Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 1/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi költségvetésről

Hatályos: 2023. 02. 16

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 1/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.16.
a 2023. évi költségvetésről
Részletes indokolás
Az 1–11. §-hoz és az 1–17. melléklethez
Az 1. §-hoz
A költségvetési rendelet hatálya Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésére, annak bizottságaira, az önkormányzatra és az önkormányzat költségvetési szerveire terjed ki.
A 2. §-hoz, az 1–4. melléklethez, a 6. melléklethez, a 7. melléklethez, a 11. melléklethez és a 13–17. melléklethez
Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvényt 2022. július 19-én fogadta el az országgyűlés, majd az év végén a 613/2022.(XII.29.) Korm. rendelet módosította. A 2023. évben érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 573/2022.(XII.23.) Korm. rendelet 2022. december 23-án került kihirdetésre. Az állami hozzájárulások megállapítását szolgáló mutatószám felmérést a Magyar Államkincstár november hónapban bonyolította le, ennek eredménye 2022. december 30-án vált ismertté.
A konkrét tervezési munka során többszöri egyeztetést folytatott az önkormányzat vezetése a költségvetési szervekkel, a hivatal szakosztályaival, valamint gazdasági társaságainak vezetőivel. Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak meghatározását, a bevételek megalapozott tervezését segítette a 2022. évi teljesítési adatok ismerete is.
A központi szabályozásban az önkormányzat 2023. évi költségvetését érintő legfontosabb változások az alábbiak voltak:
- A járványügyi veszélyhelyzet hatásaként 2021. évben hozott kormányzati intézkedés, mely szerint 2021. január 1-jétől az egyéni vállalkozók, illetve a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának mértéke felére, 2 %-ról 1 %-ra csökkent, 2023. évre már nem került kiterjesztésre, így visszaállt az eredeti 2 %.
- Folytatódott a minimálbér és a garantált bérminimum összegének emelése, a minimálbér 16 %-kal, a garantált bérminimum 14 %-kal növekedett az előző évhez viszonyítva, ami jelentős bérköltség növekedést jelent. Az intézkedés a közalkalmazottak szinte teljes körét érinti. A többletköltségek fedezetére a költségvetési törvény céltartaléka tartalmaz forrást, melyből az előző évhez hasonlóan a bérnormatívák fajlagos összegeinek kiegészítését várjuk.
- A Kormány 524/2022.(XII.16.) rendelete alapján az óvodapedagógusok bére 2023. január 1-jétől 12 %-kal emelkedik a szakmai ágazati pótlék 20 %-ról 32 %-ra történő emelésével. A többlet kiadás forrását várhatóan biztosíthatja a bérnormatívák fajlagos összegeinek várható emelése.
- A szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban foglalkoztatott közalkalmazottak ágazati pótléka átlagosan 20 %-kal növekedett a Kormány 663/2021. (XII.1.) rendeletében foglaltak alapján. A korábbi évek gyakorlata szerint havonta a kifizetéseknek megfelelő összegű póttámogatást kap önkormányzatunk az ágazati pótlék finanszírozásához.
- A kulturális ágazatot érintő bérfejlesztésről szóló 682/2021. (XII.6.) Korm. rendelet alapján a dolgozók 2021. november havi munkabérének 20 %-kal történő emeléséhez az érintett intézmények 2022-ben támogatást igényelhettek a 2022. évi többlet költségekhez. 2023. évben a többlet kiadást állami támogatásként kapja meg önkormányzatunk, és az intézményfinanszírozásba került beépítésre az érintett költségvetési szervek részére.
- A 2023. évi költségvetés tervezésénél a többszörösére növekvő energia árakból származó többletköltségek finanszírozása okozta a legnagyobb problémát. Az önkormányzat áram beszerzésre vonatkozó szerződése 2022. év végén lejárt. A közvilágításra fix áras szerződést sikerült kötni, az áram beszerzésnél azonban havi - a világpiaci árhoz kötött - indexált árat állapított meg a szolgáltató, ami havonta változó árat jelent. A közfeladatot ellátó intézmények megugró energia költségeit részlegesen már kompenzálta a kormány. A 10.000 lakosság szám feletti települések menedzsment terv készítését követően, az adóerő-képességet figyelembe véve kaptak támogatást a Miniszterelnökségtől. Várhatóan az év második felében további kompenzációra is sor kerül majd.
- A közgyűlés 2022. október 20-i ülésén tárgyalta az energiaválság önkormányzat gazdálkodására gyakorolt hatásait. Döntés született a szükséges intézkedések megtételéről, amit a 143/2022. (X.20.) közgyűlési határozat 33 pontja tartalmaz. A 2023. évre vonatkozó intézkedések, zárolások, előírt megtakarítások a 2023. évi költségvetés készítésekor figyelembe vételre kerültek.
Az önkormányzat költségvetésének főösszege 57.571.074 E Ft, ezen belül a működési bevételek és kiadások előirányzata 24.018.251 E Ft, a felhalmozási célú bevételek és kiadások előirányzata 26.552.823 E Ft, ezen kívül a hazai forrásból nyújtott támogatási összegek, illetve saját bevételekből átmenetileg szabad pénzeszközök átmeneti hasznosítása érdekében értékpapír vásárlás, illetve beváltás előirányzata 7.000.000 E Ft.
Bevételek:
Az elfogadott 2023. évi költségvetési törvény 2. és 3. melléklete és a Magyar Államkincstár által lebonyolított mutatószám felmérés alapján kiszámításra került az önkormányzat állami hozzájárulásainak összege. A Hivatal szakosztályaival és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokkal folytatott egyeztetések során megtörtént az önkormányzat saját bevételeinek számbavétele.
A bevételek ismertetését a rovatrendnek megfelelően mutatjuk be:
A „működési célú támogatások államháztartáson belülről” rovaton szerepelnek az önkormányzat állami hozzájárulásai, melynek jogcímeit a költségvetési törvény 2. és 3. mellékletei, valamint a XI. Miniszterelnökség fejezet tartalmazzák. A helyi önkormányzatok központi támogatási rendszere 2023. évben is alapvetően az önkormányzati feladatellátáshoz igazodó normatívák alapján történik, az egyes jogcímekhez kapcsolódó fajlagos összegekből, illetve egyösszegű támogatásokból tevődik össze. Az előző évhez hasonlóan valamennyi jogcím kötött felhasználású, csak az adott feladat ellátásával kapcsolatos kiadások számolhatók el a támogatás terhére, amit a Magyar Államkincstár az elemi beszámoló keretében ellenőriz.
Az önkormányzat feladataihoz kapcsolódó valamennyi jogcímen kiszámított állami hozzájárulás megilleti az önkormányzatot, ugyanakkor az adóerő-képesség függvényében differenciált mértékű szolidaritási hozzájárulást kötelesek fizetni az önkormányzatok, ez szolgálja a jövedelmi különbségek mérséklését. Az állami támogatások jogcímei és fajlagos összegei nem változtak az előző évhez viszonyítva.
A települési önkormányzatok működésének általános támogatása keretében városüzemeltetési feladatokhoz – zöldfelület fenntartás, közvilágítás, köztemető fenntartás és útfenntartás – és a polgármesteri hivatal működtetéséhez biztosítanak forrást a normatív támogatások. A polgármesteri hivatal működtetésének támogatása jogcím összege csökkent, mivel a lakosságszám csökkenése miatt az elismert hivatali létszám is csökkent.
A települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása is csökkent a mutatószámok csökkenése miatt. Az óvodások száma 40 fővel kevesebb az előző évinél, ez a számított óvodapedagógusi létszámban is csökkenést okoz.
