Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2024. évi költségvetésről

Hatályos: 2024. 02. 16

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.16.
a 2024. évi költségvetésről
Részletes indokolás
Az 1–11. §-hoz és az 1–17. melléklethez
Az 1. §-hoz
A költségvetési rendelet hatálya Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésére, annak bizottságaira, az önkormányzatra és az önkormányzat költségvetési szerveire terjed ki.
A 2. §-hoz, az 1–4. melléklethez, a 6. melléklethez, a 8. melléklethez, a 11. melléklethez és a 13-17. melléklethez
Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 2023. július 13-án került kihirdetésre. A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 508/2023.(XI.20.) Korm. rendelet már 2023. november 20-án megjelent, és a korábbi évektől eltérően nem 2024. január 1-jén, hanem már 2023. december 1-jén hatályba lépett. Az állami hozzájárulások megállapítását szolgáló mutatószám felmérést a Magyar Államkincstár november végén bonyolította le, melynek eredménye 2023. december végén vált ismertté.
A konkrét tervezési munka során többszöri egyeztetést folytatott az önkormányzat vezetése a költségvetési szervekkel, a hivatal szakosztályaival, valamint gazdasági társaságainak vezetőivel. Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak meghatározását, a bevételek megalapozott tervezését segítette a 2023. évi teljesítési adatok ismerete is.
A központi szabályozásban az önkormányzat 2024. évi költségvetését érintő legfontosabb változások az alábbiak voltak:
- Folytatódott a minimálbér és a garantált bérminimum összegének emelése, a minimálbér 15 %-kal, a garantált bérminimum 10 %-kal növekedett a 2023. január 1-jén érvényes összegekhez képest, és az előző évektől eltérően már 2023. december 1-jétől, ami jelentős bérköltség növekedést jelent a 2024-es évre. Az intézkedés a közalkalmazottak szinte teljes körét érintette. A Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 20. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az államháztartásért felelős miniszter a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése miatti többlet személyi juttatásoknak és az azokhoz kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékoknak és szociális hozzájárulási adónak a kifizetése érdekében a 2. melléklet szerinti - dolgozói létszámhoz kapcsolódó - támogatási jogcímek fajlagos összegeit megemelte.
- A pedagógusok új életpálya törvényének bevezetésével 2023. július 1-jei hatállyal már emelkedtek a pedagógus bérek 10 %-kal egyes bérkategóriákban. A kormány döntése alapján 2024. január 1-jétől átlagosan 32,2 %-kal tovább emelkednek a bérek, melyhez központi költségvetési forrás is társul. Az önkormányzatunkat érintően az óvodapedagógusok és a felsőfokú végzettségű bölcsődei dolgozókhoz kapcsolódó bérnormatívák kerültek emelésre január 1-jétől.
- A szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban foglalkoztatott közalkalmazottakra vonatkozó ágazati pótlék rendszere 2024. évben is megmarad. A korábbi évek gyakorlata szerint havonta a kifizetéseknek megfelelő összegű póttámogatást kap önkormányzatunk az ágazati pótlék finanszírozásához, így eredeti előirányzatként nem került tervezésre.
- A kulturális ágazatot érintő bérfejlesztésről szóló 682/2021. (XII.6.) Korm. rendelet alapján a dolgozók 2021. november havi munkabérének 20 %-kal történő emeléséhez az érintett intézmények 2022-ben támogatást igényelhettek a 2022. évi többlet költségekhez. 2023. évben a többlet kiadás fedezetét állami támogatásként kapta meg önkormányzatunk, ahogy 2024. évben is, mely az intézményfinanszírozásba kerül beépítésre az érintett költségvetési szervek részére.
- Az előző évi költségvetés tervezésénél a többszörösére növekvő energia árakból származó többletköltségek finanszírozása okozta a legnagyobb problémát, bár 2023. év során az energia árak további emelkedése megállt, 2024. évre is sok bizonytalanság várható. Az önkormányzat gáz beszerzésre vonatkozó, kedvező árú szerződése 2023. októberében lejárt, a közbeszerzést követően már magasabb áron sikerült szerződést kötni újabb egy évre. A villamosenergia beszerzésnél havi - a világpiaci árhoz kötött - indexált áras szerződés megkötésére került sor, ami havonta változó árat jelent. 2024. októberétől az új gázévre új gázszerződést kell kötni, ennek okán, valamint a változó villamosenergia ár miatt is szükséges céltartalékot képezni az energia árak változásából eredő esetleges többletkiadásokra.
- A kiadások növekedésének fő okozója az elmúlt évben tapasztalt magas infláció volt, aminek központi támogatásokkal történő ellentételezésére nem került sor, hiszen a településüzemeltetéshez kapcsolódó normatív támogatások és az üzemeltetési hozzájárulások nem, vagy csak minimális mértékben emelkedtek.
A központi támogatások mellett az önkormányzat saját bevételeinek - elsősorban a helyi iparűzési adónak - kedvező alakulása miatt forrást tudott biztosítani a helyi közösségi közlekedés évről évre növekvő összegű veszteség finanszírozására, a gyermekétkeztetésben elfogadott 10 %-os rezsi emelés, illetve ingyenesen és kedvezményesen étkezők esetében a 10 %-os nyersanyagár emelés többletkiadásaira. A különböző életpálya modellek és szakmai ágazati pótlék, valamint a minimálbér emelés hatálya alá nem tartozó közalakalmazottak és köztisztviselők részére is 10 %-os illetmény emelést tud biztosítani január 1-jétől az önkormányzat, enyhítve ezzel a közalkalmazotti bértábla és a különféle ágazati pótlékok által generált bérfeszültségeket és a magas infláció reálbérre gyakorolt hatásait.
Az önkormányzat költségvetésének főösszege 48.525.256 E Ft, ezen belül a működési bevételek és kiadások előirányzata 25.207.913 E Ft, a felhalmozási célú bevételek és kiadások előirányzata 18.112.343 E Ft, ezen kívül a hazai forrásból nyújtott támogatási összegek, illetve saját bevételekből átmenetileg szabad pénzeszközök átmeneti hasznosítása érdekében értékpapír vásárlás, illetve beváltás előirányzata 5.205.000 E Ft.
Bevételek:
Az elfogadott 2024. évi költségvetési törvény 2. és 3. melléklete és a Magyar Államkincstár által lebonyolított mutatószám felmérés alapján kiszámításra került az önkormányzat állami hozzájárulásainak összege. A Hivatal szakosztályaival és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokkal folytatott egyeztetések során megtörtént az önkormányzat saját bevételeinek számbavétele.
A bevételek ismertetését a rovatrendnek megfelelően mutatjuk be:
A „működési célú támogatások államháztartáson belülről” rovaton szerepelnek az önkormányzat állami hozzájárulásai, melynek jogcímeit a költségvetési törvény 2. és 3. mellékletei, valamint a XI. Miniszterelnökség fejezet tartalmazzák. A helyi önkormányzatok központi támogatása 2024. évben is alapvetően az önkormányzati feladatellátáshoz igazodó normatívák alapján történik, az egyes jogcímekhez kapcsolódó fajlagos összegek és mutatószámok szorzatából, illetve egyösszegű támogatásokból tevődik össze az állami hozzájárulás összege. Az előző évhez hasonlóan valamennyi jogcím kötött felhasználású, csak az adott feladat ellátásával kapcsolatos kiadások számolhatók el a támogatás terhére, amit a Magyar Államkincstár az elemi beszámoló keretében ellenőriz.
Az önkormányzati feladatokhoz kapcsolódó jogcímeken kiszámított állami hozzájárulás valamennyi önkormányzatot megilleti, ugyanakkor az adóerő-képesség függvényében differenciált mértékű szolidaritási hozzájárulást kötelesek fizetni az önkormányzatok, ez szolgálja a jövedelmi különbségek mérséklését. Az állami támogatások jogcímei nem változtak az előző évhez viszonyítva, egyes fajlagos összegek a minimálbér és garantált bérminimum, illetve a pedagógus béremelés miatt növekedtek.
A települési önkormányzatok működésének általános támogatása keretében településüzemeltetési feladatokhoz - zöldfelület fenntartás, közvilágítás, köztemető fenntartás és útfenntartás -, valamint a polgármesteri hivatal működtetéséhez biztosítanak forrást a normatív támogatások. A településüzemeltetéshez kapcsolódó normatív támogatások azonosak az előző évivel. A polgármesteri hivatal működtetésének támogatása jogcím fajlagos összege növekedett, a lakosságszám csökkenése miatt az elismert hivatali létszám minimálisan csökkent.
A települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása jogcímeknél a dolgozókhoz kapcsolódó normatívák fajlagos összegei növekedtek a megemelkedett minimálbér és a pedagógus béremelések miatt. Az óvodások száma 63 fővel kevesebb az előző évinél, ez a számított óvodapedagógusi létszámban is 6 fő csökkenést okoz.
A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatási jogcímeihez kapcsolódó mutatószámok az előző évhez képest nem változtak jelentősen, a normatívák fajlagos összegei emelkedtek a minimálbér és garantált bérminimum emelkedése miatt. A bentlakásos, szakosított ellátásokhoz kapcsolódó, üzemeltetésre megállapított összeg azonos a 2023. évben megállapított összeggel. A bölcsődei ellátás finanszírozása is két komponensű, a számított dolgozói létszámhoz kapcsolódó bértámogatás és az üzemeltetéshez nyújtott támogatás együttes összegéből számítódik az állami hozzájárulás. A kapcsolódó bérnormatívák összegei emelkedtek, és az üzemeltetési állami hozzájárulás összege is nőtt, 29.438 E Ft-tal több az előző évinél. A gyermekétkeztetésben tervezett étkezési adagszám csökkent, így az elismert dolgozói létszám is. Bár az elismert szakmai dolgozókhoz kapcsolódó bérnormatíva nőtt, az üzemeltetési támogatás összege 54.258 E Ft-tal csökkent. Összességében a gyermekétkeztetéshez az előző évi eredeti előirányzattal közel azonos összegű támogatással számolhatunk.
A közművelődési feladatok támogatásának fajlagos összege nem változott. A költségvetési törvény 3. melléklete tartalmazza települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatását egy összegben. Felosztásáról a kultúráért felelős miniszter döntött 2023. decemberében. Az erről szóló értesítés alapján a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága állami hozzájárulása 150.849 E Ft, a Deák Ferenc Könyvtár támogatása 170.500 E Ft. Mindkét összeg megegyezik az előző évi támogatással, ami tartalmazta a 2021. évi 20 %-os bérfejlesztés beépülő hatását is. A települési önkormányzatok kulturális feladatainak bérjellegű támogatása jogcímen kapott összeg 187.911 E Ft, ami az egyéb kulturális intézményekben 2021. évben biztosított 20 %-os bérfejlesztés 2024. évre áthúzódó személyi jellegű kiadási többletének finanszírozását szolgálja.
A fentiek alapján önkormányzatunk 2024. évben 6.011.124 E Ft központi költségvetésből származó bevétellel számolhat eredeti előirányzatként, melynek jogcímeit és összegeit a rendelet 3. mellékletében foglaltuk össze. Az adóerő-képesség alapján számított szolidaritási hozzájárulás összege 1.983.025 E Ft, ami a nettó finanszírozás keretében havonta kerül levonásra az önkormányzatnak járó állami hozzájárulás összegéből, így a különbözet használható fel a feladatok finanszírozásához. A szolidaritási hozzájárulás összege a városunk adóerő képesség jelentős növekedése miatt 472.698 E Ft-tal több, mint az előző évben.
A Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház fenntartásához a Kulturális és Innovációs Minisztériummal kötött közös működtetői megállapodás alapján 288.500 E Ft, illetve 65.000 E Ft tervezhető működési célra átvett pénzeszközként, ami megegyezik az előző években biztosított összegekkel.
A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár részére a kistelepülési könyvtári és közművelődési feladat ellátásához az általános forgalmi adó megelőlegezésére 19.000 E Ft támogatást nyújtott az önkormányzat 2023. év végén, ezt a költségvetési szerv a visszaigényelt adó kiutalását követően köteles visszafizetni.
A Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága (az előző években Göcseji Múzeum) részére 2016. év végén az önkormányzat az intézmény folyamatos működőképességének biztosítása érdekében 55.500 E Ft visszatérítendő támogatást nyújtott. Az intézménynek a még fennálló 22.450 E Ft kölcsön összegéből 2024. évben 9.700 E Ft törlesztési kötelezettsége van a fizetési ütemezés szerint.
Működési célú támogatás kiutalása várható még:
a „TOP Plusz-1.3-1-21 FVS TVP ” projekthez 353 E Ft
a „Zalaegerszeg nyugati vízbázisról ellátott települések
ivóvízminőségének javítása KEHOP „ projekthez 500 E Ft
a „TOP Északi Ipari Park feltárása és közművekkel való ellátása”
projekthez 4.519 E Ft
A „közhatalmi bevételek” rovaton jelennek meg az önkormányzat legjelentősebb bevételi forrását jelentő adóbevételek és egyéb közhatalmi bevételek.
Az adóbevételek várható összegét az Adóosztály a 2024. évre vonatkozó adótörvények, a GDP-re és az inflációra vonatkozó előrejelzések, az érvényben lévő önkormányzati adórendeletek és az adó nyilvántartási rendszerből rendelkezésre álló adatok ismeretében tervezte. Központi és helyi szabályozás nem eredményezett változást az adók mértékében, viszont a gazdasági előrejelzések – az ipari termelés, kiskereskedelmi forgalom és a nemzetgazdasági beruházások volumenének a csökkenése - indokolják az iparűzési adó vonatkozásában az óvatos bevétel tervezést.
A helyi adók között továbbra is meghatározó tétel a helyi iparűzési adóbevétel, melynek tervezett összege 7.250.000 E Ft, ez 1.650.000 E Ft-tal magasabb az előző évi eredeti előirányzatnál. Az erősödő helyi gazdaság az előző években az iparűzési adó bevételre kedvezően hatott. 2014-ben 3 milliárd Ft, 2019-ben 4 milliárd Ft, 2023-ban pedig már közel 7,5 milliárd Ft volt Zalaegerszeg helyi iparűzési adóbevétele, ami tíz év alatt 150 százalékos növekedést mutat. A többi adónemben nem várható jelentős változás, a 2023. évi tényleges bevétel szintjén kerültek tervezésre. Az építmény adóból származó bevételt 1.050.000 E Ft-ra, az idegenforgalmi adóból származó bevételt 27.000 E Ft-ra és a kommunális adóból befolyó bevételt pedig 30.000 E Ft-ra prognosztizáljuk.
Talajterhelési díj befizetéséből 5.000 E Ft tervezhető a díjfizetésre kötelezettek körének figyelembe vételével. A bevétel a környezetvédelmi alap forrásait bővíti.
Közterület használati díjból 52.000 E Ft, közterület reklámcélú bérbeadásából 25.400 E Ft és közterület-felügyeleti bírságokból 200 E Ft bevétel származhat.
A „működési bevételek” rovaton az önkormányzat tulajdonában lévő eszközök és ingatlanok hasznosításából származó bevételek, helyiségek használata után felszámítható használati és bérleti díjak várható bevételei jelennek meg. A szolgáltatások igénybevételéből és különféle térítési díjakból befolyó bevételeket, a kiszámlázott általános forgalmi adó bevételt és az általános forgalmi adó visszaigénylést, valamint a kamatbevételeket is itt szükséges szerepeltetni. Az előző évhez hasonló jogcímeken és összegekkel terveztünk 2024. évben is, növekedéssel azoknál a bérleti díjaknál számoltunk, ahol a szerződés szerint az előző évi infláció mértékével emelhetők a díjak. A legnagyobb tételek az egyéb ingatlanhasznosításból (nem lakáscélú helyiségek bérbeadása) tervezhető 127.000 E Ft, valamint a tesztpálya területének bérleti díjából várható 155.194 E Ft. Nagyobb összegű, az általános forgalmi adó összegét is tartalmazó bevétel az önkormányzat kezelésében lévő ingatlanok hasznosításából (elsősorban bérbeadásból) származó 38.582 E Ft, ami az egyes bérbeadott ingatlanokhoz kapcsolódó közüzemi díjak tovább számlázását is tartalmazza.
