Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 15/2024. (V. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi zárszámadásról

Hatályos: 2024. 05. 18

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 15/2024. (V. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.18.
a 2023. évi zárszámadásról
Részletes indokolás
Az 1–10. §-hoz és az 1–29. melléklethez
1. §
A 2023. évi költségvetés tervezését alapvetően az önkormányzat intézményeiben dolgozókat érintő béremelések és a többszörösére emelkedő energia árakból származó többletköltségek finanszírozása határozták meg. A központi szabályozásban a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel a helyi iparűzési adó esetében az egyéni vállalkozások, illetve a kis- és középvállalkozások adómértékének felére csökkentése a 2023. adóévre már nem került kiterjesztésre, így visszaállt az eredeti 2 %-os mérték. Folytatódott a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, a pedagógusok január 1-jétől a szakmai ágazati pótlék 20 %-ról 32 %-ra történő emelésével 12 %-os, majd július 1-jétől újabb 10 %-os béremelésben részesültek, a szociális, valamint gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban foglalkoztatott közalkalmazottak ágazati pótléka 20 %-kal nőtt január 1-jétől. A béremelések fedezetére központi forrást biztosított az állam az év során.
Az év egészében kiemelt figyelmet kellett fordítani a saját bevételek alakulására és a kiadások folyamatos teljesítésére, ezen belül az energiaválság negatív hatásainak ellentételezésére született intézkedések, előírt megtakarítások betartására. Az önkormányzat és intézményei gazdálkodásához sikerült folyamatosan biztosítani a forrásokat, zökkenőmentes volt a pénzellátás, az év során likviditási probléma nem merült fel.
Bevételek alakulása
Az önkormányzatnak és költségvetési szerveinek bevételei 2023. évben 42.914.731 E Ft összegben, a módosított előirányzathoz viszonyítva 70,3 %-ban teljesültek. Az önkormányzatnál a módosított előirányzattól való elmaradás 31,8 %-os, a költségvetési szerveknél 5,5 %-os volt. A működési célú bevételek összességében kis mértékben, a felhalmozási bevételek azonban lényegesen elmaradtak az előirányzatoktól. Az államháztartáson belülről érkezett felhalmozási célú támogatások teljesítésének aránya néhány projekthez kapcsolódóan alacsonyabb volt a tervezettnél, valamint a nettó finanszírozású projektek esetében az Áfa visszaigénylés tervezett előirányzata sem teljesült a kiadások alacsonyabb teljesítésével összhangban.
A szociális és igazgatási feladatoknál 28.319 E Ft összegű bevétel volt az év során, ami a módosított előirányzathoz viszonyítva 124,4 %-os teljesítésnek felel meg. A többlet teljesítés igazgatási bírságból és a köztemetési költségek megtérítéséből származott.
Egerszeg kártya értékesítésből a tervezett bevétel realizálódott, 2023. év során 6.695 db új Egerszeg Kártya kiadására került sor, ebből 3.163 db személyes, 3.532 db online igénylés során történt.
Kiszabott igazgatási bírságokból 1.356 E Ft bevétel származott. A köztemetések kiadásainak megtérítéséből 3.436 E Ft bevétel folyt be az év során, a hagyatéki ügyek elhúzódása miatt zömében a 2023. évet megelőző években elrendelt köztemetések költségei térültek meg a tavalyi évben.
A humánigazgatási feladatoknál 745.223 E Ft összegű teljesítéssel a tervezett bevételek 126,7 %-a teljesült. Az előirányzatot meghaladó teljesítés oka, hogy a Mindszentyneum 2024. évi működtetéséhez 2023. év végén kiutalták a megítélt támogatást 150.000 E Ft-ot.
Az államháztartáson belülről származó működési célú támogatásból a színházakra vonatkozó, állammal kötött közös működtetési megállapodás alapján kapott támogatás a legnagyobb tétel, 288.500 E Ft a Hevesi Sándor Színház részére, 65.000 E Ft a Griff Bábszínház részére. A körzeti orvosi ügyelet fenntartásához hozzájáruló községek a 2023. évre megállapított 47.652 E Ft fizetési kötelezettséget maradéktalanul teljesítették. Az energia árak emelkedése miatt a Honvédelmi Minisztérium a Zalaegerszegi Sport és Tanuszoda működtetéséhez az év során összesen 148.678 E Ft támogatást biztosított a 2023. évi rezsi számlák kifizetéséhez elszámolási kötelezettség mellett. A II. számú fogorvosi körzet ellátása a II. félévben helyettesítéssel történt, az állami finanszírozását az önkormányzat volt jogosult megigényelni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől. A kapott 2.339 E Ft támogatás továbbutalásra került a helyettesítést végző egészségügyi szolgáltató részére. A Söjtöri Önkormányzat bölcsődei ellátás igénybevételéért 1.456 E Ft-ot fizetett megállapodás alapján.
Államháztartáson kívülről működési célú pénzeszközként az Egerszegi Advent megrendezéséhez vállalkozásoktól 8.382 E Ft befizetés érkezett. Az Idősek Otthonában emeltszintű ellátás igénybevétele érdekében egyszeri hozzájárulásként 1.825 E Ft befizetés történt. A humánigazgatási ágazat költségvetéséből 2022. évben nyújtott támogatások elszámolását követően több esetben visszafizetési kötelezettség került megállapításra a célnak nem megfelelő felhasználás, vagy program elmaradása miatt, ezek bevételként jelentek meg az érintett költségvetési sorokon, együttesen 21.551 E Ft összegben. Nagyobb tételek a Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft. és a Zalaegerszegi Élménypark Kft. által visszafizetett összegek voltak.
A Kapiller Imre emléktábla állításához magánszemélyektől 720 E Ft befizetés érkezett, ami államháztartáson belülről származó felhalmozási célú támogatásként jelent meg.
A Fogyatékkal Élők Integrált Intézményének üzemeltetője a Magyar Református Egyház a megállapodás alapján kiszámlázott bérleti díj összegét megfizette. Az Egerszegi Adventhez számla alapján 700 E Ft befizetés érkezett. A Tipegő bölcsőde főzőkonyha felújításához kapott támogatás elszámolásából még 943 E Ft kiutalása történt meg. Ezen tételek működési bevételt jelentettek az önkormányzat számára.
A főépítészi feladatoknál a bevétel 73,6 % -a teljesült, két jogcímhez kapcsolódott tervezett bevétel. Az önkormányzat által bonyolított belterületbe vonással kapcsolatosan felmerült költségek összegét az érintett ingatlan tulajdonosok megtérítették az önkormányzat részére, ez 2.158 E Ft bevételt eredményezett. A helyi építészeti értékek védelme alap bevétele 6.151E Ft az előző évi maradvány igénybevételéből származott. A tervezett bevételeken felül építésügyi és egyéb bírságokból 100 E Ft folyt be az év során.
A városüzemelési feladatoknál az 739.452 E Ft módosított előirányzattal szemben 732.053 E Ft összegű bevétel teljesült, ami 99 %-os arányt jelentett.
A működési bevételek között az előirányzott összeggel azonos mértékben, illetve azt meghaladóan teljesült az Aquapark üzemeltetésével kapcsolatos bevétel, a Gébárti fürdőlétesítmények üzemeltetéséből, a haszonbérleti szerződésekből, kishaszonbérletből származó bevétel, a közművesítési hozzájárulás és a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. által fizetett bérleti díj. A fa értékesítésből származó bevétel, a villamos energia költségek továbbszámlázásából, valamint a parkolási tevékenység ellátásából eredő bevétel maradt el a tervezett összegtől. Nem tervezett bevételek voltak még kéményseprői díjból és kötbérből. Parkoló-megváltásként bruttó 1.905 E Ft került befizetésre.
Közhatalmi bevételként környezetvédelmi bírságból 432 E Ft bevétel származott.
Államháztartáson kívülről felhalmozási célú támogatásként kellett megjeleníteni az érintett lakók által befizetett 1.512 E Ft-ot, ami Botfán vízelvezetési problémák megoldásához jelentett hozzájárulást.
A Városépítészeti feladatok címen szerepelnek a kiemelt, nagy összegű projektekkel kapcsolatos támogatások és előző évi maradványok, a 16.740.205 E Ft összegű teljesítés a módosított előirányzathoz viszonyítva 58,2 %-os aránynak felel meg. A teljesítés zömét a Modern Városok Program keretében megvalósuló feladatok tárgyévi finanszírozása és a TOP projektekhez kapcsolódóan elnyert és kiutalt támogatások, valamint az előző évi maradványok igénybevétele jelentették.
Az elmúlt években indult európai uniós forrásból finanszírozott projekthez az alábbi összegek kiutalása történt meg 2023. évben:

TOP Gyalogos és kerékpárosbarát belváros közlekedési feltételeinek megteremtése

260.808 E Ft

TOP Gébárti tó és környékének rekreációs, szabadidős használatát elősegítő infrastruktúra kialakítása II. ütem

177.246 E Ft

TOP Zalaegerszeg Északi Ipari Park feltárása és közművekkel való ellátása

5.015 E Ft

TOP Helyi termelői és kézműves piac kialakítása Zalaegerszegen

4.647 E Ft

TOP Helyi termelői és kézműves piac kialakítása Zalaegerszegen- Göcseji Tudásközpont

11.869 E Ft

TOP Plusz Fenntartható városfejlesztési stratégiák

23.409 E Ft

TOP Plusz FVS TVP projekt

2.071 E Ft

Zalaegerszeg keleti vízbázisról ellátott települések ivóvízminőségének javítása KEHOP

4.337 E Ft

Ivóvízhálózatok és szennyvízhálózatok hatékonyságnövelő fejlesztése KEHOP

110.042 E Ft

EIT Urban Mobility projekt

8.214 E Ft

Andráshidai mini bölcsőde építése

171.795 E Ft

____________________________________________________________________________
Összesen: 779.453 E Ft
Hazai forrásból az alábbi projektekhez érkeztek támogatások:

Északi Ipari Park infrastrukturális fejlesztésével összefüggő közműfejlesztések és közműcsatlakozások-termálhő szolgáltatás megvalósítása érdekében tervezés, előkészítés

10.000 E Ft

Északi Ipari Park bővítése, vízi közművek és feltáró út építése, közvilágítása

400.000 E Ft

TOP Zalaegerszegi Északi Ipari Park feltárása és közművekkel való ellátása

103.000 E Ft

Zalaegerszeg keleti vízbázisról ellátott települések ivóvízminőségének javítása KEHOP

650 E Ft

Összesen: 513.650 E Ft
A működési bevételek között legnagyobb tétel az Észak-zalai Víz- és csatornamű Zrt-vel, mint víziközmű üzemeltetővel megkötött üzemeltetési szerződés értelmében fizetett használati díj. A HD az önkormányzat ívóvíz, illetve szennyvíz vagyonára vonatkozó 2023. évi felújítási és pótlási terv megvalósításához nyújtott fedezetet, mely kifizetésekhez levonható Áfa is kapcsolódott. A HD és az Áfa együttes összege a szennyvíz vagyonhoz kapcsolódóan 324.179 E Ft, az ívóvíz vagyonhoz kapcsolódóan 210.827 E Ft volt. A nettó finanszírozású projektekhez - KEHOP Ivóvízhálózatok és szennyvízhálózatok hatékonyságnövelő fejlesztése Gébárti tó és környékének rekreációs, szabadidős használatát elősegítő infrastruktúra kialakítása II. ütem, helyi termelői és kézművespiac kialakítása Zalaegerszegen, a városi terek élhetőbbé tétele- Vizslapark, Alsóerdei Sport- és Rekreációs Központ fejlesztése - kapcsolódóan a teljesített kifizetések után levonható Áfa is jelentős összeget tett ki. Egyes saját forrásból megvalósult fejlesztések és felújítások után is volt lehetőség általános forgalmi adó visszaigénylésére, ezek a nyugdíjas otthonházi lakások és az Aquaparki felújítások után realizálódtak. A Modern Városok Program projektjeihez kapcsolódóan az átmenetileg szabad pénzeszközök hasznosításából 561.586 E Ft kamat bevétel is származott, amit a projektek kiadásaira fordít az önkormányzat.
A Modern Városok Program keretében megvalósuló projektekhez korábban kiutalt támogatásokból volt lehetőség államkötvény vásárlására, a meglévő állományból a kifizetésekhez igazodóan vált szükségesé beváltás, a Mindszenty projekthez 20.000 E Ft, a közúthálózat és kapcsolódó tereinek fejlesztéséhez 4.764.290 E Ft és az Alsóerdei Sport- és Rekreációs Központ fejlesztéséhez 859.000 E Ft, összesen 5.643.290 E Ft összegben.
Az egyes projektekhez kapcsolódó elkülönített számlákon lévő előző évi maradvány összege jelentős volt, 8.215.722 E Ft került bevonásra a tervezett kiadások finanszírozásához.
A Vagyonkezelési feladatoknál a 910.300 E Ft bevétel 80,5 %-os teljesítést jelentett a módosított előirányzathoz viszonyítva.
Előirányzatot meghaladó volt a teljesítés az egyéb ingatlanhasznosítás bevételéből, ami elsősorban nem lakáscélú helyiségek bérleti díjából és a közüzemi díjak továbbszámlázásából származott. A bevétel gerincét továbbra is a Bazitai TV-tornyon lévő antennák bérleti díjai teszik ki, emellett 2023. évben jelentős volt a közüzemi díjak továbbszámlázása (Gasparich úti HM toborzó iroda, Hevesi Sándor Színház, Alsóerdei Élménypark, Duális Szakképző Központ stb.).
A működési bevételek között az előirányzott összeggel azonos mértékben teljesült a LÉSZ Kft. bérleményüzemeltetési bevétele, a Vásárcsarnok által fizetett helypénz és helybiztosítási díj. A megkötött szerződések alapján 100 %-ban teljesült a volt laktanyával kapcsolatos bevétel, a stadion bérleti díj, az Alsóerdei Élménypark bérleti díj, a tesztpálya területének bérletéből, a helyi termék piac hasznosításából és a Munkásszálló bérbeadásából tervezett díjbevétel. A Zala-Müllex Kft-vel kötött bérleti szerződés alapján fizetendő díj teljesítése 101,3 %-os volt. A volt Edelmann nyomda bérlője a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. azonban elmaradt a megállapított bérleti díj megfizetésével.
Az ingatlaneladásokból származó bevétel is elmaradt a tervezettől, a módosított előirányzathoz viszonyítva 37,7 %-os volt a teljesítés. Az elmaradás oka, hogy több tervezett értékesítés megvalósult, azonban a pénzügyi teljesítése 2024. évre húzódott át, ezek a Mártírok utca 2. szám alatti Keresztury lakás és több ipari terület. A befolyt bevétel legnagyobb tételei a Hock János u. 7472 hrsz-ú telek eladása és a Michelberger u. 0779/21 hrsz-ú ingatlan értékesítése volt a Széchenyi Egyetem részére.
Külön soron terveztük meg a Városfejlesztő Zrt. bonyolításában történő ingatlan eladásokból származó bevételeket, a soron 2023. évben teljesítés nem történt. A reptéri Drónmotive projekthez kapcsolódó tervezett bevétel előirányzata az év során csökkentére került, mivel az értékesítést megalapozó közgyűlési határozatot a közgyűlés hatályon kívül helyezte.
A lakásalapba helyezendő bevételeket és az abból teljesített kiadásokat külön fejezetben mutatjuk be.
A jogi és igazgatási feladatok körében 129.014 E Ft összeggel a tervezett bevételek 101,2 %-a teljesült az év során. A közterület használati díjból és a közterületen hagyott gépjárművek értékesítéséből származó bevétel meghaladta a módosított előirányzatot. Közterület reklám célú bérbeadásából a tervezett bevétel teljesült. Az önkormányzat kezelésében lévő ingatlanok hasznosításából, ezen belül is a közüzemi díjak továbbszámlázásából, valamint a közterület-felügyeleti bírságból befolyt bevétel kismértékben elmaradt a tervezettől. Az elmúlt évben 17 db gépjárművet kellett elszállítatni közterületről. Három gépjárművet a tulajdonosa kiváltott, 11 db forgalomból kivont járművet a bontónak értékesítettünk, ebből 289 E Ft származott, az értékesített gépkocsik szállítási és tárolási költségeiből az üzembentartók 369 E Ft-ot megtérítettek, így összesen 658 E Ft bevétel realizálódott.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 5 db tisztán elektromos gépjármű beszerzéséhez 2022. évben 68.191 E Ft-ot biztosított pályázat alapján, ebből 8.386 E Ft nem került felhasználásra, ez az összeg 2023. évben a bevételben maradvány igénybevételként, a kiadásban pályázati támogatás visszafizetéseként jelent meg
A közbeszerzési eljárásokhoz és jogi feladatokhoz kapcsolódóan 93 E Ft nem tervezett bevétel realizálódott, ami végrehajtási költség megtérítéséből származott.
A pénzügyi lebonyolítás címen 19.142.201 E Ft bevétel realizálódott, ez a módosított előirányzathoz viszonyítva 76,8 %-os teljesítést jelentett. Az önkormányzat meghatározó bevételét képező költségvetési támogatások a pótelőirányzatokkal korrigált összegben, 100 %-os teljesítéssel kerültek kiutalásra, jogcímenként a 3. mellékletben bemutatva. Az eredeti előirányzat módosítására a lemondások, illetve pótigénylési lehetőségek, valamint a havonta fizetett különféle pótlékok finanszírozásának figyelembevételével került sor, így az állami hozzájárulások előirányzata 5.370.126 E Ft-ról év végére 6.143.455 E Ft-ra nőtt. A változás fő jogcímei az alábbiak voltak:

minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésének, valamint a pedagógus bérek 2023. január 1-jétől történő emelésének fedezetére (68/2023. (III.0.) Korm. rendelet)

401.752 E Ft

májusi lemondás és pótigénylés

36.308 E Ft

októberi lemondás és pótigénylés

- 34.464 E Ft

önkormányzat általános működésének és ágazati feladatainak támogatása

240.045 E Ft

mikro-, kis- és középvállalkozások2022. évi iparűzési adókedvezménnyel kapcsolatos önkormányzati támogatás

202.304 E Ft

Összes növekmény:

773.329 E Ft

A minimálbér és a garantált bérminimum, valamint a pedagógusok bérének 2023. január 1-jétől történő emeléséhez a települési önkormányzatok számára biztosítandó támogatásokról szóló 68/2023. (III.10.) Korm. rendelet kiegészítő fajlagos összegeket állapított meg a bérnormatívákhoz kapcsolódóan, valamint egyösszegű támogatás növekményt biztosított az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység támogatása jogcímhez, és a kulturális területhez kapcsolódóan. A kormányrendelet alapján együttesen 401.752 E Ft kiegészítő támogatást kapott önkormányzatunk.
Az önkormányzat működéséhez és ágazati feladatainak ellátásához kapcsolódóan az év során két alkalommal volt lehetőség módosítani az állami hozzájárulások igénylését. Az állami hozzájárulások májusi lemondása és pótigénylése során lemondással kellett élnie az önkormányzatnak, mivel a tervezett étkezési adagszámokhoz viszonyítva csökkent az év első öt hónapjában a tényleges adagszám, illetve az óvodai létszámban is volt minimális csökkenés. Az üzemeltetéshez biztosított egyösszegű támogatások központilag kerültek megállapításra, a bölcsődei ellátásnál növekedett a támogatás, a bentlakásos szociális ellátásnál és az intézményi gyermekétkeztetésnél csökkent a támogatás összege. A májusi lemondással együttesen 36.308 E Ft-tal csökkent az állami hozzájárulás éves előirányzata.
Az állami hozzájárulások októberi lemondása és pótigénylése során szintén lemondással kellett élni, mivel a tervezett étkezési adagszámokhoz viszonyítva tovább csökkent a tényleges adagszám, illetve az óvodai létszámban is volt minimális csökkenés. Az üzemeltetéshez biztosított egyösszegű támogatások központilag kerültek megállapításra, a bentlakásos szociális ellátásnál növekedett, az intézményi gyermekétkeztetésnél csökkent a támogatás összege. Az októberi lemondással együttesen 34.464 E Ft-tal csökkent az állami hozzájárulás éves előirányzata.
Az önkormányzat általános működésének és ágazati feladatainak támogatása jogcímeinél az év során a Magyar Államkincstár utalványozása alapján az alábbi jogcímeken kapott támogatásokat az önkormányzat:

szociális és egészségügyi ágazati összevont pótlék

203.311 E Ft

- pedagógus béremelés 2023. július 1-től (453/2023.(X.5.) Korm. rendelet)

36.098 E Ft

könyvtári célú érdekeltségnövelő támogatás

636 E Ft

összesen:

240.045 E Ft

A mikro-, kis- és középvállalkozások 2022. évi iparűzési adókedvezményével kapcsolatos önkormányzati támogatásról szóló 61/2022. (II.28.) Korm. rendelet szerint a tényleges 1 %-os kedvezményeket a 2023. október 10-ei napra vonatkozó adatok szerint kellett elszámolni, amennyiben a tényleges kedvezmény meghaladta a 2022. évben kapott támogatás összegét, a különbözetnek megfelelő kiegészítő támogatásra volt jogosult az önkormányzat. Ezen a jogcímen még 202.304 E Ft támogatás kiutalása történt meg.
Működési célú támogatásként teljesült a Deák Ferenc Könyvtár részére az általános forgalmi adó visszatérüléséig megelőlegezett, előző évben biztosított 17.000 E Ft visszafizetése. 2016. év végén a Göcseji Múzeum részére a régészeti bevételek drasztikus visszaesése miatt a fenntartó 55,5 millió Ft visszatérítendő támogatást nyújtott az intézmény folyamatos működőképességének biztosítása érdekében. A 2023. évben előírt 12.700 E Ft összegű fizetési kötelezettségből saját bevételeinek elmaradása miatt 3.000 E Ft befizetést teljesített az intézmény. A 2022. évi zárszámadási rendeletben az állami hozzájárulások elszámolásából eredő, a szabad maradvány terhére jóváhagyott intézményi befizetések – 24.717 E Ft összegben - teljesültek. Közoktatási megállapodás alapján Kiskutas és Kisbucsa önkormányzata együttesen 878 E Ft-ot fizetett óvodai ellátás igénybevételéért.
Az önkormányzat közhatalmi bevételei körében a legjelentősebb tétel a helyi adókból származó bevétel. Az adóbevételeknél a túlfizetésként jelentkező összegeket a számviteli szabályok szerint a kötelezettség jellegű sajátos elszámolások között kell kimutatni, év végével nem lehet tényleges bevételként megjeleníteni, ezért az egyes adónemeknél a pénzügyi teljesítésként kimutatható összeg kevesebb, mint a ténylegesen befolyt összeg.
A helyi adókból és a talajterhelési díjból tervezett bevételek eredeti előirányzata 6.769.000 E Ft volt, ez az év végére 7.414.000 E Ft-ra módosult. A növekedést - a várható teljesítés ismeretében - az iparűzési adó előirányzatának 645.000 E Ft-tal történő emelése tette lehetővé.
Az önkormányzat legnagyobb saját bevételét jelentő helyi iparűzési adóból a túlfizetéssel korrigált elszámolható éves bevétel 7.470.708 E Ft volt, ez a módosított előirányzathoz viszonyítva 119,6 %-os teljesítésnek felel meg. A magas teljesítési arány több tényező együttes hatásának köszönhető. 2023. évben már minden vállalkozás 2 %-os mértékkel adózott, megszűnt a kis- és középvállalkozások 1 %-os kedvezménye. 2021. és 2022. években erősödött a magyar gazdaság, ami jótékonyan hatott a nettó árbevételre, de az inflációs hatások és a gyenge forint által kiváltott export többlet is emelték az adó alapját a vállalkozásoknál. Az év végéig 7.904 adózó 8.487 db bevallása került feldolgozásra, ebből 446 db záró adóbevallásnak minősült. A feldolgozás során az alábbi főbb tendenciák voltak megfigyelhetők:
- A bevallást benyújtó adózók száma az előző év hasonló időszakához viszonyítva minimálisan, 2 %-kal csökkent.
- Az adómentes adóalap 2.335.205 E Ft volt az előző évi 1.506.725 E Ft-tal szemben, amit 2.213 adóalany vett igénybe, az előző évi 1.937 adóalannyal szemben. Az igénybe vett adóalap mentesség összege 55 %-kal növekedett.
- A 2022. évi bevallásban a helyi iparűzési adóból levonható belföldi útdíj, a külföldi útdíj és az úthasználati díj együttes összege 639.725 E Ft adókiesését jelentett önkormányzatunknak, ami 70.922 E Ft-tal kevesebb az előző évi adatnál. A levont úthasználati díj több, mint háromszorosára növekedett, ugyanakkor a külföldi útdíj 11 %-kal csökkent.
- A helyi iparűzési adó számláról az év során 190.537 E Ft került visszatérítésre a zárási összesítő adatai szerint 844 adózó részére. A visszatérítést kérő adózók száma 55 %-kal (37 adózó), a visszatérítendő összeg pedig 89 %-kal (90.144 E Ft-tal) nőtt. Az adózók átvezetési kérelmének megfelelően más adószámlára 9.637 E Ft átutalását teljesítette az Adóosztály.
Az önkormányzat második legnagyobb saját bevételét jelentő építményadóból a túlfizetéssel korrigált teljesítés 1.052.737 E Ft volt, a módosított előirányzat 95,7 %-a. Az adózók bevallása alapján 2023. évre 1.083.098 E Ft építményadó került megállapításra 1.968 adózó részére 3.993 adótárgy és 1.144.472 m² terület után. A helyi adókról szóló törvény alapján mentesültek a kizárólag háziorvosi tevékenység végzésére használt ingatlanok (508 m²) és az állattartásra, növénytermesztésre használt ingatlanok (24.023 m²). Az építményadó rendeletünk alapján 2023. évben 36 adótárgyra adott ki az adóosztály építményadó mentességet 47.485 m² területre összesen 39.049 E Ft összegben, ami lényegesen emelkedett az előző évhez képest. A mentességek összegének növekedése okozta az előirányzattól való elmaradást. A benyújtott építményadó bevallások alapján az adótárgyak szerint 429 db lakás, 4 üdülő, 1.970 kereskedelmi egység, 46 szállásépület és 1.544 egyéb nem lakás céljára szolgáló épület került adóztatás alá. A bevétel előző évhez viszonyított csökkenésének oka, hogy egy villamos világító eszközök gyártásával foglalkozó adózó felszámolási eljárás alá került, lejárt tartozása közel 67 millió Ft, melynek megtérülése bizonytalan. Továbbá több nagy adózó fizetési nehézségei miatt részletfizetést kért, amit az adóosztály engedélyezett.
Idegenforgalmi adó tekintetében az év végéig 29.240 E Ft bevétel realizálódott, ez a módosított előirányzat 83,5 %-át jelentette. Az önkormányzat illetékességi területén eltöltött vendégéjszakák száma 201.419 db volt, ami 23 %-os növekedést mutat az előző évhez képest. Az illetékességi területünkön 2023. évben 5 szálláshely szolgáltató nyújtott be záró bevallást a tevékenység magszűntetése miatt, illetve 9 adózó kezdte meg működését. A Zalaegerszegen eltöltött vendégéjszakák 37 %-a adóköteles vendégéjszakának minősült, ezek aránya jelentősen csökkent az előző évi 64 %-hoz viszonyítva. Az összes vendégéjszaka 63 %-a adómentesnek minősülő tartózkodásból származott, amely után idegenforgalmi adófizetési- és beszedési kötelezettség nem keletkezett. Az idegenforgalmi adóbevételben az elmúlt években jelentős szerepet játszott a munkaerő-kölcsönzés okozta bevétel növekedés, ez azonban mára jelentős mértékben visszaszorult. A nagy foglalkoztatók már előnyben részesítik a saját munkavállalók foglalkoztatását, ami nem generál idegenforgalmi adóbevételt.
A magánszemélyek kommunális adójáról szóló önkormányzati rendelet szerint a magánszemélyt abban az esetben terheli adófizetési kötelezettség a lakása után, ha Zalaegerszegen nem rendelkezik állandó lakóhellyel. Az év végéig 30.120 E Ft bevétel realizálódott, ami az előirányzathoz viszonyítva 107,6 %-os teljesítést jelentett. Az adóalanyok száma 1.098 fő, az adótárgyak száma 1.187 db volt, folyamatos növekedést mutat. Az ingatlan nyilvántartás felülvizsgálata alapján kiküldött felhívásokra 192 adózó adott be bejelentést 195 db adótárgyra vonatkozóan. 2023. évi lakcímmódosítások, ingatlan elidegenítése, vagyon értékű jog megszűntetése miatt 176 db záró bejelentés került feldolgozásra.
A talajterhelési díj bevételből 5.153 E Ft realizálódott 2023. évben, ez 85,9 %-os teljesítést jelentett. A bevétel 16 %-kal csökkent a 2022. évi teljesítéshez képest, ennek oka, hogy a díjfizetésre kötelezettek száma folyamatosan csökken, kevesebb a vízfogyasztás és nő a szennyvízhálózatra történő rákötések száma is. A Zalavíz Zrt. adatközlése szerint 950 főről 927 főre változott a díjfizetésre kötelezettek száma az elmúlt évben.
Az adókhoz kapcsolódó bírságokból és késedelmi pótlék címén 56.285 E Ft, magánszemélyek jövedelemadói (termőföld bérbeadása után) jogcímen 81 E Ft folyt be.
A működési bevételek között ki kell emelni az önkormányzat pénzeszközeinek hasznosításából származó kamatbevételt. Az év során fokozott figyelmet fordítottunk az elérhető legnagyobb kamat, illetve hozam elérésére, ezért államkötvénybe és diszkont kincstárjegybe fektettük a bevételt, emiatt a folyószámlához kapcsolódóan tervezett kamatbevétel 1.216 E Ft-tal elmaradt a tervezettől, azonban a pénzeszközök értékpapírba történő befektetéséből 308.603 E Ft kamat realizálódott. Az általános forgalmi adó visszaigényléséből az előirányzatot kismértékben meghaladó volt a teljesítés. Nyugdíjasházi adományként 23.300 E Ft befizetése történt meg, mely összeg 50 %-át az önkormányzat az otthonházi lakások felújítására fordíthatja, a másik 50 %-os rész a Gondozási Központ részére átadásra került. A vagyonbiztosítás alapján káreseményeket követően megítélt kártérítésekből 343 E Ft bevétel származott.
A dolgozói lakásépítés és vásárláshoz nyújtott kölcsönök törlesztéséből a kamattal együtt 4.357 E Ft bevétel volt az év során, így az előző évi maradvánnyal együtt 7.765 E Ft állt rendelkezésre a kiadásokhoz.
A 2023. évi jóváhagyott maradványok igénybevételének teljesítése az előirányzott összeggel megegyezően megtörtént, mivel a számviteli szabályoknak megfelelően a teljes jóváhagyott összeget a tényleges felhasználástól függetlenül igénybevételként meg kell jeleníteni.
Az év közben átmenetileg szabad pénzeszközökből volt lehetőség államkötvény vásárlására, a meglévő állományból a kifizetésekhez igazodóan volt év közben beváltás is 1.999.993 E Ft összegben, amit bevételként szükséges megjeleníteni.
A Polgármesteri Kabinetnél 8.031 E Ft bevétel realizálódott, ez a tervezett összeg 101,7 %-át jelentette. Az Országos Vadpörkölt és Borfesztivál megrendezéséhez 150 E Ft támogatást nyújtott egy vállalkozás, emellett a Bethlen Gábor Alapkezelőtől pályázat alapján 2.000 E Ft érkezett. Az Aquaparki jótékonysági naphoz kapcsolódóan 300 E Ft bevétel realizálódott, a bevétel nagy része - belépőjegyek a jótékonysági főzésből befolyó bevételek és a vállalkozások által nyújtott támogatások – közvetlenül a támogatotthoz került. A Kinizsi u. 99-105. és Holub u. 14-18. szám alatti társasházban történt tűzeset károsultjainak megsegítésére 3.924 E Ft befizetés érkezett magánszemélyek és civil szervezetek részéről. Kisebb összegű bevétel származott az előző évben nyújtott támogatások elszámolását követő visszafizetési kötelezettségek teljesítéséből a településrészi önkormányzatok és a kulturális városi rendezvények sorokon.
Kiadások alakulása:
Az önkormányzat 2023. évi kiadásai 34.235.711 E Ft összegben teljesültek, ami összességében a módosított előirányzathoz viszonyítva 56,1 %-os teljesítést jelent, ezen belül az önkormányzat teljesítése 47,7 %-os, a költségvetési szerveké pedig 89,8 %-os volt.
Az eredeti előirányzatok mind a működési, mind a felhalmozási célú kiadásoknál az év során különböző tényezők hatására többször változtak, bevételek növekedése, illetve költségvetési sorok közötti átcsoportosítások átvezetése miatt.
Az évközi módosításra különböző források biztosítottak lehetőséget, melyek közül ki kell emelni:
utólagos igénylésű és pályázat alapján kapott állami hozzájárulásokat,
a különféle pályázatokon nyert pénzeszközöket,
- költségvetési szervek saját bevételeit,
- 2022. évi jóváhagyott maradvány – eredeti költségvetésben tervezett összegén felüli részének – igénybevételét.
A következőkben alcímenkénti bontásban mutatjuk be a működési kiadások teljesítését, a teljesítést befolyásoló tényezőket, majd külön fejezetben a beruházási és felújítási kiadások alakulását, valamint a költségvetési szervek gazdálkodását.
Szociális és igazgatási feladatok
A költségvetés az év során e cím alatt szereplő feladatokra 151.280 E Ft-ot biztosított, aminek a felhasználása 92.795 E Ft összeggel, 61,3 %-ban megtörtént.
A költségvetés a települési támogatások fedezetére 76.557 E Ft-ot biztosított, aminek a felhasználása 47 %-ban megtörtént.
A szociálisan rászorulók számára rendelkezésre álló támogatási rendszer keretében 13 települési támogatásból 4 támogatás eseti és rendszeres jelleggel is nyújtható, 6 támogatás csupán eseti, 3 pedig kizárólag rendszeresen adható támogatási forma. Mindezeken túl további kötelező feladatot jelent a közköltségen történő temetések finanszírozása.
Az előző évhez mérten a rendszeres támogatások minimális visszaesést, esetenként stagnálást mutatnak, amit a 2023. év végén elfogadott átlagosan 25 %-os jövedelmi értékhatár emelés kíván korrigálni.
A támogatási rendszerben kiemelt fontosságú a családok lakhatási költségeinek csökkentése. Az év során lakásfenntartási segélyben részesült családok száma és a 8.334 E Ft-os felhasználás 10 %-os visszaesést jelez, melyet az idei évtől hatályos 25 %-kal magasabb jövedelemhatárok várhatóan korrigálnak majd. Ez az a támogatási forma, ami a lakosság legszélesebb rétegének nyújt segítséget. Az évente megállapított támogatás összege az egyedül élők számára havi 6.000 Ft, a többszemélyes háztartásban élőknek 4.500 Ft. Az egyszemélyes, többnyire nyugdíjas háztartások aránya évről évre emelkedik. A támogatás folyósítása célzottan történik, hiszen közvetlenül a közüzemi szolgáltatókhoz, illetve társasházakhoz utaljuk. A tüzelő megvásárlásához egyösszegű pénzkifizetéssel 30 család kapta meg a segély éves összegét. Előre fizetős mérő feltöltését 4 család számára teszi lehetővé a támogatás. Az önkormányzati bérlakásban élők közül 130 nehéz szociális helyzetben élő bérlő kap támogatást, melynek fedezetét 9.000 E Ft-ot a Lakásalap biztosítja, a tavalyi évben 4.238 E Ft 47,1 %-os felhasználással.
Átlagosan havi 4.987 Ft gyógyszertámogatást vehetett igénybe 159 olyan zalaegerszegi polgár, aki alacsony jövedelméhez viszonyítva számottevő - legalább 5.000 Ft/hó - gyógyszerköltséggel bír. Az egy évre megállapított támogatás legalacsonyabb havi összege 3.000 Ft, a legmagasabb 10.000 Ft. Előbbit a jogosultak 50 %-a kapja, utóbbit a jogosultak 17 %-a. A 70 éven felüliek az összes jogosult 67 %-át teszik ki. Ők alacsonyabb gyógyszerköltség esetén is részesülnek havi 3.000 Ft összegű segélyben. A támogatást természetben, utalvány formájában biztosítja önkormányzatunk, mely két kivétellel valamennyi városi gyógyszertárban felhasználható. A támogatásra fordított összeg 5.496 E Ft volt, ami 52,3 %-os felhasználást mutat, hasonlóan az előző évhez.
A gyógyászati segédeszköz támogatással a szakorvos által rendelt eszköz beteg által fizetendő térítési díjának 80 százalékát vállalja át az önkormányzat attól a szociálisan rászorulótól, aki megfelel a gyógyszertámogatás jövedelmi és vagyoni feltételeinek. Az elmúlt évben kiutalt 246 E Ft-os támogatással az előirányzott összeget majdnem teljesen felhasználtuk.
A szociális krízisalap támogatás azoknak a válsághelyzeteknek a kezelésére szolgál, melybe önhibán kívül került az érintett család, és amit maga, ill. közvetlen környezete segítségével megoldani nem tud. A segély megállapítható több hónapra, de legfeljebb félévre, vagy eseti jelleggel egyösszegű kifizetésként. A rendszeres támogatás legmagasabb havi összege 28.500 Ft, az eseti éves adható összege nem haladhatja meg a szociális vetítési alap 700 %-át, a 199.500 Ft-ot. A hatáskörrel rendelkező Szociális, Lakás és Egészségügyi Bizottság rendszeres ellátásként 6 személynek 6 hónapra, átlagosan 13.750 Ft/hó segély folyósításáról döntött. Egy alkalomra szóló kifizetéssel 4 fő részesült átlagosan 86.693 Ft támogatásban. A felhasznált támogatási összeg az előző évihez képest 33 %-os emelkedést jelez, az előirányzott 1.893 E Ft összegnek 51 %-a került felhasználásra.
Lakhatási krízisalap támogatásra továbbra sem jelentkezett igény.
Megélhetési támogatásban azok az aktív korú, állás nélküliek részesültek, akiknek az elhelyezkedési esélyei korlátozottak, mert munkaképesség-csökkenésük eléri a 40, egészségkárosodásuk a 30 százalékot és jövedelmi, vagyoni helyzetük alapján rászorulók. Az ellátásban részesülők száma mindösszesen 11 fő, részükre havonta a 25.650 Ft támogatás kerül folyósításra, ezzel a 6.000 E Ft rendelkezésre álló összeg 29,5 %-a került felhasználásra. Akik a támogatási körből kiesnek, miden esetben a kormányhivatal által biztosított egyéb rendszeres ellátásra váltak jogosulttá.
A nehéz anyagi körülmények között élő fiatalok továbbtanulásukhoz Bursa Hungarica ösztöndíjat igényelhettek. A Bursa Hungarica ösztöndíjat elnyert új nyertes pályázók száma 14 fő. A 2023. évi 30 %-os jövedelmi értékhatár emelés a kívánt hatást nem érte el, a pályázók száma stagnál. Az elmúlt évben felhasznált 1.250 E Ft 31,3 %-os felhasználást mutat.
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek a legalacsonyabb jövedelmű családokban élnek, ezért önkormányzatunk a karácsonyi ünnepekre tekintettel gyermekenként 11.400 Ft összegű, egyszeri nevelési juttatást folyósított. Önkormányzati forrásból a kiutalt összeg 2.314 E Ft-ot tett ki.
A gyermekétkeztetési támogatás a gyermek által igénybe vett étkezési napokra 350 Ft-tal járul hozzá a térítési díj kifizetéséhez. A támogatást 26 gyermeknek állapítottuk meg, a kifizetett hozzájárulás 443 E Ft volt, ami 23 %-os csökkenést jelez az előző évhez képest. Az érintett 18 család az év során átlagosan 24.594 Ft díj megfizetése alól mentesült.
Temetési segélyt 18 alacsony jövedelmű zalaegerszegi lakos igényelt. A juttatás átlagos összege 49.800 Ft volt. A legolcsóbb temetés költsége 2023-ben 210.000 Ft-ról 226.000 Ft-ra emelkedett, ami a temetési segély összegének átlagosan 8 %-os növekedését eredményezte. A felhasznált 896 E Ft az előirányzat 44,8 %-os felhasználását jelentette.
Köztemetés elrendelésére az előző évi 23 esettel szemben 31 alkalommal került sor. Az átlagos temetési költség 171.716 Ft-ot tett ki. A még vissza nem térített ill. részben megfizetett temetési költségek többségében hitelezői igényt nyújtott be az Önkormányzat ill. közeli hozzátartozót kötelezett - többségében részletfizetési kedvezménnyel - a visszafizetésre. Az elmúlt öt év adatai alapján látható, hogy a köztemetések költségei átlagosan 80 %-ban térülnek meg. A köztemetési költségek előirányzata 84,4 %-ban került felhasználásra, 5.485 E Ft összeggel.
A szilárd tüzelő beszerzéséhez tűzifa támogatást 54 alkalommal állapítottunk meg olyan rászorulónak, aki koránál, egészségi állapotánál fogva nem képes kereső tevékenységgel előteremteni annak fedezetét. Ők mindannyian a támogatás maximálisan adható összegét 57.000 Ft pénzbeli támogatást kaptak. A támogatás felhasználása a tavalyi évben 3.078 E Ft volt, 90,5 %-os felhasználást jelentve.
Átmeneti megélhetési problémákhoz, váratlanul felmerülő kiadásokhoz az első fokon eljáró polgármester összesen 53 esetben állapított meg átmeneti segélyt. Ebből 5 esetben a gyermek jogán került megállapításra (beiskolázás, nyári tábor és szemüvegvásárlás költségeinek mérséklésére). A rendelkezésre álló összeg 61,9 %-a, 2.475 E Ft került felhasználásra.
Az energiafogyasztáshoz nyújtott kettő támogatási formát adott év november elsejétől a megnövekedett energiafelhasználási időszakban minden év április 30. napjáig, illetve az éves elszámolást követő 30 napon belül lehet igényelni. A támogatás azokat a családokat célozza, akiknél a lakásuk/házuk adottságai (pl. régebbi, szigeteletlen, nem korszerű fűtésrendszerű épületek) miatt a támogatott rezsiköltség fölé emelkedik a fogyasztásuk, de ez a jövedelmi viszonyaik miatt súlyos teher számukra. A támogatás összege havonta gázártámogatás esetén legfeljebb 15.000 Ft, villamos energia támogatás esetén legfeljebb 5.000 Ft. Villamosenergia támogatást 1 fő, gázártámogatást 4 fő igényelt.
Az első lakáshoz jutók önkormányzati kamatmentes kölcsönét igénylők körében 2023-ban 1 pályázatot nyújtottak be, 600 E Ft kifizetés történt. Elszámolt gyermekkedvezmény 3 gyermek után 900 E Ft volt.
A családok otthonteremtési kedvezménye kamatmentes kölcsönére az elszámolt gyermekkedvezmény 1 gyermek után 220 E Ft volt.
A helyi védelmi igazgatási kiadásokra 500 E Ft állt rendelkezésre, amelyből nem történt felhasználás. A kötelezően ellátandó katasztrófavédelmi, polgári védelmi és honvédelmi feladatok ellátásához kapcsolódó adminisztratív feladatok többletköltsége a Szociális és Igazgatási Osztály költségei között jelentkeztek, miután a közbiztonsági referensek munkájukat az Általános Igazgatási és Lakásgazdálkodási Csoport keretében, más igazgatási feladatai mellett végezték. A helyi védelmi igazgatás vonatkozásában az Önkormányzat Cselekvési programjában előírt és értékelendő körülmény nem áll fenn.
Egerszeg Kártya kompenzációként a szolgáltatásokat nyújtó részére (Volánbusz Zrt., ZTE KK Kft., ZTE FC Zrt., Hevesi Sándor Színház, Kvártélyház Kft., Zalaegerszegi Élménypark Kft., Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft.), valamint a kártyák megszemélyesítésére, postaköltségre, új kártyák igénylésére, online igénylő rendszer, fizetési terminál, pénztárgép működtetésének költségeire együttesen 36.847 E Ft került kifizetésre. Az év során emellett a rendelkezésre álló előirányzatból 1.155 E Ft leszervezése történt kompenzáció címén a Keresztury VMK, a Göcseji Múzeum és a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár részére.
A Nemzedékek kézfogása elnevezésű önkormányzati támogatás keretében ifjú házasok támogatásában 129 pár jutott. Zalaegerszegi újszülöttek támogatásában 349 fő, nyugdíjas támogatásban 51 fő részesült. A 15.710 E Ft-os teljesítés 89 %-os felhasználást jelez.
A „Lakhatásért” Közalapítvány részére megállapított 3.000 E Ft önkormányzati támogatás átutalására került sor.
Humánigazgatási feladatok módosított működési kiadási előirányzata 1.641.092 E Ft, teljesítése 1.580.356 E Ft volt, ez 96,3 %-os teljesítési arányt jelentett.
Oktatási feladatok:
A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum részére támogatás szakképzési ösztöndíj céljára” költségvetési soron a 2023. gazdasági évben előirányzatként 12.000 E Ft állt rendelkezésre, amely Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum között létrejött megállapodás alapján került felhasználásra. Az Önkormányzat a támogatást a 2022/2023. tanév II. félévében és a 2023/2024. tanév I. félévében a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő, meghatározott helyi hiányszakmát oktató, szakképző iskolai képzést biztosító feladatellátási helyén (tagintézményében) tanulmányaikat hiányszakmában folytató, zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező tanulók támogatásához, továbbá a támogatást nyújtó és a támogatást igénybe vevő között 2017. április 1-jétől határozatlan időtartamra létrejött Együttműködési Megállapodásban meghatározott adminisztratív terhek miatt felmerülő költségek fedezésére biztosította.
Az intézmények és civil szervezetek támogatása, rendezvényeik finanszírozása költségvetési soron szereplő 1.500 E Ft előirányzat terhére a Humánigazgatási Bizottságnak címzett egyedi támogatási kérelmek alapján történt a város terültén működő intézmények és civil szervezetek támogatása. Az előirányzat felhasználása 100 %-os volt.
A Zalaegerszegi Felsőfokú Oktatásért Közalapítvány támogatására 44.000 E Ft-ot biztosított a Közgyűlés, melyet a Közalapítvány működési kiadásainak teljesítésére fordított.
Az önkormányzat 2023. évben is biztosította alternatív napközbeni ellátás keretében a nyári napközis tábort a zalaegerszegi általános iskolai korosztálynak. A tábor feladatainak ellátására rendelkezésre álló pénzügyi forrás felosztására az egyes szervezetek által ellátott feladatok (szakmai feladatok – Keresztury Dezső VMK, étkezés megszervezése – Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet) figyelembevételével került sor. A két intézmény részére az összeg bontva, intézményfinanszírozás keretében került leszervezésre.
Ifjúsági feladatok:
Az „Ifjúsági rendezvények” költségvetési sor módosított előirányzata 1.000 E Ft volt, mely összegből 927 E Ft felhasználásra is került. Erről a sorról történt a minden évben megrendezésre kerülő végzősök jutalmazása és lett kiegyenlítve a végzősök fája ültetésének költségei. Ezenkívül a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal közös szervezésben megvalósuló Bűnmegelőzési Tábor szállás költsége is e sort terhelte. A tábor helye: Őrségi Patakparti Alpaka Panzió Kisrákos. A képzésen a zalaegerszegi általános és középiskolák 7-8 osztályos diákjai vettek részt, összesen 25 fő. Előadások, gyakorlati foglalkozások, csoportfoglalkozások, szituációs játékok szerepeltek a programok között. A Diáknapok megrendezésre kerülő sportnap okleveleinek költségei szintén e sorról lettek kiegyenlítve, valamint a Diákönkormányzat egyes rendezvényeinek váratlanul felmerült költségei is e sort terhelték.
Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzat” soron rendelkezésre álló forrásból a diákönkormányzat működésére, marketingjére és egyéb rendezvényeire történt felhasználás 389 E Ft összegben.
Zalaegerszegi Városi Diáknapok” költségvetési sorról 2023. évben az 500 E Ft módosított előirányzat a Keresztury VMK-nak került átadásra a Városi Diákvetélkedő teljes körű szervezői, rendezői és a hatályos jogszabályok szerinti biztonsági, biztosítási feladatainak ellátására.
A „Zalaegerszegi Egyetemisták Egyesülete” 100 E Ft támogatásban részesült 2023-ban.
A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány által bonyolított városi felsőoktatási ösztöndíj támogatások az alábbiak szerint alakultak:
Az önkormányzat 6.500 E Ft-ot adott át ösztöndíjak kifizetésére a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítványnak.
a két félév tekintetében 19 fő olyan zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező nappali tagozatos hallgató pályázott, aki a Pannon Egyetem Mérnöki Kar Zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetében az első diploma megszerzése érdekében BSc/BA képzésben végzi tanulmányait, valamennyien részesültek ösztöndíjban,
a két félév tekintetében 103 fő olyan zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező nappali tagozatos hallgató pályázott, aki Zalaegerszeg város közigazgatási területén működő bármely államilag elismert felsőoktatási intézményben (PE GKZ, PTE ETK ZKK) az első diploma megszerzése érdekében BSc/BA képzésben végzi tanulmányait, valamennyien részesültek ösztöndíjban.
A „Befektetés a jövőbe” Zalaegerszegi Felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjra összesen a két félév tekintetében 3.325 E Ft kifizetés történt a benyújtott és elbírált pályázatok alapján. A 2022/2023. tanév második (tavaszi) félévében 74 fő pályázó, a 2023/2024. tanév első (őszi) félévében 63 fő pályázóból 59 fő pályázó felelt meg a rendelet előírásainak és részesült ösztöndíjban.