A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatási jogcímeihez kapcsolódó mutatószámok hasonlóak az előző évihez viszonyítva. A bentlakásos, szakosított ellátásokhoz kapcsolódó az üzemeltetésre megállapított összeg 11.440 E Ft-tal több a 2022. évben megállapított összegnél. A bölcsődei ellátás finanszírozása is két komponensű, a számított dolgozói létszámhoz kapcsolódó bértámogatás és az üzemeltetéshez nyújtott támogatás együttes összegéből számítódik az állami támogatás. A kapcsolódó bérnormatívák nem emelkedtek, azonban míg 2022. évben 52.161 E Ft üzemeltetési állami hozzájárulást kapott önkormányzatunk, idén 73.839 E Ft-tal számolhatunk ezen a jogcímen. A gyermekétkeztetéshez az előző évi eredeti előirányzatnál magasabb összegű támogatással számolhatunk, bár az elismert szakmai dolgozók mutatószáma kismértékben csökkent, az üzemeltetési támogatás összege 94.203 E Ft-tal növekedett. A gyermekétkeztetésben 2022-ben évközben és 2023. január 1-jétől emelkedtek a nyersanyag és rezsi árak, ebből eredő többletkiadása az önkormányzatnak 2023. évre meghaladja a 313 millió Ft-ot.
A szociális ágazatban dolgozók 2023. évben is ágazati pótlékra jogosultak, melynek kifizetéséhez szükséges fedezetet az állam pótelőirányzatként biztosítja az önkormányzatok részére, ezt a költségvetés eredeti előirányzatai nem tartalmazzák.
A közművelődési feladatok támogatásának fajlagos összege nem változott. A költségvetési törvény 3. melléklete tartalmazza települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatását egy összegben, felosztásáról a kultúráért felelős miniszter döntött 2022. decemberében, az erről szóló értesítés alapján a Göcseji Múzeum állami hozzájárulása 110.200 E Ft, a Deák Ferenc Könyvtár támogatása 135.000 E Ft, mindkét összeg megegyezik az előző évi támogatással. Új jogcímként jelent meg a költségvetési törvény mellékletében a települési önkormányzatok kulturális feladatainak bérjellegű támogatása, ezen jogcímen kapott összeg 224.943 E Ft a kulturális intézményekben 2021. évben biztosított 20 %-os bérfejlesztés 2023. évi személyi jellegű kiadási többletének finanszírozását szolgálja.
A 2023. évi költségvetési törvény módosításával új jogcím került nevesítésre a 10.000 lakos feletti önkormányzatok energiaáremelkedés miatti támogatása. Az önkormányzatunk által beadott menedzsment terv és a lefolytatott egyeztetések eredményeképpen 366.529 E Ft-ot használhatunk fel az energia árak emelkedéséből származó többletkiadásokra.
A fentiek alapján önkormányzatunk 2023. évben 5.370.126 E Ft központi költségvetésből származó bevétellel számolhat eredeti előirányzatként, melynek jogcímeit és összegeit a rendelet 3. mellékletében foglaltuk össze. Az adóerő-képesség alapján számított szolidaritási hozzájárulás összege 1.510.327 E Ft, ami a nettó finanszírozás keretében havonta kerül levonásra az önkormányzatnak járó állami hozzájárulás összegéből, így a különbözet használható fel a feladatok finanszírozásához. A szolidaritási hozzájárulás összege a városunk adóerő képesség jelentős növekedése miatt 493.990 E Ft-tal több, mint az előző évben.
Az államháztartáson belülről működési célra kapott támogatások között szerepel a körzeti orvosi ügyelet fenntartásához az ellátásban érintett önkormányzatok hozzájárulása, ami várhatóan 31.768 E Ft bevételt jelent 8 hónapra számolva, tekintettel arra, hogy a zalaegerszegi ügyelet várhatóan szeptember elejétől állami fenntartásba kerül. Az 1.150,-Ft/fő/év fajlagos összegű hozzájárulás mértéke nem változott az előző évhez viszonyítva.
A Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház fenntartásához az állammal kötött közös működtetői megállapodás alapján 288.500 E Ft, illetve 65.000 E Ft tervezhető működési célra átvett pénzeszközként.
A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága 63.805 E Ft vissza nem térítendő támogatást biztosít az uszoda I. negyedéves működtetéséhez, a megnövekedett energia árak okozta többlet közüzemi díjak finanszírozásához.
A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár részére a kistelepülési könyvtári és közművelődési feladat ellátásához az általános forgalmi adó megelőlegezésére 17.000 E Ft támogatást nyújtott az önkormányzat 2022. év végén, ezt a költségvetési szerv a visszaigényelt adó kiutalását követően köteles visszafizetni.
A Göcseji Múzeumban a régészeti bevételek 2016. évben visszaestek, ezért 2016. év végén az önkormányzat az intézmény folyamatos működőképességének biztosítása érdekében 55.500 E Ft támogatást nyújtott, visszafizetési kötelezettség mellett. Az intézménynek a még fennálló 25.450 E Ft kölcsön összegéből 2023. évben 12.700 E Ft törlesztési kötelezettsége van a fizetési ütemezés szerint.
A minimálbér és a garantált bérminimum, valamint a pedagógusok szakmai ágazati pótlékának 12 %-os emelkedése 359.512 E Ft többlet kiadást okoz az önkormányzat intézményeinél, ennek finanszírozására – az előző évhez hasonlóan – az állami finanszírozásban a bérnormatívák fajlagos összegeinek kiegészítését várjuk. A számított összeg működési célú támogatásként került tervezésre.
Az energiaárak emelkedése, a gyermekétkeztetés költségeinek nagymértékű emelkedése és a helyi közösségi közlekedés emelkedő veszteségei kapcsán az előzetes egyeztetések alapján további állami kompenzációval tervezünk, mintegy 300 millió Ft összegben.
Az „Északi Ipari Park infrastrukturális fejlesztésével összefüggő közműfejlesztések és közműcsatlakozások – termálhő szolgáltatásmegvalósítása érdekében tervezés, előkészítés” projekthez 10.000 E Ft támogatás kiutalása várható.
A „közhatalmi bevételek” rovaton jelennek meg az önkormányzat legjelentősebb bevételi forrását jelentő adóbevételek és egyéb közhatalmi bevételek.
Az adóbevételek várható összegét az Adóosztály a 2023. évre vonatkozó adótörvények, a GDP-re és az inflációra vonatkozó előrejelzések, az érvényben lévő önkormányzati adórendeletek és az adó nyilvántartási rendszerből rendelkezésre álló adatok ismeretében tervezte A helyi szabályozás nem eredményezett változást az adók mértékében, viszont az első három tényező valószínűleg növeli az idei évre várható adóbevételeket.
A helyi adók között továbbra is meghatározó tétel a helyi iparűzési adóbevétel, melynek tervezett összege 5.600.000 E Ft, 1.800.000 E Ft-tal magasabb az előző évi eredeti előirányzatnál. 2023. január 1-jétől az egyéni vállalkozók, illetve a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának mértéke újra 2 % lesz. Az erősödő helyi gazdaság az iparűzési adó bevételre kedvezően fog hatni. 2014-ben 3 milliárd Ft, 2019-ben 4 milliárd Ft, 2023-ban pedig már 5,6 milliárd Ft Zalaegerszeg helyi iparűzési adóbevétele, ami 75 százalékos növekedés. A munkanélküliség aránya a 2014-es 7,5 százalékról 2022-re 2,6 százalékra csökkent.
A többi adónemben nem várható jelentős változás. Az építmény adóból származó bevételt 1.100.000 E Ft-ra, az idegenforgalmi adóból származó bevételt 35.000 E Ft-ra és a kommunális adóból befolyó bevételt pedig 28.000 E Ft-ra prognosztizáljuk.
Talajterhelési díj befizetéséből 6.000 E Ft tervezhető a díjfizetésre kötelezettek körének figyelembe vételével. A bevétel a környezetvédelmi alap forrásait bővíti.
Közterület reklámcélú bérbeadásából 25.400 E Ft, közterület-felügyeleti bírságokból 3.000 E Ft bevételt származhat.
