Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 35/2022. (X. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2007. (II.9.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 21

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 35/2022. (X. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.21.
a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2007. (II.9.) önkormányzati rendelete módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az Szmsz. 62. § (2) bekezdésében a felsorolásnál a gondolatjelek alkalmazása formailag nem felel meg a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásainak. Ezen formai hiba kijavítására kerül sor.
A 2. §-hoz
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város településtervei (fejlesztési terv és rendezési terv), településképi arculati kézikönyve és településkép védelméről szóló rendelete készítésének és módosításának partnerségi egyeztetése a partnerségi egyeztetés részletes szabályairól szóló 43/2017. (XII.18.) önkormányzati rendeletnek a 31/2022. (IX.16.) önkormányzati rendelettel módosított 2022. szeptember 16. napjától hatályos új szabályai szerint is történik. A partnerségi vélemények elfogadásával vagy el nem fogadásával kapcsolatban a döntést átruházott hatáskörben a polgármester hozza meg, így a fentiekben hivatkozott önkormányzati rendelet szabályozásával összhangban a polgármester 65. §-ban meghatározott átruházott hatáskörei kerülnek kiegészítésre.
A véleményezési eljárás megkezdése előtt az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló 2/2005. (I. 11.) Korm. rendelet alapján a várható környezeti hatás jelentőségének eldöntéséhez a környezet védelméért felelős közigazgatási szervek véleményét ki kell kérni arról, hogy várható-e jelentős környezeti hatás, a véleményezési dokumentációhoz szükséges-e környezeti vizsgálat készítése. A véleményezési eljárás gyorsítása érdekében a környezet védelméért felelős közigazgatási szervektől beérkezett vélemények elfogadásával vagy el nem fogadásával kapcsolatban a döntést a jövőben átruházott hatáskörben a polgármester hozza meg, ehhez a polgármester átruházott hatásköreit tartalmazó 65. § kiegészítése szükséges.
A 3. §-hoz
A 70. § (1)-(3) bekezdéseiben a betűjelek mögött pontok alkalmazása formailag nem felel meg a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásainak. Ezen formai hibák kijavítására kerül sor.
A 4. §-hoz
A partnerségi vélemények elfogadásával vagy el nem fogadásával kapcsolatban a döntést átruházott hatáskörben a Műszaki Bizottság helyett a polgármester hozza meg, így a Műszaki Bizottság átruházott hatásköreit tartalmazó 50. § (7) bekezdéséből hatályon kívül helyezni szükséges a j) pontot.
Az 5. §-hoz
A rendelet hatályba lépésének időpontjáról rendelkezik.