Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2005(XI.30..) rendelete

a köztisztaság fenntartásáról, a környezetvédelemről és az állattartásról

Hatályos: 2013. 10. 31- 2016. 01. 27

Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének

14/2005.(XI.30)sz. rendelete

a köztisztaság fenntartásáról, a környezetvédelemről és az állattartásról


Az önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény 16.§.(1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Zsámbok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az alábbi rendeletet alkotja:


Az ingatlanok és közterületek tisztántartása


1.§.


(1) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője (továbbiakban együtt: tulajdonos) másnak a használatban lévő ingatlanok tisztántartásáról pedig a használó, illetőleg - bérleti jogviszonyból származó kötelezettségek szerint - a bérlő (továbbiakban: használó) köteles gondoskodni.


(2)[1] A tulajdonos illetve használó köteles az ingatlant megművelni, az ingatlant és az ingatlan előtti járdaszakaszt (járdaszakasz hiányában 2 m felületsáv, illetőleg ha a járda mellett zöld sáv is van az úttestig terjedő teljese területet), a járdaszakasz melletti nyílt árkot és ennek műtárgyait rendben tartani, gyomtól, gaztól, növényi károsítóktól rendszeresen megtisztítani.


(3)[2] Közterületek: terek, sétányok, parkok, nyílt piacok és az ezekhez tartozó műtárgyak – kivéve a 2.§.(2) bekezdésében megjelölt területet - tekintetében a tisztaság fenntartásáról, valamint az itt keletkező szemét eltakarításáról az önkormányzat gondoskodik.


(4) Közterületen szennyeződésre alkalmas anyagot tárolni tilos. Közterületen a tulajdonos, illetve használó saját ingatlana előtt istállótrágyát 3 napon túl nem tárolhat. Más közterületen az istállótrágya tárolása tilos.


(5) Az illemhely létesítéséről, tisztántartásáról és karbantartásáról közterület esetén az önkormányzat, közintézmény, kereskedelmi egység esetén az üzembetartó köteles gondoskodni.


(6) Minden magán és közhasználatú illemhelyet állandóan használható állapotban, tisztán és jó karban bűzmentesen kell tartani. Űrgödrös illemhelyeknél résmentességet kell biztosítani.


2.§.


(1) Az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 2 m felületsáv, illetőleg, ha a járda mellett zöld sáv is van az úttestig terjedő teljes terület) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról, a hó eltakarításáról a járda síkosság mentesítéséről az ingatlan tulajdonosa, illetve használója köteles gondoskodni.


(2) Tilos az összerakott hó elhelyezése

a.) gyalogos közlekedési útvonalon,

b.) önkormányzati kezelésű út esetén az útkereszteződésben,

c.) önkormányzati kezelésű út esetén az úttorkolatban,

d.) kapubejárat elé ha az a gépjármű forgalmat akadályozza,

e.) tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél,

f.) közüzemi, szolgáltatási, felszerelési tárgyon és annak közérdekű létesítményein,

g.) minden olyan helyen, ahol a gyalogos, vagy gépjármű-közlekedést akadályozza.


(3) Az országos közutak belterületi szakaszainak tisztántartása, hótól való megtisztítása az utakról szóló jogszabályok vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően történik.


(4) Ahol a közterületi árkok, csatornák, átereszek, folyókák tisztítása más módon nem biztosítható ott az önkormányzat gondoskodik a feladat elvégzéséről.


(5) A közterület-foglalási engedély alapján használt területek tisztántartásáról, illetve az engedélyben meghatározott közterület-foglalást követően annak eredeti állapotba történő helyreállításáról az engedélyben megjelölt személy köteles gondoskodni.


(6) Építési, bontási, felújítási munkát úgy kell végezni, hogy a közterületet ne szennyezze, a keletkezett szennyeződést az építtető köteles azonnal eltakarítani. Amennyiben ennek nem tesz eleget ennek elvégzésére a polgármester kötelezheti.


3.§.


(1) Eldugulásra, szennyeződésre alkalmas anyagot, hulladékot, szennyvizet, trágyalevet vízelvezető árokba önteni, kivezetni tilos.


(2) Tilos közterületre, közútra salakot, építési törmeléket, illetve szemetet kihelyezni.


(3) A háztartási és építési hulladékok elhelyezéséről, kezeléséről az önkormányzat külön rendeletben foglaltak szerint gondoskodik. Tilos a háztartási hulladék szállítására szolgáló gyűjtőedényekben, a lomtalanítás és az egyéb hulladékgyűjtés során a guberálás.


