból 2021. évben 17.056 E Ft bevétele volt az önkormányzatnak. A Zalaegerszegi Turisztikai Hivatal és Információs Iroda működtetéséhez biztosított 20.169 E Ft fenntartói támogatás egy részét fedezte az idegenforgalmi adóból származó bevétel.
Önkormányzat által irányított költségvetési szervek
A 2021. évi zárszámadás a Polgármesteri Hivatallal együtt 18 költségvetési szerv teljesítési adatait tartalmazza.
A 2021. évi bevételek előirányzatainak, teljesítésének és összetételének alakulását az alábbi táblázat foglalja össze:
adatok: E Ft-ban


Bevételek megnevezése

Eredeti előirányzat

Mód. előirányzat

Teljesítés


Teljesítés
%-a

Összege

Megoszlás
%-a

Összege

Megoszlás
%-a -a

Összege

Megoszlás
%-a -a

Működési célú támogatások áht-n belülről

924.048

11,0

1.095.404

12,2

1.086.063

12,2

99,1

Felhalmozási célú támogatások áht-n belülről

67.878

0,8

35.978

0,4

53,0

Működési bevételek

1.270.562

15,0

1.247.142

13,9

1.212.434

13,6

97,2

Felhalmozási bevételek

2.152

2.152

100,0

Működési célú átvett pénzeszközök

6.942

0,1

6.911

0,1

99,6

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

250

250

100,0

Maradvány igénybevétele

594.645

7,0

822.445

9,1

822.445

9,2

100,0

Központi, irányító szervi támogatás

5.660.207

67,0

5.740.416

63,9

5.740.416

64,5

100,0

Bevételek mindösszesen:

8.449.462

100,0

8.982.629

100,0

8.906.649

100,0

99,2

A működési célú támogatások, melyek az államháztartáson belülről érkeztek, az összes bevétel 12,2 %-át képezték, együttesen 1.086.063 E Ft összegben.
Ezen az előirányzaton jelenik meg:

A Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátás Intézmény 464.588 E Ft-ot vett át a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől.

Az állam, mint társfinanszírozó, megállapodás alapján adott át a Hevesi Sándor Színháznak 288.500 E Ft-ot, a Griff Bábszínháznak pedig 65.000 E Ft-ot.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Gazdasági Ellátó Szervezet (KKGESZ) működési célú támogatásértékű bevétele, amit a Göcseji Múzeumtól kap a pénzügyi-gazdasági feladatok elvégzésének ellentételezésére.

Több intézmény is részesült a járványhoz kapcsolódó bérköltség–támogatásban, melynek felhasználásáról a Zala Megyei Kormányhivatal felé kellett elszámolni.

Az európai uniós pályázatokon, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatain, a Nemzeti Kulturális Alap pályázatain elnyert összegek.

A felhalmozási célú támogatások az államháztartáson belülről a bevételek 0,4 %-át képezték, összege 35.978 E Ft. Tartalma többek között:

A Hevesi Sándor Színház 6.000 E Ft-ot, a Griff Bábszínház 7.000 E Ft-ot nyert el az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatain, mely összegeket gépkocsik beszerzésére fordíthattak.

A Göcseji Múzeum 3.736 E Ft felhalmozási célú támogatásban részesült a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán.

A bölcsődék és óvodák mindösszesen 12.836 E Ft felhalmozási célú támogatásban részesültek, melyet az önkormányzat nyújtott megállapodás alapján.

A Keresztury VMK összesen 4.790 E Ft felhalmozási célú támogatást nyert el Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap és önkormányzati pályázatokból.

A működési bevételek 2021. évben 1.212.434 E Ft összegben teljesültek, mely az összes bevétel 13,6 %-át alkották, a megtervezett intézményi működési bevétel 97,2 %-a realizálódott év végére.
A költségvetési szervek bevételszerző lehetőségei változóak, főbb bevételi tételek az alábbiak:

A bölcsődékben, az óvodákban és a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezetben (ZEGESZ) a gyermekétkeztetés ellátási díjai alkotják a bevételek legfőbb részét, mely összegek kiegészítve az állami és önkormányzati támogatással alkotják a fedezetét az étkeztetés költségeinek.

A Keresztury VMK tervezett bevételeinek 77 %-a teljesült. Az év első felében, a pandémiás helyzet miatt döntően bérleti díj, közvetített szolgáltatások bevételeiből tevődött össze, az év második felében a rendezvények elindulásával lassan emelkedett a jegybevétel is.

A Tourinform Iroda bevételei jellemzően könyvek, turizmus kártyák, képeslapok, népművészeti tárgyak, hűtőmágnesek, térképek eladásából, valamint jegyárusítás jutalékából, idegenvezetési szolgáltatásból keletkezett.

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár bevétele olvasószolgálati, kötészeti befizetésekből, kamatbevételből és ÁFA visszatérítésből tevődött össze.

A Göcseji Múzeum működési bevételeinek jelentős részét (66,4 %) a régészeti bevételek teszik ki. A múzeum a folyamatban lévő felújítási munkák, valamint a járvány miatti korlátozások miatt 2021-ben sem rendezhetett kiállítást, a Göcseji Falumúzeum viszont az idény nagyobb részében (május elejétől október végéig) nyitva volt. Múzeumpedagógiai munkát a járványhelyzet függvényében csak a Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelyén és a falumúzeumban végezhettek.

A Városi Sportlétesítmény Gondnokság Intézményében bérleti díjakból (sportegyesületek részére ingatlan bérbeadás, lakás, büfé, pálya, terem), stadionüzemeltetésből, atlétikapálya üzemeltetéséből, valamint továbbszámlázott szolgáltatásból származott működési bevétel.

A Vásárcsarnok realizált működési bevétele valamivel elmaradt a tervezett előirányzattól. A bevételek csökkenését eredményezte a járványügyi veszélyhelyzet miatt 2020. évben 4 alkalommal elmaradt országos vásár visszatérített területhasználati díjai, mely a 2021. évre fizetett országos vásár területhasználati díjaiból került jóváírásra. Az illemhely-üzemeltetés bevétele is csökkent a piacot látogatók és a kereskedők elmaradása miatt. Ezen kívül a Munkácsy utcai parkolóövezetből származó bevételek megszűntek az ott folyó építkezés miatt. Összességében a kereskedők és árusok kisebb vásári és piaci helyeket foglaltak le 2021. évre.

