Lenti Város Önkormányzat Képviselő-testülete 19/2021. (VIII. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű tanulók ösztöndíj támogatásáról szóló 18/2018. (VIII. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 08. 26

a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű tanulók ösztöndíj támogatásáról szóló 18/2018. (VIII. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Lenti Város Önkormányzata a 2018/2019. tanév első félévétől biztosítja a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű tanulók részére az ösztöndíj támogatást a „Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek EFOP-3.9.2-16” című pályázat keretében. Lenti Város Önkormányzata a pályázat keretében a szegénységben élő hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek tanulmányi előmenetelének támogatására sajátos ösztöndíjrendszer bevezetését vállalta, melynek megvalósításához megalkotta a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók ösztöndíj támogatásáról szóló 18/2018 (VIII.23.) számú önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: ÖR.).

Az ösztöndíj célja a szegénységben élő, jó képességű gyerekek tanulmányi előmenetelének támogatása, továbbtanulásuk elősegítése, motiváltságuk biztosítása, a családi támogatottság kialakításával.

Az elmúlt 6 félév során benyújtott ösztöndíj pályázatok alapján megállapítható, hogy a tanulmányi átlagok nem javultak a pályázók esetében, az ösztöndíj támogatás jogosultsági feltételeként meghatározott alacsony tanulmányi átlag nem volt ösztönző hatással a gyermekek tanulására.

A tanulás ösztönzése érdekében az ÖR-ben jogosultsági feltételként eddig meghatározott

általános iskolás esetében 2,6 feletti,

szakiskola esetében szakmai tantárgyakból 2,75 feletti,

gimnázium esetében 3,00 feletti

tanulmányi állagokat a gyermekek tanulásra való ösztönzése érdekében javasolt

általános iskolás esetében 3,75 feletti,

szakiskola esetében szakmai tantárgyakból 3,51 feletti,

gimnázium esetében 4,00 feletti

tanulmányi átlagban meghatározni.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A módosító rendelkezéseket tartalmazza.

A 2. §-hoz

A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.