Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 50/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi átmeneti gazdálkodásról

Hatályos: 2023. 01. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 50/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a 2023. évi átmeneti gazdálkodásról
Részletes indokolás
Az 1–6. §-hoz
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény 25. § (3) bekezdésében foglalt rendelkezés alapján a 2023. évi költségvetési rendelet elfogadására 2023. január 1-ig nem kerül sor, így indokolt az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet megalkotása. Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletben a közgyűlés felhatalmazást ad arra a polgármesternek, hogy a helyi önkormányzat bevételeit beszedhesse, és folyamatos működéséhez szükséges kiadásokat fedezhesse, továbbá meghatározza, hogy milyen intézkedéseket tehet a rendelet keretein belül.
A 2. §-hoz
Az átmeneti gazdálkodás időszakára vonatkozóan a rendelet meghatározza a kiadások teljesítésére vonatkozó cselekvési keretet, amely kiterjed az önkormányzatra és az irányítása alá tartozó költségvetési szervekre egyaránt, tartalmazza azokat a felhatalmazásokat, melyek szükségesek a költségvetési rendelet elfogadásáig a folyamatos működéshez.
Fejlesztések és felújítások tekintetében új feladatok vállalására a rendelet nem ad lehetőséget, az előző évi költségvetés terhére vállalt, a következő évre áthúzódó kötelezettségek teljesítésére azonban felhatalmazást ad a polgármester részére.
Felhatalmazást ad a polgármesternek a költségvetési szervek alapműködéséhez szükséges finanszírozás rendelkezésre bocsátására. A költségvetési szervek alapműködésen kívüli kötelezettséget csak pályázatok esetében, a pályázati támogatás beérkezését követően vállalhatnak.
Az önkormányzatnál és a költségvetési szerveinél foglalkoztatottak illetményét a vonatkozó jogszabályokban maghatározott módon és mértékben szükséges megemelni a minimálbérre és a garantált bérminimumra tekintettel, az óvodapedagógusok részére meghatározott előmeneteli rendszer szerint, valamint az egészségügyi ágazatban foglalkoztatottak számára meghatározott illetmény szerint.
A 3. §-hoz
A szabad maradványok terhére - annak jóváhagyásáig – a rendelet alapján szintén nem vállalható kötelezettség.
A 4. §-hoz
A költségvetési rendeletet az átmeneti gazdálkodás alapján beszedett bevételek és teljesített kiadások beépítésével kell elfogadni.
Az 5. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
A 6. §-hoz
A rendeletet 2023. január 1-jétől az új költségvetési rendelet hatályba lépéséig kell alkalmazni.