A felhalmozási bevételek 2.152 E Ft összegben teljesültek, mely összeg használt tárgyi eszközök értékesítéséből származott.
A működési célú átvett pénzeszközök között az államháztartáson kívülről (alapítványoktól, civil szervezetekről, vállalkozásoktól) érkező bevételek, adományok szerepelnek, összege 6.911 E Ft, a felhalmozási célra átvett pénzeszközök összege pedig 250 E Ft volt.
A maradvány igénybevétele 822.445 E Ft. A költségvetési szervek a 2020. évi maradványukat a zárszámadási rendeletben foglaltak szerint tervezték vissza.
A költségvetési szervek bevételeinek meghatározó részét továbbra is az önkormányzat központi, irányítószervi támogatása jelentette, ami a teljes költségvetés 64,5 %-a. 2021. évben Zalaegerszeg MJV Önkormányzata felügyelete alá tartozó költségvetési szerveknek biztosított irányítószervi támogatás összege 5.740.416 E Ft volt, melyből

- állami támogatás

3.508.720 E Ft

- önkormányzati támogatás

2.231.696 E Ft

Az állami támogatás az alábbi jogcímeken érkezett:

Önkormányzati hivatal működésének támogatása

717.036 E Ft

Óvodák támogatása

1.122.064 E Ft

Bölcsődei ellátás támogatása

386.333 E Ft

Gyermekétkeztetés támogatása

558.233 E Ft

Rászoruló gyermekek intézményen kívüli szünidei étkeztetésének támogatása

324 E Ft

Család- és gyermekjóléti központ, szolgálat, valamint az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység támogatása

179.503 E Ft

Múzeum feladatainak támogatása

110.200 E Ft

Könyvtár feladatainak támogatása

135.000 E Ft

Megyei könyvtár kistelepülési könyvtári célú kiegészítő támogatása

175.476 E Ft

Könyvtári célú érdekeltségnövelő támogatás

677 E Ft

Közművelődési feladatok támogatása

54.738 E Ft

Szociális ágazati összevont pótlék

69.136 E Ft

A 2021. évi intézményi kiadások összetételét, teljesítésének alakulását és megoszlását az alábbi táblázat tartalmazza:
adatok: E Ft-ban


Kiadások megnevezése

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Teljesítés


Teljesítés
%-a

Összege

Megoszlás
%-a

Összege

Megoszlás
%-a

Összege

Megoszlás. %-a

Személyi juttatások

4.623.186

54,7

4.905.559

54,6

4.559.364

57,8

92,9

Munkaadókat terhelő járulékok és szoc. hj. adó

798.297

9,4

826.705

9,2

750.244

9,5

90,8

Dologi kiadások

2.743.412

32,5

2.754.908

30,7

2.251.076

28,6

81,7

Ellátottak pénzbeli juttatásai

1.000

4.092

3.612

88,3

Egyéb működési célú kiadások

69.943

0,8

169.192

1,9

146.632

1,9

86,7

Beruházások

191.139

2,3

293.620

3,3

148.423

1,9

50,5

Felújítások

22.485

0,3

28.253

0,3

22.053

0,3

78,1

Egyéb felhalmozási célú kiadások

300

300

Költségvetési kiadások összesen:

8.449.462

100,0

8.982.629

100,0

7.881.704

100,0

87,7

Személyi jellegű kiadások címén 4.559.364 E Ft került kifizetésre, ami a költségek legnagyobb részét, 57,8 %-át jelenti.
Több tényező is növekedést eredményezett a személyi jellegű kiadások emelkedésében:

2021-ben a minimálbér 161.000 Ft-ról 167.400 Ft-ra, a garantált bérminimum 210.600 Ft-ról 219.000 Ft-ra változott.

A bölcsődei pótlék összegének emelkedése.

A kulturális ágazatban dolgozók béremelése.

A Keresztury VMK és a Göcseji Múzeum elnyert uniós pályázatainak megvalósításához is kapcsolódnak személyi jellegű kifizetések, ami tovább növelte ennek a kiadásnemnek az összegét.

A munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 750.244 E Ft volt, ami kiadások 9,5 %-át jelentette. A szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5 % volt 2021-ben.
Dologi kiadások címén 2.251.076 E Ft-ot költöttek a költségvetési szervek, ez a teljes kiadások 28,6 %-a.
Ezen a kiadásnemen könyvelik többek között a közüzemi díjak, karbantartási anyagok, üzemeltetési anyagok, munkaruha, védőruha, tisztítószerek, irodaszerek költségeit.
A veszélyhelyzet miatt egyrészről csökkentek a dologi kiadások: a bezárt intézményekben csökkentek a közüzemi díjak, a rendezvények jelentős része elmaradt, a gyermekek és a felnőttek intézményben való étkezése jelentősen elmaradt a megszokott mértéktől.
A járvány ugyanakkor más jellegű költségek emelkedését okozta: megnőttek a takarítás, fertőtlenítés költségei, a gyermekétkeztetésben többletkiadást jelentett az elviteles ebédek egyszer használatos dobozainak költsége.
Jelentős tétel a dologi költségeken belül – a bölcsődékben, óvodákban és a ZEGESZ-ben – a vásárolt élelmezés, mely a gyermek- és munkahelyi étkezés költségeit tartalmazza.
A szülők az étkezés nyersanyagköltségeit kötelesek megtéríteni, illetve ebből a térítési díjból jogosultság esetén 50 % vagy 100 % kedvezményt kaphatnak. Az elengedett térítési díjak és az étkezés rezsiköltségének fedezetét az állami és önkormányzati támogatás együttesen adja. A gyermekétkeztetésben részt vevők térítési díj-fizetési kötelezettség szerinti megoszlását intézménytípusonként az alábbi táblázat mutatja:

ingyenesen étkezők aránya

50 % kedvezménnyel étkezők aránya

kedvezmény nélkül étkezők aránya

bölcsődék

44 %

-

56 %

óvodák

74 %

-

26 %

iskolák, kollégiumok (ZEGESZ)

7 %

30 %

63 %

2016. évtől a települések kötelesek a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek ingyenes étkeztetését a szünidőkben is biztosítani, amennyiben a szülője ezt igényli. A szünidei étkeztetés lebonyolítása a ZEGESZ feladata.
A biztosított ingyenes ebédet 2021. évben a tavaszi szünetben 5 fő, a nyári szünetben 36 fő, az őszi szünetben 5 fő, a téli szünetben pedig 8 fő igényelte.
A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár működése a dologi kiadások tekintetében feszes, szűk beosztással volt biztosítható, a kiadások döntő részét a dokumentumok beszerzése mellett a rezsiköltségek, karbantartások és szakmai költségek alkották. A kistelepülési könyvtári ellátórendszer keretében megvalósultak a megyei könyvtár szolgáltatási rendszerébe tartozó települések, valamint az ellátásban részt vevő városi könyvtárak (Letenye, Nagykanizsa, Keszthely, Lenti) dokumentum-, szakmai anyag beszerzései. 2021-ben a pandémiás helyzet miatt a szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások (rendezvények, előadások) száma erősen visszaesett, az erre szánt támogatási összegek a beruházások között kerültek felhasználásra.
A Sportlétesítmények Gondnokságánál a dologi kiadások 80 %-át teszik ki a létesítmények közüzemi díjai és a továbbszámlázott közüzemi költségek. Továbbszámlázott költségként kiemelkedő a ZTE „B” épület rezsiköltsége, melynek összege megállapodás értelmében továbbszámlázásra kerül a Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft. felé, valamint a pályafűtés költsége.
A Vásárcsarnok dologi kiadásainak legnagyobb tétele a „helypénz és helybiztosítás” díj bevételéből befizetett 14.000 E Ft + áfa összeg, mely összeget megállapodás alapján fizet be az önkormányzatnak. Jelentősebb kiadás volt még a Sportcsarnok körüli területhasználat bérleti díja, valamint az egyéb szolgáltatások közül a hulladékszállítási díj.
Ellátottak pénzbeli juttatásai címén 3.612 E Ft került kifizetésre a Család- és Gyermekjóléti Központban, mint krízissegély.
Az egyéb működési célú kiadások teljesítése 146.632 E Ft, a kiadások 1,9 %-a.

