Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 30/2023. (IX. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi költségvetésről szóló 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 15

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 30/2023. (IX. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.15.
a 2023. évi költségvetésről szóló 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz és az 1–12. melléklethez
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34. §-ában és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet 42-43/A. §-ában foglaltak figyelembevételével szabályozza a költségvetési rendelet 9. §-a az előirányzat-módosítások rendjét.
A költségvetési rendelet III. negyedéves módosítását az eredeti költségvetésben nem tervezett állami hozzájárulások és egyéb bevételek tették indokolttá. Az átruházott hatáskörben történt előirányzat módosítások, illetve átcsoportosítások és a költségvetési szervek saját hatáskörű módosításai, illetve átcsoportosításai is átvezetésre kerültek.
A jelen előirányzat-módosítás keretében 793.666 E Ft-tal javasoljuk növelni a költségvetés főösszegét, mely így az eredeti költségvetésben szereplő 57.571.074 E Ft-ról 59.317.620 E Ft-ra módosul.
A bevételi előirányzatok főbb változásai:

1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

- önkormányzatok működési támogatásai

16.132 E Ft

- egyéb működési célú támogatások

- 110.199 E Ft

2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

- egyéb felhalmozási célú támogatások

145.634 E Ft

3. Közhatalmi bevételek

400.000 E Ft

4. Működési bevételek

48.795 E Ft

5. Felhalmozási bevételek

-103.999 E Ft

6. Működési célú átvett pénzeszközök

3.125 E Ft

7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

530 E Ft

8. Finanszírozási bevételek

egyéb finanszírozási bevétel

15.000 E Ft

9. Költségvetési szervek saját bevételei

378.648 E Ft

1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről rovaton az előirányzatot összességében 94.067 E Ft-tal javasoljuk csökkenteni.
A fenti összegből az önkormányzat működési célú állami hozzájárulásainak növekménye 16.132 E Ft, ami a póttámogatások és a májusi lemondás egyenlege. A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatásai között a szociális ágazati összevont pótlék és a szociális ágazatban egészségügyi végzettséghez kötött munkakörben foglalkoztatottak egészségügyi kiegészítő pótlék kifizetéséhez kapcsolódó támogatásként 51.804 E Ft került kiutalásra a 2023. május, június és július havi kifizetésekhez kapcsolódóan. Az állami hozzájárulások májusi lemondása és pótigénylése során lemondással kellett élnie az önkormányzatnak, mivel a tervezett étkezési adagszámokhoz viszonyítva csökkent az év első öt hónapjában a tényleges adagszám, illetve az óvodai létszámban is volt minimális csökkenés. Az üzemeltetéshez biztosított egyösszegű támogatások központilag kerültek megállapításra, a bölcsődei ellátásnál növekedett a támogatás, a bentlakásos szociális ellátásnál és az intézményi gyermekétkeztetésnél csökkent a támogatás összege. A májusi lemondással együttesen 36.308 E Ft-tal csökkent az állami hozzájárulás éves előirányzata. Könyvtári célú érdekeltségnövelő támogatás címén 636 E Ft támogatás került kiutalásra. Az állami támogatásokból származó pótelőirányzatok az érintett költségvetési szerveknél növelik a kapcsolódó kiadások előirányzatait.
Egyéb működési célú támogatások előirányzatát 110.199 E Ft-tal szükséges csökkenteni.
Az energia árak növekedése miatt még 200.000 E Ft további állami kompenzációt tartalmaz a költségvetés, ennek realizálása nem várható már, így az előirányzat csökkentését javasoljuk, a kieső bevétel a helyi iparűzési adó várható többlet teljesítéséből pótolható.
Az körzeti orvosi ügyelet fenntartásához a községek hozzájárulását 8 hónapra terveztük a költségvetés készítésekor, amiatt, hogy szeptember 1-től várhatóan állami fenntartásba kerül az ügyeleti ellátás. A költségvetés II. negyedévi módosításakor még egy hónap finanszírozását biztosítottuk, hogy szeptember végéig zavartalan legyen az orvosi ügyelet működése. Jelenleg a feladat átvételének időpontjáról nincs információ, így azzal számolunk, hogy év végéig az önkormányzatok tartják fenn az ügyeletet. A községek befizetésének előirányzata 11.913 E Ft-tal növekszik, a város hozzájárulása a fennmaradó három hónapra 15.924 E Ft a szociális céltartalékból kerül biztosításra.
A Zalaegerszeg Sport és Tanuszoda működtetést a Honvédelmi Minisztérium támogatta. A II-III. félévi energia költségekre 57.007 E Ft támogatás érkezett, ugyanakkor az I. félévre biztosított támogatással már elszámoltunk, ebből 4.582 Ft visszafizetési kötelezettséget kellett teljesíteni.
Az „Andráshidai mini bölcsőde építése” projektnél a tervezett támogatást a kiadásokhoz igazodóan meg kell osztani működési, illetve felhalmozási célú támogatásra, 25.463 E Ft-ot szükséges a felhalmozási támogatásból a működési támogatások közé átcsoportosítani, ugyanezzel az összeggel a felhalmozási célú támogatás előirányzata csökkentésre kerül.
2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről rovaton az előirányzatot 145.634 E Ft-tal növelni szükséges.
