Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

változtatási tilalom elrendeléséről

Hatályos: 2023. 04. 01

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
változtatási tilalom elrendeléséről
Általános indokolás
Keszthely környékének egyik emblematikus, védett értéke az ún. „fenyves allé”. A messziről is jól látható, kettős fasor a város nyugati oldalán halad, a Szendrey majortól észak felé. Körülötte beépítetlen, mezőgazdasági területek vannak látszólag. Azonban a fasor keleti oldalán, a város felé jelentős mennyiségű, magántulajdonú telekingatlan található, melyek a belterület részét képezik. Többségük kertvárosi lakóövezetbe tartozik a korábbi és az új HÉSZ szerint is. Az eddig mozdulatlannak látszó ingatlanterületen egyszerre több érdeklődő és vásárló is megjelent és építési szándékukról, tervezőkön keresztül is értesültünk.
Az érvényes szabályozás előírt egyfajta rendet azáltal, hogy a telkeken oldalhatárra kell építeni a lakóházakat. Azonban a korábban egyirányú (a fasorra merőleges) telekosztást megváltoztatták az elmúlt időszakban. Szélesebb, de rövidebb telkek keletkeztek, melyek egymásra merőleges elrendezésben vannak. Ezek a telekméretek és elrendezés magában hordja annak veszélyét, hogy az új épületek rendezetlen összevisszaságban legyenek telepítve, és tömegük, tetőformájuk is nagyon eltérjen egymástól. Sok rossz példát láthatunk ilyen rendezetlen településképre országosan és helyben is. Ennek elkerülése érdekében, azért is, hogy az értékes fasor látványa is jobban érvényesülhessen, szükségesnek látszik egy az átlagosnál szigorúbb és részletesebb településképi szabályozást előírni a területre. Esetleg a HÉSZ-ben is egy kisebb módosításra lehet szükség. Addig is azonban, hogy ne épülhessenek meg olyan rossz példák, amelyek „precedenst” jelentenek a további épületekre nézve, változtatási tilalmat javaslunk elrendelni. Ennek a hatályát csupán az új szabály bevezetéséig javasolt természetesen fenntartani.
Az új szabályok lényege az, hogy előírt módon, egy vonalban és azonos tetőlejtéssel (40-45 fokos) kellene a közterület felőli oromfallal megjelenő házakat építeni. Az oromfalak maximális szélessége 7 méteres lenne, azzal kiegészítve, hogy az utcai homlokzatnál 5-6 méterrel hátrébb lehetne merőleges épületszárnnyal kibővíteni az épületeket. Ezen kívül nem nézhetnek garázsbejáratok a közterület felé. Ezzel elkerülhető volna az összevisszaság: lapostetős, „mediterrán” jellegű, széles és keskeny épületek kaotikus megjelenése. A fenyves allé felőli teleksornál pedig az országosan előírt, 5 méter mélységű előkert helyett 10 méteres előírást léptetnénk életbe. Jobban érvényesülhet a fasor, ha messzebb kerülnek az épületek tőle.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A változtatási tilalom által érintett helyrajzi számok felsorolását tartalmazza.
A 2. §-hoz
A változtatási tilalom fenntartásának időtartamát szabályozó rendelkezés.
A 3. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.