Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi zárszámadásról

Hatályos: 2023. 05. 26

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.26.
a 2022. évi zárszámadásról
Részletes indokolás
Az 1–10. §-hoz és az 1–29. melléklethez
1. §
A 2022. évi költségvetés tervezését alapvetően meghatározták a még 2021. évben kezdődött Covid-19 világjárvány, illetve annak kezelésére hozott, önkormányzatokat érintő intézkedések hatásai. A központi szabályozásban a helyi iparűzési adó esetében az egyéni vállalkozások, illetve a kis- és középvállalkozások adómértékének felére csökkentése a 2022. adóévre is kiterjesztésre került. Folytatódott a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, a pedagógusok 10 %-os béremelésben részesültek, valamint szociális ágazatban dolgozók ágazati pótléka 20 %-kal nőtt január 1-jétől. A béremelések fedezetére központi forrást biztosított az állam az év során.
Az év egészében kiemelt figyelmet kellett fordítani a saját bevételek alakulására és a kiadások folyamatos teljesítésére. Az önkormányzat és intézményei gazdálkodásához sikerült folyamatosan biztosítani a forrásokat, zökkenőmentes volt a pénzellátás, az év során likviditási probléma nem merült fel.
Bevételek alakulása
Az önkormányzatnak és költségvetési szerveinek bevételei 2022. évben 50.327.543 E Ft összegben, a módosított előirányzathoz viszonyítva 70,5 %-ban teljesültek. Az önkormányzatnál a módosított előirányzattól való elmaradás 31,3 %-os, a költségvetési szerveknél 3,2 %-os volt. A működési célú bevételek összességében kis mértékben, a felhalmozási bevételek azonban lényegesen elmaradtak az előirányzatoktól. Az államháztartáson belülről érkezett felhalmozási célú támogatások teljesítésének aránya néhány projekthez kapcsolódóan alacsonyabb volt a tervezettnél, valamint a nettó finanszírozású projektek esetében az Áfa visszaigénylés tervezett előirányzata sem teljesült a kiadások alacsony volta miatt.
A szociális és igazgatási feladatoknál 22.156 E Ft összegű bevétel volt az év során, ami a módosított előirányzathoz viszonyítva 223,7 %-os teljesítésnek felel meg. A többlet teljesítés igazgatási bírságból, jogtalanul felvett segélyek visszafizetéséből és a köztemetések megtérítéséből realizálódott.
Egerszeg kártya értékesítésből is a tervezett mértéket meghaladó – 17.138 E Ft - bevétel származott. 2022. év során 9.642 db új Egerszeg kártya kiadására került sor, ebből – élve az elektronikus úton történő igénylés lehetőségével - már 4.765 db kártyát online rendeltek az ügyfelek.
Kiszabott igazgatási bírságokból 1.323 E Ft bevétel keletkezett.
A köztemetések kiadásainak megtérítéséből származó 3.686 E Ft, és a korábbi években jogtalanul felvett segélyek visszafizetéséből befolyt 9 E Ft szintén működési bevételt jelentett az önkormányzat számára.
A humánigazgatási feladatoknál 472.768 E Ft összegű teljesítéssel a tervezett bevételek 67,5 %-a folyt be az év során.
Az államháztartáson belülről származó működési célú támogatásból a színházakra vonatkozó, állammal kötött közös működtetési megállapodás alapján kapott támogatás a legnagyobb tétel: 288.500 E Ft a Hevesi Sándor Színház részére, 65.000 E Ft a Griff Bábszínház részére. A körzeti orvosi ügyelet fenntartásához hozzájáruló községek a 2022. évre megállapított 47.392 E Ft fizetési kötelezettséget maradéktalanul teljesítették. Az energia árak emelkedése miatt a Honvédelmi Minisztérium a Zalaegerszegi Sport és Tanuszoda működtetéséhez 31.750 E Ft támogatást biztosított 2022. IV. negyedévére vonatkozóan. A Söjtöri Önkormányzat bölcsődei ellátás igénybevételéért 1.100 E Ft-ot fizetett megállapodás alapján.
Államháztartáson kívülről működési célú pénzeszközként a MOL Nyrt. utalt 2.000 E Ft-ot a „Befektetés a jövőbe” ösztöndíj céljára. Az Egerszegi Advent megrendezéséhez vállalkozásoktól 8.465 E Ft befizetés érkezett Az Idősek Otthonában emeltszintű ellátás igénybevétele érdekében egyszeri hozzájárulásként 1.679 E Ft befizetés történt. A humánigazgatási ágazat költségvetéséből 2022. évben nyújtott támogatások elszámolása során több esetben visszafizetési kötelezettség került megállapításra a célnak nem megfelelő felhasználás, vagy program elmaradása miatt, ezek bevételként jelentek meg az érintett költségvetési sorokon, együttesen 11.212 E Ft összegben.
A Czobor Mátyás szobor felállításához 8 millió Ft minisztériumi támogatás államháztartáson belülről származó felhalmozási célú támogatásként jelent meg.
A Fogyatékkal Élők Integrált Intézményének üzemeltetője a Magyar Református Egyház a megállapodás alapján kiszámlázott bérleti díj összegét megfizette. A Zalaegerszegi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum költségeiből utólagos elszámolás alapján a Zala Vármegyei Önkormányzat 1.150 E Ft-ot megtérített. E két utóbbi tétel működési bevételt jelentett önkormányzatunk részére.
A főépítészi feladatoknál két jogcímhez kapcsolódott tervezett bevétel. Az önkormányzat által bonyolított belterületbe vonással kapcsolatosan felmerült költségek összegét az érintett ingatlan tulajdonosok megtérítették az önkormányzat részére, ez 12.660 E Ft bevételt eredményezett. A helyi építészeti értékek védelme alap bevétele az előző évi maradvány igénybevételéből származott. A tervezett bevételeken felül építésügyi és egyéb bírságokból 910 E Ft folyt be az év során.
A városüzemelési feladatoknál az 587.846 E Ft módosított előirányzattal szemben 607.794 E Ft összegű bevétel teljesült, ami 103,4 %-os arányt jelentett.
A működési bevételek között az előirányzott összeggel azonos mértékben, illetve azt meghaladóan teljesült az Aquapark üzemeltetésével kapcsolatos bevétel, a haszonbérleti szerződésekből, kishaszonbérletből és a parkolási közszolgáltatásból származó bevétel, a közművesítési hozzájárulás és az önkormányzati tulajdonú erdők ápolásához kapcsolódó bevétel. A Gébárti fürdőlétesítmények üzemeltetéséből és a fa értékesítésből származó bevétel kismértékben elmaradt a tervezett összegtől. Nagyobb elmaradás a Gébárti kemping és a fedett fürdő földhasználati díjánál mutatkozik, a ZG3 kút üzemeltetéséből tervezett bevétel fele áthúzódott 2023. évre. Nem tervezett bevételek voltak még állategészségügyi feladathoz kapcsolódóan, kéményseprői díjból, előző évi áramdíj elszámolásból és kötbérből. Parkoló-megváltásként bruttó 5.715 E Ft került befizetésre.
Közhatalmi bevételként környezetvédelmi bírságból 561 E Ft bevétel származott.
Államháztartáson kívülről felhalmozási célú támogatásként kellett megjeleníteni az érintett lakásfenntartó szövetkezet által befizetett 509 E Ft-ot, ami a Göcseji u. 49. számú társasház déli oldali járda felújításához jelentett hozzájárulást.
A Városépítészeti feladatok címen szerepelnek a kiemelt, nagy összegű projektekkel kapcsolatos támogatások és előző évi maradványok, a 25.973.200 E Ft összegű teljesítés a módosított előirányzathoz viszonyítva 67,7 %-os aránynak felel meg. A teljesítés zömét a Modern Városok Program keretében megvalósuló feladatok tárgyévi finanszírozása és a TOP projektekhez kapcsolódóan elnyert és kiutalt támogatások, valamint az előző évi maradványok igénybevétele jelentették.
Az elmúlt években indult európai uniós forrásból finanszírozott projekthez az alábbi összegek kiutalása történt meg 2022. évben:

TOP Zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum fejlesztése

47.786 E Ft

TOP Gyalogos és kerékpárosbarát belváros közlekedési feltételeinek megteremtése

1.327.144 E Ft

TOP Zöld Zala-part Turisztikai célú kerékpárút fejlesztése a Zala mentén és Gébárton

140.536 E Ft

TOP Ipari területeket feltásó utak kialakítása Zalaegerszegen

52.549 E Ft

TOP Városi terek élhetőbbé tétele – Vizslapark rekonstrukciója

66.082 E Ft

TOP Zalaegerszegi Logisztikai Központ létrehozása

356.693 E Ft

TOP Göcseji Múzeum épületének felújítása és kiállító tereinek fejlesztése

2.806 E Ft

TOP Petőfi S. Székhelyiskola energetikai korszerűsítése

718 E Ft

TOP Plusz Zalaegerszeg-Teskánd kerékpárút projekt

937.481 E Ft

Zalaegerszeg keleti vízbázisról ellátott települések ivóvízminőségének javítása KEHOP

136.351 E Ft

Ivóvízhálózatok és szennyvízhálózatok hatékonyságnövelő fejlesztése KEHOP

1.008.642 E Ft

____________________________________________________________________________
Összesen: 4.076.788 E Ft
A Modern Városok Program keretében és hazai forrásból megvalósuló projektekhez az alábbi összegek érkeztek:

a közúthálózat és kapcsolódó tereinek fejlesztése projekthez további

5.839.220 E Ft

Északi Ipari Park infrastrukturális fejlesztésével összefüggő közműfejlesztések és közműcsatlakozások

3.206.905 E Ft

VÁRA-ÉMI 2020-001 Szennyvíz Gépészet projekt

44.738 E Ft

Összesen: 9.090.863 E Ft
A működési bevételek között legnagyobb tétel az Észak-zalai Víz- és csatornamű Zrt-vel, mint víziközmű üzemeltetővel megkötött üzemeltetési szerződés értelmében fizetett használati díj. A HD az önkormányzat ívóvíz, illetve szennyvíz vagyonára vonatkozó 2022. évi felújítási és pótlási terv megvalósításához nyújtott fedezetet, mely kifizetésekhez levonható Áfa is kapcsolódott. A HD és az Áfa együttes összege a szennyvíz vagyonnál 317.860 E Ft, az ívóvíz vagyonnál 102.577 E Ft. A nettó finanszírozású projektekhez - Északi Ipari Park közművekkel való ellátása, Üzemcsarnok építése, Alsóerdő komplex turisztikai fejlesztése, helyi termelői és kézművespiac kialakítása, Alsóerdei Sport- és Rekreációs Központ fejlesztése, uszoda fejlesztés - kapcsolódóan a teljesített kifizetések után levonható Áfa is jelentős összeget tett ki. A Modern Városok Program projektjeihez kapcsolódóan az átmenetileg szabad pénzeszközök hasznosításából 114.577 E Ft kamat bevétel is származott, amit a projektek kiadásaira fordít az önkormányzat.
A Modern Városok Program keretében megvalósuló projektekhez korábban kiutalt támogatásokból volt lehetőség államkötvény vásárlására, a meglévő állományból a kifizetésekhez igazodóan vált szükségesé beváltás, a Mindszenty projekthez 3.423.000 E Ft, a közúthálózat és kapcsolódó tereinek fejlesztéséhez 2.379.060 E Ft és az Alsóerdei Sport- és Rekreációs Központ fejlesztéséhez 233.900 E Ft, összesen 6.035.960 E Ft összegben.
A Vagyonkezelési feladatoknál a 920.178 E Ft bevétel 104,6 %-os teljesítést jelentett a módosított előirányzathoz viszonyítva. A többlet teljesítés az ingatlaneladásokból származó bevételnél jelent meg, mivel nem tervezett bevételként a Barényi Béla utca részterületének értékesítéséből az év végén 98.606 E Ft folyt be. A tervezett ingatlaneladások bevétele között legnagyobb tétel a laktanya részterületének értékesítéséből származó 56.628 E Ft volt, emellett a 5635/3 hrsz-ú ipari terület, a Budaivölgyi utcában építési telek és kisebb területek eladásából származott bevétel. A fentieken túl a Pödör Kft. és az ECT Hungary Kft. a korábban kapott befektetés ösztönző támogatást a feltételek nem teljesülése miatt visszafizette az önkormányzat részére16.795 E Ft összegben.
Külön soron terveztük meg a Városfejlesztő Zrt. bonyolításában történő ingatlan eladásokból származó bevételeket, a soron 2022. évben teljesítés nem történt. 2021. év végén a Páterdombi SZKI által korábban használt mezőgazdasági gépek értékesítésére írt ki pályázatot az önkormányzat, két tétel esetében 2022. évben realizálódott bevétel 741 E Ft értékben.
A működési bevételek között az előirányzott összeggel azonos mértékben teljesült a LÉSZ Kft. bérleményüzemeltetési bevétele, a Vásárcsarnok által fizetett helypénz és helybiztosítási díj. A megkötött szerződések alapján 100 %-ban teljesült a volt laktanyával kapcsolatos bevétel, a stadion bérleti díj, az Alsóerdei Élménypark bérleti díj, a tesztpálya területének bérletéből és a Munkásszálló bérbeadásából tervezett díjbevétel.
Előirányzatot meghaladó volt a teljesítés az egyéb ingatlanhasznosítás bevételéből, ami elsősorban nem lakáscélú helyiségek bérleti díjából és a közüzemi díjak továbbszámlázásából származott. Legnagyobb tételei a Bazitai TV-tornyon lévő antennák bérleti díjából, valamint kötbér bevételből származtak, emellett jelentős volt a közüzemi díjak továbbszámlázása (Gasparich úti HM toborzó iroda, Hevesi Sándor Színház, Alsóerdei Élménypark, Duális Szakképző Központ stb.) A Zala-Müllex Kft. által fizetendő használati díj, és a II. félévtől megkötött bérleti szerződés alapján fizetendő díj teljesítése 115,8 % volt, mivel a 2021. IV. negyedévi díj elszámolása is 2022. év elején történt meg.
A lakásalapba helyezendő bevételeket és az abból teljesített kiadásokat külön fejezetben mutatjuk be.
A jogi és igazgatási feladatok körében 167.081 E Ft összeggel a tervezett bevételek 101,4 %-a teljesült az év során. Az önkormányzat kezelésében lévő ingatlanok hasznosításából és a közterületen hagyott gépjárművek értékesítéséből származó bevétel meghaladta a módosított előirányzatot. A közterület használati díjból és a közterület-felügyeleti bírságból befolyt bevétel kismértékben elmaradt a tervezettől. Közterületen hagyott 16 db beszállított gépjárművet értékesített az önkormányzat, továbbá kettő gépjárművet a tulajdonosa kiváltott, és a beszállítási költségét megtérítették, ezekből együttesen 485 E Ft folyt be.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 5 db tisztán elektromos gépjármű beszerzéséhez 68.191 E Ft-ot biztosított pályázat alapján.
A közbeszerzési eljárásokhoz és jogi feladatokhoz kapcsolódóan 6.060 E Ft bevétel realizálódott, ami vízgazdálkodási bírság kivitelező általi megtérítéséből és végrehajtási költség megtérítéséből származott.
A pénzügyi lebonyolítás címen 16.772.415 E Ft bevétel realizálódott, ez a módosított előirányzathoz viszonyítva 66,9 %-os teljesítést jelentett. Az önkormányzat meghatározó bevételét képező költségvetési támogatások a pótelőirányzatokkal korrigált összegben, 100 %-os teljesítéssel kerültek kiutalásra, jogcímenként a 3. mellékletben bemutatva. Az eredeti előirányzat módosítására a lemondások, illetve pótigénylési lehetőségek, valamint a havonta fizetett különféle pótlékok finanszírozásának figyelembevételével került sor, így az állami hozzájárulások előirányzata 4.289.558 E Ft-ról év végére 6.728.120 E Ft-ra nőtt. A változás fő jogcímei az alábbiak voltak:

májusi lemondás és pótigénylés

32.835 E Ft

októberi lemondás és pótigénylés

- 60.867 E Ft

önkormányzat általános működésének és ágazati feladatainak támogatása

1.466.594 E Ft

felhalmozási célú költségvetési támogatások

1.000.000 E Ft

Összes növekmény:

2.438.562 E Ft

Az önkormányzat működéséhez és ágazati feladatainak ellátásához kapcsolódóan az év során két alkalommal volt lehetőség módosítani az állami hozzájárulások igénylését.
Az állami támogatások májusi lemondása és pótigénylése során lemondással kellett élni, mivel a tervezett étkezési adagszámokhoz viszonyítva csökkent az év első négy hónapjában a tényleges adagszám, illetve az óvodai létszámban is volt minimális csökkenés. Ugyanakkor az üzemeltetéshez biztosított egyösszegű támogatások a bölcsődénél, az étkeztetésnél és a bentlakásos szociális ellátásnál is központilag növelésre kerültek. A májusi lemondással együttesen 32.845 E Ft-tal csökkent az állami hozzájárulás éves előirányzata.
Az állami támogatások októberi lemondása során is a csökkenő mutatószámok miatt kellett lemondással élni. A tervezett étkezési adagszámokhoz viszonyítva tovább csökkent a tényleges adagszám, a szünidei étkeztetést is a tervezettnél kevesebben vették igénybe, valamint az őszi statisztika szerint az óvodákban is kevesebb a létszám a tervezettnél. A szociális étkezést és az időskorúak nappali ellátását igénybe vevők létszáma is kismértékben elmarad a becsült adattól. A lemondás érintette a szociális szakosított ellátásokhoz és az intézményi gyermekétkeztetéshez kapcsolódó üzemeltetési támogatásokat is, előbbihez 9.380 E Ft többlettámogatás megítéléséről, utóbbinál 62.587 E Ft támogatás visszavonásáról kaptunk értesítést a Magyar Államkincstártól. A kiegészítő normatívákhoz kapcsolódó mutatószámok csökkenése - óvodapedagógusok, pedagógus munkát segítők, nappali szociális ellátásokhoz kapcsolódó dolgozói létszámok – miatt szintén kevesebb lett ezeken a jogcímeken az önkormányzatnak járó támogatás. Az októberi lemondással együttesen 60.867 E Ft-tal csökkent az állami hozzájárulás éves előirányzata.
Az önkormányzat általános működésének és ágazati feladatainak támogatása jogcímeinél az év során a Magyar Államkincstár utalványozása, igénylés vagy törvény módosítás alapján az alábbi jogcímeken kapott támogatásokat az önkormányzat:

szociális ágazati összevont pótlék

175.453 E Ft

szociális ágazatban egészségügyi végzettséghez kötött
munkakörben foglalkoztatottak egészségügyi kiegészítő pótléka

11.485 E Ft

Mikro- kis- és középvállalkozások 2022. évi iparűzési adókedvezményével kapcsolatos önkormányzati támogatás a 61/2022. (II.28.) Korm.rendelet alapján

529.287 E Ft

étkeztetés üzemeltetési támogatásának emelése miniszteri döntés alapján

176.300 E Ft

A települési önkormányzatok által biztosított egyes közszolgáltatásokat érintő 2022. évi béremelésekhez nyújtott támogatásokról szóló 8/2022.(I.14.) Korm. rendelet alapján kiegészítő fajlagos összegek a bérnormatívákhoz kapcsolódóan

365.380 E Ft

az Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktussal összefüggésben felmerült önkormányzati kiadások ellentételezése

8.060 E Ft

Mindszentyneum működtetésének támogatása

200.000 E Ft

könyvtári célú érdekeltségnövelő támogatás

629 E Ft

összesen:

1.466.594 E Ft

Felhalmozási célú önkormányzati támogatásként 1.000.000 E Ft érkezett a Zalaegerszeg északi Ipari Park fejlesztése jogcímen. A támogatást az északi ipari park fejlesztés keretében a csapadékvíz biztonságos kezelésével összefüggő infrastruktúra-fejlesztés előkészítése, tervezése, ingatlanrendezése megvalósítása érdekében, használhatja fel az önkormányzat.
A Mindszentyneum 2022. évi működtetéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosított 100 millió Ft fejezeti kezelésű támogatást.
Az önkormányzat közhatalmi bevételei körében a legjelentősebb tétel a helyi adókból származó bevétel. Az adóbevételeknél a túlfizetésként jelentkező összegeket a számviteli szabályok szerint a kötelezettség jellegű sajátos elszámolások között kell kimutatni, év végével nem lehet tényleges bevételként megjeleníteni, ezért az egyes adónemeknél a pénzügyi teljesítésként kimutatható összeg kevesebb, mint a ténylegesen befolyt összeg.
A helyi adókból és a talajterhelési díjból tervezett bevételek eredeti előirányzata 4.960.000 E Ft volt, ez az év végére 5.747.779 E Ft-ra nőtt. A növekedést - a várható teljesítés ismeretében - az iparűzési adó előirányzatának 787.779 E Ft-tal történő emelése tette lehetővé.
Az önkormányzat legnagyobb saját bevételét jelentő helyi iparűzési adóból a túlfizetéssel korrigált elszámolható éves bevétel 5.401.928 E Ft volt, ez a módosított előirányzathoz viszonyítva 117,7 %-os teljesítésnek felel meg. Az előirányzathoz mért jelentős túlteljesítés oka, hogy a jogosult adóalanyi kör jó része nem kért adóelőleg csökkentést 2022. évben sem az átmenetileg 1 %-ra mérsékelt adómérték miatt, továbbá nem igazolódtak a háborús helyzet miatti GDP csökkenési előrejelzések. A növekvő infláció is a bevételek növekedését eredményezte. Az év végéig 8.059 adózó 8.470 db bevallása került feldolgozásra, ebből 411 db záró adóbevallásnak minősült. A feldolgozás során az alábbi főbb tendenciák voltak megfigyelhetők:
- A bevallást benyújtó adózók száma az előző év hasonló időszakához képest lényegesen nem változott.
- Az adómentes adóalap 1.506.725 E Ft volt az előző évi 1.654.112 E Ft-tal szemben, amit 1.937 adóalany vett igénybe, az igénybe vett adóalap mentesség összege 9 %-kal csökkent.
- A 2021. évi bevallásban a helyi iparűzési adóból levonható belföldi útdíj, a külföldi útdíj és az úthasználati díj együttes összege 710.647 E Ft adókiesését jelentett önkormányzatunknak, ami 20.892 E Ft-tal magasabb az előző évi adatnál. A levont úthasználati díj több, mint háromszorosára növekedett, ugyanakkor a külföldi útdíj 11 %-kal csökkent.
- A helyi iparűzési adó számláról az év során 100.393 E Ft került visszatérítésre a zárási összesítő adatai szerint 807 adózó részére. A visszatérítést kérő adózók száma 35 %-kal (381 adózó), a visszatérítendő összeg pedig 245.788 E Ft-tal (70 %) csökkent. Az adózók átvezetési kérelmének megfelelően más adószámlára 15.734 E Ft átutalását teljesítette az Adóosztály.
Az önkormányzat második legnagyobb saját bevételét jelentő építményadóból a túlfizetéssel korrigált teljesítés 1.111.950 E Ft volt, a módosított előirányzat 101,1 %-a. Az adózók bevallása alapján 2022. évre 1.083.026 E Ft építményadó került megállapításra 1.974 adózó részére 3.980 adótárgy és 1.143.535 m² terület után. A helyi adókról szóló törvény alapján mentesültek a kizárólag háziorvosi tevékenység végzésére használt ingatlanok (1.182 m²) és az állattartásra, növénytermesztésre használt ingatlanok (24.013 m²). Az építményadó rendeletünk alapján 2022. évben 40 adótárgyra adott ki az adóosztály építményadó mentességet 12.845 m² területre összesen 11.527 E Ft összegben, ami csökkent az előző évhez képest. A benyújtott építményadó bevallások alapján az adótárgyak szerint 423 db lakás, 1 üdülő, 2.996 kereskedelmi egység, 79 szállásépület és 1.481 egyéb nem lakás céljára szolgáló épület került adóztatás alá.
Idegenforgalmi adó tekintetében az év végéig 35.023 E Ft bevétel realizálódott, ez a módosított előirányzat 116,7 %-a. Az önkormányzat illetékességi területén eltöltött vendégéjszakák száma 163.307 db volt, ami 17 %-os növekedést mutat az előző évhez képest. A Zalaegerszegen eltöltött vendégéjszakák 64 %-a adóköteles vendégéjszakának minősült, ezek aránya csökkent az előző évi 71 %-hoz viszonyítva. Szálláshely szolgáltatóként 4 új adózó kezdte meg működését, 4 szálláshely esetében a szállásadó záró bevallást nyújtott be a szálláhely szolgáltatás megszüntetése miatt.
A magánszemélyek kommunális adójáról szóló önkormányzati rendelet szerint a magánszemélyt abban az esetben terheli adófizetési kötelezettség a lakása után, ha Zalaegerszegen nem rendelkezik állandó lakóhellyel. Az év végéig 27.346 E Ft bevétel realizálódott, ami az előirányzathoz viszonyítva 113,9 %-os teljesítést jelentett. Az ingatlan nyilvántartás felülvizsgálata alapján kiküldött felhívásokra 170 adózó adott be bejelentést 175 db adótárgyra vonatkozóan.
A talajterhelési díj bevétel 6.258 E Ft volt 2022. évben, ez 104,3 %-os teljesítést jelentett. A díjfizetésre kötelezettek száma folyamatosan csökken, a Zalavíz Zrt. adatközlése szerint 962 főről 950 főre változott.
Az adókhoz kapcsolódó bírságokból és késedelmi pótlék címén 58.634 E Ft, magánszemélyek jövedelemadói (termőföld bérbeadása után) jogcímen 47 E Ft folyt be.
A Deák Ferenc Könyvtár részére az általános forgalmi adó visszatérüléséig megelőlegezett, előző évben biztosított 18.000 E Ft visszafizetése megtörtént. 2016. év végén a Göcseji Múzeum részére a régészeti bevételek drasztikus visszaesése miatt a fenntartó 55,5 millió Ft visszatérítendő támogatást nyújtott az intézmény folyamatos működőképességének biztosítása érdekében. A 2022. évben előírt 12.700 E Ft összegű fizetési kötelezettségét az intézmény teljesítette.
A 2021. évi zárszámadási rendeletben az állami hozzájárulások elszámolásából eredő, a szabad maradvány terhére jóváhagyott intézményi befizetések – 25.812 E Ft összegben - teljesültek.
A működési bevételek között ki kell emelni az önkormányzat pénzeszközeinek hasznosításából származó kamatbevételt. A folyószámlához kapcsolódóan tervezett kamatbevétel elmaradt a tervezettől, azonban a költségvetési számlán átmenetileg szabad pénzeszközök értékpapírba történő befektetéséből 58.737 E Ft kamat realizálódott. Az általános forgalmi adó visszaigényléséből az előirányzatot kismértékben meghaladó volt a teljesítés. Nyugdíjasházi adományként 40.800 E Ft befizetése történt meg, mely összeg 50 %-át az önkormányzat az otthonházi lakások felújítására fordíthatja, a másik 50 %-os rész a Gondozási Központ részére átadásra került. A vagyonbiztosítás alapján káreseményeket követően megítélt kártérítésekből 639 E Ft bevétel származott.
A dolgozói lakásépítés és vásárláshoz nyújtott kölcsönök törlesztéséből a kamattal együtt 3.248 E Ft bevétel volt az év során.
A 2022. évi jóváhagyott maradványok igénybevételének teljesítése az előirányzott összeggel megegyezően megtörtént, mivel a számviteli szabályoknak megfelelően a teljes jóváhagyott összeget a tényleges felhasználástól függetlenül igénybevételként meg kell jeleníteni.
Az év közben átmenetileg szabad pénzeszközökből volt lehetőség államkötvény vásárlására, a meglévő állományból a kifizetésekhez igazodóan volt év közben beváltás is 2.255.000 E Ft összegben, amit bevételként szükséges megjeleníteni.
A Polgármesteri Kabinet tervezett bevételeinek 100 %-a valósult meg 817.217 E Ft összeggel. Az Országos Vadpörkölt és Borfesztivál megrendezéséhez az Innovációs és Technológiai Minisztérium 7.000 E Ft támogatást nyújtott. Az Aquaparki jótékonysági nap bevétele 9.369 E Ft volt, ez tartalmazza a belépőjegyeket, a jótékonysági főzésből befolyó bevételeket és a vállalkozások által nyújtott támogatásokat is. A Vadpörkölt Fesztiválhoz kapcsolódó jótékonysági bevétel a vállalkozások által befizetett összegekből 2.580 E Ft-ot tett ki. A humanitárius segítségnyújtás címen 5.053 E Ft befizetés történt magánszemélyek és vállalkozások részéről. A MÜLLEX Nonprofit Kft. végelszámolását követően a tulajdonrész arányában az önkormányzatot megillető összeg 4.840 E Ft volt, ami átutalásra került. Kisebb összegű bevétel származott a nyújtott támogatások elszámolását követő visszafizetési kötelezettségekből a településrészi önkormányzatok, a polgármesteri rendelkezésű keret és a kulturális városi rendezvények sorokon.
Kiadások alakulása:
Az önkormányzat 2022. évi kiadásai 39.291.556 E Ft összegben teljesültek, ami összességében a módosított előirányzathoz viszonyítva 55,1 %-os teljesítést jelent, ezen belül az önkormányzat teljesítése 49,1 %-os, a költségvetési szerveké pedig 87,9 %-os volt.
Az eredeti előirányzatok mind a működési, mind a felhalmozási célú kiadásoknál az év során különböző tényezők hatására többször változtak, bevételek növekedése, illetve költségvetési sorok közötti átcsoportosítások átvezetése miatt.
Az évközi módosításra különböző források biztosítottak lehetőséget, melyek közül ki kell emelni:
utólagos igénylésű és pályázat alapján kapott állami hozzájárulásokat,
a különféle pályázatokon nyert pénzeszközöket,
- költségvetési szervek saját bevételeit,
- 2021. évi jóváhagyott maradvány – eredeti költségvetésben tervezett összegén felüli részének – igénybevételét.
A következőkben címenkénti bontásban mutatjuk be a működési kiadások teljesítését, a teljesítést befolyásoló tényezőket, majd külön fejezetben a beruházási és felújítási kiadások alakulását, valamint a költségvetési szervek gazdálkodását.
Szociális és igazgatási feladatok
A költségvetés az év során e cím alatt szereplő feladatokra 128.294 E Ft-ot biztosított, aminek a felhasználása 84.224 E Ft összeggel, 65,6 %-ban megtörtént.
Szociális támogatások:
A költségvetés a települési támogatások fedezetére 75.450 E Ft-ot biztosított, aminek a felhasználása 54,7 %-ban megtörtént.
A támogatási rendszerben kiemelt fontosságú a családok lakhatási költségeinek csökkentése volt. Az év során 457 család részesült lakásfenntartási segélyben, ami 24 %-os csökkenést jelez a korábbi évhez képest. Ez az a támogatási forma, ami a lakosság legszélesebb rétegének nyújt segítséget. A felhasznált önkormányzati forrás 16.546 E Ft volt, melyből 5.402 E Ft a Lakásalapból került biztosításra. Az egy évre megállapított támogatás összege az egyedül élők számára havi 6.000 Ft, a többszemélyes háztartásban élőknek 4.500 Ft. Egyszemélyes háztartásban 251 fő, az ellátottak 55 %-a él. Az elmúlt években az egyszemélyes, többnyire nyugdíjas háztartások aránya folyamatosan emelkedik. A támogatás folyósítása célzottan történik, hiszen közvetlenül a közüzemi szolgáltatókhoz ill. társasházakhoz utaljuk a megítélt összeget. A tüzelő megvásárlásához egyösszegű pénzkifizetéssel 36 család kapta meg a segély éves összegét. Előre fizetős mérő feltöltését 3 család számára teszi lehetővé a támogatás. Az önkormányzati bérlakásban élők közül 168 nehéz szociális helyzetben élő bérlő kap támogatást, melynek fedezetét a Lakásalap biztosítja, a tavalyi évben az előirányzat 60 %-os felhasználásával.
Átlagosan havi 4.840 Ft gyógyszertámogatást vehetett igénybe 231 olyan zalaegerszegi polgár, aki alacsony jövedelméhez viszonyítva számottevő - legalább 5.000 Ft/hó – gyógyszerköltséggel bírt. Az egy évre megállapított támogatás legalacsonyabb havi összege 3.000 Ft, a legmagasabb 10.000 Ft volt. Előbbit a jogosultak 49 %-a kapta, utóbbit a jogosultak 13 %-a. A 70 éven felüliek az összes jogosult 70 %-át teszik ki. Ők alacsonyabb gyógyszerköltség esetén is részesültek havi 3.000 Ft összegű segélyben. A támogatást természetben, utalvány formájában biztosította önkormányzatunk, ami két kivétellel valamennyi városi gyógyszertárban felhasználható. Az ellátottak száma az előző évihez viszonyítva 48 fővel csökkent. A támogatásra fordított összeg 6.764 E Ft, ami 56,4 %-os felhasználást mutat, az egy évvel korábbi 79 %-hoz képest. Továbbra is magas volt az elutasított kérelmek száma (25), melynek oka döntően az elvártnál alacsonyabb gyógyszerköltség.
A gyógyászati segédeszköz támogatással a szakorvos által rendelt eszköz beteg által fizetendő térítési díjának 80 százalékát vállalta át az önkormányzat attól a szociálisan rászorulótól, aki megfelelt a gyógyszertámogatás jövedelmi és vagyoni feltételeinek. Az elmúlt évben kettő személy igényelt támogatást hallókészülék vásárlásához. A kiutalt támogatás átlagos összege 60.564 Ft volt.
A szociális krízisalap támogatás azoknak a válsághelyzeteknek a kezelésére szolgált, melybe önhibán kívül került az érintett család, és amit maga, ill. közvetlen környezete segítségével megoldani nem tudott. A segély megállapítható több hónapra, de legfeljebb félévre, vagy eseti jelleggel egyösszegű kifizetésként. A rendszeres támogatás legmagasabb havi összege 28.500 Ft, az eseti éves adható összege nem haladhatja meg a szociális vetítési alap 700 %-át, a 199.500 Ft-ot. A hatáskörrel rendelkező Szociális, Lakás és Egészségügyi Bizottság rendszeres ellátásként 6 személynek 6 hónapra, átlagosan 12.000 Ft/hó segély folyósításáról döntött. Egy alkalomra szóló kifizetéssel 4 fő részesült átlagosan 86.860 Ft támogatásban. A megoldani kívánt krízishelyzetek változatosak. A legtöbb esetben lakhatással kapcsolatos, beiskolázási, valamint temetési költségek megfizetéséhez állapított meg a bizottság egyösszegű támogatást. Hat igénylő kérelmét nem találta megalapozottnak. A felhasznált támogatási összeg az előző évihez képest jelentős csökkenést mutat, az előirányzatnak csupán 17,7 %-a az előző évi 64 % -kal szemben.
Lakhatási krízisalap támogatásra nem jelentkezett igény.
Megélhetési támogatásban azok az aktív korú, állás nélküliek részesültek, akiknek az elhelyezkedési esélyei korlátozottak, mert munkaképesség-csökkenésük eléri a 40, egészségkárosodásuk a 30 százalékot és jövedelmi, vagyoni helyzetük alapján rászorulók voltak. Az ellátásban részesülők száma csökkent, 14 főnek folyósítottunk támogatást 3.742 E Ft összegben.
A nehéz anyagi körülmények között élő fiatalok a továbbtanuláshoz Bursa Hungarica ösztöndíjat igényelhettek. Az elmúlt években fokozatosan került sor az ösztöndíj jövedelmi értékhatárának, valamint a támogatás összegének emelésére. A Bursa Hungarica ösztöndíjat elnyert új nyertes pályázók száma 19 fő, míg 2021-ben 40 fő pályázott sikeresen. A 2022. évi 30 %-os jövedelmi értékhatár emelés a kívánt hatást nem érte el, a pályázók száma tovább csökkent, ami jelzi, hogy további, jelentősebb változtatás indokolt a jogosultsági feltértelekben. Az elmúlt évben felhasznált 2.350 E Ft a rendelkezésre álló forrás 58,8 %-os felhasználását mutatja.
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők a gyermeket nevelő családok legalacsonyabb jövedelmű rétegét képezik, ezért önkormányzatunk a karácsonyi ünnepekre tekintettel gyermekenként 11.400 Ft összegű egyszeri nevelési juttatást folyósított. A kiutalt önkormányzati forrás 2.371 E Ft-ot tett ki.
A gyermekétkeztetési támogatás a gyermek által igénybe vett étkezési napokra 250 Ft-tal járult hozzá a térítési díj kifizetéséhez. A támogatást 28 gyermeknek állapítottuk meg, a kifizetett hozzájárulás 557 E Ft volt, ami 27,9 %-os teljesítést jelent. Az érintett 21 család az év során átlagosan 39.857 Ft díj megfizetése alól mentesült.
Temetési segélyt az előző évi 29 fővel szemben 30 alacsony jövedelmű zalaegerszegi lakos igényelt. A juttatás átlagos összege 36.840 Ft volt. A legolcsóbb temetés költsége 186.000 Ft-ról 210.000 Ft-ra emelkedett, ez a temetési segély összegének átlagosan 11 %-os növekedését eredményezte.
Köztemetés elrendelésére az előző évi 34 esettel szemben 23 alkalommal került sor. Az átlagos temetési költség 174.017 Ft-ot, az összes kifizetés 4.174 E Ft-ot tett ki. A még meg nem térített ill. részben meg nem fizetett temetési költségekre többségében hitelezői igényt nyújtott be az Önkormányzat ill. közeli hozzátartozót – többségében részletfizetési kedvezménnyel – kötelezett a visszafizetésre. Az elmúlt öt év adatai alapján látható, hogy a köztemetések költségei átlagosan 68 %-ban térülnek meg.
A szilárd tüzelő beszerzéséhez tűzifa támogatást 22 alkalommal állapítottunk meg olyan rászorulónak, aki koránál, egészségi állapotánál fogva nem képes kereső tevékenységgel előteremteni annak fedezetét. Ők átlagosan 50.955 Ft pénzbeli támogatásban részesültek.
Átmeneti megélhetési problémákhoz, váratlanul felmerülő kiadásokhoz az első fokon eljáró polgármester 52 esetben állapított meg alkalmanként átlagosan 33.933 Ft átmeneti segélyt. Ebből 5 esetben a gyermek jogán került megállapításra (beiskolázás, nyári tábor és szemüvegvásárlás költségeinek mérséklésére). A felhasznált 1.768 E Ft éves támogatási összeg az előző évi felhasznált összeghez képest csökkenést mutat. Az elutasított kérelmek száma 15 volt. A döntés indoka a legtöbb ügyben a rendkívüli élethelyzet igazolásának hiánya, valamint a rászorultság jövedelmi feltételét meghaladó jövedelem volt.
Az energiafogyasztáshoz nyújtott kettő új támogatási formát 2022. november elsejétől a megnövekedett energiafelhasználási időszakban minden év április 30. napjáig lehet igényelni. A támogatás azokat a családokat célozza, akiknél a lakásuk/házuk adottságai miatt a támogatott rezsiköltség fölé emelkedik a fogyasztásuk, és ez a jövedelmi viszonyaik miatt súlyos teher számukra. A támogatás összege havonta gázártámogatás esetén legfeljebb 15.000 Ft, villamos energiatámogatás esetén legfeljebb 5.000 Ft. A támogatásokra a családsegítő szolgálat útján az év végéig kettő család nyújtott be igényt, azonban 2022. évben kifizetés nem történt e jogcímeken.
A helyi védelmi igazgatási kiadásokra 500 E Ft állt rendelkezésre, amelyből 45 E Ft felhasználás volt Külső Védelmi Terv gyakorlat lebonyolításához.
2022. év során 9.642 db új Egerszeg Kártya kiállítására került sor. Kidolgozásra került az Egerszeg Kártya elektronikus úton történő igénylése, melynek révén 4.765 db kártyát már online rendeltek. Kompenzációként a szolgáltatásokat nyújtó részére (Volánbusz Zrt., ZTE KK Kft., ZTE FC Zrt., Hevesi Sándor Színház, Kvártélyház Kft., Zalaegerszegi Élménypark Kft., Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft.), valamint a kártyák megszemélyesítésére, postaköltségre, új kártyák igénylésére, online igénylő rendszer, fizetési terminál, pénztárgép működtetésének költségeire együttesen 25.580 E Ft került kifizetésre. Az év során emellett a rendelkezésre álló előirányzatból 1.196 E Ft leszervezése történt kompenzáció címén a Keresztury VMK, a Göcseji Múzeum és a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár részére.
A „Nemzedékek kézfogása” elnevezésű önkormányzati támogatás keretében ifjú házasok támogatásában 151 pár, Zalaegerszegi újszülöttek támogatásában 366 fő, nyugdíjasok támogatásában 11 fő részesült, mindösszesen 14.186 E Ft összeggel.
A „Lakhatásért” Közalapítvány részére pályázatai megvalósításához 3.000 E Ft önkormányzati támogatás átutalására került sor, a teljes felhasználás 2023. június 30-ig fog megtörténni.
Humánigazgatási feladatok módosított működési kiadási előirányzata 1.831.360 E Ft, teljesítése 1.799.060 E Ft volt, ez 98,2 %-os teljesítési arányt jelentett.
Oktatási feladatok:
A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum részére támogatás szakképzési ösztöndíj céljára” költségvetési soron a 2022. gazdasági évben előirányzatként 12.000 E Ft állt rendelkezésre, amely Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum között létrejött megállapodás alapján került felhasználásra. Az Önkormányzat a támogatást a 2021/2022. tanév II. félévében és a 2022/2023. tanév I. félévében a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő, meghatározott helyi hiányszakmát oktató, szakképző iskolai képzést biztosító feladatellátási helyén (tagintézményében) tanulmányaikat hiányszakmában folytató, zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező tanulók támogatásához, továbbá a támogatást nyújtó és a támogatást igénybe vevő között 2017. április 1-jétől határozatlan időtartamra létrejött Együttműködési Megállapodásban meghatározott adminisztratív terhek miatt felmerülő költségek fedezésére biztosította.
Az intézmények és civil szervezetek támogatása, rendezvényeik finanszírozása költségvetési soron szereplő 3.000 E Ft előirányzat terhére az önkormányzat összesen 2.582 E Ft-ot biztosított egyedi támogatási kérelmek alapján a város terültén működő intézmények és civil szervezetek részére. Az előirányzat felhasználása a 86,1 %-os volt.
A Zalaegerszegi Felsőfokú Oktatásért Közalapítvány támogatására 60.000 E Ft-ot biztosított a Közgyűlés, melyet a Közalapítvány működési kiadásainak teljesítésére fordított.
Az önkormányzat 2022. évben is biztosította alternatív napközbeni ellátás keretében a nyári napközis tábort a zalaegerszegi általános iskolai korosztálynak. A tábor feladatainak ellátására rendelkezésre álló pénzügyi forrás felosztása az egyes szervezetek által ellátott feladatok figyelembevételével került sor. A „nyári táboroztatás” költségvetési soron rendelkezésre álló 9.200 E Ft a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ és a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet részére intézményfinanszírozás keretében került leszervezésre.
Ifjúsági feladatok:
Az „Ifjúsági rendezvények” költségvetési sor módosított előirányzata 1.077 E Ft volt, mely összeg felhasználásra is került, egyebek mellett ebből a Kortárssegítő-képző tábor megrendezését az önkormányzat 300 E Ft-tal támogatta. A tábor helyszíne az Őrségi Patakparti Alpaka Panzió volt. A képzésen a zalaegerszegi általános és középiskolák 7-8. osztályos diákjai vettek részt, összesen 25 fő. Előadások, gyakorlati foglalkozások, csoportfoglalkozások, szituációs játékok szerepeltek a programok között. A 2021/2022. tanév végzős diákok tanulmányi eredményeinek jutalmazására 460 E Ft értékű könyvutalványt vásárolt az önkormányzat, melyet a legjobb tanulók vehettek át a polgármestertől a polgáravató ünnepség keretében.
Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzat” soron rendelkezésre álló forrásból a diákönkormányzat működésére, marketingjére és egyéb rendezvényeire történt felhasználás 1.024 E Ft összegben.
Zalaegerszegi Városi Diáknapok” költségvetési sorról 2022. évben a 2.000 E Ft módosított előirányzat a Keresztury VMK szervezésében lebonyolított „Aludj máshol” rendezvényre került felhasználásra.
A „Zalaegerszegi Egyetemisták Egyesülete” 800 E Ft támogatásban részesült 2022-ben.
A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány által bonyolított városi felsőoktatási ösztöndíj támogatások az alábbiak szerint alakultak:
Az önkormányzat 6.500 E Ft-ot adott át az ösztöndíjak kifizetésére a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítványnak.
a két félév tekintetében 19 fő olyan zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező nappali tagozatos hallgató pályázott, aki a Pannon Egyetem Mérnöki Kar Zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetében az első diploma megszerzése érdekében BSc/BA képzésben végzi tanulmányait, valamennyien részesültek ösztöndíjban,
a két félév tekintetében 127 fő olyan zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező nappali tagozatos hallgató pályázott, aki Zalaegerszeg város közigazgatási területén működő bármely államilag elismert felsőoktatási intézményben (PE ZEK, PTE ETK ZKK) az első diploma megszerzése érdekében BSc/BA végzi tanulmányait, valamennyien részesültek ösztöndíjban.
A „Befektetés a jövőbe” Zalaegerszegi Felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjra összesen a két félév tekintetében 3.100 E Ft kifizetés történt a benyújtott és elbírált pályázatok alapján. A 2021/2022. tanév második (tavaszi) félévében 64 fő pályázó, a 2022/2023. tanév első (őszi) félévében 60 fő pályázó felelt meg a rendelet előírásainak és részesült ösztöndíjban.
Kulturális feladatok:
A kulturális ágazat költségvetésében külön előirányzaton szerepeltek a városi nagy rendezvények. 2022-ben az alábbi események kerültek megrendezésre, illetve nyújtott támogatást azok megrendezéséhez az önkormányzat:
Magyar Kultúra Napja 1.236 E Ft
Fazekas-keramikus találkozó 1.500 E Ft
Egerszeg Búcsú 700 E Ft
Gébárti művésztelep 950 E Ft
Táncházmozgalom 600 E Ft
Kórusfesztivál 1.500 E Ft
„Street Food” fesztivál 1.500 E Ft.
2022-ben 13 alanyi jogon támogatott kulturális egyesület, alapítvány kapott összesen 5.250 E Ft támogatást, a peremkerületi kulturális tevékenységet 9 szervezet látta el, amelyhez az önkormányzat 3.500 E Ft-ot biztosított, ebből 3.275 E Ft került kiutalásra.
Külön soron kaptak támogatást éves működésükhöz az alábbi szervezetek:
Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar 2.500 E Ft
Zalai Táncegyüttes 3.000 E Ft
Pannon Írók Társasága (Pannon Tükör kulturális folyóirat kiadása) 5.000 E Ft
Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület 1.800 E Ft
Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány 2.000 E Ft
Zalaegerszegi Honvéd Klub 400 E Ft
’47-es Honvéd Zászlóalj Hagyományőrző Egyesület 200 E Ft
Az egyes előirányzatokon rendelkezésre álló források támogatási megállapodás keretében kerültek átadásra a szervezetek részére. A kiutalások időarányosan, illetve a programokhoz igazodóan történtek, a szerződésben foglaltak és a felhasználások ellenőrzése folyamatos volt.
Új feladatként jelentkezett, hogy több állami pályázat esetén 2021. évtől a kulturális intézmények, egyesületek nem, csak az önkormányzat nyújthat be támogatási igényt.
2021-ben az alábbi témákban nyert el támogatásokat az önkormányzat, a megvalósításuk 2021-2022. években történt meg, egy esetében - kórustalálkozók - 2023. évre is áthúzódott:

Pályázati cél

Elnyert összeg

Támogatás felhasználás 2021-2022. években

Zalaegerszegi Tér-zene koncertek

7.500 E Ft

7.500 E Ft

Zalaegerszegi amatőr kórusok és gyermekkórus találkozó támogatása

4.000 E Ft

2.000 E Ft

R&J Szinergiái - történet száz alakban

2.000 E Ft

2.000 E Ft

István a király – ünnepi megemlékezés

4.000 E Ft

4.000 E Ft

Klügel orgona felújítása

3.000 E Ft

3.000 E Ft

Egészségügyi feladatok:
Fogyatékos Otthon működtetéséről, valamint a támogatás felhasználásáról minden év április 30. napjáig részletes szakmai és pénzügyi beszámolót készít. A 10.500 E Ft előirányzat felhasználása 50 %-os volt, mivel a Mandulavirág Fogyatékossággal Élők Református Szeretetotthona 2022. második félévében nem nyújtotta be a szükséges számlát a fennmaradó összeg kiutalásához, így 5.250 E Ft támogatás kifizetésére 2023. elején került sor.
A fogorvosi alapellátás támogatása előirányzat a városban területi ellátási kötelezettséggel működő vegyes fogorvosi körzetekben, valamint az iskolafogászati körzetekben a fogorvosi rendelők fenntartásával összefüggő kiadások, valamint a tevékenység végzéséhez szükséges eszközök beszerzéséhez szolgált forrásul. A támogatással 23 vegyes- és iskolafogászati körzet volt érintett, a támogatás előirányzata és felhasználása is 11.500 E Ft volt.
A fogászati ügyelet támogatását Zalaegerszeg Megyei Jogú Város lakossága részére a heti pihenő- és munkaszüneti napokon, valamint rendelési időn kívüli időszakra megszervezett sürgősségi fogorvosi feladatok ellátása érdekében biztosította az önkormányzat a kedvezményezett egészségügyi szolgáltató részére.
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa javaslatára 2022. évben 16 idősügyi szervezet részesült támogatásban rendezvényeik költségeihez, összesen 640 E Ft összegben.
A város 2022-ben is megszervezte hagyományteremtő szándékkal az Idősek Hónapja rendezvénysorozatát, melynek teljes költsége 766 E Ft volt. Az Idősügyi Koncepció céljaihoz illeszkedve 2022. őszén kettő év kihagyása után, folytatódott a Szenior Akadémia, az önkormányzat anyagilag is támogatja a képzési programot Zalaegerszegen, melynek összege 2022. évben összesen 400 E Ft volt.
Sportfeladatok:
2022. évben a pandémia után egyre több sportegyesületek által rendezett esemény, illetve diáksport rendezvény újra megtartásra kerülhetett.
A versenysport keretében kiemelt egyesületek támogatásában 2022. évben is jelentős szerepet vállalt az önkormányzat. Az egyes szakosztályok életben maradásához elengedhetetlen volt az önkormányzat előző évben már bevezetett – bár az eddigiekhez mérten többségében 50 %-kal csökkentett – kiemelt támogatása, mely hozzájárult a jelentős anyagi terheik megoldásához.
A városkörnyék diáksportjának szervezése során együttműködtünk a Zalaegerszegi Tankerülettel.
Rendezvényeink és feladataink az elmúlt évben az alábbiak voltak:
Restart sportfesztivál,
a szabadidős programok szervezési feladatai,
a Városi Sportcsarnok, az uszoda és a jégcsarnok sportcélú igénybevételével kapcsolatos feladatok,
a meghirdetett diákolimpiai városi és városkörnyéki bajnokságok, versenyek szervezése, lebonyolítása,
az Országos Labdarúgó DO, valamint országos elődöntők, selejtezők rendezése,
Nemzetközi diáksport találkozók rendezése /Lendva, Varasd/
A fenti programokra biztosított összegek 100 %-ban felhasználásra kerültek.
Sport és humánigazgatási feladatok” költségvetési soron szereplő módosított 3.136 E Ft előirányzat terhére egyedi támogatási kérelmek alapján a város területén működő intézmények és civil szervezetek kerültek támogatásra. A módosított előirányzat teljesítése 84 %-os volt.
Főépítészi feladatok:
A működési költségekre a rendelkezésre álló 11.203 E Ft-ból 5.889 E Ft került felhasználásra, főbb tételei területrendezési és egyéb eljárások költségei, belterületbe vonással kapcsolatos kiadások, a Tervtanács működtetésére fordított kiadások voltak.
Az önkormányzat hatáskörébe tartozó belterületbe vonási kérelmekhez kapcsolódó költségeket az érintett ingatlantulajdonosok megtérítik az önkormányzat részére. A területrendezési és egyéb eljárások költségei sor módosított előirányzata terhére földvédelmi járulékok, földhivatali eljárási költségek, ingatlannyilvántartási átvezetési díjak stb. kerültek kifizetésre.
Városüzemelési feladatok:
A működési kiadásokra 2.840.119 E Ft állt rendelkezésre, melynek teljesítése 2.522.851 E Ft-tal 88,8 %-os volt.
A parkfenntartás sor terhére került kiegyenlítésre a köztéri bútorok karbantartása, kis értékű padok, virágládák, fa hulladékgyűjtők beszerzése, veszélyes fák kivágása, faápolási munkái, kaszálás, Gébárt szabadidőközpont üzemeltetése és gondnoki feladatai, kutyás strand üzemeltetése stb. A 26.359 E Ft-os módosított előirányzatból az év végéig 79,4 %-os teljesítés történt.
A VG Kft. parkfenntartás szerződéses munkái soron rendelkezésre álló előirányzat terhére a Városgazdálkodási Kft. és az önkormányzat között létrejött határozatlan idejű szerződésben foglaltak alapján történt a parkfenntartási feladatok ellátása. A szerződés keretein belül valósult meg a város közparkjainak, településrészeinek, a Gébárti Szabadidőközpontnak, valamint a Parkerdő és Biológusparknak a fenntartása. A parkfenntartás szerződéses munkák módosított előirányzata 974.912 m2 zöldfelületre 302.711 E Ft volt, mely tartalmazta a 2021-es áthúzódó előirányzatot is, a felhasználása 100 %-os volt.
Belterületi fás szárú növények fenntartási munkáira biztosított 16.457 E Ft módosított előirányzat teljesítése 90,2 % volt.
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata bejegyzett erdőgazdálkodóként 2010. évtől mintegy 154 ha erdőterületen folytat szakszerű erdőgazdálkodást. Az erdészet szakirányítási feladatokhoz szükséges eszközök, üzemanyag, védőfelszerelések, valamint az erdészeti terepi szolgálati egyenruhák beszerzését finanszíroztuk, az év végéig az előirányzat 82,9 %-os teljesülésével.
A fatelepítéssel kapcsolatos működési kiadások előirányzat terhére végeztettük el 2022. évben a faültetéseket, a teljesítés 79,1 % volt.
Játszóterek fenntartása, karbantartása soron a LÉSZ Kft. által üzemeltetett 80 db játszótér állapotfelmérésére, valamint az eszközök karbantartására vonatkozó kiadások szerepelnek. Pénzügyi teljesítés 78,7 %-os volt.
Kontakt Kft-vel szegélyezési munkák, tuskómarási munkálatok, speciális szennyeződésmentesítés, továbbá köztéri bútorok mosása, fertőtlenítése feladatokra került sor szerződéskötésre, a tervezett munkák megvalósultak.
Zöldterületi Stratégia feladataira rendelkezésre álló forrás az elfogadott 2022. évi Cselekvési Tervnek megfelelően felhasználásra került.
Városüzemelési feladatokhoz kapcsolódó közfoglalkoztatás és a közfoglalkoztatás anyag-és eszközigény biztosítása sorokon a közcélú foglalkoztatás megvalósításához 24.300 E Ft támogatást nyújtott az önkormányzat a Kontakt Kft. részére. Ezen összegből elsősorban külterületi utak kaszálását, külterületi ingatlanok gyommentesítését, bozótírtásokat végeztek el, valamint a felmerülő anyagköltségeket, javítási költségeket és a munkavégzéshez kapcsolódó gépalkatrészek beszerzési költségeit fedezeték.
Köztisztasági szerződéses munkák sor terhére került kiegyenlítésre a lomtalanítás és az őszi lombhulladék gyűjtés lebonyolítása, a karácsonyfa elszállítása, a közterületre kihelyezett nyesedék begyűjtése, az illegális hulladéklerakások felszámolása, valamint a temetőkben keletkező hulladékok gyűjtését szolgáló konténerek ürítése. 2022. évben összesen 39.759 E Ft kifizetése történt meg, a teljesítés 68,1 %-os volt.
VG. Kft. köztisztaság szerződéses munkák (közterületek takarítása, kommunális hulladék szállítása, elhelyezése) előirányzat terhére a városi közutak, járdák, terek, buszvárók tisztántartási feladatait látta el az önkormányzat részére a Városgazdálkodási Kft. A teljesítés az előirányzaton az év végéig 100 %-os volt.
A köztemetők üzemeltetésére, fenntartására kegyeleti közszolgáltatási szerződést kötött az önkormányzat a Városgazdálkodási Kft-vel, mely 2013. január 1. napjától 2027. december 31. napjáig hatályos. A 39.465 E Ft összegű előirányzatból 38.076 E Ft felhasználása történt meg.
Állategészségügyi ellátás, továbbá gyepmesteri tevékenység ellátásához eszköz és munkaruha biztosítása sorokon lévő előirányzatok terhére 2 fő gyepmester bérköltségei, a gyepmesteri autó költségei, az állatorvosi költségek és az állati tetemek elszállításának költségei kerültek kifizetésre. 2022. július 1. napjától a gyepmesteri telep ebrendészeti telepként működik tovább, melyhez a jogszabályban előírt követelményeket teljesítettük, a szükséges eszközöket beszereztük. Az ebrendészek továbbra is 24 órás szolgálatban végzik a munkát. Megállapodás alapján a Zalaegerszegi Bogáncs Állatvédő Egyesületnek az állatmenhely működtetéséhez 2.700 E Ft támogatás került átadásra.
Aquapark üzemeltetés, továbbá Gébárti fürdőlétesítmények üzemeltetése sorokon rendelkezésre álló források felhasználásával 2022. évben is elláttuk a fürdőlétesítmények üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat, a számlák kiegyenlítésre kerültek. A Termálfürdő és Tóstrand üzemeltetési szerződése 2022. szeptember 30. napján lejárt. A Gébárti Tóstrand üzemeltetésére szerződést kötöttünk a Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft-vel 2022. október 1. – 2023. szeptember 30. napjáig. A Termálfürdő nyitott medencéjének és vízgépészetnek a téliesítésére szintén a Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft.-vel kötöttünk szerződést.
Árvízvédelmi létesítmények fenntartása keretében a város üzemeltetésében lévő, mintegy 7,5 km hosszúságú árvízvédelmi töltés és hat záportározó létesítmény fenntartási munkáinak elvégzése történt. Az árvízvédelmi műtárgyak (zsilipek, csapóajtós csőátereszek) és tartozékok karbantartására a Városgazdálkodási Kft.-vel jött létre szerződés egy éves időtartamra, 2023. március 31. napjáig. A szerződésben rögzített gyakoriságú kaszálási munkák, valamint a műtárgyak karbantartása folyamatos.
Helyi utak, hidak fenntartása soron a módosított előirányzat 201.942 E Ft teljesítése 151.180 E Ft volt, mely 74,9 %-os teljesítést jelent. A módosított előirányzat nagyobb része lekötésre került a fenntartási munkákra, ezek mellett egyéb, előre nem tervezhető kisebb javításokra is az előirányzat biztosít fedezetet. Az út- és járdaellenőri szolgálatot, valamint a fenntartási munkákat a Zala- Müllex Kft. látja el a hatályos vállalkozási keretszerződés keretében.
Lépcsők, sétányok, támfalak, korlátok javítása soron szereplő lépcsők és korlátok javítására 2021. december 31-ig bezárólag szerződtünk 4.000 E Ft keretösszeggel a LÉSZ Kft.-vel. E szerződést 2022. június 30. napjáig meghosszabbítottuk. Új szerződést 2022. szeptember 1. napjától 2022. december 31. napjáig kötöttünk szintén 4.000 E Ft keretösszeggel, mely szerződést 2023. május 31. napjáig meghosszabbítottuk.
A helyi közösségi közlekedés veszteség-finanszírozásaként 844.400 E Ft került kifizetésre.
A városüzemeltetési feladatoknál jelentős összegű kötelezettségvállalással terhelt maradvány képződött, a megrendelt, szerződéssel lekötött munkák egy részének pénzügyi teljesítése 2023. évre húzódott át, így ezen összegek a 2023. évi eredeti előirányzatokban a megfelelő sorokon visszatervezésre kerültek.
Városépítészeti feladatoknál a működési kiadásokra 67.635 E Ft módosított előirányzat állt rendelkezésre, amiből 54.911 E Ft került felhasználásra, ebből az ünnepi díszvilágítás szerelése, egyéb létesítményi működési kiadások és a beruházásokhoz, stratégiai fejlesztési feladatokhoz kapcsolódó dologi kiadások kerültek kifizetésre.
Vagyonkezelési feladatok működési kiadásaira a jóváhagyott 99.845 E Ft-ból 60.400 E Ft felhasználás történt 2022. évben.
Az önkormányzat által kezelt ingatlanok közös költség, közüzemi díjak sor terhére kerültek kifizetésre az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok, helyiségek működtetésével (beleértve az ideiglenesen vagy akár hosszabb ideje üresen álló ingatlanokat is) összefüggésben felmerült áram-, gáz és vízdíjak, egyéb, pl. társasházi közös költségek. A költségvetési sor éves tervezett 11.326 E Ft-os kerete 26.857 E Ft-ra módosult az év során, ebből a teljesítés 80,4 %-os volt, ami a korábbi évek azonos időszaki adatait jelentősen meghaladta. Ennek oka, hogy pl. a korábbi évekhez képest – átfutó tételként ugyan, de – a színház, az Alsóerdei Élményközpont, illetve a HM toborzó iroda, a duális szakképző csarnok közüzemi díjai is megjelennek a soron.
A reptér működési kiadásai költségvetési soron elkülönített 5.199 E Ft keretösszegből 92 %-os volt a teljesítés a Gratis Kft.-vel a reptér 2023. december 31-ig történő üzemeltetésére kötött koncessziós szerződés alapján.
Az önkormányzati ingatlanok állagmegóvása, vagyonvédelme soron a 2.092 E Ft-os módosított előirányzat teljesítés 87,9 %-os volt. Az önkormányzati ingatlanok eseti jelleggel felmerülő karbantartási feladatait számoltuk el a sor terhére.
A volt vasúti ingatlanok működési kiadásai sor 248 E Ft-os módosított előirányzatából a MÁV-tól bérelt vasúti földterületek (stadion által elfoglalt terület, Berzsenyi u. vasúti átjáró stb.) bérleti díjai kerültek kifizetésre.
A vagyongazdálkodási feladatok és szakértői díjak költségvetési sor 16.403 E Ft-os módosított előirányzatából a teljesítés 58,4 %-os volt. E sor szolgálta a különböző hatósági eljárásokkal kapcsolatban felmerülő költségek (értékbecslések, változási vázrajzok, kisajátítási dokumentációk, művelési ág változások, szakértői vélemények, tulajdoni lapok, térképkivonatok stb.) finanszírozását.
Jogi és igazgatási feladatok kiadásai 291.666 E Ft összegben, a módosított előirányzathoz viszonyítva 89,8 %-ban teljesültek.
Az önkormányzat kezelésében lévő ingatlanok működési kiadásaira tervezett 64.007 E Ft módosított előirányzatból 2022. évben 48.067 E Ft került kifizetésre, ami 75,1 %-os felhasználást jelent.
A képviselők, bizottsági tagok, illetve a polgármester és alpolgármesterek kiadásaira tervezett 212.320 E Ft összegből az év végéig 206.035 E Ft (97 %) került felhasználásra. A kiadások a tisztségviselők, képviselők, bizottsági tagok tiszteletdíján és annak járulékain túl a közgyűlések reprezentációs költségeit, dologi kiadásként az internet szolgáltatás és kiküldetést tartalmazzák.
Közbeszerzési eljárásokkal és egyéb jogi feladatokkal kapcsolatos kiadásokra 22.638 E Ft módosított előirányzat volt biztosítva a költségvetésben, melyből az év végéig összesen 15.878 E Ft kifizetésre került sor az alábbiak szerint:
jogi tanácsadásra 1.829 E Ft
közbeszerzési hirdetmények ellenőrzési díja, illetve szerződés módosítási díjak 3.560 E Ft
EKR rendszerhasználati díj 356 E Ft
vízgazdálkodási bírság 5.600 E Ft BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak
bírság 2.000 E Ft Közbeszerzési Hatóságnak
a többi kiadást (2.533 E Ft) ingatlan nyilvántartási eljárási igazgatási szolgáltatási díjaira, kintlévőségek behajtásához kötődő végrehajtót megillető díjakra, követelés nyilvántartásba vétel díjára, aláírási címpéldány készítésére stb. fordítottuk
A közbiztonsági feladatokra tervezett 3.500 E Ft előirányzatból 1.700 E Ft került felhasználásra. A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak 300 E Ft, kettő zalaegerszegi polgárőr egyesületnek pedig 1.400 E Ft támogatást nyújtottunk.
A „Rendért” Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület és a Zalaegerszegi Városi Közbiztonsági Polgárőr Egyesület részére az éves tervezett támogatási összeg kiutalása megállapodás alapján megtörtént.
Közterületen elhagyott üzemképtelen gépjárművek elszállítására 518 E Ft került elkülönítésre. Az önkormányzat telephelyére 14 gépjárművet kellett beszállítani közterületről, melyek költségei a felnyitással együtt 204 E Ft volt.
A Pénzügyi lebonyolítás alcím tételei a szakosztályokhoz közvetlenül nem kapcsolható kiadásokat, támogatásokat tartalmazzák, a módosított előirányzat 12.461.773 E Ft volt, a teljesítés 90 %-os arányt mutat. Legnagyobb tételei az átmenetileg szabad pénzeszközökből megvalósult államkötvény vásárlás volt 8.800.926 E Ft összegben, valamint az adóerő képesség alapján fizetendő szolidaritási hozzájárulás 1.016.337 E Ft összeggel.
A Zalaegerszegi Szociális Társulás irányítása alá került 2013. július l. napjától a Zalaegerszegi Gondozási Központ, finanszírozása a Társuláson keresztül, támogatásként jelenik meg, ez 2022. évben 604.305 E Ft kiadást jelentett az önkormányzat számára.
A különböző egyesületek és alapítványok támogatása az előirányzott összegekkel, a megkötött megállapodásoknak megfelelően történtek.
A Polgármesteri Kabinet működési kiadásaira biztosított 686.920 E Ft módosított előirányzat felhasználása 88,5 %-os volt, főbb tételeit az alábbiakban ismertetjük:
A rendezvények, kommunikáció, reprezentáció sor terhére kabinet feladatköréhez kapcsolódó rendezvények és feladatok költségeit finanszírozta az önkormányzat, a jelentősebbek az alábbiak voltak:
a város legnagyobb adózóinak köszöntése
sajtónapi rendezvény
ünnepi közgyűlés
bölcsődések, óvodások ajándékozása húsvétkor és mikuláskor
szépkorúak köszöntése
óvodások részére foglalkoztató füzet
jótékonysági nap
hirdetések, PR cikkek
portál üzemeltetés
portálra fotók készíttetése
évértékelő kiadvány költségei
Egerszegi Kapocs rendezvény
Zalaegerszegért-díj 2022. költségei
vezetők hazai és külföldi vendégeinek fogadása, étkeztetése, szállása, ajándékok vásárlása
meghívók, képeslapok készíttetése
sajtó események költségei
A turisztikai feladatok terhére elszámolt kiadások egyesületi tagdíj befizetéséhez, domain név és weboldal karbantartásához, Tourinform Iroda támogatásához, ajándék vásárlásához, információs táblák készítéséhez kapcsolódtak. E sor teljesítési adata kiadványok költségeit is tartalmazta.
A nemzetközi kapcsolatok címen kerülnek elszámolásra a testvérvárosi delegációival kapcsolatos költségek, külföldi utazásokhoz kapcsolódó napidíjak.
A településrészi önkormányzatok rendelkezésére álló keretből a TRÖ-k döntéseinek megfelelően került sor a kifizetésekre, melynek döntő többsége intézmények, civil szervezetek támogatására, rendezvények lebonyolítására, valamint közüzemi díjak kifizetésére irányult. A teljesítés 39,6 %-os volt.
Vállalkozásfejlesztési, befektetés támogató programok, közfoglalkoztatás, valamint foglalkoztatás támogatása, munkaerő kölcsönzésre együttesen 31.307 E Ft-ot fordított az önkormányzat.
A Városfejlesztő Zrt. működési kiadásaira 78.229 E Ft-ot, a Létesítményfenntartó Kft. működési támogatására 110.000 E Ft-ot, a városi újság és kiadvány kiadásának támogatására 51.842 E Ft-ot, a Zalaegerszegi TV és Rádió Kft. működési támogatására 74.500 E Ft-ot fordított az önkormányzat.
Fejlesztési és felújítási kiadások:
A jogszabályban előírt bekerülési összeget meghaladó költségű beruházások, felújítások esetében a feladatokhoz kapcsolódóan közbeszerzési eljárások során kerültek a kivitelezők kiválasztásra. A közbeszerzési értékhatár alattiak esetén az önkormányzat beszerzési rendeletének megfelelően kerültek kiválasztásra a megvalósításban résztvevő kivitelezők, műszaki ellenőrök.
A 2022. évi tervezett fejlesztési és felújítási feladatok előirányzatait és azok pénzügyi teljesítését tételesen a 8. melléklet tartalmazza az egyes alcímekhez kapcsolódóan, ami nem minden esetben azonos a műszaki készültséggel, mivel több tételnél a cél megvalósult az elmúlt évben, azonban a pénzügyi teljesítés áthúzódott 2023. évre.
Főbb pénzügyileg rendezett üzembe helyezett beruházások:
Idősek Otthonában 4 db kazán beszerzése
"Nemzeti Ovi-Sport Program" című pályázaton való részvétel (Bazitai és Ságodi tagóvodák) önrész és előkészítő munkák
Közvilágítás fejlesztése Fehérhegyen
Landorhegyi u. 26. sz. mögötti parkoló közvilágítás bővítése
Becsali utcai buszmegálló cseréje
Bazita u. 5. autóbuszváró létesítése
Kiserdei u. Új temető autóbuszváró létesítése
Budaivölgyi u. támfal építése
Magánerős útépítések
Ebergényi úti buszmegálló
Gépjármű elkerülő szakasz építése a Rövid-Jánkán
Dombalja utca aszfaltozás I. ütem
Bazita úton autóbusz leszállósziget építése
Hidegkúti forrás kiépítése
Játszóterek elkorhadt, balesetveszélyes kerítéseinek cseréje
Aquacity ívkorrekció
Ivóvízvezeték fejlesztések
Domb utca iskola melletti szakasz járdaépítés
Vorhota, közösségi tér és ház fejlesztés
Hatháza közösségi tér fejlesztése
Főbb pénzügyileg rendezett üzembe helyezett felújítások:
Ságodi óvoda csőtörés helyreállítása
Űrhajós tagóvoda vizesblokk felújítása
Kölcsey Gimnázium gáznyomásszabályzó csere
VMK táncterem padlóburkolat rekonstrukciója
Idősek Otthona épületének felújítása
Közétkeztetés konyha felújítás
Szekeresvölgyi út felújítása (Zártkerti Program)
Zártkerti utak felújítása
Virág utca aszfaltozás
Rigó utca útburkolat felújítás
Kert utca északi oldal járdafelújítás
Berzsenyi u. 11. kavicsos parkoló felújítás
Jókai u. járdafelújítás
Landorhegyi járdafelújítások
Hajnalcsillag utca útburkolat megerősítése
Járdafelújítások Zalabesenyőben
Csácsi hegyi kápolna melletti (É-i oldal) útfelújítás
Bozsok Szabadság utca járdafelújítás III. ütem
Petúnia utca aszfaltozási munkái
Ola utca 14-16. előtti járda felújítása
Erdődy-Hűvös Kastély park - Botfa utca közötti útszakasz felújítása
Nyerges utca járdafelújítás I. ütem
Göcseji út 49. sz. mögötti járda felújítási munkái
Zúzalékos utak felújítása
Egyéb önkormányzati lakások felújítása lakásalap
Aquacity klórtároló felújítás, átalakítás
Aquacity felújítások
Vásárcsarnok vizesblokk felújítás
Pénzeszköz átadással megvalósult fejlesztések, felújítások:
Napsugár utcai, valamint Űrhajós óvoda, bölcsőde intézményi fejlesztések
Mikes utcai Óvoda fejlesztése
Béke-ligeti Iskola szennyvíz rekonstrukciós munkák
Bölcsődék felújítása
Andráshidai sporttelep fűtési rendszer felújítása
Bazitai templom előtti járda és padok
Református templom felújításának támogatása
LÉSZ Kft. részére önk-i tulajdonú ingatlanok utáni felújítási hozzájárulás
Felhalmozási célú pénzeszköz átadás a Z.M. Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére
Jézus Szíve Ferences Plébánia részére felhalmozási célú pénzeszköz átadása
Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátási Intézmény eszközbeszerzés támogatása
A lakásalaphoz kapcsolódó bevételek és kiadások több soron szerepelnek a költségvetésben, ezeket összefoglalóan, a jobb áttekinthetőség érdekében az alábbiakban mutatjuk be:
A lakásalappal kapcsolatos bevételek:
6. mellékletben:
- kamatmentes hitelek és kölcsön törlesztése 4.952 E Ft
- Családok otthonteremtési kedvezménye kölcsön törlesztés 2.721 E Ft
- lakásalaphoz kapcsolódó bevételek (kamat, áfa visszaigénylés) 1.541 E Ft
önkormányzati lakóépületek felújítása ÁFA visszaigénylés 13.690 E Ft
- korábbi bérlakás értékesítés 178 E Ft
költségvetési bevételek: 23.082 E Ft
- finanszírozási bevételek
- lakásalap maradványának igénybevétele 67.129 E Ft
Bevételek összesen: 90.211 E Ft
A lakásalappal kapcsolatos kiadások:
8. mellékletben:
- Önkormányzat által nyújtott lakástámogatás első lakáshoz jutók részére 2.400 E Ft
- Családok otthonteremtési kedvezménye 555 E Ft
-Önkormányzat tulajdonában lévő bérlakások teljes vagy
részleges felújítása, korszerűsítése 60.932 E Ft
- Lakásalappal kapcsolatos kiadások 158 E Ft
- Egyéb önkormányzati lakások felújítása 19.907 E Ft
- Önkormányzati bérlakásban élők lakásfenntartási segélye 5.402 E Ft
Kiadások összesen: 89.354 E Ft
A környezetvédelmi alap bevételét képezte a 2022. évről áthúzódó 26.201 E Ft maradvány, a talajterhelési díjból befolyt 6.258 E Ft és környezetvédelmi bírságból származó 561 E Ft. Az alapból teljesített kiadások összesen 7.164 E Ft-ot tettek ki. A kiadások között nagyobb összeggel a Széchenyi tér 4. sz. alatti önkormányzati épület szennyvíz-elvezető hálózat ereszcsatorna leválasztása, az Artisan Kézműves Pékségben zajszintmérés, zajterhelés vizsgálata, faápolási munkák, koronatörött fák kivágása, természetvédelmi oktatások megtartása, kommunális hulladékok gyűjtése Zala réti parkban stb. Az alap 2022. évi felhasználásáról részletes tájékoztató készült a közgyűlés 2023. február 15-i ülésére. Az alap maradványa a 2022. évi nyitó egyenlegből kiindulva a bevételek és kiadások elszámolását követően 30.856 E Ft volt az év végén.
A helyi építészeti értékek védelme alappal kapcsolatosan bevétel és kiadás nem volt az év során. A 6.151 E Ft 2021-ről áthozott maradvány 2023. évre is tervezésre került a költségvetésben.
2022. évben parkoló megváltásból 5.715 E Ft bevétel származott, ezzel kapcsolatos kiadás az év során nem volt.
Az idegenforgalmi adóból 2022. évben 35.023 E Ft bevétele volt az önkormányzatnak. A Zalaegerszegi Turisztikai Hivatal és Információs Iroda működtetéséhez biztosított 22.575 E Ft fenntartói támogatást, a turisztikai feladatokra fordított kiadásokat és a Gébárti fürdőlétesítmények üzemeltetési kiadásainak egy részét fedezte az idegenforgalmi adóból származó bevétel.
Önkormányzat által irányított költségvetési szervek
A 2022. évi zárszámadás a Polgármesteri Hivatallal együtt 18 költségvetési szerv teljesítési adatait tartalmazza.
A 2022. évi bevételek előirányzatainak, teljesítésének és összetételének alakulását az alábbi táblázat foglalja össze:
adatok: E Ft-ban


Bevételek megnevezése

Eredeti előirányzat

Mód. előirányzat

Teljesítés


Teljesítés
%-a

Összege

Megoszlás
%-a

Összege

Megoszlás
%-a -a

Összege

Megoszlás
%-a -a

Működési célú támogatások áht-n belülről

1.107.960

11,8

1.543.383

14,0

1.572.969

14,5

101,9

Felhalmozási célú támogatások áht-n belülről

193.786

1,8

117.338

1,1

60,6

Közhatalmi bevételek

2.000

0,0

2.525

0,0

126,3

Működési bevételek

1.536.389

16,4

1.932.579

17,6

1.828.428

16,9

94,6

Felhalmozási bevételek

2.387

0,0

2.943

0,0

123,3

Működési célú átvett pénzeszközök

5.402

0,0

3.352

0,0

62,1

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

2.513

0,0

2.513

0,0

100,0

Maradvány igénybevétele

603.462

6,4

1.024.945

9,3

1.024.945

9,5

100,0

Központi, irányító szervi támogatás

6.145.822

65,4

6.296.673

57,3

6.296.673

58,0

100,0

Bevételek mindösszesen:

9.393.633

100,0

11.003.668

100,0

10.851.686

100,0

98,6

A működési célú támogatások, melyek az államháztartáson belülről érkeztek, az összes bevétel 14,5 %-át képezték, együttesen 1.572.969 E Ft összegben.
Az önkormányzat közreműködésével:

Az állam, mint társfinanszírozó, megállapodás alapján adott át a Hevesi Sándor Színháznak 288.500 E Ft-ot, a Griff Bábszínháznak pedig 65.000 E Ft-ot.

A Göcseji Múzeum összesen 100.000 E Ft támogatást kapott a Mindszentyneum 2022. évi működésére, melyből a működési célú támogatás 60.686 E Ft.

A Göcseji Múzeum már 2022-ben megkapta a Mindszentyneum 2023. évi működésének forrásául szolgáló összeget: 200.000 E Ft-ot.

Közvetlenül az intézmények részére vagy pályázattal:

A kulturális ágazatot érintő bérfejlesztésről szóló 682/2021.(XII.6.) számú Kormányrendelet alapján a kulturális intézmények 20 %-os béremelés fedezetéül szolgáló támogatást kaptak, összesen 221.763 E Ft összegben.

Az európai uniós pályázatokon, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatain, a Nemzeti Kulturális Alap pályázatain elnyert összegek.

A Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátás Intézmény 483.859 E Ft-ot vett át a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Gazdasági Ellátó Szervezet (KKGESZ) működési célú támogatásértékű bevétele, amit a Göcseji Múzeumtól kap a pénzügyi-gazdasági feladatok elvégzésének ellentételezésére.

A felhalmozási célú támogatások az államháztartáson belülről a bevételek 1,1 %-át képezték, összege 117.338 E Ft. Főbb tételei:

A Mindszentyneum 2022. évre kapott 100.000 E Ft támogatásából a felhalmozási célú támogatás 39.314 E Ft.

A bölcsődék és óvodák mindösszesen 15.963 E Ft felhalmozási célú támogatásban részesültek, melyet az önkormányzat nyújtott megállapodás alapján.

A Keresztury VMK összesen 12.277 E Ft felhalmozási célú támogatást nyert el Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatain.

Közhatalmi bevételek címén 2.525 E Ft realizálódott, ami az anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó bevétel a Polgármesteri Hivatalban.
A működési bevételek 2022. évben 1.828.428 E Ft összegben teljesültek, mely az összes bevétel 16,9 %-át alkották, a megtervezett intézményi működési bevétel 94,6 %-a realizálódott év végére.
A költségvetési szervek bevételszerző lehetőségei változóak, főbb bevételi tételek az alábbiak:

A bölcsődékben, az óvodákban és a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezetben (ZEGESZ) a gyermekétkeztetés ellátási díjai alkotják a bevételek legfőbb részét, mely összegek kiegészítve az állami és önkormányzati támogatással alkotják az étkeztetés költségeinek fedezetét.

A Keresztury VMK működési bevételei döntően bérleti díjakból, rendezvények jegybevételeiből, közvetített szolgáltatások továbbszámlázásából származik.

A Tourinform Iroda bevétele jellemzően könyvek, turizmus kártyák, képeslapok, térképek, népművészeti tárgyak, hűtőmágnesek eladásából, valamint jegyárusítás jutalékából, idegenvezetési szolgáltatásból keletkezett.

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár bevétele olvasószolgálati, kötészeti befizetésekből, kamatbevételből és ÁFA visszatérítésből tevődött össze.

A felújított Göcseji Múzeum a 2022. május 13-i megnyitó után a korábban megszokott keretek között végezte szakmai munkáját. Az épületben négy (két új és két felújított) állandó kiállítás látható. Október 23-án megnyitotta kapuit a Mindszentyneum is, impozáns épületében három állandó kiállítás mellett időszaki tárlatokkal is várják a közönséget, az új objektumban kávézó, ajándékbolt, konferenciaközpont, vetítő, múzeumpedagógiai termek és rendezvényterem is működik. A Falumúzeum az idény nagyobb részében (május elejétől október végéig) nyitva volt. Nyáron népszerűek voltak a kézműves gyermektáborok. A múzeum működési bevételeinek legnagyobb részét (71,1 %) továbbra is a régészeti bevételek teszik ki. 2022-ben különösen intenzív régészeti feladatellátást igényelt az M76-os gyorsforgalmi út beruházásához kapcsolódó előzetes feltárások sorozata.

A Hevesi Sándor Színházban a koronavírus-járvány következtében jelentősen csökkent a bérletes nézők száma. A nézők elvesztése azt okozta, hogy a jegy-, bérlet-, táj-, és szponzori bevételek is jelentősen csökkentek. Az intézmény csak az év közben nyújtott önkormányzati pótfinanszírozás igénylésével tudta megőrizni pénzügyi és költségvetési egyensúlyát 2022. évben.

A Városi Sportlétesítmény Gondnokság Intézményében bérleti díjakból (sportegyesületek részére ingatlan bérbeadás, szolgálati lakás, büfék, pályák, terem, földterület bérbeadás), futófolyosó, stadion, atlétikapálya üzemeltetéséből, valamint továbbszámlázott szolgáltatásból származott működési bevétel.

A Vásárcsarnok realizált működési bevételének legnagyobb részét a napi helypénz, helybiztosítás díjak, bérleti díjak, területhasználati díjak teszik ki. Március 1-től az intézmény a Göcseji Tudásközpont Zalaegerszegi Helyi Termék Piac elnevezésű telephellyel bővült. Az új telephely főbb bevételeit terembérleti díj, mini bolt bérleti díj, táboroztatás díja, napi helypénz bevételek alkotják.

A felhalmozási bevételek 2.943 E Ft összegben teljesültek, mely összeg használt tárgyi eszközök értékesítéséből származott.
A működési célú átvett pénzeszközök között az államháztartáson kívülről (alapítványoktól, civil szervezetekről, vállalkozásoktól) érkező bevételek, adományok szerepelnek, összege 3.352 E Ft, a felhalmozási célra átvett pénzeszközök összege pedig 2.513 E Ft volt.
A maradvány igénybevétele 1.024.945 E Ft. A költségvetési szervek a 2021. évi maradványukat a zárszámadási rendeletben foglaltak szerint tervezték vissza.
A költségvetési szervek bevételeinek meghatározó részét továbbra is az önkormányzat központi, irányítószervi támogatása jelentette, ami a teljes költségvetés 58 %-a. 2022. évben Zalaegerszeg MJV Önkormányzata felügyelete alá tartozó költségvetési szerveknek biztosított irányítószervi támogatás összege 6.296.673 E Ft volt, melyből

- állami támogatás

4.032.037 E Ft

- önkormányzati támogatás

2.264.636 E Ft

Az állami támogatás az alábbi jogcímeken érkezett:

Önkormányzati hivatal működésének támogatása

713.553 E Ft

Óvodák támogatása

1.245.213 E Ft

Bölcsődei ellátás támogatása

511.532 E Ft

Gyermekétkeztetés támogatása

780.229 E Ft

Rászoruló gyermekek intézményen kívüli szünidei étkeztetésének támogatása

208 E Ft

Család- és gyermekjóléti központ, szolgálat, valamint az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység támogatása

220.472 E Ft

Múzeum feladatainak támogatása

110.200 E Ft

Könyvtár feladatainak támogatása

135.000 E Ft

Megyei könyvtár kistelepülési könyvtári célú kiegészítő támogatása

175.476 E Ft

Könyvtári célú érdekeltségnövelő támogatás

629 E Ft

Kulturális feladatok támogatása

54.155 E Ft

Szociális ágazati összevont pótlék

85.370 E Ft

A 2022. évi intézményi kiadások összetételét, teljesítésének alakulását és megoszlását az alábbi táblázat tartalmazza:
adatok: E Ft-ban


Kiadások megnevezése

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Teljesítés


Teljesítés
%-a

Összege

Megoszlás
%-a

Összege

Megoszlás
%-a

Összege

Megoszlás. %-a

Személyi juttatások

5.400.005

57,5

5.675.623

51,5

5.303.304

54,9

93,4

Munkaadókat terhelő járulékok és szoc. hj. adó

777.528

8,3

831.138

7,6

746.741

7,7

89,8

Dologi kiadások

2.982.183

31,7

3.829.811

34,8

3.282.820

33,9

85,7

Ellátottak pénzbeli juttatásai

4.600

0,1

8.100

0,1

4.264

0,0

52,6

Egyéb működési célú kiadások

46.529

0,5

175.516

1,6

98.360

1,0

56,0

Beruházások

181.788

1,9

319.051

2,9

196.904

2,0

61,7

Felújítások

1.000

0,0

51.429

0,5

44.530

0,5

86,6

Egyéb felhalmozási célú kiadások

113.000

1,0

0,0

Költségvetési kiadások összesen:

9.393.633

100,0

11.003.668

100,0

9.676.923

100,0

87,9

Személyi jellegű kiadások címén 5.303.304 E Ft került kifizetésre, ami a költségek legnagyobb részét, 54,9 %-át jelenti.
Több tényező is növekedést eredményezett a személyi jellegű kiadások alakulásában:

A minimálbér az előző évi 167.400 Ft helyett 200.000 Ft, a garantált bérminimum 219.000 Ft helyett 260.000 Ft lett 2022-ben.

A kulturális intézmények dolgozóinak bére egységesen 20 %-kal emelkedett.

A 646/2021.(XI.30.) Kormányrendelet alapján a bölcsődei pótlék összegének emelkedése. A pótlékok összegéről – a fizetési osztály és a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő függvényében – a rendelet mellékletei rendelkeztek.

A 669/2021.(XII.2.) Kormányrendelet alapján a pedagógusok ágazati szakmai pótlékának 10 %-ról 20 %-ra történő emelkedése.

A munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 746.741 E Ft volt, ami kiadások 7,7 %-át jelentette. A szociális hozzájárulási adó mértéke 13 % volt 2022-ben.
Dologi kiadások címén 3.282.820 E Ft-ot költöttek a költségvetési szervek, ez a teljes kiadások 33,9 %-a.
Ezen a kiadásnemen könyvelik többek között a közüzemi díjak, karbantartási anyagok, üzemeltetési anyagok, munkaruha, védőruha, tisztítószerek, irodaszerek, szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások (foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás, jogi képviselet, tüdőszűrés díja), egyéb szolgáltatások (hulladékszállítás, munka-és tűzvédelmi szolgáltatás, biztosítási díjak, riasztófelügyelet) költségeit.
Jelentős tétel a dologi költségeken belül – a bölcsődékben, óvodákban és a ZEGESZ-ben – a vásárolt élelmezés, mely a gyermek- és munkahelyi étkezés költségeit tartalmazza.
Az étkezés költsége két részből tevődik össze: a nyersanyag ára és a rezsi. A szülők az étkezés nyersanyagköltségeit kötelesek megtéríteni, illetve ebből a térítési díjból jogosultság esetén 50 % vagy 100 % kedvezményt kaphatnak. Az elengedett térítési díjak és az étkezés rezsiköltségének fedezetét az állami és önkormányzati támogatás együttesen adja. A gyermekétkeztetésben részt vevők térítési díj-fizetési kötelezettség szerinti megoszlását intézménytípusonként az alábbi táblázat mutatja:

ingyenesen étkezők aránya

50 % kedvezménnyel étkezők aránya

kedvezmény nélkül étkezők aránya

bölcsődék

46 %

-

54 %

óvodák

75 %

-

25 %

iskolák, kollégiumok (ZEGESZ)

6 %

31 %

63 %

2016. évtől a települések kötelesek a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek ingyenes étkeztetését a szünidőkben is biztosítani, amennyiben a szülő ezt igényli. A szünidei étkeztetés lebonyolítása a ZEGESZ feladata.
A biztosított ingyenes ebédet 2022. évben a tavaszi szünetben 2 fő, a nyári szünetben 21 fő, a téli szünetben pedig 13 fő igényelte (őszi szünet nem volt 2022-ben).
A Keresztury VMK működése a dologi kiadások tekintetében feszes, szűk beosztással biztosított volt, a kiadások döntő részét a közüzemi díjak, üzemeltetési anyagok, a szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások alkották.
A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban a dologi kiadások döntő részét a dokumentumbeszerzés mellett a rezsiköltségek, a karbantartások és szakmai költségek alkották. A kistelepülési ellátó rendszer keretében megvalósultak a megyei könyvtár szolgáltatási rendszerébe tartozó települések, valamint az ellátásban részt vevő városi könyvtárak (Letenye, Nagykanizsa, Keszthely, Lenti) dokumentumainak és szakmai anyagainak beszerzései. 2022-ben az infláció miatt az anyagköltségek jelentősen megemelkedtek.
A Sportlétesítmények Gondnokságánál a dologi kiadásokra fordított összegből jelentős tétel a létesítmények közüzemi díja, ami 2022-ben 22.741E Ft+ÁFA volt. A dologi kiadások növekedését eredményezte az üzemanyag árának év közbeni drasztikus emelkedése, melynek beszerzése és készletezése elengedhetetlen a pályák gondozásához. Év végén megtörtént az összes egység villamos fénycső cseréje.
Ellátottak pénzbeli juttatásai címén 4.264 E Ft került kifizetésre a Család- és Gyermekjóléti Központban, mint krízissegély.
Az egyéb működési célú kiadások teljesítése 98.360 E Ft, a kiadások 1,0 %-a. Főbb tételei:

A ZEGESZ, az óvodák és a bölcsődék visszafizetései a 2021. évi gyermekétkeztetési mutatószámok elszámolása után összesen 25.812 E Ft összegben.

A Deák Könyvtár 18.000 E Ft összegű visszafizetése, melyet áfa megelőlegezésre kapott az önkormányzattól 2021-ben.

A Göcseji Múzeum megállapodás alapján átadott pénzeszköze a KKGESZ-nek.

A beruházási kiadások tervezett előirányzatának 61,7 %-a, 196.904 E Ft teljesült. A nagyobb összegű beruházási tételek az alábbiak voltak:

Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátási Intézmény: a Vadpörkölt Fesztivál jótékonysági bevételéből és saját forrásból 23 db védőnői számítógép cseréje, nyomtatók, ideapad beszerzése valósult meg.

Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár: a kistelepülési könyvtári ellátórendszer szükségletei által meghatározott immateriális javak, informatikai eszközök, valamint több település bútorbeszerzése valósult meg.

Göcseji Múzeum: műtárgyak vásárlása, fotós eszközök, hangosító berendezések, takarítógépek, mobilszínpad, SOLIS26 traktor, Suzuki Vitara személygépkocsi beszerzése.

Keresztury VMK: TOP pályázat tárgyi eszköz beszerzései, valamint sikeresen elnyert pályázatok (Kézműves Ház) megvalósításához szükséges eszközök beszerzése valósult meg.

Griff Bábszínház: Ford Transit személygépkocsi beszerzése, világítástechnikai eszközök, dobfelszerelés vásárlása.

A felújítási kiadások tervezett előirányzatának 86,6 %-a, 44.530 E Ft-ban teljesült. A megvalósult munkák többek között az alábbiak voltak:

Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék: kerítésfelújítás, konyhafelújítás, árnyékoló, homokozó telepítése, ajtócserék, teraszjavítás, szekrényajtók cseréje, törülközőtartók cseréje, párakapu.

Keresztury VMK: a Kézműves Ház felújítása.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának gazdálkodása
A költségvetési szervek összes bevételén belül a Polgármesteri Hivatal bevételei a következőképpen alakultak:
adatok E Ft-ban

Bevételek

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Tényleges teljesítés

Teljesítés
%-a

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

22.319

41.939

33.701

80,4

Közhatalmi bevételek

2.000

2.525

126,3

Működési bevételek

19.000

24.060

27.247

113,2

Felhalmozási bevételek

205

Maradvány igénybevétele

168.313

234.237

234.237

100,0

Központi irányító szervi támogatás

1.602.327

1.610.820

1.610.820

100,0

Bevételek mindösszesen

1.811.959

1.913.056

1.908.735

99,8

Működési célú támogatások államháztartáson belülről:

A Zalaegerszeg és Környéke Csatornahálózat és Szennyvíztisztítótelep Fejlesztésére létrejött Önkormányzati Társulás részéről pénzeszköz átadás a társulási feladatok ellátására.

Munkaügyi központtól, közfoglalkoztatás támogatására kapott bevétel.

A Nemzeti Választási Irodától az országgyűlési képviselőválasztás és országos népszavazás lebonyolításához kapott összeg.

a Központi Statisztikai Hivataltól a 2022. évi népszámlálás elszámolása után kapott összeg.

Közhatalmi bevételek:

Az anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó szolgáltatási díj bevétele.

Működési bevételek:

Munkahelyi étkeztetés bevétele.

Igazgatási tevékenység bevétele.

Az alsóerdei vendégház hasznosításából származó bevétel.

Felhalmozási bevételek:

Használt tárgyi eszközök értékesítésének bevétele.

