Lenti Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2010. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

Hatályos: 2012. 11. 29- 2012. 12. 21

Lenti Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2010. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

2012.11.29.

Lenti Város Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében foglaltakra tekintettel az alábbi rendeletet alkotja:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet alkalmazása során közterületnek minősül az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában meghatározott fogalom alá tartozó terület.

(2) A rendelet szabályait nem kell alkalmazni a vásárokról és a piacokról szóló 4/2008. (II.28.) önkormányzati rendelet által szabályozott kérdésekben.

2. Értelmező rendelkezések

2. § A rendelet alkalmazása szempontjából:

1. alkalmi rendezvény: a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) korm.rendelet 28. § a) pontjában meghatározott fogalom.

2. folyamatos helyhasználat: építési munka végzése esetén megszakításoktól függetlenül a közterület ugyanazon területére, ugyanazon engedélyes által gyakorolt használat.

3. folyamatos járműtárolás: a tehergépjárműveknek, kamionoknak, vontatványoknak, nehézgépjárműveknek, mezőgazdasági gépeknek, vontatóknak, autóbuszoknak a közterületen történő – megszakításoktól függetlenül – visszatérő jellegű parkírozása.

4. hirdető: akinek érdekében a plakát, hirdetmény kihelyezésre kerül, továbbá aki a plakát, hirdetmény kihelyezését megrendeli.

5. hirdetőberendezés: reklám-, hirdető- és cégtábla, építmény, utcabútor, a KRESZ-ben, és a közlekedési ágazatban, szabványban nem szereplő tábla, plakáthordozó, valamint egyéb eszköz, amely reklám, hirdetmény elhelyezésére szolgál, illetve azt közvetíti.

6. járműtárolás: közúton vagy más közterületen járművel a folyamatos fel- és lerakodáshoz, az okmánykezeléshez, valamint indulás előtt vagy érkezés után a szálláshelyek környékén a járművezető pihenő ideje alatt tartózkodáshoz szükséges idő feletti egyhelyben maradás.

7. közterületi értékesítés: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 14. pontjában meghatározott fogalom.

8. mozgóbolt: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 17. pontjában meghatározott fogalom.

9. reklám: minden olyan figyelemhívásra alkalmas közlés, információ, tevékenység, amely valamely áru kelendőségének növelésére, szolgáltatás igénybevételére vagy ennek fokozására irányul, vagy valamely tevékenységet népszerűsít.

10. üzlet: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 17. pontjában meghatározott fogalom.

11. üzemképtelen jármű: az a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt, baleset folytán megsérült és elhagyott jármű, műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan jármű.

3. A közterület használata

3. § (1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület-használat) hozzájárulás szükséges.

(2) Közterület-használati hozzájárulást kell beszerezni a (3) bekezdésben foglaltak kivételével:

1. a közterületbe 10 cm-en túl benyúló kirakatszekrény, hirdetőberendezés, üzleti védőtető,

2. közterületen hirdetőberendezés, árubemutató vitrin elhelyezéséhez, valamint olyan személy közterületen történő tartózkodásához, aki reklám célú transzparenst hordoz,

3. az üzlet homlokzatával érintkező közterületen történő árubemutatáshoz,

4. építési, felújítási munkálatokkal kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, felvonulási épület elhelyezéséhez, építési munkaterület lehatárolásához,

5. alkalmi, üzlet előtti, rendezvényeken történő árusításhoz,

6. könnyűszerkezetes tetővel fedett vagy fedetlen vendéglátóipari előkert, kerthelyiség, terasz kialakításához,

7. mutatványos tevékenység folytatásához, kiállítás, vásár, alkalmi vásár, sport- és kulturális rendezvényekhez,

8. közúti közlekedésre alkalmatlan jármű legfeljebb 30 napig történő tárolásához,

9. üzlet, pavilon, garázs, árusító és egyéb fülke elhelyezéséhez,

10. film, rádió és televízió felvételhez, ha az a közterület rendeltetésszerű használatát 30 percnél hosszabb ideig akadályozza,

11. köztisztasággal kapcsolatos építmény, tárgy elhelyezéséhez,

12. távbeszélő fülke, fülke nélküli távbeszélő készülék, postai levélszekrény, totó-lottó láda elhelyezéséhez,

13. üzleti szállítás, vagy rakodás alkalmával göngyöleg elhelyezéséhez, árukirakodáshoz,

14. közúti közlekedéssel és fuvarozással kapcsolatos állomáshely, indítófülke, pénztárfülke, fedett várakozóhelyiség, üzemanyagtöltő-állomás, iparvágány elhelyezéséhez,

15. e rendelet 17. § (1) bekezdésében foglaltak szerinti közterület-használathoz,

16. taxi-kiállási hely elhelyezéséhez,

17. mozgóbolttal történő árusításhoz,

18. közúti közlekedési szolgáltatást végző járművekhez,

19.2 közterületen közmű kábel és egyéb közművezeték elhelyezése, létesítése, fenntartása, hibaelhárítása céljából történő igénybe vételéhez.

(3) Nem kell közterület-használati hozzájárulás:

1. az úttartozék és közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezés elhelyezéséhez,

2. üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdetőberendezés, cég- és címtábla elhelyezéhez, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik bele,

3. a tüzelőanyag, építőanyag, bútor, lakásfelszerelési cikk, konténer 48 órát meg nem haladó és a közlekedést nem zavaró tárolásához.

II. Fejezet

A közterület-használati hozzájárulás megadása

1. A közterület-használati hozzájárulás tartalma

4. § (1) A közterület-használati hozzájárulás

a) fix helyhez kötött, alapzattal rendelkező pavilon, hirdetőberendezés esetén visszavonásig,

b) egyéb esetben meghatározott időre, legfeljebb 1 évre adható.

(2) A fizetendő díj megállapításánál minden megkezdett négyzetmétert egésznek kell számítani, a töredékhónapot, illetve töredéknapot egész hónapnak, illetve napnak kell tekinteni. A meghatározott időre szóló közterület-használati hozzájárulás a jogosult kérelmére meghosszabbítható, kivétel ez alól a 3. § (2) bekezdés 8. pontja.

(3) A közterület-használati hozzájárulás másra át nem ruházható. Nem minősül a hozzájárulás átruházásának, ha a jogosult a közterületen folytatni kívánt tevékenységét ténylegesen a kérelmében megjelölt és a hozzájárulásban is megnevezett személyek végzik.

(4) A közterület-használati hozzájárulás ügyében a polgármester dönt. A polgármester, amennyiben a kérelemnek helyt ad, és az ügyben nincs ellenérdekű ügyfél, egyszerűsített határozatot hozhat.

(5) A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelmet legkésőbb a tervezett közterület-használatot megelőzően 15 nappal a Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) Közigazgatási Osztályához kell benyújtani, amely az ügyet döntésre előkészíti.

(6) Mozgóbolt útján történő árusítás:

a) a gyermekintézmény előtt tilos,

b) a gyermekintézményekben az intézményvezető előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Mozgóbolttal történő árusításhoz Lenti város területén a Petőfi u. 34/B., a Táncsics u. 15., a Gyár u. 1., és a Béke u. 40. szám előtt, Lenti-hegy területén, Lentikápolna, Bárszentmihályfa, Mumor, Lentiszombathely és Máhomfa városrészekre adható hozzájárulás. Ezen területek kivételével a mozgóbolttal történő árusítás tilos.

2. A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelem

5. § (1) A hozzájárulást az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, Hivatal Közigazgatási Osztályán kell kérni.

(2) A közterület-használati hozzájárulást annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(3) Ha a közterület állandó jellegű használata építési, létesítési engedélyhez kötött épület, vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, a hozzájárulást az építési, létesítési engedély iránti kérelemben az építtetőnek kell kérnie.

(4) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék elhelyezése céljából szükséges, a hozzájárulást a kivitelezőnek kell kérnie.

(5) A hozzájárulás iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét vagy cégnevét, lakcímét vagy székhelyét,

b) a közterület-használat célját, időtartamát,

c) a közterület-használat módjának, mértékének pontos meghatározását,

d) az igénybevétel helyének megjelölését egyértelmű leírással vagy helyszínrajzzal,

e) a hozzájárulást kérő vállalkozó vagy gazdasági társaság adószámát és számlaszámát,

f) a kérelmező által folytatni kívánt tevékenységre jogosító okirat egyszerű másolatát,

g) ideiglenes építmények, kereskedelmi pavilonok, árusító és egyéb fülkék, önálló hirdető-berendezések esetén műszaki terv, fotó, vagy szabatos műleírás becsatolása kötelező,

h) a hirdetőberendezés elhelyezéséért és elbontásáért felelős személy nevét, címét.