Kulturális feladatok:
A kulturális ágazat költségvetésében külön előirányzaton szerepeltek a városi nagy rendezvények. 2023-ban az alábbi események kerültek megrendezésre, illetve nyújtott támogatást azok megrendezéséhez az önkormányzat:
Magyar Kultúra Napja 384 E Ft
Fazekas-keramikus találkozó 1.500 E Ft
Egerszeg Búcsú 500 E Ft
Zegasztár 1.500 E Ft.
Városi farsang 200 E Ft
Betlehem működtetése 750 E Ft
Éves sajtófotó kiállítás 100 E Ft
A 2023. évi költségvetésben külön előirányzat alapján részesültek éves működési támogatásban az alábbi szervezetek, részükre pénzeszközátadási megállapodás keretében adtuk át a támogatási összegeket:
Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar 2.000 E Ft
Zalai Táncegyüttes 1.000 E Ft
Pannon Írók Társasága (Pannon Tükör kulturális folyóirat kiadása) 3.000 E Ft
Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület 500 E Ft
Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány 1.600 E Ft
Zalaegerszegi Honvéd Klub 400 E Ft
’47-es Honvéd Zászlóalj Hagyományőrző Egyesület 100 E Ft
A kiutalások időarányosan, illetve a programokhoz igazodóan történtek, a szerződésben foglaltak és a felhasználások ellenőrzése folyamatos volt.
A költségvetés „önálló kulturális egyesületek, együttesek” előirányzaton összesen 3.000 E Ft összegű támogatást biztosított. Az előirányzatot a Humánigazgatási Bizottság az SZMSZ-ben és a 2023. évi költségvetésben kapott felhatalmazás alapján osztotta fel 13 kulturális egyesület, illetve alapítvány között. Az előirányzat felhasználása 95,8 %-os volt, mivel a Családfesztivál Kulturális Művelődési és Közösségi Alapítvány a támogatási összegre 2023-ban nem tartott igényt.
A „peremkerületek támogatása” előirányzaton összesen 1.870 E Ft módosított előirányzat állt rendelkezésre. Az előirányzatot a Humánigazgatási Bizottság osztotta fel 9 szervezet között. A felhasználás 100 %-os volt.
Egészségügyi feladatok:
Fogyatékos Otthon működtetése soron a módosított előirányzat és a teljesítés is 15.750 E Ft az egy évre meghatározott 10.500 E Ft-tal szemben, mivel a 2022. II. félévi összeg kifizetése áthúzódott 2023. évre.
A fogorvosi alapellátás támogatása előirányzat a városban területi ellátási kötelezettséggel működő vegyes fogorvosi körzetekben, valamint az iskolafogászati körzetekben a fogorvosi rendelők fenntartásával összefüggő kiadások, valamint a tevékenység végzéséhez szükséges eszközök beszerzéséhez szolgált forrásul. A támogatással 23 vegyes- és iskolafogászati körzet volt érintett, a támogatás előirányzata 11.500 E Ft, felhasználása pedig 11.250 E Ft volt, mivel egy vegyes fogorvosi körzetben 2023. július 01. napjától a fogorvos nyugdíjba vonult, így nem kapta meg az egész évi támogatást.
A fogászati ügyelet támogatását Zalaegerszeg Megyei Jogú Város lakossága részére a heti pihenő- és munkaszüneti napokon, valamint rendelési időn kívüli időszakra megszervezett sürgősségi fogorvosi feladatok ellátása érdekében biztosította az önkormányzat a kedvezményezett egészségügyi szolgáltató részére.
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa rendelkezésre álló előirányzatból 14 idősügyi szervezet 2023. évi programjai, rendezvényei költségeire támogatás került kifizetésre összesen 560 E Ft összegben. A Senior Akadémia 2022/2023. tanév tavaszi, valamint a 2023/2024. tanév őszi féléve programjaira 800 E Ft-ot fordítottunk. A város 2023-ben is megszervezte az Idősek Hónapja rendezvénysorozatát, melynek teljes költsége 976 E Ft volt.
Sportfeladatok:
A versenysport keretében kiemelt egyesületek támogatásában 2023. évben is jelentős szerepet vállalt az önkormányzat. Az egyes szakosztályok éves működéséhez elengedhetetlen volt az önkormányzat kiemelt támogatása, ezek közül a ZTE Kosárlabda Klub Kft. támogatása jelentősen növekedett az év során, hozzájárulva a klub finanszírozási problémáinak megoldásához.
A városkörnyék diáksportjának szervezése során az önkormányzat együttműködött a Zalaegerszegi Tankerülettel.
A főbb rendezvények és feladatok az elmúlt évben az alábbiak voltak:
Göcsej Kupa
2023 Egerszegi Advent
a szabadidős programok szervezési feladatai
a Városi Sportcsarnok, az uszoda és a jégcsarnok sportcélú igénybevételével kapcsolatos feladatok,
a meghirdetett diákolimpiai városi és városkörnyéki bajnokságok, versenyek szervezése, lebonyolítása,
az Országos Labdarúgó DO, valamint országos elődöntők, selejtezők rendezése,
Nemzetközi diáksport találkozók rendezése /Lendva, Varasd /
A fenti programokra biztosított összegek 100 %-ban felhasználásra kerültek.
Sport és humánigazgatási feladatok” költségvetési soron szereplő módosított 4.762 E Ft előirányzat terhére egyedi támogatási kérelmek alapján a város területén működő intézmények és civil szervezetek kerültek támogatásra. A módosított előirányzat teljesítése 81,4 %-os volt.
Főépítészi feladatok:
A működési költségekre a rendelkezésre álló 8.797 E Ft-ból 2.332 E Ft került felhasználásra, főbb tételei területrendezési és egyéb eljárások költségei, belterületbe vonással kapcsolatos kiadások, a Tervtanács működtetésére fordított kiadások voltak.
Az önkormányzat hatáskörébe tartozó belterületbe vonási kérelmekhez kapcsolódó költségeket az érintett ingatlantulajdonosok megtérítik az önkormányzat részére. A területrendezési és egyéb eljárások költségei sor módosított előirányzatából vázrajz készítés került kifizetésre.
Városüzemelési feladatok működési kiadásaira 3.451.705 E Ft állt rendelkezésre, melynek teljesítése 3.107.562 E Ft-tal 90 %-os volt. A 8. melléklet részletesen tartalmazza az ágazat által ellátott feladatokat, azokra tervezett és kifizetett összegeket. Az alábbiakban csak a jelentősebb tételeket emeljük ki.
A parkfenntartás sor terhére egyenlítjük ki a köztéri padok javítását, kis értékű padok, virágládák, fa hulladékgyűjtők beszerzését, a Gébárti szabadidőközpont üzemeltetési, gondnoki feladatait. A 30.480 E Ft-os módosított előirányzatból az év végéig 79,3 %-os teljesítés történt.
A VG Kft. parkfenntartás szerződéses munkái soron rendelkezésre álló előirányzat terhére a Városgazdálkodási Kft. és az önkormányzat között létrejött határozatlan idejű szerződésben foglaltak alapján történt a parkfenntartási feladatok ellátása. A szerződés keretein belül valósult meg a város közparkjainak, településrészeinek, valamint a Parkerdő és Biológusparknak a fenntartása. Az előirányzat 340.020 E Ft volt, mely tartalmazta a 2022-es áthúzódó előirányzatot is, a felhasználása 99,5 %-os volt.
Belterületi fás szárú növények fenntartási munkáira biztosított 19.471 E Ft módosított előirányzat teljesítése 82,8 % volt. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata bejegyzett erdőgazdálkodóként 2010. évtől mintegy 154 ha erdőterületen folytat szakszerű erdőgazdálkodást.
Az erdészet szakirányítási feladatokhoz szükséges eszközök, üzemanyag, védőfelszerelések beszerzését finanszíroztuk, az év végéig az előirányzat 94,9 %-os teljesülésével.
A fatelepítéssel kapcsolatos működési kiadások előirányzat terhére végeztettük el 2023. évben a meglévő fatelepítések fenntartását, ápoló metszését. A teljesítés 47,3 % volt.
Játszóterek fenntartása, karbantartása soron a LÉSZ Kft. által üzemeltetett 80 db játszótér állapotfelmérésére, valamint az eszközök karbantartására vonatkozó kiadások szerepeltek. Pénzügyi teljesítés 73,2 %-os volt.
Kontakt Kft-vel szegélyezési munkák, tuskómarási munkálatok, graffiti eltávolítás feladatok elvégzésére kötöttünk szerződést, a tervezett munkák megvalósultak.
Zöldterületi Stratégia feladataira rendelkezésre álló forrás az elfogadott 2023. évi Cselekvési Tervnek megfelelően felhasználásra került. A tervnek megfelelően megvalósult a belvárosi zöldfelületek rendezése, a növényhagymák kiültetése, virágládák beültetése és fenntartása, a temetők zöldfelületeinek rendezése, a Batsányi utcai fasorcsere, valamint a botfai és besenyői városrész zöldfelületeinek rendezése. ZMJVÖK 203/2023. (XII. 14.) határozatával elfogadta Zalaegerszeg város 2023. évi Zöldfelületi Stratégiájának végrehajtásáról szóló beszámolót.
Városüzemelési feladatokhoz kapcsolódó közfoglalkoztatás és a közfoglalkoztatás anyag-és eszközigény biztosítása sorokon a közcélú foglalkoztatás megvalósításához 22.500 E Ft támogatást nyújtott az önkormányzat a Kontakt Kft. részére. A foglalkoztatottak a közcélú munka keretében a városban külterületi utak kaszálását, külterületi ingatlanok gyommentesítését, bozótírtásokat, stb. végezték el. A munkafeltételek biztosításaként nyújtott támogatásból a szükséges eszközök- és anyagbeszerzéseket, javítási költségeket fedezték.
Köztisztasági szerződéses munkák sor terhére került kiegyenlítésre elhagyott és illegális hulladéklerakók felszámolása, a karácsonyfák elszállítása, a közterületre kihelyezett nyesedék begyűjtése, valamint a temetőkben keletkező hulladékok gyűjtését szolgáló konténerek ürítése stb. 2023. évben összesen 39.351 E Ft kifizetése történt meg, a teljesítés 68,9 %-os volt.
VG. Kft. köztisztaság szerződéses munkák (közterületek takarítása, kommunális hulladék szállítása, elhelyezése) előirányzat terhére a városi közutak, járdák, terek, buszvárók tisztántartási feladatait látta el az önkormányzat részére a Városgazdálkodási Kft. A rendelkezésre álló összeg felhasználásra került.
A köztemetők üzemeltetésére, fenntartására kegyeleti közszolgáltatási szerződést kötött az önkormányzat a Városgazdálkodási Kft-vel, mely 2013. január 1. napjától 2027. december 31. napjáig hatályos. A 43.104 E Ft összegű előirányzatból 42.812 E Ft felhasználása történt meg.
Állategészségügyi ellátás, továbbá gyepmesteri tevékenység ellátásához eszköz és munkaruha biztosítása sorokon lévő előirányzatok terhére 2 fő gyepmester bérköltségei, a gyepmesteri autó költségei, az állatorvosi költségek és az állati tetemek elszállításának költségei kerültek kifizetésre. Az ebrendészek továbbra is 24 órás szolgálatban végzik a munkát. Megállapodás alapján a Zalaegerszegi Bogáncs Állatvédő Egyesületnek az állatmenhely működtetéséhez 2.700 E Ft támogatás került átadásra.
Az Aquapark üzemeltetését a Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft. végzi a 2010. február 01. napjától hatályos, határozatlan időtartamra kötött üzemeltetési szerződés alapján. Az éves üzemeltetési díj (nettó 177.000 E Ft) külön pénzügyi megállapodás keretében került rögzítésre. A Gébárti Tóstrand 2023. évi üzemeltetésére 2022. október 01-2023.09.30. napjáig szintén a Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft-vel kötöttünk szerződést, csakúgy, mint a nyitott Termálfürdő és vízgépészet téliesítésére. A Gébárti fürdőlétesítmények vízellátását biztosító vízelőkészítő gépház és kutak üzemeltetését a 2023. május 01. napjától 2024. március 31. napjáig szóló szerződésben foglaltak szerint az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. látja el.
Árvízvédelmi létesítmények fenntartása keretében a város üzemeltetésében lévő, mintegy 7,5 km hosszúságú árvízvédelmi töltés és hat záportározó létesítmény fenntartási munkáinak elvégzésére, továbbá az árvízvédelmi műtárgyak (zsilipek, csapóajtós csőátereszek) és tartozékok karbantartására a Városgazdálkodási Kft.-vel jött létre szerződés egy éves időtartamra, 2024. április 15. napjáig. A szerződésben rögzített gyakoriságú kaszálási munkák, valamint a műtárgyak karbantartása folyamatos.
Helyi utak, hidak fenntartása soron a módosított előirányzat 205.124 E Ft teljesítése 159.437 E Ft volt, mely 77,7 %-os felhasználást jelentett. A módosított előirányzat nagyobb része lekötésre került a fenntartási munkákra, ezek mellett egyéb, előre nem tervezhető kisebb javításokra is az előirányzat biztosít fedezetet. Az út- és járdaellenőri szolgálatot, valamint a fenntartási munkákat a Zala- Müllex Kft. látja el a hatályos vállalkozási keretszerződés szerint.
Lépcsők, sétányok, támfalak, korlátok javítása soron szereplő lépcsők és korlátok javítása előirányzat terhére 2022. december 31. napjáig kötöttünk szerződést 4.000 E Ft keretösszeggel a LÉSZ Kft.-vel, amelyet 2023. május 31. napjáig meghosszabbítottunk. Új szerződést 2023.06.13 - 2023.12.31 napjáig szintén 4.000 E Ft keretösszeggel kötöttünk.
A helyi közösségi közlekedés veszteség-finanszírozásaként 741.382 E Ft került kifizetésre, melyből 2022. évi veszteségfinanszírozás 561.382 E Ft, 2023. évi ellentételezési összeg 180.000 E Ft.
Villamosenergia vásárlás tekintetében tőzsdei indexált árra szerződtünk az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-vel 2023. január 1. napjától 2023. december 31. napjáig. Az intézmények villamosenergia-beszerzéseivel kapcsolatos veszélyhelyzeti szabályokról szóló 41/2023. (II.20.) Korm. rendelet alapján a villamosenergia egységárat 2023.04.01 -2023.12.31. napjáig fixáltuk. A közvilágítás tekintetében fix árral (nettó 163,810 Ft/kWh) kötöttünk szerződést az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-vel 2023. január 1. napjától 2023. december 31. napjáig.
A villamosenergia fogyasztási díjak mellett jelentős kiadást jelentettek a rendszerhasználati díjak.
A városüzemeltetési feladatoknál jelentős összegű kötelezettségvállalással terhelt maradvány képződött, a megrendelt, szerződéssel lekötött munkák egy részének pénzügyi teljesítése 2024. évre húzódott át, így ezen összegek a 2024. évi eredeti előirányzatokban a megfelelő sorokon visszatervezésre kerültek.
Városépítészeti feladatoknál a működési kiadásokra 80.896 E Ft módosított előirányzat állt rendelkezésre, amiből 56.543 E Ft került felhasználásra, ebből az ünnepi díszvilágítás szerelése, egyéb létesítményi működési kiadások és a beruházásokhoz, stratégiai fejlesztési feladatokhoz kapcsolódó dologi kiadások stb. kerültek kifizetésre.
Vagyonkezelési feladatok működési kiadásaira a jóváhagyott 217.235 E Ft-ból 169.189 E Ft felhasználás történt 2023. évben.
Az önkormányzat által kezelt ingatlanok közös költség, közüzemi díjak sor terhére kerültek kifizetésre az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok, helyiségek működtetésével (beleértve az ideiglenesen vagy akár hosszabb ideje üresen álló ingatlanokat is) összefüggésben felmerült áram-, gáz és vízdíjak, egyéb, pl. társasházi közös költségek. A költségvetési sor éves tervezett 60.000 E Ft-os kerete 135.850 E Ft-ra módosult az év során, ebből a teljesítés 84,5 %-os volt, ami a korábbi évek azonos időszaki adatait sokszorosan meghaladta. Ennek oka a jelentős energia áremelkedésen felül, hogy a már előző évben megjelenő átfutó tételekhez, amit közvetített szolgáltatásként továbbszámlázott az önkormányzat - a színház, az alsóerdei élményközpont, illetve a HM toborzó iroda, duális szakképző csarnok stb. - újabb tételek csatlakoztak az új energia beszerzés miatt (2 db társasház, az orvosi rendelők, óvodák, bölcsődék).
A reptér működési kiadásai költségvetési soron elkülönített 5.568 E Ft keretösszegből 100 %-os volt a teljesítés a Gratis Kft.-vel a reptér 2023. december 31-ig történő üzemeltetésére kötött koncessziós szerződés alapján.
Az önkormányzati ingatlanok állagmegóvása, vagyonvédelme soron a 2.806 E Ft-os módosított előirányzat teljesítés 76 %-os volt. Az önkormányzati ingatlanok eseti jelleggel felmerülő karbantartási feladatait számoltuk el a sor terhére.
A volt vasúti ingatlanok működési kiadásai sor 313 E Ft-os módosított előirányzatából a MÁV-tól bérelt vasúti földterületek (stadion által elfoglalt terület, Berzsenyi u. vasúti átjáró stb.) bérleti díjai kerültek kifizetésre.
A vagyongazdálkodási feladatok és szakértői díjak költségvetési sor 32.146 E Ft-os módosított előirányzatából a teljesítés 28,6 %-os volt. E sor szolgálta a különböző hatósági eljárásokkal kapcsolatban felmerülő költségek (értékbecslések, változási vázrajzok, kisajátítási dokumentációk, művelési ág változások, hatósági eljárási díjak, szakértői vélemények, tulajdoni lapok stb.) finanszírozását.
Jogi és igazgatási feladatok kiadásai 362.470 E Ft összegben, a módosított előirányzathoz viszonyítva 88,4 %-ban teljesültek.
Az önkormányzat kezelésében lévő ingatlanok hasznosításához kapcsolódó kiadásokra tervezett 82.363 E Ft módosított előirányzatból 2023. évben 48.355 E Ft került kifizetésre, ami 58,7 %-os felhasználást jelent.
A képviselők, bizottsági tagok és tisztségviselők tiszteletdíja kiadásaira tervezett 225.562 E Ft összegből az év végéig 223.349 E Ft (99 %) került felhasználásra. A kiadások a tisztségviselők, képviselők, bizottsági tagok tiszteletdíján, 8 fő megbízási díján és a tiszteltdíjak, valamint a megbízási díjak járulékain túl a közgyűlések reprezentációs költségeit, dologi kiadásként az internet szolgáltatás költségeit és a kiküldetések kiadásait tartalmazzák.
Közbeszerzési eljárásokkal és egyéb jogi feladatokkal kapcsolatos kiadásokra 10.910 E Ft módosított előirányzatból az év végéig összesen 6.163 E Ft kifizetésre került sor az alábbiak szerint:
jogi tanácsadásra 1.829 E Ft
közbeszerzési hirdetmények ellenőrzési díjára 2.420 E Ft
EKR rendszerhasználati díjra 254 E Ft
a többi kiadást (1.660 E Ft) ingatlan nyilvántartási eljárási igazgatási szolgáltatási díjaira, egyéb szakértői díjakra, végrehajtási díjakra, perköltségre, követelés nyilvántartásba vétel díjaira stb. fordítottuk.
A közbiztonsági feladatokra tervezett 5.225 E Ft előirányzatból 2.217 E Ft került felhasználásra. Térfigyelő kamerarendszer karbantartására fordítottunk 267 E Ft-ot, valamint öt polgárőr szervezetnek 1.950 E Ft támogatást nyújtottunk.
A „Rendért” Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület és a Zalaegerszegi Városi Közbiztonsági Polgárőr Egyesület részére az éves tervezett támogatási összeg kiutalása megállapodás alapján megtörtént.
Közterületen elhagyott üzemképtelen gépjárművek elszállítására 644 E Ft került elkülönítésre. Az önkormányzat telephelyére 17 db gépjárművet kellett beszállítani közterületről, melyek költségei a felnyitással együtt 285 E Ft volt.
A Pénzügyi lebonyolítás alcím tételei a szakosztályokhoz közvetlenül nem kapcsolható kiadásokat, támogatásokat tartalmazzák, a módosított előirányzat 10.232.784 E Ft volt, a teljesítés 52,5 %-os arányt mutat. Legnagyobb tételei az átmenetileg szabad pénzeszközökből megvalósult államkötvény vásárlás volt 2.264.948 E Ft összegben, valamint az adóerő képesség alapján fizetendő szolidaritási hozzájárulás 1.510.327 E Ft összeggel.
A Zalaegerszegi Szociális Társulás irányítása alá került 2013. július l. napjától a Zalaegerszegi Gondozási Központ, finanszírozása a Társuláson keresztül, támogatásként jelenik meg, ez 2023. évben 700.811 E Ft kiadást jelentett az önkormányzat számára.
A különböző egyesületek és alapítványok támogatása az előirányzott összegekkel, a megkötött megállapodásoknak megfelelően történtek.
A Polgármesteri Kabinet működési kiadásaira biztosított 570.884 E Ft módosított előirányzat felhasználása 85,2 %-os volt, főbb tételeit az alábbiakban ismertetjük:
A rendezvények, kommunikáció, reprezentáció sor terhére kabinet feladatköréhez kapcsolódó rendezvények és feladatok költségeit finanszírozta az önkormányzat, a jelentősebbek az alábbiak voltak:
a város legnagyobb adózóinak köszöntése
sajtónapi rendezvény
ünnepi közgyűlések
bölcsődések, óvodások ajándékozása húsvétkor és mikuláskor
szépkorúak köszöntése
jótékonysági nap
hirdetések, PR cikkek
portál üzemeltetés
portálra fotók készíttetése
évértékelő kiadvány költségei
Zalaegerszegért-díj 2023. költségei
vezetők hazai és külföldi vendégeinek fogadása, étkeztetése, szállása, ajándékok vásárlása
meghívók, képeslapok készíttetése
sajtó események költségei
A turisztikai feladatok terhére elszámolt kiadások egyesületi tagdíj befizetéséhez, domain név és weboldal karbantartásához, Tourinform Iroda támogatásához kapcsolódtak. E sor teljesítési adata kiadványok költségeit is tartalmazta.
A nemzetközi kapcsolatok címen kerülnek elszámolásra a testvérvárosi delegációival kapcsolatos költségek, külföldi utazásokhoz kapcsolódó napidíjak.
A településrészi önkormányzatok rendelkezésére álló keretből a TRÖ-k döntéseinek megfelelően került sor a kifizetésekre, melynek döntő többsége intézmények, civil szervezetek támogatására, rendezvények lebonyolítására, valamint közüzemi díjak kifizetésére irányult. A teljesítés 58,7 %-os volt, a jelentős összegű maradvány visszatervezére került a 2024. évi költségvetésben.
Vállalkozásfejlesztési, befektetés támogató programok, közfoglalkoztatás, valamint foglalkoztatás támogatásra, munkaerő kölcsönzésre együttesen 38.297 E Ft került kifizetésre.
A Városfejlesztő Zrt. működési kiadásaira 54.000 E Ft-ot, a Létesítményfenntartó Kft. működési támogatására 30.000 E Ft-ot, a városi újság és kiadvány kiadásának támogatására 51.137 E Ft-ot, a Zalaegerszegi TV és Rádió Kft. működési támogatására 80.500 E Ft-ot fordított az önkormányzat.
Fejlesztési és felújítási kiadások:
A jogszabályban előírt bekerülési összeget meghaladó becsült értékű beruházások, felújítások esetében a feladatokhoz kapcsolódóan közbeszerzési eljárások során kerültek a kivitelezők kiválasztásra. A közbeszerzési értékhatár alattiak esetén az önkormányzat beszerzési rendeletének megfelelően kerültek kiválasztásra a megvalósításban résztvevő kivitelezők, műszaki ellenőrök.
A 2023. évi tervezett fejlesztési és felújítási feladatok előirányzatait és azok pénzügyi teljesítését tételesen a 8. melléklet tartalmazza az egyes alcímekhez kapcsolódóan, ami nem minden esetben azonos a műszaki készültséggel, mivel több tételnél a cél megvalósult az elmúlt évben, azonban a pénzügyi teljesítés áthúzódott 2024. évre.
Főbb pénzügyileg rendezett üzembe helyezett beruházások:
Erdész u. új buszmegállóhoz csapadékvízelvezető rendszer átépítése
Lokális csapadékvízelvezetési munkák elvégzése
Vizslaparki u. 31. sz. társasháznál gépjárműmegállók számának növelése
Budai völgy szegélyezési és delta aszfaltozási munkái
Tölgyfa u. 23. szám előtti csapadékvíz elvezetésének kivitelezési munkái
Kelemen I.-Arany J. u. csapadékvízelvezető rendszer tervezés
Öveges u. csapadék rendezés tervezés
Főbb pénzügyileg rendezett üzembe helyezett felújítások:
Sportcsarnok parketta csere tervezés
Petőfi Sándor Általános Iskola tetőfelújítása
Vízelvezetési problémák megoldása Botfán
Kiseredei úti temető locsoló- és tüzivíz-vezeték felújítása
Vizslaparki út 36-44. házszámok előtti útfelújítás
Csertán S. u. autóbusz megállóhely átépítése
Petőfi utca járdafelújítás
Rákóczi F. utca félpályás felújítás
Székely kapu felújítása
Műszaki ellenőrzések KKVP-hoz kapcsolódóan
Termál medence felújítása (felnőtt medence)
Aquacity hullámmedence hátfal megerősítése
Pénzeszköz átadással megvalósult fejlesztések, felújítások:
Ady Iskola fűtéskorszerűsítés
Műfüves sportpályák felújítása
LÉSZ Kft. részére önk-i tulajdonú ingatlanok utáni felújítási hozzájárulás
5 db tisztán elektromos gépjármű beszerzése pályázati pénzeszközből
Felhalmozási célú pénzeszköz átadás a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére
Tűzkárosultak támogatása
Vadpörkölt Fesztivál jótékonysági bevételéből a Zalaegerszegi Gondozási Központ támogatása
A lakásalaphoz kapcsolódó bevételek és kiadások több soron szerepelnek a költségvetésben, ezeket összefoglalóan, a jobb áttekinthetőség érdekében az alábbiakban mutatjuk be:
A lakásalappal kapcsolatos bevételek:
6. mellékletben:
- kamatmentes hitelek és kölcsön törlesztése 3.523 E Ft
- Családok otthonteremtési kedvezménye kölcsön törlesztés 1.901 E Ft
- Nyugdíjas otthonházi lakások felújítása 1.912 E Ft
- lakásalaphoz kapcsolódó bevételek (kamat, áfa visszaigénylés) 1.070 E Ft
önkormányzati tulajdonban lévő 20 db bérlakás teljes v. részleges
felújításához kapcsolódó Áfa visszaigénylés 13.136 E Ft
- korábbi bérlakás értékesítés 55 E Ft
- értékpapír beváltásához kapcsolódó kamat 1.087 E Ft
költségvetési bevételek: 22.684 E Ft
- finanszírozási bevételek
- lakásalap maradványának igénybevétele 857 E Ft
- lakásalap értékpapír beváltása 70.530 E Ft
Bevételek összesen: 94.071 E Ft
A lakásalappal kapcsolatos kiadások:
8. mellékletben:
- Önkormányzat által nyújtott lakástámogatás első lakáshoz jutók részére 1.500 E Ft
- Családok otthonteremtési kedvezménye 220 E Ft
-Önkormányzat tulajdonában lévő bérlakások teljes vagy
részleges felújítása, korszerűsítése 53.124 E Ft
- Lakásalappal kapcsolatos kiadások 195 E Ft
- Nyugdíjas otthonházi lakások felújítása 8.991 E Ft
- Önkormányzati bérlakásban élők lakásfenntartási segélye 4.238 E Ft
- Ingatlanok bontása 8.000 E Ft
- Lakásalap pénzmaradványának bevonása 2.796 E Ft
Kiadások összesen: 79.064 E Ft
A környezetvédelmi alap bevételét képezte a 2022. évről áthúzódó 30.856 E Ft maradvány, a talajterhelési díjból befolyt 5.153 E Ft, környezetvédelmi bírságból származó 432 E Ft, egyéb bevételből 127 E Ft és a költségvetésből biztosított 5.000 E Ft. Az alapból teljesített kiadások összesen 10.315 E Ft-ot tettek ki. Az alap pénzeszközeinek felhasználásával oktatási, nevelési intézményekben környezeti nevelés, előadások, köztisztasági akciók valósultak meg, közösségi növényültetéshez palánták, növények vásárlása történt, valamint faápolási, illetve faültetési munkálatokat végeztek el. Az alap 2023. évi felhasználásáról részletes tájékoztató készült a közgyűlés 2024. február 15-i ülésére. Az alap maradványa a 2023. évi nyitó egyenlegből kiindulva a bevételek és kiadások elszámolását követően 26.253 E Ft-ban került megállapításra.
A helyi építészeti értékek védelme alappal kapcsolatosan bevétel és kiadás nem volt az év során. A 6.151 E Ft előző évi áthozott maradvány 2024. évre is tervezésre került a költségvetésben.
2023. évben parkoló megváltásból nettó 1500 E Ft bevétel származott, ezzel kapcsolatos kiadás az év során nem volt.
Az idegenforgalmi adóból 2023. évben 29.240 E Ft bevétele volt az önkormányzatnak. A Zalaegerszegi Turisztikai Hivatal és Információs Iroda működtetéséhez biztosított 25.137 E Ft fenntartói támogatást, a turisztikai feladatokra fordított 6.051 E Ft kiadásból 4.103 E Ft-ot fedezett az idegenforgalmi adóból származó bevétel.
Önkormányzat által irányított költségvetési szervek
A 2023. évi zárszámadás a Polgármesteri Hivatallal együtt 19 költségvetési szerv teljesítési adatait tartalmazza.
A költségvetési szervek körében az alábbi főbb változások történtek 2023. évben:

A Göcseji Múzeum 2023. augusztus 1-től Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága néven, új szervezeti felépítés alapján működik: valamennyi egysége azonos szinten jelenik meg, a Göcseji Múzeum, a Göcseji Falumúzeum és a Mindszentyneum is tagintézményként működik tovább.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Gazdasági Ellátó Szervezet (KKGESZ) 4 fős múzeumi csoportja elköltözött a múzeum épületéből, így a KKGESZ 2023. szeptember 1-től teljes létszámmal a Landorhegyi út 21. szám alatt végzi a tevékenységét.

2023.11.01-jén a Vásárcsarnokból való kiválással új költségvetési szervet alapított az önkormányzat: Göcseji Tudásközpont-Zalaegerszegi Helyi Termék Piac elnevezéssel.

A Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátási Intézmény 2023. december 31-én megszűnt, feladatait az állam, illetve a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet vette át.

A 2023. évi bevételek előirányzatainak, teljesítésének és összetételének alakulását az alábbi táblázat foglalja össze:
adatok: E Ft-ban


Bevételek megnevezése

Eredeti előirányzat

Mód. előirányzat

Teljesítés


Teljesítés
%-a

Összege

Megoszlás
%-a

Összege

Megoszlás
%-a -a

Összege

Megoszlás
%-a -a

Működési célú támogatások áht-n belülről

842.837

7,6

1.071.052

8,9

1.071.998

9,1

100,1

Felhalmozási célú támogatások áht-n belülről

48.000

0,4

109.938

0,9

106.505

0,9

96,9

Közhatalmi bevételek

2.000

5.675

0,1

6.035

0,1

106,3

Működési bevételek

2.013.141

18,2

2.153.393

17,9

1.892.932

16,0

87,9

Felhalmozási bevételek

5.264

9.009

0,1

171,1

Működési célú átvett pénzeszközök

4.827

4.734

98,1

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

1.424

Maradvány igénybevétele

991.621

9,0

1.174.763

9,7

1.174.763

10,0

100,0

Központi, irányító szervi támogatás

7.164.611

64,8

7.331.214

60,8

7.331.214

62,1

100,0

Egyéb finanszírozási bevétel

205.000

1,7

205.000

1,7

100,0

Bevételek mindösszesen:

11.062.210

100,0

12.062.550

100,0

11.802.190

100,0

97,8

A működési célú támogatások, melyek az államháztartáson belülről érkeztek, az összes bevétel 9,1 %-át tették ki, 1.071.998 E Ft összegben, melynek főbb tételei:

Az állam, mint társfinanszírozó, megállapodás alapján adott át az önkormányzaton keresztül a Hevesi Sándor Színháznak 288.500 E Ft-ot, a Griff Bábszínháznak pedig 65.000 E Ft-ot.

A Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátás Intézmény 411.787 E Ft-ot vett át a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől.

Az év végén megszűnt Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátás Intézmény maradványát, 136.242 E Ft-ot év végén a jogutód Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet (ZEGESZ) vette át, az összeg a ZEGESZ-nél bevételként jelenik meg.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásai.

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár az önkormányzattól 19.000 E Ft visszatérítendő támogatást kapott, melynek segítségével a kistelepülési könyvtári ellátás áfa szükségletének finanszírozását biztosították.

Az önkormányzat különböző programok megrendezéséhez nyújtott támogatásai.

A felhalmozási célú támogatások az államháztartáson belülről a bevételek 0,9 %-át képezték, összege 106.505 E Ft. Főbb tételei:

Az óvodák mindösszesen 2.224 E Ft felhalmozási célú támogatásban részesültek, melyet az önkormányzat nyújtott megállapodás alapján.

A Hevesi Sándor Színház tematikus színházi pályázaton 55.000 E Ft-ot nyert színpadtechnikai eszközök beszerzésére, melyből 54.253 E Ft teljesült.

A Keresztury VMK a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelőtől vett át 1.247 E Ft-ot a Csoóri Sándor Program keretében.

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár 181 E Ft fejlesztési támogatást kapott állományvédelem megvalósítására.

Közhatalmi bevételek címén 6.035 E Ft realizálódott, ami az anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó bevétel a Polgármesteri Hivatalban.
A működési bevételek 2023. évben 1.892.932 E Ft összegben teljesültek, mely az összes bevétel 16,0 %-át alkották, a megtervezett intézményi működési bevétel 87,9 %-a realizálódott év végére.
A költségvetési szervek bevételszerző lehetőségei változóak, főbb bevételi tételek az alábbiak:

A bölcsődékben, az óvodákban és a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezetben (ZEGESZ) a gyermekétkeztetés ellátási díjai alkotják a bevételek legfőbb részét, mely összegek kiegészítve az állami és önkormányzati támogatással alkotják az étkeztetés költségeinek fedezetét.

A Keresztury VMK működési bevételei döntően bérleti díjakból, rendezvények jegybevételeiből, közvetített szolgáltatások továbbszámlázásából származik.

A Zalaegerszegi Turisztikai Hivatal és Információs Iroda (Tourinform) bevétele jellemzően könyvek, turizmus kártyák, képeslapok, térképek, népművészeti tárgyak, hűtőmágnesek eladásából, valamint jegyárusítás jutalékából, idegenvezetési szolgáltatásból keletkezett.

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár bevétele olvasószolgálati, kötészeti befizetésekből, kamatbevételből és ÁFA visszatérítésből tevődött össze.

A Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága működési bevételeinek jelentős része régészeti feltárásból, ásatásból, áfa visszatérítésből, valamint kiállítások, rendezvények belépőiből, bérleti díjakból származtak.

A Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház jegy-és bérletbevételei.

A Városi Sportlétesítmény Gondnokság Intézményében: bérleti díjak (sportegyesületek részére ingatlan bérbeadás, szolgálati lakás, büfék, pályák, terem, öltözők, földterület bérbeadás), stadion, atlétikapálya üzemeltetés, továbbszámlázott közüzemi díjak és kamat.

A ZMJV Vásárcsarnok Gazdálkodási Szervezet bevételei: napi helypénz, bérleti díjak, helybiztosítás díjak a zöldségpiacon és a Vásárcsarnokban, területhasználati díjak (Vásárcsarnok, iparcikk, országos vásár), illemhely üzemeltetés.

A Göcseji Tudásközpont-Zalaegerszegi Helyi Termelői Piac bevételei: terembérleti díjak, a kézműves műhelyek és a boltok bérleti díjai, szakkörök részvételi díjai.

A felhalmozási bevételek 9.009 E Ft összegben teljesültek, mely összeg használt tárgyi eszközök értékesítéséből származott.
A működési célú átvett pénzeszközök között az államháztartáson kívülről (alapítványoktól, civil szervezetekről, vállalkozásoktól) érkező bevételek, adományok szerepelnek, összege 4.734 E Ft volt.
A maradvány igénybevétele 1.174.763 E Ft. A költségvetési szervek a 2022. évi maradványukat a zárszámadási rendeletben foglaltak szerint tervezték vissza.
A költségvetési szervek bevételeinek meghatározó részét továbbra is az önkormányzat központi, irányítószervi támogatása jelentette, ami a teljes költségvetés 62,1 %-a.
2023. évben Zalaegerszeg MJV Önkormányzata felügyelete alá tartozó költségvetési szerveknek biztosított irányítószervi támogatás összege 7.331.214 E Ft volt, melyből

- állami támogatás

4.571.359 E Ft

- önkormányzati támogatás

2.759.855 E Ft

Az állami hozzájárulás az alábbi jogcímeken érkezett:

Önkormányzati hivatal működésének támogatása

750.804 E Ft

Óvodák támogatása

1.393.721 E Ft

Bölcsődék támogatása

622.806 E Ft

Intézményi gyermekétkeztetés támogatása

716.708 E Ft

Szünidei étkeztetés támogatása

216 E Ft

Család- és gyermekjóléti központ, szolgálat, valamint az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység támogatása

254.550 E Ft

Szociális ágazati összevont pótlék

93.399 E Ft

Megyei hatókörű városi múzeumok feladatainak támogatása

150.849 E Ft

Megyei hatáskörű városi könyvtárak feladatainak támogatása

170.500 E Ft

Megyei hatókörű városi könyvtár kistelepülési könyvtári célú kiegészítő támogatása

175.869 E Ft

Könyvtári célú érdekeltségnövelő támogatás

636 E Ft

Kulturális feladatok támogatása

53.390 E Ft

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak bérjellegű támogatása

148.794 E Ft

Kulturális területen biztosítandó kiegészítő támogatás

39.117 E Ft

Az egyéb finanszírozási bevételek (Lekötött bankbetétek megszüntetése) előirányzata a Hevesi Sándor Színház esetében 170.000 E Ft-tal, a Griff Bábszínháznál pedig 35.000 E Ft-tal teljesült. A Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház részére átutalásra került állami támogatás egy részét átmenetileg betétlekötéssel hasznosították, amit a számviteli előírások alapján ezen a rovaton kell megjeleníteni.
A 2023. évi intézményi kiadások összetételét, teljesítésének alakulását és megoszlását az alábbi táblázat tartalmazza:
adatok: E Ft-ban


Kiadások megnevezése

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Teljesítés


Teljesítés
%-a

Összege

Megoszlás
%-a

Összege

Megoszlás
%-a

Összege

Megoszlás. %-a

Személyi juttatások

5.731.644

51,8

6.033.760

50,0

5.715.753

52,7

94,7

Munkaadókat terhelő járulékok és szoc. hj. adó

839.260

7,6

861.667

7,1

774.624

7,2

89,9

Dologi kiadások

4.085.251

36,9

4.260.184

35,3

3.589.310

33,1

84,3

Ellátottak pénzbeli juttatásai

4.600

10.936

0,1

4.742

0,1

43,4

Egyéb működési célú kiadások

175.242

1,6

307.351

2,6

295.694

2,7

96,2

Beruházások

161.213

1,5

230.489

1,9

119.396

1,1

51,8

Felújítások

40.163

0,3

20.341

0,2

50,6

Egyéb felhalmozási célú kiadások

65.000

0,6

113.000

1,0

113.000

1,0

100,0

Finanszírozási kiadások

205.000

1,7

205.000

1,9

100,0

Költségvetési kiadások összesen:

11.062.210

100,0

12.062.550

100,0

10.837.860

100,0

89,8

Személyi jellegű kiadások címén 5.715.753 E Ft került kifizetésre, ami a költségek legnagyobb részét, 52,7 %-át jelenti.
Több tényező is növekedést eredményezett a személyi jellegű kiadások alakulásában:

A minimálbér az előző évi 200.000 Ft helyett 232.000 Ft, a garantált bérminimum 260.000 Ft helyett 296.400 Ft lett 2023-ban.

Az 524/2022/.(XII.16.) Kormányrendelet alapján a pedagógusok ágazati szakmai pótlékának 20 %-ról 32 %-ra történő emelkedése.

A munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 774.624 E Ft volt, ami kiadások 7,2 %-át jelentette.
Dologi kiadások címén 3.589.310 E Ft-ot költöttek a költségvetési szervek, ez a teljes kiadások 33,1 %-a.
Minden intézménynél megjelenő tétel a dologi kiadások között: a karbantartásra fordított anyagok és szolgáltatások költségei, valamint a közüzemi díjak kifizetett összegei. A közüzemi díjaknál változás az előző évekhez képest, hogy 2023-tól külön kell könyvelni a villamos energia, a gáz és a víz költségeit, így pontosabb adatok nyerhetők a beszámolóból az energiafogyasztással kapcsolatban.
A bölcsődékben, óvodákban és a ZEGESZ-ben jelentős tétel a dologi költségeken belül a vásárolt élelmezés, mely a gyermek- és munkahelyi étkezés költségeit tartalmazza.
Az étkezés költsége két részből tevődik össze: a nyersanyag ára és a rezsi. A szülők az étkezés nyersanyagköltségeit kötelesek megtéríteni, illetve ebből a térítési díjból jogosultság esetén 50 % vagy 100 % kedvezményt kaphatnak. Az elengedett térítési díjak és az étkezés rezsiköltségének fedezetét az állami és önkormányzati támogatás együttesen adja. Az elfogyasztott adagszámok a térítési díj-fizetési kötelezettség szerinti megoszlását intézménytípusonként az alábbi táblázat mutatja:

ingyenesen étkezők aránya

50 % kedvezménnyel étkezők aránya

kedvezmény nélkül étkezők aránya

bölcsődék

47,8 %

-

52,2 %

óvodák

78,4%

-

21,6 %

iskolák, kollégiumok (ZEGESZ)

5 %

31,8 %

63,2 %

2016. évtől a települések kötelesek a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek ingyenes étkeztetését a szünidőkben is biztosítani, amennyiben a szülő ezt igényli. A szünidei étkeztetés lebonyolítása a ZEGESZ feladata.
A biztosított ingyenes ebédet igénylők száma 2023-ban az alábbiak szerint alakult: a tavaszi szünetben 3 fő, a nyári szünetben 27 fő, az őszi szünetben nem igényeltek, a téli szünetben 3 fő.
A ZEGESZ, az óvodák és a bölcsődék a dologi kiadások között még az alábbi költségeket könyvelik, többek között:

szakmai anyagok: szakmai folyóiratok, jogtár, játék, mesekönyv, gyógyszer, színes ceruza, dekorkarton,

üzemeltetési anyagok: üzemanyag, irodaszer, munkaruha, karbantartási anyagok, tisztítószer,

árubeszerzés: ebédkártya,

szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások: foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás, tüdőszűrés díja, jogi képviselet,

egyéb szolgáltatások: hulladékszállítás, ételhulladék-szállítás, munka- és tűzvédelmi szolgáltatás, biztosítási díjak, riasztófelügyelet, étlap-tervezés, bankköltség, érintésvédelmi felülvizsgálat, játszótéri eszközök felülvizsgálata, fakivágás.

A Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátás Intézményében jelentkező jelentősebb összegű dologi kiadások: orvosok ügyeleti díja, gyógyszerek vásárlása, Clearwater víz az ügyeletre, CO2 palack bérleti díja, kazán és lift karbantartása, csőtörés javítása, veszélyes hulladék szállítása.
A Keresztury VMK működése a dologi kiadások tekintetében feszes, szűk beosztással biztosított volt, a kiadások döntő részét a közüzemi díjak, üzemeltetési anyagok, a szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások alkották.
A Tourinform dologi kiadásait a rezsiköltségek, kereskedelmi áruk beszerzése, reklám- és propagandakiadások, kitelepülési és kiküldetési költségek alkották.
A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban a dologi kiadások döntő részét a dokumentumbeszerzés mellett a rezsiköltségek, a karbantartások és szakmai költségek alkották. A kistelepülési ellátó rendszer keretében megvalósultak a megyei könyvtár szolgáltatási rendszerébe tartozó települések, valamint az ellátásban részt vevő városi könyvtárak (Letenye, Nagykanizsa, Keszthely, Lenti) dokumentumainak és szakmai anyagainak beszerzései.
A Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága év közbeni szervezeti átalakulása, valamint ezzel párhuzamosan a KKGESZ csoport elköltözése, átalakulása során fokozott figyelmet fordítottak a takarékos, szigorúan a költségvetési számok mentén történő, megvalósítandó kiadásokra.
A Városi Sportlétesítmény Gondnokság Intézményében a közüzemi díjak mellett a szerződéses kiadások (tűz- és munkavédelem, gázkazán-karbantartás, belső ellenőr, távközlési díj, internet-előfizetés, riasztórendszer felügyeleti díja, közös költség, hulladékszállítás, rágcsálóirtás, üzemorvosi szolgáltatás, kéményseprés, könyvelési rendszer karbantartása, kötelező felelősségbiztosítás) kifizetése szerepel. Készletbeszerzésként tisztítószerek, irodaszerek, nyomtatványok, védőruha, karbantartó anyagok, és főként üzemanyag beszerzése valósult meg. A kiadások növekedését eredményezte az üzemanyagár év közbeni emelkedése, melynek beszerzése és készletezése elengedhetetlen a pályák gondozásához. Az egyéb karbantartást általában a saját dolgozók végezték, így ilyen jellegű szolgáltatásra nem fordítottak nagyobb összeget, kivéve a speciális szakértelmet igénylő szivattyúk, öntözőrendszer, illetve a tekepálya-automatika, fénymásolók és számítógépek karbantartása.
A ZMJV Vásárcsarnok Gazdálkodási Szervezetének jelentősebb dologi kiadásai: megállapodás alapján az önkormányzat által kiszámlázott helypénz és helybiztosítás, az országos vásár megrendezéséhez a Sportcsarnok vizesblokkjának használati díja, hulladékszállítási díj, közüzemi díjak, üzemeltetési anyagok, karbantartási, kisjavítási szolgáltatások díjai. Az év során megtörtént az emeleti folyosók, irodák festése, a világítótestek ledes lámpákra történő cseréje. A Vásárcsarnok emeleti bérleményében penészes, vizes falak miatti karbantartási, javítási munkák váltak szükségessé. Kiemelt figyelmet fordítottak a fertőtlenítő- és tisztítószerek, valamint az előírt védőfelszerelések és munkaruhák beszerzésére. A piac területén a tevékenységet bemutató információs táblák kerültek kihelyezésre.
A Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termelői Piac dologi kiadásai a közüzemi és bérleti díjakon kívül: adventi programokhoz szakmai anyagok, bélyegzők, irodaszer, tisztítószer, karbantartási anyagok, egyéb szolgáltatásként bankköltség, postaköltség, zenés műsor, kézműves foglalkozás.
Ellátottak pénzbeli juttatásai címén 4.742 E Ft került kifizetésre a Család- és Gyermekjóléti Központban, mint krízissegély.
Az egyéb működési célú kiadások teljesítése 295.694 E Ft, a kiadások 2,7 %-a. Főbb tételei:

A ZEGESZ, az óvodák és a bölcsődék visszafizetései a 2022. évi gyermekétkeztetési mutatószámok elszámolása után, összesen 24.717 E Ft összegben.

Az év végén megszűnő Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátás Intézménye maradványát, 136.242 E Ft-ot év végén a jogutód Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet (Zegesz) vette át, az összeg az Egészségügyi Alapellátás Intézményénél kiadásként jelenik meg.

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár 17.000 E Ft összegű visszafizetése, melyet áfa megelőlegezésre kapott az önkormányzattól az előző évben.

A Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága adott át 77.000 E Ft támogatást a Maros Megyei Múzeumnak. A Göcseji Múzeum 2022-ben nyert el a Nemzeti Kulturális Alaptól 77.000 E Ft működési célú és 113.000 E Ft felhalmozási célú támogatást, amely összeg végső felhasználási célja a Fehéregyházi Petőfi Sándor Emlékmúzeum infrastrukturális fejlesztése, felújítása, kiállításának megújítása volt.

A beruházási kiadások 119.396 E Ft összegben teljesültek, ami a kiadások 1,1 %-a volt. Néhány tétel a megvalósult beruházásokból:

Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék: a Tipegő és Űrhajós Bölcsődékben homokozó telepítése, a Tipegő Bölcsődében törülközőtartók cseréje.

Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központ: klíma, irattároló szekrények, hűtőszekrények, számítógépek vásárlása.

Zalaegerszegi Kertvárosi Óvoda: a Csillagközi Óvodában 2 db udvari ivókút cseréje, gyermek öltözőszekrények cseréje, multifunkcionális nyomtató, tányérmosogató gép, rozsdamentes átadópult beszerzése.

Keresztury Dezső VMK: informatikai eszközök, kukoricapattogtató, páramentesítő, valamint a sikeresen elnyert pályázatok (Kézműves Ház) megvalósításához szükséges eszközök (hűtőszekrény).

Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár: a kistelepülési könyvtári ellátórendszer szükségletei által meghatározott immateriális javak, informatikai eszközök, valamint több település bútorbeszerzése valósult meg.

Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága: kiállításokhoz vitrinek, berendezési tárgyak, hang- és fénytechnikai eszközök, szárzúzó gép, defibrillátor vásárlása.

Hevesi Sándor Színház: 2 db használt fejgép vásárlása, ezen kívül egyéb kis összegű beszerzések: porszívó szőnyegseprű, mobiltelefonok, gázpisztoly, irodaszék.

Griff Bábszínház: egy Ford Tranzit kisbusz, színes másoló-nyomtató, valamint pályázati forrásból hangosítási eszközök beszerzése.

Vásárcsarnok: forgalomtechnikai táblák kihelyezése az országos vásár területére, a Vásárcsarnok vizesblokkjának beléptető rendszeréhez számkódos kiegészítő eszköz szereltetése, valamint egyéb beszerzések: monitor, asztali számítógép, hűtőszekrény, porszívó.

A felújítási kiadások 20.341 E Ft összegben teljesültek, ez az összes kiadás mindössze 0,2 %-át teszi ki.
A megvalósult munkák többek között az alábbiak voltak:

Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet: az irodák parkettázása, a szolgálati lakáson a bejárati ajtó cseréje, a Zegesz épületének északi homlokzati falszigetelése és az étkezési csoportnál a villanyvezeték cseréje valósult meg.

Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék: Cseperedő Bölcsődében laminált padló cseréje, sószoba felújítása.

Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központ: a telefonközpont kommunikációs szerverének felújítása, a zuhanyzó mosdóvá történő átalakítása.

Zalaegerszegi Belvárosi I. számú Óvoda: a Kis utcai Óvodában járdafelújítás, tájékoztató táblák cseréje, a Mikes Utcai Tagóvodában beépített szekrények felújítása.

Zalaegerszegi Belvárosi II. számú Óvoda: a Kosztolányi Óvodában padlóburkolat cseréje valósult meg, a Radnóti Óvodában a bejárati ajtó és a játszótéri eszközök kerültek felújításra.

Zalaegerszegi Landorhegyi Óvoda: az Űrhajós Óvodában a csoportszoba mennyezetének helyreállítása, valamint játszótéri eszközök felújítása valósult meg.

Keresztury VMK: a Kézműves Ház felújítása (szigetelés, burkolás, esőcsatorna).

Egyéb felhalmozási célú kiadások címén a múzeum adott át 113.000 E Ft támogatást a Maros Megyei Múzeumnak. A Göcseji Múzeum 2022-ben nyert el a Nemzeti Kulturális Alaptól 77.000 E Ft működési célú és 113.000 E Ft felhalmozási célú támogatást, amely összeg végső felhasználási célja a Fehéregyházi Petőfi Sándor Emlékmúzeum infrastrukturális fejlesztése, felújítása, kiállításának megújítása volt.
A finanszírozási kiadások előirányzata a Hevesi Sándor Színház esetében 170.000 E Ft-tal, a Griff Bábszínháznál pedig 35.000 E Ft-tal teljesült, összhangban az egyéb finanszírozási bevétellel.
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának gazdálkodása
A költségvetési szervek összes bevételén belül a Polgármesteri Hivatal bevételei a következőképpen alakultak: a saját bevételek eredeti előirányzatának 1.839.867 E Ft-os összege az év közbeni előirányzat-módosítások után 1.932.211 E Ft-ra módosult, melynek 100,1 %-os teljesítése 1.934.531 E Ft bevételt eredményezett.
adatok E Ft-ban

Bevételek

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Tényleges teljesítés

Teljesítés
%-a

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

5.225

5.226

100,0

Közhatalmi bevételek

2.000

5.675

6.035

106,3

Működési bevételek

24.500

27.135

29.093

107,2

Felhalmozási bevételek

115

116

100,9

Maradvány igénybevétele

186.056

184.290

184.290

100,0

Központi irányító szervi támogatás

1.627.311

1.709.771

1.709.771

100,0

Bevételek mindösszesen

1.839.867

1.932.211

1.934.531

100,1

Működési célú támogatások államháztartáson belülről:

A Zalaegerszeg és Környéke Csatornahálózat és Szennyvíztisztítótelep Fejlesztésére létrejött Önkormányzati Társulás részéről pénzeszköz átadás a társulási feladatok ellátására.

