Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 28/2022. (IX. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek használatáról szóló 23/2021. (IV.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 28/2022. (IX. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.01.
a közterületek használatáról szóló 23/2021. (IV.12.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az egyértelmű jogalkalmazást elősegítendő az engedélyköteles tevékenységek között konkrétan nevesítésre kerül a kültéri kiállítás és tabló közterületen történő elhelyezése.
A 2. §-hoz
A módosító rendelkezés a kivételeket szűkítve engedélyhez köti a hulladékgyűjtő edényzet közterületre kihelyezését. Az eddigi szabályozás visszaélésszerű joggyakorlásra, a közterület igénybevételére biztosított lehetőséget olyan esetekben is, amikor a közterület igénybevétele indokolatlan, mivel például az ingatlan hulladéktárolásra szolgáló, szemétgyűjtő edény elhelyezésére alkalmas helyiséggel rendelkezik. Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) 53. § (2) d) pontja alapján az építmények megvalósítása és rendeltetésszerű használata során biztosítani kell a hulladékok átmeneti tárolásának és eltávolításának lehetőségét. Így csak olyan épület építhető, amelynek a telkén, vagy az épületen belül biztosított a hulladékok átmeneti tárolása.
Az esztétikus városkép kialakítása és fenntartása az önkormányzat felelőssége. Ezért a hulladékgyűjtő edényzet közterületen történő elhelyezése során e szempontot érvényre kell juttatni, elkerülendő, hogy az utcakép állandó, meghatározó elemeivé váljanak a hulladékgyűjtő edényzetek.
A 3–6. §-hoz
Az egyértelmű jogalkalmazást elősegítő pontosító rendelkezéseket tartalmaz. A zöld közterületeket érintően a szilárd burkolat (pl.: térkő, beton, aszfalt) elhelyezéséhez nem adható közterület-használati engedély. Mivel a közterület-használat alapja már nem a Polgári Törvénykönyv szerinti szerződés, hanem hatósági határozat, ezért a közterület-használati díjtartozás behajtása során is ennek figyelembevételével kell eljárni.
A 7. §-hoz és az 1. melléklethez
2022. június 30-át követően a közterület-használat díja emelkedhet, valamint új díjak is bevezetésre kerülhetnek a központilag előírt díjstop megszűnésével. Tekintettel arra, hogy a díjak emelkedése a korábbi években messze elmaradt az infláció növekedésétől, így az önkormányzatunk közterület-használati díjakból származó bevételei jelentősen csökkentek. Legutóbb 9 éve, 2013-ban emelkedtek a díjak. Így a díjak emelése, egyben arányosítása szükséges.
A 8. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.