Taktakenéz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete

a temetkezés helyi rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 08

Taktakenéz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete

a temetkezés helyi rendjéről

2023.02.08.

Taktakenéz Községi Önkormányzat képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén Taktakenéz 053/1, 053/2 hrsz alatt található köztemetőre, valamint az ott végzett temetkezési, temető-fenntartási és üzemeltetési tevékenységre.

(2) E rendeletet alkalmaznia kell a temető fenntartását, üzemeltetését, a temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személynek, valamint annak, akire nézve e tevékenységek során jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

(3) Az köztemető fenntartása a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján történik.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Temető a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Ttv.) 3. § a) pontja szerinti temető.

b) Köztemető a Ttv. 3. § b) pontjában meghatározott köztemető.

c) Temetési hely a Ttv. 3. § d) pontja szerinti temetési hely.

d) Kegyeleti közszolgáltatás a Ttv. 3. § h) pontjában meghatározott kegyeleti közszolgáltatás.

e) Díszítő tárgy a sírokra, sírboltra elhelyezhető olyan tárgy vagy növény, melynek célja a díszítés.

II. Fejezet

A temető fenntartása, üzemeltetése és az üzemeltető nyilvántartási kötelezettsége

3. § A Taktakenéz Községi Önkormányzat gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelően a tulajdonában és kezelésében lévő köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről.

4. § A köztemető fenntartása, üzemeltetése során a Ttv. vonatkozó rendelkezéseit, jelen rendeletet valamint a temető tulajdonosával kötött megállapodásban meghatározott rendelkezéseket kell alkalmazni.

5. § A köztemető üzemeltetője a köztemetőben a temetési helyekről a Ttv. 18. § (1) bekezdése szerinti nyilvántartásokat köteles vezetni.

6. § (1) A köztemetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről a temető üzemeltetője köteles gondoskodni.

(2) A temetőben keletkezett hulladék gyűjtésére hulladéktárolókat kell biztosítani.

III. Fejezet

A köztemető használati és igénybevételi rendje

7. § (1) A köztemetőt a nyitvatartási időben lehet igénybe venni. A köztemető használatával és igénybevételével kapcsolatos, az üzemeltető közreműködését igénylő ügyeket a temetőüzemeltetést végző ügyfélfogadási idejében lehet elintézni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nyitvatartási és ügyfélfogadási idő:

a) március 1. napjától szeptember 30. napjáig 6-21 óra között,

b) október 1. napjától február utolsó napjáig 7-18 óra között,

c) október 28. napjától november 4. napjáig folyamatos.

(3) A köztemető igénybevétele során a Ttv. végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Kormányrendelet (a továbbiakban: TeR.) 24-31. §-ában foglalt szabályait kell alkalmazni.

8. § A köztemetőben történő munkavégzésre a TeR. 23. §-ában meghatározott szabályokat kell alkalmazni.

9. § (1) A köztemetőt az ott tartózkodók kötelesek úgy használni, hogy a köztemető kegyeleti funkciója ne sérüljön, az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzését, ápolását ne zavarják.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottak érvényesülése érdekében tilos

a) a köztemetőbe vakvezető, rendőrségi kutya kivételével állatot bevinni és beengedni,

b) a köztemetőben kegyeletet sértő módon hangoskodni, zenét hallgatni,

c) a köztemető területén olyan magatartást tanúsítani, tevékenységet végezni, amely sérti a kegyeletet, és megbotránkozást kelt a az ott tartózkodók körében,

d) a szemetelés, a növényi és a sírokról, sírboltról származó hulladék sírok közötti tárolása.

(3) A köztemetőben tilos továbbá

a) járművel közlekedni – kivéve a halottaskocsit és a mozgáskorlátozott személyt szállító járművet, valamint az üzemeltető engedélyével síremlék-készítés céljából szállítást végző járművet –,

b) kerékpározni, kerékpárt bevinni – a kerékpárt a parkolóban elhelyezett tárolóban kell tárolni,

c) a sírokat, a sírokra ültetett növényeket megrongálni, a köztemetőben nyíló és ott elhelyezett virágokat a köztemetőből kivinni,

d) a sírok díszítését megrongálni, csonkítani, bepiszkítani, a díszítő tárgyakat illetéktelen személynek elvinni vagy eltávolítani,

e) minden olyan magatartás, amely a köztemető zöldfelületét, útjait, parkosítási tevékenységét érinti.

f) olyan tárgyak a köztemető területén történő elhelyezése, mely nem a sír, sírbolt díszítésére szolgál, valamint

g) padok, ülőhelyek engedély nélküli elhelyezése.

10. § A köztemető-használók kötelesek

a) a ravatalozót, a sírokat, a síremléket, a köztemető kerítését és egyéb létesítményeit, építményeit rendeltetésüknek megfelelően használni, azok épségére ügyelni,

b) a köztemető tárgyaira vigyázni,

c) a köztemetőben keletkezett hulladékokat, a gyomot, az elszáradt virágokat és koszorút, a gyertyát és mécsest a temetőben elhelyezett hulladékgyűjtőbe elhelyezni.

11. § (1) A temetőhasználó a köztemetőben köteles a tűzveszély keletkezését eredményező magatartástól tartózkodni, valamint a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket, gyertyát, mécsest úgy elhelyezni, hogy tűz ne keletkezzen.

(2) A köztemetőben tilos bármilyen célból tüzet rakni.

12. § A köztemető üzemeltetője jogosult és köteles az engedélyköteles, de engedéllyel nem rendelkező vagy nem az engedély szerint elhelyezett, a köztemető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket eltávolítani.

IV. Fejezet

A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

13. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

a) sírhely esetén 25 év, valamint az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) urnafalban található urnahely esetén 25 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog - a TeR. 18. § (3) bekezdésében meghatározott kivételével - az (1) bekezdésben foglalt rendelkezési idő lejárat után meghosszabbítható, újra váltható. Az újra váltás időtartama a használati idővel azonosan 25 év.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jogokról nyilvántartást kell vezetni.

V. Fejezet

A sírhely, urnahely méretezése, sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai. A sírhely, urnahely méretezése, sírjelek alkalmazása

14. § A sírhely, valamint az urna földbe temetése esetén az urnahely mélységére, hosszára és szélességére vonatkozóan a TeR. 11–12. §-ában meghatározott szabályokat kell alkalmazni.

15. § A sírjelek alkalmazása során be kell tartani a TeR. 13–15. §-ában meghatározott szabályokat.

Kegyeleti tárgyak

16. § (1) A temetőlátogató joga, hogy a temetési helyeken olyan kegyeleti tárgyakat helyezzen el, amelyek nem sértik mások kegyeleti jogait, a temető jellegét.

(2) Az (1) bekezdésnek megfelelő kegyeleti tárgyakat akkor lehet szabadon elhelyezni a sírokon, ha azok nem kötöttek külön engedélyhez.

Növényzet elhelyezése

17. § (1) A temetési helyeken úgy lehet lágyszárú növényeket elhelyezni a sírhely földjébe vagy cserépbe, hogy azok a sírok közötti mozgást ne akadályozzák.

(2) Egyes nem lágyszárú növényeket csak az üzemeltető írásbeli engedélyével lehet a sírokra ültetni.

(3) A köztemető területén belül kizárólag a temetési helyre lehet növényeket ültetni.

A sírhelygondozás szabályai

18. § (1) A sírhelyeket a temetési hely felett rendelkezési jogosultsággal bíró személynek gondoznia kell.

(2) A sírhelygondozás során a keletkezett hulladékot nem szabad a sírhely mellett vagy a sírhelyek között tárolni, azt a hulladékgyűjtőbe kell elhelyezni.

(3) A sírhely gondozásakor a szomszédos sírhelyeket nem szabad megrongálni, bepiszkítani.

(4) A sírhelyeken elhelyezett sírjeleket, különösen a síremléket gondozni kell. A sírjelet úgy kell elhelyezni, hogy ne veszélyeztesse a látogatók vagy más tárgyak épségét.

(5) A sírhelyeken a sírdomb felhantolása nem kötelező. A felhantolás magassága maximum 50 cm .

(6) Az önkormányzat képviselő-testülete felhatalmazza a jegyzőt arra, hogy az önkormányzat nevében hívja fel a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy sírbolt helyreállítására.

(7) Amennyiben az érintett a (6) bekezdés szerinti felhívásnak nem tesz eleget, és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére az önkormányzat nevében a jegyző megszünteti, és intézkedik a költségek megfizettetéséről.

VI. Fejezet

A temetési hely megváltásának és újra váltásának díja

19. § A temetési helyek megváltásáért és újra váltásáért díjat kell fizetni.

20. § (1) A temetési helyek megváltási díja a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamára – az e rendeletben meghatározott használati időre – vonatkozik, mértéke

a) sírhely esetén bruttó 10.000,- Ft,

b) urnafalban található urnahely esetén bruttó 100.000,- Ft.

(2) A temetési helyek újra váltási díjának mértéke megegyezik a temetési helyek megváltásáért fizetendő díjjal.

VII. Fejezet

A temetési szolgáltatás, a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje. A temetési szolgáltatás rendje

21. § A temetési szolgáltatás tevékenységek ellátásának temetői rendjére vonatkozóan a Ttv. 25. § (1)–(2) bekezdését, valamint a TeR. 50. § (2) bekezdését kell alkalmazni.

22. § A temetőben munkáját végző vállalkozó működése során köteles betartani az alábbi szabályokat. A vállalkozó

a) tevékenysége ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását,

b) gondoskodjon arról, hogy a munkavégzése során a szomszédos temetési hely ne sérüljön meg, eredeti állapota ne változzon,

c) a munka ideje alatt a temetési helyek látogatását ne akadályozza.

VIII. Fejezet

Egyéb rendelkezések

23. § A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátását a temető fekvése szerint illetékes jegyző ellenőrzi.

IX. Fejezet

Záró rendelkezések

24. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.