Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2008(IX.25..) rendelete

a közterület használatáról és a közterület rendjéről

Hatályos: 2008. 09. 25- 2020. 10. 13

Zsámbok Község Önkormányzati Képviselő-testületének

10/2008. (IX. 25.) sz. rendelete

a közterület használatáról és a közterület rendjéről



A rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek faluképi, környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági és az Általános Rendezési Terv szempontjainak figyelembevételével határozzák meg a közterület használatot, a közterület felbontását és helyreállítását, ezen belül a közlekedési területek és zöld felületek használatát. Zsámbok Község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:



Alapelvek


1. §


(1)A közterület rendeltetése, különösen a közlekedés biztosítása (utak, terek) pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok. köztéri szobrok, játszóterek) közművek elhelyezése.

(2)A közterület rendeltetésszerű használata mások hasonló célú jogait nem csorbíthatja.

(3)A közterület rendeltetéstől eltérő használatára csak közérdekből, vagy méltányolható magánérdekből – kérelemre – e rendeletben meghatározott módon fő szabályként díj ellenében a szükséges mértékben és időtartamra adható hozzájárulás.



A rendelet hatálya


2. §


(1)A rendelet hatálya Zsámbok község közigazgatási területére terjed ki.

(2)Nem terjed ki a rendelet hatálya a külön törvények által szabályozottan az ott feljogosítottak javára közérdekből alapított szolgalmi és más használati jogokra.

(3)Nem terjed ki a rendelet hatálya a közút nem közlekedési célú azon igénybevételére melyet más magasabb szintű jogszabályok szabályoznak.



Értelmező rendelkezések


3. §


E rendelet alkalmazásában:

1.Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan nyilvántartás ekként tart nyilván.

2.Közút: gyalogosok és járművek közlekedésére szolgáló közterület.

3.Út határa: az útnak a kiemelt szegélyt, útpadkát, rézsűt, az út vízterelését szolgáló árkot, csatornát más vízelvezető létesítményt is magában foglaló külső széle.

4.Út területe: az út határai közötti terület.

5.Üzemképtelen jármű: a hatósági engedéllyel és/vagy jelzéssel nem rendelkező olyan jármű, amely egyébként a közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt. A baleset folytán megsérült és elhagyott jármű, vagy műszaki állapotánál fogva a közúti közlekedésben részvételre szemmel láthatóan alkalmatlan (hiányos, roncs, sérült, stb.) jármű.

6.Jármű tárolás: ha a közúti közlekedési szolgáltatási tevékenységhez használt jármű 22.00 óra és 6.00 óra között egy óránál hosszabb ideig folyamatosan közterületen áll.



Közterület használati hozzájárulás


4. §


(1)Közterületi hozzájárulás szükséges:

a)Közterületbe nyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, védőtető, ernyőszerkezet, cég és címtábla elhelyezéséhez.

b)reklámhordozó, hirdető-berendezés elhelyezéséhez, fennmaradásához.

c)árusító és árusítással kapcsolatos, valamint szolgáltató fülke, pavilon alkalmi felállításához, fennmaradásához mozgó árusító hely létesítéséhez, mozgóárusításhoz.

d)távbeszélő fülke, totó-lottó egyéb engedélyezett szerencsejáték célját szolgáló láda elhelyezéséhez, bankjegy automaták felállításához, építéséhez.

e)[1]építési munkával kapcsolatos létesítmények, építmények elhelyezéséhez, fennmaradásához, valamint építőanyagok, törmelék tárolásához.

f)alkalmi árusításhoz szolgáltatói tevékenység végzéséhez.

g)Kiállítás, vásár, sport és kulturális rendezvények, valamint mutatványos tevékenység folytatásához, az ezekhez kapcsolódó ideiglenes parkolók létesítéséhez.

h)Közterület, egyéb turisztikai, kereskedelmi, vendéglátóipari hasznosításához (vendéglátó terasz, előkert)

i)Közúti közlekedési szolgáltatást végző legfeljebb 3.500 kg legnagyobb megengedett össztömegű jármű tárolásához.

j)Mozgó, hangosító berendezés közterületen történő használatához.

k)Fák és zöldterületek védelmét szolgáló eszközök elhelyezéséhez, fennmaradásához.


(2)Nem kell közterület használati hozzájárulás:

a)a közút, a járda és a zöldterület javításával, fenntartásával kapcsolatos munkák elvégzéséhez.

b)Úttartozékok és a közúti közlekedés szervezésének és irányításának céljait szolgáló berendezések elhelyezéséhez.

c)Élet és balesetveszély elhárításához szükséges időtartamot meg nem haladó munkálatok elvégzéséhez.