A ZALA-MÜLLEX Kft. által fizetendő bérleti díj összege 161.432 E Ft. A gébárti fürdőlétesítmények üzemeltetéséből 15.420 E Ft-ot, az Aquapark jegyár és bérleti díj bevételéből 215.900 E Ft-os bevételt tervezünk az előző évi tényleges összegek ismeretében. A parkolási közszolgáltatási tevékenység ellátásával kapcsolatosan bruttó 434.673 E Ft bevétel került tervezésre. A Vásárcsarnok által fizetendő helypénz és helybiztosítási díjakból bruttó 17.780 E Ft bevételt prognosztizáltunk, ami azonos az előző évi összeggel.
Több projekt az elmúlt években nettó finanszírozással valósult meg, ezért a beruházással létrejövő létesítmények hasznosítása során bérleti díj bevétellel számolhatunk 2024. évben is, ezek a Munkásszálló, a Sport- és Tanuszoda, a Duális Képzőközpont, a Helyi termék piac és az Alsóerdei Élménypark.
Áfa visszaigénylésként 113.049 E Ft-ot terveztünk, amely többek között a tóstrand, az Aquapark üzemeltetéséhez, a parkolási közszolgáltatási tevékenységhez kapcsolódó kiadások után érvényesíthető. A folyószámlához és az év közbeni számlapénz lekötésekhez kapcsolódóan 5.000 E Ft kamatbevétel prognosztizálható.
Kisebb összegű bevétel származik még belterületbe vonással kapcsolatos költségek megtérítéséből, fa értékesítésből, haszonbérleti szerződésekből és Egerszeg kártya értékesítésből.
A Zalavíz Zrt. az általa használt, nem víziközmű vagyon után bérleti díjat fizet, ennek összege várhatóan 40.152 E Ft lesz, melynek nettó összegét fejlesztésekre fordítja a város.
A Zalavíz Zrt-vel, mint víziközmű üzemeltetővel megkötött üzemeltetési szerződés értelmében az önkormányzat ivóvíz, illetve szennyvíz vagyonára vonatkozó 2023. évről áthúzódó és a 2024. évre tervezett használati díjból a 2024. évi felújítási és pótlási terv megvalósításához 183.021 E Ft, illetve 621.008 E Ft befizetéssel számolunk, ami bruttó összeg, az e forrásból megvalósult kifizetésekhez kapcsolódó Áfa levonható, ami szintén működési bevételként jelenik meg.
A nettó finanszírozású projekteknél szükséges megtervezni a kifizetésekhez kapcsolódó levonható általános forgalmi adó összegét is, mivel a támogatás csak a nettó összegek fedezetét biztosítja. A nettó finanszírozású TOP-os, KEHOP-os, MVP-s és az Északi Ipari Park infrastrukturális fejlesztéséhez kapcsolódó projekteknél együttesen 559.997 E Ft Áfa visszaigénylést terveztünk a kiadásokkal összhangban.
A Modern Városok Program két projektjénél az átmenetileg szabad pénzeszközöket állampapírba történő befektetéssel hasznosítja az önkormányzat, mellyel jelentős kamat realizálható, és amit a projektek kiadásaira lehet fordítani, az alábbi összegekkel:
· Mindszenty Múzeum és Zarándokközpont fejlesztése 10.098 E Ft
· Zalaegerszegi közúthálózat és kapcsolódó tereinek fejlesztése 58.326 E Ft
A „felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről” rovaton a kiemelt beruházásokhoz, felújításokhoz figyelembe vehető, hazai és kisebb részben még uniós forrásból származó támogatások jelennek meg.
Az európai uniós támogatással megvalósuló projekteknél vannak még a támogatási szerződés módosításából, illetve az elszámolásból eredő, 2024. évre áthúzódó, várható kiutalások, amit felhalmozási célú támogatásként kell szerepeltetni:
- KEHOP –Zalaegerszeg nyugati vízbázisról ellátott települések
ivóvízminőségének javítása 2.316 E Ft
- TOP helyi termelői és kézművespiac kialakítása
Zalaegerszegen 1.087 E Ft
- TOP Helyi termelői és kézművespiac – Göcsej
Tudásközpont 3.491 E Ft
- TOP-6.3.2-15-ZL1-2020-00004 A Gébárti tó és környékének
rekreációs, szabadidős használatát elősegítő infrastruktúra kialakítása
II. ütem 52.298 E Ft
Három, még 2022. évben induló hazai fejlesztési forrásból megvalósuló projekthez is számolunk felhalmozási célú támogatással:
- a VÁRA-ÉMI 2020-001 Szennyvíz Gépészet projekthez 19.173 E Ft
- az Andráshidai mini bölcsőde építéséhez 68.205 E Ft
- Északi Ipari Park infrastruktúra fejlesztésével összefüggő
közműfejlesztések és közműcsatlakozások-csapadékvíz
biztonságos kezelése projekthez 5.017.295 E Ft
Felhalmozási célú bevételként ingatlaneladásból nettó 454.000 E Ft szerepel a költségvetésben. A szakosztály jelzése alapján a főbb tételek a volt nyomda épülete, a Keresztury lakás, ipari területek, garázsok és kisebb területek értékesítéséből származó bevételek. A Városfejlesztő Zrt. az Északi Ipari Parkban tervez ingatlan értékesítéseket 141.000 E Ft összegben, amihez előzőleg területeket is kell vásárolni, várhatóan 125.000 E Ft értékben.
A „felhalmozási célú átvett pénzeszközök” rovaton az államháztartáson kívülről érkezett felhalmozási célú bevételeket szükséges szerepeltetni. A lakásépítés- és vásárláshoz biztosított kölcsönök visszafizetéséből 2.000 E Ft bevétel várható, ami a lakásalapot illeti és a 2024. évben tervezett kiadásaihoz kerül felhasználásra.
A „finanszírozási bevételek” rovaton belül kell megjeleníteni a költségvetési maradvány igénybevételét és az egyéb finanszírozási bevétel összegét.
Az önkormányzatnál – költségvetési szervek nélkül – jelentős összegű – 7.738.329 E Ft – költségvetési maradvány visszatervezésére került sor. A maradvány több részből tevődik össze:
- a költségvetési számláról a kötelezettségvállalással terhelt maradványok és a szabad maradványból új feladatok forrásául együttesen 2.038.040 E Ft maradvány bevonása szükséges,
- a projektekhez kapcsolódó, elkülönített számlákon lévő maradvány – 5.591.901 E Ft -, amit szintén szükséges visszatervezni,
- egyéb elkülönített számlákon szereplő összegek és alapként kezelt feladatok maradványa 94.388 E Ft, amit a céloknak megfelelően 2024. évben is szerepeltetni kell,
- a Lakásalap maradványából 14.000 E Ft igénybevétele szükséges a lakásalap terhére nevesített kiadások fedezetéül.
Egyéb finanszírozási bevételként új működési feladatokhoz 1.659.000 E Ft összegben értékpapír bevonását tervezzük, mivel a 2023. évi céltartalékok maradványa, az egyes 2023. évi költségvetési sorokon jelentkező kiadási megtakarítások, illetve az adóbevételek többlete év végén nem számlapénzben jelent meg, hanem az év során értékpapírba történt befektetéssel hasznosította az önkormányzat. A lakásalap kiadásainak finanszírozásához a számlamaradvány bevonásán felül még 71.974 E Ft értékpapír eladása is szükséges.
A Metrans területértékesítésből származó EUR-ban megfizetett bevétel egy része betétben került elhelyezésre, lekötéskori árfolyamon 764.960 E Ft értékben. Ennek bevonását szintén egyéb finanszírozási bevételként kell megjeleníteni, kiadása jelenleg a fejlesztési céltartalékok között szerepel.
A hazai forrásból megvalósuló MVP-s projektekhez kiutalt támogatásokból vásárolt állampapírok visszaváltásával számolunk a projektek megvalósulásával összhangban, ennek összege két projekt esetében együttesen 6.003.710 E Ft.
A hazai forrásból megvalósuló projektekhez 2024. évben várhatóan kiutalásra kerülő támogatásokból, valamint saját bevételekből átmenetileg szabaddá váló pénzeszközökből 5 milliárd Ft keretösszeget tervezünk állampapírok vásárlására, amit ugyanezzel az összeggel értékpapír beváltásként is meg kell jeleníteni.
A kiadások alakulását a feladatellátás áttekinthetősége érdekében a szervezeti egységekhez kapcsolódóan, a címrendnek megfelelően mutatjuk be.
