Lenti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az építményadóról

Hatályos: 2024. 01. 01

Lenti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
az építményadóról
Általános indokolás
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 6. §-a alapján az önkormányzat adó-megállapítási joga arra terjed ki, hogy
az adó mértékét a helyi sajátosságokhoz, az önkormányzat gazdálkodási követelményeihez és az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan – a fenti törvényben meghatározott felső határokra, és az adóévet megelőző második évig eltelt évek fogyasztói árszínvonal változásai szorzatával növelt összegére figyelemmel – megállapítsa,
az említett törvényben meghatározott mentességeket további mentességekkel, illetőleg kedvezményeket további kedvezményekkel egészíthet ki.
A Htv. az önkormányzatok számára két, az adóbevételek nagyságrendjét alapvetően meghatározó területen biztosít önálló szabályozási lehetőséget. Az egyik az adók mértékének törvényi keretek közt történő meghatározása, a másik pedig a Htv-ben foglalt un. törvényi mentességek további mentességekkel, kedvezményekkel való módosítása, a meglévő mentességek bővítése vagy megszüntetése.
Figyelemmel a fentiekben leírtakra szükséges, hogy Lenti Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 2024. január 1-jétől hatályos helyi adó rendeleteit felülvizsgálja.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a kimondja, hogy a fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatályba lépése között legalább 30 napnak el kell telnie.
Ezen rendelkezés az önkormányzati adórendeletekre is vonatkozik. Ebből következően valamely adóév 1. napján hatályba léptetni szándékozó új adónemet bevezető vagy a hatályos szabályozást (pl. adómérték, adómentességi rendelkezés tekintetében) módosító adórendelet legkorábban a kihirdetést követő 30. napon léptethető hatályba, tehát a módosítani kívánt helyi adórendeleteket 2023. december 1-ig kell kihirdetni.
Építményadó:
Az adó alapja az önkormányzat képviselő-testület döntése alapján az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.
Az építményadó mértékét Lenti Város Képviselő-testülete 2023. január 1-től 600 Ft/m2 –re emelte 500 Ft/m2-ről.
A Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság az építményadó mértékének 2024. január 1-jétől 650 Ft/m2–re való emelését javasolta, amely emelés a 2023. évi várható adóbevételekhez képest 6.500.000 Ft többletbevételt fog jelenteni.
Az adó mértékének felső határát a helyi adó törvény 1100 Ft/m2-ben határozza meg, ezen összegig van lehetőség adómérték növelésre.
A Képviselő-testület rendeletében mentesítette az adó alól a magányszemély tulajdonában lévő: lakás céljára szolgáló épület, épületrészt, a garázst, és az olyan gazdasági épületet, amelyet nem üdülési, pihenési célra használnak.
Részletes indokolás
Az 1–10. §-hoz
Az általános rendelkezéseket tartalmazza.
A 11. §-hoz és a 12. §-hoz
A hatályon kívül helyező és a hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza.