Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2022. (II. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi költségvetésről

Hatályos: 2022. 02. 11
a 2022. évi költségvetésről
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A költségvetési rendelet hatálya Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésére, annak bizottságaira, az önkormányzatra és az önkormányzat költségvetési szerveire terjed ki.
A 2. §-hoz, az 1–4. melléklethez, a 6. melléklethez, a 7. melléklethez, a 11. melléklethez és a 13–17. melléklethez
Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvényt 2021. június 15-én fogadta el az országgyűlés, azonban több, a költségvetésre hatással lévő ágazati jogszabály módosítására csak az év utolsó hónapjában került sor. A 2022. évben érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 703/2021.(XII.15.) Korm. rendelet 2021. december 15-én került kihirdetésre. Az állami hozzájárulások megállapítását szolgáló mutatószám felmérést a Magyar Államkincstár november hónapban bonyolította le, ennek végleges eredménye az év utolsó napján vált ismertté. A konkrét tervezési munka során többszöri egyeztetetést folytatott az önkormányzat vezetése a költségvetési szervekkel, a hivatal szakosztályaival, valamint gazdasági társaságainak vezetőivel. Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak meghatározását, a bevételek megalapozott tervezését segítette a 2021. évi teljesítési adatok ismerete is.
A központi szabályozásban az önkormányzat 2022. évi költségvetését érintő legfontosabb változások az alábbiak voltak:
A járványügyi veszélyhelyzet hatásaként 2021. évben hozott kormányzati intézkedés, mely szerint a helyi iparűzési adó esetében 2021. január 1-jétől az egyéni vállalkozók, illetve a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának mértéke felére, 2 %-ról 1 %-ra csökkent, kiterjesztésre került 2022. éve is a Kormány 641/2021.(XI.25.) rendelete alapján.
Folytatódott a minimálbér és a garantált bérminimum összegének emelése, mindkettő további közel 20 %-kal növekedett az előző évhez viszonyítva, ami jelentős bérköltség növekedést jelent. Az intézkedés a közalkalmazottak szinte teljes körét érinti, és a bérnormatívák fajlagos összegeinek 2022. januári emelése nem fedezi teljes mértékben a többlet költségeket.
A Kormány 669/2021.(XII.2.) rendelete alapján az óvodapedagógusok bére 2022. január 1-jétől 10 %-kal emelkedett, valamint a 646/2021.(XI.30) rendelete alapján a bölcsődei dolgozók a minimálbérre történő kiegészítésen felüli, további átlagos 20 %-os béremelésben részesülnek szintén 2022. január 1-jétől. A többlet kiadások forrását a bérnormatívák fajlagos összegeinek 2022. januári emelése várhatóan biztosítja.
A szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban foglalkoztatott közalkalmazottak ágazati pótléka átlagosan 20 %-kal növekedett a Kormány 663/2021. (XII.1.) rendeletében foglaltak alapján. A korábbi évek gyakorlata szerint havonta a kifizetéseknek megfelelő összegű póttámogatást kap önkormányzatunk az ágazati pótlék finanszírozásához.
A kulturális ágazatot érintő bérfejlesztésről szóló 682/2021. (XII.6.) Korm. rendelet alapján a dolgozók 2021. november havi munkabérének 20 %-kal történő emeléséhez volt lehetőség támogatást igényelni 2021. december 15-i határidővel, az ebből várható bevétel tervezésre került az érintett költségvetési szervek költségvetésében.
A szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5 %-ról 13 %-ra csökkent 2022. január 1-jétől.
Az önkormányzat költségvetésének főösszege 63.646.001 E Ft, ezen belül a működési bevételek és kiadások előirányzata 21.959.630 E Ft, a felhalmozási célú bevételek és kiadások előirányzata 31.686.371 E Ft, ezen kívül a hazai forrásból nyújtott támogatási összegek átmeneti hasznosítása érdekében értékpapír vásárlás, illetve beváltás előirányzata 10.000.000 E Ft.
Bevételek:
Az elfogadott 2022. évi költségvetési törvény 2. és 3. melléklete és a Magyar Államkincstár által lebonyolított mutatószám felmérés alapján kiszámításra került az önkormányzat állami hozzájárulásainak összege. A Hivatal szakosztályaival és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokkal folytatott egyeztetések során megtörtént az önkormányzat saját bevételeinek számbavétele.
A bevételek ismertetését a rovatrendnek megfelelően mutatjuk be:
A „működési célú támogatások államháztartáson belülről” rovaton szerepelnek az önkormányzat állami hozzájárulásai, melynek jogcímeit a költségvetési törvény 2. és 3. mellékletei tartalmazzák. A helyi önkormányzatok központi támogatási rendszere 2022. évben is az önkormányzati feladatellátáshoz igazodik, az egyes jogcímekhez kapcsolódó fajlagos összegekből, illetve egyösszegű támogatásokból tevődik össze. Az előző évhez hasonlóan valamennyi jogcím kötött felhasználású, csak az adott feladat ellátásával kapcsolatos kiadások számolhatók el a támogatás terhére, amit a Magyar Államkincstár az elemi beszámoló keretében ellenőriz.
A korábbi beszámítás rendszere kivezetésre került, valamennyi jogcímen kiszámított állami hozzájárulás megilleti az önkormányzatot. Ugyanakkor az egy főre jutó iparűzési adó függvényében differenciált mértékű szolidaritási hozzájárulást kötelesek fizetni az önkormányzatok, ez szolgálja a jövedelmi különbségek mérséklését. Az állami támogatások jogcímei az előző évhez viszonyítva nem változtak, a fajlagos összegek vagy változatlanok, vagy kis mértékben növekedtek. A dolgozói létszámhoz kapcsolódó bértámogatások normatívái az előző évi intézkedések – a 2021. évi minimálbér és garantált bérminimum emelés – áthúzódó hatásai miatt növekedtek.
A települési önkormányzatok működésének általános támogatása keretében városüzemeltetési feladatokhoz – zöldfelület fenntartás, közvilágítás, köztemető fenntartás és útfenntartás – és a polgármesteri hivatal működtetéséhez biztosítanak forrást a normatív támogatások. Emelkedés két jogcímnél volt, az útfenntartás normatív támogatása kilométerenként 10.000 Ft-tal, a polgármesteri hivatal működtetésének támogatása 41.500 Ft-tal nőtt az elismert hivatali létszámra vetítve.
A települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása jogcímei közül a pedagógusok munkáját segítők bértámogatásának fajlagos összege növekedett, valamint az óvodaműködtetési támogatás normatívája is nőtt 12.600 Ft-tal az előző évihez képest. Az előző évhez hasonlóan külön normatíva szolgál a minősítéssel rendelkező óvodapedagógusok bérkiegészítésének támogatására, a normatíva összege változatlan. Új jogcím a diabétesz ellátási pótlék, amit egy dolgozó után igényelhetett az önkormányzat.
A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatási jogcímei közül a család- és gyermekjóléti szolgálat, illetve a központ állami támogatásához kapcsolódó normatívák fajlagos összege, valamint a nappali szociális ellátások normatívái – a szociális segítés jogcím kivételével – is növekedtek az előző évhez képest átlagosan 5 %-kal. A bentlakásos, szakosított ellátások két komponensű támogatási rendszerében a számított dolgozói létszámhoz kapcsolódó bér normatíva szintén emelkedett, az üzemeltetésre megállapított összeg azonban 784 E Ft-tal kevesebb a 2021. évben megállapított összegnél. A bölcsődei ellátás finanszírozása is két komponensű, a számított dolgozói létszámhoz kapcsolódó bértámogatás és az üzemeltetéshez nyújtott támogatás együttes összegéből számítódik az állami támogatás. A kapcsolódó bérnormatívák nem emelkedtek, azonban míg 2021. évben 86.299 E Ft üzemeltetési állami hozzájárulást kapott önkormányzatunk, idén 52.161 E Ft-tal számolhatunk ezen a jogcímen. Az elismert dolgozói létszám számításában 2021. év közben volt változás, ami érvényes 2022. évben is, nem a ténylegesen bentlévő gyermekek, hanem a férőhely 80 %-a vehető figyelembe a számításnál, ez kedvezőbb az önkormányzat számára az előző években alkalmazott szabálynál.
A gyermekétkeztetéshez az előző évinél magasabb összegű támogatással számolhatunk, bár az elismert szakmai dolgozók bértámogatásának normatívája minimális mértékben, 66 E Ft-tal, az üzemeltetési támogatás összege 45.270 E Ft-tal növekedett
A szociális ágazatban dolgozók 2022. évben is ágazati pótlékra jogosultak, melynek kifizetéséhez szükséges fedezetet az állam pótelőirányzatként biztosítja az önkormányzatok részére, ezt a költségvetés eredeti előirányzatai nem tartalmazzák.
A közművelődési feladatok támogatásának fajlagos összege minimálisan emelkedett. A költségvetési törvény 3. melléklete tartalmazza települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatását egy összegben, felosztásáról a kultúráért felelős miniszter dönt. A Magyar Államkincstártól kapott tájékoztatás alapján a Göcseji Múzeum állami hozzájárulása 110.200 E Ft, a Deák Ferenc Könyvtár támogatása 135.000 E Ft, mindkét összeg megegyezik az előző évi támogatással.
A fentiek alapján önkormányzatunk 2022. évben 4.289.558 E Ft központi költségvetésből származó bevétellel számolhat eredeti előirányzatként, melynek jogcímeit és összegeit a rendelet 3. mellékletében foglaltuk össze. Az adóerő-képesség alapján számított fizetendő szolidaritási hozzájárulás összege 1.016.337 E Ft, ami a nettó finanszírozás keretében havonta kerül levonásra az önkormányzatnak járó állami hozzájárulás összegéből, így a különbözet használható fel a feladatok finanszírozásához. A szolidaritási hozzájárulás összege az adóerő képesség növekedése miatt 63.589 E Ft-tal több, mint az előző évben.
Az államháztartáson belülről működési célra kapott támogatások között szerepel a körzeti orvosi ügyelet fenntartásához az ellátásban érintett önkormányzatok hozzájárulása, ami várhatóan 47.392 E Ft bevételt jelent a 1.150,-Ft/fő/év fajlagos összegű hozzájárulással számolva.
A Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház fenntartásához az állammal kötött közös működtetői megállapodás alapján 288.500 E Ft, illetve 65.000 E Ft tervezhető működési célra átvett pénzeszközként, mely összegek azonosak a 2020.és 2021. évi támogatással, annak ellenére, hogy jelentős összegű bérintézkedések voltak a színházak esetében az elmúlt években.
A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár részére a kistelepülési könyvtári és közművelődési feladat ellátásához az általános forgalmi adó megelőlegezésére 18.000 E Ft támogatást nyújtott az önkormányzat 2021. év végén, ezt a költségvetési szerv a visszaigényelt adó kiutalását követően köteles visszafizetni.
Az ELENA programban részt vevő projekt asszisztens 2022. évi bérének megtérülésével számolunk, ez 1.600 E Ft bevételt jelenthet.
A Göcseji Múzeumban a régészeti bevételek 2016. évben drasztikusan visszaestek, ezért 2016. év végén az önkormányzat az intézmény folyamatos működőképességének biztosítása érdekében 55.500 E Ft támogatást nyújtott, visszafizetési kötelezettség mellett. Az intézménynek a még fennálló 38.150 E Ft kölcsön összegéből 2022. évben 12.700 E Ft törlesztési kötelezettsége van a fizetési ütemezés szerint.
A Mindszentyneum üzemeltetéséhez 100 millió Ft minisztériumi támogatással számolunk.
A települési önkormányzatok által biztosított egyes közszolgáltatásokat érintő 2022. évi béremelésekhez nyújtott támogatásokról szóló 8/2022. (I.14.) Korm. rendelet kiegészítő fajlagos összegeket állapított meg a bérnormatívákhoz kapcsolódóan, ez alapján 365.380 E Ft kiegészítő támogatásban fog részesülni önkormányzatunk.
A helyi iparűzési adónál a kis- és közepes vállalkozások számára biztosítandó 1 %-os kedvezmény miatt keletkező bevétel kiesés kompenzációjaként 400 millió Ft központi támogatással terveztünk, ennek tényleges összege az év során konkretizálódik.
Európai uniós támogatással megvalósuló projekteknél a megítélt támogatásokból még 2022. évben is várható működési célú támogatási összeg kiutalása az alábbi projektekhez:
TOP 6.1.4-.15-ZL1-2016-00002 Zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum fejlesztése projekthez 47.786 E Ft, melyből 13.815 E Ft működési célú,
TOP 6.5.1-19-ZL1-2017-0005 Petőfi Székhelyiskola energetikai korszerűsítése projekthez még 718 E Ft.
Két új projekt is kezdődik 2022. évben, melyhez hazai forrásból nyertünk el támogatást:
a Zalaréti Kastély rendezvényközpont felújításának előkészítési munkálataihoz 114.640 E Ft-ot, melyből 28.915 E Ft működési célú,
5 db tisztán elektromos gépjármű beszerzéséhez 68.191 E Ft-ot, melyből 3.278 E Ft működési célú.
A „közhatalmi bevételek” rovaton jelennek meg az önkormányzat legjelentősebb bevételi forrását jelentő adóbevételek és egyéb közhatalmi bevételek.