A szociális és igazgatási feladatoknál az elmúlt években lezajlott jelentős változás után központi támogatással finanszírozott segélyek folyósítása már nem történik. A települési önkormányzatok anyagi lehetőségük függvényében, az egyedi problémákra koncentrálva nyújthatnak segítséget a helyi igényeknek megfelelő települési segélyezési rendszerben. Három alkalommal került módosításra 2023-ban a ZMJV Önkormányzata Közgyűlésének a települési támogatásról és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 7/2022.(III.18.) önkormányzati rendelete, melyben az igényelhető támogatások és az igénylés feltételei kerültek szabályozásra, ezek és a tapasztalati adatok alapján kerültek tervezésre az egyes jogcímek előirányzatai. Az elmúlt évben bevezetett, az energiaárak emelkedéséhez kapcsolódó két új ellátási formát, a gázártámogatást és villamosenergia támogatást 2024. évben is fenntartja önkormányzatunk. A szociális krízisalap biztosítja a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került személyek támogatását. Települési támogatásokra és gyermekvédelmi ellátásokhoz együttesen 89.257 E Ft forrást biztosít a költségvetés.
A Bursa ösztöndíj programhoz 4.000 E Ft kiadással számoltunk.
Önkormányzati rendelettel szabályozott Egerszeg kártyához kapcsolódóan nyújtott kedvezmények kompenzációjára tervezett összeg 55.749 E Ft, ami az igénybe vevők körének növekedése és a szolgáltatások árainak emelkedése miatt mintegy 25 millió Ft-tal haladja meg az előző évi eredeti előirányzatot. A „Nemzedékek kézfogása” támogatási program alapján biztosított támogatásra 21.949 E Ft áll rendelkezésre az előző évről áthúzódó maradvánnyal, és figyelembe vételre került, hogy az Ifjú házas és a Babautalvány összegét a közgyűlés megemelte a 14/2023. (IV.24.) önkormányzati rendelet módosításával.
A lakásalap pénzeszközeinek felhasználásával 13.819 E Ft előirányzat áll rendelkezésre kamatmentes kölcsön folyósítására, melyet az ideiglenesen nehéz helyzetbe került zalaegerszegi polgárok vehetnek igénybe, valamint az első lakáshoz jutók támogatására 19.500 E Ft és a „Családok otthonteremtési kedvezményére” 1.780 E Ft előirányzat.
A humánigazgatási feladatok címen az oktatással, kulturális, ifjúsági, sport és egészségügyi feladatokkal kapcsolatos kiadások szerepelnek.
Az oktatási feladatok között a szakképzési ösztöndíj kifizetéséhez 17.000 E Ft-ot terveztünk, és az idei évben is tervezünk nyári táboroztatást, erre 10.000 E Ft áll rendelkezésre. A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítványon keresztül a helyi felsőoktatási intézmények támogatására 45.000 E Ft-ot tartalmaz a költségvetés.
A kulturális és ifjúsági feladatok között az elmúlt években megszokott rendezvények és civil szervezetek támogatása szerepel. Az idén is tervezzük az immár hagyományos városi farsang, a Street Food weekend, az Egerszeg búcsú, az éves sajtófotó kiállítás megrendezését, a Kvártélyház Kft. közreműködésével a két nagy fesztivál megrendezését és a nyári színház támogatását. Új programokra is sor kerül az év során, ezek közül ki kell emelni a filmzenei koncertet, a nemzetközi orgona hetet, az I. Nemzetközi Tánc és Világzenei Fesztivált, Németh János 90 éves jubileumának megünneplését. Az önálló kulturális egyesületek, együttesek támogatására az előző évekhez hasonlóan 6.000 E Ft, a peremkerületek támogatására 4.000 E Ft összeg áll rendelkezésre.
A Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház fenntartásához társműködtetőként hozzájárul az állam, a fejezeti támogatást a két intézmény részére tovább kell adni, amit pénzeszköz átadásként szükséges szerepeltetni. Az önkormányzat által biztosított fenntartói támogatás intézményfinanszírozásként jelenik meg a költségvetésben. A Mindszentyneum 2024. évi működtetéséhez a Kulturális és Innovációs Minisztérium biztosított 150.000 E Ft-ot, ami 2023. év végén az önkormányzat részére kiutalásra is került, ennek átadását az intézmény részére szintén tartalmazza a költségvetés.
Az egészségügyi feladatok között továbbra is biztosít támogatást az önkormányzat a Fogyatékos Otthon működtetéséhez és a fogászati alapellátáshoz, valamint támogatja a fogászati ügyeleti ellátást is az előző évi összeggel azonos mértékben.
A sportfeladatoknál a versenysport és utánpótlás nevelésre, valamint diáksport feladatokra biztosított összegek kerültek nevesítésre. Két kiemelt egyesület a ZTE FC Zrt. 153.000 E Ft és a ZTE KK Kft. 150.000 E Ft támogatásban részesül. A ZTE FC Zrt. támogatási összege tartalmazza a korábbi Sportszolg Kft. által felvett hitel törlesztésével kapcsolatos összegeket is. A különböző sportegyesületek, lakótelepi sportklubok támogatásának meghatározása az elfogadott sportkoncepcióban meghatározott elvek és az elmúlt évek gyakorlata, valamint a pénzügyi lehetőségek figyelembe vételével történt, kismértékben emelkedtek egyes támogatási összegek.
A humánigazgatási feladatok felhalmozási kiadásai között áthúzódó feladatként óvodák felújítása, a Városi Hangversenyterem fűtési rendszer rekonstrukciója, tetőjavítás és a Tankerülettel közösen megvalósítandó felújítások szerepelnek. Új feladatként óvodai, iskolai, egyéb intézményi fejlesztések és felújítások kerültek tervezésre. Nagyobb összegű munkák a Kosztolányi óvoda energetikai felújítása, az Ady iskola ivóvíz vezeték felújítása, a VMK-ban tető beázás megszüntetése és a Sportcsarnokban parkettacsere.
A főépítészi feladatok működési kiadásai között a főépítész feladatai mellett a tervtanács működésére és a belterületbe vonással kapcsolatos kiadásokra, valamint területrendezési és egyéb eljárások költségeire kerültek meghatározásra az előirányzatok.
Rendezési tervek és a helyi építészeti értékek védelme költségvetési sorokon kerültek tervezésre felhalmozási célú kiadások.
A városüzemelési feladatoknál az előző években is nevesített feladatok kerültek meghatározásra, figyelembe véve a költségvetés lehetőségeit, a szerződéses kötelezettségeket és a 2023. évi tényleges teljesítési összegeket. Legnagyobb tétel a helyi közösségi közlekedés veszteségfinanszírozására biztosítandó 950.000 E Ft és a VG. Kft. parkfenntartás szerződéses munkák 468.631 E Ft, melyre a 2023. évre tervezettnél magasabb összeget fordíthatunk az idei évben. A fentieken kívül a 2023. évi eredeti előirányzatot meghaladó kiadások kerültek tervezésre a játszóterek fenntartására, karbantartására, a Zöldterületi Stratégia feladataira, a Gébárti tó magasabb szintű fenntartására, a helyi utak, hidak fenntartására, forgalomtechnikai és közlekedési feladatokra, utak, járdák, lépcsők, támfalak hibaelhárítás, sürgősségi feladatokra. A közvilágításra tervezett összeg kevesebb a 2023. évinél, mivel a 2024. évre kötött új szerződés kedvezőbb egységárat tartalmaz, mint a 2023-ban érvényes szerződés, valamint a fejlesztéseknek köszönhetően várhatóan csökken a fogyasztás is ez évben.
A 2024. évi eredeti előirányzatokat növelik a 2023. évről áthúzódó, kötelezettségvállalással terhelt maradvány összegek is.
Az üzemeltetési feladatokon túl elsősorban kisebb összegű felújítások és üzemeltetéssel összefüggő kisebb fejlesztési feladatok, valamint az egyes körzetekben az arányos városfejlesztéshez kapcsolódó, nevesített feladatok szerepelnek ezen az alcímen.
Városépítészeti feladatok körében a működési kiadások között a stratégiai fejlesztésekhez és egyéb beruházási feladatokhoz kapcsolódó működési kiadásokra állnak rendelkezésre források. Itt szerepel a Műszaki Bizottság átruházott hatáskörébe utalt „lakossági, civil kezdeményezések” támogatására rendelkezésre álló keret, 1.155 E Ft összeggel.
