Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2023. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

Keszthely Város Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 15/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 16

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2023. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.16.
Keszthely Város Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 15/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Keszthely város településrendezési eszközeinek 2023. évi 1. módosítása két módosító indítványt tartalmaz, a módosítás célja egyrészt a HÉSZ előírásainak módosítása a garázs létesítési előírásokra vonatkozóan, másrészt a Fenyves allé és környezetének szabályozási előírásainak pontosítása.
Keszthely Város hatályos településrendezési tervei 2022-ben készültek el. A hatályos településrendezési eszközök az 36/2022. (III.30.) sz. határozattal elfogadott Településszerkezeti terv, valamint Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete Keszthely Város Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről.
A módosítás mielőbbi megvalósítása érdekében Keszthely Város Önkormányzat Képviselő-testülete 183/2023. (VII.13.) számú határozatával döntött Keszthely Város településrendezési tervének módosításáról.
A hatályos településrendezési eszközök közül jelen eljárásban a helyi építési szabályzat és annak mellékletét képező szabályozási terv módosítása szükséges. A módosítások a szerkezeti tervet nem érintik.
A településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 5.) Kormányrendelet 68. § (1) bek. bb) pontja alapján a településrendezési eszköz egyeztetése a módosítások tartalma alapján egyszerűsített eljárásban történhet.
A környezeti értékelés elkészítésének szükségességének eldöntésére irányuló, és a partnerségi egyeztetési szakasz lezajlott.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelkezés tartalmazza a rendelet-módosítás okán szükségessé vált fogalom magyarázatot.
A 2. §-hoz
A szakasz rögzíti a kormányrendelettől eltérő parkoló-, illetve garázs létesítési szabályokat. A telken kívüli parkoló létesítés szabályait, egyes eseteit önálló önkormányzati rendelet rögzíti.
A 3. §-hoz
A beépítésre szánt területek részletes övezeti előírásait tartalmazó szakaszok között a Fenyves allé módosított beépítési feltételeit részletező előírásokat tartalmazza.
Az övezet beépítési paramétereit a rendelet 2. mellékletét képező szabályozási tervlap és a 3. mellékletét képező táblázat tartalmazza.
A 4. §-hoz
A beépítésre szánt területek részletes övezeti előírásait tartalmazó szakaszok között a módosított gépkocsi elhelyezési kötelezettséghez igazított szövegtartalom.
Az 5. §-hoz
A közlekedési és közműelhelyezési terület (Köu, Kök) terület című szakasz kiegészül a Fenyves allé menti területre vonatkozó növénytelepítési előírásokkal.
A 6. §-hoz
A Zöldterület (Zkp, Zkk) terület című szakasz kiegészül a Fenyves allé menti területre vonatkozó növénytelepítési előírásokkal.
A 7. §-hoz
A rendelkezés megállapítja a módosított rendelet módosított mellékleteit. A mellékletek kiegészítik a normaszöveget a tervi tartalmakkal, területi lehatárolásokkal vagy magyarázó ábrákat tartalmaznak a normaszöveg alkalmazásának elősegítése érdekében.
A 8. §-hoz
A rendelkezés megszünteti a rendelet-módosítás okán szükségtelenné vált fogalom magyarázatot.
A 9. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezések.
A 10. §-hoz
Az átmeneti rendelkezés a hatályba lépéskor folyamatban lévő ügyekben történő alkalmazhatóságot tartalmazza annak érdekében, hogy az ügyfelek számára kedvezőbb elbírálás lehetőségét biztosítson a folyamatban lévő hatósági eljárásokban.
Az 1. melléklethez
A melléklet rendelethez készült szabályozási tervlapot tartalmazza szelvényekre felosztva jelmagyarázattal ellátva a teljes közigazgatási terület belterületeire külön tervlapként.
A 2. melléklethez
A melléklet az egyes építési övezetekre vonatkozó főbb előírásokat tartalmazza táblázatos formában, megkönnyítve a rendelet alkalmazhatóságát.