A ZEGESZ, az óvodák és a bölcsődék visszafizetései a 2020. évi mutatószámok elszámolása után, gyermekétkeztetési feladatok elmaradása miatt.

A Deák Könyvtár visszafizetése, melyet áfa megelőlegezésre kapott az önkormányzattól 2020-ban.

A Göcseji Múzeum megállapodás alapján átadott pénzeszköze a KKGESZ-nek.

A beruházási kiadások tervezett előirányzatának 50,5 %-a, 148.423 E Ft teljesült. A nagyobb összegű beruházási tételek az alábbiak voltak:

Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet: notebook, nyomtató, iratmegsemmisítő, telefon, rozsdamentes bútorok a konyhákba, gáztűzhely, szénmonoxid-érzékelő beszerzése.

Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék: router, konyhai eszközök, gyermekbútorok, szőnyegek, játékok beszerzése.

Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátási Intézmény: notebook, monitor, védőnői szolgálatnak nyomtató, orvosi székek, vérnyomásmérő, EKG, hűtőszekrény beszerzése.

Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központ: számítógépek, irodai székek, mikrohullámú sütő, iratmegsemmisítő, kávéfőző, telefon, ózongenerátor, hidraulikus emelő beszerzése.

Óvodák: informatikai eszközök, konyhai eszközök, gyermekbútorok, árnyékolók, klíma, fűnyíró, porszívó, laminálógép, projektor, fektetők, udvari játékok, hűtőgép, mosógép beszerzése.

Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár: a kistelepülési könyvtári ellátórendszer szükségletei által meghatározott immateriális javak, informatikai eszközök, valamint több település bútorbeszerzése valósult meg.

Göcseji Múzeum: egy Dacia Duster beszerzése, műtárgyraktári festménytároló, konyhabútorok, a Morandini-Schlemmer családi hagyaték megvásárlása.

Keresztury VMK: a sikeresen elnyert pályázatok (Kézműves Ház) megvalósításához szükséges eszközök beszerzése valósult meg.

Hevesi Sándor Színház: gépjármű beszerzése pályázati forrás felhasználásával.

A felújítási kiadások tervezett előirányzatának 78,1 %-a, 22.053 E Ft teljesült. A megvalósult munkák többek között az alábbiak voltak:

Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék: a Tipegő Bölcsődében WC felújítás, kerítés átalakítás, a Napsugár Bölcsődében lefolyók cseréje, kerítésjavítás, a Cseperedő Bölcsődében lefolyócsere, dugulás elhárítás, teraszburkolás, az Űrhajós Bölcsődében kilépő építése, előlépcsők burkolatjavítása valósult meg.

Óvodák: a Belvárosi I. sz. Óvoda Ságodi Telephelyén parketta- és járólap javítás, a Belvárosi II. sz. Óvodában konvektor felújítás.

Keresztury VMK: a Kézműves Ház felújítása.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának gazdálkodása
A költségvetési szervek összes bevételén belül a Polgármesteri Hivatal bevételei a következőképpen alakultak:
adatok E Ft-ban

Bevételek

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Tényleges teljesítés

Teljesítés
%-a

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

0

4.138

47.451

1146,7

Működési bevételek

19.000

19.450

20.257

104,1

Felhalmozási bevételek

2

2

100,0

Költségvetési bevételek összesen

19.000

23.590

67.710

287,0

Maradvány igénybevétele

236.685

241.063

241.063

100,0

Központi irányító szervi támogatás

1.558.745

1.583.281

1.583.281

100,0

Finanszírozási bevételek összesen

1.795.430

1.824.344

1.824.344

100,0

Bevételek mindösszesen

1.814.430

1.847.934

1.892.054

102,4

Működési célú támogatások államháztartáson belülről:

A Zalaegerszeg és Környéke Csatornahálózat és Szennyvíztisztítótelep Fejlesztésére létrejött Önkormányzati Társulás részéről pénzeszköz átadás a társulási feladatok ellátására.

Munkaügyi központtól, közfoglalkoztatás támogatására kapott bevétel.

a Központi Statisztikai Hivataltól a 2022. évi népszámlálásra kapott előleg.

Működési bevételek:

Munkahelyi étkeztetés bevétele.

Az anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó szolgáltatási díj bevétele.

Az alsóerdei vendégház kiadásából származó bevétel.

A Polgármesteri Hivatal 2020. évi maradványából (241.063 E Ft) a 2021. évi költségvetésben eredeti előirányzatként visszatervezésre került 236.685 E Ft, a fennmaradó összeg, azaz 4.378 E Ft pedig az II. negyedévi előirányzat-módosításkor. Felhasználása a zárszámadási rendeletben foglaltaknak megfelelően történt.
A Polgármesteri Hivatal bevételeinek legnagyobb részét – a többi költségvetési szervhez hasonlóan – a központi, irányító szervi támogatás jelenti, mely 2021-ben 1.583.281 E Ft, a teljes bevétel 83,7 %-a volt, amely biztosította a hivatal éves működését.
Többlet bevételként az év végén kiutalt, a népszámlálás 2022. évi lebonyolításához kapcsolódó átvett pénzeszköz jelent meg.
Kiadások:
A Polgármesteri Hivatal gazdálkodási körébe tartozó szakfeladatok 2021. évi eredeti kiadási előirányzata 1.814.430 E Ft volt, mely az év végére 1.847.934 E Ft-ra módosult. A kiadások 1.657.817 E Ft-os tényleges összege 89,7 %-os teljesítést mutat.
A kiadások alakulása:
adatok E Ft-ban

Kiadások

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Tényleges teljesítés

Teljesítés
%-a

Személyi juttatások

1.269.691

1.267.746

1.183.122

93,3

Munkaadókat terhelő járulék és szociális hozzájárulási adó

224.854

208.895

193.672

92,7

Dologi kiadások

226.124

225.495

202.483

89,8

Egyéb működési célú kiadások

45.720

45.719

100,0

Beruházások

82.261

94.462

27.291

28,9

Felújítások

11.500

5.616

5.530

98,5

Költségvetési kiadások összesen

1.814.430

1.847.934

1.657.817

89,7

Személyi juttatásokra és az ehhez kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékokra és szociális hozzájárulási adóra jutó együttes módosított előirányzat 1.476.641 E Ft volt, a tényleges kiadás 1.376.794 E Ft-ban realizálódott, ez 93,2 %-os felhasználást jelent. Az e címeken szereplő kiadások az összes kiadás 83 %-át képviselik.
Dologi kiadásokra 225.495 E Ft módosított előirányzat állt rendelkezésre, a teljesítés mértéke 89,8 %-os, mely összegszerűen 202.483 E Ft volt.
A dologi jellegű kiadások az összes kiadás 12,2 %-át tették ki.
Néhány tétel kiemelve tervezési alapegységenként:

Munkahelyi étkeztetés kiadásai

Önkormányzat igazgatási tevékenysége

Informatikai dologi kiadások

Anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó kiadások

Ady u. 15. sz. épület működési költségei

Közbeszerzések lebonyolítása

Széchenyi tér 3-5. sz. épület működési költségei

Alsóerdei vendégház működési költségei

Adóigazgatási tevékenység dologi működési költségei

Közterület-felügyelet dologi működési költségei

A Covid-19 járvány következtében 2020-tól új feladat lett a fertőtlenítőszerek és védőeszközök beszerzése. A pandémia miatt 2020. évben összesen 2.578 E Ft-ot, majd 2021-ben újabb 772 E Ft-ot költött a hivatal fertőtlenítőszerekre és eszközökre, adagolókra, illetve a kiegészítő napközbeni takarításra.
Az egyéb működési célú kiadás teljesítése 45.719 E Ft volt. A pandémia miatt elmaradt 2021. évi népszámláláshoz előlegként kiutalt összeget vissza kellett utalni a Központi Statisztikai Hivatalnak.
Beruházások, felújítások finanszírozására – beleértve azok ÁFA vonzatát is – összesen 100.078 E Ft előirányzat állt rendelkezésre, melyből az év végéig 32.821 E Ft került felhasználásra.
Beruházási jellegű kiadások:

Informatikai célú beruházások: monitorok, szoftverek, nyomtatók, stb. beszerzése.

Bútorok beszerzése: a költözésekhez kapcsolódóan az Anyakönyvi Csoport, az Ellenőrzési Osztály és a Műszaki Osztály részére íróasztalok, fiókos konténerek, irattartó szekrények, polcok vásárlása, vitrinasztal készíttetése a díszterembe, forgó- és tárgyalószékek beszerzése.

Eszközbeszerzés keretében: mobiltelefonok, asztali telefonok, digitális levélmérleg, iratmegsemmisítő, hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, porszívó, mosógép, kávéfőző, akkus csavarbehajtó, fúrókalapács, sarokcsiszoló, orrfűrész, szenzoros fertőtlenítő adagolók vásárlása, a közterület-felügyelet részére hidraulikus gurulós kerékemelő beszerzése.

A Széchenyi tér 3-5. számú épületben kamerarendszer és kaputelefon felszerelése, valamint az épület nyugati szárnyában hűtő-fűtő klíma beszereltetése.

Felújítási jellegű kiadások:

Kossuth utca 17-19. számú épület bejárati lépcsőinek javítása.

Ady utca 15. számú épületben a földszinti vizesblokk felújítása, a fűtési rendszer felújítása, kazáncsere, az épület földszintjén a falburkolat cseréje.

2. §
Maradvány alakulása:
A számviteli szabályok alapján a maradvány a költségvetési bevételek és kiadások, illetve a finanszírozási bevételek és kiadások egyenlegeként kerül megállapításra alaptevékenység és vállalkozási tevékenység szerinti megbontásban. Az önkormányzat 2021. évi összes maradványa 8.826.781 E Ft, amit részletesen a 12. és 13. mellékletek tartalmaznak.
Az alaptevékenység maradványának összege 8.826.781 E Ft, ebből a költségvetési szerveké 1.024.945 E Ft, az önkormányzaté a lakásalappal együtt 7.801.836 E Ft. Vállalkozási tevékenység maradványa nem volt 2021. évben, mivel sem a költségvetési szervek, sem az önkormányzat nem folytatott vállalkozási tevékenységet.
Forrását tekintve a bevételi elmaradás: 25.059.853 E Ft
a kiadási megtakarítás: 33.886.634 E Ft
A számviteli nyilvántartások alapján az önkormányzat és költségvetési szervei kötelezettségvállalással terhelt maradvány 4.500.445 E Ft, a szabad maradványának összege 4.326.336 E Ft.
Az önkormányzatnál a jóváhagyásra javasolt maradvány 7.801.836 E Ft, melyből 67.129 E Ft a Lakásalap maradványa. A kötelezettségvállalással terhelt maradvány 4.361.689 E Ft, áthúzódó működési és felhalmozási kiadások teljesítéséhez biztosít forrást a 2022-es gazdasági év során és a költségvetési rendelet elfogadásakor visszatervezésre került. A kötelezettségvállalással nem terhelt maradvány 3.440.147 E Ft, melyből 2.527.313 E Ft visszatervezése már a 2021. évi eredeti költségvetés elfogadásakor megtörtént áthúzódó - TOP, MVP és egyéb projektek, célra, feladatra kapott támogatásokhoz kapcsolódó kiadásokra -, illetve új feladatok finanszírozásához. A szabad maradványból még fennmaradó összeg 912.834 E Ft, mely összegből a költségvetési rendelet I. negyedéves módosítása során visszatervezésre került 637 E Ft. A szabad maradványból javasoljuk visszatervezni a Metrans Kft. részére történő terület értékesítésből eredő 788.048 E Ft-ot a fejlesztési céltartalékba a beruházás megkezdéséig. A szabad maradványból szükséges forrást biztosítani a 2021. decemberében befolyt bevételek után 2022. januárban esedékes általános forgalmi adó befizetés fedezetére 23.721 E Ft-ot, a Környezetvédelmi alap maradványának korrekciójára 459 E Ft-ot és a Lakásalap maradványának korrekciójára 36 E Ft-ot. Az ezen tételeken felül megmaradó 99.933 E Ft-tal pedig a 2022. évi költségvetés céltartalék előirányzatát javasoljuk megnövelni.
A költségvetési szervek jóváhagyásra javasolt maradványa 1.024.945 E Ft, ebből a kötelezettségvállalással terhelt rész 138.756 E Ft, a szabad maradvány 886.189 E Ft.
A kötelezettségvállalással terhelt maradványban a decemberi, de még kifizetésre nem került szállítói kötelezettségek (közüzemi díjak, szolgáltatások, anyagbeszerzések), a 2021. december 31-ig megkötött szerződések, illetve megrendelt és visszaigazolt, illetve teljesített, de pénzügyileg nem realizált tételek szerepelnek.
A kötelezettségvállalással nem terhelt maradvány a képződött maradvány 86,5 %-a, ebből 369.336 E Ft-ot az eredeti költségvetésekben a hiány finanszírozására a költségvetési szervek bevontak, ezzel teremtve meg az egyensúlyt a bevételek és kiadások között. A célra, feladatra kapott pénzeszközök összege 99.697 E Ft, ami tartalmazza a Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátás Intézményénél az Egészségbiztosítási Alaptól átvett pénzeszközök maradványát 47.567 E Ft-ot, valamint azokat az összegeket, melyek különböző pályázatok alapján érkeztek az intézmények számláira és terhére kötelezettségvállalás december 31-ig nem történt, ugyanakkor felhasználása kötött, elszámolási kötelezettséggel terhelt, ténylegesen nem tekinthető szabad felhasználású maradványnak. Pályázatokhoz kapcsolódó elkülönített számlákon lévő maradványból 140.392 E Ft nem volt év végéig kötelezettségvállalással terhelt. A Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet esetében 10.997 E Ft, a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék esetében 4.529 E Ft, a Zalaegerszegi Belvárosi II.sz. Óvoda esetében 3.349 E Ft, a Zalaegerszegi Kertvárosi Óvoda esetében 3.912 E Ft és a Zalaegerszegi Landorhegyi Óvoda esetében 3.025 E Ft elvonást javaslunk az iskolai, az óvodai, illetve a bölcsődei gyermekétkeztetés tényleges bevételei és kiadásai alapján, valamint az állami és az önkormányzati támogatások elszámolását követően.
A ténylegesen szabadon felhasználható maradvány 250.952 E Ft, amit az érintett intézmények a maradvány 14. mellékletben részletezettek szerinti jóváhagyását követően a 2022. évi feladataik ellátására fordíthatnak.
3. §
A vagyon alakulása:
Az önkormányzat vagyonának alakulását és összetételét az eszköz oldalról vizsgálva a következő táblázatban mutatjuk be:
Adatok: E Ft-ban