5. §


Nem adható közterület használati engedély:

a)üzemképtelen jármű tárolásához

b)hirdető berendezéssel ellátott jármű elhelyezéséhez, tárolásához

c)mobíliák (pl. lakókocsi, sátor, asztal, hordozható árusító automata, hirdetésre használt jármű, tevékenységet reklámozó használati tárgyak) elhelyezésére

d)utcai árusító automaták elhelyezésére

e)olyan létesítmények és berendezések elhelyezésére, melyek működtetéséhez a szükséges energia– és vízellátás, csatorna, vagy a szabványnak megfelelő zárt rendszerű szennyvízelhelyezés és hulladéktárolás nem biztosítható, vagy a felhasználás mértéke nem állapítható meg.

f)a közút és járda felületének reklám céljára történő használatára (ide értve a politikai reklámot is)

g)adománygyűjtéshez közvélemény- és piackutatáshoz.

h)a közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt 3.500 kg megengedett össztömeget meghaladó súlyú jármű tárolásához.


A közterület használat időtartama


6. §


(1)Közterület használati hozzájárulás csak ideiglenes jelleggel – meghatározott időtartamra, vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig – adható.

(2)Az építési munka végzésével kapcsolatos tevékenységre – különösen állvány, építőanyag, törmelék elhelyezésére – közterület használati hozzájárulás csak az építési munka végzésének tartamára adható.


Közterület hozzájárulás iránti kérelem


7. §


(1)A közterület használati hozzájárulást annak kell kérnie aki a közterületet használni kívánja. Építési engedélyhez kötött építmény esetében és az építési munkálatokkal összefüggő közterület használat esetében az építtetőnek kell a közterület használati hozzájárulást kérni.

(2)A közterület használatra vonatkozó kérelmet a rendelet 1. sz. melléklete szerinti tartalommal kell benyújtani a Polgármesteri Hivatalba.

(3)A közterület használati hozzájárulás nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb – hatósági, ill. szakhatósági – engedélyek beszerzését.

(4)Hulladék képződésével járó közterület használathoz közterület használati hozzájárulás akkor adható, ha a kérelmező igazolja, hogy a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást – ennek teljesítésére jogosult szolgáltató útján – igénybe veszi.



Közterület használati hozzájárulás megadása


8. §


(1)A közterület használatra vonatkozó kérelem elbírálása során figyelembe kell venni a településrendezés helyi szabályait. A közművekhez tartozó, vagy más közérdekű tárgyakat, valamint reklámhordozókat csak úgy szabad elhelyezni, hogy azok a településképhez illeszkedjenek a telkek és építmények rendeltetésszerű használatát és megközelítését ne akadályozzák, azok állagát ne rontsák.

(2)A közterület használat iránti kérelmek ügyében Zsámbok község Képviselő-testülete nevében a polgármester dönt.

(3)Az eljárásra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény Önkormányzati hatósági ügyekre vonatkozó előírásait kell alkalmazni.



9. §


(1)A közterület használati hozzájárulásnak tartalmazni kell különösen:

a)a használó nevét, lakóhelyének (székhelyének, ill. telephelyének) címét.

b)A tulajdonos hozzájárulását, a közterület használat célját és időtartamát.

c)A közterület használat helyének, módjának, mértékének és egyéb feltételeinek meghatározását.

d)Utalást arra, hogy a hozzájárulás csak a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírása megvalósítása esetén érvényes.

e)A hozzájárulás megszűnése esetére az eredeti állapot kártalanítási igény nélküli helyreállításának kötelezettségét.

f)A közterület használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és megfizetésének módját, vagy a díjmentesség tényét.

g)A közterület használattal járó járulékos költségek (pl. víz, energia) megfizetésének módját.

h)A közterület használat időtartama alatt a szükséges állagmegóvási, karbantartási, tisztántartási kötelezettséget.

i)Utalást a hozzájárulásban foglalt feltételek megszegésének jogkövetkezményére.


(2)A közterület használati hozzájárulást meg kell küldeni:

a)a kérelmezőnek.

b)A Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Csoportjának

c)Az eljárásban érintett szakhatóságoknak

d)Rendezvényekhez biztosított közterület használat esetén a rendőrhatóságnak.



(3)A közterület használati hozzájárulás eredeti példányát, vagy annak egyszerű másolatát a kérelmező, vagy a hozzájárulásban megjelölt családtag, vagy alkalmazott köteles magánál tartani és azt a jogszabályban ellenőrzésre felhatalmazott szerv képviselőjének felhívásra felmutatni.



Közterület használati hozzájárulás megszűnése


10. §


(1)A közterület használati hozzájárulás megszűnik:

a)A hozzájárulásban meghatározott idő elteltével.

b)A közterület használatát érintő jogszabályok változása miatti visszavonással.

c)A hozzájárulásban írt feltétel bekövetkeztével

d)A közterület használatra, ill. az ezzel kapcsolatos tevékenységre vonatkozó jogszabályban foglaltak megsértése miatti rendkívüli visszavonással.

e)A közterületre használatra jogosult részéről történő határidő lejárta előtti megszűntetésére irányuló szándékának bejelentésével attól az időponttól amikor a közterületet az eredeti állapot helyreállításával visszaadja.


