Lenti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a lakások és helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről

Hatályos: 2023. 09. 29

Lenti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.29.
a lakások és helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről
Általános indokolás
A lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) 2. számú melléklete tartalmazza az önkormányzat bérleti, illetőleg elidegenítési rendeletének tartalmát.
A rendelet magasabb szintű jogszabályi rendelkezéseknek való megfelelés vizsgálatakor megállapítást nyert, hogy a rendelet nem tartalmazza a bérlőtársi szerződés megkötésének, továbbá a lakásban maradó társbérlő részére a megüresedett társbérleti lakrész bérbeadásának feltételeit a Ltv. 4. § (3) bekezdésében és az 5. § (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően.
Nem tartalmazza a lakások elidegenítéséből származó bevételek felhasználásának részletes szabályait az Ltv. 62 § (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően.
Nem tartalmazza a helyiség bérleti jogának cseréjéhez, illetőleg átruházásához történő bérbeadói hozzájárulás feltételeit az Ltv. 42. §-ában foglaltaknak megfelelően.
Nem tartalmazza a törvény alapján elővásárlási joggal érintett helyiségek vételárának mértékét és megfizetésének módját, feltételeit az Ltv. 58. § (1)-(2) bekezdésében, valamint a törvény alapján elővásárlási joggal nem érintett helyiségek eladásának feltételeit az Ltv. 58. § (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) módosítása 2023. január 1-jétől bevezette a szociális vetítési alap fogalmát, így az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyébe a szociális vetítési alap lépett.
Fentiek okán javasolt az ÖR. hatályon kívül helyezése és új rendelet megalkotása annak érdekében, hogy a lakásokkal és helyiségekkel kapcsolatos részletes szabályozás a magasabb szintű jogszabályi rendelkezéseknek megfeleljen.
A jogalkotás, jogszabályszerkesztés szabályait a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.), a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet (a továbbiakban: Jszr.) és a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet (a továbbiakban: IM rendelet) tartalmazza.
Az IM rendelet 13. § (1) bekezdés i) pontja alapján a jogszabály megalkotójának teljes megjelölése a helyi önkormányzat képviselő-testülete esetén a helyi önkormányzat megnevezése és azt követően a „képviselő-testületének” szöveg.
A Magyar Államkincstár Törzskönyvi nyilvántartásában az önkormányzat törzskönyvi alapadataiban „Lenti Város Önkormányzata” megnevezés szerepel.
Az ÖR. felülvizsgálata során megállapítást nyert, hogy az ÖR. megjelölése, a rendelet megalkotásakor hatályos Lenti Város Önkormányzat képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 1/2013. (II.01.) önkormányzati rendelete 31. § (3) bekezdésében foglaltak szerint került megjelölésre.
Az ÖR. megalkotásakor, 2015. február 26. napján hatályos Lenti Város Önkormányzat képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 1/2013. (II.01.) önkormányzati rendelete 31. § (3) bekezdésében foglaltak szerint a rendeleteket külön-külön, a naptári év elejétől kezdődően, folyamatos sorszámmal és évszámmal kell ellátni. A rendelet jelölése: Lenti Város Önkormányzat képviselő-testületének …/… (… …) önkormányzati rendelete.
Megállapítást nyert továbbá, hogy az IM rendelet 2019. március 15-én lépett hatályba. Rendelkezéseit az IM rendelet 23. § (1) bekezdésében foglaltak szerint a rendelet hatálybalépését követően kihirdetett jogszabályok és közzétett közjogi szervezetszabályozó eszközök tekintetében kell alkalmazni.
A Jat. 8. § (2) bekezdése alapján nem lehet módosítani vagy - a jogszabály egészének hatályon kívül helyezése nélkül - hatályon kívül helyezni
a) a jogszabály megjelölését,
b) - az önkormányzati rendelet kivételével - a rendelet bevezető részét,
c) a hatályba lépett jogszabályi rendelkezés hatályba léptető rendelkezését, valamint
d) jogszabállyal - a hiteles szöveg és a kihirdetett szöveg közti eltérés, valamint fordítási hiba kivételével - a jogszabályban kihirdetett nemzetközi szerződés, a nemzetközi szerződéshez fűzött fenntartás, kifogás és nyilatkozat szövegét.
A Zala Vármegyei Kormányhivatal eddigi ellenőrzési gyakorlatát figyelembe véve javasolt az ÖR. hatályon kívül helyezése és új rendelet megalkotása annak érdekében, hogy a helyi rendelet megjelölése a jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfeleljen.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
Az általános rendelkezéseket tartalmazza.
A 4–9. §-hoz
A lakásbérlet létrejöttével kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
A 10–14. §-hoz
A szociális helyzet alapján történő lakás bérbeadással kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
A 15–18. §-hoz
A nem szociális helyzet alapján történő lakás bérbeadással kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
A 19–28. §-hoz
A felek jogaira és kötelezettségeire vonatkozó szabályokkal kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
A 29–38. §-hoz
A lakásbérlet megszűnésével kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
A 39. §-hoz
A lakásbérleti jog folytatásával kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
A 40. §-hoz
Az albérlettel kapcsolatos rendelkezéséket tartalmazza.
A 41–48. §-hoz
A lakbér és a külön szolgáltatások díjával kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
A 49–55. §-hoz
Az elővásárlási joggal érintett lakások elidegenítése, vételárának mértéke és megfizetésének feltételeivel kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
Az 56. §-hoz
A lakások elidegenítéséből származó bevételek felhasználásával kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
Az 57. §-hoz
A nem lakás céljára szolgáló helyiségekre vonatkozó szabályokkal kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
Az 58–62. §-hoz
A nem lakás céljára szolgáló helyiségekre vonatkozó bérleti szabályokkal kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
A 63. §-hoz
A nem lakás céljára szolgáló helyiségekre vonatkozó elővásárlási szabályokkal kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
A 64–66. §-hoz
A záró rendelkezéseket és hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza.