Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015.(IV.10.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és piacokról

Hatályos: 2015. 04. 15


KESZTHELY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

12/2015. (IV. 10.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és a piacokról


Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 1., 2. és 14. pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, valamint a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény rendelkezései figyelembevételével az alábbi rendeletet alkotja.


Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet hatálya Keszthely város közigazgatási területén a vásárt rendezőkre, illetve piacot fenntartóra, valamint a vásáron, illetve a piacon értékesítő tevékenységet folytatókra terjed ki.

(2) Vásár rendezésére és piac fenntartására csak az kaphat jogosítványt, aki az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában rendelkezik lakóhellyel vagy székhellyel.

(3) Vásáron és piacon csak az árusíthat, aki az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában rendelkezik lakóhellyel vagy székhellyel.


Az önkormányzati tulajdonú vásár- és piacterekre

vonatkozó rendelkezések


2. §


(1) Keszthely város területén a képviselő-testülete döntése alapján az önkormányzat tulajdonában lévő

a.) 638 hrsz-ú (Piac tér), 649 hrsz-ú, valamint a 650 hrsz-ú területeken tartható napi élelmiszer-, zöldség-gyümölcs-, ruhapiac, helyi termelői piac, valamint heti és napi használtcikk-vásár, továbbá

b.) a 714/2 hrsz-ú (Fő tér) területen élelmiszer, iparcikk, bio-, virág- és kézműves piac, helyi termelői piac, valamint alkalmi (ünnepi) vásár tartható, továbbá

c.) alkalmi (ünnepi) vásár tartható

 - a 995/10 hrsz-ú ingatlannak a Kossuth L. u sétálóutcai szakaszán;

- a 3817/1, hrsz-ú (Balaton-part), 3817/7 hrsz-ú (Bazár sor; nem önkormányzati tulajdonban lévő), 3828 hrsz-ú (sportpálya) és a 3829/2 hrsz-ú területen (Csik Ferenc sétány); és

- a 2811 hrsz-ú és a 2818/2 hrsz-ú (nem önkormányzati tulajdonban lévő) ingatlanon (Kis Szent Teréz Bazilika előtti területen).


3.§ (1) A piac fenntartását és üzemeltetését a VÜZ Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. látja el, mint vagyonkezelő.

(2) A piac működés rendjéről, szabályairól szóló szabályzatot a vagyonkezelő köteles megalkotni és jól látható helyen, a piac területén kifüggeszteni.


4.§ (1) Az alkalmi vásárok üzemeltetéséért, rendjéért a vásár fenntartója felelős.

(2) A vásár fenntartója a közterület igénybevételére vonatkozóan köteles az önkormányzattal a vonatkozó előírások szerint közterület használati szerződést kötni.


5. §


(1) A vásáron és a piacon csak a vagyonkezelő, illetve fenntartó és a helyhasználó között létrejött szerződés alapján, vagy helyhasználati díj megfizetése mellett a kijelölt helyen szabad árusítani.

(2) A vásári, és piaci helyhasználati díjakat – a bérleti díj és a napi helypénz díjtételeit, valamint a parkolási díjtételeket – a vagyonkezelő, illetve fenntartó állapítja meg.

(3) A szerződések megkötéséről, azok ellenőrzéséről, a díjak beszedéséről a vagyonkezelő, illetve fenntartó gondoskodik.


6. §


A helyhasználó a szerződésben meghatározott árusítóhelyet köteles rendeltetésszerűen használni, az egészségügyi, higiéniai előírásokat, az igényes és kulturált kereskedés-szolgáltatás szabályait betartani.


7. §


(1) A vásár és piac nyitvatartási idejét – az állandó árusítóhelyek nyitvatartási rendjét is beleértve – a vagyonkezelő, illetve fenntartó külön szabályzatában állapítja meg.

(2) A vásár és a piac nyitva tartásának idejéről a vagyonkezelő, illetve fenntartó a lakosságot tájékoztatni köteles.


8. §


Az árusító az áru eredetéről, minőségéről, mennyiségéről és áráról az ellenőrzésre jogosultnak felvilágosítást köteles adni. Az áru eredetét az arra alkalmas bizonylattal kell igazolnia annak, akit erre jogszabály kötelez.



Záró rendelkezések


9. §


(1) Jelen rendelet 2015. április 15-én lép hatályba.


(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete vásárokról és a piacokról szóló 9/2007. (II. 26.) számú rendelete.





                        Ruzsics Ferenc                                                        Dr. Horváth Teréz

                        polgármester                                                                       jegyző


Mellékletek