Az adóbevételek várható összegét az Adóosztály a 2022. évi adótörvények, a GDP-re vonatkozó előrejelzések, az érvényben lévő önkormányzati adórendeletek és az adó nyilvántartási rendszerből rendelkezésre álló adatok ismeretében tette meg. Az adók mértékében nem volt változás, jelenlegi központi szabályozás szerint nem lehet a települési adó mértékét emelni.
A helyi adók között továbbra is meghatározó tétel a helyi iparűzési adóbevétel, melynek tervezett összege 3.800.000 E Ft, 400.000 E Ft-tal magasabb az előző évi eredeti előirányzatnál, de lényegesen kevesebb a pandémiát megelőző évek bevételénél. 2021. január 1-jétől az egyéni vállalkozók, illetve a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának mértéke 1 %-ra csökkent, és ezt a rendelkezést a 2022-es adóévre is kiterjesztették. Adataink alapján az érintett egyéni vállalkozók, illetve vállalkozások fizetik az összes iparűzési adó 35 %-át, ami feleződni fog. A kis és közepes vállalkozások egy jó része nem kért 2021. évben adóelőleg csökkentést, csak a 2022. május 31. napján beadott 2021. évi iparűzési adó bevallásban fogják visszaigényelni az 1 %-os adóval számított különbözetet, vagy a 2021. évi befizetést beszámíttatva jóval kevesebb adó fizetnek 2022-ben.
Az építmény adóból származó bevételt 1.100.000 E Ft-ra prognosztizáljuk. Az előző évinél kismértékben magasabb bevétel indoka a hasznos alapterület növekedése a kétéves adókedvezmény fokozatos megszűnése és az új építésű építmények adózás alá vonása miatt. A veszélyhelyzet miatt a kereskedelmi egység fajtájú, ezen belül csárda, bisztró, borozó, söröző, büfé, cukrászda, kávézó, étterem jellegű építmények és a szállásépület fajtájú építmények részére megállapított kedvezményes adómérték a veszélyhelyzet megszűntetéséig nem vonható vissza, és bevétel csökkentő tételként jelentkezik.
2021. július 1-jétől megszűnt az idegenforgalmi adó felfüggesztése, ezért 2022. évre 30.000 E Ft bevétellel tervezünk ebből az adónemből.
Kommunális adó jogcímen 24.000 E Ft bevétellel számolhatunk a jelenlegi szabályozás szerint. Az adótárgyak számában nem várható már növekedés, mivel a be nem vallott adótárgyak feltárása az előző években megtörtént.
Talajterhelési díj befizetéséből 6.000 E Ft prognosztizálható a díjfizetésre kötelezettek körének figyelembe vételével. A bevétel a környezetvédelmi alap forrásait bővíti.
Közterület-felügyeleti bírságból 3.000 E Ft bevételt terveztünk.
A „működési bevételek” rovaton az önkormányzat tulajdonában lévő eszközök és ingatlanok hasznosításából származó bevételek, helyiségek használata után felszámítható használati és bérleti díjak várható bevételei jelennek meg. A szolgáltatások igénybevételéből és különféle térítési díjakból befolyó bevételeket, a kiszámlázott általános forgalmi adó bevételt és az általános forgalmi adó visszaigénylést, valamint a kamatbevételeket is itt szükséges szerepeltetni. Az előző évhez hasonló jogcímeken és összegekkel terveztünk 2022. évben is, jelentős növekedéssel nem számolhattunk. Nagyobb összegű, az általános forgalmi adó összegét is tartalmazó bevétel az önkormányzat kezelésében lévő ingatlanok hasznosításából (elsősorban bérbeadásból) származó 27.566 E Ft, a nem lakáscélú helyiségek hasznosításából tervezett 71.755 E Ft, a munkásszálló bérleti díjából 40.640 E Ft, a ZALA-MÜLLEX Kft. által fizetendő 101.600 E Ft összegű használati díj. A közterület használati díjból 26.000 E Ft, a közterületek reklám célú bérbeadásából 13.000 E Ft bevétellel számolunk. A gébárti fürdőlétesítmények üzemeltetéséből az inflációs mértékkel emelkedő bevételt, 39.277 E Ft-ot, az Aquapark jegyár és bérleti díj bevételéből az előző évivel azonos összegű, 175.260 E Ft-os bevételt tervezünk. A tesztpálya területének bérleti díjából 105.900 E Ft bevétel származhat.
A parkolási közszolgáltatási tevékenység ellátásával kapcsolatosan bruttó 304.800 E Ft bevétel került tervezésre. A Vásárcsarnok által fizetendő helypénz és helybiztosítási díjakból bruttó 17.780 E Ft bevételt prognosztizáltunk.
Több projekt az elmúlt években nettó finanszírozással valósult meg, ezért a beruházással létrejövő létesítmények hasznosítása során bérleti díj bevétellel számoltunk. 2022-ben ilyen bevételt terveztünk a Sport- és Tanuszodánál, a Duális Képzőközpontnál, a helyi termék piacnál és az Alsóerdei élménypark esetében.
Kisebb összegű bevétel származik még az Inkubátorház bérleti díjából, fa értékesítésből, haszonbérleti szerződésekből és Egerszeg kártya értékesítésből.
A gébárti fürdőlétesítmények és az Aquapark üzemeltetéséhez, valamint a parkoló gazdálkodási feladatok kiadásai után 106.727 E Ft áfa visszaigénylést is terveztünk. Az alacsony szintű kamatok miatt a folyószámlához és az év közbeni számlapénz lekötésekhez kapcsolódóan 3.000 E Ft kamatbevétel prognosztizálható.
A Zalavíz Zrt. által használt, nem víziközmű vagyon után bérleti díjat fizet, ennek összege várhatóan 34.590 E Ft lesz, melynek nettó összegét fejlesztésekre fordítja a város.
Az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt-vel, mint víziközmű üzemeltetővel megkötött üzemeltetési szerződés értelmében az önkormányzat ivóvíz, illetve szennyvíz vagyonára vonatkozó használati díjból a 2022. évi felújítási és pótlási terv megvalósításához 151.748 E Ft, illetve 436.278 E Ft befizetéssel számolunk, ami bruttó összeg, de a kifizetésekhez kapcsolódó Áfa levonható, ami szintén működési bevételként jelenik meg. A HD befizetésekből biztosítja az önkormányzat a két vizes projekt 30 %-os önerejét, a VÁRA-ÉMI Szennyvíz Gépészet projekthez 27.390 E Ft összegben, a KEHOP 2.1.11-21-2021-00002 Ivóvíz és szennyvíz hatékonyság növelő fejlesztés projekthez 202.185 E Ft összegben.
A nettó finanszírozású projekteknél szükséges megtervezni a kifizetésekhez kapcsolódó levonható általános forgalmi adó összegét is, mivel a támogatás csak a nettó összegek fedezetét biztosítja. A nettó finanszírozású TOP-os, KEHOP-os és MVP-s projektekhez kapcsolódóan együttesen 1.088.466 E Ft Áfa visszaigénylést terveztünk a kiadásokkal összhangban.
A „felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről” rovaton a kiemelt beruházásokhoz, felújításokhoz figyelembe vehető, hazai és uniós forrásból származó támogatások jelennek meg.
A Modern Városok Program keretében, kormányhatározat alapján két folyamatban lévő projekthez kap önkormányzatunk támogatást:

Északi Ipari Park infrastruktúra fejlesztésével összefüggő közműfejlesztések és közműcsatlakozások projekthez

8.350.000 E Ft

Zalaegerszegi közúthálózat és kapcsolódó tereinek fejlesztéseihez

5.839.220 E Ft

Az európai uniós támogatással megvalósuló projekteknél is vannak még 2022. évre áthúzódó, várható kiutalások a megítélt támogatási összegekből, amit felhalmozási célú támogatásként kell szerepeltetni:
TOP-6.1.1-16 Zalaegerszegi Logisztikai Központ létrehozása 588.000 E Ft
TOP-6.1.4-ZL1-2017-00002 Göcseji Múzeum épületének
felújítása és kiállító tereinek fejlesztése 2.806 E Ft
KEHOP –Zalaegerszeg keleti vízbázisról ellátott települések
ivóvízminőségének javítása 162.723 E Ft
KEHOP –Zalaegerszeg nyugati vízbázisról ellátott települések
ivóvízminőségének javítása 2.181 E Ft
TOP 6.1.4-.15-ZL1-2016-00002 Zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum
fejlesztése 33.971 E Ft
TOP-6.1.4-15-ZL1-2016-00003 Zöld Zala-part turisztikai célú
kerékpárút fejlesztés a Zala Mentén és Gébárton 140.536 E Ft
TOP-6.1.5-15-ZL1-2016-00001 Ipari területeket feltáró utak
kialakítása Zalaegerszegen 38.040 E Ft
KEHOP-2.1.11.21.00002 Ivóvíz és Szennyvíz hatékonyság növelő
fejlesztés 471.765 E Ft
Három 2022. évben induló hazai fejlesztési forrásból megvalósuló projekthez is számolunk felhalmozási célú támogatással, a VÁRA-ÉMI 2020-001 Szennyvíz Gépészet projekthez 63.910 E Ft-tal, a Zalaréti kastély rendezvényközpont felújításának előkészítő munkáihoz 85.725 E Ft-tal, és 5 db tisztán elektromos gépjármű beszerzéséhez 64.913 E Ft-tal.
Felhalmozási célú bevételként ingatlaneladásból összesen nettó 95.500 E Ft szerepel a költségvetésben. Az elmúlt években sikerült értékesíteni több nagy értékű ingatlant és ipari területeket, jelenleg a volt laktanya területén lévő ingatlanok és a Budai völgyben egy telek értékesítésére látszik lehetőség, együttesen 69.500 E Ft bevétel prognosztizálható. A Városfejlesztő Zrt. egy ipari terület eladását tervezi 26.000 E Ft értékben.
A „felhalmozási célú átvett pénzeszközök” rovaton az államháztartáson kívülről érkezett felhalmozási célú bevételeket szükséges szerepeltetni. A lakásépítés- és vásárláshoz biztosított kölcsönök visszafizetéséből 3.000 E Ft bevétel várható, ami a lakásalapot illeti és a 2022. évben tervezett kiadásaihoz kerül felhasználásra. A MOL Nyrt. 500 E Ft pénzeszköz átadására kötött szerződést az önkormányzattal, ami eszközbeszerzésre fordítható a Zala Megyei Katasztrófavédelem közreműködésével.
A „finanszírozási bevételek” rovaton belül kell megjeleníteni a költségvetési maradvány igénybevételét és az egyéb finanszírozási bevétel összegét.
Az önkormányzatnál – költségvetési szervek nélkül – jelentős összegű – 6.889.002 E Ft – költségvetési maradvány visszatervezésére került sor. A maradvány több részből tevődik össze:
398.086 E Ft kötelezettségvállalással terhelt maradvány, amit a 2021. évről áthúzódó kiadások pénzügyi teljesíthetősége érdekében szükséges szerepeltetni a költségvetésben,
a projektekhez kapcsolódó, elkülönített számlákon lévő maradvány – 5.323.085 E Ft -, amit szintén szükséges visszatervezni,
egyéb elkülönített számlákon szereplő összegek és alapként kezelt feladatok maradványa 288.082 E Ft, amit a céloknak megfelelően 2022. évben is szerepeltetni kell,
2022. évi új feladatok finanszírozásához 812.656 E Ft szabad maradvány bevonását tervezhetjük, ami a 2021. évi céltartalékok maradványából és 2021. évi költségvetési sorokon jelentkező kiadási megtakarításokból, illetve bevételi többletekből tevődik össze,
a Lakásalap maradványából 67.093 E Ft igénybevétele szükséges a lakásalap terhére nevesített kiadások fedezetéül.
Egyéb finanszírozási bevételként az áthúzódó feladatok fedezetéül 605.000 E Ft összegben terveztünk értékpapírt bevonni, illetve a lakásalap kiadásainak finanszírozásához a számlamaradvány bevonásán felül még 110.368 E Ft értékpapír eladása is szükséges. Az új működési feladatokhoz 1.100.000 E Ft, az új fejlesztési feladatok finanszírozásához 50.000 E Ft értékpapír bevonását tervezzük. A hazai forrásból megvalósuló MVP-s projektekhez kiutalt támogatásokból vásárolt állampapírok visszaváltásával számolunk a projektek megvalósulásával összhangban, ennek összege három projekt esetében együttesen 11.843.960 E Ft.
A hazai forrásból megvalósuló projektekhez 2022. év elején várhatóan kiutalásra kerülő támogatásokból, valamint saját bevételekből átmenetileg szabaddá váló pénzeszközökből 10 milliárd Ft keretösszeget tervezünk állampapírok vásárlására, amit ugyanezzel az összeggel értékpapír beváltásként is meg kell jeleníteni.
A kiadások alakulását a feladatellátás áttekinthetősége érdekében a szervezeti egységekhez kapcsolódóan, a címrendnek megfelelően mutatjuk be.
A szociális és igazgatási feladatoknál az elmúlt években lezajlott jelentős változás után központi támogatással finanszírozott segélyek folyósítása már nem történik. A települési önkormányzatok anyagi lehetőségük függvényében, az egyedi problémákra koncentrálva nyújthatnak segítséget a helyi igényeknek megfelelő települési segélyezési rendszerben. Önkormányzatunknál a korábbi években kialakult ellátási jogcímekben változás nem volt, az egyes jogcímek előirányzatai az igénybevételi feltételek és a tapasztalati adatok alapján kerültek tervezésre. A szociális krízisalap és a lakásalapból finanszírozott lakhatási krízis alap biztosítja a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az átmenetileg vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek támogatását. Települési segélyek folyósításához 73.170 E Ft forrást biztosít a költségvetés.
A Bursa ösztöndíj programhoz 2022. évben is csatlakozott az önkormányzat, ehhez 4.000 E Ft kiadással számoltunk.
Önkormányzati rendelettel szabályozott Egerszeg kártyához kapcsolódóan nyújtott kedvezmények kompenzációjára 31.084 E Ft, a „Nemzedékek kézfogása” támogatási program alapján biztosított támogatásra 21.306 E Ft áll rendelkezésre, melyek az előző évről áthozott kötelezettség vállalással terhelt maradványokat is tartalmaznak.
Lakástámogatásra első lakáshoz jutók részére 12.400 E Ft-ot terveztünk, ami a lakásalapból kerül biztosításra. Szintén a lakásalap pénzeszközeinek felhasználásával 13.819 E Ft előirányzat áll rendelkezésre kamatmentes kölcsön folyósítására, melyet az ideiglenesen nehéz helyzetbe került zalaegerszegi polgárok vehetnek igénybe, valamint 1.000 Ft előirányzat a „Családok otthonteremtési kedvezményére”.
A humánigazgatási feladatok címen az oktatással, kulturális, ifjúsági, sport és egészségügyi feladatokkal kapcsolatos kiadások szerepelnek.
Szakképzési ösztöndíj kifizetéséhez 12.000 E Ft-ot terveztünk. A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány támogatására 60.000 E Ft-ot tartalmaz a költségvetés.
Az idén is terveztük a hagyományos városi rendezvények támogatását, mint a Fazekas-keramikus találkozó, a Gébárti Művésztelep, Egerszeg búcsú, folk hétvége, a Kamaratáncfesztivál és a Kórusfesztivál.
Az önálló kulturális egyesületek, együttesek támogatására 5.250 E Ft összeg áll rendelkezésre.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2021. évben kiírt pályázatokon több feladathoz nyert önkormányzatunk támogatást, melyekből a kiadások egy része áthúzódik 2022. évre. Ezek a térzenei koncertek, az amatőr kórusok és gyermek kórus találkozó, az István a király produkció bemutatása.
A Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház fenntartásához társműködtetőként hozzájárul az állam, ezt a két intézmény részére tovább kell adni, amit pénzeszköz átadásként szükséges szerepeltetni. Az önkormányzat által biztosított fenntartói támogatás intézményfinanszírozásként jelenik meg a költségvetésben.
Az egészségügyi feladatok között továbbra is biztosít támogatást az önkormányzat a Fogyatékos Otthon működtetéséhez és a fogászati alapellátáshoz, valamint támogatja a fogászati ügyeleti ellátást is az előző évi összeggel azonos mértékben.
A sportfeladatoknál a versenysport és utánpótlás nevelésre, valamint diáksport feladatokra biztosított összegek kerültek nevesítésre. Két kiemelt egyesület a ZTE FC Zrt. és a Zalaegerszegi Élménypark Kft. 150.000 E Ft, a ZTE KK Kft. 75.000 E Ft támogatásban részesül. A különböző sportegyesületek, lakótelepi sportklubok támogatásának meghatározása az elfogadott sport koncepcióban meghatározott elvek és az elmúlt évek gyakorlata figyelembe vételével történt.
Az ágazat feladatai között szerepeltetjük két új létesítmény működtetéséhez szükséges hozzájárulást, melyek 2022. évben kezdik meg működésüket, egyik az Alsóerdei Élménypark, másik a Sport- és Tanuszoda.
A humánigazgatási feladatok felhalmozási kiadásai között az intézmény-hálózatban – kiemelten az óvodákban, bölcsődékben, szociális intézményekben és orvosi rendelőkben – szükséges beruházások és felújítások kerültek tervezésre.
Főépítészi feladatok
A működési kiadásai között a főépítész feladatai mellett a tervtanács működésére és a belterületbe vonással kapcsolatos kiadásokra, valamint területrendezési és egyéb eljárások költségeire kerültek meghatározásra az előirányzatok az előző évhez hasonló összegekkel.
Rendezési tervek és a helyi építészeti értékek védelme jogcímeken kerültek tervezésre felhalmozási célú kiadások.
A városüzemelési feladatoknál az előző években is nevesített feladatok kerültek meghatározásra, figyelembe véve a költségvetés lehetőségeit, a szerződéses kötelezettségeket és a 2021. évi tényleges teljesítési összegeket. Legnagyobb tétel a helyi közösségi közlekedés támogatására biztosítandó összeg 584.021 E Ft.
Az üzemeltetési feladatokon túl elsősorban felújítással és üzemeltetéssel összefüggő kisebb fejlesztési feladatok szerepelnek ezen a címen.
Az önkormányzati képviselők által tett javaslatok alapján az egyes körzetekben szükségesnek ítélt, az arányos városfejlesztést szolgáló fejlesztési, illetve felújítási feladatok zöme is ezen a címen belül szerepel.
Városépítészeti feladatok körében a működési kiadások között a stratégiai fejlesztésekhez és egyéb beruházási feladatokhoz kapcsolódó működési kiadásokra állnak rendelkezésre források. Itt szerepel a Műszaki Bizottság átruházott hatáskörébe utalt „lakossági, civil kezdeményezések” támogatására rendelkezésre álló keret, 950 E Ft összeggel.
A nagyobb beruházások és felújítások, a hazai és uniós támogatással megvalósuló projektek, különösen a TOP projektek, valamint a stratégiai fejlesztési feladatok ezen a címen szerepelnek. Az utakkal, parkokkal, játszóterekkel, ivóvízzel, szennyvízzel és csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos munkák a körzetek képviselőivel egyeztetve, a kiadások jellege szerint csoportosítva kerülnek bemutatásra.
A legnagyobb kiadási összegek a TOP projekthez kapcsolódnak, alapvetően a támogatási összegből, az önkormányzat kiegészítő forrásából és a nettó finanszírozású projekteknél az Áfa visszaigénylés összegéből kerülnek finanszírozásra.
A 2016. évben kezdődött „Modern Városok Program” projektjei 2022-ben is folytatódnak, a már kiutalt támogatások a maradvány részét képezték, illetve értékpapírban kerültek lekötésre az elmúlt évben.
A vagyonkezelési feladatok működési kiadásai többek között a helyiséggazdálkodás kiadásaira, szakértői díjakra és az önkormányzati ingatlanok kezelésével kapcsolatos feladatokra tartalmaz előirányzatot.
A fejlesztési feladatok között főleg az ingatlan vásárlásokat, ingatlanokkal kapcsolatos kötelezettségeket – felújítási hozzájárulást – szerepeltetjük.
A jogi és igazgatási címen a legnagyobb tétel a képviselők, bizottsági tagok és tisztségviselők tiszteletdíja és az önkormányzat kezelésében lévő ingatlanok hasznosításához kapcsolódó kiadások. A közbeszerzési eljárásokkal és egyéb jogi feladatokkal kapcsolatos kiadások előirányzatai is itt szerepelnek. A közterülete reklám célú bérbeadásához kapcsolódó kiadásokat az ilyen címen származó bevétellel összhangban terveztük meg.
A közbiztonsági feladatok kiadása és az e feladat ellátásában közreműködő közbiztonsági egyesületek részére tervezett támogatások is ezen a címen szerepelnek.
Fejlesztési feladatként elektromos gépjárművek beszerzése és a közterületi kamerarendszer bővítése szerepel, valamint az előző évről áthúzódó feladatként a buszállomás környékére kamerarendszer kiépítése, és a térfigyelő kamerák megújítása valósulhat meg.
A pénzügyi lebonyolításnál vettük számba az előző évekhez hasonlóan azokat az igénybe vett szolgáltatásokat, működési célú támogatásokat, amelyek elősegítik az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak ellátását, de nem kapcsolhatók közvetlenül szakosztályokhoz. Vagyonbiztosításra a 2022. évre megkötött szerződés alapján fizetendő összeg szerepel, ami magasabb összegű az előző évinél az új létesítmények biztosítási körbe történő bevonása miatt. Nagyobb tétel az adóerő képesség alapján megállapított, fizetendő szolidaritási hozzájárulás 1.016.337 E Ft összeggel, ami havonta egyenlő részletekben a nettó finanszírozás keretében kerül teljesítésre. A tervezett összegek közül az áfa befizetés a bevételekkel összhangban került megállapításra.
A fejlesztési célú hitel törlesztésére és kamatfizetési kötelezettség teljesítéséhez 185.141 E Ft előirányzatot terveztünk, az emelkedő kamatok miatt az előző évinél magasabb összegben.
A hazai forrásból megvalósuló projektekhez év elején kiutalásra kerülő támogatásokból, valamint saját bevételekből várhatóan átmenetileg szabaddá váló pénzeszközökből újra lehetőség lesz állampapírok vásárlására, ehhez 10 milliárd Ft-os előirányzatot képeztünk.
A nettó finanszírozás szabályai alapján 2021. év végén kiutalásra került 2022. évi állami hozzájárulások előlegeként 171.582 E Ft, amit azonban január hónapban – egyéb finanszírozási kiadásként –vissza kell utalni, ennek forrása a maradvány, és technikai tételként jelenik meg a költségvetésben.
Polgármesteri Kabinet
E címen a rendezvényekhez, kommunikációhoz és reprezentációhoz kapcsolódó kiadások, turisztikai feladatok, illetve a polgármesteri feladatellátást segítő tevékenységhez szükséges kiadások jelennek meg. A településrészi önkormányzatok működésükhöz 66.632 E Ft-ot használhatnak fel, mely magában foglalja az előző évekről áthúzódó 42.257 E Ft maradványt is. Közfoglalkoztatáshoz, a munkaerő kölcsönzéshez és a vállalkozásfejlesztéshez az előző évek gyakorlata alapján továbbra is biztosít, az előző éveknek megfelelő összegű forrásokat az önkormányzat.
Áthúzódó fejlesztési feladat lesz a „Túraútvonalak fejlesztése Aqua jótékonysági nap bevételéből”.
Tartalékok:
Az általános tartalék összege 10.000 E Ft-ban került megállapításra.
A céltartalékok között a közalkalmazotti törvényből eredő kötelezettségként jelenítjük meg a nem oktatási intézményekre vonatkozó teljesítmény ösztönző keretet, ami a keresetbe tartozó juttatások 2 %-ának elkülönítését jelenti. Ennek kifizetéséhez állami hozzájárulás továbbra sem kapcsolódik, saját forrásból kell biztosítani a fedezetét.
Céltartalékot terveztünk az állami támogatások évközi lemondásának fedezetére, az esetlegesen elmaradó bevételek pótlására, az év közben jelentkező új feladatokra, az intézmények egyéb feladatainak évközi finanszírozására.
A felhalmozási céltartalék vis maior esetekre biztosított keretösszeget tartalmazza, amely a felmerülő igények alapján kerül nevesítésre az év során, ezen kívül fejlesztési tartalékot is tartalmaz a költségvetés.
A lakásalappal kapcsolatos bevételek és kiadások:
A lakásalaphoz kapcsolódó bevételek és kiadások több soron szerepelnek a költségvetésben, amelyek tartalmazzák a 255/2021.(XI.18.) határozatban foglalt feladatokat és az előző évről áthúzódó feladatokat egyaránt. Ezeket összefoglalóan, a jobb áttekinthetőség érdekében bemutatjuk az alábbiakban:
A lakásalappal kapcsolatos bevételek:
5.a mellékletben:
- Első lakáshoz jutók részére nyújtott kamatmentes kölcsön törlesztésből 3.000 E Ft
- Lakásalap maradványának igénybevétele 177.461 E Ft
Bevételek összesen: 180.461 E Ft
A lakásalappal kapcsolatos kiadások:
6.a mellékletben:
- Önkormányzati bérlakásban élők lakásfenntartás segélye 9.000 E Ft
- Önkormányzat által nyújtott lakástámogatás első lakáshoz jutók részére 12.400 E Ft
- Kamatmentes kölcsön az ideiglenesen nehéz helyzetbe került zeg-i
polgárok számára 13.819 E Ft
- Lakhatási krízis alap 1.000 E Ft
- Családok otthonteremtési kedvezmény 1.000 E Ft
- Önkormányzat tulajdonában lévő mintegy 20 db bérlakás teljes vagy
részleges felújítása, korszerűsítése 103.960 E Ft
- Lakásalap kiadásai 375 E Ft
- Egyéb önkormányzati lakások felújítása 19.907 E Ft
- Nyugdíjas otthonházi lakások felújítása 19.000 E Ft
Kiadások összesen: 180.461 E Ft
Az önkormányzat által irányított költségvetési szervek
A 2022. évi önkormányzati költségvetési rendelet-tervezet 18 költségvetési szerv (a Polgármesteri Hivatal és 17 intézmény) irányítószervi támogatását tartalmazza.
A költségvetési szervek 2022. évi tervezett bevételeit a 9. melléklet tartalmazza, megoszlása a következő:

Megnevezés

Bevételek összege (E Ft)

Összetétel aránya %-ban

Működési célú támogatások áht-n belülről

1.107.960

11,8

Felhalmozási célú támogatások áht-n belülről

Működési bevételek

1.536.389

16,4

Felhalmozási bevételek

Működési célú átvett pénzeszközök

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

Maradvány igénybevétele

603.462

6,4

Központi, irányító szervi támogatás

6.145.822

65,4

Bevételek összesen:

9.393.633

100,0

A működési célú, államháztartáson belülről származó támogatások tervezett előirányzata 1.107.960 E Ft, melynek főbb tételei az alábbiak:

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tervezett támogatása a Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátási Intézménynek 439.340 E Ft.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint társműködtető tervezett támogatása a Hevesi Sándor Színháznak 288.500 E Ft, a Griff Bábszínháznak 65.000 E Ft.

A kulturális intézmények 221.763 E Ft összegben igényelték meg a dolgozók 20 %-os béremelésének fedezetéül szolgáló támogatást.

Egyéb tervezett pályázatok, támogatásértékű bevételek.

A saját tevékenységből származó működési bevételek 1.536.389 E Ft-ban kerültek megtervezésre.

A bölcsődékben, óvodákban és a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezetben a beszedett étkezési térítési díjak alkotják a bevételek legnagyobb hányadát.

A Keresztury VMK tervezett bevételei: terembérleti díjak, rendezvények jegybevételei. A pandémia előtti évekhez képest alacsonyabb szinten kalkulált bevételt a járvány miatt kialakult helyzet okozza, de bíznak abban, hogy az elmaradt, illetve a tervezett rendezvények 2022-ben megvalósulhatnak.

A Göcseji Múzeum bevételei között a fő szerepet 2022-ben is a régészeti bevételek fogják jelenteni, közöttük a fő hangsúly minden bizonnyal ismét az M76-os gyorsforgalmi út várhatóan mind intenzívebbé váló régészeti előmunkálataira, valamint a zalaegerszegi járműipari tesztpálya (itt az oválpálya) és a területén lévő hadiipari üzem építésével kapcsolatos feltárásokra esik majd. A Göcseji Múzeumban és a Mindszentyneumban az év közepétől már jelentős látogatóforgalommal számolnak.

A Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház fő bevételi forrása a bérletek és jegyek értékesítéséből valamint reklámbevételből származik. A 2022-re tervezett bevétel a 2021-ben ténylegesen befolyt összeg nagyságrendjével megegyező mértékben került meghatározásra. Az intézmény álláspontja szerint a járvány lefolyásának jelenlegi kilátásai nem engedik meg, hogy ennél magasabb összeggel tervezzenek. A Hevesi Színház a világjárvány miatt a bevételeinek mintegy 40 %-át elvesztette, ami összegszerűen 50-60 millió Ft-ot tesz ki, amit bértámogatásra benyújtott pályázatnak köszönhetően sikerült kompenzálni.

A Városi Sportlétesítmény Gondnokság Intézménye működési bevételének legnagyobb része a létesítmények bérbeadásából származik, melynek tétele már nem növelhető a teljes kapacitáskihasználás miatt. Bevétel növekedés lehet még nagyobb cégek, intézmények egyszeri rendezvényeinek helyt adó létesítmények bérbeadásából.

A Vásárcsarnok főbb bevételei a következő szolgáltatásokból származnak: területhasználat, helybiztosítás, napi helypénz, bérleti díjak, illemhely üzemeltetés. 2022-ben új feladatként jelenik meg az intézményben a helyi termék piac, melynek keretében bevétel tervezhető az alábbi tevékenységekből: mini boltok, bisztró-sütöde, műhelyek, terem, termelői bolt, árusítóhelyek bérbeadása, népi játszóház, képzések, zalai gyógynövények kiállítás.

Maradvány igénybevételét az eredeti költségvetésben 603.462 E Ft-ban tervezték a költségvetési szervek. Ez az összeg egyrészt a tavalyi évről áthúzódó feladatok – főleg folyamatban lévő pályázatok – forrásául szolgál, másrészt szükség volt a 2021-ben keletkezett szabad maradvány egy részének bevonására az idei évre megtervezett feladatok végrehajtásához.
A központi, irányító szervi támogatás képezi a bevételek 65,4 %-át, 2022. évben 6.145.822 E Ft összegben.
A 2022. évi tervezett kiadásokat a 10. melléklet tartalmazza, megoszlása a következő:

Megnevezés

Kiadás összege
E Ft-ban

Összetétel
aránya %-ban

Személyi juttatások

5.400.005

57,5

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

777.528

8,3

Dologi kiadások

2.982.183

31,7

Ellátottak pénzbeli juttatásai

4.600

0,1

Egyéb működési célú kiadások

46.529

0,5

Beruházások

181.788

1,9

Felújítások

1.000

0,0

Kiadások összesen:

9.393.633

100,0

A személyi jellegű kiadások 2022-re tervezett előirányzata 5.400.005 E Ft, az összes kiadás 57,5 %-a. Az előző évhez képest a tervezett személyi jellegű kiadások jelentősen növekedtek, melynek főbb tételei:

A költségek a minimálbér és a garantált bérminimum közel 20 %-os növekedésének – a minimálbér 167.400 Ft helyett 200.000 Ft, a garantált bérminimum 219.000 Ft helyett 260.000 Ft – figyelembevételével kerültek megtervezésre.

A kulturális ágazatot érintő bérfejlesztésről szóló 682/2021.(XII.6.) számú Kormányrendelet alapján a kulturális intézmények a 2021. november havi bértömegükre 20 %-os béremelés fedezetéül szolgáló támogatási igényt nyújthattak be. A rendelet szerint a támogatás 2022. március 1-jéig jut el az intézményekhez, ez az összeg tervezetként szerepel az eredeti költségvetésben.

A 646/2021.(XI.30.) Kormányrendelet alapján a bölcsődei pótlék összegének emelkedése. A pótlékok összegéről – a fizetési osztály és a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő függvényében – a rendelet mellékletei rendelkeznek.

A 669/2021.(XII.2.) Kormányrendelet alapján a pedagógusok ágazati szakmai pótlékának 10 %-ról 20 %-ra történő emelkedése.

A személyi juttatásokhoz kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 2022-re tervezett összege 777.528 E Ft, az összes kiadás 8,3 %-a. A szociális hozzájárulási adó mértéke a személyi jellegű kiadások 15,5 %-áról 13 %-ra csökken az idei évben. Ezen a rovaton kerül megtervezésre a rehabilitációs hozzájárulás összege is.
A dologi kiadások tervezett előirányzata 2.982.183 E Ft, az összes kiadás 31,7 %-át képezi. Itt tervezik meg a költségvetési szervek az étkeztetés költségeit, a közüzemi díjakat, az irodaszerekre, karbantartásokra szánt összegeket. Az idei évben is növelik a megszokott költségeket a nagyobb mennyiségben használt tisztító- és fertőtlenítőszerek, valamint védőeszközök.
Az ellátottak pénzbeli juttatásai rovaton a Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központ által megtervezett krízissegély szerepel 4.600 E Ft összegben.
Az egyéb működési célú kiadások tervezett előirányzata 46.529 E Ft, tartalma többek között:

A kistelepülési könyvtárellátás áfa nélküli finanszírozása átmeneti likviditási problémákat okoz a könyvtárban minden évben, a 2022-re tervezett 18.000 E Ft az önkormányzat által 2021-ben átadott összeg visszafizetését tartalmazza.

A Göcseji Múzeum 14.289 E Ft pénzeszközátadást tervezett a KKGESZ részére a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátásáért, valamint megtervezte a 2016-ban lehívott, ideiglenes bevételkiesésre kapott támogatások egy részének visszafizetését az önkormányzat felé, 12.700 E Ft összegben.

Beruházási és felújítási kiadásokat a költségvetési főösszeg 1,9 %-ában terveztek az eredeti költségvetésben. Beruházásokra 181.788 E Ft, felújításokra 1.000 E Ft előirányzat került. A kis értékű tárgyi eszközöket is a beruházások között kell szerepeltetni, ezért minimális összegű beruházási előirányzatot minden költségvetési szerv tervezett.
A fentiekben az önkormányzat 18 költségvetési szervének tervezett előirányzatait együttesen elemeztük, ebből kiemelve ZMJV Polgármesteri Hivatalának költségvetése az alábbiak szerint került tervezésre.
Zalaegerszeg MJV Polgármesteri Hivatala 2022. évre tervezett költségvetésének főösszege 1.811.959 E Ft.
Bevételek:
Bevételeinek 88,4 %-át az önkormányzati költségvetési támogatás jelenti, 1.602.327 E Ft összegben.
Működési célú támogatás államháztartáson belülről: a 2022. évi országgyűlési képviselőválasztás és népszavazás lebonyolítására 22.319 E Ft támogatás várható.
A hivatal tervezett működési bevételei:

munkahelyi étkezés,

önkormányzati igazgatási tevékenység,

anyakönyvi események szolgáltatási díja,

az alsóerdei vendégház bérbeadása,

a tervezett összeg összesen 19.000 E Ft.
A megtervezett kiadások teljesítéséhez, a költségvetési egyensúly megteremtéséhez a tavalyi év maradványából 168.313 E Ft került visszatervezésre, mely összeg tartalmazza a 2021. év végén beérkezett 43.313 E Ft-ot, mely a 2022. évi népszámlálás lebonyolításának költségeihez előlegként biztosított összeg.
Kiadások:
A tervezett személyi juttatások összege 1.339.235 E Ft, amely az engedélyezett 190 fő létszám, plusz 1 fő létszámbővítés és a rendeletben foglalt illetményalap figyelembevételével került megállapításra.
A személyi juttatásokhoz kapcsolódó munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó tervezett összege 205.539 E Ft.
Dologi kiadásokra 2022. évben összesen 202.185 E Ft-ot tervez a hivatal. Az utóbbi években megjelent többlet kiadásokkal a következőkben is számolni kell, a különféle szolgáltatási díjak esetén pedig további emelkedés várható.
A 2021. évi beruházási maradvány összegéből 65.000 E Ft került visszatervezésre eredeti előirányzatként a 2022. évi beruházásokra. Tervezett kiadások 2022-ben:

hálózatépítés és telefonközpont bővítése,

informatikai eszköz és szoftver beszerzések,

egyéb tárgyi eszköz beszerzések (mobiltelefonok, kisgépek, bútorok stb.).

A hitelállomány és adósságszolgálat alakulását hitelezőnként és hitelenként a 11. mellékletben mutatjuk be. A 2021. év végi hitelállomány 1.347.175 E Ft, ez az összeg az év során növekedni már nem fog, mivel újabb hitel felvételével nem számoltunk, és várhatóan csökken a tervezett törlesztések összegével 117.852 E Ft-tal.
Az Európai uniós források felhasználásával megvalósult projektek tervezett 2022. évi bevételeinek és kiadásainak adatait, illetve az ilyen projektekhez történő hozzájárulás összegét a 13. mellékletben foglaltuk össze.
A közvetett támogatások nyújtásának összegét a 14. melléklet tartalmazza részletesen. A kimutatás elkészítéséhez a 2021. évi – az adókedvezmények és mentességek esetében a 2020. évi – adatok álltak rendelkezésre, várhatóan 2021. évben hasonló nagyságrendű közvetett támogatás nyújtására kerül sor. Az ellátottak térítési díjának, illetve kártérítésének méltányossági alapon történő elengedése jogcímen nem tervezünk közvetett támogatást. A lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönöknél „Bébi kedvezmény” címén 1.800 E Ft elengedés volt. A helyi iparűzési adónál az önkormányzati rendelet alapján biztosított kedvezmény – 2 millió Ft alatti adóalap mentessége miatti – 33.082 E Ft volt, az építményadó esetében 20.733 E Ft volt. Méltányosság címén (építményadóhoz, talajterhelési díjhoz, valamint késedelmi pótlékhoz és bírsághoz kapcsolódóan) az elengedett tartozások szerepelnek 14.223 E Ft összeggel. A helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény összege 68.835 E Ft, ami az önkormányzat vagyonrendelete által megállapítható kedvezményes bérleti díj alkalmazásából adódik, és zömében civil szervezetek és egyesületek esetében alkalmazható.
A 2022. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét a 15. és 16. mellékletek tartalmazzák.
A többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban a megkötött szerződések és megállapodások alapján a 17. mellékletben mutatjuk. be.
A 3. §-hoz
A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos jogosultságokra és hatáskörökre vonatkozó szabályozást tartalmaz.
A 4. §-hoz
A költségvetés jóváhagyott előirányzatainak felhasználására, a költségvetés módosítására vonatkozó szabályozást tartalmaz.
Az 5. §-hoz és a 12. melléklethez
Az önkormányzatnál 2022. évben foglalkoztatottak száma 6 fő. Az önkormányzat költségvetési szerveinek létszáma a Polgármesteri Hivatallal együtt 1.122 fő. Az összlétszám 22 fővel változik a 2021. évi módosított előirányzathoz viszonyítva az alábbiak szerint:
A Polgármesteri Hivatalban a város honlapjának naprakész és szakszerű üzemeltetése érdekében 1 fő létszám szükséges, így az igazgatási dolgozói létszám 1 fővel emelkedik, az összlétszám 191 főre módosul.
A gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 40/A. § (7) bekezdése értelmében a szociális- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter által kijelölt család- és gyermekjóléti központ a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 64. § (9) bekezdése szerinti fogyatékossági tanácsadást is biztosít. A fentiek alapján a Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központ 2 fő fogyatékosságügyi tanácsadó felvételére jogosult, az egyéb szakalkalmazotti létszám-előirányzat 61,5 főre, az összlétszám pedig 63,5 főre emelkedik.
A Göcseji Múzeum feladatai közé az Alapító Okirat 2021. november 26-i módosításával bekerült a Mindszentyneum, mint tagintézmény működtetése. E feladat 17 fő létszámnövelést igényel, melyből 1 fő már 2021-ben felvételre került. A 2022. évi költségvetésben 16 fő létszámnövelés tervezése szükséges. Az egyéb szakalkalmazotti létszám 11 fővel, az ügyviteli dolgozói létszám 1 fővel, a fizikai dolgozói létszám 4 fővel emelkedik, az összlétszám 75 főre módosul.
A ZMJV Vásárcsarnok Gazdálkodási Szervezete tevékenysége új feladattal bővül, Termelői és Kézműves Piac kezdi meg tevékenységét 2022. évben. Az új feladat ellátásához 1 fő szakmai vezetőre, 1 fő adminisztrátorra és 1 fő takarítóra van szükség. Az ügyviteli dolgozói létszám 2 fővel, a fizikai dolgozói létszám 1 fővel emelkedik, az összlétszám 14 főre módosul.
A köztisztviselői illetményalap 56.500 Ft-ban, a köztisztviselőket megillető illetménykiegészítés felsőfokú végzettség esetén 40 %-os, középfokú végzettség esetén 20 %-os mértékben került megállapításra.
A 6. §-hoz, az 5. melléklethez és a 8–10. melléklethez
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. évi költségvetésének címrendjét az 5., 8., 9. és 10. mellékletek tartalmazzák.
A 7. §-hoz
Az önkormány irányítása alá tartozó költségvetési szervek gazdálkodására vonatkozó szabályokat tartalmazza.
A 8. §-hoz
A normatív állami hozzájárulás igényléséhez az érintett költségvetési szervek adatszolgáltatásának szabályait tartalmazza.
A 9. §-hoz
A költségvetési rendelet módosításának gyakoriságát és indokoltságát szabályozza.
A 10. §-hoz
A rendelet rendelkezéseit a 2022. költségvetési év során kell alkalmazni.
A 11. §-hoz
A rendelet hatálybalépésének időpontját és deregulációs rendelkezést tartalmaz.
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (3)-(4) bekezdése alapján az indokolást a rendelet kihirdetését követően a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.