Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 29/2023. (VIII. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.07.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 02

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 29/2023. (VIII. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.02.
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.07.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az érintett szakaszok kiegészítésre kerülnek annak érdekében, hogy a fásítás során invazív és termőhely idegen fajok ne kerülhessenek alkalmazásra.
A 2. §-hoz és a 3. §-hoz
A szakasz kiegészítésre kerül az OTÉK előírásainál megengedőbb szabályozást engedélyező, állami főépítészi felmentést tartalmazó záró szakmai vélemény hivatkozásával.
A 4. §-hoz
A hatályos helyi építési szabályzat csak az 5 éves, azaz az „A” védőövezetre vonatkozóan fogalmaz meg előírásokat. Mivel a szabályozási terven az „A” és a „B” védőövezetek is feltüntetésre kerülnek, szükséges a helyi építési szabályzat kiegészítése.
Az 5. §-hoz
Technikai jellegű javítást tartalmaz.
A 6. §-hoz
Új általános gazdasági övezet került meghatározásra, melyben munkásszállás nem létesíthető, ezért az (1) bekezdés kiegészítésre került.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park véleménye alapján az általános gazdasági övezetek előírásai kiegészítésre kerültek a Gá-3 jelű övezetet érintően a tájba illesztés igazolásának kötelezettségével.
A 7. §-hoz
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park véleménye alapján a Különleges övezetek előírásai kiegészítésre kerültek K-log jelű övezetet érintően a tájba illesztés igazolásának kötelezettségével.
A 8. §-hoz
Az újonnan meghatározott övezeti jelekhez tartozó normatív előírásokat, a szabályozási terv szelvények és a jelmagyarázat módosításait valamint az új 45. számú mellékletet tartalmazza.
A 9. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.
Az 1. melléklethez
A különleges beépítésre szánt övezetben újonnan meghatározott övezeti jelhez tartozó normatív előírásokat, a K-ap és a K-log jelű övezetekben elhelyezhető rendeltetést, valamint az OTÉK előírásainál megengedőbb szabályozást engedélyező állami főépítészi felmentés hivatkozását tartalmazza.
A 2. melléklethez
Az általános gazdasági övezetben újonnan meghatározott övezeti jelhez tartozó normatív előírásokat tartalmazza.
A 3–9. melléklethez
Az 8. § (3)-(9) bekezdése által érintett szabályozási terv szelvényeket tartalmazza.
A 10. melléklethez
A fogalom meghatározásban szereplő telken belüli kötelező fásítás és zöldfelület fásítás során nem alkalmazható fajok listáját tartalmazza.