(2)Közterület használati hozzájárulás a jogosult – a lejárat előtt legalább 15 nappal benyújtott - kérelme alapján meghosszabbítható. Az eljárásra e rendelet szabályait kell megfelelően alkalmazni.



Közterület használati díj


11. §[2]


(1)A közterület rendeletetéstől eltérő használatáért közterület használati díjat kell fizetni. A díjat a jogosult a közterület tényleges használatára, ill. a közterületre elhelyezett létesítményre köteles megfizetni, ezért díjvisszatérítésre nincs lehetőség.

(2)[3]A vállalkozói tevékenységhez kötött közterület használati díjakat a bérleti és térítési díjakról szóló önkormányzati rendelet határozza meg.

(3)A számítás szempontjából minden töredék négyzetméter egy egész négyzetméternek számít. A közterület használati díjak havi, napi díjak. A díjtételekre az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint kell a forgalmi adót megfizetni.

(4)A közterület használati díjat éves használat esetén félévente a Polgármesteri Hivatal által kibocsátott számlán feltüntetett határidőben, az egyéb díjakat előzetesen egy összegben kell a hozzájárulás átvételekor az Önkormányzatnak megfizetni.

(5)Nem kell közterület használati díjat fizetni:

a.azokért a létesítményekért, tárgyakért és eszközökért, amelyek közvetlen életveszély, vagy balesetveszély elhárítását szolgálják a közterületen.

b.A közterületen végzett közműépítési, vagy fenntartási munka során igénybevett közterület használatért.

c.Ha a közút területének nem közlekedési célú igénybevételéért a közút kezelője igénybevételi díjat állapított meg.

d.a 4. § (1) bekezdésének e.) pontjában megjelölt munka végzéséhez, amennyiben azt a kérelmező az építéssel érintett ingatlana előtti közterület használathoz kéri alkalmanként 15 napig, egy építési tevékenység vonatkozásában maximum 4 alkalommal.


Mérséklés, elengedés


12. §


(1)A közterület használati díj megfizetése alól részleges, vagy teljes felmentés adható:

a)állami, önkormányzati szervek és intézményei, valamint társadalmi és tömegszervezetek által szervezett rendezvények, sportesemények esetén.

b)az állami és önkormányzati intézmények, ingatlanok helyreállításával, felújításával kapcsolatos közterület használatért.



Üzemképtelen, illetve elhagyott gépjárművek tárolása


13. §


(1)Közterületen üzemképtelen jármű – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – nem tárolható. Az üzembentartó vagy a tulajdonos az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles haladéktalanul eltávolítani.

(2)Ha a jármű azért minősül üzemképtelennek, mert hatósági engedéllyel és/vagy jelzéssel nem rendelkezik a közterületen közterület használati hozzájárulás nélkül az 1/1975 (II.05.) KPM-BM együttes rendelet 59. §-ában meghatározott időtartamon túl nem tárolható.



Jogellenes közterület használat következményei


14. §


(1)Aki közterületet hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulástól eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használ köteles a tulajdonos, vagy megbízottja felhívására a jogellenes közterület használatot haladéktalanul megszűntetni, továbbá kártalanítás nélkül köteles az eredeti állapotot helyreállítani.

(2)Az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettség elmulasztása esetén a tulajdonos önkormányzat az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 8 napon belül nem tesz eleget.

(3)A tulajdonos önkormányzat az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével a (2) bekezdésben megszabott határidő elteltére való tekintet nélkül azonnal helyreállíthatja, ha az élet és balesetveszély, vagy jelentős anyagi kár a közrend, közbiztonság, illetve a közterület rendje rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének elhárítása érdekében, vagy jelentős közérdekből egyébként indokolt. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület használó köteles viselni.

(4)Aki közterületet hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérően használ a használat tartalmára e rendelet szerinti közterület használati díjat köteles fizetni. Amennyiben ennek időtartama, illetve kezdete nem állapítható meg úgy egy hónapra visszamenőleg kell a díjat megfizetni.


Szabálysértési rendelkezések


15. §[4][5]


(1) Aki a közterületet az e rendeletben hozzájárulás nélkül vagy attól eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használja a rendeletben szabályozott kötelezettségét megszegi 50.000,- Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) A közigazgatási bírság kiszabására irányuló eljárás nem mentesít a közterület használati díjfizetésre, illetve a közterület eredeti állapotába történő helyreállítására vonatkozó kötelezettség alól.


Záró rendelkezések


16. §


(1)A rendelet 2008. október 15. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(2)E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Zsámbok község közterületi használatáról, védelméről, díjairól szóló 7/1996. (V.01.) rendelete és az ezt módosító 6/2005 (VII.06.) sz. rendelet hatályát veszti.



Zsámbok, 2008. szeptember 17.





Holló Ilona

polgármester

Nagyné dr. Szabó Judit

címzetes főjegyző






Záradék:


A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (2) bekezdése alapján a rendelet 2008. szeptember 25-én kihirdetésre került.





Nagyné dr. Szabó Judit

címzetes főjegyző


1. melléklet a 10/2011 (II.25.) önkormányzati rendelethez[6]


Közterület-használati hozzájárulás iránti kérelem


Név – asszonyoknál leánykori név is – (vállalkozás neve):…………………………………..…

…………………………………………………………………………………………………...

Lakhely (székhely): ……………………………………………………………………………..

Telephely: ……………………………………………………………………………………….

kérem, hogy

a)ideiglenes jelleggel: 20…………………….. napjától 20………………………….napjáig

minden nap, vagy hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek, szombat, vasárnap napokon (a megfelelő rész aláhúzandó!)

b)20……………………………….napjától ………………………………….-ig

terjedő időre szíveskedjen hozzájárulni Zsámbok ………………………………szám előtti, a mellékelt helyszínrajzon megjelölt közterületen: …………………………………..

……………………………………………………………………………………………...

……………………………………………………………………………………………...

árusítás, tárolás, építőanyag, törmelék elhelyezése, egyéb (pl. hirdetőtábla, mutatványos eszköz felállítása, stb.)

céljából ……………………..m x ………………..m = ………………m2 nagyságú közterület használatához (hirdetőtábla- esetén a hirdetés elhelyezésére szolgáló felület mérete)

Építőanyag, törmelék tárolása esetén folyik-e építési munka:          igen – nem

Amennyiben igen az építési munka leírása:……………………………………………………..

A közterületet az alábbi eszközök felállításával kívánom használni. (pl. egyedi pult, gurulópult, asztal, gurulókocsi, sátor, mutatványos eszköz, hirdetőtábla, hirdetőfelület száma, stb.) ……………………………………………………………………………………………...

…………………………………………………………………………………………………...


A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelemmel kapcsolatban nyilatkozom, hogy az alábbi iratokkal rendelkezem és azokat az eljáró hatóság rendelkezésére bocsátom:*

1. Élelmiszer közterületen történő árusítása esetén az élelmiszer-ellenőrző hatóság engedélye,

2. Állati eredetű élelmiszer árusítása esetén az állat-egészségügyi hatóság engedélye,

3. Országos közút esetén az útkezelő hozzájárulása,

4. A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító eredeti okirat.


* A csatolt iratok sorszámát kérjük megjelölni!

A kérelmező által folytatni kívánt tevékenységben résztvevő tagok, családtagok, alkalmazottak, megbízottak neve, címe: ………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………...


Kelt: Zsámbok, 20………………………..


……………………………………….

aláírás (cégszerű) + bélyegző


2. melléklet a 10/2011 (II.25.) önkormányzati rendelethez[7]



A közterület használat díja




a)Közterületbe benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, védőtető,

ernyőszerkezet, cég- és címtábla elhelyezése ................................................. 200,- Ft/m2/hó

b)Hirdetőberendezés, reklámhordozó hirdetőfelülete után............................... 300,- Ft/m2/hó

c)Közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt jármű tárolása céljára ............... 600,- Ft/m2/hó

d)Cirkuszi tevékenység ..................................................................................... 80,- Ft/m2/nap

e)Egyéb mutatványos tevékenység.................................................................. 300,- Ft/m2/nap

f)Sport és kulturális rendezvény céljára............................................................... 1,- Ft/m2/nap

g)Idény jellegű árusítás esetén........................................................................... 30,- Ft/m2/nap

h)Kiállítás, alkalmi és mozgóárusítás.................................................................. 30,- Ft/m2/nap

i)Vendéglátó terem, előkert céljára................................................................... 300,- Ft/m2/hó

j)Ünnepi vásár (búcsú) céljára......................................................................... 400,- Ft/m2/nap

k)építőanyag a 11.§.(5) bekezdés d. pontjában meghatározott időm túl........... 10,- Ft/m2/nap



[1]

Módosította a 10/2011.(II:25.) Ör. 1.§-a

[2]

Módosította a 10/2011.(II.25.) Ör. 2§-a

[3]

Módosította a 23/2012.(XII.15.)Ör. 2.§-a

[4]

Hatályon kívül helyezte a 8/2012.(VI.1)Ör.1.§.d) pontja

[5]

Megállapította a 15/2013.(X.31.) Ör. 3.§-a

[6]

Módosította a 10/2011.(II:25.) Ör. 3.§.(1) bekezdése

[7]

Módosította a 10/2011.(II:25.) Ör. 3.§.(2) bekezdése