Megnevezés

Állomány
2020. XII. 31-én

Állomány
2021. XII. 31-én

Változás
2021. évben

A/I. Immateriális javak

89.942

201.377

111.435

A/II. Tárgyi eszközök

130.797.903

142.578.752

11.780.849

- ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok

116.883.176

118.901.153

2.017.977

- gépek, berendezések, felszerelések, járművek

2.011.177

1.929.295

-81.882

- beruházások, felújítások

11.903.550

21.748.304

9.844.754

A/III. Befektetett pénzügyi eszközök

1.482.142

1.752.411

270.269

A/IV. Koncesszióba, vagyonkezelésbe adott eszközök

180.745

176.928

-3.817

A/Nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök összesen:

132.550.732

144.709.468

12.158.736

B/I. Készletek

21.153

21.122

- 31

B/II. Értékpapírok

15.466.850

14.445.960

- 1.020.890

B Nemzeti vagyonba tartozó forgóeszközök

15.488.003

14.467.082

- 1.020.921

C/ Pénzeszközök

10.382.677

8.723.928

- 1.658.749

D/ Követelések

4.462.043

3.471.055

- 990 988

E/ Egyéb sajátos elszámolások

-41.068

-333.980

- 292.912

F/ Aktív időbeli elhatárolások

121.915

86.763

- 35.152

Eszközök összesen:

162.964.302

171.124.316

8.160.014

Összességében az önkormányzat vagyona 8.160.014 E Ft-tal, 5 %-kal nőtt 2021. évben. A nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök állománya növekedett jelentősen, ezen belül csupán a gépek, berendezések, felszerelések, járművek állományában volt csökkenés. Az eszközök állományának kimutatására szolgáló további mérleg főcsoportokban csökkenés mutatható ki.
Az immateriális javak, tárgyi eszközök, koncesszióba, vagyonkezelésbe adott eszközök teljes (0-ig) leírt állományának év végi bruttó értéke 2.578.614 E Ft, részletesen a 20. mellékletben mutatjuk be.
A mérlegben nem szereplő eszközök értéke a - 22. mellékletben bemutatottak szerint -12.300.622 E Ft, ami 175.659 E Ft-tal magasabb az előző év végi adatnál. A képzőművészeti alkotások, régészeti leletek, gyűjtemények és kulturális javak mennyisége és értéke nem változott lényegesen az év során. A „0”-ra leírt, de használatban lévő eszközök mennyiségében és értékében minimális csökkenés volt – 6.540 E Ft -. A legnagyobb tételt jelentő, 01-02. számlacsoportban nyilvántartott eszközök értéke nőtt 182.199 E Ft-tal. Ebben a számlacsoportban tartjuk nyilván a vagyonkezelésbe adott vagyonelemek értékét, legnagyobb tétel a szakképző intézményekhez és az iskolákhoz kapcsolódó vagyon, melyet az önkormányzat a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum, illetve a Zalaegerszegi Tankerületi Központ vagyonkezelésébe adott, azonban, mint államháztartáson belül átadott vagyon a számviteli szabályok szerint a vagyonkezelő mérlegében szerepelnek 9.714.191 E Ft értékkel. A növekedés pályázati támogatásból és önkormányzati forrásból az iskolákban elvégzett beruházások, felújítások évközi üzembehelyezésének és vagyonkezelésbe adásának, illetve a selejtezések átvezetésének egyenlege eredményezte.
Nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök:
1. Az immateriális javak körében növelő tételként jelent meg az önkormányzatnál a Vadászati kiállításhoz kapcsolódóan beszerzett VR szórakoztató szoftverek, a Göcseji Múzeum felújításához kapcsolódó szoftverek, filmek vásárlása, a Mindszenty projekthez imázsfilm elkészíttetése, a költségvetési szerveknél szoftverek vásárlása. Csökkentő tétel az elszámolt értékcsökkenés és régi programok selejtezése volt. Összességében 111.435 E Ft-tal növekedett az állomány év végére.
2. A tárgyi eszközök állományi értéke a két időpont között jelentősen – 11.780.849 E Ft-tal - növekedett. A változást eredményező főbb tételeket az alábbiakban voltak:
- Az ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok állománya 2.017.977 E Ft-tal növekedett. Növelő tételként jelent meg a város tulajdonában lévő ingatlanokon végrehajtott felújítások értéke, valamint több nagy értékű beruházás üzembe helyezése. Ki kell emelni a Mária Magdolna Plébániatemplom felújítását, a Keresztury Dezső tér felújítását, a Gébárti tó környéki fejlesztéseket (nyugati gát, keleti és északi sétány kialakítása), a kerékpárút fejlesztéseket, az Északi Ipari parki közművesítéseket. a Göcseji úti köztemetőben a ravatalozó épület átépítését és a szennyvíztisztító telep felújítását. A város több pontján út- és járdaépítések, parkolóépítések és -felújítások, játszótérfejlesztések, parkosítások valósultak meg. Az intézményekben pályázati támogatással vagy önkormányzati saját forrásból megvalósított nagyobb beruházások, felújítások számviteli értéke átadásra került az érintett költségvetési szervek, mint vagyongazdálkodók részére, náluk jelentett vagyon növekedést, ezek közül jelentősebbek a VMK tetőszigetelése, a Kézművesház tetőfelújítása, a Tourinform Iroda felújítása, a Göcseji Múzeum épületének felújítása, a falumúzeumban a Hencz malom homlokzat felújítása és a Rámi Kápolna és temetődomb építés, a tekepálya felújítása és az Ostoros csarnok tetőszigetelése voltak.
Az intézményekben is voltak jelentős saját költségvetésből megvalósított beruházások és felújítások, melyek növelték az év végi állományt, ezeket ismertettük a költségvetési szervek gazdálkodásáról szóló fejezetben. Az ingatlanok állományát csökkentette a ZalaZone tesztpálya részterületének és egyéb építési területeknek az értékesítése, valamint az uszoda régi épületének lebontása.
- A gépek, berendezések, felszerelések, járművek körében az új beszerzések és az elszámolt értékcsökkenés, a selejtezések, valamint a térítésmentes átadás, vagyonkezelésbe adás egyenlegeként 81.882 E Ft-tal csökkent az év végi állomány. A növekedésben az önkormányzatnál legnagyobb tételt a Zalavíz ivóvíz és szennyvíz felújítások terhére létesített gépek, a Smart City projekt keretében beszerzettdigitális tornyok, okos játszóeszközök, kültéri moduláris padok, az MVP Közút projekt keretében vásárolt fűkaszák és a Mihály deák szobor jelentették. Ezen kívül erdészeti eszközök, projektek keretében beszerzett gépek, berendezések, parkok és játszóterek új eszközeinek beszerzése jelentett növekedést. A költségvetési szerveknél az alapfeladatok ellátásához szükséges eszközök beszerzésére került sor, ezen belül konyhai és irodai gépek, bútorok, takarító és számítástechnikai eszközök, telefonok vásárlása történt. A járművek állománya növekedett a Göcseji Múzeumban és a Hevesi Sándor Színházban vásárolt gépjárművek miatt, ugyanakkor a Göcseji Múzeumban a lecserélt gépjárművet értékesítették, ez az állományból kivezetésre került.
Az elszámolt értékcsökkenés és a használhatatlanná vált eszközök selejtezése miatti csökkenés meghaladta az összes növekedést, ezért az állományi érték csökkent az év során.
- A beruházások, felújítások állománya növekedett a legjelentősebb mértékben - 9.844.754 E Ft-tal - az előző év végi értékhez képest. Az önkormányzatnál több olyan nagyobb volumenű beruházás munkálatai vannak folyamatban, melyek hosszú előkészítő munka után 2018-2021. években indulhattak el, így a befejezetlen beruházások állománya év végén még jelentős volt. A legnagyobb összeggel a Mindszenty Zarándokközpont építése, az uszoda fejlesztés és az Alsóerdei Sport- és Rekreációs Központ építése szerepel a nyilvántartásban.
3. A befektetett pénzügyi eszközök állományában összesen 270.269 E Ft növekedés volt 2021. évben. Kormányzati támogatással tőkeemelés történt a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. és a Zalavíz Zrt. esetében (40.000 E Ft, illetve 228.649 E Ft). A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ Nonprofit Kft. megszüntetésre került, melyben az önkormányzatnak 600 E Ft részesedése volt. Egy gazdasági társaságnál 15.579 E Ft értékvesztés elszámolására, egy társaság esetében 17.799 E Ft értékvesztés visszaírására került sor. A részesedések alakulását a 23. mellékletben mutatjuk be.
4. A koncesszióba, vagyonkezelésbe adott eszközök állományában kismértékű csökkenés volt (-3.817 E Ft) az elszámolt értékcsökkenés miatt.
A nemzeti vagyonba tartozó forgóeszközök állománya 1.020.921 E Ft-tal csökkent. A készletek állománya minimálisan változott, a forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok állományában volt jelentős, 1.020.890 E Ft-os csökkenés. A hazai forrással megvalósuló projektekhez kiutalt támogatások átmenetileg szabad összegéből állampapírt vásárolhatott az önkormányzat. 2021. évben az Alsóerdei Sport és Rekreációs Központ építéséhez és a közúthálózat és kapcsolódó tereinek fejlesztése projekthez érkezett MVP-s támogatásból, valamint az adóbevételből együttesen 8.669.9600 E Ft összegben történt vásárlás, a projekteknél teljesített kifizetésekhez 9.690.850 E Ft értékben értékpapír beváltás vált szükségessé az év során, a kettő egyenlege eredményezte az állomány csökkenését.