Munkaügyi központtól, közfoglalkoztatás támogatására kapott bevétel.

Közhatalmi bevételek:

Az anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó szolgáltatási díj bevétele.

Működési bevételek:

Munkahelyi étkeztetés bevétele.

Igazgatási tevékenység bevétele.

Az alsóerdei vendégház bérbeadásából származó bevétel.

Felhalmozási bevételek:

Használt tárgyi eszközök értékesítésének bevétele.

A Polgármesteri Hivatal 2022. évi maradványa a 2023. évi költségvetésben eredeti előirányzatként visszatervezésre került. Felhasználása a zárszámadási rendeletben foglaltaknak megfelelően történt.
A Polgármesteri Hivatal bevételeinek legnagyobb részét – a többi költségvetési szervhez hasonlóan – a központi, irányító szervi támogatás jelenti, mely 2023-ban 1.709.771 E Ft, a teljes bevétel 88,4%-a volt, amely biztosította a hivatal éves működését.
Kiadások:
A Polgármesteri Hivatal gazdálkodási körébe tartozó szakfeladatok 2023. évi eredeti kiadási előirányzata 1.839.867 E Ft volt, mely az év végére 1.932.211 E Ft-ra módosult. A kiadások 1.852.841 E Ft-os tényleges összege 95,9 %-os teljesítést mutat.
A kiadások alakulása:
adatok E Ft-ban

Kiadások

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Tényleges teljesítés

Teljesítés
%-a

Személyi juttatások

1.355.365

1.431.121

1.400.560

97,9

Munkaadókat terhelő járulék és szociális hozzájárulási adó

202.435

212.043

208.348

98,3

Dologi kiadások

232.067

237.870

216.114

90,9

Beruházások

50.000

47.699

26.342

55,2

Felújítások

3.478

1.477

42,5

Költségvetési kiadások összesen

1.839.867

1.932.211

1.852.841

95,9

Személyi juttatásokra és az ehhez kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékokra és szociális hozzájárulási adóra jutó együttes módosított előirányzat 1.643.164 E Ft volt, a tényleges kiadás 1.608.908 E Ft-ban realizálódott, ez 97,9 %-os felhasználást jelent. Az e címeken szereplő kiadások az összes kiadás 86,8 %-át képviselik.
A személyi jellegű 1.400.560 E Ft kiadás megoszlása a következő:

Foglalkoztatottak személyi juttatásai 1.375.320 E Ft 98,2 %.

Külső személyi juttatások 25.240 E Ft 1,8 %.

A személyi juttatások és járulékok összegéből összesen 16.496 E Ft a 2022. évi népszámlálás áthúzódó költsége volt.
Dologi kiadásokra 237.870 E Ft módosított előirányzat állt rendelkezésre, a teljesítés mértéke 90,9 %-os, mely összegszerűen 216.114 E Ft volt. A dologi jellegű kiadások az összes kiadás 11,7 %-át tették ki.
Néhány tétel kiemelve tervezési alapegységenként:

Munkahelyi étkeztetés kiadásai.

Önkormányzat igazgatási tevékenysége.

A Kossuth u. 17-19, az Ady u. 15, a Széchenyi tér 3-5. számú épületek és az alsóerdei vendégház működtetési költségei. A közüzemi díjak kifizetett összege összesen 18.466 E Ft+áfa volt, 27,7 %-kal több, mint 2022. évben.
Ebből: villamosenergia-szolgáltatás díja 8.056 E Ft+áfa,
gázenergia-szolgáltatás díja 8.994 E Ft+áfa,
víz- és csatornaszolgáltatás díja 1.416 E Ft+áfa.

Informatikai dologi kiadások.

Anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó kiadások.

Adóigazgatási tevékenység dologi működési költségei.

Közterület-felügyelet dologi működési költségei.

Beruházások, felújítások finanszírozására – beleértve azok ÁFA vonzatát is – összesen 51.177 E Ft módosított előirányzat állt rendelkezésre, melyből az év végéig 27.818 E Ft került felhasználásra.
Beruházási jellegű kiadások:

Informatikai célú beruházások: az informatikai hálózat fejlesztése, a telefonközpont és a végponti eszközök cseréje, telepítése, nyomtatók, monitorok, szerver, szoftverek beszerzése.

Bútorok: íróasztalok, konténerek, falipolcok, az alsóerdei vendégházba konyhaszekrény beszerzése.

Eszközbeszerzés keretében: mobiltelefonok, hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, fűnyíró, elektromos sövényvágó, lombszívó-fúvó-gyűjtő kerti gép és egyéb eszközök beszerzése.

Felújítási jellegű kiadásként az egyik gépjárműben a sebességváltó cseréje vált szükségessé.
2. §
Maradvány alakulása:
A számviteli szabályok alapján a maradvány a költségvetési bevételek és kiadások, illetve a finanszírozási bevételek és kiadások egyenlegeként kerül megállapításra alaptevékenység és vállalkozási tevékenység szerinti megbontásban. Az önkormányzat 2023. évi összes maradványa 8.679.020 E Ft, amit részletesen a 12. és 13. mellékletek tartalmaznak.
Az alaptevékenység maradványának összege 8.679.020 E Ft, ebből a költségvetési szerveké 964.330 E Ft, az önkormányzaté a lakásalappal együtt 7.714.690 E Ft. Vállalkozási tevékenység maradványa nem volt 2023. évben, mivel sem a költségvetési szervek, sem az önkormányzat nem folytatott vállalkozási tevékenységet.
Forrását tekintve a bevételi elmaradás: 18.153.351 E Ft
a kiadási megtakarítás: 26.832.371 E Ft
A számviteli nyilvántartások alapján az önkormányzat és költségvetési szervei kötelezettségvállalással terhelt maradványa 3.698.575 E Ft, a szabad maradványának összege 4.980.445 E Ft.
Az önkormányzatnál a jóváhagyásra javasolt maradvány 7.714.690 E Ft, melyből 15.007 E Ft a Lakásalap maradványa. A kötelezettségvállalással terhelt maradvány 3.617.208 E Ft, áthúzódó működési és felhalmozási kiadások teljesítéséhez biztosít forrást a 2024-es gazdasági év során és a költségvetési rendelet elfogadásakor visszatervezésre került. A kötelezettségvállalással nem terhelt maradvány 4.097.482 E Ft, a teljes összeg visszatervezése a 2024. évi eredeti költségvetés elfogadásakor és a költségvetés I. negyedéves módosításakor megtörtént áthúzódó - TOP, MVP és egyéb projektek, célra, feladatra kapott támogatásokhoz kapcsolódó kiadásokra -, illetve új feladatok finanszírozásához.
A költségvetési szervek jóváhagyásra javasolt maradványa 964.330 E Ft, ebből a kötelezettségvállalással terhelt rész 81.367 E Ft, a szabad maradvány 882.963 E Ft.
A kötelezettségvállalással terhelt maradványban a decemberi, de még kifizetésre nem került szállítói kötelezettségek (közüzemi díjak, szolgáltatások, anyagbeszerzések), a 2023. december 31-ig megkötött szerződések, illetve megrendelt és visszaigazolt, illetve teljesített, de pénzügyileg nem realizált tételek szerepelnek.
A kötelezettségvállalással nem terhelt maradvány a képződött maradvány 91,5 %-a, ebből 640.980 E Ft-ot az eredeti költségvetésekben a hiány finanszírozására a költségvetési szervek bevontak, ezzel teremtve meg az egyensúlyt a bevételek és kiadások között. A célra, feladatra kapott pénzeszközök összege 80.891 E Ft, ami tartalmazza azokat az összegeket, amelyek különböző pályázatok alapján érkeztek az intézmények számláira és terhére kötelezettségvállalás december 31-ig nem történt, ugyanakkor felhasználása kötött, elszámolási kötelezettséggel terhelt, ténylegesen nem tekinthető szabad felhasználású maradványnak. Feladatelmaradás miatt a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet esetében 25.029 E Ft, a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék esetében 2.610 E Ft, a Zalaegerszegi Belvárosi II. Óvoda esetében 1.767 E Ft, a Zalaegerszegi Kertvárosi Óvoda esetében 1.426 E Ft és a Zalaegerszegi Landorhegyi Óvoda esetében 2.172 E Ft elvonást javaslunk az iskolai, az óvodai gyermekétkeztetés tényleges bevételei és kiadásai alapján, valamint az állami és az önkormányzati támogatások elszámolását követően. A ténylegesen szabadon felhasználható maradvány 128.088 E Ft, amit az érintett intézmények - a maradvány 14. mellékletben részletezettek szerinti jóváhagyását követően - a 2024. évi feladataik ellátására fordíthatnak.
3. §
A vagyon alakulása:
Az önkormányzat vagyonrendeletében előírt kimutatásokat a 15. melléklet (vagyon összetétele), a 17. melléklet (vagyon forrásai), a 18. melléklet (immateriális javak, tárgyi eszközök, koncesszióba adott eszközök állományának változása), a 19. melléklet (vagyon forgalomképesség szerint) tartalmazza. A 21. mellékletben kerül bemutatásra a nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök értékcsökkenése, elhasználódott eszközök pótlására fordított kiadások és az eszközök elhasználódásának foka.
Az önkormányzat vagyonának alakulását és összetételét az eszköz oldalról vizsgálva a következő táblázatban mutatjuk be:
Adatok: E Ft-ban



Megnevezés

Állomány
2022. XII. 31-én

Állomány
2023. XII. 31-én

Változás
2023. évben

A/I. Immateriális javak

199.205

122.962

-76.243

A/II. Tárgyi eszközök

144.107.999

148.248.717

4.140.718

- ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok

138.772.366

142.679.903

3.907.537

- gépek, berendezések, felszerelések, járművek

3.868.300

3.357.924

- 510.376

- beruházások, felújítások

1.467.333

2.210.890

743.557

A/III. Befektetett pénzügyi eszközök

1.752.411

1.752.411

0

A/IV. Koncesszióba, vagyonkezelésbe adott eszközök

2.620.907

2.537.340

- 83.567

A/Nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök összesen:

148.680.522

152.661.430

3.980.908

B/I. Készletek

22.365

25.601

3.236

B/II. Értékpapírok

14.948.993

8.735.168

- 6.213.825

B/ Nemzeti vagyonba tartozó forgóeszközök

14.971.358

8.760.769

-6.210.589

C/I Lekötött bankbetétek

764.960

764.960

C/II Pénztárak

8.384

10.370

1.986

C/III Forintszámlák

9.774.172

9.111.871

-662.301

C/IV Devizaszámlák

885.415

84.223

-801.192

C/ Pénzeszközök

10.667.971

9.971.424

- 696.547

D/ Követelések

4.532.293

4.084.249

-448.044

E/ Egyéb sajátos elszámolások

-104.358

-78.318

26.040

F/ Aktív időbeli elhatárolások

347.525

621.357

273.832

Eszközök összesen:

179.095.311

176.020.911

-3.074.400

Összességében az önkormányzat vagyona 3.074.400 E Ft-tal, 1,7 %-kal csökkent 2023. évben. A nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök állománya jelentősen növekedett, ezen belül a gépek, berendezések, felszerelése, járművek állománya csökkent kis mértékben. A nemzeti vagyonba tartozó forgóeszközök állománya csökkent a legnagyobb mértékben, kisebb csökkenés volt még a pénzeszközök és a követelések állományában is.
Az immateriális javak, tárgyi eszközök, koncesszióba, vagyonkezelésbe adott eszközök teljes (0-ig) leírt állományának év végi bruttó értéke 3.045.968 E Ft, részletesen a 20. mellékletben mutatjuk be.
A mérlegben nem szereplő eszközök értéke a - 22. mellékletben bemutatottak szerint -14.316.008 E Ft, ami 295.323 E Ft-tal magasabb az előző év végi adatnál. A képzőművészeti alkotások, régészeti leletek, gyűjtemények és kulturális javak mennyisége és értéke nem változott az év során. A „0”-ra leírt, de használatban lévő eszközök mennyiségében (2.830 db) és értékében (101.753 E Ft) is növekedés volt az előző évhez viszonyítva. A legnagyobb tételt jelentő, 01-02. számlacsoportban nyilvántartott eszközök értéke nőtt 193.570 E Ft-tal. Ebben a számlacsoportban tartjuk nyilván a vagyonkezelésbe adott vagyonelemek értékét, legnagyobb tétel a szakképző intézményekhez és az iskolákhoz kapcsolódó vagyon, melyet az önkormányzat a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum, illetve a Zalaegerszegi Tankerületi Központ vagyonkezelésébe adott, azonban, mint államháztartáson belül átadott vagyon a számviteli szabályok szerint a vagyonkezelő mérlegében szerepelnek 11.268.460 E Ft értékkel. Növekedést eredményezett, hogy 2023. július 1-től a védőnői szolgálat a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházhoz, 2023. november 1-től pedig az ügyeleti ellátás az Országos Mentőszolgálathoz került, az ellátásokhoz kapcsolódó ingatlanokat, eszközöket vagyonkezelésbe adta az önkormányzat. Az egyéb növekedést pályázati támogatásból és önkormányzati forrásból az iskolákban elvégzett beruházások, felújítások évközi üzembehelyezése és vagyonkezelésbe adása eredményezte, csökkentő tételek selejtezésből származtak.
Nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök:
A/I. Az immateriális javak körében növelő tételként jelent meg az önkormányzatnál az új városi honlap és szoftverek vásárlása, a Göcseji Tudásközpontnál szoftver licensz vásárlása. Csökkentő tétel az elszámolt értékcsökkenés és régi programok selejtezése volt. Összességében 76.243 E Ft-tal csökkent az állomány év végére.
A/II. A tárgyi eszközök állományi értéke a két időpont között jelentősen, 4.140.718 E Ft-tal növekedett. A változást eredményező főbb tételeket az alábbiakban voltak:
- Az ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok állománya 3.907.537 E Ft-tal növekedett. Növelő tételként jelent meg a város tulajdonában lévő ingatlanokon végrehajtott felújítások értéke, valamint több nagy értékű beruházás üzembe helyezése. Ki kell emelni a Kosztolányi utca kétirányúsítását, a Buslakpusztai lőtér fejlesztést, a 76. sz. főúton körforgalmi csomópont építését, a Fehér hattyú bisztró építését, a Rózsák terének felújítását, a KEHOP keretében ivóvíz és szennyvíz hálózati felújításokat. A KKV program keretében és saját forrásból a város több pontján út- és járdaépítések, parkolóépítések és -felújítások valósultak meg közel 1,1 milliárd Ft értékben. Az intézményekben pályázati támogatással vagy önkormányzati saját forrásból megvalósított nagyobb beruházások, felújítások számviteli értéke átadásra került az érintett költségvetési szervek, mint vagyongazdálkodók részére, náluk jelentett vagyon növekedést. Az intézményekben nagyobb összegű növekedést jelentett a napelemes rendszerek telepítése (Napsugár utcai óvoda és bölcsőde, Mikes utcai és Kodály utcai óvoda), fűtéskorszerűsítés a Kis utcai intézményekben és a Tipegő bölcsődében, a Városi Hangverseny és Kiállítóteremben a fűtés felújítása, a Tourinform Irodában klíma beszerelése.
Az intézményekben is voltak jelentős saját költségvetésből megvalósított beruházások és felújítások, melyek növelték az év végi állományt, ezeket ismertettük a költségvetési szervek gazdálkodásáról szóló fejezetben.
- A gépek, berendezések, felszerelések, járművek körében az új beszerzések, valamint az elszámolt értékcsökkenés, a selejtezések és a térítésmentes átadás, vagyonkezelésbe adás egyenlegeként 510.376 E Ft-tal csökkent az év végi állomány. A növekedésben az önkormányzatnál legnagyobb tételt a Zalavíz ivóvíz és szennyvíz használati díj terhére létesített gépek, berendezések, a KKV program keretében a Városgazdálkodási Kft. részére beszerzett járművek, a Fehér hattyú bisztró eszközei jelentették. Ezen kívül erdészeti eszközök, projektek keretében beszerzett gépek, berendezések, parkok és játszóterek új eszközeinek beszerzése jelentett növekedést. A költségvetési szerveknél az alapfeladatok ellátásához szükséges eszközök beszerzésére került sor, ezen belül melegítőkonyhai eszközök, irodai gépek, bútorok, takarító és számítástechnikai eszközök, telefonok vásárlása történt.
Az állományban csökkenést eredményezett az elszámolt értékcsökkenés és a használhatatlanná vált eszközök selejtezése.
- A beruházások, felújítások állománya 743.557 E Ft-tal növekedett az előző év végi értékhez képest. Az önkormányzatnál a 2023. évben kezdődő és folyamatban lévő beruházások, felújítások értéke magasabb volt, mint a befejezetlen beruházások közül aktivált tételek. A növekedésben nagyobb összeggel szerepel a Logisztikai Központ építése, az Andráshidai mini bölcsőde építése, a Botfai kerékpárút építése, az Északi Ipari Park infrastruktúra fejlesztés és az MVP keretében közúthálózat és kapcsolódó tereinek fejlesztése keretében történő út, járda és parkoló felújítások. A legnagyobb csökkentő tételek a Vizslaparki rekonstrukció, az ipari területeket feltáró út és útcsatlakozás kiépítése és Aquacity felújítás tervdokumentációja voltak.
A/III. A befektetett pénzügyi eszközök állományában nem volt változás 2023. évben, a 2022. és 2023. év végi adatokat a 23. melléklet tartalmazza.
A/IV. A koncesszióba, vagyonkezelésbe adott eszközök állományában összességében 83.567 E Ft csökkenés volt. A növekedést az Élménypark területének, épületének, építményeinek, informatikai eszközeinek, gépeinek és berendezéseinek koncesszióba adása eredményezte. Csökkentő tétel a terv szerinti értékcsökkenés volt, ami meghaladta a növekedés összegét.
B/ A nemzeti vagyonba tartozó forgóeszközök állománya 6.210.589 E Ft-tal csökkent. A készletek állománya minimálisan nőtt, a forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok állományában volt jelentősebb, 6.213.825 E Ft-os csökkenés. Az előző években a hazai forrással megvalósuló projektekhez kiutalt támogatások átmenetileg szabad összegéből állampapírt vásárolhatott az önkormányzat. 2023. évben az önkormányzat saját bevételeiből (elsősorban az adóbevételből) 1.499.988 E Ft összegben történt értékpapír vásárlás. Az MVP-s projekteknél teljesített kifizetésekhez 5.643.290 E Ft értékben, a lakásalapból történt kifizetésekhez 70.530 E Ft értékpapír beváltás vált szükségessé az év során, valamint az év utolsó hónapjaiban a költségvetési kifizetésekhez is 1.999.993 E Ft összegű értékpapír beváltásával állt rendelkezésre a szükséges forrás.
C/ A pénzeszközök állományában 696.547 E Ft csökkenés volt az év során, mind az önkormányzatnál, mind a költségvetési szerveknél csökkenés volt tapasztalható.
A pénzeszközök változását a 16. mellékletben mutatjuk be részletesen. Az év végén is jelentős összeg volt a folyamatban lévő projektek elkülönített számláin, mivel az EU-s projektek esetében az átmenetileg szabad pénzeszközök állampapír vásárlásával történő hasznosítására nincs lehetőség. A deviza számlák egyenlege csökkent, mivel 764.960 E Ft lekötött bankbetétbe került elhelyezésre.
D/ A követelések állománya 448.044 E Ft-tal csökkent az év során. Továbbra is legnagyobb összegű követelések a helyi adókkal kapcsolatban állnak fenn, ugyanis az ASP adórendszer szabálya szerint a következő év márciusi adóelőírást is meg kell jeleníteni a költségvetési évet követően esedékes követelésként. A költségvetési évet követően esedékes követelések állománya a közhatalmi bevételekre vonatkozóan növekedett. Az adott előlegek állománya az előző évhez képest jelentősen csökkent, ezen belül is a beruházásra, felújításra adott előlegek állománya csökkent mintegy 822 millió Ft-tal. Az adott kölcsönök állománya a törlesztések hatására csökkent. Jogtalanul felvett segélyek, kiszámlázott bérleti díj tartozások, különféle meg nem fizetett bírságok szerepelnek még az év végi állományban.
E/ Az egyéb sajátos elszámolások állománya 26.040 E Ft-tal nőtt az év során. A záró állományban a számviteli szabályok alapján kell szerepeltetni az előzetesen felszámított levonható általános forgalmi adó és a fizetendő forgalmi adó tárgyidőszaki állományának egyenlegét.
F/ Az aktív időbeli elhatárolások állománya is nőtt 273.832 E Ft-tal. Az év végi állományban az önkormányzatnál az állampapírokhoz kapcsolódó felhalmozott kamat elszámolása szerepel, ami 613.686 E Ft az előző évi 340.493 E Ft-tal szemben. Az intézményekben minimális volt az állomány változás.
A vagyonkimutatás összhangban áll az önkormányzati ingatlanvagyon-kataszterben és az éves költségvetési beszámoló könyvviteli mérlegében kimutatott, megfeleltethető adatokkal.
4. §
A létszám alakulása
A 2023. évi eredeti és módosított létszámot, valamint az átlagos statisztikai létszámot költségvetési szervenként a 24. melléklet tartalmazza.
A 2023. évi eredeti költségvetésben az önkormányzatnál 6 fő létszám, a költségvetési szerveknél 1.114 fő, együttesen 1.120 fő létszám került meghatározásra.
Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény értelmében 2023. július 1-től az állam az egészségügyi alapellátás körében - a települési önkormányzattal együttműködésben - gondoskodik a területi védőnői ellátásról. Az iskola-egészségügyi ellátás továbbra is a települési önkormányzat feladata maradt. A fentiek miatt a Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátási Intézmény létszám előirányzata 20 fővel csökkent. Az egyéb szakalkalmazotti létszám 28,5 főre, az összlétszám pedig 40,5 főre módosult.
A Kertvárosi Óvodában és a Landorhegyi Óvodában indított óvodai csoportok száma csökkent, ezért mindkét óvodában 2 fő óvodapedagógus és 1 fő szakalkalmazotti létszám csökkentésre került. A csökkentés hatására mindkét óvodában az óvodapedagógus létszám 31 főre, az egyéb szakalkalmazotti létszám 21 főre módosult. A módosítás utáni összlétszám a Kertvárosi Óvodában 59 főre, míg a Landorhegyi Óvodában 61 főre változott.
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a Göcseji Tudásközpont-Zalaegerszegi Helyi Termék Piacot a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Vásárcsarnok Gazdálkodási Szervezet átalakításával, abból történő kiválással 2023. november 1-jei hatállyal megalapította. A Göcseji Tudásközpont-Zalaegerszegi Helyi Termék Piac létszámkeretét 4 főben határozta meg, melyből 3 fő áthelyezéssel került az új intézménybe a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Vásárcsarnok Gazdálkodási Szervezetből. A Göcseji Tudásközpont-Zalaegerszegi Helyi Termék Piac vezetője a kiirt pályázat eredményes lezárása után került felvételre. A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Vásárcsarnok Gazdálkodási Szervezete ügyviteli létszáma 3 főre, fizikai létszáma 8 főre, összlétszáma pedig 11 főre módosult.
A Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac ügyviteli létszáma 3 fő, fizikai létszáma 1 fő, összlétszáma pedig 4 fő lett.
Az önkormányzat létszáma a költségvetési szervekkel együtt 1.095 főre módosult, melyből a költségvetési szervek létszáma 1.089 fő, az önkormányzat létszáma pedig 6 fő lett. A 2023. évi tényleges (átlagos statisztikai) létszám 1.024 fő volt, az időszak végén 56 üres álláshelyet tartottak nyilván, ebből 29 tartósan üres volt.
5. §
Közvetett támogatások nyújtásának összegét a 25. melléklet tartalmazza részletesen. A kimutatás elkészítéséhez a 2023. évi – az adókedvezmények és mentességek esetében a 2022. évi – adatok álltak rendelkezésre.
Az ellátottak térítési díjának, illetve kártérítésének méltányossági alapon történő elengedése jogcímen nem volt közvetett támogatás. A lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönöknél a „Bébi kedvezmény” igénybevételéből eredően volt az önkormányzati rendeletben foglaltak szerint elengedés 4 gyermekhez kapcsolódóan 1.120 E Ft összegben.
A helyi adóknál biztosított kedvezmény, mentesség jelentősen növekedett az előző évhez képest, 106.628 E Ft volt összesen. A helyi iparűzési adónál az önkormányzati rendelet alapján biztosított kedvezmények összege növekedett, az előző évi 30.135 E Ft-tal szemben 46.704 Ft volt, továbbra is mentesülnek az adó alól a 2 millió Ft alatti adóalappal rendelkező vállalkozások. Az építményadó esetében is folytatódott a növekedés az előző időszakhoz képest, 10.606 E Ft-ról 39.049 E Ft-ra változott a kedvezmény összege, az építményadó rendeletünk alapján 36 adótárgyra (47.485 m2 területre) adtunk mentességet. Méltányosság címén a talajterhelési díjhoz, a gépjármű adóhoz, valamint késedelmi pótlékhoz és bírsághoz kapcsolódóan az elengedett tartozások szerepelnek 17.274 E Ft összeggel, ami kismértékben haladja meg az előző évi adatot. A helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény 72.053 E Ft volt, ami az önkormányzat vagyonrendelete által megállapítható kedvezményes bérleti díj alkalmazásából adódik, és zömében civil szervezetek és egyesületek részére biztosítja az önkormányzat.
6. §
Az önkormányzat több éves kihatással járó kötelezettségeit – az év végén fennálló hiteleket és kezességvállalásokat - a 26. mellékletben foglaltuk össze.
Az önkormányzat 2022. év végén öt, együttesen 1.651.638 E Ft összegű hitelszerződés után 1.229.323 E Ft hitelállománnyal rendelkezett. Az év során hitelfelvételre nem került sor. A 117.851 E Ft 2023. évi törlesztés eredményeként az év végi állomány 1.111.472 E Ft-ra csökkent.
A közgyűlés 2013. évben a „Zalaegerszeg belváros közlekedési rendszerének komplett átalakítása I. ütem” fejlesztési feladatra 300.000 E Ft hitel felvételéről döntött. A Dísz tér komplex felújítása, a belvárost tehermentesítő úthoz kapcsolódó területvásárlás, illetve a Kosztolányi utca kétirányúsításának előkészítő munkáinak (területek, ingatlanok vásárlása, kártalanítás) finanszírozásához összesen 211.638 E Ft hitel igénybevételére került sor A törlesztést 2018. év második felében kellett megkezdeni, 2023. évben 10.451 E Ft törlesztéssel év végén a hitelállomány 154.156 E Ft volt.
A kormányzati beruházásban megvalósuló járműipari tesztpálya létrehozása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztériummal kötött együttműködési megállapodásban vállalta az önkormányzat, hogy a szükséges ingatlanokat és azok közművesítését biztosítja. Az ingatlanvásárláshoz még szükséges 950 millió Ft-ot a közgyűlés döntése alapján hitel felvételével biztosította. A hitel törlesztését 2018. IV. negyedévben kellett megkezdeni, 2023. évben 52.400 E Ft törlesztés teljesítésével az évvégi hitelállomány 674.900 E Ft-ra csökkent.
A közgyűlés az 55/2017. (IV.13.) számú közgyűlési határozat III. pontjában döntött arról, hogy a Területi Operatív Program keretében tervezett projektek megvalósítása érdekében a többletfeladatok és a nem támogatott munkarészek finanszírozásához fejlesztési hitelt vesz fel. A kormányzati engedélyeztetést követően 100 millió Ft keretösszegű hitelszerződés megkötésére került sor. A hitel törlesztését 2019. utolsó negyedévében kellett megkezdeni, 2023. évben 10.000 E Ft tőketörlesztés történt, így az állomány év végén 57.417 E Ft volt.
A Vizslaparki u. 48. szám alatti ingatlan munkaerő-piaci mobilitást elősegítő munkásszállássá történő átalakításához pályázati támogatást nyert el önkormányzatunk, a szükséges 40 %-os önrész a közgyűlés 54/2017.(IV.13.) számú határozata alapján hitel felvételével volt biztosítható. A kormányzati engedélyeztetést követően 240 millió Ft összegű hitelszerződés került megkötésre 2017. évben, hitel felvétele 2018. évben 65.796 E Ft összegben, 2019. évben 174.204 E Ft összegben vált szükségessé, így a teljes hitel igénybevételre került. 2019. IV. negyedévben a törlesztést is meg kellett kezdeni, 2023. évben 30.000 E Ft került visszafizetésre, így a hitel állománya az év végén 112.500 E Ft volt.
A TOP program keretében megvalósuló projektek nem támogatott munkarészei és többletfeladatai finanszírozásához 2019-ben a kormányzati engedélyezés után 150.000 E Ft fejlesztési hitelszerződés megkötésére került sor, 2020. és 2021. években a hitel igénybevétele megtörtént, és a hiteltörlesztést is meg kellett kezdeni 2021. II. negyedévétől. 2023. évben 15.000 E Ft törlesztés történt, így 112.499 E Ft-ra változott az év végi állomány.
7. §
Az Európai uniós források felhasználásával megvalósult projektek 2023. évi bevételeinek és kiadásainak alakulását a 27. mellékletben foglaltuk össze. A Területi Operatív Program 2016. és 2017. évben induló projektjeinél több esetekben megtörtént a kivitelezés, a műszaki átadás és a használatba vétel is, a 2023. évi költségvetésben kisebb kiadások, illetve a projektmenedzsment költségeinek elszámolása miatt szerepeltek még kisebb összegekkel. Nagyobb kiadás a „Gyalogos és kerékpárosbarát belváros közlekedési feltételeinek megteremtése”, a „Zalaegerszegi Logisztikai Központ létrehozása”, a „Gébárti tó környékének rekreációs, szabadidős használatát elősegítő infrastruktúra kialakítása II. ütem” a „KEHOP Ivóvízhálózatok és szennyvízhálózatok hatékonyságnövelő fejlesztése” és az „Andráshidai mini bölcsőde” projekteknél voltak.
A projektekhez folyósított uniós támogatás 2023. évben az önkormányzatnál 779.453 E Ft volt, a költségvetési szervek a múlt évben nem kaptak támogatást. A kapcsolódó kifizetések az önkormányzatnál 5.003.942 E Ft-ot, a költségvetési szerveknél 72.752 E Ft-ot tettek ki.
A kiutalt, még fel nem használt pénzeszközök az egyes projektszámlákon egyenlegként jelentek meg az év végén – az önkormányzatnál 1.691.558 E Ft - és maradványként visszatervezésre kerültek a 2024. évi költségvetésben. A költségvetési szerveknél a projektek befejeződtek, év végi maradványuk nem volt.
8. §
Az önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek eredmény kimutatását a 28. mellékletben mutatjuk be. A mérleg szerinti eredmény a tevékenységek eredményéből és a pénzügyi műveletek eredményéből áll. A mérleg szerinti eredmény önkormányzati szinten 126.434 E Ft volt, ezen belül a tevékenységek eredménye – 750.664 E Ft negatív egyenleget, a pénzügyi műveletek eredménye 877.098 E Ft pozitív egyenleget mutat. Az eredmény alakulására ható tényezők az alábbiak voltak:
1. A tevékenységek eredménye a tevékenység nettó eredményszemléletű bevételeinek, az egyéb eredményszemléletű bevételeinek és a ráfordításoknak (anyagjellegű, személyi jellegű és egyéb ráfordítások, értékcsökkenési leírás) a különbözetéből származik. Költségvetési szerveknél és magánál az önkormányzatnál is a figyelembe vehető ráfordítások általában meghaladják a tevékenység nettó eredményszemléletű bevételeit és az egyéb eredményszemléletű bevételeket, így a tevékenység eredménye az önkormányzatnál és több költségvetési szervnél is negatív összeg. Néhány intézmény esetében a tevékenységek eredménye pozitív egyenleget mutat, mivel a ráfordítások kisebb összeget tettek ki az eredményszemléletű bevételekhez viszonyítva, és jelentős összegű maradványuk keletkezett. A Hevesi Sándor Színháznál és a Griff Bábszínháznál pályázati pénzeszközök növelték az eredményszemléletű bevételeket, a kapcsolódó kiadások egy része 2024. évre húzódott át. A Zalaegerszegi GESZ-nél az egyéb eredményszemléletű bevételt növelte az év végén a megszűnő Egészségügyi Alapellátás maradványának (136 millió Ft) átvétele, aminek a felhasználására 2024. évben kerülhet sor, ez eredményezte a pozitív eredményt. Az átadó Egészségügyi Alapellátás intézménynél ugyanez az összeg az egyéb ráfordításokat növelte, és okozott negatív eredményt.
2. A pénzügyi műveletek eredményszemléletű bevételei meghaladták a ráfordításait, így a pénzügyi műveletek eredménye mind a költségvetési szerveknél, mind az önkormányzatnál pozitív egyenleget mutat, önkormányzati szinten 877.098 E Ft volt. A költségvetési szerveknél a pénzügyi műveletek eredményszemléletű bevételeit a kapott kamatok jelentették, a ráfordítások között három intézménynél kamatkiadás, egy intézménynél (Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága) nem realizált árfolyamveszteség jelent meg. Az önkormányzatnál a pénzügyi műveletek bevételeit a kapott kamatok jelentették. Az év során a kapott kamatok az átmenetileg szabad pénzeszközök befektetése miatt jól alakultak, és a projektekhez az előző évben elhatárolt, felhasznált kamat is visszaírásra került, így az eredményszemléletű bevétel 1.148.529 E Ft volt. Ráfordításként kellett elszámolni a fizetendő kamatot és a mérlegfordulónapi értékelés során megállapított nem realizált árfolyamveszteséget, együttesen 282.424 E Ft-tal.
9. §
A 29. melléklet részletesen tartalmazza a működési célú támogatásként rendelkezésre álló pénzeszközök felhasználását. A költségvetési szervek, civil szervezetek, gazdasági társaságok és alapítványok bizottsági döntések alapján, vagy polgármesteri hatáskörben – az alapítványok minden esetben közgyűlési döntést követően – részesültek támogatásban. A kapott támogatásokkal – néhány kivétellel – a támogatott szervezetek határidőre elszámoltak, a támogatásból fel nem használt összegeket visszafizették az önkormányzat részére. Az elmaradt elszámolások benyújtására az érintettek felszólítása minden esetben megtörtént.
10. §
A rendelet hatálybalépésének időpontját tartalmazza.
1-29. melléklet
A zárszámadásról szóló önkormányzati rendelet mellékletei a 2023. év gazdálkodási eseményeinek adatait, a pénzeszközök változásait és a mérlegadatokat tartalmazzák.