A „TOP Gébárti tó és környékének rekreációs, szabadidős használatát elősegítő infrastruktúra kialakítás II.„ projekthez érkezett még 171.097 E Ft támogatás, így a projekthez megelőlegezett összegből 110.000 E Ft visszapótolható az elmaradó bevételek céltartalékára, illetve új feladatok forrásául szolgál jelen módosítás keretében.
A „Andráshidai mini bölcsőde építése” projektnél 25.463 E Ft-tal csökken az előirányzat a működési célú támogatásra történt átcsoportosítás miatt.
3. A közhatalmi bevételek előirányzatát a helyi iparűzési adóbevétel várható többletével 400. 000 E Ft-tal javasoljuk emelni részben az év közben jelentkező új, illetve többlet feladatok forrásaként, részben a további állami kompenzációból tervezett bevétel 200.000 E Ft-tal történő csökkentésének kipótlására.
4. A működési bevételek előirányzatát 48.795 E Ft-tal javasoljuk növelni. A növekmény legnagyobb tételei a Modern Városok Program keretében megvalósuló projekteknél az elkülönített számlákon lévő, átmenetileg szabad pénzeszközök értékpapírban történő hasznosításából realizálódott kamatbevételek. Az egyéb ingatlanhasznosítás soron továbbszámlázott közüzemi díjakból tervezhető még 38.100 E Ft bevétel a teljesítési adatok ismeretében, a bevétel nettó összegével a sor kiadási előirányzatát szükséges megemelni. A Drónmotive projekthez kapcsolódó bérleti díj bevétel előirányzatát javasoljuk csökkenteni 42.073 E Ft-tal, mivel az idén nem valósul meg a beruházás, így a bérbeadás sem. Kisebb bevétel származott még biztosító által fizetett kártérítésből, közművesítési hozzájárulásból és közterületen hagyott gépjárművek értékesítéséből.
5. A felhalmozási bevételek előirányzatát 103.999 E Ft-tal javasoljuk csökkenteni. A csökkentés oka, hogy két költségvetési soron is bevétel elmaradás várható. A fent említett Drónmotive projekthez kapcsolódó ingatlan értékesítést 90.615 E Ft-tal terveztük, ez nem valósul meg, illetve a Városfejlesztő Zrt. bonyolításában történő ingatlan értékesítésnél is 7.527 E Ft-tal javasoljuk csökkenteni az előirányzatot. A Szenterzsébethegyi volt iskola épületében lévő tulajdonrészét értékesítette az önkormányzat, az ebből származó 9.000 E Ft-ot a Szenterzsébethegyi közösségi tér bővítésének forrásául vettük figyelembe. A Lakásalap bevételeként számoltunk a szintén a Drónmotive projekthez kapcsolódóan bérlakás értékesítéssel, ez sem valósul meg ebben az évben, a 15.000 Ft bevételi előirányzatot szükséges lecsökkenteni.
6. A működési célú átvett pénzeszközök előirányzatát 3.125 E Ft-tal javasoljuk növelni. Az Idősek Otthonában emelt szintű ellátás igénybevételéhez 1.825 E Ft befizetés érkezett. A 2022. évi Egerszegi Adventhez 1.000 E Ft támogatás befizetése 2023. évre húzódott át. Az Aquacity jótékonysági nap bevételét 300 E Ft összeggel szerepeltetjük, a többi bevétel közvetlenül a támogatott Ispita Alapítványhoz folyt be.
7. A felhalmozási célú átvett pénzeszközök előirányzata 530 E Ft-tal növelhető. A MOL Nyrt. 500 E Ft támogatást nyújtott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság eszközeinek fejlesztéséhez. A városunkban történt társasházi tűzeset károsultjainak támogatására nyitott elkülönített számlára még 30 E Ft lakossági befizetés folyt be a költségvetés II. negyedéves módosítását követően.
8. A finanszírozási bevételek között az egyéb finanszírozási bevétel előirányzatát 15.000 E Ft-tal javasoljuk emelni a Lakásalap elmaradó bevételének pótlásaként, a még rendelkezésre álló értékpapír bevonásával.
Kiadások előirányzatainak változása:
Az önkormányzat kiadási előirányzatainak változását a kapcsolódó bevételi előirányzatok növekedése, illetve csökkenése, valamint költségvetési szervekhez történő leszervezések eredményezték, emellett átvezetésre kerültek a költségvetés elfogadását követően, polgármesteri hatáskörben hozott előirányzat módosítások és az előirányzatok közötti átcsoportosítások is. A céltartalékokból került biztosításra több új feladat forrása, illetve egyes költségvetési soron mutatkozó fedezethiány kiegészítése, hogy év végéig a feladatok ellátása zavartalan legyen. A nagyobb összegű átcsoportosítások az alábbiak:
a 2 %-os teljesítményösztönző keret leszervezése az érintett költségvetési szervek részére
városüzemeltetési feladatok előirányzatainak kiegészítése
jubileumi jutalmak és felmentéshez kapcsolódó egyszeri kiadások támogatása
Deák Ferenc Könyvtár részére az általános forgalmi adó megelőlegezése
a ZTE Kosárlabda Klub Kft. működési támogatásának emelése
védőnők rezsiköltségeinek megelőlegezése (továbbszámlázásra kerül)
ügyelet október-december havi finanszírozása
a TOP-6.4.1-15.ZL1-2016-00001 projekt keretében a Botfai kerékpárút építéséhez 246 M Ft megelőlegezése a Metrans területértékesítés bevételének elkülönített céltartalékából visszapótlási kötelezettséggel
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata által irányított költségvetési szervek előirányzatát a 2023. évi III. negyedévi módosítás során 465.551 E Ft-tal javasoljuk felemelni.
Az önkormányzati irányítószervi támogatás keretösszege 86.903 E Ft-tal nő, amely az alábbi tételeket tartalmazza:

- 2023. 5-7. hónapok után járó szociális ágazati pótlék

24.359 E Ft

- Könyvtári érdekeltségnövelő támogatás

636 E Ft

- Óvodai csoportok csökkentése miatt a tervezett költség-előirányzatok elvonása

- 8.090 E Ft

- A gyermekétkeztetés költség-előirányzatainak csökkentése a májusi mutatószámfelmérés alapján

- 37.487 E Ft

- Jubileumi jutalmak és felmentések kifizetésének támogatása

31.147 E Ft

- 2 % teljesítményösztönző keret

24.485 E Ft

- Polgármesteri Hivatal és az önkormányzat közötti átcsoportosítások

3.440 E Ft

- Ügyelet finanszírozásának kiegészítése 2023. év végéig

27.837 E Ft

- Zegesz, Eü. Alapellátás részére rezsiköltségek megelőlegezése a védőnői ellátás átszervezése miatt

15.000 E Ft

- Keresztury VMK: a lakossági LED program járulékos feladatainak finanszírozása

1.163 E Ft

- Keresztury VMK részére: kertvárosi nyári programok és az augusztus 19-20-i programok támogatása

3.300 E Ft

- Egerszeg Kártyás vásárlások kompenzálása

41 E Ft

- Egyéb leszervezések

1.072 E Ft

A költségvetési szervek saját hatáskörben 378.648 E Ft-tal kérik emelni a bevételi előirányzataikat.
Az államháztartáson belülről származó működési célú támogatások előirányzata 29.208 E Ft-tal, a felhalmozási célú támogatások előirányzata pedig 55.000 E Ft-tal nő, az előirányzat- növekedés főbb tételei:

- A Deák Könyvtár áfa megelőlegezésre kapott visszatérítendő támogatása 19.000 E Ft.

- A Kulturális és Innovációs Minisztériumtól elnyert pályázati támogatások: a Hevesi Sándor Színház 55.000 E Ft-tal, a Griff Bábszínház 10.000 E Ft-tal kéri megemelni az előirányzatait.

A közhatalmi bevételek 2.425 E Ft-os összege az anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó bevétel a Polgármesteri Hivatalban.
A működési bevételek előirányzatát összességében 82.438 E Ft-tal szükséges emelni az első félévi tényadatok ismeretében.
A felhalmozási bevételek előirányzatát 4.055 E Ft-tal szükséges emelni használt tárgyi eszközök értékesítése miatt.
Az államháztartáson kívülről átvett működési célú támogatások előirányzata 522 E Ft-tal nő, a Keresztury VMK-hoz és a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságához érkezik támogatás alapítványoktól.
Az egyéb finanszírozási bevételek (Lekötött bankbetétek megszüntetése) előirányzatát a Hevesi Sándor Színház 170.000 E Ft-tal, a Griff Bábszínház pedig 35.000 E Ft-tal kéri emelni. A Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház részére átutalásra került a központi állami támogatás egy része 216 millió illetve 49 millió Ft összegekben. A számlavezető OTP Bank tájékoztatása szerint már 1 havi lekötés esetén évi 10 % kamatot fizet, ezért a két színház vezetése a lekötés mellett döntött. A számviteli előírások alapján ehhez szükséges az előirányzat megemelése a finanszírozási bevételek és a finanszírozási kiadások rovatokon is.
A kiadási előirányzatok változása a bevételek felhasználásával összhangban történik.
Az Európai uniós források felhasználásával megvalósult projektek tervezett 2023. évi bevételeinek és kiadásainak adatait, illetve az ilyen projektekhez történő hozzájárulás összegét tartalmazó mellékletet két projekttel szükséges volt kiegészíteni. Az Andráshidai mini bölcsőde és az EIT Urban Mobility projekt finanszírozása is tartalmaz európai uniós forrást.
2. §
Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény értelmében 2023. július 1-től az állam az egészségügyi alapellátás körében – a települési önkormányzattal együttműködésben - gondoskodik a területi védőnői ellátásról. Az iskola-egészségügyi ellátás továbbra is a települési önkormányzat feladata.
A fentiek miatt a Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátási Intézmény létszám előirányzata
20 fővel csökken. Az egyéb szakalkalmazotti létszám 28,5 főre, az összlétszám pedig 40,5 főre módosul.
A Kertvárosi Óvodában és a Landorhegyi Óvodában indított óvodai csoportok száma csökkent, ezért mindkét óvodában 2 fő óvodapedagógus és 1 fő szakalkalmazotti létszámmal csökkenteni kell az óvodapedagógus illetve az egyéb szakalkalmazotti létszámot.
A csökkentés hatására mindkét óvodában az óvodapedagógus létszám 31 főre, az egyéb szakalkalmazotti létszám 21 főre módosul.
A módosítás utáni összlétszám a Kertvárosi Óvodában 59 főre, míg a Landorhegyi Óvodában 61 főre változik.
Az önkormányzat létszáma a költségvetési szervekkel együtt 1.094 főre módosul, melyből a költségvetési szervek létszáma 1.088 fő, az önkormányzat létszáma pedig 6 fő lesz.
3. §, 1-12. melléklet
A költségvetési rendelet mellékleteiben a rendelet módosítás tételeinek átvezetése történik meg, a módosított mellékletek lépnek az eredetiek helyébe.
4. §
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.