A „működési bevételek” rovaton az önkormányzat tulajdonában lévő eszközök és ingatlanok hasznosításából származó bevételek, helyiségek használata után felszámítható használati és bérleti díjak várható bevételei jelennek meg. A szolgáltatások igénybevételéből és különféle térítési díjakból befolyó bevételeket, a kiszámlázott általános forgalmi adó bevételt és az általános forgalmi adó visszaigénylést, valamint a kamatbevételeket is itt szükséges szerepeltetni. Az előző évhez hasonló jogcímeken és összegekkel terveztünk 2023. évben is, jelentős növekedéssel csupán az energia árak emelkedése miatt az egyes bérbeadott ingatlanokhoz kapcsolódó közüzemi díjak tovább számlázásánál számoltunk. Nagyobb összegű, az általános forgalmi adó összegét is tartalmazó bevétel az önkormányzat kezelésében lévő ingatlanok hasznosításából (elsősorban bérbeadásból) származó 42.787 E Ft, a nem lakáscélú helyiségek hasznosításából tervezett 109.455 E Ft. Az Inkubátorház és a munkásszálló bérleti díja az infláció mértékével emelkedik. A tesztpálya területének bérleti díjából 131.968 E Ft bevétel származhat.
A ZALA-MÜLLEX Kft. által fizetendő bérleti díj összege 135.473 E Ft. A közterület használati díjból 47.000 E Ft bevétellel számolunk. A gébárti fürdőlétesítmények üzemeltetéséből 5.080 E Ft-ot, az Aquapark jegyár és bérleti díj bevételéből az előző évivel azonos összegű, 175.260 E Ft-os bevételt tervezünk A parkolási közszolgáltatási tevékenység ellátásával kapcsolatosan bruttó 349.250 E Ft bevétel került tervezésre. A Vásárcsarnok által fizetendő helypénz és helybiztosítási díjakból bruttó 17.780 E Ft bevételt prognosztizáltunk, ami azonos az előző évi összeggel.
Több projekt az elmúlt években nettó finanszírozással valósult meg, ezért a beruházással létrejövő létesítmények hasznosítása során bérleti díj bevétellel számolhatunk. 2023-ban már - az előző töredék évvel ellentétben - teljes évre tervezhető a bevétel a Sport- és Tanuszodánál, a Duális Képzőközpontnál, a helyi termék piacnál és az Alsóerdei Élménypark esetében.
A tóstrand és az Aquapark üzemeltetéséhez, valamint a parkoló gazdálkodási feladatokhoz kapcsolódó kiadások után 105.746 E Ft áfa visszaigénylést is terveztünk. A folyószámlához és az év közbeni számlapénz lekötésekhez kapcsolódóan 3.000 E Ft kamatbevétel prognosztizálható.
Kisebb összegű bevétel származik még belterületbe vonással kapcsolatos költségek megtérítéséből, fa értékesítésből, haszonbérleti szerződésekből és Egerszeg kártya értékesítésből.
A Zalavíz Zrt. által használt, nem víziközmű vagyon után bérleti díjat fizet, ennek összege várhatóan 60.751 E Ft lesz, melynek nettó összegét fejlesztésekre fordítja a város.
Az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt-vel, mint víziközmű üzemeltetővel megkötött üzemeltetési szerződés értelmében az önkormányzat ivóvíz, illetve szennyvíz vagyonára vonatkozó 2022. évről áthúzódó és a 2023. évre tervezett használati díjból a 2023. évi felújítási és pótlási terv megvalósításához 243.609 E Ft, illetve 646.759 E Ft befizetéssel számolunk, ami bruttó összeg, de a kifizetésekhez kapcsolódó Áfa levonható, ami szintén működési bevételként jelenik meg. A HD befizetésekből biztosítja az önkormányzat a „KEHOP 2.1.11-21-2021-00002 Ivóvíz és szennyvíz hatékonyság növelő fejlesztés” projekt 30 %-os önerejét.
A nettó finanszírozású projekteknél szükséges megtervezni a kifizetésekhez kapcsolódó levonható általános forgalmi adó összegét is, mivel a támogatás csak a nettó összegek fedezetét biztosítja. A nettó finanszírozású TOP-os, KEHOP-os és MVP-s projektekhez kapcsolódóan együttesen 948.785 E Ft Áfa visszaigénylést terveztünk a kiadásokkal összhangban.
A Modern Városok Program három projektjénél az átmenetileg szabad pénzeszközöket állampapírba történő befektetéssel hasznosítja az önkormányzat. Az év elején lehetőség nyílt a meglévő állomány kedvezőbb kamatozású állampapírba történő átforgatására, mellyel jelentős többlet kamat realizálható, amit a projektek kiadásaira lehet fordítani, ennek együttes összege 279.842 E Ft lesz, projektenként az alábbi:
· Mindszenty Múzeum és Zarándokközpont fejlesztése 6.156 E Ft
· Alsóerdei Sport- és Rekreációs Központ fejlesztése 5.837 E Ft
· Zalaegerszegi közúthálózat és kapcsolódó tereinek fejlesztései 267.849 E Ft
A „felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről” rovaton a kiemelt beruházásokhoz, felújításokhoz figyelembe vehető, hazai és uniós forrásból származó támogatások jelennek meg.
Az európai uniós támogatással megvalósuló projekteknél is vannak még 2023. évre áthúzódó, várható kiutalások a megítélt támogatási összegekből, amit felhalmozási célú támogatásként kell szerepeltetni:
- KEHOP –Zalaegerszeg keleti vízbázisról ellátott települések
ivóvízminőségének javítása 6.415 E Ft
- KEHOP –Zalaegerszeg nyugati vízbázisról ellátott települések
ivóvízminőségének javítása 2.815 E Ft
- KEHOP-2.1.11.21.00002 Ivóvíz és Szennyvíz hatékonyság növelő
fejlesztés 109.993 E Ft
- TOP-6.3.2-15-ZL1-2020-00004 A Gébárti tó és környékének
rekreációs, szabadidős használatát elősegítő infrastruktúra kialakítása II. 9.889 E Ft
Három 2022. évben induló hazai fejlesztési forrásból megvalósuló projekthez is számolunk felhalmozási célú támogatással:
- a VÁRA-ÉMI 2020-001 Szennyvíz Gépészet projekthez 19.173 E Ft
- az Andráshidai mini bölcsőde építéséhez 240.000 E Ft
- Északi Ipari Park infrastruktúra fejlesztésével összefüggő
közműfejlesztések és közműcsatlakozások-csapadékvíz
biztonságos kezelése projekthez 5.017.295 E Ft
Felhalmozási célú bevételként ingatlaneladásból nettó 94.128 E Ft szerepel a költségvetésben. A szakosztály jelzése alapján ipari területek, egy zártkerti ingatlan és a Keresztury ház értékesítésére látszik a közeljövőben lehetőség. A Városfejlesztő Zrt. az Északi Ipari Parkban és a volt laktanya területén tervez ingatlan értékesítéseket 139.000 E Ft összegben. A közgyűlés döntésének megfelelően értékesítésre kerül az andráshidai reptér 13.932 m2 nagyságú területe a rajta lévő főépülettel és a lakóépület. A terület és főépület eladásából származó bevételt 90.615 E Ft-tal terveztük, a lakóépület értékesítéséből 15.000 E Ft várható, ami azonban a lakásalap bevételeként jelenik meg.
A „felhalmozási célú átvett pénzeszközök” rovaton az államháztartáson kívülről érkezett felhalmozási célú bevételeket szükséges szerepeltetni. A lakásépítés- és vásárláshoz biztosított kölcsönök visszafizetéséből 2.000 E Ft bevétel várható, ami a lakásalapot illeti és a 2023. évben tervezett kiadásaihoz kerül felhasználásra.
A „finanszírozási bevételek” rovaton belül kell megjeleníteni a költségvetési maradvány igénybevételét és az egyéb finanszírozási bevétel összegét.
Az önkormányzatnál – költségvetési szervek nélkül – jelentős összegű – 9.793.087 E Ft – költségvetési maradvány visszatervezésére került sor. A maradvány több részből tevődik össze:
- 1.398.341 E Ft kötelezettségvállalással terhelt maradvány, amit a 2022. évről áthúzódó kiadások pénzügyi teljesíthetősége érdekében szükséges szerepeltetni a költségvetésben,
- a projektekhez kapcsolódó, elkülönített számlákon lévő maradvány – 8.326.491 E Ft -, amit szintén szükséges visszatervezni,
- egyéb elkülönített számlákon szereplő összegek és alapként kezelt feladatok maradványa 67.398 E Ft, amit a céloknak megfelelően 2023. évben is szerepeltetni kell,
- a Lakásalap maradványából 857 E Ft igénybevétele szükséges a lakásalap terhére nevesített kiadások fedezetéül.
Egyéb finanszírozási bevételként az áthúzódó feladatok fedezetéül 900.000 E Ft összegben terveztünk értékpapírt bevonni, illetve a lakásalap kiadásainak finanszírozásához a számlamaradvány bevonásán felül még 123.244 E Ft értékpapír eladása is szükséges. Az új működési feladatokhoz 1.302.000 E Ft, az új fejlesztési feladatok finanszírozásához 305.751 E Ft értékpapír bevonását tervezzük, mivel a 2022. évi céltartalékok maradványa, az egyes 2022. évi költségvetési sorokon jelentkező kiadási megtakarítások, illetve az adóbevételek többlete év végén nem számlapénzben jelent meg, hanem az év során értékpapírba történt befektetéssel hasznosította az önkormányzat.
