Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2015. (XI.27.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2022. 12. 31

Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2015. (XI.27.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról1

2017.01.01.

Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján, Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

I. Általános rendelkezés

1. § A rendelet hatálya kiterjed Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzatának illetékességi területére.

2. § Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi sajátosságok figyelembevételével az alábbi helyi adókat vezeti be:

a) építményadó,

b) telekadó,

c) iparűzési adó,

d) idegenforgalmi adó.

II. Építményadó

3. § Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

4. §2 Az adó évi mértéke:

a) 200,-Ft/m2, a magánszemély tulajdonában lévő garázs, a magánszemély adóalany vagy közeli hozzátartozója által életvitelszerűen lakott lakóház, lakás építmény esetében,

b) 400,-Ft/m2, a magánszemély tulajdonában lévő üdülő, hétvégi ház, nem életvitelszerűen lakott vagy nem a magánszemély adóalany vagy közeli hozzátartója által életvitelszerűen lakott lakóház, lakás építmény esetében,

c) 300,-Ft/m2, az ezen paragrafus a) és b) pontjában körülírt építményeken kívül minden egyéb építménynél magánszemély adóalany esetében,

d) 600,-Ft/m2, az ezen paragrafus a) és b) pontjában körülírt építményeken kívül minden egyéb építménynél nem magánszemély adóalany esetében.

e) 800,-Ft/m2, a nem magánszemély tulajdonában lévő lakóház, lakás, üdülő, hétvégi ház esetén.

5. § (1) Mentes az adó megfizetése alól

a) az a lakóházzal egybe vagy külön épített garázs, amelynek adófizetésre kötelezett adóalanya ugyanazon építési telken lévő lakóháza, lakása után építményadót fizet;

b) jelen adórendelet hatálya alá tartozó lakóház, lakás adóköteles alapterületéből személyenként 30 m2, ha azt a lakóház, lakás tulajdonosa, közeli hozzátartozója (Ptk.8:1.§ (1) bek.1.pont), élettársa, élettárs gyermeke életvitelszerűen használja.

c) műemléképület vagy helyi védettség alatt álló épület teljes területe.

(2) Életvitelszerű a lakás, lakóház használata, ha azt az (1) bek. b.) pontjában meghatározott személy vagy személyek egész éven át, nem idényszerűen, nem időszakosan használják.

(3) Az (1) bekezdés szerinti mentesség alkalmazása során az a lakás, lakóház szolgál életvitelszerű tartózkodásra:

a) ahonnan az adóalany, illetve a lakást nem adóalanyként használó természetes személy az életét szervezi, rendszeresen munkába vagy oktatási intézménybe indul, oda tér haza,

b) ahol az életviteléhez szükséges tevékenységeket leginkább folytatja,

c) amely családi élete helyszínéül szolgál,

d) amelyre vonatkozóan közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe,

e) amely elsődleges címként jelenik meg a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál.

(4) Az életvitelszerű használat igazolására az érintettek írásbeli nyilatkozata szükséges.

(5) A lakás, lakóház rendszeres, életvitelszerű használatának vitatása esetén az életvitelszerű használat közüzemi számlákkal (vízdíj, elektromos áram) alátámasztandó.

6. § Az önkormányzat 50 % mértékű adókedvezményt nyújthat olyan épület után, amely 1945 előtt készült, értéke, kivitelezési módja, anyaga, állaga, közművesítettségének teljes hiánya vagy alacsony komfort foka ezt indokolja, és egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében nem hasznosítják.

III. Telekadó

7. § Az adó alapja a telek m2-ben számított területe.

8. § (1) Az adó mértéke 14,-Ft/m2/év.

9. § Mentes az adó megfizetése alól

a) az építményhez tartozó 1000 m2 földrészlet,

b) beépített lakótelek 1000 m2-t meghaladó része is, az olyan lakótelkek kivételével, amelyek a község szabályozási terve szerint alakíthatók és az alakítással beépíthetővé válnának,

c) az a belterületi földrészlet, amely úttal nem érintkezik, és telekalakítással sem válik beépíthetővé,

d) a beépítetlen belterületi földrészlet megművelt szőlőkultúrával betelepített része. A mentességet évente kérelmezni kell, az 500 m2 feletti szőlőterület esetén a kérelemhez mellékelni kell a hegyközséghez történő bejelentkezés igazolását, mellyel közhitelesen bizonyítható, hogy a kérdéses tárgyi szőlőterületen a szakmai szabályoknak és közismert elvárásoknak megfelelően szőlőtermesztés folyik. Az adómentesség csak helyszíni szemlét követően állapítható meg.

e) az a magánszemély tulajdonában lévő ingatlan, amelyből legalább 50 m2 földterület ingyenesen közterület céljára az önkormányzat tulajdonába került. Különösen méltánylást érdemlő esetben a jegyző felmentést adhat az 50 m2-es korlátozás alól. Az ilyen adómentesség a magánszemély adóalanyt az ingyenes útleadást követő év január 1. napjától számított 7. év december 31. napjáig illeti meg. A mentesség kizárólag azt a magánszemélyt illeti meg, aki az önkormányzat részére térítésmentesen a területet átadta, az ingatlan későbbi tulajdonosait e mentesség nem illeti meg.

f) magántulajdonban lévő közforgalom elől elzárt vagy közforgalom elől el nem zárt magánút,

g) a település kereskedelmi, szolgáltató gazdasági övezetében (Gksz1-Gksz2) található földterület, mely ingatlanon lévő építmény után tulajdonosa építményadót fizet.

IV. Idegenforgalmi adó

10. § Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

11. §3 Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 440,-Ft.

12. § Az adókötelezettség alól mentes az önkormányzat által meghívott vendég.

13. § (1) Az adó beszedésére kötelezett befizetési kötelezettsége teljesítésének ellenőrizhetősége érdekében a nála elszállásolt vendégekről nyilvántartást (vendégkönyv) köteles vezetni.

(2) Az önkormányzat a nyilvántartás-vezetés szabályait az alábbiakban állapítja meg:

a) A vendégkönyvet a tevékenység megkezdése előtt hitelesíttetni kell a jegyzővel.

b) A vendégkönyvben fel kell tüntetni a vendégek nevét, születési helyét, idejét, állampolgárságát, illetve hontalan státuszát, lakóhelyét, személyi igazolvány vagy útlevél számát, érkezési és távozási idejét. Az adatokat közvetlenül a szálláshelyet igénybevevő érkezésekor kell bejegyezni.

c) A vendégkönyvet az adóbeszedéssel megbízott köteles az értékesített, vagy az ingyenesen átengedett szálláshelyen tartani, az ellenőrzésre feljogosított személynek bemutatni, amennyiben állandó jelleggel nem tartózkodik a szálláshelyen, köteles megbízottról gondoskodni. A megbízott nevét az adóhatóságnál be kell jelenteni a szálláshely értékesítésének, vagy ingyenes átengedésének megkezdése előtt.

d) A vendégkönyvet a bevallással együtt a tárgyévet követő január 31-ig az adóbeszedésre kötelezett adategyeztetés céljából a helyi adóhatóságnak köteles bemutatni.

e) Az ellenőrzést végző személy közfeladatot ellátó személynek minősül, és büntetőjogi védelem illeti meg, akit az önkormányzat igazolvánnyal lát el. Az igazolványt felmutató személyt a szállásadó köteles az ellenőrzés megállapított időszakában 08 – 20 óráig szállás céljára szolgáló felépítménybe beengedni, és ellenőrzési tevékenységét elősegíteni, az általa megállapított hiányosságokat kiküszöbölni.

V. Helyi iparűzési adó

14. § Az adó alapja a Htv. 39-39/A. §-aiban meghatározott árbevétel.

15. § (1) Az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap 2,0 %-a.

(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke naptári naponként 1000 Ft.

VI. Záró rendelkezések

16. § E rendeletben nem szabályozott valamennyi kérdésben az adózás rendjéről szóló módosított 2003. évi XCII. törvény, valamint a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény (Htv.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

17. § (1) Jelen rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépése előtt megállapított, a helyi adókról szóló 16/2011.(XII.14) önkormányzati rendelet 7. § (c) bekezdésében biztosított mentességet annak lejártáig biztosítani kell.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 16/2011.(XII.14.) önkormányzati rendelete.

1

Az önkormányzati rendeletet a Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete 18. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 1. napjával.

2

Módosította a 13/2016. (XI.23.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017.07.01. napjától.

3

Módosította a 13/2016.(XI.23.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017.01.01. napjától.