(6) A közterület-használati hozzájárulás eredeti példányát, illetve annak hiteles másolatát a tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani, és Lenti Város Jegyzője által ellenőrzésre feljogosított köztisztviselőjének felszólításra felmutatni.

3. A közterületi-használati hozzájárulás megadása

6. § (1) A közterület-használati hozzájárulás jogosultja a kérelmező.

(2) A hozzájárulás megadása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályzatot, a városrendezési terveket, a városképi és műemlékvédelmi, a köztisztasági követelményeket. A közterület időszakonként megismétlődő használatára esetenként legfeljebb egy évre lehet hozzájárulást adni.

(3) Azokon a területeken, ahol az igények várhatóan meghaladják a rendelkezésre álló közterületek nagyságát az igénybe vehető közterületeket ki kell jelölni, meghirdetni és a jelentkezők között versenytárgyalás alapján a polgármester dönt.

(4) Közterület-használati hozzájárulás a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) korm.rendelet 5. mellékletében felsorolt termékek árusítására adható, a helyi rendeletben foglalt eltérésekkel.

(5)3

7. § (1) A városközpontban árusításra vonatkozó hozzájárulás akkor adható, ha:

a) a lakosság alapellátása szempontjából indokolt,

b) a tevékenységre kimondottan a közterületi árusítás a jellemző.

(2) Nem adható ki közterület-használati hozzájárulás:

1. Petőfi-Dózsa utcák deltájában a kis üzletek előtti parkba,

2. a templomkertbe és az 56-os emlékmű környékére, azaz a Zrínyi utcától a Kossuth utca és Templom tér által határolt terület, és a templom melletti parkoló Kossuth utcai bejáratától az OTP-ig terjedő zöld terület,

3. a Kossuth utca 4-6. szám alatti tömbházak között található parkba,

4. Kossuth utcán a régi temető helyén lévő parkba,

5. a gimnázium előtti parkba,

6. a játszóterek területére,

7. a Kossuth u. 1. és 3. szám alatti tömbházak előtt található zöldövezetbe, járdára,

8. útkereszteződéseknél az útpadkától számított 3 méteren belülre,

9. folyamatos járműtárolás céljára.

(3) Vándorcirkuszi tevékenység gyakorlása céljára a Vörösmarty Mihály Általános Iskola melletti területre lehet a hozzájárulást megadni. Mutatványos tevékenység céljára a Lenti, Deák F. u. 6. szám melletti parkoló, és a Vörösmarty Mihály Általános Iskola melletti terület igénybevételére adható közterület-használati hozzájárulás.

(4) Városrészekben történő vándorcirkuszi, mutatványos tevékenység gyakorlása céljára hozzájárulást megadni az alábbi területre lehet:

1. Lentikápolnai városrész: Petőfi tér,

2. Lentiszombathelyi városrész: sportpálya,

3. Mumor városrész: Arany János utcai játszótér,

4. Bárszentmihályfa városrész: kultúrház környéke vagy sportpálya,

5. Máhomfa városrész: kultúrház udvara.

(5) A polgármester jogosult a kérelmet elutasítani, ha közterület-használati díj fizetése során a kérelem benyújtását megelőző 2 évben a kérelmezőnek 2 havi díjat meghaladó mértékű hátraléka volt.

4. A közterület-használati hozzájárulás tartalmi elemei

8. § (1) A hozzájárulásnak tartalmaznia kell:

a) a jogosult nevét és állandó lakóhelyének, telephelyének címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát vagy azt, hogy a hozzájárulás milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes,

c) a közterület-használat helyének, módjának mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) a hozzájárulás megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

e) a közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékének és fizetésének módját,

f) a kiadott hozzájárulás át nem ruházhatóságát,

g) az előírt határidőre történő díjfizetés elmaradása esetén a hozzájárulás visszavonásának lehetőségét,

h) a jogosult közterületet érintő tevékenységében résztvevő bejelentett családtagjainak és alkalmazottainak nevét és lakcímét,

i) a hirdetőberendezés elhelyezéséért és elbontásáért felelős személy nevét és címét.

(2) Az építőanyagok és szerkezetek tárolására vonatkozó közterület-használati hozzájárulásban elő kell írni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset- és egészségvédelmi óvórendszabályokban előírt módon történhet.

(3) A hozzájárulás megadását vagy megtagadását közölni kell:

a) a kérelmezővel,

b) a közterület-használati díj beszedésével megbízott szervvel, amely a Hivatal Pénzügyi Osztálya.

(4) Taxiállomás létesítésére vagy használatára kizárólagos joggal közterület-használati hozzájárulás nem adható. A taxi kiállási helyeket minden taxis alanyi jogon, érkezési sorrendben, a KRESZ előírásait betartva használhatja.

5. Üzemképtelen jármű közterületen történő tárolása

9. § (1) Közúti közlekedésre alkalmatlan üzemképtelen járművet közterületen, vagy közúton tárolni tilos. Az üzemben tartó vagy tulajdonos az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 30 napon belül eltávolítani.

(2) Az önkormányzat írásban köteles felszólítani az üzemképtelen jármű tulajdonosát, a járműnek a közterületről történő elszállítására. Az önkormányzat a járművet elszállítathatja, ha a jármű tulajdonosa a felszólításnak megadott határidőig nem tett eleget, vagy kiléte nem állapítható meg.

(3) A jármű elszállításakor felvett jegyzőkönyvnek tartalmazni kell – szükség esetén szakértő bevonásával – a jármű műszaki állapotának leírását, a járműben talált tárgyak felsorolását és a járműről a helyszínen készült fényképet.

(4) Az önkormányzat a tároló helyre történő szállítás után erről köteles írásban a jármű tulajdonosát értesíteni, valamint felszólítani a járműnek a tároló helyről 30 napon belül történő elszállítására. Ismeretlen járműtulajdonos esetén a felszólítást a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján és a városi televízióban közzé kell tenni.

(5) A járművért jelentkező tulajdonosoknak a járművet a felmerült költségek megfizetése ellenében át kell adni.

10. § (1) Az értékesítés szabályai: a felszólításban adott határidő letelte után 30 nappal a jármű értékesítésre kerül.

(2) Az önkormányzat szakértői becslés alapján az értékesítést meghirdeti. Amennyiben 6 hónap elteltét követően az üzemképtelen járművet nem értékesítik, a MÉH telepre kerül elszállításra.

(3) Az értékesítés során befolyt összeget a Hivatal a költségvetési elszámolási számláján tartja nyilván, valamint e pénzforrás terhére fizeti a szállítás és tárolás folytán felmerült költségeket.

(4) Nem kell tároló helyre szállítani azt a járművet, amelynek tulajdonosa nem állapítható meg, s amely a szakértői vélemény szerint alkatrészként bontva sem értékesíthető. E járművek hulladékként kerülnek értékesítésre.

(5) A jármű értékesítéséből származó, de a felmerült költségekkel csökkentett összeget a járműtulajdonos a kamatok felszámítása nélkül igényelheti, ha a tulajdonjogát egyértelműen igazolni tudja.

(6) Az eljárás során felmerült valamennyi költség a gépjármű tulajdonost terheli.

6. A közterület felbontásának és helyreállításának szabályai

11. § (1) Közterületen bontási munkát közterület-használati hozzájárulás birtokában lehet végezni az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben foglaltak szerint.

(2)4 Amennyiben a közterületet közút javítása, közműkábel vagy egyéb közmű vezeték közterület alatt vagy felett elhelyezett részeinek azonnali hibaelhárítása érdekében szükséges igénybe venni, a közterület-használati hozzájárulást 2 munkanapon belül kell megkérni a munkálatok megkezdését követően. A kérelemmel egyidejűleg igazolni kell, hogy a közterület-használati hozzájárulás előzetes megkérése milyen okból maradt el.

(3) Amennyiben a kérelmező olyan mértékű közterületbontáshoz kér engedélyt, amelynek mértéke, vagy egyéb ok miatt szakaszolás indokolt, a közterület-használati hozzájárulás – helyszíni bejárás alapján – szakaszolt közterületbontásként kerül megadásra.

(4) Közterület-használati hozzájárulás iránti kérelem benyújtását követően az érintett közterületről fényképfelvétel készül. A hozzájárulás iránti kérelem benyújtását követően a Hivatal Közigazgatási Osztálya megkeresi a Hivatal Önkormányzati és Városfejlesztési Osztályát, amely gondoskodik az eredeti állapotot igazoló fényképfelvétel elkészítéséről. Amennyiben a közterület-használati hozzájáruláshoz kapcsolódóan közútkezelői hozzájárulás megadása is indokolt az Önkormányzati és Városfejlesztési Osztály erről is gondoskodik.

(5) A közterület-használat jogosultja a közterület-használat befejezését követően 3 munkanapon belül tájékoztatja az Önkormányzati és Városfejlesztési Osztályt a munkálatok befejezéséről, amely ellenőrzi az eredeti állapot helyreállítását, amelyet fényképfelvétellel dokumentál.

(6) Közterület fenti célú igénybe vétele esetén a 3. mellékletben foglalt nettó díjak az irányadók.

7. A közterület helyreállítása

12. § (1) A felbontott közterület helyreállításának folyamatos ellenőrzéséről az Önkormányzati és Városfejlesztési Osztály gondoskodik. A felbontott közterület helyreállítását az érvényben lévő műszaki szabványok és irányelvek figyelembevételével kell elvégezni.

(2) Amennyiben a burkolatbontással járó munkavégzés bármely ok miatt szünetel, úgy a kérelmező köteles azt az Önkormányzati és Városfejlesztési Osztályon bejelenteni. Ez esetben előírható a közterület azonnali helyreállítása.

(3) Ha a munkavégzés technológiai okok miatt határidőre nem fejeződött be, vagy egyéb okból 3 napnál tovább szünetel, a Polgármesteri Hivatal jogosult a felbontott közterületet a kérelmező költségére helyreállítani.

(4) November 15. és március 15. közötti időszakban a közterületet felbontani az azonnali hibaelhárítási munkák végzésén túl különösen indokolt esetben a polgármester külön engedélye alapján lehetséges.

(5) Ha a körülmények indokolják, a közterület-használati hozzájárulásban a helyreállításra két határidőt kell megállapítani:

a) az ideiglenes helyreállítás határidejét,

b) a végleges helyreállítás határidejét.

Amennyiben a hozzájárulásban foglaltaktól eltérő nyomvonal igénybevételére, vagy határidő módosításra van szükség, úgy az engedélyező hatóságtól azonnal hozzájárulást kell kérni.

(6) Amennyiben a helyreállított szilárd burkolat a garanciális idő alatt megsüllyed, a kérelmező köteles a burkolatot a megsüllyedt szakaszon teljes szélességben helyreállítani. Ha ezt nem teszi meg, a munkát a Hivatal jogosult a kérelmező terhére elvégezni, és a helyreállítási költséget kérelmező bankszámlájáról azonnali beszedési megbízással leemelni.

(7)5 A (6) bekezdésben foglalt esetben a közterület-használati díj fizetési kötelezettség a burkolat megsüllyedésének észlelésétől számítva a kérelmezőt mindaddig terheli, amíg a burkolat helyreállításáról nem gondoskodik.

8. Közterületen történő munkavégzés

13. § (1) A közterületet igénybevevő köteles:

1. a bontási munkákkal érintett területtel szomszédos ingatlanok tulajdonosait a bontási munkák megkezdése előtt 8 nappal értesíteni a bontás kezdésének és a helyreállítás befejezésének várható időpontjáról,

2. forgalomterelés, forgalomkorlátozás esetén a helyi tömegközlekedést végző vállalat előírásai szerint, de legkésőbb az elterelés, korlátozás időpontja előtt 3 nappal a helyi sajtó útján a lakosságot előzetesen tájékoztatni,

3. a munka során a növényzet védelméről a kiadott közterület bontási hozzájárulásban meghatározott egyedi előírás szerint gondoskodni,

4. az érintett területen a szemétszállító jármű munkája zavartalanságát biztosítani, vagy a hulladékgyűjtés többletköltségét megtéríteni,

5. a munkaterületen lévő csapadékvíznyelő rácsokat letakarni, a munka befejezése után az aknákat felülvizsgálni és gondoskodni az eredeti állapot helyreállításáról,

6. a munkálatok elvégzése után a végleges helyreállításig a nyomvonalat biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban tartani, a bekövetkező süllyedéseket azonnal kijavítani.

9. Közút felbontása közterület-használati hozzájárulás nélkül

14. § (1) Nem adható újabb közterület-használati hozzájárulás, amennyiben:

a) a munkavégzés nem kerül bejelentésre vagy a befejezéséről a közterület-használat jogosultja nem a jelen rendeletben előírt határidőben értesíti az Önkormányzati és Városfejlesztési Osztályt,

b) a közterületet a közterület-használat jogosultja nem eredeti állapotnak megfelelően adja át,

c) a közterület-használat nem a közútkezelői hozzájárulásnak megfelelően történik.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben az újabb hozzájárulás megadásának feltételei:

d) az eredeti állapot helyreállítása,

e) a közterület-használat díjának megfizetése,

f) az utólagos bejelentésről való gondoskodás a munkavégzés megkezdését követően.

