Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017.(I.26.) önkormányzati rendelete

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete 1/2017. (I. 26.) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezéséről, a házszámozás szabályairól, az emléktábla állítás rendjéről szóló 40/2007. (XI. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 02. 01- 2017. 02. 01

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete

1/2017. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, a házszámozás szabályairól, az emléktábla állítás rendjéről szóló 40/2007. (XI. 30.) önkormányzati rendelet

módosításáról


Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közterületek elnevezéséről, a házszámozás szabályairól, az emléktábla állítás rendjéről szóló 40/2007. (XI. 30.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Rendelet) az alábbiak szerint módosítja.


1.§ A Rendelet 10.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„10.§ (1) A házszámtáblát az építési frontban lévő épületek esetében annak homlokvonalán, a talajtól számított 2,5méter magasságban úgy kell elhelyezni, hogy az, az utcáról jól olvasható és látható legyen. Az építési fronttól távolabb levő épületek házszámtábláit a bejárati ajtókra kell kifüggeszteni.

(2) A házszámtáblák kihelyezése, beleértve a házszámváltozás miatt szükségessé váló cserét is, továbbá a megrongálódott, olvashatatlanná vált házszámtáblák kicserélése a tulajdonos, bérlő, használó (továbbiakban: tulajdonos) kötelessége, melynek költségei is őt terhelik.”



2.§ A Rendelet 11.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„11.§  (1) Az utca házszámozását úgy kell elvégezni, hogy a számok a város központjától kifelé haladva 1-től kezdődően növekedjenek. Az utca bal oldala páratlan, a jobb oldala páros számozást kap.

(2) Az (1) bekezdés alól kivételt képezhetnek:
a.) az általánostól eltérő beépítésű területek (pl. egyoldalú beépítésű utca);
b.) azok a területek, ahol a számozás az (1) bekezdésben rögzített szabálytól eltérően, de áttekinthető, követhető rend szerint alakult ki és az újraszámozás kedvezőtlenebb helyzetet teremtene.

(3) Új építési telkek kialakítása esetén, amelyik utcáról az új utca közvetlenül lecsatlakozik a házszámozást onnét kell kezdeni úgy, hogy az új utca jobb oldali teleksora páros számozást, bal oldali teleksora páratlan számozást kap a számok emelkedő sorrendjében.

(4) Meglévő építési telket érintő telekalakítás esetén a házszámot az eredeti házszám mellett az A,B,C betű alátörésével kell képezni.

(5) A kialakult házszámozást követően egyesített ingatlanok megtartják eredeti házszámukat.

(6) Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.

(7) Az (1)-(6) bekezdés rendelkezései a rendelet hatálybalépésekor már meglévő utcák házszámozását nem érintik. A számozás és alátörés alkalmazásánál elsősorban a meglevő állapot megtartására kell törekedni.”



3.§ A Rendelet 12.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„12.§ (1) A házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a bejelentésére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik. A kérelemben meg kell jelölni az ingatlan fekvését, helyrajzi számát, tulajdonosát, használóját továbbá a házszámozási kérelem okát.

(2) Az ingatlanok házszámozásának megváltoztatására csak indokolt esetben kerülhet sor. A házszám megváltoztatása különösen akkor indokolt, ha
a)    több ingatlan azonos utcanévvel és azonos házszámmal szerepel a hivatalos nyilvántartásban,
b)    az ingatlan valóságban használt címe és az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett címe nem egyezik,
c)    az ingatlan egyedi számszerű megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található,
d)    az ingatlan megosztására,
e)    az ingatlanok egyesítésére kerül sor.”



4.§ A Rendelet 13.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„13.§ (1) A város közterületein emléktábla – a (2) bekezdés kivételével – csak a képviselő-testület hozzájárulásával helyezhető el.

(2) Korábban már a hatályos jogszabályi előírások szerint kihelyezett emléktábla ideiglenes – a tábla vagy az épület felújításával kapcsolatos – eltávolításához, visszahelyezéséhez írásbeli kérelem alapján a polgármester előzetes hozzájárulásával kerülhet sor.”



5.§ (1) E rendelet 2017. február 1. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet a hatályba lépésének napját követő napon hatályát veszíti.






Ruzsics Ferenc

Dr. Horváth Teréz

polgármester

jegyző







Mellékletek