A hazai forrásból megvalósuló MVP-s projektekhez kiutalt támogatásokból vásárolt állampapírok visszaváltásával számolunk a projektek megvalósulásával összhangban, ennek összege három projekt esetében együttesen 11.647.000 E Ft.
A hazai forrásból megvalósuló projektekhez 2023. évben várhatóan kiutalásra kerülő támogatásokból, valamint saját bevételekből átmenetileg szabaddá váló pénzeszközökből 7 milliárd Ft keretösszeget tervezünk állampapírok vásárlására, amit ugyanezzel az összeggel értékpapír beváltásként is meg kell jeleníteni.
A kiadások alakulását a feladatellátás áttekinthetősége érdekében a szervezeti egységekhez kapcsolódóan, a címrendnek megfelelően mutatjuk be.
A szociális és igazgatási feladatoknál az elmúlt években lezajlott jelentős változás után központi támogatással finanszírozott segélyek folyósítása már nem történik. A települési önkormányzatok anyagi lehetőségük függvényében, az egyedi problémákra koncentrálva nyújthatnak segítséget a helyi igényeknek megfelelő települési segélyezési rendszerben. Önkormányzatunknál a korábbi években kialakult ellátási jogcímekben alapvető változás nem volt, az egyes jogcímek előirányzatai az igénybevételi feltételek és a tapasztalati adatok alapján kerültek tervezésre. 2022. októberi közgyűlésen módosította az önkormányzat a települési támogatásokról szóló önkormányzati rendeletet, melyben az energiafogyasztáshoz nyújtott két új ellátási formát nevesítettünk, a gázártámogatást és villamosenergia támogatást. Ezek a támogatások az energiaárak emelkedése miatt nehéz helyzetbe kerülő polgárokat kívánja közvetlenül a rezsiköltségekhez kapcsolódóan segíteni. A támogatás azokat a családokat célozza, akiknél a lakásuk/házuk adottságai (pl. régebbi, szigeteletlen, nem korszerű fűtésrendszerű épületek) miatt a támogatott rezsiköltség fölé emelkedik a fogyasztásuk, és ez a jövedelmi viszonyaik miatt súlyos teher számukra. A támogatás összege havonta gázártámogatás esetén legfeljebb 15.000,- Ft, villamos energiatámogatás esetén legfeljebb 5.000,- Ft. A szociális krízisalap biztosítja a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került személyek támogatását. Települési segélyek folyósításához 72.070 E Ft forrást biztosít a költségvetés.
A Bursa ösztöndíj programhoz 2023. évben is csatlakozott az önkormányzat, ehhez 4.000 E Ft kiadással számoltunk.
Önkormányzati rendelettel szabályozott Egerszeg kártyához kapcsolódóan nyújtott kedvezmények kompenzációjára 34.048 E Ft, amely 4.048 E Ft maradványt tartalmaz. A „Nemzedékek kézfogása” támogatási program alapján biztosított támogatásra 20.000 E Ft áll rendelkezésre.
A lakásalapból finanszírozott lakhatási krízis alapra 1.000 E Ft, valamint az önkormányzati bérlakásban élők lakásfenntartási segélyére 9.000 E Ft előirányzat került tervezésre. Szintén a lakásalap pénzeszközeinek felhasználásával 13.819 E Ft előirányzat áll rendelkezésre kamatmentes kölcsön folyósítására, melyet az ideiglenesen nehéz helyzetbe került zalaegerszegi polgárok vehetnek igénybe, valamint az első lakáshoz jutók támogatására 17.000 E Ft és a „Családok otthonteremtési kedvezményére” 1.000 E Ft előirányzat.
A humánigazgatási feladatok címen az oktatással, kulturális, ifjúsági, sport és egészségügyi feladatokkal kapcsolatos kiadások szerepelnek.
Szakképzési ösztöndíj kifizetéséhez 12.000 E Ft-ot terveztünk. A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítványon keresztül a helyi felsőoktatási intézmények támogatására 45.000 E Ft-ot tartalmaz a költségvetés.
Az idén is tervezzük a kisebb, hagyományos városi rendezvények támogatását, mint a Fazekas-keramikus találkozó, a városi farsang, az Egerszeg búcsú. Az önálló kulturális egyesületek, együttesek támogatására 3.000 E Ft összeg áll rendelkezésre.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2021. évben kiírt pályázatokon több feladathoz nyert önkormányzatunk támogatást, melyekből a kiadások egy része áthúzódik 2023. évre. Támogatási maradványból tervezésre került az amatőr kórusok és gyermekkórus találkozó támogatása.
A Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház fenntartásához társműködtetőként hozzájárul az állam, a fejezeti támogatást a két intézmény részére tovább kell adni, amit pénzeszköz átadásként szükséges szerepeltetni. Az önkormányzat által biztosított fenntartói támogatás intézményfinanszírozásként jelenik meg a költségvetésben.
Az egészségügyi feladatok között továbbra is biztosít támogatást az önkormányzat a Fogyatékos Otthon működtetéséhez és a fogászati alapellátáshoz, valamint támogatja a fogászati ügyeleti ellátást is az előző évi összeggel azonos mértékben.
A sportfeladatoknál a versenysport és utánpótlás nevelésre, valamint diáksport feladatokra biztosított összegek kerültek nevesítésre. Két kiemelt egyesület a ZTE FC Zrt. 153.000 E Ft és a ZTE KK Kft. 75.000 E Ft támogatásban részesül. A ZTE FC Zrt. támogatási összege tartalmazza a korábbi Sportszolg Kft. által felvett hitel törlesztésével kapcsolatos összegeket is. A különböző sportegyesületek, lakótelepi sportklubok támogatásának meghatározása az elfogadott sport koncepcióban meghatározott elvek és az elmúlt évek gyakorlata, valamint a pénzügyi lehetőségek figyelembe vételével történt.
A humánigazgatási feladatok felhalmozási kiadásai között áthúzódó feladatként az intézmény-hálózatban – kiemelten az óvodákban, szociális intézményben – 2022. évben elkezdett beruházások és felújítások, valamint az iskolákban a tankerülettel közösen megvalósítandó felújítások kerültek tervezésre. Új feladatként az óvodai, iskolai sportpályák kötelező felújítására 1.000 E Ft előirányzatot szerepeltetünk.
A főépítészi feladatok működési kiadásai között a főépítész feladatai mellett a tervtanács működésére és a belterületbe vonással kapcsolatos kiadásokra, valamint területrendezési és egyéb eljárások költségeire kerültek meghatározásra az előirányzatok, az előző évivel azonos összegekkel.
Rendezési tervek és a helyi építészeti értékek védelme jogcímeken kerültek tervezésre felhalmozási célú kiadások.
A városüzemelési feladatoknál az előző években is nevesített feladatok kerültek meghatározásra, figyelembe véve a költségvetés lehetőségeit, a szerződéses kötelezettségeket és a 2022. évi tényleges teljesítési összegeket. Legnagyobb tétel a helyi közösségi közlekedés veszteségfinanszírozására biztosítandó 676.021 E Ft és a közvilágítás (villamosenergia vásárlás) 546.919 E Ft-os előirányzata, ami tartalmazza az előző évi maradványt is. Az előző évinél nagyobb összeget terveztünk a parkfenntartás és a helyi utak, hidak fenntartása sorokon, a többi üzemeltetési soron a 2022. évi előirányzat szinten tartására volt csupán lehetőség. A 2023. évi eredeti előirányzatokat növelik a 2022. évről áthúzódó, kötelezettségvállalással terhelt maradvány összegek is.
Az üzemeltetési feladatokon túl elsősorban kisebb összegű felújítások és üzemeltetéssel összefüggő kisebb fejlesztési feladatok szerepelnek ezen az alcímen.
Városépítészeti feladatok körében a működési kiadások között a stratégiai fejlesztésekhez és egyéb beruházási feladatokhoz kapcsolódó működési kiadásokra állnak rendelkezésre források. Itt szerepel a Műszaki Bizottság átruházott hatáskörébe utalt „lakossági, civil kezdeményezések” támogatására rendelkezésre álló keret, 1.225 E Ft összeggel.
