Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01

Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi adókról
Végső előterjesztői indokolás
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 6. §-a szerint az Önkormányzat adómegállapítási joga a következőkre terjed ki:
vagyoni típusú adót (építményadó, telekadó), kommunális jellegű adót, helyi iparűzési adót, vagy ezek valamelyikét bevezesse, hatályon kívül helyezze, módosítsa, azonban az évközi módosítás naptári éven belül nem súlyosbíthatja az adóalanyok adóterheit;
meghatározza az adó bevezetésének időpontját és időtartamát;
az adó mértékét a helyi sajátosságokhoz, az önkormányzat gazdálkodási követelményeihez és az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan - az e törvényben meghatározott felső határokra, illetőleg ezen felső határoknak 2005. évre a KSH által 2003. évre vonatkozóan közzétett fogyasztói árszínvonal-változással, 2006. évtől pedig a 2003. évre és az adóévet megelőző második évig eltelt évek fogyasztói árszínvonal változásai szorzatával növelt összegére (a felső határ és a felső határ növelt összege együtt: adómaximum) figyelemmel – megállapítsa. (Ez tehát egy kettős korlát: az abszolút korlát a törvényi felső adómaximum, relatív korlát a helyi sajátosság, illetve az adóalanyok teherviselő képessége)
a törvényben meghatározott mentességeket további mentességekkel, illetőleg a kedvezményeket további kedvezményekkel kibővítse
Az önkormányzatok szuverén módon dönthetnek arról, hogy gazdálkodási feladataik és az ehhez szükséges forrásképzés érdekében élnek-e és milyen mértékben - a Htv. keretei között - a helyi adóztatás eszközével. A Htv. szerint az önkormányzatok illetékességi területükön öt féle helyi adót - építményadót, telekadót, kommunális adót, idegenforgalmi adót és helyi iparűzési adót - vezethetnek be.
A helyi adókkal kapcsolatos jogi szabályozás kétszintű. Törvényi szinten a Htv.határozza meg:
- az önkormányzatok által bevezethető valamennyi adónemre irányadó általános szabályokat (pl. adóalanyok köre, milyen adótárgyak után állapítható meg helyi adó),
- az önkormányzatok adó-megállapítási jogára és korlátaira vonatkozó rendelkezéseket, továbbá
- az egyes adóra vonatkozó sajátos előírásokat.
A jelenlegi adómérték emelés az alábbi két fő irányvonal mentén került felülvizsgálatra:
1. Igazságosabb adóztatás: Cél, hogy mindenki járuljon hozzá a közteherviseléshez, ez a korábban biztosított mentességek csökkentését jelenti az arányos közteherviselés jegyében.
2. A helyi adókkal szembeni követelmény, hogy viszonylag stabil bevételi forrást biztosítsanak a település működéséhez, a gazdasági hatékonysági szempontok mellett a jó helyi adóknak igazodniuk kell a helyi adófizetési képességhez is. A helyi adópolitikának a település feladataihoz kell igazodnia, cél a lakosság által elvárt településüzemeltetés színvonalának növelése, amely az önkormányzat saját bevételeiből finanszírozható.
Helyi adómértékek 2023. január 1-jétől
Jelenleg Változást követően
Idegenforgalmi adó mértéke 440,-Ft 550,-Ft
Telekadó 14,-Ft/m2 20,-Ft/m2
Építményadó
életvitelszerűen lakott lakóház 200,-Ft/m2 250,-Ft/m2
nem életvitelszerűen lakott épület 400,-Ft/m2 600,-Ft/m2
Egyéb, nem lakás céljára szolgáló helyiségek
300,-/600,Ft/m2 600,-Ft/m2
Iparűzési adó 2% 2%
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stab.tv.) 32. §-a szerint adókötelezettséget megállapító, az adóalanyok körét bővítő, az adó mértékét növelő, illetve kedvezményt, mentességet megszüntető jogszabály kihirdetése és hatályba lépése között legalább 30 napnak el kell telnie.
A Htv. 6. § a) pontja előírja, hogy adóéven belül az adónemhez kapcsolódó adóteher rendeletmódosítással nem súlyosbítható, vagyis amennyiben az adórendelet módosítása új adónem bevezetésére, vagy adómérték növelésére irányul, annak évközi hatályba léptetésére nincs lehetőség, csupán január 1-jétől léphet hatályba.