10. A közterület-használati díj

15. § (1) A jogosult csak az engedélyben meghatározott közterület-használati díj befizetését követően kezdheti meg a közterület-használatot.

(2) A jogosult a közterület használati díjat – függetlenül a tényleges igénybevételtől – köteles megfizetni, kivéve, ha az igénybevételt a 14. § (1) bekezdésében foglaltak miatt volt kénytelen szüneteltetni.

(3) A közterület-használati díj mértékét és fizetésének módját az önkormányzati képviselő-testület állapítja meg. A fizetendő közterület-használati díjat és megfizetésének módját a hozzájárulás megadásakor a hozzájáruló határozza meg.

(4) Tízszeres díj jár a hozzájárulás nélküli vagy megengedett mértéken felül elfoglalt közterületért.

(5) A közterület-használati díjat a hozzájáruláshoz csatolt készpénz átutalási megbízással vagy átutalással kell megfizetni.

16. § (1) A közterület-használati hozzájárulás megadásáról a Pénzügyi Osztály nyilvántartást vezet. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell:

a) a sorszámot,

b) a jogosult nevét, lakcímét,

c) a közterület használatának helyét, mértékét, időtartamát,

d) a közterület-használat díját,

e) a ténylegesen befizetett díj összegét,

f) a befizetés időpontját.

(2) A díjak befizetését a Pénzügyi Osztály folyamatosan figyelemmel kíséri és a hátralékosokat felszólítja, valamint kezdeményezi a behajtási eljárás megindítását. Egyidejűleg megkeresi a Közigazgatási Osztályt a közterület-használati hozzájárulás visszavonásának kezdeményezése céljából.

(3) A közterület-használati díjszabást a 2. melléklete nettó módon tartalmazza az alábbi területi kategóriák figyelembevételével:

I. övezet: a központi városrész közterületei,

II. övezet: a városrészek közterületei.

11. Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

17. § (1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a) a fegyveres erők, a fegyveres testületek, rendészeti szervek, mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezése,

b) a postai és távközlési tevékenységgel kapcsolatos létesítmények és berendezések elhelyezése,

c) az országos és helyi közforgalmú vasutaknak, továbbá a közforgalmú közúti, vízi, és légi közlekedési vállalatoknak a feladatuk ellátását szolgáló létesítményei elhelyezése,

d) a szobrok, emlékművek, díszkutak, vízmedencék, szökőkutak, alapzatos zászlórudak és a köztárgyak elhelyezése,

e) a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek,

f) közérdekű, köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezése,

g) ingyenes kulturális és szórakoztató tevékenység,

h) választási, politikai rendezvények tartása,

i) társadalmai és vallási ünnepek megtartása,

j) fizetett parkolók által elfoglalt közterületek,

k) kiállítás, sport és kulturális rendezvények után,

l) az önkormányzat intézményeinek, alapítványoknak.

12. A közterület-használat megszüntetése, szüneteltetése és a hozzájárulás megvonása

18. § (1) A közterület-használat közérdekből bármikor megszüntethető. Ilyen esetben a jogosult részére, amennyiben ezt kérelmezi, másutt kell a közterület-használat lehetőségét biztosítani.

(2) Ha jogosult a közterület-használatát meg kívánja szüntetni, ezt köteles a tervezett megszüntetést megelőzően legalább 15 nappal bejelenteni, a közterület-használati hozzájárulást pedig a visszavonásról szóló döntés kézhezvételét követő 3 napon belül leadni.

(3) Meg kell vonni a hozzájárulást, ha a jogosult a közterületet nem a megadott célra és módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig nem tesz eleget.

(4) Ha a közterület-használat a (2)–(3) bekezdésben említett módon szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.

(5) A közterület-használat indokolt esetben a jogosult kérésére szüneteltethető, a szüneteletetés mértéke legfeljebb 6 hónap lehet. A szünetelés lejártát követően a közterület-használat változatlan feltételekkel tovább folytatódik.