A nagyobb beruházások és felújítások, a hazai és uniós támogatással megvalósuló projektek, különösen a TOP projektek, valamint a stratégiai fejlesztési feladatok ezen a címen szerepelnek.
A legnagyobb kiadási összegek – 4.583.618 E Ft - a TOP projekthez kapcsolódnak, alapvetően a már kiutalt támogatási összegből, és a nettó finanszírozású projekteknél az Áfa visszaigénylés összegéből kerülnek finanszírozásra.
A 2016. évben kezdődött „Modern Városok Program” projektjeiből 2023. évre is áthúzódó kiadások 12.282.996 E Ft összeggel szerepelnek a költségvetésben, pénzügyi fedezetük a már kiutalt támogatások, amik a maradvány részét képezték, illetve értékpapírban kerültek lekötésre az elmúlt évben.
Az Északi Ipari Park infrastruktúra fejlesztésével összefüggő közműfejlesztések és közműcsatlakozások három részre bontott projektjeinél együttesen 8.164.624 E Ft kiadással terveztünk.
A saját forrásból megvalósuló utakkal, parkokkal, játszóterekkel, ivóvízzel, szennyvízzel és csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos munkák a kiadások jellege szerint csoportosítva kerülnek bemutatásra.
A vagyonkezelési feladatok működési kiadásai többek között vagyongazdálkodási feladatokra és szakértői díjakra, valamint az önkormányzati ingatlanok kezelésével kapcsolatos feladatokra tartalmaz előirányzatot.
A fejlesztési feladatok között az ingatlan vásárlásokat, ingatlanokkal kapcsolatos kötelezettségeket – felújítási hozzájárulást – szerepeltetjük.
A jogi és igazgatási címen a legnagyobb tétel a képviselők, bizottsági tagok és tisztségviselők tiszteletdíja és az önkormányzat kezelésében lévő ingatlanok hasznosításához kapcsolódó kiadások. A közbeszerzési eljárásokkal és egyéb jogi feladatokkal kapcsolatos kiadások előirányzatai is itt szerepelnek. A közterületek reklám célú bérbeadásához kapcsolódó kiadásokat az ilyen címen származó bevétellel összhangban terveztük meg.
A közbiztonsági feladatok kiadása és az e feladat ellátásában közreműködő közbiztonsági egyesületek részére tervezett támogatások is ezen a címen szerepelnek.
Fejlesztési feladatként elektromos gépjárművek beszerzésének maradványa és a térfigyelő kamerák bővítése, megújítása szerepel előző évről áthúzódó feladatként.
A pénzügyi lebonyolításnál vettük számba az előző évekhez hasonlóan azokat az igénybe vett szolgáltatásokat, működési célú támogatásokat, amelyek elősegítik az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak ellátását, de nem kapcsolhatók közvetlenül szakosztályokhoz. Vagyonbiztosításra a 2023. évre megkötött szerződés alapján fizetendő összeg szerepel. Nagyobb tétel az adóerő képesség alapján megállapított, fizetendő szolidaritási hozzájárulás 1.510.327 E Ft összeggel, ami havonta egyenlő részletekben a nettó finanszírozás keretében kerül teljesítésre. A tervezett összegek közül az áfa befizetés a bevételekkel összhangban került megállapításra.
A fejlesztési célú hitel törlesztésére és kamatfizetési kötelezettség teljesítéséhez 311.056 E Ft előirányzatot terveztünk, az emelkedő kamatok miatt az előző évinél lényegesen magasabb összegben.
A nettó finanszírozás szabályai alapján 2022. év végén kiutalásra került 2023. évi állami hozzájárulások előlegeként 181.338 E Ft, amit azonban január hónapban - egyéb finanszírozási kiadásként - vissza kell utalni, ennek forrása a maradvány, és technikai tételként jelenik meg a költségvetésben.
A hazai forrásból megvalósuló projektekhez kiutalásra kerülő támogatásokból, valamint saját bevételekből várhatóan átmenetileg szabaddá váló pénzeszközökből újra lehetőség lesz állampapírok vásárlására, ehhez 7 milliárd Ft-os előirányzatot képeztünk.
A Polgármesteri Kabinet alcímen a rendezvényekhez, kommunikációhoz és reprezentációhoz kapcsolódó kiadások, turisztikai feladatok, illetve a polgármesteri feladatellátást segítő tevékenységhez szükséges kiadások jelennek meg. A településrészi önkormányzatok működésükhöz 50.893 E Ft-ot használhatnak fel, mely magában foglalja az előző évekről áthúzódó 30.905 E Ft maradvány összeget is. Közfoglalkoztatáshoz, a munkaerő kölcsönzéshez és a vállalkozásfejlesztéshez az előző évek gyakorlata alapján továbbra is biztosít támogatást az önkormányzat.
Új városi honlapra az előző évi maradvány igénybevételével 13.000 E Ft került tervezésre.
Tartalékok:
Az általános tartalék összege 10.000 E Ft-ban került megállapításra.
A céltartalékok között a közalkalmazotti törvényből eredő kötelezettségként jelenítjük meg a nem oktatási intézményekre vonatkozó teljesítmény ösztönző keretet, ami az előző évi keresetbe tartozó juttatások 2 %-ának elkülönítését jelenti. Ennek kifizetéséhez állami hozzájárulás továbbra sem kapcsolódik, saját forrásból került biztosításra.
Az állami támogatások évközi lemondásának fedezetére, az esetlegesen elmaradó bevételek pótlására 50-50 millió Ft, az év közben jelentkező új feladatokra 42 millió Ft összegű céltartalékot javaslunk képezni.
Az energiaáremelkedés többletkiadásaira 300.298 E Ft összegű céltartalékot képeztünk, mivel 2023. szeptember 30-ig rendelkezik az önkormányzat gázszolgáltatási szerződéssel. Új szerződést várhatóan magasabb áron tudunk kötni, ami mind az önkormányzatnál, mind az intézményeknél többlet kiadást jelent majd. A szociális céltartalék szerepeltetését az ügyelet állami átvételével kapcsolatos, jelenleg nem ismert költségek finanszírozására javasoljuk. Bizonytalan a feladat állam általi átvételének dátuma, és a dolgozók egy részének az átvétele is. Az intézmények egyéb feladatainak évközi finanszírozására is szükséges céltartalékot képezni, ami nem várt események, elmaradó intézményi bevételek és esetleges új feladatok finanszírozásához szükséges forrásokat biztosíthatja.
A felhalmozási céltartalékban szereplő vis maior keretösszeg a felmerülő igények alapján kerül nevesítésre az év során. A Metrans területértékesítés bevételét, valamint a Barényi u. értékesítéséből származó bevétel céltartalékba történő elkülönítését is tartalmazza a költségvetés.
A lakásalappal kapcsolatos bevételek és kiadások:
A lakásalaphoz kapcsolódó bevételek és kiadások több soron szerepelnek a költségvetésben, amelyek tartalmazzák a 162/2022. (XI.17.) határozatban foglalt feladatokat és az előző évről áthúzódó feladatokat egyaránt. Ezeket összefoglalóan, a jobb áttekinthetőség érdekében bemutatjuk az alábbiakban:
A lakásalappal kapcsolatos bevételek:
6. mellékletben:
- Első lakáshoz jutók részére nyújtott kamatmentes kölcsön törlesztésből 2.000 E Ft
- Bérlakásértékesítés 15.000 E Ft
- Lakásalap maradványának igénybevétele 124.101 E Ft
Bevételek összesen: 141.101 E Ft
A lakásalappal kapcsolatos kiadások:
8. mellékletben:
- Önkormányzati bérlakásban élők lakásfenntartási segélye 9.000 E Ft - Önkormányzat által nyújtott lakástámogatás első lakáshoz jutók részére 17.000 E Ft
- Kamatmentes kölcsön az ideiglenesen nehéz helyzetbe
került zeg-i polgárok számára 13.819 E Ft
-Lakhatási krízis alap 1.000 E Ft
-Családok otthonteremtési kedvezménye 1.000 E Ft
-Önkormányzat tulajdonában lévő mintegy 20 db
bérlakás teljes vagy részleges felújítása, korszerűsítése 80.028 E Ft -Lakásalap kiadásai 254 E Ft
-Nyugdíjas otthonházi lakások felújítása 19.000 E Ft
Kiadások összesen: 141.101 E Ft
Az önkormányzat által irányított költségvetési szervek
A 2023. évi önkormányzati költségvetési rendelet-tervezet 18 költségvetési szerv – a Polgármesteri Hivatal és 17 intézmény – tervezett bevételeit és kiadásait tartalmazza.
A költségvetési szervek 2023. évi tervezett bevételeit a 9. melléklet tartalmazza, megoszlása a következő:

Megnevezés

Bevételek összege (E Ft)

Összetétel aránya %-ban

Működési célú támogatások áht-n belülről

842.837

7,6

Felhalmozási célú támogatások áht-n belülről

48.000

0,4

Közhatalmi bevételek

2.000

Működési bevételek

2.013.141

18,2

Felhalmozási bevételek

0

Működési célú átvett pénzeszközök

0

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

Maradvány igénybevétele

991.621

9,0

Központi, irányító szervi támogatás

7.164.611

64,8

Bevételek összesen:

11.062.210

100,0

A működési célú, államháztartáson belülről származó támogatások tervezett előirányzata 842.837 E Ft, melynek főbb tételei az alábbiak:

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tervezett támogatása a Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátási Intézménynek 362.890 E Ft

A Hevesi Sándor Színház államtól, mint társfinanszírozótól származó tervezett támogatása 288.500 E Ft, a Griff Bábszínházé 65.000 E Ft.

A Hevesi Sándor Színház nehéz költségvetési helyzetére tekintettel az önkormányzat egyszeri, visszatérítendő támogatást nyújt az intézménynek 25.000 E Ft összegben.

Egyéb tervezett pályázatok, támogatásértékű bevételek.

A felhalmozási célú, államháztartáson belülről származó támogatások tervezett előirányzata 48.000 E Ft. A Göcseji Múzeum 2022-ben nyert pályázati támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól a Fehéregyházi Petőfi Sándor Emlékmúzeum infrastrukturális fejlesztésére, felújítására, az összeg egy része 2023-ban várható.
A közhatalmi bevételek előirányzata 2.000 E Ft, amit a Polgármesteri Hivatal tervezett anyakönyvi események szolgáltatási díjából származó bevételként.
A saját tevékenységből származó működési bevételek 2.013.141 E Ft-ban kerültek megtervezésre.

A bölcsődékben, óvodákban és a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezetben a beszedett étkezési térítési díjak alkotják a bevételek legnagyobb hányadát. A gyermekétkeztetés térítési díjai a bölcsődékben 20 %-kal, a Hungast-tól vásárolt étkezés esetében pedig 26 %-kal emelkedtek a 2022. decemberben elfogadott nyersanyagnorma rendeletnek megfelelően.

A Keresztury VMK tervezett bevételei: terembérleti díjak, rendezvények jegybevételei.

A Göcseji Múzeum bevételei között a fő szerepet 2023-ban is a régészeti bevételek fogják jelenteni. 2022-ben új tagintézményként megnyílt a Mindszentyneum, amely új bevételi forrást jelent az intézménynek.

A Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház fő bevételi forrása a bérletek és jegyek értékesítéséből, valamint reklámbevételből származik. A pandémia alatt sajnos a színházlátogatók száma csökkent, ami jelentősen visszavetette a bevételek alakulását is.

A Városi Sportlétesítmény Gondnokság Intézménye működési bevételének legnagyobb része a létesítmények bérbeadásából származik.

A Vásárcsarnok főbb bevételei a következő szolgáltatásokból származnak: területhasználat, helybiztosítás, napi helypénz, bérleti díjak, illemhely üzemeltetés. 2022-ben új feladatként jelent meg az intézményben a helyi termék piac, melynek keretében bevétel tervezhető az alábbi tevékenységekből: mini boltok, műhelyek, előadóterem, árusítóhelyek bérbeadása, kézműves játszóház, táboroztatás részvételi díja. Szerződés hiányában a bisztró és a termelői bolt bérbeadásának bevételével egyelőre nem tud tervezni az intézmény.

A maradvány igénybevételét az eredeti költségvetésben 991.621 E Ft-tal tervezték meg a költségvetési szervek. Ebből a tavalyi évről áthúzódó, célra, feladatra kapott, kötött felhasználású összeg többek között:

A Göcseji Múzeumban a Mindszentyneum működésével kapcsolatosan 202.500 E Ft, egyéb pályázatokkal kapcsolatosan 136.943 E Ft.

A Keresztury VMK-ban „A helyi identitás és kohézió erősítése” megnevezésű pályázathoz kapcsolódóan 61.245 E Ft.

Az Egészségügyi Alapellátási Intézményben 104.950 E Ft a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő maradványa.

A Polgármesteri Hivatalban 26.056 E Ft a 2022. évi népszámláláshoz kapcsolódó maradvány.

A kötött felhasználású maradványokon kívül szükség van a szabad maradvány jelentős részének bevonására is a 2023-as év feladatainak végrehajtásához.
A központi, irányító szervi támogatás képezi a bevételek 64,8 %-át, 2023. évben 7.164.611 E Ft összegben.
A 2023. évi tervezett kiadásokat a 10. melléklet tartalmazza, megoszlása a következő:

Megnevezés

Kiadás összege
E Ft-ban

Összetétel
aránya %-ban

Személyi juttatások

5.731.644

51,8

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

839.260

7,6

Dologi kiadások

4.085.251

36,9

Ellátottak pénzbeli juttatásai

4.600

Egyéb működési célú kiadások

175.242

1,6

Beruházások

161.213

1,5

Felújítások

0

Egyéb felhalmozási célú kiadások

65.000

0,6

Kiadások összesen:

11.062.210

100,0

A személyi jellegű kiadások 2023-ra tervezett előirányzata 5.731.644 E Ft, az összes kiadás 51,8 %-a. A tervezett személyi jellegű kiadások növekedésének főbb tételei:

A minimálbér 200.000 Ft-ról 232.000 Ft-ra, a garantált bérminimum 260.000 Ft-ról 296.400 Ft-ra emelkedett, ez összesen 217.366 E Ft költségnövekedést eredményez a költségvetési szervekben.

Az 524/2022.(XII.16.) Kormányrendelet alapján a pedagógusok ágazati szakmai pótléka 20 %-ról 32 %-ra emelkedett, 81.259 E Ft növekedést eredményezve.

A személyi jellegű kiadások csökkentését eredményezi:

A Kertvárosi Óvodában és a Landorhegyi Óvodában 1-1 óvodai csoport megszüntetésre került a 2022/23-as tanévtől, ami 2-2 óvodapedagógus és 1-1 dajka munkakör megszűnésével jár.

A 2022. augusztus 6-tól érvényes közétkeztetési szerződés értelmében a 2022-ben még a ZEGESZ kezelésében lévő négy tálalókonyhát is a vállalkozó működteti, ezért 8,5 fő konyhai álláshely kikerült a Zegesz keretei közül.

A személyi juttatásokhoz kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 2023-ra tervezett összege 839.260 E Ft, az összes kiadás 7,6 %-a. A szociális hozzájárulási adó mértéke a személyi jellegű kiadások 13 %-a. Ezen a rovaton kerül megtervezésre a rehabilitációs hozzájárulás összege is, melynek fizetendő összege a kötelező minimálbér összegétől függ, ezért évről-évre növekszik.
A dologi kiadások tervezett előirányzata 4.085.251 E Ft, az összes kiadás 36,9 %-át képezi. Itt tervezik meg a költségvetési szervek az étkeztetés költségeit, a közüzemi díjakat, az irodaszerekre, karbantartásokra szánt összegeket.
A működéshez szükséges szolgáltatók jelezték – több közülük ennek már január hónaptól érvényt is szerzett –, hogy az év során átlag 15-20 %-os vagy ezt meghaladó mértékű díjemelést fognak érvényesíteni. Emelkedés várható az ételhulladék elszállítás, a riasztófelügyelet, az internet-elérés, a lift karbantartás, az üzemorvosi szolgáltatás költségeiben.
Az óvodák és bölcsődék tálaló- és főzőkonyhákat üzemeltetnek, illetve a kisgyermekek környezetében sok fertőtlenítőszert, tisztítószert használnak higiéniai okokból. A tisztítószerek árának emelkedése már az elmúlt években elkezdődött, ez is jelentősen növeli a kiadásokat.
Az intézmények által megtervezett közüzemi költségek összege a 2022-es eredeti költségvetésben tervezett 199.904 E Ft-hoz képest 2023-ban 425.478 E Ft-ban került megtervezésre, a 143/2022.(X.20.) közgyűlési határozatban előírt mértékű, továbbá saját hatáskörben meghozott intézkedésekből származó megtakarításokat figyelembe véve. A jelenleg érvényben lévő gázszerződés 2023. szeptember 30-ai lejárata után még további költségnövekedésre lehet számítani.
Az ellátottak pénzbeli juttatásai rovaton a Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központ által megtervezett krízissegély szerepel a 2022. évi eredeti költségvetésben megtervezett összeggel megegyezően, 2023-ban is 4.600 E Ft összegben.
Az egyéb működési célú kiadások tervezett előirányzata 175.242 E Ft, tartalma többek között:

A Göcseji Múzeum az ideiglenes bevételkiesésre kapott támogatás egy részének visszafizetését tervezte meg az önkormányzat felé, 12.700 E Ft összegben.

A kistelepülési könyvtárellátás áfa nélküli finanszírozása átmeneti likviditási problémákat okoz a könyvtárban minden évben, a 2023-ra tervezett 17.000 E Ft az önkormányzat által 2022-ben átadott összeg visszafizetését tartalmazza.

A Göcseji Múzeum 190.000 E Ft összegben nyert pályázati támogatást 2022-ben a Nemzeti Kulturális Alaptól a Fehéregyházi Petőfi Sándor Emlékmúzeum infrastrukturális fejlesztésére, felújítására, kiállításának megújítására, ebből 125.000 E Ft működési célú pénzátadást terveznek a fehéregyházi múzeum részére.

Beruházási kiadások 161.213 E Ft-ban kerültek megtervezésre, a költségvetési főösszeg 1,5 %-ában. A kis értékű tárgyi eszközöket is a beruházások között kell szerepeltetni, ezért minimális összegű beruházási előirányzatot minden költségvetési szerv megjelenített. Nagyobb összegben csak pályázatokhoz kapcsolódó beruházások kerültek tervezésre.
Felújítási célú kiadásokat a költségvetési szervek nem terveztek 2023-ra.
Az egyéb felhalmozási célú kiadások tervezett összege szintén a Göcseji Múzeum által elnyert, a Fehéregyházi Petőfi Sándor Emlékmúzeum infrastrukturális fejlesztésére, felújítására, kiállításának megújítására kapott pályázathoz kapcsolódik, abból 65.000 E Ft felhalmozási célú pénzátadást terveznek a fehéregyházi múzeum részére.
Fentiekből kiemelve a Polgármesteri Hivatal költségvetése az alábbiak szerint került tervezésre.
Zalaegerszeg MJV Polgármesteri Hivatala 2023. évre tervezett költségvetésének főösszege 1.839.867 E Ft.
Bevételek:
Bevételeinek 88,4 %-át az önkormányzati költségvetési támogatás jelenti, 1.627.311 E Ft összegben.
A közhatalmi bevételek tervezett előirányzata 2.000 E Ft, ami az anyakönyvi események szolgáltatási díjának megtervezett összege.
A hivatal tervezett működési bevételei:

munkahelyi étkezés,

önkormányzati igazgatási tevékenység,

az alsóerdei vendégház bérbeadása,

a tervezett összeg összesen 24.500 E Ft.
A megtervezett kiadások teljesítéséhez, a költségvetési egyensúly megteremtéséhez a tavalyi év maradványából 186.056 E Ft került visszatervezésre. Az összeg tartalmaz a 2022. évi népszámláláshoz kapott előleg összegéből 26.056 E Ft-ot.
Kiadások:
A tervezett személyi juttatások összege 1.355.365 E Ft, amely az engedélyezett 191 fő létszám illetménye, munkabére. Az előirányzat tartalmazza a 2022. évi népszámlálásra kapott pénzátadásból a személyi juttatásokra jutó maradványt is 18.526 E Ft összegben.
A személyi juttatásokhoz kapcsolódó munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó tervezett összege 202.435 E Ft, ebből a 2022. évi népszámlálásra kapott pénzátadásból a járulékokra jutó maradvány 7.530 E Ft.
Dologi kiadásokra 2023. évben összesen 232.067 E Ft-ot tervez a hivatal. Az utóbbi években megjelent többlet kiadásokkal a következőkben is számolni kell. A különféle szolgáltatási díjak (takarítás, portaszolgálat. stb.) és különösen az energiaárak esetén pedig további jelentős emelkedés várható.
Beruházási kiadások: a 2022. évi maradvány összegéből 50.000 E Ft került visszatervezésre eredeti előirányzatként a 2023. évi beruházásokra. Tervezett kiadások 2023-ban:

informatikai eszköz és szoftver beszerzések,

egyéb tárgyi eszköz beszerzések (mobiltelefonok, kisgépek, bútorok stb.).

A hitelállomány és adósságszolgálat alakulását hitelezőnként és hitelenként a 11. mellékletben mutatjuk be. A 2022. év végi hitelállomány 1.229.323 E Ft, ez az összeg az év során növekedni már nem fog, mivel újabb hitel felvételével nem számoltunk, és várhatóan csökken a tervezett törlesztések összegével 122.216 E Ft-tal.
Az Európai uniós források felhasználásával megvalósult projektek tervezett 2023. évi bevételeinek és kiadásainak adatait, illetve az ilyen projektekhez történő hozzájárulás összegét a 13. mellékletben foglaltuk össze.
A közvetett támogatások nyújtásának összegét a 14. melléklet tartalmazza részletesen. A kimutatás elkészítéséhez a 2022. évi – az adókedvezmények és mentességek esetében a 2021. évi – adatok álltak rendelkezésre, várhatóan 2023. évben hasonló nagyságrendű közvetett támogatás nyújtására kerül sor. Az ellátottak térítési díjának, illetve kártérítésének méltányossági alapon történő elengedése jogcímen nem tervezünk közvetett támogatást. A lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönöknél „Bébi kedvezmény” címén 1.155 E Ft elengedés volt. Önkormányzati rendelet alapján a helyi iparűzési adónál biztosított kedvezmény – 2 millió Ft alatti adóalap mentessége miatti – 30.134 E Ft volt, az építményadó esetében 10.607 E Ft volt. Méltányosság címén (építményadóhoz, talajterhelési díjhoz, valamint késedelmi pótlékhoz és bírsághoz kapcsolódóan) az elengedett tartozások szerepelnek 17.998 E Ft összeggel. A helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény összege 70.872 E Ft, ami az önkormányzat vagyonrendelete által megállapítható kedvezményes bérleti díj alkalmazásából adódik, és zömében civil szervezetek és egyesületek részére biztosította az önkormányzat.
A 2023. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét a 15. és 16. mellékletek tartalmazzák.
A többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban a megkötött szerződések és megállapodások alapján a 17. mellékletben mutatjuk. be.
A 3. §-hoz
A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos jogosultságokra és hatáskörökre vonatkozó szabályozást tartalmaz.
A 4. §-hoz
A költségvetés jóváhagyott előirányzatainak felhasználására, a költségvetés módosítására vonatkozó szabályozást tartalmaz.
Az 5. §-hoz és a 12. melléklethez
Az önkormányzatnál 2023. évben foglalkoztatottak száma 6 fő. Az önkormányzat költségvetési szerveinek létszáma a Polgármesteri Hivatallal együtt 1.114 fő. Az összlétszám nem változik a 2022. évi módosított előirányzathoz viszonyítva.
A köztisztviselői illetményalap 58.000 Ft-ban, a köztisztviselőket megillető illetménykiegészítés felsőfokú végzettség esetén 40 %-os, középfokú végzettség esetén 20 %-os mértékben került megállapításra.
A 6. §-hoz, az 5. melléklethez és a 8–10. melléklethez
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata 2023. évi költségvetésének címrendjét az 5., 8., 9. és 10. mellékletek tartalmazzák.
A 7. §-hoz
Az önkormány irányítása alá tartozó költségvetési szervek gazdálkodására vonatkozó szabályokat tartalmazza.
A 8. §-hoz
A normatív állami hozzájárulás igényléséhez az érintett költségvetési szervek adatszolgáltatásának szabályait tartalmazza.
A 9. §-hoz
A költségvetési rendelet módosításának gyakoriságát és indokoltságát szabályozza.
A 10. §-hoz
A rendelet rendelkezéseit a 2023. költségvetési év során kell alkalmazni.
A 11. §-hoz
A rendelet hatálybalépésének időpontjáról rendelkezik.