4.§.[3]


Szórakozó, vendéglátó és árusító helyek, üzletek előtt járdaszakaszt (járdaszakasz hiányában 2 m felületsáv, illetőleg ha a járda mellett zöld sáv is van az úttestig terjedő teljese területet), a járdaszakasz melletti nyílt árkot és ennek műtárgyait a használó köteles tisztántartani, hulladékot eltávolítani, hó eltakarítást elvégezni, gyomtól, gaztól, növényi károsítóktól mentesíteni.


5.§.


(1) Közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló tömegközlekedési járművek esetében a végállomás buszforduló területére a járművekből szemetet kiszórni tilos.


(2) Község belterületén lévő kiépített és kiépítetlen buszmegállóhelyek takarításáról az önkormányzat gondoskodik.


6.§.


(1) Háztartási hulladék, építési anyag, takarmány szállításánál ügyelni kell a közterület, közút tisztaságára.


(2) Ha a jármű üzemelése során a közterület bármilyen anyaggal beszennyeződik, vagy ugyanez egyéb módon (pl.kereskedelmi szállítási szerződés során következik be) a jármű vezetője, illetve amennyiben ez nem állapítható meg tulajdonosa illetve üzembentartója köteles gondoskodni a szennyeződés eltávolításáról.


7.§.


(1) Rendszám nélküli, illetve forgalomból kivont, vagy érvényes forgalmi engedéllyel nem rendelkező gépjárművet közterületen tárolni tilos! A gépjármű tulajdonosa, illetve üzembentartója a szabálytalan tárolás megszüntetésére és a szabálytalan tárolás idejére külön rendeletben meghatározott mértékű közterület-használati díj megfizetésére kötelezhető.


(2) Közterületen gépjárművet nem szabad mosni, olajcserét végezni, illetve olyan tevékenységet végezni melynek során a közterület szennyezésével jár.


(3) Gépjárművel az önkormányzat által parkként kezelt területeken tilos parkolni, áthajtani, ráhajtani vagy a növényzetet bármely más módon megrongálni, beszennyezni.


Avar és kerti hulladék égetése


8.§.


(1) Az ingatlanok karbantartása, tisztítása során keletkezett száraz avar és kerti hulladék csak felügyelet mellett, a tűzvédelmi szabályok betartása mellett az ingatlan udvarán vagy kertjében égethető el.


(2) Közterületen égetetés nem végezhető.


(3) Az (1) bekezdésben meghatározott égetés során más nem kerti hulladék nem égethető el.


(4) Az égetést szélcsendes időben úgy kell végezni, hogy az a környezetben élőket legkevésbé zavarja. Közintézmények 100 méteres körzetében égetést csak akkor szabad végezni, amikor az intézmény zárva van. Tilos az égetés vasárnap és ünnepnapokon, illetve hatóságilag elrendelt tűzgyújtási tilalom ideje alatt.


Lakásra és tartózkodásra szolgáló egyéb helyiségek, épületek tisztántartása.


9.§.


Lakás és a hozzátartozó helyiségek, épületrészek tisztántartásáról, rendszeres takarításáról, légy, rovar és rágcsálóirtásról az épület tulajdonosa, illetve használója köteles gondoskodni.



Csapadékvíz elvezetése


10.§.


(1) Az ingatlanok tulajdonosai, illetve használói kötelesek gondoskodni a csapadékvíz természetes domborzati viszonyainak megfelelő elfolyásáról, az esőcsatornák levezetésre alkalmas állapotban tartásáról a telken és a telek előtti út, árokszakaszon. A domborzati viszonyok a szomszédos ingatlan terhére nem változtathatók meg.


(2) Az ingatlan előtt kocsibejáró csak úgy alakítható ki, hogy az a csapadékvíz elfolyását ne akadályozza.


Növénytelepítés


11.§.


(1) Közterületen a rendelet 1.sz. mellékletében meghatározott védőtávolságok betartásával fa, cserje, bokor és virág úgy telepíthető, hogy

a.) az a forgalmat a járdán, az úton ne akadályozza, és az út, járda fellett legalább 2,5 méter magasságig növényzet nem lóghat be,

b.) ne lógjon be a szomszédos ingatlanokra,

c.) ne lógjon rá környező épületekre,

d.) közművezetékekhez történő hozzáférést ne akadályozza,

e.) villany, kábelt tv, telefon és egyéb légvezetékekhez ne érjen,

f.) útkereszteződéstől számított 10 méteren belül 50 cm-nél magasabb növény nem telepíthető, kivéve az olyan fát, amely a kereszteződésben a kilátást nem akadályozza.


(2) Közterületen konyhakerti és szántóföldi növények nem telepíthetők.


(3) Ingatlanon belül növényzet úgy telepíthető, ültethető az 1. sz. mellékletben meghatározott védőtávolságok betartásával, hogy

a.) ne lógjon át a szomszédos ingatlanokra,

b.) ne akadályozza a szomszédos ingatlanon a növénytermesztést,

c.) ne lógjon rá, ne érintkezzen a környező épületekre,

d.) futónövény ne érintkezzen a szomszédos ingatlan kerítésével.


(4) A tulajdonosnak, illetve használónak folyamatosan gondoskodni kell arról, hogy a meglévő növényzet az (1) és (3) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfeleljenek.


(5) Kertben folytatott növénytermesztés során fóliasátor, üvegház úgy helyezhető el, hogy az arról lefolyó víz a szomszédos ingatlanra ne kerülhessen át, a szomszédos ingatlan tulajdonosát, illetve használóját ne zavarja az ingatlan használatában.


Állattartás


12.§.[4]



Trágyakezelés


14.§.[5][6]


A település belterületén ingatlanonként maximum 3 eb tartható, melynek számítása során nem kell figyelembe venni a szaporulatot az anyaállattól történő elválasztás időpontjáig.


Köztisztasági rendelkezések betartásának ellenőrzése.


14.§.


(1) A rendeletben előírt hatósági feladatokról a polgármester a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályai szerint gondoskodik.


(2)[7][8] Az e rendelet 1.§ (1), (2), (4) és (6) bekezdéseiben, 2.§.(1), (2), (5), (6) bekezdéseiben, 3.§-ában, 4.§-ában, 5.§.(1) bekezdésében, 7.§-ában, 8.§-ában, 9.§-ában, 10.§-ában, 11.§-ában, 14.§-ában foglalt szabályok megsértője 50.000 Ft_ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.


Hatályba léptető rendelkezések


15.§.


Ez az önkormányzati rendelet kihirdetés napján lép hatályba és az 7/1991.(XI.20).sz. önkormányzati rendelet, és az azt módosító 7/1992.sz.önk.rend., 12/1998.sz.önk.rend. 5.§-ának utolsó mondata és a 9/2000.sz.önk.rend.  hatályát veszíti.





            Kókai Zoltán                                                             Nagyné dr.Szabó Judit

            polgármester                                                                          jegyző




Záradék:

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.tv. 16.§. (2) bekezdés alapján a rendelet 2005. ……………-án kihirdetésre került.



                                                                                              Nagyné dr. Szabó Judit

                                                                                                          jegyző


1.sz. melléklet


Növénytermesztési védőtávolságok


Ingatlanon belül:

Növény

Épülettől

Kerítéstől

Virág

0,5 m

0,5 m

Cserje, bokor, sövény 2 m magasságig

1,5 m

1 m

Cserje, bokor, sövény 2 m magasság felett

2,5 m

2 m

Gyümölcs- és díszfa 5 m alatt

3 m

2 m

Fa 5 méter felett

4 m

3 m




Közterületen:

Növény

Épülettől

Kerítéstől

Járda

Út

Virág

0,5 m

0,5 m

0,2 m

0,5 m

Cserje, bokor, sövény 2 m magasságig

1,5 m

1 m

1 m

1,5 m

Cserje, bokor, sövény 2 m magasság felett

2,5 m

2 m

1 m

2 m

Gyümölcs- és díszfa 5 m alatt

2 m

2 m

1 m

2 m

Fa 5 méter felett

3 m

3 m

1 m

3 m


2.sz. melléklet[9]



3. sz. melléklet[10]


4.sz. melléklet[11] [12]



[1]

Módosította a 17/2011. (VI:29.)Ör. 1.§-a

[2]

Módosította a 17/2011. (VI:29.)Ör. 2.§-a

[3]

Módosította a 17/2011. (VI:29.)Ör. 3.§-a

[4]

Hatályon kívül helyezte a 18/2012.(X.16) Ör.3.§-a

[5]

Módosította a 18/2012.(X.16.) Ör.1.§-a

[6]

A számozást módosította a 18/2012.(X.16.) Ör.2.§-a

[7]

Hatályon kívül helyezte a 8/2012.(VI.1)Ör.1.§.c) pontja

[8]

Megállapította a 15/2013.(X.31.) Ör.2.§-a

[9]

Hatályon kívül helyezte a 18/2012.(X.16.) Ör. 3.§-a

[10]

Hatályon kívül helyezte a 18/2012.(X.16.) Ör. 3.§-a

[11]

Módosította a 17/2011. (VI:29.)Ör. 4.§-a

[12]

Hatályon kívül helyezte a 18/2012.(X.16.) Ör. 3.§-a