A pénzeszközök állományában 1.658.749 E Ft csökkenés volt az év során. Az önkormányzat év elején jelentős összegű pénzeszközzel rendelkezett a kiemelt projektekhez kapcsolódó elkülönített számlákon. Az év során újabb jelentős összegű támogatások már nem érkeztek a TOP-os projektekhez, a kapcsolódó kiadások azonban a projektek előrehaladásával már nagy összegeket tettek ki 2021. évben, így csökkent a pénzeszközök állománya. Az év végén is jelentős összeg volt a folyamatban lévő projektek elkülönített számláin, mivel az EU-s projektek esetében az átmenetileg szabad pénzeszközök állampapír vásárlásával történő hasznosítására nincs lehetőség. A pénzeszközök állományában a költségvetési szerveknél kismértékű növekedés volt tapasztalható.
A követelések állománya 990.988 E Ft-tal csökkent az év során. Továbbra is legnagyobb összegű követelések a helyi adókkal kapcsolatban állnak fenn, ugyanis az ASP adórendszer szabálya szerint a következő év márciusi adóelőírást is meg kell jeleníteni a költségvetési évet követően esedékes követelésként. Az adott előlegek állománya is jelentős, ezen belül azonban csökkent az előző évhez képest a beruházásokra, felújításokra adott előlegek állománya, melyek folyamatban lévő nagyberuházáshoz kapcsolódtak. Emellett jogtalanul felvett segélyek, kiszámlázott bérleti díj tartozások, különféle meg nem fizetett bírságok szerepelnek az év végi állományban. Az adott kölcsönök állományában kismértékű csökkenés történt a törlesztések összegének és az újonnan kiadott kölcsönök összegének különbözeteként.
Az egyéb sajátos elszámolások állománya 292.912 E Ft-tal csökkent. A záró állományban a számviteli szabályok alapján kell szerepeltetni az előzetesen felszámított levonható általános forgalmi adó és a fizetendő forgalmi adó tárgyidőszaki állományának egyenlegét.
Az aktív időbeli elhatárolások állománya is csökkent 35.152 E Ft-tal. Az év végi állományban az önkormányzatnál az állampapírokhoz kapcsolódó felhalmozott kamat elszámolása szerepel, ami 81.930 E Ft az előző évi 102.454 E Ft-tal szemben, a többi csökkenés az intézményekben volt, mivel a 2020. évre vonatkozó bértámogatás, ami 2021. évben realizálódott még a nyitó állományban szerepelt.
A vagyonkimutatás összhangban áll az önkormányzati ingatlanvagyon-kataszterben és az éves költségvetési beszámoló könyvviteli mérlegében kimutatott, megfeleltethető adatokkal.
4. §
A létszám alakulása
A 2021. évi eredeti és módosított létszámot, valamint az átlagos statisztikai létszámot költségvetési szervenként a 24. melléklet tartalmazza.
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ létszám előirányzatát 6 fővel növelte a 2020. évi költségvetési rendelet I. negyedévi módosítása során. Az emelést az alábbi Uniós pályázatok által megkívánt Munka Törvénykönyve alá eső munkavállalók foglalkoztatása indokolta.
EFOP-1.2.9-17-2017-00116 „Zalaegerszegi NŐ-KÖZ-PONT” projekthez 3 fő
TOP-6.9.2-16 „ A helyi identitás és kohézió erősítése” projekthez 3 fő
Az EFOP-1-2-9-17-2017-00116 számú, Zalaegerszegi NŐ-KÖZ-PONT nevű pályázat 2021. február 28. napjával befejeződött, a határozott idejű munkaszerződések lejártak, ezért szükséges volt a létszám előirányzatot 3 fővel csökkenteni.
A fenti 3 fő létszámváltozással együtt a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ egyéb szakalkalmazotti létszáma 10 főre, az összlétszáma pedig 60,5 főre módosult.
A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a város által fenntartott Göcseji Múzeumot bízta meg az újonnan épült Mindszentyneum működtetésével. Az új tagintézmény vezetője a szervezési feladatok miatt már felvételre került. A fentiek miatt volt szükséges az egyéb szakalkalmazotti létszám 1 fővel való növelése, így a szakalkalmazotti létszám 46 főre, a Göcseji Múzeum összlétszáma 59 főre módosult.
A bölcsődéknél és óvodáknál a gyermeklétszámok változása miatt az alábbi dolgozói létszámcsökkentések történtek:
Egyesített Bölcsődék: 1 fő ügyviteli dolgozó
Belvárosi II. számú Óvoda: 2 fő óvodapedagógus, 1 fő szakalkalmazott
Kertvárosi Óvoda: 4 fő óvodapedagógus, 1 fő szakalkalmazott
Landorhegyi Óvoda: 2 fő óvodapedagógus
A fenti változások miatt a létszámok az alábbiak szerint módosultak:
Egyesített Bölcsődék: Ügyviteli dolgozó 3 fő, összlétszám: 121,5 fő
Belvárosi II. számú Óvoda: Óvodapedagógus 29 fő, egyéb szakalkalmazott 20 fő,
összlétszám 57 fő
Kertvárosi Óvoda: Óvodapedagógus 33 fő, egyéb szakalkalmazott 22 fő,
összlétszám 62 fő
Landorhegyi Óvoda: Óvodapedagógus 33 fő, összlétszám 64 fő
A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata tervezett létszáma a költségvetési szervek létszámával együtt 1.106 főre módosult. A költségvetési szervek tervezett létszáma 1.100 főre változott. Az önkormányzat 2021. évi átlagos statisztikai állományi létszáma 6 fő, ami megegyezik a tervezett létszámmal, a költségvetési szerveknél a tényleges adat 1.019 fő, ami a tervezett létszám 92,6 %-a, ennek oka, hogy több intézménynél is vannak tartósan betöltetlen álláshelyek.
5. §
Közvetett támogatások nyújtásának összegét a 25. melléklet tartalmazza részletesen. A kimutatás elkészítéséhez a 2021. évi – az adókedvezmények és mentességek esetében a 2020. évi – adatok álltak rendelkezésre.
Az ellátottak térítési díjának, illetve kártérítésének méltányossági alapon történő elengedése jogcímen nem volt közvetett támogatás. A lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönöknél a „Bébi kedvezmény” igénybevételéből eredően volt az önkormányzati rendeletben foglaltak szerint elengedés 6 gyermekhez kapcsolódóan 1.800 E Ft összegben.
A helyi iparűzési adónál az önkormányzati rendelet alapján biztosított kedvezmények összege növekedett az előző évhez képest, az előző évi 28.328 E Ft-tal szemben 33.082 Ft volt. Az építményadó esetében folytatódott a csökkenés az előző időszakhoz képest, 29.352 E Ft-ról 20.733 E Ft-ra változott a kedvezmény összege, az építményadó rendeletünk alapján 47 adótárgyra (23.537 m2 területre) adtunk mentességet. Méltányosság címén a helyi iparűzési adóhoz, a talajterhelési díjhoz, a magánszemélyek kommunális adójához, valamint késedelmi pótlékhoz és bírsághoz kapcsolódóan az elengedett tartozások szerepelnek 14.223 E Ft összeggel. A helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény 68.835 E Ft volt, ami az önkormányzat vagyonrendelete által megállapítható kedvezményes bérleti díj alkalmazásából adódik, és zömében civil szervezetek és egyesületek részére biztosítja az önkormányzat.
6. §
Az önkormányzat több éves kihatással járó kötelezettségeit – az év végén fennálló hiteleket és kezességvállalásokat - a 26. mellékletben foglaltuk össze.
Az önkormányzat 2020. év végén hat, együttesen 1.658.820 E Ft összegű hitelszerződés után 1.423.867 E Ft hitelállománnyal, valamint egy 450.000 E Ft összegű lízingszerződés alapján 350.000 E Ft összegű, még fennálló lízingkötelezettséggel rendelkezett. A hitelállomány a 111.533 E Ft -os 2021. évi törlesztés és a 34.841 E Ft hitelfelvétel egyenlegekénk 76.692 E Ft-tal csökkent, így az év végi állománya 1.347.175 E Ft-ra változott. A lízingszerződésből a még fennálló tartozás, 350.000 E Ft kifizetésre került, így lízing kötelezettsége év végén már nem volt az önkormányzatnak.
A közgyűlés 2013. évben a „Zalaegerszeg belváros közlekedési rendszerének komplett átalakítása I. ütem” fejlesztési feladatra 300.000 E Ft hitel felvételéről döntött. A Dísz tér komplex felújítása, a belvárost tehermentesítő úthoz kapcsolódó területvásárlás, illetve a Kosztolányi utca kétirányúsításának előkészítő munkáinak (területek, ingatlanok vásárlása, kártalanítás) finanszírozásához összesen 211.638 E Ft hitel igénybevételére került sor A törlesztést 2018. év második felében kellett megkezdeni, 2021. évben 10.451 E Ft törlesztéssel év végén a hitelállomány 175.059 E Ft volt.
A „közvilágítás energiatakarékos átalakítása” címen 173.892 E Ft keretösszegű hitelszerződéssel rendelkezett az önkormányzat, melyből ténylegesen 7.182 E Ft igénybevétel történt. Törlesztése 2016. évben megkezdődött, a 2021. évi 1.182 E Ft összegű tőketörlesztés az utolsó részlet volt.
A kormányzati beruházásban megvalósuló járműipari tesztpálya létrehozása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztériummal kötött együttműködési megállapodásban vállalta az önkormányzat, hogy a szükséges ingatlanokat és azok közművesítését biztosítja. Az ingatlanvásárláshoz még szükséges 950 millió Ft-ot a közgyűlés döntése alapján hitel felvételével biztosította. A hitel törlesztését 2018. IV. negyedévben kellett megkezdeni, 2021. évben 52.400 E Ft törlesztés teljesítésével az évvégi hitelállomány 779.700 E Ft-ra csökkent.
A közgyűlés az 55/2017. (IV.13.) számú közgyűlési határozat III. pontjában döntött arról, hogy a Területi Operatív Program keretében tervezett projektek megvalósítása érdekében a többletfeladatok és a nem támogatott munkarészek finanszírozásához fejlesztési hitelt vesz fel. A kormányzati engedélyeztetést követően 100 millió Ft keretösszegű hitelszerződés megkötésére került sor, melyből 2017-2019. években 99.917 E Ft felvétel történt. A hitel törlesztését 2019. utolsó negyedévében kellett megkezdeni, 2021. évben 10.000 E Ft tőke törlesztés történt, így az állomány év végén 77.417 E Ft volt.
A Vizslaparki u. 48. szám alatti ingatlan munkaerő-piaci mobilitást elősegítő munkásszállássá történő átalakításához pályázati támogatást nyert el önkormányzatunk, a szükséges 40 %-os önrész a közgyűlés 54/2017.(IV.13.) számú határozata alapján hitel felvételével volt biztosítható. A kormányzati engedélyeztetést követően 240 millió Ft összegű hitelszerződés került megkötésre 2017. évben, hitel felvétele 2018. évben 65.796 E Ft összegben, 2019. évben 174.204 E Ft összegben vált szükségessé, így a teljes hitel igénybevételre került. 2019. IV. negyedévben a törlesztést is meg kellett kezdeni, 2021. évben 30.000 E Ft került visszafizetésre, így a hitel állománya az év végén 172.500 E Ft volt.
A TOP program keretében megvalósuló projektek nem támogatott munkarészei és többletfeladatai finanszírozásához 2019-ben a kormányzati engedélyezés után 150.000 E Ft fejlesztési hitelszerződés megkötésére került sor, 2020. évben 115.158 E Ft összegben vált szükségessé hitel igénybevétele, 2021. évben pedig egy projekthez, a TOP Petőfi S. Székhelyiskola energetikai korszerűsítéséhez 34.841 E Ft felvétele történt. A hiteltörlesztést is meg kellett kezdeni 2021. II. negyedévétől, 7.500 E Ft törlesztés történt. A felvétel és a törlesztés együttes hatására 142.499 E Ft-ra változott az év végi állomány.
7. §
Az Európai uniós források felhasználásával megvalósult projektek 2021. évi bevételeinek és kiadásainak alakulását a 27. mellékletben foglaltuk össze. A Területi Operatív Program 2016. és 2017. évben induló projektjeinél több esetekben megtörtént a kivitelezés, a műszaki átadás és a használatba vétel is, a 2021. évi költségvetésben a projektmenedzsment költségeinek elszámolása miatt szerepeltek még kisebb összegekkel.
A többi projekteknél az előkészítési, illetve kivitelezési munkákkal összhangban történtek a kifizetések.
A projektekhez folyósított európai uniós támogatás 2021. évben az önkormányzatnál 2.608.375 E Ft, a költségvetési szerveknél 66.249 E Ft volt, a kapcsolódó kifizetések 3.387.636 E Ft-ot, illetve 95.796 E Ft-ot tettek ki.
A kiutalt, még fel nem használt pénzeszközök az egyes projektszámlákon egyenlegként jelentek meg az év végén – az önkormányzatnál 3.358.991 E Ft, a költségvetési szerveknél 129.222 E Ft - és maradványként visszatervezésre kerültek a 2021. évi költségvetésben.
8. §
Az önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek eredmény kimutatását a 28. mellékletben mutatjuk be. A mérleg szerinti eredmény a tevékenységek eredményéből és a pénzügyi műveletek eredményéből áll. A mérleg szerinti eredmény önkormányzati szinten 1.256.570 E Ft volt, ezen belül a tevékenységek eredménye 1.260.402 E Ft, pozitív egyenleget, a pénzügyi műveletek eredménye - 3.832 E Ft, negatív egyenleget mutat. Az eredmény alakulására ható tényezők az alábbiak voltak:
1. A tevékenységek eredménye a tevékenység nettó eredményszemléletű bevételeinek, az egyéb eredményszemléletű bevételeinek és a ráfordításoknak (anyagjellegű, személyi jellegű és egyéb ráfordítások, értékcsökkenési leírás) a különbözetéből származik. Költségvetési szerveknél és magánál az önkormányzatnál is a figyelembe vehető ráfordítások általában meghaladják a tevékenység nettó eredményszemléletű bevételeit és az egyéb eredményszemléletű bevételeket, így a tevékenység eredménye több költségvetési szervnél negatív összeget, összességében azonban 5.454 E Ft pozitív egyenleget mutat. Az önkormányzatnál az egyéb eredményszemléletű bevételek között megjelenő különféle pályázatokon elnyert működési célú támogatások, valamint a 2021. évben realizált nagy összegű ingatlan értékesítés bevétele miatt - amelyek felhasználására 2021. évben nem került sor - a bevételek 1.254.948 E Ft-tal meghaladták a ráfordításokat.
2. A pénzügyi műveletek eredménye a költségvetési szerveknél pozitív, az önkormányzatnál negatív egyenleget mutat. A költségvetési szerveknél a pénzügyi műveletek eredményszemléletű bevételeit a kapott kamatok jelentették, a ráfordítások között két intézménynél jelentkezett kamatkiadás. A pénzügyi műveletek eredménye 1.645 E Ft volt. Az önkormányzatnál a pénzügyi műveletek bevételeiben a kapott kamatok és a mérlegfordulónapi értékelés során megállapított árfolyamnyereségből származó eredményszemléletű bevételek jelentek meg. A kapott kamatok az átmenetileg szabad pénzeszközök befektetése miatt jól alakultak, azonban a projektekhez kapcsolódó kamat, ami 195.737 E Ft-ot tett ki elhatárolásra került a számvitelben, így az eredmény kimutatásban nem szerepel. Ráfordításként kellett elszámolni a részesedésekből származó ráfordításokat, valamint a fennálló hitelek után fizetendő kamatokat. Végelszámolással megszűnt a MÜLLEX Közszolgáltató Nonprofit Kft. és a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ Nonprofit Kft., mindkettőben volt az önkormányzatnak részesedése. Egy gazdasági társaságnál értékvesztés elszámolására, két társaság esetében értékvesztés visszaírására került sor, valamint a ráfordítások között a fizetendő kamat is szerepel 47.534 E Ft-tal. A pénzügyi műveletek ráfordításai meghaladták az eredményszemléletű bevételeit, így a pénzügyi műveletek eredménye -5.477 E Ft volt.
9. §
A 29. melléklet részletesen tartalmazza a működési célú támogatásként rendelkezésre álló pénzeszközök felhasználását. A költségvetési szervek, civil szervezetek, gazdasági társaságok és alapítványok bizottsági döntések alapján, vagy polgármesteri hatáskörben – az alapítványok minden esetben közgyűlési döntést követően – részesültek támogatásban. A kapott támogatásokkal – néhány kivétellel – a támogatott szervezetek határidőre elszámoltak, a támogatásból fel nem használt összegeket visszafizették az önkormányzat részére. Az elmaradt elszámolások benyújtására az érintettek felszólítása minden esetben megtörtént.
10. §
A rendelet hatálybalépésének időpontját tartalmazza.
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2020. (III. 13.) IM rendelet 20. § (3)-(4) bekezdése alapján az indokolást a rendelet kihirdetését követően a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.
1-29. melléklet
A zárszámadásról szóló önkormányzati rendelet mellékletei a 2021. év gazdálkodási eseményeinek adatait, a pénzeszközök változásait és a mérlegadatokat tartalmazzák.