Taktakenéz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 3/2023. (III. 14.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 21

Taktakenéz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.21.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 3/2023. (III. 14.) rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
A Taktakenéz Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 3/2023. (III.14.) önkormányzati rendeletének módosításához
A Taktakenéz Község Önkormányzata 2023. évi költségvetésében elfogadott eredeti előirányzatát az alábbi tételek miatt szükséges módosítani:
Bevételek:
Az önkormányzat működési támogatásai előirányzata növekszik összeségében
510.476,- Ft-
tal.
Az októberi felmérés módosításai december hónapban kerülnek kiutalásra, engedélyezésre. Ennek adatai miatt a köznevelési és a gyermekétkeztetési feladatok (szünidei étkeztetés) támogatása növekszik. A köznevelési támogatás növekszik még az esélyteremtési illetményrész fedezetére kapott összeggel. A kiegészítő támogatás viszont csökken az év elején hiányként betervezett előirányzattal.
Az egyéb működési célú támogatások bevételei előirányzat növekszik
6.345.860,- Ft-tal.
Most szerepeltetjük módosított előirányzatként az évközben a diákmunka kiadásaira kapott támogatást, a közfoglalkoztatásban az eredeti tervhez képest többletként megkapott támogatást, továbbá a 2019 évi VP-s pályázati kiadások utólagos megtérítéseként kapott pénzt, valamint az egészségügy finanszírozása miatt jelentkező változás is ebben az összegben szerepel.
318.083,- Ft
-tal nő a működési bevétel, melyre a szolgáltatások kiszámlázásának növekedése adott lehetőséget.
Kiadások:
A kiadásokon belül előirányzat átcsoportosítást hajtottunk végre, az eddigi előirányzattól eltérően felmerülő kiadások tették ezt szükségessé.
A személyi juttatásoknál
9.252.475,- Ft
-tal nő az előirányzat, ebből 5.552.972,- Ft növekedés az óvoda dolgozói személyi juttatás növekedése miatt van.
A munkaadót terhelő járulékok előirányzata
630.878,- Ft
-tal növekszik, az óvodánál 347.179,- Ft jelenik meg ebből.
A dologi kiadásoknál -
4.674.858,- Ft
összeggel csökken önkormányzati szinten az előirányzat az átcsoportosítások eredményeképpen. Az átcsoportosítások nyújtottak fedezetet pl. az előbbi két kiadásnemnél jelentkező és bevétellel nem fedezett kiadásokra. A dologi kiadások közül a közüzemi díjak ugyanis jóval a terv alatt teljesültek, mivel a szolgáltató nem a tényleges fogyasztásról állította ki a kiküldött számláit.
Az ellátottak pénzbeli juttatása előirányzata növekszik
1.292.284,- Ft
-tal, melyet az átcsoportosítással tudtunk megoldani.
Az egyéb működési célú kiadásoknál
80.000,- Ft
-tal nő az előirányzat. a céljelleggel nyújtott egyesületi támogatás előirányzata növekszik 80.000,- Ft-tal. 8. sz. melléklet szerint.
A beruházások előirányzata
593.640,- Ft
-tal növekszik, konkrétan az óvodánál, az önkormányzatnál csak beruházási feladatok közötti előirányzat átcsoportosítás vált szükségessé.
A jelen előirányzat módosítás után a költségvetési fő összege 7.174.419,- Ft-tal növekszik, mely eredményeképpen 489.888.507,- Ft-ra változik.
Részletes indokolás
1. §
A 2023. december 1. és december 31. közötti időszakban a bevételi és kiadási jogcímek előirányzatának változása miatt a 2023. évi költségvetési rendeletben megállapított költségvetési bevételét és költségvetési kiadását módosítja a képviselő-testület.
2. §
A képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetésének főösszegét állapítja meg, továbbá költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat. Meghatározza a bevételeket és kiadásokat előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban. Részletezi a működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten.
3. §
Meghatározza az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését.
Meghatározza a megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, közös önkormányzati hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot, valamint a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban.
Részletezi a 2023. évi általános működés és ágazati feladatok támogatásának összegeit.
Részletezi a 2023. évben céljelleggel juttatott támogatások összegét.
4. §
A rendelet-módosítás meghatározza a rendelet hatálybalépését.