Lenti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a magánszemély kommunális adójáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Lenti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a magánszemély kommunális adójáról
Általános indokolás
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 6. §-a alapján az önkormányzat adó megállapítási joga arra terjed ki, hogy
az adó mértékét a helyi sajátosságokhoz, az önkormányzat gazdálkodási követelményeihez és az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan – a fenti törvényben meghatározott felső határokra, és az adóévet megelőző második évig eltelt évek fogyasztói árszínvonal változásai szorzatával növelt összegére figyelemmel – megállapítsa,
az említett törvényben meghatározott mentességeket további mentességekkel, illetőleg kedvezményeket további kedvezményekkel egészíthet ki.
A Htv. az önkormányzatok számára két, az adóbevételek nagyságrendjét alapvetően meghatározó területen biztosít önálló szabályozási lehetőséget. Az egyik az adók mértékének törvényi keretek közt történő meghatározása, a másik pedig a Htv-ben foglalt un. törvényi mentességek további mentességekkel, kedvezményekkel való módosítása, a meglévő mentességek bővítése vagy megszüntetése.
Figyelemmel a fentiekben leírtakra szükséges, hogy Lenti Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 2024. január 1-jétől hatályos helyi adó rendeleteit felülvizsgálja.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a kimondja, hogy a fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatályba lépése között legalább 30 napnak el kell telnie.
Ezen rendelkezés az önkormányzati adórendeletekre is vonatkozik. Ebből következően valamely adó év 1. napján hatályba léptetni szándékozó új adónemet bevezető vagy a hatályos szabályozást (pl. adómérték, adómentességi rendelkezés tekintetében) módosító adórendelet legkorábban a kihirdetést követő 30. napon léptethető hatályba, tehát a módosítani kívánt helyi adórendeleteket 2023. december 1-ig kell kihirdetni.
Magánszemély kommunális adója:
Az adó alanya az a magánszemély, aki a naptári év első napján az építmény, a telek tulajdonosa, illetve aki a lakás bérleti jogának jogosultja.
Az adó mértéke adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként 10 000 Ft.
A Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság a magánszemély kommunális adója évi mértékének adótárgyanként, lakásbérleti jogonként 12 000 Ft-ra való emelését javasolta, amely emelés a 2023. évi várható adóbevételekhez képest 1 300 000 Ft többlet bevételt fog jelenteni.
Az adó mértékének felső határa adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként 17 000 Ft.
A Képviselő testület mentesítette az adó alól azt a magánszemélyt:
aki az önkormányzat illetékességi területén lévő lakás és nem lakás céljára szolgáló építmény tulajdonosa, kivéve a Lenti zártkert területén, az 5401-6908 és a 7401-7637 hrsz-okon elhelyezkedő, valamint ezen zártkerti hrsz-okon belterületté nyilvánított földrészleten lévő lakás és nem lakás céljára szolgáló építmény,
aki a beépítetlen belterületi földrészlet tulajdonosa,
aki a nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik,
akinek az önkormányzat illetékességi területén lévő lakás és nem lakás céljára szolgáló építménye a hatályos építményadóról szóló rendelet hatálya alá esik.
Részletes indokolás
Az 1–6. §-hoz
Az általános rendelkezéseket tartalmazza.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
A hatályon kívül helyező és a hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza.