Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/2024. (III. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 42/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/2024. (III. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.01.
a településkép védelméről szóló 42/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Tvtv. 12. § (2) h) pontja módosult: Reklámhordozók megjelenésének különös formai (műszaki) követelményeit meghatározhatjuk, de a számukat nem. Ezért kerül ki az f) pontból a „számának” szó.
A 2. §-hoz
Közterületen a reklámhordozók, és a magánterületen a vállalkozások, üzletek hirdetményei, feliratainak elhelyezhetősége módosítást igényel, részben a magasabb szintű jogszabályi módosulás, részben az eltelt időszakban tapasztalható lakossági érdeklődés kapcsán, mely magánterületen is egyre nagyobb számban digitális technikával szándékozik cégfeliratot és üzletfeliratot, a vállalkozás használatában álló ingatlanon elhelyezett, a vállalkozást népszerűsítő egyéb feliratot és más grafikai megjelenítést kihelyezni.
Az értelmező rendelkezések szintén az eltelt időszak alapján módosítást igényelnek, mert a reklámozási szokások változnak, így az alkalmazott reklámeszközök köre is. Kiesnek eddig definiált fogalmak pl: fa körüli henger, forgó prizmatábla, City Board formátumú eszköz.
A 3–9. §-hoz
Az alkalmazható tetőhéjazatok körét kibővítjük, ezáltal az eddigi szigorúbb előírást a gyakorlati tapasztalatok és érdeklődések alapján lazítani kívánjuk az elfogadható színek és anyagok tekintetében.
A rendeletnek a belvárosi ingatlanok településképet sértő állapotot megfogalmazó paragrafusa (25/A. §) pontosítást igényel annak érdekében, hogy számos romos, elhanyagolt épülettel szemben az önkormányzat el tudjon járni, hogy az épületek megjelenése szebbé váljon, és ezzel a kiemelt belvárosi területek jobban karbantartottak legyenek.
Helyesírási hibák, elírások korrigálásra kerülnek.
A 10–12. §-hoz, a 14. §-hoz és a 15. §-hoz
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Tvtv.) 11/B. § (1a) alapján a településképi rendelet nem lehet korlátozóbb a központi jogszabályban foglalt közterületi reklámhordozókra vonatkozó előírásokhoz képest. Az eddigi, településszerkezeti terv szerinti területekhez igazodó reklám-közzétételi szabályok összevontan kerülnek meghatározásra külön-külön a város közterületeire és köztulajdonban álló ingatlanjaira, illetve a magánterülen álló ingatlanjaira. A szabályozás kiegészül a honvédelmi, katonai és nemzetbiztonsági célra szolgáló területekre, temető területek és a közlekedéshez kapcsolódó épület elhelyezésére szolgáló területekre vonatkozó előírásokkal, figyelemmel a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendeletre.
Helyesírási hibák, elírások is korrigálásra kerülnek.
A 13. §-hoz, a 16. §-hoz és a 17. §-hoz
Szerkezetileg változott a rendelet, de az áthelyezett § tartalma nem módosult. A ledfalra vonatkozó műszaki előírások kiegészülnek a korszerű automata fényerő-szabályozó alkalmazásának megkövetelésével. Reklámelhelyezést központi jogszabályhoz képest korlátozó előírás hatályon kívül helyezésre kerül. Helyesírási hiba, elírás korrigálásra is kerül.
A 18. §-hoz és a 19. §-hoz
A szabályozás pontosítása a szükséges az egységes értelmezés érdekében. A módosított rendelkezések igazodnak a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/F. § 3. pontjában foglaltakhoz.
A 20. §-hoz
A módosítás nyomán rendeltetésváltáskor a jövőben nem csupán a Belváros, hanem a város egész területén, továbbá nem csak településképet befolyásoló esetben kell folytatni a településképi bejelentési eljárást. Ez igazodik a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 46. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltakhoz.
A 21. §-hoz
Pontosítja a kiszabható bírságok mértékére vonatkozó előírást igazodva a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvényben foglaltakhoz.
A 22. §-hoz
A rendelet szerkezete módosul, a reklámok közzétételére vonatkozó előírások áttekinthetőbben és egyszerűbb formában jelennek meg a rendeletben. A Tvtv. 2024. január elsejétől módosult 11/B. § (1a) bekezdése alapján a településképi rendelet nem tartalmazhat olyan rendelkezést, amely az utcabútorok létesítését vagy telepítését, az utcabútor reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként történő használatát, illetve az utcabútoron reklám közzétételét a Tvtv.-ben és annak a végrehajtásáról szóló rendeletében foglaltaknál nagyobb mértékben tiltja vagy korlátozza. Az ennek való megfeleltetést biztosítja a rendelet több előírásának hatályon kívül helyezése.
A CityBoard-re, fa körüli hengerre és a forgó prizmatáblára vonatkozó előírások törlésre kerülnek, mert a gyakorlati tapasztalatok alapján azokat a városban már nem alkalmazzák.
A 23. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.