Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 22/2017. (XII.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 16

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.16.
a településkép védelméről szóló 22/2017. (XII.14.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Keszthely Város településképi rendeletének 2024. évi 1. módosítása három részből épül fel.
Egyrészt a város helyi építési szabályzatának és szabályozási tervének (HÉSZ) a „Fenyves allé és a Csókakői patak közti lakóterület” beépíthetőségére vonatkozó módosításokhoz kapcsolódik, az ott elhelyezhető épületek, építmények megjelenését, kialakításának lehetőségeit szabályozza le. A terület lehatárolását térképi melléklet csatolása segíti.
Másodrészt jelen rendelet módosítását szükségessé tette a klimatizáló berendezések elhelyezésére vonatkozóan megjelent növekvő igény, ezért a rendelet pontosítja, részletezi azok elhelyezési lehetőségeit.
Harmadrészt a 2023. év végén megjelent törvénymódosítás (2023. évi CVII. törvény) előírja a településkép védelméről szóló 2016. évi LIV. törvény (továbbiakban: Tvtv.) módosulása kapcsán a helyi önkormányzat képviselő-testülete településképi rendeletének jogszabályi megfeleltetését.
A Fenyves allé és a Csókakői patak közti lakóterületek egységes és szabályozott beépítése érdekében Keszthely Város Képviselő-testülete a 15/2023. (III.31.) önkormányzati rendeletével változtatási (beépítési) tilalmat rendelt el a területre vonatkozóan az új beépítési előírások rendeleti szabályozása megalkotásának idejéig. Jelen rendelet elfogadásával, illetve a HÉSZ 2023. decemberében történt módosításával a szabályozás, a beépítési lehetőségek, a terület beépítési karakterének kialakítása megtörténik.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet módosítás okán szükséges volt új melléklet hozzácsatolása.
A 2. §-hoz
A szakasz rögzíti a településképi szempontból meghatározó területen elhelyezendő épületekkel kapcsolatos elvárásokat.
A 3–5. §-hoz
A Tvtv-nek megfelelő szövegmódosítás.
A 6. §-hoz és a 7. §-hoz
Klíma-, parabola(tányér)- és antenna-berendezések, illetve napelemek, napkollektorok elhelyezéséhez kapcsolódó módosítások.
A 8. §-hoz
A rendelet módosítás okán szükséges volt új melléklet hozzácsatolása. A rendelkezés megállapítja a módosított rendelet módosított mellékleteit. A mellékletek térképi és szöveges formában is segítik a területi lehatárolásokat.
A 9. §-hoz
A Tvtv-nek megfelelő szövegmódosítás.
A 10. §-hoz
A rendelkezés törli a HÉSZ és a Tkr. módosítások idejére elrendelt változtatási tilalom hatályosságát.
A 11. §-hoz
A gyors hatályba léptetést indokolja a változtatási tilalom feloldásának szükségessége, a HÉSZ módosítás decemberi hatályba lépése, illetve a jogszabály változásnak (Tvtv.) való megfeleltetés határideje.
Az 1. melléklethez
A melléklet jelenleg is a Tkr. mellékleteként szerepel, számozása került pontosításra a jogszabályalkotásnak megfelelően.
A 2. melléklethez
A melléklet az újonnan leszabályozott terület (Fenyves allé és Csókakői patak közti lakóterület) térképi és szöveges lehatárolását rögzíti.