A Polgármesteri Hivatal 2021. évi maradványából (234.237 E Ft) a 2022. évi költségvetésben eredeti előirányzatként visszatervezésre került 168.313 E Ft, a fennmaradó összeg, azaz 65.924 E Ft pedig az II. negyedévi előirányzat-módosításkor. Felhasználása a zárszámadási rendeletben foglaltaknak megfelelően történt.
A Polgármesteri Hivatal bevételeinek legnagyobb részét – a többi költségvetési szervhez hasonlóan – a központi, irányító szervi támogatás jelenti, mely 2022-ben 1.610.820 E Ft, a teljes bevétel 84%-a volt, amely biztosította a hivatal éves működését.
Kiadások:
A Polgármesteri Hivatal gazdálkodási körébe tartozó szakfeladatok 2022. évi eredeti kiadási előirányzata 1.811.959 E Ft volt, mely az év végére 1.913.056 E Ft-ra módosult. A kiadások 1.724.445 E Ft-os tényleges összege 90,1 %-os teljesítést mutat.
A kiadások alakulása:
adatok E Ft-ban

Kiadások

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Tényleges teljesítés

Teljesítés
%-a

Személyi juttatások

1.339.235

1.394.681

1.308.740

93,8

Munkaadókat terhelő járulék és szociális hozzájárulási adó

205.539

217.620

188.660

86,7

Dologi kiadások

202.185

233.172

210.129

90,1

Egyéb működési célú kiadások

4.480

4.480

100,0

Beruházások

65.000

63.103

12.436

19,7

Felújítások

Költségvetési kiadások összesen

1.811.959

1.913.056

1.724.445

90,1

Személyi juttatásokra és az ehhez kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékokra és szociális hozzájárulási adóra jutó együttes módosított előirányzat 1.612.301 E Ft volt, a tényleges kiadás 1.497.400 E Ft-ban realizálódott, ez 92,9 %-os felhasználást jelent. Az e címeken szereplő kiadások az összes kiadás 86,8 %-át képviselik.
Dologi kiadásokra 233.172 E Ft módosított előirányzat állt rendelkezésre, a teljesítés mértéke 90,1 %-os, mely összegszerűen 210.129 E Ft volt.
A dologi jellegű kiadások az összes kiadás 12,2 %-át tették ki.
Néhány tétel kiemelve tervezési alapegységenként:

Munkahelyi étkeztetés kiadásai

Önkormányzat igazgatási tevékenysége

Kossuth u.17-19. épület működtetési költségei

Informatikai dologi kiadások

Anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó kiadások

Ady u. 15. sz. épület működési költségei

Széchenyi tér 3-5. sz. épület működési költségei

Alsóerdei vendégház működési költségei

Adóigazgatási tevékenység dologi működési költségei

Közterület-felügyelet dologi működési költségei

Beruházások, felújítások finanszírozására – beleértve azok ÁFA vonzatát is – összesen 63.103 E Ft előirányzat állt rendelkezésre, melyből az év végéig 12.436 E Ft került felhasználásra.
Beruházási jellegű kiadások:

Informatikai célú beruházások: multifunkciós nyomtatók, fénymásolók, notebook, számítógépek, monitorok, szoftverek beszerzése, szerverbővítés.

Bútorok beszerzése: forgó- és tárgyalószékek, függönyök, kerti padok beszerzése.

Eszközbeszerzés keretében: mobiltelefonok, router, hűtőszekrény, felhős kamera, olajradiátorok, benzinmotoros fűkasza, kávéfőző, az udvarra 2 db kerékpártároló, a műszaki osztály részére 4 db fejlámpa beszerzése, az udvari épületben klímaberendezés cseréje valósult meg.

Az Ady u. 15. sz. épület bejárata fölé előtető felszerelése.

Felújítási jellegű kiadások nem voltak a hivatalban 2022-ben.
2. §
Maradvány alakulása:
A számviteli szabályok alapján a maradvány a költségvetési bevételek és kiadások, illetve a finanszírozási bevételek és kiadások egyenlegeként kerül megállapításra alaptevékenység és vállalkozási tevékenység szerinti megbontásban. Az önkormányzat 2022. évi összes maradványa 11.035.987 E Ft, amit részletesen a 12. és 13. mellékletek tartalmaznak.
Az alaptevékenység maradványának összege 11.035.987 E Ft, ebből a költségvetési szerveké 1.174.763 E Ft, az önkormányzaté a lakásalappal együtt 9.861.224 E Ft. Vállalkozási tevékenység maradványa nem volt 2022. évben, mivel sem a költségvetési szervek, sem az önkormányzat nem folytatott vállalkozási tevékenységet.
Forrását tekintve a bevételi elmaradás: 21.019.149 E Ft
a kiadási megtakarítás: 32.055.136 E Ft
A számviteli nyilvántartások alapján az önkormányzat és költségvetési szervei kötelezettségvállalással terhelt maradvány 5.022.430 E Ft, a szabad maradványának összege 6.013.557 E Ft.
Az önkormányzatnál a jóváhagyásra javasolt maradvány 9.861.224 E Ft, melyből 857 E Ft a Lakásalap maradványa. A kötelezettségvállalással terhelt maradvány 4.881.988 E Ft, áthúzódó működési és felhalmozási kiadások teljesítéséhez biztosít forrást a 2023-as gazdasági év során és a költségvetési rendelet elfogadásakor visszatervezésre került. A kötelezettségvállalással nem terhelt maradvány 4.979.236 E Ft, melyből 4.911.099 E Ft visszatervezése már a 2022. évi eredeti költségvetés elfogadásakor megtörtént áthúzódó - TOP, MVP és egyéb projektek, célra, feladatra kapott támogatásokhoz kapcsolódó kiadásokra -, illetve új feladatok finanszírozásához. A szabad maradványból még fennmaradó összeg 68.137 E Ft, mely összegből a költségvetési rendelet I. negyedéves módosítása során visszatervezésre került még két áthúzódó feladathoz 2.384 E Ft, valamint ebből szükséges forrást biztosítani a 2022. decemberében befolyt bevételek után 2023. januárban esedékes általános forgalmi adó befizetés fedezetére 37.696 E Ft-ot, a szabad maradványból így megmaradó 28.057 E Ft-tal pedig a 2023. évi költségvetés céltartalék előirányzatát javasoljuk megnövelni.
A költségvetési szervek jóváhagyásra javasolt maradványa 1.174.763 E Ft, ebből a kötelezettségvállalással terhelt rész 140.442 E Ft, a szabad maradvány 1.034.321 E Ft.
A kötelezettségvállalással terhelt maradványban a decemberi, de még kifizetésre nem került szállítói kötelezettségek (közüzemi díjak, szolgáltatások, anyagbeszerzések), a 2022. december 31-ig megkötött szerződések, illetve megrendelt és visszaigazolt, illetve teljesített, de pénzügyileg nem realizált tételek szerepelnek.
A kötelezettségvállalással nem terhelt maradvány a képződött maradvány 88 %-a, ebből 555.951 E Ft-ot az eredeti költségvetésekben a hiány finanszírozására a költségvetési szervek bevontak, ezzel teremtve meg az egyensúlyt a bevételek és kiadások között. A célra, feladatra kapott pénzeszközök összege 78.950 E Ft, ami tartalmazza a Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátás Intézményénél az Egészségbiztosítási Alaptól átvett pénzeszközök maradványát 2.850 E Ft-ot, valamint azokat az összegeket, melyek különböző pályázatok alapján érkeztek az intézmények számláira és terhére kötelezettségvállalás december 31-ig nem történt, ugyanakkor felhasználása kötött, elszámolási kötelezettséggel terhelt, ténylegesen nem tekinthető szabad felhasználású maradványnak. Pályázatokhoz kapcsolódó elkülönített számlákon lévő maradványból 275.252 E Ft nem volt év végéig kötelezettségvállalással terhelt. Feladatelmaradás miatt a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet esetében 23.935 E Ft és a Zalaegerszegi Landorhegyi Óvoda esetében 782 E Ft elvonást javaslunk az iskolai, az óvodai gyermekétkeztetés tényleges bevételei és kiadásai alapján, valamint az állami és az önkormányzati támogatások elszámolását követően. A ténylegesen szabadon felhasználható maradvány 99.451 E Ft, amit az érintett intézmények - a maradvány 14. mellékletben részletezettek szerinti jóváhagyását követően - a 2023. évi feladataik ellátására fordíthatnak.
3. §
A vagyon alakulása:
Az önkormányzat vagyonrendeletében előírt kimutatásokat a 15. melléklet (vagyon összetétele), a 17. melléklet (vagyon forrásai), a 18. melléklet (immateriális javak, tárgyi eszközök, koncesszióba adott eszközök állományának változása), a 19. melléklet (vagyon forgalomképesség szerint) tartalmazza. A 21. mellékletben kerül bemutatásra a nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök értékcsökkenése, elhasználódott eszközök pótlására fordított kiadások és az eszközök elhasználódásának foka. Az önkormányzat vagyonának alakulását és összetételét az eszköz oldalról vizsgálva a következő táblázatban mutatjuk be:
Adatok: E Ft-ban



Megnevezés

Állomány
2021. XII. 31-én

Állomány
2022. XII. 31-én

Változás
2022. évben

A/I. Immateriális javak

201.377

199.205

2.172

A/II. Tárgyi eszközök

142.578.752

144.107.999

1.529.247

- ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok

118.901.153

138.772.366

19.871.213

- gépek, berendezések, felszerelések, járművek

1.929.295

3.868.300

1.939.005

- beruházások, felújítások

21.748.304

1.467.333

-20.280.971

A/III. Befektetett pénzügyi eszközök

1.752.411

1.752.411

0

A/IV. Koncesszióba, vagyonkezelésbe adott eszközök

176.928

2.620.907

2.443.979

A/Nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök összesen:

144.709.468

148.680.522

3.971.054

B/I. Készletek

21.122

22.365

1.243

B/II. Értékpapírok

14.445.960

14.948.993

503.033

B Nemzeti vagyonba tartozó forgóeszközök

14.467.082

14.971.358

504.276

C/ Pénzeszközök

8.723.928

10.667.971

1.944.043

D/ Követelések

3.471.055

4.532.293

1.061.238

E/ Egyéb sajátos elszámolások

-333.980

-104.358

229.622

F/ Aktív időbeli elhatárolások

86.763

347.525

260.762

Eszközök összesen:

171.124.316

179.095.311

7.970.995

Összességében az önkormányzat vagyona 7.970.995 E Ft-tal, 4,7 %-kal nőtt 2022. évben. A nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök állománya jelentősen növekedett, ezen belül az immateriális javak állománya csökkent kis mértékben. A további mérleg főcsoportokban is növekedés mutatható ki.
Az immateriális javak, tárgyi eszközök, koncesszióba, vagyonkezelésbe adott eszközök teljes (0-ig) leírt állományának év végi bruttó értéke 2.944.215 E Ft, részletesen a 20. mellékletben mutatjuk be.
A mérlegben nem szereplő eszközök értéke a - 22. mellékletben bemutatottak szerint -14.020.685 E Ft, ami 1.720.063 E Ft-tal magasabb az előző év végi adatnál. A képzőművészeti alkotások, régészeti leletek, gyűjtemények és kulturális javak mennyisége és értéke nem változott lényegesen az év során. A „0”-ra leírt, de használatban lévő eszközök mennyiségében és értékében növekedés volt – 365.601 E Ft -. A legnagyobb tételt jelentő, 01-02. számlacsoportban nyilvántartott eszközök értéke nőtt 1.354.462 E Ft-tal. Ebben a számlacsoportban tartjuk nyilván a vagyonkezelésbe adott vagyonelemek értékét, legnagyobb tétel a szakképző intézményekhez és az iskolákhoz kapcsolódó vagyon, melyet az önkormányzat a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum, illetve a Zalaegerszegi Tankerületi Központ vagyonkezelésébe adott, azonban, mint államháztartáson belül átadott vagyon a számviteli szabályok szerint a vagyonkezelő mérlegében szerepelnek 11.074.890 E Ft értékkel. A növekedést pályázati támogatásból és önkormányzati forrásból az iskolákban elvégzett beruházások, felújítások évközi üzembehelyezésének és vagyonkezelésbe adásának, illetve a selejtezések átvezetésének egyenlege eredményezte.
Nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök:
A/I. Az immateriális javak körében növelő tételként jelent meg az önkormányzatnál a Mindszenty Múzeumban felhasznált jogok és szoftverek vásárlása, a Polgármesteri Hivatalnál online Egerszeg kártya igénylő program vásárlása. Csökkentő tétel az elszámolt értékcsökkenés és régi programok selejtezése volt. Összességében 2.172 E Ft-tal csökkent az állomány év végére.
A/II. A tárgyi eszközök állományi értéke a két időpont között jelentősen, 1.529.247 E Ft-tal növekedett. A változást eredményező főbb tételeket az alábbiakban voltak:
- Az ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok állománya 19.871.213 E Ft-tal növekedett. Növelő tételként jelent meg a város tulajdonában lévő ingatlanokon végrehajtott felújítások értéke, valamint több nagy értékű beruházás üzembe helyezése. Ki kell emelni az uszoda építését, a 4815/6 hrsz-ú ingatlanon épült üzemcsarnokot, a kerékpárút fejlesztéseket, a Mindszentyneumhoz parkoló és járda építését, a KEHOP keretében ivóvíz és szennyvíz hálózati felújításokat. A KKV program keretében és saját forrásból a város több pontján út- és járdaépítések, parkolóépítések és -felújítások valósultak meg, játszóterek és parkok újultak meg. Az intézményekben pályázati támogatással vagy önkormányzati saját forrásból megvalósított nagyobb beruházások, felújítások számviteli értéke átadásra került az érintett költségvetési szervek, mint vagyongazdálkodók részére, náluk jelentett vagyon növekedést, ezek közül jelentősebbek a volt Korona Szálló felújítása, a helyi termelői és kézműves piac kialakítása, a Mindszentyneum megépítése, melegítő konyhák felújítása, háziorvosi rendelőben akadálymentes vizesblokk kialakítása, VMK táncterem padlóburkolat rekonstrukciója, a Göcseji Múzeum épületének felújítása voltak a nagyobb összegű munkák.
Az intézményekben is voltak jelentős saját költségvetésből megvalósított beruházások és felújítások, melyek növelték az év végi állományt, ezeket ismertettük a költségvetési szervek gazdálkodásáról szóló fejezetben. Az ingatlanok állományát csökkentette a volt Petőfi laktanyában telephely területének értékesítése és kisebb építési területek eladása.
- A gépek, berendezések, felszerelések, járművek körében az új beszerzések és az elszámolt értékcsökkenés, a selejtezések, valamint a térítésmentes átadás, vagyonkezelésbe adás egyenlegeként 1.939.005 E Ft-tal növekedett az év végi állomány. A növekedésben az önkormányzatnál legnagyobb tételt a Zalavíz ivóvíz és szennyvíz használati díj terhére létesített gépek, a KKV program keretében beszerzett parkolójegy automaták, az uszoda gépei, eszközei, a Mária Magdolna Plébániába orgona beszerzés, 5 db elektromos gépjármű beszerzése, a Pajtások című szoborkompozíció és a városmakett jelentették. Ezen kívül erdészeti eszközök, projektek keretében beszerzett gépek, berendezések, parkok és játszóterek új eszközeinek beszerzése jelentett növekedést. A költségvetési szerveknél az alapfeladatok ellátásához szükséges eszközök beszerzésére került sor, ezen belül konyhai és irodai gépek, bútorok, takarító és számítástechnikai eszközök, telefonok vásárlása történt.
Az állományban csökkenést eredményezett az elszámolt értékcsökkenés és a használhatatlanná vált eszközök selejtezése.
- A beruházások, felújítások állománya jelentős mértékben csökkent – 20.280.971 E Ft-tal - az előző év végi értékhez képest. Az önkormányzatnál több olyan nagyobb volumenű beruházás fejeződött be 2022-ben, melyek hosszú előkészítő munka után az előző években zajlottak, így ezek aktiválása megtörténhetett, és a befejezetlen beruházások állománya év végére jelentősen csökkent. A legnagyobb csökkentő tételek a Mindszenty Zarándokközpont építése, az uszoda fejlesztés és az Alsóerdei Sport- és Rekreációs Központ építése voltak.
A/III. A befektetett pénzügyi eszközök állományában nem volt változás 2022. évben, a 2021. és 2022. év végi adatokat a 23. melléklet tartalmazza.
A/IV. A koncesszióba, vagyonkezelésbe adott eszközök állományában jelentős növekedés (2.443.979 E Ft) volt. A növekedést az Élménypark területének, épületének, építményeinek, informatikai eszközeinek, gépeinek és berendezéseinek koncesszióba adása eredményezte.
B/ A nemzeti vagyonba tartozó forgóeszközök állománya 504.276 E Ft-tal növekedett. A készletek állománya minimálisan nőtt, a forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok állományában volt jelentősebb, 503.033 E Ft-os növekedés. A hazai forrással megvalósuló projektekhez kiutalt támogatások átmenetileg szabad összegéből állampapírt vásárolhatott az önkormányzat. 2022. évben a közúthálózat és kapcsolódó tereinek fejlesztése projekthez érkezett 5.839.000 Ft MVP-s támogatásból, valamint az adóbevételből együttesen 8.793.993 E Ft összegben történt vásárlás. Az MVP-s projekteknél teljesített kifizetésekhez 6.035.960 E Ft értékben értékpapír beváltás vált szükségessé az év során, valamint az év utolsó hónapjaiban a költségvetési kifizetésekhez is 2.255.000 E Ft összegű értékpapír beváltásával állt rendelkezésre a szükséges forrás.
C/ A pénzeszközök állományában 1.944.043 E Ft növekedés volt az év során, nagyobb növekedés az önkormányzatnál volt, és a költségvetési szerveknél is kismértékű növekedés volt tapasztalható.
A pénzeszközök változását a 16. mellékletben mutatjuk be részletesen. Az év végén is jelentős összeg volt a folyamatban lévő projektek elkülönített számláin, mivel az EU-s projektek esetében az átmenetileg szabad pénzeszközök állampapír vásárlásával történő hasznosítására nincs lehetőség.
D/ A követelések állománya 1.061.238 E Ft-tal növekedett az év során. Továbbra is legnagyobb összegű követelések a helyi adókkal kapcsolatban állnak fenn, ugyanis az ASP adórendszer szabálya szerint a következő év márciusi adóelőírást is meg kell jeleníteni a költségvetési évet követően esedékes követelésként. Mind a költségvetési évben, mind a költségvetési évet követően esedékes követelések állománya a közhatalmi bevételekre vonatkozóan növekedett. Az adott előlegek állománya is jelentős, ezen belül nőtt az előző évhez képest a beruházásokra, felújításokra adott előlegek állománya, melyek folyamatban lévő nagyberuházáshoz kapcsolódnak. Az adott kölcsönök állományában lényegi változás nem történt. Jogtalanul felvett segélyek, kiszámlázott bérleti díj tartozások, különféle meg nem fizetett bírságok szerepelnek még az év végi állományban.
E/ Az egyéb sajátos elszámolások állománya 229.622 E Ft-tal nőtt az év során. A záró állományban a számviteli szabályok alapján kell szerepeltetni az előzetesen felszámított levonható általános forgalmi adó és a fizetendő forgalmi adó tárgyidőszaki állományának egyenlegét.
F/ Az aktív időbeli elhatárolások állománya is nőtt 260.762 E Ft-tal. Az év végi állományban az önkormányzatnál az állampapírokhoz kapcsolódó felhalmozott kamat elszámolása szerepel, ami 340.493 E Ft az előző évi 81.930 E Ft-tal szemben. Az intézményekben minimális volt az állomány változás.
A vagyonkimutatás összhangban áll az önkormányzati ingatlanvagyon-kataszterben és az éves költségvetési beszámoló könyvviteli mérlegében kimutatott, megfeleltethető adatokkal.
4. §
A létszám alakulása
A 2022. évi eredeti és módosított létszámot, valamint az átlagos statisztikai létszámot költségvetési szervenként a 24. melléklet tartalmazza.
A 2022. évi eredeti költségvetésben az önkormányzatnál 6 fő létszám, a költségvetési szerveknél 1.122 fő létszám került meghatározásra, az év során két költségvetési szervnél volt létszámváltozás Az önkormányzat tervezett létszáma a költségvetési szervek létszámával együtt 1.120 főre módosult, ezen belül a költségvetési szervek tervezett létszáma 1.114 főre változott.
A Zalaegerszegi Belvárosi I. számú Óvodában lévő 0,5 fő pszichológus létszámot az intézmény 1 főre emelte létszámra növelte, az alábbi indokkal:
A Nemzeti Köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény előírja, hogy „Az óvodapszichológus kötelező létszámát az óvoda gyermeklétszáma alapján kell meghatározni oly módon, hogy 500 gyermekenként egy, a teljes munkaidő ötven százalékában foglalkoztatott óvodapszichológust kell alkalmazni”. E követelménynek az intézmény megfelelt.
A Zalaegerszegen önkormányzati fenntartásban működő óvodákban az SNI-s és BTM-es gyermekek létszáma magas, az alkalmazott pszichológus azon óvodákban is ellátja a pszichológusi feladatokat megállapodás alapján, ahol a férőhely nem haladja meg az 500 főt.
A fentiek miatt a Zalaegerszegi Belvárosi I. számú Óvoda összlétszám 69,5 főről 70 főre módosult.
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának feladatellátási kötelezettségébe tartozó köznevelési intézmények konyháinak működtetését közbeszerzési pályázat alapján külső vállalkozó végzi. A kiszervezést követően 4 tálalókonyha üzemeltetését továbbra is a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó szervezet (továbbiakban ZEGESZ) látta el. A közétkeztetési szerződés 2022. augusztus 5-én lejárt. Az Önkormányzat a közétkeztetés szolgáltatás biztosítására uniós, nyílt közbeszerzési eljárást írt ki.
Az új közétkeztetési szerződés életbe lépésétől már a korábban ZEGESZ kezelésében lévő négy tálalókonyhát is a nyertes ajánlattevő működteti, ezért Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 92/2022. (VI.16.) határozatával előírta, hogy a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet fizikai dolgozó létszám előirányzatát 8,5 fővel csökkenteni kell, és az intézmény létszám előirányzatát 2022. szeptember 1-i hatállyal a korábbi 43,5 fő helyett 35 főben határozta meg.
Az önkormányzat 2022. évi átlagos statisztikai állományi létszáma 6 fő, ami megegyezik a tervezett létszámmal, a költségvetési szerveknél a tényleges adat 1.019 fő, ami a tervezett létszám 91,5 %-a, ennek oka, hogy több intézménynél is vannak tartósan betöltetlen álláshelyek. A ZEGESZ esetében haladta meg az átlagos statisztikai állományi létszám a módosított előirányzatot, mivel a feladatváltozás miatt felmentett dolgozók még év végéig a létszámban szerepeltek.
5. §
Közvetett támogatások nyújtásának összegét a 25. melléklet tartalmazza részletesen. A kimutatás elkészítéséhez a 2022. évi – az adókedvezmények és mentességek esetében a 2021. évi – adatok álltak rendelkezésre.
Az ellátottak térítési díjának, illetve kártérítésének méltányossági alapon történő elengedése jogcímen nem volt közvetett támogatás. A lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönöknél a „Bébi kedvezmény” igénybevételéből eredően volt az önkormányzati rendeletben foglaltak szerint elengedés 4 gyermekhez kapcsolódóan 1.155 E Ft összegben.
A helyi iparűzési adónál az önkormányzati rendelet alapján biztosított kedvezmények összege kismértékben csökkent az előző évhez képest, az előző évi 33.082 E Ft-tal szemben 30.135 Ft volt. Az építményadó esetében folytatódott a csökkenés az előző időszakhoz képest, 20.733 E Ft-ról 10.606 E Ft-ra változott a kedvezmény összege, az építményadó rendeletünk alapján 40 adótárgyra (12.845 m2 területre) adtunk mentességet. Méltányosság címén a talajterhelési díjhoz, a magánszemélyek kommunális adójához, valamint késedelmi pótlékhoz és bírsághoz kapcsolódóan az elengedett tartozások szerepelnek 17.998 E Ft összeggel. A helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény 67.031 E Ft volt, ami az önkormányzat vagyonrendelete által megállapítható kedvezményes bérleti díj alkalmazásából adódik, és zömében civil szervezetek és egyesületek részére biztosítja az önkormányzat.
6. §
Az önkormányzat több éves kihatással járó kötelezettségeit – az év végén fennálló hiteleket és kezességvállalásokat - a 26. mellékletben foglaltuk össze.
Az önkormányzat 2021. év végén öt, együttesen 1.651.638 E Ft összegű hitelszerződés után 1.347.175 E Ft hitelállománnyal rendelkezett. Az év során hitelfelvételre nem került sor. A 117.852 E Ft 2022. évi törlesztés eredményeként az év végi állomány 1.229.323 E Ft-ra csökkent.
A közgyűlés 2013. évben a „Zalaegerszeg belváros közlekedési rendszerének komplett átalakítása I. ütem” fejlesztési feladatra 300.000 E Ft hitel felvételéről döntött. A Dísz tér komplex felújítása, a belvárost tehermentesítő úthoz kapcsolódó területvásárlás, illetve a Kosztolányi utca kétirányúsításának előkészítő munkáinak (területek, ingatlanok vásárlása, kártalanítás) finanszírozásához összesen 211.638 E Ft hitel igénybevételére került sor A törlesztést 2018. év második felében kellett megkezdeni, 2022. évben 10.452 E Ft törlesztéssel év végén a hitelállomány 164.607 E Ft volt.
A kormányzati beruházásban megvalósuló járműipari tesztpálya létrehozása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztériummal kötött együttműködési megállapodásban vállalta az önkormányzat, hogy a szükséges ingatlanokat és azok közművesítését biztosítja. Az ingatlanvásárláshoz még szükséges 950 millió Ft-ot a közgyűlés döntése alapján hitel felvételével biztosította. A hitel törlesztését 2018. IV. negyedévben kellett megkezdeni, 2022. évben 52.400 E Ft törlesztés teljesítésével az évvégi hitelállomány 727.300 E Ft-ra csökkent.
A közgyűlés az 55/2017. (IV.13.) számú közgyűlési határozat III. pontjában döntött arról, hogy a Területi Operatív Program keretében tervezett projektek megvalósítása érdekében a többletfeladatok és a nem támogatott munkarészek finanszírozásához fejlesztési hitelt vesz fel. A kormányzati engedélyeztetést követően 100 millió Ft keretösszegű hitelszerződés megkötésére került sor. A hitel törlesztését 2019. utolsó negyedévében kellett megkezdeni, 2022. évben 10.000 E Ft tőketörlesztés történt, így az állomány év végén 67.417 E Ft volt.
A Vizslaparki u. 48. szám alatti ingatlan munkaerő-piaci mobilitást elősegítő munkásszállássá történő átalakításához pályázati támogatást nyert el önkormányzatunk, a szükséges 40 %-os önrész a közgyűlés 54/2017.(IV.13.) számú határozata alapján hitel felvételével volt biztosítható. A kormányzati engedélyeztetést követően 240 millió Ft összegű hitelszerződés került megkötésre 2017. évben, hitel felvétele 2018. évben 65.796 E Ft összegben, 2019. évben 174.204 E Ft összegben vált szükségessé, így a teljes hitel igénybevételre került. 2019. IV. negyedévben a törlesztést is meg kellett kezdeni, 2022. évben 30.000 E Ft került visszafizetésre, így a hitel állománya az év végén 142.500 E Ft volt.
A TOP program keretében megvalósuló projektek nem támogatott munkarészei és többletfeladatai finanszírozásához 2019-ben a kormányzati engedélyezés után 150.000 E Ft fejlesztési hitelszerződés megkötésére került sor, 2020. és 2021. években a hitel igénybevétele megtörtént, és a hiteltörlesztést is meg kellett kezdeni 2021. II. negyedévétől. 2022. évben 15.000 E Ft törlesztés történt, így 127.499 E Ft-ra változott az év végi állomány.
7. §
Az Európai uniós források felhasználásával megvalósult projektek 2022. évi bevételeinek és kiadásainak alakulását a 27. mellékletben foglaltuk össze. A Területi Operatív Program 2016. és 2017. évben induló projektjeinél több esetekben megtörtént a kivitelezés, a műszaki átadás és a használatba vétel is, a 2022. évi költségvetésben a projektmenedzsment költségeinek elszámolása miatt szerepeltek még kisebb összegekkel.
A többi projekt előrehaladása széles skálán mozog a kivitelezés és a vállalkozási szerződés megkötésén át egészen a kivitelezési munkáig.
A projektekhez folyósított uniós támogatás 2022. évben az önkormányzatnál 4.076.788 E Ft, a költségvetési szervek a múlt évben nem kaptak támogatást. A kapcsolódó kifizetések 3.191.970 E Ft-ot, illetve 59.866 E Ft-ot tettek ki.
A kiutalt, még fel nem használt pénzeszközök az egyes projektszámlákon egyenlegként jelentek meg az év végén – az önkormányzatnál 5.058.628 E Ft, a költségvetési szerveknél 72.752 E Ft - és maradványként visszatervezésre kerültek a 2023. évi költségvetésben.
8. §
Az önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek eredmény kimutatását a 28. mellékletben mutatjuk be. A mérleg szerinti eredmény a tevékenységek eredményéből és a pénzügyi műveletek eredményéből áll. A mérleg szerinti eredmény önkormányzati szinten - 927.821 E Ft volt, ezen belül a tevékenységek eredménye - 1.498.911 E Ft negatív egyenleget, a pénzügyi műveletek eredménye 571.090 E Ft pozitív egyenleget mutat. Az eredmény alakulására ható tényezők az alábbiak voltak:
1. A tevékenységek eredménye a tevékenység nettó eredményszemléletű bevételeinek, az egyéb eredményszemléletű bevételeinek és a ráfordításoknak (anyagjellegű, személyi jellegű és egyéb ráfordítások, értékcsökkenési leírás) a különbözetéből származik. Költségvetési szerveknél és magánál az önkormányzatnál is a figyelembe vehető ráfordítások általában meghaladják a tevékenység nettó eredményszemléletű bevételeit és az egyéb eredményszemléletű bevételeket, így a tevékenység eredménye az önkormányzatnál és több költségvetési szervnél negatív összeg. Néhány intézmény esetében a tevékenységek eredménye pozitív egyenleget mutat, három esetében a ráfordítások kisebb összeget tettek ki az eredményszemléletű bevételekhez viszonyítva, és jelentős összegű maradványuk keletkezett. Egy intézmény esetében – Göcseji Múzeum - az év végén olyan nagy összegű működési támogatás kiutalása történt meg, aminek a felhasználására 2023. évben kerülhet sor, ez eredményezte a pozitív eredményt.
2. A pénzügyi műveletek eredményszemléletű bevételei meghaladták a ráfordításait, így a pénzügyi műveletek eredménye önkormányzati szinten 571.090 E Ft volt. A pénzügyi műveletek eredménye mind a költségvetési szerveknél, mind az önkormányzatnál pozitív egyenleget mutat. A költségvetési szerveknél a pénzügyi műveletek eredményszemléletű bevételeit a kapott kamatok jelentették, a ráfordítások között három intézménynél jelentkezett kamatkiadás. A pénzügyi műveletek eredménye 2.457 E Ft volt. Az önkormányzatnál a pénzügyi műveletek bevételeiben a kapott kamatok és a mérlegfordulónapi értékelés során megállapított árfolyamnyereségből származó eredményszemléletű bevételek jelentek meg. A kapott kamatok az átmenetileg szabad pénzeszközök befektetése miatt jól alakultak, és a projektekhez az előző évben elhatárolt, felhasznált kamat is visszaírásra került, így az eredményszemléletű bevétel 706.731 E Ft volt. Ráfordításként kellett elszámolni a fizetendő kamatot 138.024 E Ft-tal.
9. §
A 29. melléklet részletesen tartalmazza a működési célú támogatásként rendelkezésre álló pénzeszközök felhasználását. A költségvetési szervek, civil szervezetek, gazdasági társaságok és alapítványok bizottsági döntések alapján, vagy polgármesteri hatáskörben – az alapítványok minden esetben közgyűlési döntést követően – részesültek támogatásban. A kapott támogatásokkal – néhány kivétellel – a támogatott szervezetek határidőre elszámoltak, a támogatásból fel nem használt összegeket visszafizették az önkormányzat részére. Az elmaradt elszámolások benyújtására az érintettek felszólítása minden esetben megtörtént.
10. §
A rendelet hatálybalépésének időpontját tartalmazza.
1-29. melléklet
A zárszámadásról szóló önkormányzati rendelet mellékletei a 2022. év gazdálkodási eseményeinek adatait, a pénzeszközök változásait és a mérlegadatokat tartalmazzák.