(6) A hozzájárulás megvonásának van helye,

a) ha a visszavonásig vagy legfeljebb egy évre engedélyezett felépítmény, hirdető berendezés, árusító- és egyéb fülke állapota, állaga miatt, vagy az időközben megváltozott környezete miatt a városképi szempontoknak nem felel meg,

b) ha a hozzájárulásban szereplő közterület más célra vagy városfejlesztési felhasználásra kerül.

13. A közterület hozzájárulás nélküli használatának jogkövetkezményei

19. § (1) A közterület-használat hozzájáruláshoz kötött, de hozzájárulás nélküli használata esetén a használó a hozzájáruló hatóság felhívására köteles 15 napon belül a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén helyreállítani. Amennyiben a használó a hatóság felhívására, az abban megjelölt határidőn belül nem tesz eleget, az önkormányzat a használó költségére, kártalanítási igény kizárásával gondoskodik az eredeti állapot helyreállításáról.

(2)6 Azt, aki közterületet hozzájáruláshoz kötött esetben hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulásban foglalt feltételektől eltérő módon használ, a szabálysértés jogkövetkezményein túlmenően, a hozzájárulás nélküli vagy az eltérő használat időtartamára az egyébként fizetendő közterület használati díj tízszeresének megfizetésére lehet kötelezni, amíg a közterület helyreállítása nem történik meg.

(3) Ha a közterületet hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérő módon használó, a hozzájárulás feltételeinek megfelel – kérelmére – a hatóság a közterület-használathoz hozzájárulhat. Ezzel azonban a használó nem mentesül a (2) bekezdésben említett következmények alól.

(4) Az (1) bekezdésben foglalt jogkövetkezmény nem vonatkozik közterület-használatának 12–14. §-ban meghatározott eseteire.

14.7 Tiltott, közösségellenes magatartások

20. § (1) Tiltott, közösségellenes magatartást követ el, aki

a) reklámtáblát, hirdetményt, plakátot közterületen nem az erre a célra rendszeresített hirdetőtáblán, vagy fák törzsére helyez el,

b) zöldterületre gépjárművel behajt, azon parkol, várakozik, parkban, zöldterületen járművel nem a kijelölt úton közlekedik,

c) közterületet rendeltetésétől eltérő célra igénybe vesz,

d) közterületet a közterület használatáról szóló önkormányzati rendeletben megengedett célra, hozzájárulás nélkül igénybe vesz,

e) közterületet a hozzájárulástól eltérő módon, mértékben, vagy a közterület használatáról szóló önkormányzati rendeletben meg nem engedett célra igénybe vesz, vagy

f) vállalkozói tevékenység ellátásához, magángazdálkodáshoz szükséges gépet, gépjárművet közterületen rendszeresen vagy hosszabb időn át tárol.

(2) A tiltott, közösségellenes magatartásokkal kapcsolatos eljárásra a tiltott, közösségellenes magatartások megállapításáról, a tiltott, közösségellenes magatartás elkövetőjével szembeni pénzbírság kiszabásának szabályairól, valamint az ezzel összefüggő egyes önkormányzati rendeletek módosításáról szóló 44/2012. (V. 30.) önkormányzati rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

21. § (1) Ez a rendelet 2010. július 1-én lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Lenti Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2004. (XI.5.) önkormányzati rendelete a közterület használatáról.

(3) A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.

1

A rendelet szövegét a 34/2012. (III.29.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2012. március 30-tól.

2

A rendelet szövegét a 29/2010. (XI.25.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2010. november 26-tól. A 29/2010. (XI.25.) önkormányzati rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

3

Hatályon kívül helyezte a 34/2012. (III.29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2012. március 30-tól.

4

A rendelet szövegét a 29/2010. (XI.25.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2010. november 26-tól. A 29/2010. (XI.25.) önkormányzati rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

5

A rendelet szövegét a 29/2010. (XI.25.) önkormányzati rendelet 1. §-a egészítette ki. Hatályos: 2010. november 26-tól. A 29/2010. (XI.25.) önkormányzati rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

6

A rendelet szövegét a 29/2010. (XI.25.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2010. november 26-tól. A 29/2010. (XI.25.) önkormányzati rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

7

A rendelet szövegét a 44/2012. (V.30.) önkormányzati rendelet 4. alcím 6. §-a módosította. Hatályos: 2012. május 31-től. A 44/2012. (V.30.) önkormányzati rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően elkövetett tiltott, közösségellenes magatartások esetében kell alkalmazni.