A nagyobb beruházások és felújítások, a hazai és uniós támogatással megvalósuló projektek, különösen a TOP, TOP Plusz projektek, valamint a stratégiai fejlesztési feladatok is ezen a címen szerepelnek.
A TOP és KEHOP projektek 2024. évi tervezett kiadása 1.840.187 E Ft. Pénzügyi fedezetük a korábbi években kiutalt támogatások maradványai, a még várható támogatások és a nettó finanszírozású projekteknél levonható általános forgalmi adó összege.
A 2016. évben kezdődött „Modern Városok Program” projektjeiből 2024. évre is áthúzódó kiadások 7.017.405 E Ft összeggel szerepelnek a költségvetésben. Pénzügyi fedezetük a már kiutalt támogatások, amik a maradvány részét képezték, értékpapírban lekötött összegek visszaváltása, illetve nettó finanszírozás esetén áfa visszaigénylés.
Egyéb projektek 2024. évre tervezett kiadásai 8.464.310 E Ft. E projektek forrásai szintén a fenti projekteknél említett összetevőkből áll.
A saját forrásból megvalósuló utakkal, parkokkal, játszóterekkel, ivóvízzel, szennyvízzel és csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos munkák a kiadások jellege szerint csoportosítva kerülnek bemutatásra.
A vagyonkezelési feladatok működési kiadásai többek között vagyongazdálkodási feladatokra és szakértői díjakra, valamint az önkormányzati ingatlanok kezelésével kapcsolatos feladatokra tartalmaz előirányzatot.
A fejlesztési feladatok között az ingatlan vásárlásokat, ingatlanokkal kapcsolatos kötelezettségeket – felújítási hozzájárulást – szerepeltetjük.
A jogi és igazgatási címen a legnagyobb tétel a képviselők, bizottsági tagok és tisztségviselők tiszteletdíja és az önkormányzat kezelésében lévő ingatlanok hasznosításához kapcsolódó kiadások. A közbeszerzési eljárásokkal és egyéb jogi feladatokkal kapcsolatos kiadások előirányzatai is itt szerepelnek. A közterületek reklám célú bérbeadásához kapcsolódó kiadásokat az ilyen jogcímen származó bevétellel összhangban terveztük meg. A közbiztonsági feladatok kiadása és az e feladat ellátásában közreműködő közbiztonsági egyesületek részére tervezett támogatások is ezen a címen szerepelnek.
Új fejlesztési feladatként a Széchenyi tér 3-5. épület tető felújítása szerepel 70.000 E Ft-tal, ehhez két nagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonostársak a rájuk eső költségeket megtérítik, ezzel a bevételek között számoltunk. Az előző évről áthúzódó feladatként térfigyelő kamerák bővítése, megújítása szerepel.
A pénzügyi lebonyolításnál vettük számba az előző évekhez hasonlóan azokat az igénybe vett szolgáltatásokat, működési célú támogatásokat, amelyek elősegítik az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak ellátását, de nem kapcsolhatók közvetlenül szakosztályokhoz. Vagyonbiztosításra a 2024. évre megkötött szerződés alapján fizetendő összeg szerepel. Nagyobb tétel az adóerő képesség alapján megállapított, fizetendő szolidaritási hozzájárulás 1.983.025 E Ft összeggel, ami havonta egyenlő részletekben a nettó finanszírozás keretében kerül teljesítésre. A tervezett összegek közül az áfa befizetés a bevételekkel összhangban került megállapításra.
A fejlesztési célú hitel törlesztésére és kamatfizetési kötelezettség teljesítéséhez 236.961 E Ft előirányzatot terveztünk, a csökkenő kamatok miatt az előző évinél kisebb összeggel.
A nettó finanszírozás szabályai alapján 2023. év végén kiutalásra került 2024. évi állami hozzájárulások előlegeként 192.363 E Ft, amivel azonban január hónapban - egyéb finanszírozási kiadásként – el kell számolni, ennek forrása a maradvány, és technikai tételként jelenik meg a költségvetésben.
A projektekhez kapcsolódó támogatásból, saját bevételekből várhatóan átmenetileg szabaddá váló pénzeszközökből újra lehetőség lesz állampapírok vásárlására, ehhez 5 milliárd Ft-os előirányzatot képeztünk.
A Polgármesteri Kabinet alcímen a rendezvényekhez, kommunikációhoz és reprezentációhoz kapcsolódó kiadások, turisztikai feladatok, illetve a polgármesteri feladatellátást segítő tevékenységhez szükséges kiadások jelennek meg. A településrészi önkormányzatok működésükhöz 49.047 E Ft-ot használhatnak fel, mely magában foglalja az előző évekről áthúzódó 16.547 E Ft maradvány összeget is. Közfoglalkoztatáshoz, a munkaerő kölcsönzéshez és a vállalkozásfejlesztéshez az előző évek gyakorlata alapján továbbra is biztosít támogatást az önkormányzat. Újra megrendezésre kerül a Klímavédelmi konferencia és új programként a „Zöld Zalaegerszeg” rendezvénysorozat.
Tartalékok:
Az általános tartalék összege 10.000 E Ft-ban került megállapításra.
A céltartalékok között a közalkalmazotti törvényből eredő kötelezettségként jelenítjük meg a nem oktatási intézményekre vonatkozó teljesítmény ösztönző keretet, ami az előző évi keresetbe tartozó juttatások 2 %-ának elkülönítését jelenti. Ennek kifizetéséhez állami hozzájárulás továbbra sem kapcsolódik, saját forrásból került biztosításra.
Az állami támogatások évközi lemondásának fedezetére, az esetlegesen elmaradó bevételek pótlására 50-50 millió Ft, az év közben jelentkező új feladatokra 29 millió Ft összegű céltartalékot javaslunk képezni.
Az energiaáremelkedés többletkiadásaira 180.000 E Ft összegű céltartalékot képeztünk, egyrészt a változó villamosenergia ár miatt, másrészt amiatt, hogy 2024. szeptember 30-ig rendelkezik az önkormányzat gázszolgáltatási szerződéssel. Amennyiben az új szerződést magasabb áron tudjuk megkötni, az mind az önkormányzatnál, mind az intézményeknél többlet kiadást jelent majd. Az intézmények egyéb feladatainak évközi finanszírozására is szükséges céltartalékot képezni, ami az év közben induló andráshidai minibölcsőde várható ez évi kiadásaira, a jubileumi jutalmak és felmentési illetmények kifizetéséhez történő hozzájárulásra, egyéb év közben nem várt eseményekre, elmaradó intézményi bevételek és esetleges új feladatok finanszírozásához szükséges forrásokat biztosíthatja.
A felhalmozási céltartalékban szereplő vis maior keretösszeg a felmerülő igények alapján kerül nevesítésre az év során. Továbbá itt szerepel a Metrans területértékesítés bevételének céltartalékba történő elkülönítése, és a projektekhez, pályázatokhoz, valamint egyes fejlesztési feladatok megvalósításához szükséges saját forrás biztosításához rendelkezésre álló fejlesztési céltartalék.
A lakásalappal kapcsolatos bevételek és kiadások:
A lakásalaphoz kapcsolódó bevételek és kiadások több soron szerepelnek a költségvetésben, amelyek tartalmazzák a 164/2023. (XI.16.) határozatban foglalt feladatokat és az előző évről áthúzódó feladatokat egyaránt. Ezeket összefoglalóan, a jobb áttekinthetőség érdekében bemutatjuk az alábbiakban:
A lakásalappal kapcsolatos bevételek:
6. mellékletben:
- Első lakáshoz jutók részére nyújtott kamatmentes kölcsön törlesztésből 2.000 E Ft
- Lakásalap maradványának igénybevétele 85.974 E Ft
Bevételek összesen: 87.974 E Ft
A lakásalappal kapcsolatos kiadások:
8. mellékletben:
- Önkormányzati bérlakásban élők lakásfenntartási segélye 13.762 E Ft - Önkormányzat által nyújtott lakástámogatás első lakáshoz jutók részére 19.500 E Ft
- Kamatmentes kölcsön az ideiglenesen nehéz helyzetbe
került zeg-i polgárok számára 13.819 E Ft
- Lakhatási krízis alap 2.000 E Ft
- Családok otthonteremtési kedvezménye 1.780 E Ft
- Önkormányzat tulajdonában lévő mintegy 20 db
bérlakás teljes vagy részleges felújítása, korszerűsítése 26.904 E Ft - Lakásalap kiadásai 200 E Ft
- Nyugdíjas otthonházi lakások felújítása 10.009 E Ft
Kiadások összesen: 87.974 E Ft
Az önkormányzat által irányított költségvetési szervek
A költségvetési szervek körében az alábbi főbb változások történtek 2023. évben, ami kihatással volt a 2024. évi tervezésre:

A Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátási Intézmény 2023.12.31-én megszűnt, feladatait az állami mentőszolgálat, illetve a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet vette át.

2023.11.01-jén új költségvetési szervet alapított az önkormányzat: Göcseji Tudásközpont-Zalaegerszegi Helyi Termék Piac elnevezéssel.

A költségvetési szervek 2024. évi tervezett bevételeit a 9. melléklet tartalmazza, megoszlása a következő:

Megnevezés

Bevételek összege (E Ft)

Összetétel aránya %-ban

Működési célú támogatások áht-n belülről

769.579

6,7

Felhalmozási célú támogatások áht-n belülről

13.000

0,1

Közhatalmi bevételek

7.000

0,1

Működési bevételek

1.761.135

15,4

Felhalmozási bevételek

1.000

Működési célú átvett pénzeszközök

0

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

Maradvány igénybevétele

705.914

6,2

Központi, irányító szervi támogatás

7.954.060

69,7

Egyéb finanszírozási bevétel

205.000

1,8

Bevételek összesen:

11.416.688

100,0

A működési célú, államháztartáson belülről származó támogatások tervezett előirányzata 769.579 E Ft, melynek főbb tételei az alábbiak:

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tervezett támogatása a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezetnek 207.327 E Ft.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium 150.000 E Ft támogatást nyújt az önkormányzaton keresztül a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának a Mindszentyneum 2024. évi működtetésére.

A Hevesi Sándor Színház a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, mint társfinanszírozótól származó tervezett támogatása 288.500 E Ft, a Griff Bábszínházé 65.000 E Ft.

A felhalmozási célú, államháztartáson belülről származó támogatások tervezett előirányzata 13.000 E Ft, melyet a Keresztury VMK tervezett pályázati támogatásokból.
A közhatalmi bevételek előirányzata 7.000 E Ft, amit a Polgármesteri Hivatal tervezett anyakönyvi események szolgáltatási díjából származó bevételként.
A saját tevékenységből származó működési bevételek 1.761.135 E Ft-ban kerültek megtervezésre az alábbiak szerint:

A bölcsődékben, óvodákban és a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezetben a beszedett étkezési térítési díjak alkotják a bevételek legnagyobb hányadát. A gyermekétkeztetés térítési díjai a bölcsődékben 10 %-kal emelkedtek a 2023. decemberben elfogadott „A szociális szolgáltatásokról és személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátásokról szóló” rendeletnek megfelelően.

A Keresztury VMK tervezett bevételei: terembérleti díjak, rendezvények jegybevételei.

A Zalaegerszegi Turisztikai Hivatal és Információs Iroda bevétele könyvek, turizmus kártyák, képeslapok, népművészeti tárgyak, hűtőmágnesek, térképek értékesítéséből származik.

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban olvasószolgálati, kötészeti díjak bevétele várható.

A Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának legfőbb bevételszerző tevékenysége a régészeti tevékenység.

A Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház fő bevételi forrása a bérletek és jegyek értékesítéséből, valamint reklámbevételből származik.

A Városi Sportlétesítmény Gondnokság Intézménye működési bevételének jelentős tétele a sportegyesületek ingatlanhasználatából származó összeg. További bevételek származnak az épületek, építmények (büfék, műfüves pálya, élőfüves pálya, földterület, Ostoros Károly Csarnok) bérbeadásából.

A Vásárcsarnok főbb bevételei a következő szolgáltatásokból származnak: területhasználat, helybiztosítás, napi helypénz, bérleti díjak, illemhely üzemeltetés.

A Göcseji Tudásközpont-Zalaegerszegi Helyi Termék Piac tervezett bevételei üzletek, műhely, előadóterem, árusítóhelyek bérleti díjából, vásárok, rendezvények, szakkörök, kézműves játszóház részvételi díjaiból származik.

A felhalmozási bevételek eredeti előirányzata 1.000 E Ft-ban került megtervezésre, a Keresztury VMK tervezett gépkocsi eladásából származó bevételt.
A maradvány igénybevételét az eredeti költségvetésben 705.914 E Ft-tal tervezték meg a költségvetési szervek. A kötött felhasználású maradványokon kívül szükség van a szabad maradvány jelentős részének bevonására is a 2024-es év feladatainak végrehajtásához.
A központi, irányító szervi támogatás képezi a bevételek 69,7 %-át, 2024. évben 7.954.060 E Ft összegben.
Az egyéb finanszírozási bevételek rovat előirányzata 205.000 E Ft összegben kerül tervezésre. A Hevesi Sándor Színház 170.000 E Ft-tal, a Griff Bábszínház pedig 35.000 E Ft-tal számol, mivel a két színház részére a központi állami támogatás várhatóan egy összegben kerül átutalásra. A 2023-as év tapasztalatai alapján a két színház vezetése valószínűleg az összeg ideiglenes lekötése mellett dönt, amihez a számviteli előírások alapján szükséges a finanszírozási bevételek és a finanszírozási kiadások előirányzatának tervezése.
A 2024. évi tervezett kiadásokat a 10. melléklet tartalmazza, megoszlása a következő:

Megnevezés

Kiadás összege
E Ft-ban

Összetétel
aránya %-ban

Személyi juttatások

6.413.213

56,2

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

936.015

8,2

Dologi kiadások

3.618.115

31,7

Ellátottak pénzbeli juttatásai

4.600

Egyéb működési célú kiadások

30.090

0,3

Beruházások

194.654

1,7

Felújítások

15.001

0,1

Egyéb felhalmozási célú kiadások

Finanszírozási kiadások

205.000

1,8

Kiadások összesen:

11.416.688

100,0

A személyi jellegű kiadások 2024. évre tervezett előirányzata 6.413.213 E Ft, az összes kiadás 56,2 %-a. A tervezett személyi jellegű kiadások növekedésének főbb tételei:

A minimálbér 232.000 Ft-ról 266.800 Ft-ra, a garantált bérminimum 296.400 Ft-ról 326.000 Ft-ra emelkedett, ez összesen 195.392 E Ft költségnövekedést eredményez a költségvetési szerveknél.

A pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény rendelkezései 253.936 E Ft költségnövekedést eredményeznek.

A személyi jellegű kiadások csökkentését az alábbiak eredményezik a 2024. évi eredeti költségvetés tervezésében:

Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény értelmében a területi védőnői ellátás átszervezése miatt 20 fővel, az ügyeleti ellátás kiválásával pedig további 22,5 fővel csökkent az önkormányzathoz tartozó költségvetési szervek létszáma.

A Zalaegerszegi Belvárosi II. számú Óvodában és a Zalaegerszegi Landorhegyi Óvodában 1-1 óvodai csoport megszüntetésre került a 2023/24-es tanévtől, ami 2-2 óvodapedagógus és 1-1 dajkai munkakör megszüntetésével jár.

A személyi juttatásokhoz kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 2024. évre tervezett összege 936.015 E Ft, az összes kiadás 8,2 %-a. A szociális hozzájárulási adó mértéke a személyi jellegű kiadások 13 %-a. Ezen a rovaton kerül megtervezésre a rehabilitációs hozzájárulás összege is, melynek fizetendő összege a kötelező minimálbér összegétől függ, ezért évről-évre növekszik.
A dologi kiadások tervezett előirányzata 3.618.115 E Ft, az összes kiadás 31,7 %-át képezi. Itt tervezik meg a költségvetési szervek az étkeztetés költségeit, a közüzemi díjakat, az irodaszerekre, karbantartásokra szánt összegeket. Összehasonlítva a 2023. és a 2024. évi eredeti tervezést a közüzemi díjakat illetően az látható, hogy a villamosenergia tekintetében költségcsökkenés, míg a gázszolgáltatás tekintetében költségnövekedés várható 2024. évben. A KSH által közzétett 2023. évi 17,6 % infláció miatt a működéshez szükséges szolgáltatók áraiban is emelkedés várható.
Az ellátottak pénzbeli juttatásai rovaton a Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központ által megtervezett krízissegély szerepel 4.600 E Ft összegben.
Az egyéb működési célú kiadások tervezett előirányzata 30.090 E Ft, tartalma többek között:

A kistelepülési könyvtárellátás áfa nélküli finanszírozása átmeneti likviditási problémákat okoz a könyvtárban minden évben, a 2024. évre tervezett 19.000 E Ft az önkormányzat által 2023. évben átadott összeg visszafizetését tartalmazza.

A Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága az ideiglenes bevételkiesésre kapott támogatás egy részének visszafizetését tervezte meg az önkormányzat felé, 9.700 E Ft összegben.

Beruházási kiadások 194.654 E Ft-ban kerültek megtervezésre, a költségvetési főösszeg 1,7 %-ában. A kis értékű tárgyi eszközöket is a beruházások között kell szerepeltetni, ezért minimális összegű beruházási előirányzatot minden költségvetési szerv megjelenített. Nagyobb összegben csak pályázatokhoz kapcsolódó beruházások kerültek tervezésre.
Felújítási célú kiadásokat a költségvetési szervek közül csak a Polgármesteri Hivatal tervezett 15.001 E Ft összegben.
Az egyéb finanszírozási kiadások rovat előirányzata 205.000 E Ft összegben kerül tervezésre a bevételekkel összhangban.
Fentiekből kiemelve a Polgármesteri Hivatal költségvetése az alábbiak szerint került tervezésre:
Zalaegerszeg MJV Polgármesteri Hivatala 2024. évre tervezett költségvetésének főösszege 2.088.349 E Ft.
Bevételek:
Bevételeinek 94,3 %-át az önkormányzati központi, irányító szervi támogatás jelenti, 1.969.775 E Ft összegben.
A közhatalmi bevételek tervezett előirányzata 7.000 E Ft, ami az anyakönyvi események szolgáltatási díjának megtervezett összege.
A hivatal tervezett működési bevételei:

- munkahelyi étkezés,

- önkormányzati igazgatási tevékenység,

- az alsóerdei vendégház bérbeadása,

a tervezett összeg összesen 34.000 E Ft.
A megtervezett kiadások teljesítéséhez, a költségvetési egyensúly megteremtéséhez a tavalyi év maradványából 77.574 E Ft került visszatervezésre.
Kiadások:
A tervezett személyi juttatások összege 1.595.266 E Ft, a tervezett kiadások 76,4 %-át teszik ki. Az előirányzat tartalmazza a 191 fős létszámkeret illetményét, munkabérét, valamint 3 fő duális képzésben részt vevő diák költségét.
A személyi juttatásokhoz kapcsolódó munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó tervezett összege 239.888 E Ft, a teljes kiadás 11,5 %-a.
Dologi kiadásokra 2024. évben összesen 216.837 E Ft-ot tervez a hivatal. Az utóbbi években megjelent többletkiadásokkal a következőkben is számolni kell, folyamatosan kell tervezni azokat. A különféle szolgáltatási díjak (takarítás, portaszolgálat. stb.) esetén pedig további jelentős emelkedés várható.
Beruházási kiadások: a 2023. évi maradvány összegéből 21.357 E Ft került visszatervezésre, az alábbi feladatokra:

informatikai célú beszerzések,

gépkocsi beszerzés,

egyéb eszközbeszerzések (mobiltelefonok, stb.).

