Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2024. (V. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításról

Hatályos: 2024. 05. 18

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2024. (V. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.18.
a helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításról
Végső előterjesztői indokolás
A Zala Vármegyei Kormányhivatal megkereséssel fordult Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgár mesteri Hivatalához, miszerint a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkára a 2024. évi ellenőrzési munkatervében elrendelte a helyi jelentőségű védett természeti terület jogi szabályozását tartalmazó önkormányzati szabályozások felülvizsgálatát. A törvényességi vizsgálat célja, hogy a helyi természeti védettségre vonatkozó önkormányzati szabályozás kerüljön felülvizsgálatra, célzottan a tárgykör helyes fogalomhasználatára, egyidejűleg a jogszabálysértő rendelkezések kerüljenek módosításra úgy, hogy a jelenleg fennálló védettség a védelem tárgyán fennmaradjon. A települési önkormányzat - a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (továbbiakban: Tvt.) 24. § (1) bekezdés b) pontjában foglaltakkal összhangban – csak természeti területet (4. § b) pont, 15. § (1) bekezdés) és más a Tvt. 22. §-a alapján védelemre érdemes földterületet nyilváníthat védetté. A helyi jelentőségű védett természeti terület kizárólag a Tvt. 28. § (1) bekezdés c) pont szerinti természetvédelmi terület, vagy d) pont szerinti természeti emlék kategória valamelyikébe sorolható be a védelem célja és a védett természeti terület kiterjedése alapján. Természeti érték védetté nyilvánítása a természetvédelemért felelős miniszter kizárólagos jogköre.
A Tvt. 28. § (4) bekezdése szerint „Természetvédelmi terület az ország jellegzetes és különleges természeti értékekben gazdag, kisebb összefüggő területe, amelynek elsődleges rendeltetése egy vagy több természeti érték, illetve ezek összefüggő rendszerének a védelme. A 23. § (2) bekezdése alapján védett láp, szikes tó természetvédelmi területnek minősül.”
A Tvt. 28. § (5) bekezdése alapján „Természeti emlék valamely különlegesen jelentős egyedi természeti érték, képződmény és annak védelmét szolgáló terület. A 23. § (2) bekezdése alapján védett forrás, víznyelő, kunhalom, földvár természeti emléknek minősül.”
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének a helyi jelentőségű természeti értékek védelméről szóló 32/2001. (X.26.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: rendelet) szabályozza a helyi természeti értékek védelmét. Célja, hogy a természetvédelmi törvénnyel összhangban védelmet biztosítson a természeti értékeknek az országosan is védett egyedi fajok nagyobb előfordulási helyeinek természeti területté nyilvánításával, valamint helyi jelentőségük miatt arra érdemes növény és állatfajok, természeti tájak, élő vizek természetes állapotának megőrzésével biztosítsa azok megmaradását, védelmét.
A felülvizsgálat során megállapítást nyert, hogy a rendeletben az önkormányzat a természeti értékek védetté nyilvánításáról rendelkezett, nem pedig természetvédelmi területről vagy természeti emlékről, ugyanakkor a védettség rendeletben meghatározott tárgya és célja egyértelműen megfeleltethető a természeti területnek vagy a természeti emléknek, ezért a jogbiztonság és a védettség gyakorlati érvényesítésének biztosítása érdekében új rendeletet kell alkotni a helyi jelentőségű védett természeti területek védetté nyilvánításáról, egyidejűleg a rendeletet hatályon kívül kell helyezni. Az új rendeletben a meglévő védettség védett természeti területként való fenntartásáról rendelkezik az önkormányzat, mely jogtechnikai megoldás előnye, hogy nem válik szükségessé új védetté nyilvánítási eljárás lefolytatása, hiszen a védettség célja és tárgya nem változik. Az új rendelet alkotása során az eredeti, védetté nyilvánításra irányuló jogalkotói szándék mindvégig érvényesül és folytatólagosan védettnek minősülnek az érintett területek.
A rendelet alkotása során figyelembe vettük az ingatlan-nyilvántartás változásait (pl: ingatlanok megosztásából adódó hrsz-ek átszámozása, elnevezések változtatása), amely a jogalkalmazást segítő pontosító, egyértelműsítő technikai korrekció.
A közgyűlés 2010. szeptemberi 16-i ülésén 179/2010. (IX.16.) számú határozatával védetté nyilvánította többek közt a Csácsi arborétumot az ott lévő botanikai, dendrológiai és zoológiai értékek védelme érdekében.
A Tvt. 24. § (4) bekezdés értelmében fel kell oldani a természeti érték vagy terület védettségét, fokozottan védettségét, ha annak fenntartását természetvédelmi szempontok a továbbiakban nem indokolják. A védettség feloldása során a védetté nyilvánításra vonatkozó rendelkezéseket megfelelően alkalmazni kell azzal, hogy a helyi védett természeti terület védettségének a feloldásához az igazgatóság véleményét be kell szerezni.
Az M76-os főút 2x2 sávossá bővítése miatt szükség volt a közvetlenül a régi közúti nyomvonal melletti – Csácsi arborétumhoz tartozó – területrészek igénybevételére. Ennek kapcsán a Zala Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya 800.240/6/2022. számú határozatában telekalakítási engedélyt adott az érintett telekcsoportok újraosztására és a telekhatárok rendezésére. A telekalakítások következtében a Magyar Állam tulajdonában lévő, helyi védelem alatt álló Zalaegerszeg 01039/5 és a 01039/7 hrsz-ú földrészletből a 01017/1 hrsz-ú (kivett országos közút), a 01017/2 hrsz-ú (kivett járda és aluljáró) és a 01017/3 hrsz-ú (kivett országos közút) földrészlet jött létre. Az új helyrajzi számok vonatkozásában a Zala Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya a tulajdoni lapokon a helyi védelmet továbbjegyezte, mivel annak törléséhez közgyűlési döntés szükséges. A főút bővítése miatt létrejött kivett országos közút, kivett járda és aluljáró művelési ágú földrészletek már nem indokolják a helyi védelem fenntartását, ezért az újonnan létrejött Zalaegerszeg 01017/1 hrsz-ú (kivett országos közút), a 01017/2 hrsz-ú (kivett járda és aluljáró) és a 01017/3 hrsz-ú (kivett országos közút) ingatlanok vonatkozásában a helyi védelem tulajdoni lapokon szereplő törlése indokolt.