Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Fiatal Családok Otthonáról

Hatályos: 2023. 03. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
a Fiatal Családok Otthonáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
Az önkormányzat egyedülálló fiatalok, regisztrált élettársak, házaspárok és gyermekes családok lakhatásának elősegítése érdekében Fiatal Családok Otthona épületet tart fenn. A konstrukció a lakásigényük végleges rendezéséig, de - a rendeletben meghatározott kivételekkel - legfeljebb öt évig elhelyezésük átmeneti megoldásával és takarékosságra ösztönzéssel nyújt segítséget.
A 4. §-hoz
A szálláshasználat két fajtája a kötelező megtakarítással kombinált szálláshasználat, illetve egyedülállók önálló életkezdését támogató szálláshasználat.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz
A kötelező megtakarítással kombinált szálláshasználat a 40. év alatti, Zalaegerszegen lakóhellyel, vagy munkahellyel, vállalkozással rendelkező fiatalok számára biztosít kedvező lakhatási lehetőséget. A jogosultság feltétele a kötelező megtakarítás vállalása, amely egyösszegű megtakarításból és havi rendszeres megtakarításból tevődik össze.
A 7–10. §-hoz
Szállás pályázat útján adható használatba 5 éves időtartamra. A pályázatról a lakásügyekért felelős szakbizottság dönt. A rendelet a kijelölésnél családi állapot szerint állít fel rangsort, az azonos családi állapottal rendelkezők (házastársak, regisztrált élettársak illetve egyedülálló személyek) közül pedig azt kell előnyben részesíteni, akinek az 1 hónapra eső fajlagos megtakarítása a legmagasabb. Az 1 hónapra eső fajlagos megtakarítás kiszámításánál az egyösszegű megtakarítás összegét és a havi rendszeres megtakarítás összegét kell figyelembe venni.
A 11. §-hoz
Az egyedülállók önálló életkezdését támogató szálláshasználat a 45. év alatti, Zalaegerszegen lakóhellyel, vagy munkahellyel, vállalkozással rendelkező egyedülálló fiatalok számára biztosít kedvező lakhatási lehetőséget. Feltétel a fizetőképesség megléte a szálláshasználati díjra és a szállással kapcsolatosan a szállásadónak fizetendő közműdíjak költségére.
A 12–14. §-hoz
Szállás pályázat útján adható használatba 5 éves időtartamra. A pályázatról a lakásügyekért felelős szakbizottság dönt. A lakásügyekért felelős szakbizottság az érvényes pályázatok esetében az alábbi szempontokat együttesen mérlegeli a szálláshasználó kijelölés során:
a) saját háztartásban kiskorú gyermek eltartásáról való gondoskodás, figyelembe véve a gyermekek számát,
b) az egy főre eső havi átlagos nettó jövedelem, előnyt jelent a keresőtevékenységből származó jövedelem,
c) szociális körülmények, egészségügyi helyzet,
d) jelenlegi lakhatási körülmények.
A 15–22. §-hoz
A rendelet meghatározza a szálláshasználatra kötött szerződés lényeges tartalmi elemeit. A szerződésnek tartalmaznia kell a szállás megjelölését, a felek jogait és kötelességeit, a szálláshasználati díj összegét és a fizetendő óvadék összegét. A kötelező megtakarítással kombinált szálláshasználatra kötött szerződés tartalmazza továbbá az egyösszegű és a havi rendszeres megtakarítás vállalt összegét.
A szálláshasználati díj kötelező megtakarítással kombinált szálláshasználat esetén az azonos alapterületű, adott lakóövezeti összkomfortos önkormányzati bérlakások szociális lakbérével, egyedülállók önálló életkezdését támogató szálláshasználat esetén az azonos alapterületű önkormányzati bérlakások költségelvű lakbérével megegyező összeg.
A 23–26. §-hoz
A rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba. Rendelkezéseit az ezt követően létrejött szálláshasználati jogviszonyokra kell alkalmazni.
Az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
A kötelező megtakarítással kombinált szálláshasználatra és az egyedülállók önálló életkezdését támogató szálláshasználatra kizárólag a rendelet 1-2. mellékleteiben rögzített formanyomtatványon lehet pályázni.