Felújítási kiadások: a felújítási előirányzat összege 15.001 E Ft. Tervezett felújítási munkák:

- a Kossuth Lajos utcai főépületben az automata portálajtók felújítása,

- az Ady utcai épületben a megkezdett fűtésrekonstrukció (kazáncsere) folytatása, a nyílászárók felújítása, festése.

A hitelállomány és adósságszolgálat alakulását hitelezőnként és hitelenként a 11. mellékletben mutatjuk be. A 2023. év végi hitelállomány 1.111.472 E Ft, ez az összeg az év során növekedni már nem fog, mivel újabb hitel felvételével nem számoltunk, és várhatóan csökken a tervezett törlesztések összegével 117.852 E Ft-tal.
Az Európai uniós források felhasználásával megvalósuló projektek 2024. évre tervezett költségeit, illetve az ilyen projektekhez történő hozzájárulás összegét a 13. mellékletben foglaltuk össze.
A közvetett támogatások nyújtásának összegét a 14. melléklet tartalmazza részletesen. A kimutatás elkészítéséhez részben a 2023. évi – az adókedvezmények és mentességek esetében a 2022. évi – adatok álltak rendelkezésre, ezeknél várhatóan 2024. évben hasonló nagyságrendű közvetett támogatás nyújtására kerül sor. Az ellátottak térítési díjának, illetve kártérítésének méltányossági alapon történő elengedése jogcímen nem tervezünk közvetett támogatást. A lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönöknél „Bébi kedvezmény” címén 1.120 E Ft elengedés volt 2023. évben. Önkormányzati rendelet alapján a helyi iparűzési adónál biztosított kedvezmény – 2 millió Ft alatti adóalap mentessége miatti – 46.704 E Ft volt, az építményadó esetében 39.049 E Ft volt. Méltányosság címén (talajterhelési díjhoz, valamint késedelmi pótlékhoz és bírsághoz kapcsolódóan) az elengedett tartozások szerepelnek 20.875 E Ft összeggel. A helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény összege 74.930 E Ft, ami az önkormányzat vagyonrendelete által megállapítható kedvezményes bérleti díj alkalmazásából adódik, és zömében civil szervezetek és egyesületek részére biztosította az önkormányzat.
A 2024. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét a 15. és 16. mellékletek tartalmazzák.
A többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban a megkötött szerződések és megállapodások alapján a 17. mellékletben mutatjuk be.
A 3. §-hoz
A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos jogosultságokra és hatáskörökre vonatkozó szabályozást tartalmaz.
A 4. §-hoz
A költségvetés jóváhagyott előirányzatainak felhasználására, a költségvetés módosítására vonatkozó szabályozást tartalmaz.
Az 5. §-hoz és a 12. melléklethez
Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6/A. §-ban előírt rendelkezés szerint „Az állami mentőszolgálat gondoskodik - az 5. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt kivétellel - az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátásról.” A fenti jogszabály alapján az egészségügyi alapellátási rendszer átalakítása második ütemeként 2023. november 01. naptól Zala vármegyében is az állami mentőszolgálat biztosítja az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátást.
A fentiek alapján az Egészségügyi Alapellátás létszáma az ügyeleti ellátás kiválásával 22,5 fővel csökkent, az intézménynél maradt létszám 18 fő volt az intézmény vezetőjével együtt.
Az egészségügyi alapellátási feladatok nagymértékű csökkenése miatt indokolttá vált azok átszervezése, egyúttal az Alapellátási Intézmény jogutóddal történő megszüntetése. A megmaradt kötelező önkormányzati feladatok ellátását 2024. január 1-től a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet (továbbiakban: ZeGesz) vette át. A megszűnő költségvetési szervtől a közgyűlés 191/2023. (XII.14.) számú határozatának 3. pontja szerint 18 létszám került át a ZeGesz-hez. A fentiek alapján a ZeGesz létszámkerete 53 főre változott, melyből orvos 1 fő, egyéb szakalkalmazott 17 fő, ügyviteli dolgozó 31 fő, fizikai dolgozó 4 fő.
A 2023/2024. nevelési évre a beiratkozás 2023. április 24-25-én megtörtént. 2023. szeptember 1-től az óvodákban maradók száma 1.002 fő, az újonnan felvettek száma 367 fő volt. Ezek alapján a jogszabályokra is tekintettel a 2023/2024. nevelési évben 60 óvodai csoport indítása volt indokolt, ami 22,8 fős átlagos csoportlétszámot jelent. A korábbi nevelési évben indított 62 óvodai csoportot 2 csoporttal csökkenteni kellett. A Zalaegerszegi Belvárosi II. sz. Óvodában 1 csoporttal, a Zalaegerszegi Landorhegyi Óvodában szintén 1 csoporttal csökkent az indított csoportok száma, melynek hatására a mindkét óvodában 2 fő létszámmal csökkent az óvodapedagógus létszám, és 1 fővel az egyéb szakalkalmazotti létszám. A fentiek miatt a Zalaegerszegi Belvárosi II. sz. Óvodában a pedagógus létszám 27 főre, az egyéb szakalkalmazotti létszám 19 főre, az összlétszám pedig 54 főre módosult.
A Zalaegerszegi Landorhegyi Óvodában a pedagógus létszám 29 főre, az egyéb szakalkalmazotti létszám 20 főre, az összlétszám pedig 58 főre változott.
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a Göcseji Tudásközpont-Zalaegerszegi Helyi Termék Piacot a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Vásárcsarnok Gazdálkodási Szervezetből kiválással 2023. november 1-jei hatállyal alapította meg, ügyviteli létszáma 3 fő, fizikai dolgozói létszáma 1 fő, összlétszáma pedig 4 fő lett. A pénzügyi-gazdasági feladatokat a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet bonyolítja, de a hozzá tartozó adminisztráció a költségvetési szerv dolgozóira hárul, ezért a szerv vezetője 1 fő asszisztensi álláshely engedélyezését kérte. A Göcsej Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piac létszámkerete 2024. január 1-től így 5 főre módosul, melyből az ügyviteli dolgozói létszám 4 fő, fizikai dolgozói létszám 1 fő.
A köztisztviselői illetményalap 70.180 Ft-ban, a köztisztviselőket megillető illetménykiegészítés felsőfokú végzettség esetén 40 %-os, középfokú végzettség esetén 20 %-os mértékben került megállapításra.
A 6. §-hoz, az 5. melléklethez, a 7. melléklethez és a 9–10. melléklethez
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata 2024. évi költségvetésének címrendjét az 5., 7., 9. és 10. mellékletek tartalmazzák.
A 7. §-hoz
Az önkormány irányítása alá tartozó költségvetési szervek gazdálkodására vonatkozó szabályokat tartalmazza.
A 8. §-hoz
A normatív állami hozzájárulás igényléséhez az érintett költségvetési szervek adatszolgáltatásának szabályait tartalmazza.
A 9. §-hoz
A költségvetési rendelet módosításának gyakoriságát és indokoltságát szabályozza.
A 10. §-hoz
A rendelet rendelkezéseit a 2024. költségvetési év során kell alkalmazni.
A 11. §-hoz
A rendelet hatálybalépésének időpontjáról rendelkezik.