Lenti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális gondoskodásról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 28

Lenti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.28.
a szociális gondoskodásról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban: Szoc. tv.) foglaltak szerint a szociális ellátás feltételeinek biztosítása a helyi önkormányzatok feladata is. Az Szt. rendelkezéseit figyelembe véve jelenleg Lenti Város Önkormányzati képviselő-testületének a szociális gondoskodásról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: ÖR.) tartalmazza a Lentiben élő családok és személyek részére adható pénzbeli és természetbeni juttatásokat.
Az ÖR-ben az ellátási formák jogosultsági értékhatárai az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének figyelembevételével kerültek meghatározásra.
Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló 2022. évi L. törvény
2023. január 1-jével többek között a Szoc. tv-t is módosította. A törvényjavaslat eredeti előterjesztésében és az egységes javaslattervezethez benyújtott előterjesztői indokolás szerint a törvény a társadalombiztosítási nyugdíjakhoz nem kapcsolódó ellátásokra, jövedelemhatárokra és egyéb összeghatárokra - a bírósági végrehajtásról szóló törvény kivételével – egységes viszonyítási alapot vezet be szociális vetítési alap elnevezéssel. A változás oka, hogy az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege elsősorban a nyugdíjszakágazat mutatószáma, amelyet a társadalombiztosítási nyugellátásokhoz kapcsolódóan használnak.
A Szoc. tv. módosításának következtében változik a – társadalombiztosítási nyugdíjakhoz nem kapcsolódó – szociális ellátások és támogatások összegének megállapításánál a viszonyítási alap, mely 2023. január 1-jét követően nem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege (jelenleg 28 500,- Ft) lesz, hanem az ún. szociális vetítési alap.
A Magyarország 2023. évi központi költségvetésének a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól szóló 613/2022. (XII. 29.) kormányrendelet 15. §-ában meghatározottak szerint 2023. évben a szociális vetítési alap összege 28 500,- Ft.
A jogszabályszerkesztést támogató rendszernek történő megfelelés érdekében szükséges az ÖR. technikai módosítása úgy, hogy a lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás esetében az ÖR. 8. § (4) bekezdésében szereplő támogatás mértékét meghatározó képlet az ÖR. 10. mellékletében kerül feltüntetésre.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
A módosító rendelkezéseket tartalmazza.
A 4. §-hoz és az 5. §-hoz
A hatályba léptető és átmeneti rendelkezéseket tartalmazza.
Az 1. melléklethez
A TM kiszámításának módját tartalmazza.